The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.06.2008, 12:26
Zbychu napisał(a):Wyświetl post
...
ja Cię proszę, następnym razem podaj autora, oszczędzisz mi czasu i nie będę musiał zaglądać kto to napisał...

... bo już myśałem, że ktoś poważny takie "nic" napisał, i trzeba będzie skomentować

ale to tylko pani Magdalena, więc darujmy sobie
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 30.06.2008 o godz. 12:32.
Kurt
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 30.06.2008, 13:08
Na rozluźnienie , no toż to absurd goni absurd

Cytat:
Nie zaprosił kolegów na urodziny? To dyskryminacja!

Władze pewnej szwedzkiej szkoły zarzuciły 8-letniemu chłopcu łamanie praw innych dzieci, ponieważ ten nie zaprosił na swoje przyjęcie urodzinowe dwóch kolegów z klasy - powiadomił w niedzielę internetowy serwis BBC.

Jeden z uczniów szkoły podstawowej w Lund na południu Szwecji postanowił rozdać zaproszenia na swoje urodziny w trakcie szkolnych zajęć. Gdy nauczyciel spostrzegł, że dwóch chłopców zostało pominiętych, skonfiskował wszystkie zaproszenia.

Władze placówki argumentują, że ich obowiązkiem jest dbanie o to, aby nikt nie był dyskryminowany, gdy zaproszenia są rozdawane na terenie szkoły.

Natomiast ojciec 8-latka powiadomił o zajściu rzecznika praw obywatelskich. Jak wyjaśnił, jego syn nie zaprosił na przyjęcie dwojga dzieci, ponieważ jedno z nich wcześniej nie zaprosiło go na własne urodziny, natomiast z drugim się pokłócił. Ciężkie jest życie 8-latka...
Jednym słowem ciekawe czasy

Fanatykiem już nie będziesz jak na halę nie przybędziesz!
Tylko Wisła!

kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 30.06.2008, 13:19
Widze że Lechu cały czas na topie

To może tak dla rówowagi:
Mitologia i prawda nigdy nie powinny być stawiane na jednej wadze.

Chyba że to gdzieś na straganie u przekup sumień pozbawionych.

Ja rozumiem że ktoś stara się podważyć środki dowodowe na Wałesę. Ale gdy podważa i wyszydza się prawo do prawdy - to nachodzi mnie obrzydzenie a nie chęć do jakiejkolwiek dyskusji.

Myślałem że pokolenie hołdujące kłamstwu oejdzie wraz z SLD w 2005 roku. Jednak okazało się że w nowej generacji ma olbrzymią rzeszę zwolenników, ktorzy za ważniejszy cel stawiają sobie "wizerunek" niż prawdę. Znak czasów.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 30.06.2008 o godz. 13:26.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 30.06.2008, 13:32
Zbychowi coby za bardzo sie nie rozluźnił o tekscie co go zapodał http://ciemniak.salon24.pl/81765,index.html

Kurt C. - ano ciekawe ciekawe - juz widzę Marqa biorącego w obronę szwedzką szkołę - cytującego zapisy traktatowe i argumentujacego, że po wejsciu Traktatu Lizbońskiego nikogo nie bedzie juz dziwiło zgodne z prawem zachowanie sądów i instytucji publicznych
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Zbychu
Senior Member

Stary 30.06.2008, 13:47
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
ja Cię proszę, następnym razem podaj autora, oszczędzisz mi czasu i nie będę musiał zaglądać kto to napisał...

... bo już myśałem, że ktoś poważny takie "nic" napisał, i trzeba będzie skomentować

ale to tylko pani Magdalena, więc darujmy sobie
Najważniejsza jest treść artykułu a nie kto go napisał,chyba że kierujesz się stereotypami , z góry podjętymi sądami,uprzedzeniami itp.

-------------------------------------------------------------

BRAWO.Przynajmniej kasa z książki nie zostanie całkowicie ,,przejdzona" ,zamiast tego będą dodatkowe fundusze na działalność instytutu.

UWAGA - ŹRÓDŁO WIRTUALNA POLSKA

Cytat:
...Połowa zysków ze sprzedaży zasili Skarb Państwa, a drugą przeznaczymy na działalność merytoryczną Instytutu - mówi Andrzej Arseniuk, rzecznik IPN...
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...l?ticaid=16296
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
sambo
dziarski chłop

Stary 30.06.2008, 14:29
taaak Zbysiu - teoretycznie - czytałbyś zaraz po wojnie, dajmy na to w 46 albo 50 - np tekst Hitlera o miłości do drugiego człowieka i zasadach moralnych w życiu? Oczywiście nie pod względem naukowym a pod względem poglądów na dany temat?

------------------------------------------

) Wałesie ukradli pierwszy milion ha ha ha http://wiadomosci.onet.pl/1779533,11,item.html
Ostatnio edytowane przez sambo : 30.06.2008 o godz. 15:01.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Zbychu
Senior Member

Stary 30.06.2008, 16:14
sambo napisał(a):Wyświetl post
taaak Zbysiu - teoretycznie - czytałbyś zaraz po wojnie, dajmy na to w 46 albo 50 - np tekst Hitlera o miłości do drugiego człowieka i zasadach moralnych w życiu? Oczywiście nie pod względem naukowym a pod względem poglądów na dany temat?

Piaskownica?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina

--------------------------------

sambo napisał(a):
Wałesie ukradli pierwszy milion ha ha ha http://wiadomosci.onet.pl/1779533,11,item.html
Rzeczywiście zabawne,tym bardziej iż wynika że bank musiał całą kwotę zwrócić
sambo
dziarski chłop

Stary 30.06.2008, 16:19
kogo ja porównuje do Hitlera - jak chcesz komuś dowalić to przynajmniej umiej sie posługiwać swoja wiedzą
Ostatnio edytowane przez sambo : 30.06.2008 o godz. 23:41.
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 30.06.2008, 17:02
Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) prowadzi negocjacje z Iranem, w tym negocjacje dotyczące złóż gazu. Są one jednak objęte tajemnicą handlową

"Negocjacje z partnerem irańskim trwają i są objęte tajemnicą handlową. W kwestii współpracy z Iranem obecnie łączy nas list intencyjny, który zakreśla szeroki zakres współpracy. Grupy robocze analizują, jak można ten obszar dalej skonkretyzować. Przedmiotem rozmów są również wieloletnie przedsięwzięcia w upstreamie" - podała spółka w oświadczeniu.

Na początku lutego PGNiG informowała o liście intencyjnym podpisanym z Iranian Offshore Oil Company w zakresie współpracy dotyczącej zagospodarowania już odkrytych irańskich złóż gazu i kondensatu.

Pod koniec lutego irańska agencja informacyjna ISNA poinformowała, że polski koncern ma zainwestować w Iranie 1 mld USD w projekty eksploatacji ropy i gazu na złożu o szacowanych zasobach 100-250 mld m sześciennych gazu i 100-200 mln ton ropy. Według tych doniesień Iran zaproponował też dostawy do przyszłego polskiego terminalu gazu skroplonego.

Irańskie złoża gazu są drugimi co do wielkości na świecie po rosyjskich. Na początku marca szwajcarska spółka EGL powiadomiła o podpisaniu wielomiliardowego kontraktu na kupno gazu od irańskiej państwowej firmy gazowej NIGEC (National Iranian Gas Export Company). Na mocy tego kontraktu NIGEC dostarczy EGL w ciągu 25 lat do 5,5 mld metrów sześciennych gazu rocznie. Szwajcarzy chcą sprzedawać surowiec europejskim klientom. Dostawy mają ruszyć w 2009 roku.

Bez entuzjazmu proszę. Rosjanie na tym rynku są bardzo mocno zaangażowani, więc o żadnym uniezależnieniu energetycznym od nich nie ma co mówić. Poza tym pamiętać należy, że Persom Rosja jest bardzo potrzebna, już nie tylko jako dostawca technologii dla swojego programu atomowego, ale jako przeciwwaga dla U.S.A, jakkolwiek to brzmi. Mimo, że Moskwa popiera coraz to nowe sankcje wobec Iranu to jest to pic na wodę.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 30.06.2008, 17:05
Najważniejsza jest treść artykułu a nie kto go napisał,chyba że kierujesz się stereotypami , z góry podjętymi sądami,uprzedzeniami itp.
napisałem "osoba poważna", a pani M. Ś. do nich nie zaliczam
skomentować - nie znaczy ocenić pozytywnie

dlatego jej sądami nie zamierzam się w ogóle przejmować
i tyle
Johny84
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 30.06.2008, 17:39
K_2 napisał(a):Wyświetl post
Chyba w latach 80,81,82 SB nie zakladala ze PRL runie,ze Walesa bedzie prezydentem i go beda trzymac na smyczy ? Jak dla mnie to jest pisanie spiskowej teorii dziejow...
Fabrykowali dokumenty w latach w 80 na Walese (i innych tez) i rozsylali je do opozycjonistow ,zeby ich ze soba sklocic.Fakt ze podrabiali dokumenty jest bezsprzeczny.Jeszcze raz pytam ,po co to robili jak mieli te "wspaniale" dzis pokazywane orginaly z lat 70 ?
To co sie dzialo po 90 roku to jest inna rzecz i nie szukal bym tutaj zwiazku z tymi teczkami .Byc moze Walesa otaczal sie niewlasciwymi ludzmi np Wachowski , ale sadze ze byl on poprostu zbyt naiwny i prosty zeby dzierzyc stery 40 milionowego kraju .Tacy ludzie jak Wachowski i inne szuje zerowali na naiwnosci Walesy i go ogrywali jak chcieli .Walesa poniosl za to porazke w kolejnych wyborach i wg mnie tak to trzeba rozpatrywac.
Co to za bzdura? Albo inaczej - jakie dokumenty? Nie znam przypadku, zeby SBecja podrabiala swoje wlasne teczki.

Druga sprawa - czepiasz sie tych lat 70tych, ale nawet Walesa nie zaprzecza, ze podpisal wowczas esbeckie papiery.
Per aspera ad astra.

BKS JAGIELLONIA
sambo
dziarski chłop

Stary 30.06.2008, 17:53
Johny - dyskusja w temacie zapodanym przez Ciebie jest już chyba passe. W sobotę została wyznaczona nowa linia obrony - niestety przyczółki zostały stracone, ale czhłopaki walczą. Nowe instrukcje dla K-2 czy Zbycha są takie :

Tak więc nie ma co juz rozmawiać o podróbkach esbeckich bo błąd młodości był - teraz mozesz sobie porozmawiać o całym życiu Wałęsy. Dzis nowe instrukcje - chłopaki muszą przemysleć sprawę

Niezła robota Wilku z tym skanem
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 30.06.2008, 18:07
K_2 po prostu nie wie za bardzo o czym mówi. Bowiem owszem prawdą jest, że esbecja podrabiała dokumenty mające skompormitować działaczy opozycji, ale nie była to tzw. dokumentacja wewnętrzna służb. Bo i niby po kiego grzyba mieliby podrabiać dokumentację, która w założeniu nigdy nie miała ujrzeć światła dziennego. Poza tym w jaki sposób mogliby podrobić (w latach 80-tych) wpis w księdze ewidencyjnej z 1970 roku, kiedy w tej księdze odnotowywano rejestrację każdego współpracownika w kolejności rejestrowania, ten nr. ewidencyjny był narzucany jeden jedyny raz i "szedł" później za współpracownikiem niezależnie od tego ile i jakie w międzyczasie przyjmował pseudonimy. Więc jak, w grudniu 1970 roku pozostawiono wolną jedną rubryczkę w księdze ewidencyjnej, bo jakiś esbek-wróżbita przewidział, że w latach 80-tych przyda się do "zmajstrowania papierów na Wałęsę"

P.S. Jednak nawet w polskim sądownictwie są osoby rozsądne...
http://fakty.interia.pl/kraj/news/ja...symbol,1137532
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 30.06.2008, 18:09
Błąd młodości to rozmowy z SB w latach 70 i oni tak to rozumieją ....
sambo
dziarski chłop

Stary 30.06.2008, 18:16
ducha nie gaście - jachting. Twój post oznacza jedno - GW sobie wychowało bardziej ortodoksyjny narybek niz sztab na Czerskiej. No no - przerastać Mistrza.

Wystarczy nadać kierunek i te sympatyczne stworki w moim podpisie juz same idą w jednym kierunku.

Zmartwie Cię jednak - przeczytałem od deski do deski instrukcje i niestety Twoja interpretacja jest błędna. Błędem młodości nie są "rozmowy".
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 30.06.2008, 18:27
sorry Winnetou ale pomijając wszelkie preferencje polityczne to pisanie o tym, że tamten rząd był tak nieudolny, że sie płakać chce - mając przykład obecnego rządu - świadczyć może tylko i wyłacznie o klapeczkach na oczkach wielkości i postaci plazmowego telewizoru.

Jeśłi mierzysz "udolność" w postaci zapowiedzi i głupich uśmiechów to zapewne obecny rząd jest najudolniejszy na świecie.
Chodzilo mi o nieudolnosc w aspekscie ktory przytoczylem bo czy moze byc cos gorszego niz to ze duza czesc osob ktora miala zajac sie priorytetem, czyli korupcja, okazala sie banda przekretow?.

To ogromna wtopa ,jednak musze przyznac ze poprzedni rzad, jako jedyny narazie chcial cos z korupcja zrobic i jesli juz wyszlo szydlo z wora to zwalczal tych ludzi a nie jak poprzednicy , chronil.

A co do nieudolnosci obecnego rzadu to poczekajmy.Jak dla mnie to kieruja krajem calkiem niezle i to jest narazie jedyny pozytyw.W kwestii 'by zylo sie lepiej' nic nie robia i jesli tak dalej pojdzie to zaplaca za to juz w przyszlych wyborach bo choc ludzie ich narazie toleruja to choc nie oczekuja cudow, to oczekuja dzialan a tego narazie nie ma.
Ja bym sie nie zdziwil jakby ich priorytetem bylo ugranie kolejnej kadencji na Euro.Jednak jak tu im sie noga powinie( i to wcale nie musi byc odebranie, tylko drogowa prowizorka + potencjalne afery) a nie beda mieli kompletnie niczego innego, czym mogli by sie pochwalic , to skoncza marnie.

Jest taki dowcip(nie wiem czy tu byl)
-dlaczego Tusk wstaje o 6 rano?
-by mógł dlużej nic nie robić

Wilku napisał(a):Wyświetl post

A takich bandziorów to masz multum w każdym innym rzadzie, rzecz w tym że tu akurat merdia zbytnio nie drążą (-żyli?).

Z pierwsza czescia to pelna zgoda, z druga niekoniecznie.
Tak jak AWS tak i LSD polecialo poprzez afery , ktore cala prasa(w tym wybiorcza nawet) walkowala na okraglo.

ducha nie gaście - jachting. Twój post oznacza jedno - GW sobie wychowało bardziej ortodoksyjny narybek niz sztab na Czerskiej. No no - przerastać Mistrza.
Nie przesadzaj , ja bardziej niz 'wyznawcow' Michnika widze duza grupe ktora go nienawidzi bardziej niz kogokolwiek.
Pozycja Michnika to jest wd mnie mit, kreowany przez jego zagorzalych przeciwnikow a zeby to potwierdzic, wystarczy zobaczyc jakie poparcie mialy partie rekomendowane przez niego - szczegolnie ostatnio PD.
Wybiorcza pro PO zrobila sie dopiero po wyborach wygranych przez PiS(wczesniej po rozpadzie UW stawiala wlasnie na PD i kąsała PO kiedy tylko mogla), gdzie musiala sie przerzucic na jedyna liczaca sie alternatywe dla PiSu.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 30.06.2008 o godz. 18:37.
94 - Allah Akbar!!
Johny84
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 30.06.2008, 18:30
Johny - dyskusja w temacie zapodanym przez Ciebie jest już chyba passe. W sobotę została wyznaczona nowa linia obrony - niestety przyczółki zostały stracone, ale czhłopaki walczą. Nowe instrukcje dla K-2 czy Zbycha są takie :
Alez Sambo, ja jestem/bylem swiecie przekonany, ze jest passe, a tu do K2 nowe instrukcje jeszcze widac nie doszly!
Per aspera ad astra.

BKS JAGIELLONIA
K_2
Banita

Od: 04.2008

Stary 30.06.2008, 20:44
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
K_2 po prostu nie wie za bardzo o czym mówi. Bowiem owszem prawdą jest, że esbecja podrabiała dokumenty mające skompormitować działaczy opozycji, ale nie była to tzw. dokumentacja wewnętrzna służb. Bo i niby po kiego grzyba mieliby podrabiać dokumentację, która w założeniu nigdy nie miała ujrzeć światła dziennego. Poza tym w jaki sposób mogliby podrobić (w latach 80-tych) wpis w księdze ewidencyjnej z 1970 roku, kiedy w tej księdze odnotowywano rejestrację każdego współpracownika w kolejności rejestrowania, ten nr. ewidencyjny był narzucany jeden jedyny raz i "szedł" później za współpracownikiem niezależnie od tego ile i jakie w międzyczasie przyjmował pseudonimy. Więc jak, w grudniu 1970 roku pozostawiono wolną jedną rubryczkę w księdze ewidencyjnej, bo jakiś esbek-wróżbita przewidział, że w latach 80-tych przyda się do "zmajstrowania papierów na Wałęsę"
Nie mowie o zadnych wewnetrznych dokumentach , tylko o informacjach zawartych w tych teczkach.Sfalszowanych lojalkach (ponoc sam Jaroslaw K. ma sflaszowana),donosach itd.
Moje pytanie dotyczylo czego innego ,skoro sady czy IPN udowodnil ,ze w 80 latach falszowano dokumenty w teczce Walesy ,po co to robili jak mogli wyjac te niby orginaly z 70 lat...Zreszta dla mnie w przypadku tak zasluzonego czlwoieka jakim jest Walesa,nie obchdozi mnie to czy cos podpisal w 70 roku czy nie ,jest to dla mnie funta kłaków nei warte,bo pozniej sie znobilitowal 1000 razy.Cale to szambo dzis z tym zwiazane sluzy do walki politycznej
kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 30.06.2008, 21:01
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Pozycja Michnika to jest wd mnie mit, kreowany przez jego zagorzalych przeciwnikow a zeby to potwierdzic, wystarczy zobaczyc jakie poparcie mialy partie rekomendowane przez niego - szczegolnie ostatnio PD.
Wybiorcza pro PO zrobila sie dopiero po wyborach wygranych przez PiS(wczesniej po rozpadzie UW stawiala wlasnie na PD i kąsała PO kiedy tylko mogla), gdzie musiala sie przerzucic na jedyna liczaca sie alternatywe dla PiSu.
Tu nie chodzi o to co Michnik bezpośrednio wspiera, ale raczej o mentalność której jest "duchowym ojcem" w sposób pośredni. Jego wplyw bezpośredni juz wiele lat temu przeminął, ale wówczas zdążył wywrzeć mentalny wplyw na tych którzy byli "elitą" i to oni kreują postawy "michnikowe" które kilka milionów ludzi przyswoiło jako swoje, nawet nie zdając sprawy sobie z tego że ich "patronem" jest wlasnie Michnik. A to z powodu monopolu ideologicznego GW.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 30.06.2008 o godz. 21:11.
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 30.06.2008, 22:08
Taka ciekawostka.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...jszosciom.html
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 30.06.2008, 22:21
K_2 napisał(a):Wyświetl post
Nie mowie o zadnych wewnetrznych dokumentach , tylko o informacjach zawartych w tych teczkach.Sfalszowanych lojalkach (ponoc sam Jaroslaw K. ma sflaszowana),donosach itd...
Ale to właśnie informacje zawarte w teczkach są częścią wewnętrznej dokumentacji. Częścią składową, którą potwierdzają takie dokumenty jak właśnie księga ewidencyjna, której sfałszowanie jest praktycznie niemożliwe. Sbecja owszem fabrykowała dokumenty, ale nie było to raczej raporty operacyjne, a już z pewnością nie księgi ewidencyjne poświadczające wewnętrzny obrót dokumentacji.

Jeżeli jakiegoś działacza chciano wyeliminować poprzez rzucenie nań podejrzenia o współpracę z SB wystarczyło uruchomić osobowe źródła informacji będące w jego otoczeniu, aby go dyskredytowały wobec przyjaciół. W taki sposób np. został wyeliminowany działacz "Solidarności" w HiL Czesław Szewczuk, na którego tw. Kałamarz (Stanisław Filosek) rzucił podejrzenie, iż dlatego otrzymał paszport i przez rok był za granicą, iż podjął współpracę. W wyniku takiego działania Szewczuk nie zostal wpuszczony do Huty na strajk w maju 1988 roku.

K_2 napisał(a):
...Moje pytanie dotyczylo czego innego ,skoro sady czy IPN udowodnil ,ze w 80 latach falszowano dokumenty w teczce Walesy ,po co to robili jak mogli wyjac te niby orginaly z 70 lat...
Czytałeś książkę Cenckiewicza i Gontarczyka Jest w niej cały rozdział poświęcony zarówno wyrokowi sądu lustracyjnego (na którym suchej nitki autorzy nie pozostawili), jak i przyznaniu przez IPN zarządzany przez Leona Kieresa statusu pokrzywdzonego Wałęsie. Zresztą ta druga decyzja miała być (jak argumentował Kieres) konsekwencją pierwszej. To dopiero były decyzje polityczne. Zauważ w jakim okresie były podejmowane, rocznice 20 i 25-lecia "Solidarności". Niczym świadectwa moralności Lecha Wałęsy, środowisko uznało, że w ramach rocznicowych obchodów powinien miast odznaczeń otrzymać "ten no świstek, papierek od Kieresa" (jak to rzekł sam Wałęsa), że był "nieskazitelny" .

Pisałem pracę magisterską z historii dotyczącą właśnie tego okresu, i właśnie takie persony jak Wałęsa określane były w esbeckich raportach pomiędzy sierpniem 1980 r. a grudniem 1981 r., jako umiarkowani działacze (w przeciwieństwie do radykałów czyli Gwiazdy, Rulewskiego, Walentynowicz, czy nawet.... Kuronia i Michnika). Wówczas głównym zadaniem "bezpieki" było "wsparcie" umiarkowanych i deprecjonowanie radykałów na wszelakie sposoby.

Dlaczego nie opublikowali oryginalnych dokumentów później już po wprowadzeniu stanu wojennego

Jest kilka możliwości jedna z nich jest taka, iż mieli wówczas już po z górą 30 latach swych rządów tak s.......oną wiarygodność, że nikt by im w to nie uwierzył, choćby były to dokumenty pisane własną krwią przez Wałęse. Dlatego też próbowali jedynie z kopiami z jednej strony uderzając do Sztokholmu z drugiej do Anny Walentynowicz. Być może też nie zależało im na całkowitym utrąceniu Wałęsy, w końcu jeżeli współpracował to coś na niego mieli w zanadrzu, był w jakimś stopniu dla nich obliczalny, musieli więc kalkulować czy opłaca się ryzykować, że "schedę" po nim przejmie ktoś nieprzewidywalny, a co gorsza w nic nie uwikłany.

Możliwości, hipotez jest wiele, ale taka jest właśnie historia i jeden ma tylko cel i zamierzenie - dążenie do prawdy, wbrew kneblującym ją "autorytetom".

K_2 napisał(a):
...Zreszta dla mnie w przypadku tak zasluzonego czlwoieka jakim jest Walesa,nie obchdozi mnie to czy cos podpisal w 70 roku czy nie ,jest to dla mnie funta kłaków nei warte,bo pozniej sie znobilitowal 1000 razy.Cale to szambo dzis z tym zwiazane sluzy do walki politycznej...
"Historia magistra vitae" (historia jest nauczycielką życia) i choćby po to i dlatego, aby brać naukę na przyszłość musimy dążyć do wyjaśnienia także kwestii agenturalnej przeszłości Wałęsy i późniejszych konotacji tegoż. Jeśli Ty tego nie chcesz, cóż masz do tego jak najbardziej prawo aby nic nie widzieć i nic nie słyszeć, ale nie możesz ani Ty, ani żaden z "autorytetów" innym tego dążenia zabraniać. A w całej sprawie Wałęsy, czy też Maleszki, a więc ogólnie lustracji, właśnie o to chodzi wybiórczemu środowisku, aby to dążenie utopić w powszechnej amnezji i niepamięci.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 30.06.2008 o godz. 22:41.
Boomcha
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 30.06.2008, 22:26
"Mój serwis, czyli niezbędnik Polaka", Maciej Rybiński

"(...)Byli esbecy masowo składają podania o zatrudnienie w „Gazecie Wyborczej" ze względów humanitarnych. Konfidenci i ich oficerowie prowadzący chcą adiustować teksty, nie wychodząc z domu.(...)
Ostatnio edytowane przez Boomcha : 30.06.2008 o godz. 22:28.
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Stary 30.06.2008, 22:55
Wróće jeszcze do tego.
Ani Napieralski ani Tusk nie są warci kiwnięcia palcem a już na pewno nie wojny miedzy starymi wyjadaczami.
Może tak. Tylko odnoszę wrażenie ze Tusk jest stale niedoceniany jako samodzielny (przynajmnie wewnatrz kraju) zawodnik.

Z kanapy jaką stał się kongres aferałów (KLD) uchodzacy w swiadomości ludu za liberała, stać się premierem ba.. po dwukkrotnej porazce która wymiotłaby każdego innego szefa partii na aut, on jest i ma coraz wiekszą władze. W międzyczasie wygryźć TW Musta...

Tusk to tymczasowy sojusznik, i tylko tyle - stąd ten jego brak opowiedza sie po jednej stronie, a jednocześnie walczy o utrzymanie się.. i póki co udaje mu sie.

Oczywiscie inną rzecza jest ze on nic pozytecznego nie robi, mając ta władze.

Cytat:
Moim zdaniem całkiem mozliwe, że w GW toczy sie ciężka wojna o schedę po Michniku a swój interes ma tu też ITI. Mozliwe, że chodzi też o jakaś grubszą kasę na rynku medialnym lub pozycje w zaciszu gabinetów sejmu lub RM
Całkiem możliwe, bo gdy chodzi o kase...

Niezła robota Wilku z tym skanem
Sambo chyba mnie nie podejrzewasz o zakup gazu?

Okładki sa na ich stronie.

1q2 napisał(a):Wyświetl post
Z pierwsza czescia to pelna zgoda, z druga niekoniecznie.
Tak jak AWS tak i LSD polecialo poprzez afery , ktore cala prasa(w tym wybiorcza nawet) walkowala na okraglo.
AWS że dokopywano to oczywiste (ale jakoś już po stronie Wąsacza stano..)
SLD - tego się już dalej ukryć nie dawało.

Ale zapomniałeś o dwóch partyjkach - PSL i UW (we wszelkich odmianach UD, KLD itd..) to zapewne orleańskie dziewice?

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 01.07.2008, 07:31
Prezydent: Traktat jest martwy. Nie podpiszę go

http://www.dziennik.pl/polityka/arti...dpisze_go.html

Kiedy prezydent byłby skłonny zmienić zdanie i złożyć podpis pod traktatem? Lech Kaczyński wyraźnie daje do zrozumienia, że dopiero wówczas, gdy zmieni się stanowisko Irlandii. Ale musi to być decyzja suwerenna, a nie podjęta pod naciskiem innych członków UE. "Jeżeli zasada jednomyślności raz zostanie złamana, to już jej nie będzie nigdy" - mówi. Dodaje, że Polska jest „za słaba, by móc przyjąć tego rodzaju rozwiązania”. I podkreśla: "Traktatu nie ma, ale Unia jest".
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Wilku
lupus albus

Stary 01.07.2008, 08:24
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Prezydent: Traktat jest martwy. Nie podpiszę go

http://www.dziennik.pl/polityka/arti...dpisze_go.html

Kiedy prezydent byłby skłonny zmienić zdanie i złożyć podpis pod traktatem? Lech Kaczyński wyraźnie daje do zrozumienia, że dopiero wówczas, gdy zmieni się stanowisko Irlandii. Ale musi to być decyzja suwerenna, a nie podjęta pod naciskiem innych członków UE. "Jeżeli zasada jednomyślności raz zostanie złamana, to już jej nie będzie nigdy" - mówi. Dodaje, że Polska jest „za słaba, by móc przyjąć tego rodzaju rozwiązania”. I podkreśla: "Traktatu nie ma, ale Unia jest".
Uff..

Jest się w końcu z czego cieszyc o ile to stanie się faktem. Nie podpisac własnego sukcesu - no no

To jest ironia...

Cytat:
Ale to jeszcze nie koniec kłopotów tej spółki. Od kilku miesięcy jej akcje są wykupywane przez BZ WBK. Bank ma ponad 24 proc. głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy. Co ciekawe, cena akcji Agory spada już od dłuższego czasu i sam bank odradza inwestowanie w tą spółkę.

Prezesem BZ WBK jest Mateusz Morawiecki – syn słynnego szefa “Solidarności Walczącej”. W młodości także zdążył być członkiem tej radykalnej organizacji – akurat wtedy, gdy w okresie “okrągłego stołu” była ona niszczona przez środowisko zakładające “Wyborczą”. Teraz, po latach, Morawiecki ma szansę zostać szefem Michnika. Naprawdę, wokół nas dzieją się bardzo interesujące rzeczy. Tylko jakoś prawie nikt o nich nie mówi.
http://www.eczas.net/wiadomosci/wojna-o-wyborcza
Ostatnio edytowane przez Wilku : 01.07.2008 o godz. 08:34.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Zbychu
Senior Member

Stary 01.07.2008, 08:38

http://www.rp.pl/artykul/156521.html
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 01.07.2008, 08:56
Taaa. Sprawa dla reportera. "Git" program.
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 01.07.2008, 09:32
Wilku,

Agora Holding ma 35% głosów na WZA, więc do "przejęcia" jeszcze dość daleko.

Poza tym kilka dni temu już o tym czytałem, więc pardon.pl się nie musi tak podniecać, bo to nie była tajna informacja.

o, tutaj

http://marazm.salon24.pl/76458,index.html

i

http://marazm.salon24.pl/80620,index.html
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 01.07.2008 o godz. 09:35.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 01.07.2008, 09:53
Kaspijska ropa może nie trafić do Polski.

Najważniejszy wydawałoby się ostatni akapit, niemniej sam artykulik już na początku pokazuje jaki jest jego cel. Ma on pokazać,że nie ma sensu interesować się opcją Kaspijską, bo zwyczajnie ropy nie będzie. Większych głupot niż to nie czytałem ,rząd Kazachstanu ustami jakiegoś urzędniczyny z ambasady w Kijowie zapewnia,że nie mają na tyle ropy,aby zapełnić rurociąg. Biedaki, pewnie technologii do przesyłu tez nie mają Poza tym nawet jak Azerowie zapełnią go w całości to tak duże zapotrzebowanie na nią mają rafinerie Ukraińskie,że do nas nic nie dopłynie Nie wiem co oni ta ropę będą pić,że aż polskim rafineriom im nie starczy, czy też Azerowie nie mają tyle ropy aby dać ją wszystkim którzy jej potrzebują?. Rozumiem propaganda ważna rzecz,no ale tak siermiężnego artykułu nie czytałem dawno.Choć może dlatego,że GW nie czytuje

Projekt euroazjatyckiego korytarza transportowego, którym kaspijska ropa ma trafiać do krajów środkowoeuropejskich, może nie przynieść Polsce wielkich korzyści. Dlaczego? Wiele wskazuje na to, że nawet jeśli ropociąg Odessa – Brody, który jest elementem korytarza, zostanie przedłużony do Płocka, surowca nie starczy dla naszych rafinerii.

Rząd Kazachstanu mówi już o tym bez ogródek. – Nie możemy zagwarantować dostaw ropy, która mogłaby zapełnić rurociąg Odessa – Brody – przyznał pod koniec zeszłego tygodnia Isłambek Arystambekow z kazachskiej ambasady w Kijowie. Oznacza to, że jedynym dostawcą gotowym korzystać z ropociągu Odessa – Brody pozostaje azerski państwowy koncern SOCAR. Już wcześniej jego przedstawiciele deklarowali, że w chwili uruchomienia ropociągu azerska ropa trafi do czarnomorskiego portu.

Nie wiadomo jednak, czy popłynie ona do polskich rafinerii. Powód: rośnie apetyt ukraińskich koncernów naftowych na azerską ropę. Chcą jej przede wszystkim zakłady związane z należącą do Ihora Kołomojskiego finansową grupą Privat mającą m.in. udziały w najnowocześniejszej ukraińskiej rafinerii w Kremenczugu. Kołomojski, blisko związany z prezydentem Wiktorem Juszczenką, stara się zagwarantować sobie lwią część mocy przesyłowych ropociągu.

Czy taki scenariusz martwi polskie rafinerie? Wydaje się, że nie. Poprzedni zarząd PKN Orlen kierowany przez Piotra Kownackiego podkreślał, że przy wyborze dostawcy ropy kieruje się ceną surowca, a w tej kategorii bezkonkurencyjna jest rosyjska ropa. Jak ustalił „WSJ Polska”, objęcie przez Wojciecha Heydla sterów w Orlenie nie przełożyło się na zmianę stanowiska. W rewidowanej obecnie strategii rozwoju koncernu brakuje zapisów o planach dywersyfikacji dostaw surowca w oparciu o ropociąg Odessa – Brody.

Orlen akurat w tej sprawie nie jest poddawany naciskom ze strony rządu. O ile za czasów PiS Ministerstwo Gospodarki uczyniło z Odessa – Brody swój sztandarowy projekt, o tyle pod kierownictwem wicepremiera Waldemara Pawlaka resort stracił nim zainteresowanie.

źródło: Der Dziennik.
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 01.07.2008 o godz. 10:11.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Wilku
lupus albus

Stary 01.07.2008, 10:10
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Wilku,

Agora Holding ma 35% głosów na WZA, więc do "przejęcia" jeszcze dość daleko.
Wiem, wiem że to nie takie proste - tam jest jeszcze jakis numer z uprzywilejowanymi akcjami.

Cytat:
Poza tym kilka dni temu już o tym czytałem, więc pardon.pl się nie musi tak podniecać, bo to nie była tajna informacja.
Sędzio jaki pardon?

Skorzystam - nie znałem.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów