The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
leszekm
Senior Member

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.06.2008, 19:52
I z ostatnich dni:

"WYPADEK NA PROSTEJ DRODZE
dk/pł, 27-06-2008 10:52

Piotr Bączek miał wypadek samochodowy. W samochodzie, którym jechał urwało się koło. Na szczęście nikt nie ucierpiał.

Piotr Bączek jechał Wisłostradą swoim 6-cio letnim Fiatem Palio. Nagle usłyszał stukot w prawym, przednim kole i zatrzymał się, aby sprawdzić przyczynę niepokojącego dźwięku. Gdy wysiadł z samochodu, zobaczył, że koło jest w poprzek samochodu.

„Biegły przybyły na miejsce zdarzenia stwierdził, że przyczyną wypadku było… „zmęczenie materiału” – mówi portalowi „Niezależna.pl” Piotr Bączek.

Ustaliliśmy, że jest to już trzeci przypadek uszkodzenia samochodu członka komisji weryfikacyjnej."

http://www.niezalezna.pl/index.php/article/show/id/4056
Wilku
lupus albus

Od: 09.2003

Stary 28.06.2008, 20:09
leszekm napisał(a):Wyświetl post
A SB-ecja ma się dobrze:

http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/n...skiego,1137068
Jeden wielki lol (przez łzy)..

Jeśli to się okaze faktem ( co mnie w zaden sposób nie zdziwi..) to JarKacz dla mnie to nie strateg - a ciamcia - na którym można grac jak na fortepianie..

Bo bez jaj, ale jak sie czyta coś takiego to nic innego nie pozostaje..
Cytat:
Wprost: Tajne służby obaliły rząd Kaczyńskiego?

Andrzej K., jeden z dwóch oskarżonych w tzw. aferze gruntowej pracował w 2007 r. dla Agencji Wywiadu. Tak twierdzą rozmówcy "Wprost" związani z ABW i AW,

Podobnie twierdzi także były szef dużej państwowej firmy, który w 2004 r. na polecenie szefów wywiadu miał się kontaktować z Andrzejem K. To w zupełnie nowym świetle ukazywałoby wydarzenia, które w konsekwencji doprowadziły do upadku rządu Jarosława Kaczyńskiego.

Informator "Wprost" twierdzi, że Andrzej K. używał obecnego nazwiska w Kiejkutach, a to oznacza, iż nie jest ono prawdziwe, tylko operacyjne (część fałszywej tożsamości).

Zdaniem naszych informatorów, afera gruntowa może być związana z działaniami służb sprawdzających Andrzeja Leppera i jego relacje z osobami, które miały związki z rosyjskimi tajnymi służbami. Jak ustaliliśmy, kontakty te badał kontrwywiad ABW we współpracy z AW. - Od późnej wiosny 2007 r. zgłaszali się do mnie oficerowie służb i mówili, że moje kontakty zagrażają bezpieczeństwu państwa. Odbyłem w tej sprawie kilka rozmów z ministrem Zbigniewem Wassermannem - opowiada Andrzej Lepper.

Przypomnijmy: 6 lipca 2007 r. funkcjonariusze CBA pod zarzutem płatnej protekcji i przyjęcia łapówki zatrzymali Piotra R. i Andrzeja K. Ten pierwszy jako współpracownik wicepremiera i ministra rolnictwa Andrzeja Leppera miał się domagać łapówki za wydanie decyzji o odrolnieniu gruntów pod Mrągowem. Ten drugi był pośrednikiem, który został zatrzymany po przyjęciu gotówki. Transakcja okazała się prowokacją przygotowaną przez CBA - biznesmeni zainteresowani odrolnieniem ziemi byli agentami biura. Andrzej Lepper został jednak ostrzeżony (prokuratura i politycy sugerowali, że zrobił to ówczesny szef MSWiA Janusz Kaczmarek). Konsekwencją tych wydarzeń było zdymisjonowanie Andrzeja Leppera, rozpad rządu i wcześniejsze wybory parlamentarne.

Gdyby potwierdziły się informacje o powiązaniach głównych bohaterów afery gruntowej (czemu zaprzeczają przedstawiciele tajnych służb), mielibyśmy do czynienia z największym skandalem politycznym ostatnich lat.

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 28.06.2008, 20:35
Co ma strategia do tego, że ktoś inny również gra? I niewątpliwie umie to robić. W takich potyczkach nawet najlepszy nie wygrywałby przez cały czas, a JK wcale najlepszy nie jest, choć niewątpliwie jest bardzo dobry.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Wilku
lupus albus

Stary 28.06.2008, 21:22
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Co ma strategia do tego, że ktoś inny również gra? I niewątpliwie umie to robić. W takich potyczkach nawet najlepszy nie wygrywałby przez cały czas, a JK wcale najlepszy nie jest, choć niewątpliwie jest bardzo dobry.
Sędzio,

wiedziałem że mogę na Ciebie liczyć - a przechodzac do rzeczy.

To oczywiscie mój punkt widzenia, ale..

Co takiego próbował robic JarKacz? - ano w całkiem innych warunkach wprowadzać swoje koncepcje z lat 90. Budowa równoległych struktur państwowych bez naruszenia struktury innych np. - a co nalezało zrobić?

Pisałem mniej/wiecej: przy pomocy CBA i ABW wykończyć WSIoków, przy pomocy odnowionej wojskówki i CBA wykończyć cywilną.. a nie pieścić się.

A tak w pięknym stylu wypuszczono Kaczora na Leppera, i zamiast na zimno zając się najwazniejszymi sprawami...

Echhh...

Tristan, Scytowie, Niniwa 2, Prawicowe czytanki, St. Michalkiewicz, NSZ, Keine Grenzen
Lew Dawidowicz Bronstein vel Trocki: ''Należy wysunąć hasło rewolucyjnego unicestwienia państwa narodowego. Domowi wariatów kapitalistycznej Europy, trzeba przeciwstawić program Socjalistycznych Stanów Zjednoczonych Europy, jako etap na drodze do Zjednoczonych Stanów całego świata''.
Sędzia
Senior Member

Stary 28.06.2008, 22:20
Ja powiem tak - jak o takich rzeczach dziennikarzom mówią "informatorzy" to znaczy, że ktoś chciał żeby ten artykuł się ukazał. Pytanie kto.

A co chciał JK? WSI jednak rozłożył, nawet Tuskowi nie uda się reanimacja, nie ma powrotu do tego co było. Nie wiem co chciał z cywilnymi, fakt że ich nie ruszył.
Wilku
lupus albus

Stary 28.06.2008, 22:42
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Ja powiem tak - jak o takich rzeczach dziennikarzom mówią "informatorzy" to znaczy, że ktoś chciał żeby ten artykuł się ukazał. Pytanie kto.
Póki co Wprost nie przewerbowało się do ekipy Donia.
A że walka buldogów po dywanem wciąz trwa, to jasne.

Cytat:
A co chciał JK?
Dobre pytanie.. patrząc na realne działania - kilku rzeczy.

Cytat:
WSI jednak rozłożył,nawet Tuskowi nie uda się reanimacja, nie ma powrotu do tego co było.
Całe szczęscie że zdecydował się na Macierewicza.. a co do powrotu - UOP też nie stał się na powrót SB jak komuchy wróciły do władzy, tylko czy o to chodziło?

Cytat:
Nie wiem co chciał z cywilnymi, fakt że ich nie ruszył.
Wystarczyło mu iż się "podporzadkowały", więc uznał że są przewerbowane... i "gra". Tak jak z TW Mieczysławem (? ( czy ja w końcu zapamiętam te ksywy Kowalskiego..:/))..

To taki sam błąd jak z Bolkiem gdy myślał że może go kontrolować..., a je trzeba było zniszczyć i rozpruć.

Zamiast tego poszedł na lep w postaci Leppera... i dał się wpuścić w maliny (jesli to prawda) jak dziecko.

Strateg.. uczy się na własnych błedach i umie rozpoznać priorytety - w odpowiedni sposób prowadząc działania - a nie skupia się na pomniejszych rzeczach. Może taktyk/dryblel z niego niezły.. ale to tyle, i wśród tej miernoty może błyszczeć - ale to wyłącznie na ich tle..
Ostatnio edytowane przez Wilku : 29.06.2008 o godz. 11:20.

K_2
Banita

Od: 04.2008

Stary 29.06.2008, 08:08
W dniu ogloszenia wynikow i przegranej PISu ,Jaroslaw strwierdzil ,ze przegral wybory poprzez atak mediow,na czele z Faktami i Mitami tygodnikiem bad co badz dalej niszowym.Dzis okazuje sie ,ze rzad obalil układ i sluzby specjalne... .Cudownie. Proponuje Kaczynskiemu ,skoro ogral go uklad i sluzby specjalne ,zeby sie wycofal z polityki,bo jak dojdzie znow do wladzy to znow go ogra uklad ,albo ktos inny (krasnoludki?)
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 29.06.2008, 08:43
Nie wiem czy dyskusja o "alternatywnej" historii przebiegu II wojny światowej nadaje się do tematu politycznego? Jeśli tak to polecam artykuł z Interii.

http://fakty.interia.pl/prasa/polity...-gdyby,1134701

Zwłaszcza scenariusze prof. Orłowskiego - całkiem ciekawe

PS
Mnie się przypomniała przy tej okzji książka "Człowiek z Wysokiego Zamku" Philipa K Dicka
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 29.06.2008 o godz. 08:47.
Wilku
lupus albus

Stary 29.06.2008, 10:11
K_2 napisał(a):Wyświetl post
Dzis okazuje sie ,ze rzad obalil układ i sluzby specjalne... .Cudownie. Proponuje Kaczynskiemu ,skoro ogral go uklad i sluzby specjalne ,zeby sie wycofal z polityki,bo jak dojdzie znow do wladzy to znow go ogra uklad ,albo ktos inny (krasnoludki?)
Proponuje abys się zastanowił co piszesz - bo na razie to.. :/ i wychodzi na to że przez takich jak Ty, trzeba znowu pisać o oczywistościach. Jeśli to okaże się prawdą (to niezależnie od postepowania Jarkacza) to mamy dokonanie obalenia kolejnego konstytucyjnego rządu w RP przy pomocy tajnych służb - a to już śmiesznie nie jest, aby służby mające "służyc" same decydowały o tym kto ma byc ich zwierzchnikiem.
Ostatnio edytowane przez Wilku : 29.06.2008 o godz. 11:20.

1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 29.06.2008, 13:37
Wilku napisał(a):Wyświetl post
Jeśli to okaże się prawdą (to niezależnie od postepowania Jarkacza) to mamy dokonanie obalenia kolejnego konstytucyjnego rządu w RP przy pomocy tajnych służb - a to już śmiesznie nie jest, aby służby mające "służyc" same decydowały o tym kto ma byc ich zwierzchnikiem.
Dziwna ta teoria, jednak niezaleznie od tego to rzad sam sie zdetonowal.
Jesli juz bawimy sie w teorie to jak dla mnie, to te 2 sprawy(Lepper i Sawicka) byly tzw hodowlami.
1 po to by w koncu wyjebac Leppera - zdetonowana w idealnym co do tego momencie
2 by skompromitowac PO - moment takze oczywiscie nieprzypadkowy.

Dla mnie i pisalem juz to dawniej - poprzedni rzad, to byl rzad tak nieudolny ze tu przyznam, ciezko powiedziec czy smiac sie czy plakac.

Walczacz z ukladem wykreowali go u siebie, co lepsze w sposob ksiazkowy .Najwazniejsi politycy(Kaczmarek)Szefowie sluzb(Marzec,Kornatowski),najwieksze firmy(Netzel) oraz biznesmen oligarcha(Krauze)....jak z pisowskiego podrecznika o ukladzie

Gdyby wyszlo jeszcze teraz ze walczac ze sluzbami, sami zostali przez nich wyruchani to juz bylby szczyt

Choc tak jak pisalem - to grzech zwany chciwościa (avaritia) ,zalatwil Pis.Mieli wszystko , ale chcieli miec jeszcze wiecej , w ekspresowy sposob i trafili na kamien.

ps zauwaz tez Wilku, ze to ze ten rzad upadl(przez totalny przypadek zreszta =glupote Kaczmarka) byla to rzecz, obiektywnie dla Polski dobra - bo tak nadal mielibysmy uklad bandziorow na samym szczycie.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 29.06.2008 o godz. 13:44.
94 - Allah Akbar!!
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 29.06.2008, 13:58
1q2 napisał(a):Wyświetl post

Dla mnie i pisalem juz to dawniej - poprzedni rzad, to byl rzad tak nieudolny ze tu przyznam, ciezko powiedziec czy smiac sie czy plakac.
sorry Winnetou ale pomijając wszelkie preferencje polityczne to pisanie o tym, że tamten rząd był tak nieudolny, że sie płakać chce - mając przykład obecnego rządu - świadczyć może tylko i wyłacznie o klapeczkach na oczkach wielkości i postaci plazmowego telewizoru.

Jeśłi mierzysz "udolność" w postaci zapowiedzi i głupich uśmiechów to zapewne obecny rząd jest najudolniejszy na świecie.

W swojej karierze miałem do czynienia z bezpośrednimi kontaktami z różnymi urzędnikami - gorszymi, lepszymi. Z nadania komuszego i niekomuszego ale wierz mi - taka mizeria jaka panuje obecnie - jest wręcz żenująca - w szczególnosci gdy się weźmie pod uwagę że jesteśmy w UE. Czegos takie jeszcze nie widziałem. Nawet skończone ofermy nie potrafią kosztorysu głupiego boiska zrobić jak należy.

Dno dna - każdy składi urzędnikówi pod względem fachowości wspominam o niebo lepiej niż obecny - łacznie z najbardziej znienawidzonym przeze mnie gabinetem Millera. Co najważniejsze - widać było jakiś progres - z perspektywy czasu, ogólnie było lepiej do momentu nadejscia gabinetu Tuska. Nie przesadze, jesli powiem, że obecnie pod wzgledem fachowosci kadry urzędniczej stoimy tam gdzie staliśmy w 1990 - czyli w d**e
Ostatnio edytowane przez sambo : 29.06.2008 o godz. 14:03.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Wilku
lupus albus

Stary 29.06.2008, 14:02
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Dziwna ta teoria,
Nic dziwnego.
Cimoszke też spuszczono, przy Oleksym ktos powinien siedzieć (Milczanowski, albo Oleksy).

Cytat:
jednak niezaleznie od tego to rzad sam sie zdetonowal.
To jest inna inszość.

Spraw jest kilka - z Sędzią dyskutowałem o jednej, bo to co napisałem później uwazam za oczywistość.

Cytat:
Walczacz z ukladem wykreowali go u siebie, co lepsze w sposob ksiazkowy .Najwazniejsi politycy(Kaczmarek)Szefowie sluzb(Marzec,Kornatowski),najwieksze firmy(Netzel) oraz biznesmen oligarcha(Krauze)....jak z pisowskiego podrecznika o ukladzie

Gdyby wyszlo jeszcze teraz ze walczac ze sluzbami, sami zostali przez nich wyruchani to juz bylby szczyt
Pełna zgoda - mają ręke do ludzi.. niech ich.

Cytat:
Choc tak jak pisalem - to grzech zwany chciwościa (avaritia) ,zalatwil Pis.Mieli wszystko , ale chcieli miec jeszcze wiecej , w ekspresowy sposob i trafili na kamien.

ps zauwaz tez Wilku, ze to ze ten rzad upadl(przez totalny przypadek zreszta =glupote Kaczmarka) byla to rzecz, obiektywnie dla Polski dobra - bo tak nadal mielibysmy uklad bandziorow na samym szczycie.
No własnie niedobra - ja jestem wsciekły na Kaczki, ale obiektywnie to był najlepszy rząd po 89.

A takich bandziorów to masz multum w każdym innym rzadzie, rzecz w tym że tu akurat merdia zbytnio nie drążą (-żyli?).

K_2
Banita

Stary 29.06.2008, 14:14
sambo napisał(a):Wyświetl post
sorry Winnetou ale pomijając wszelkie preferencje polityczne to pisanie o tym, że tamten rząd był tak nieudolny, że sie płakać chce - mając przykład obecnego rządu - świadczyć może tylko i wyłacznie o klapeczkach na oczkach wielkości i postaci plazmowego telewizoru.
Tamten rzad mial szczescie ,ze byla koniunktura gospodarcza i nie bylo takich kryzysow na rynkach swiatowych(ropa,zywnosc) jakie sa teraz . Jesli chodzi o to co oba rzady zrobily to powiem krotko,nie zrobily nic...
Wilku
lupus albus

Stary 29.06.2008, 15:35
Wilku napisał(a):Wyświetl post
Ciekawa i jak się wydaje prawdziwa uwaga... ciekawe czy zdecydują się poświecić jeszcze kogoś aby osłonić Bolka... typowałbym pewnego Arcypasterza z polskich diecezji wschodnich...
Hmmm...

Czyżby..?

W IPN odnaleziono akta TW Filozofa

ps.
Tamten rzad mial szczescie ,ze byla koniunktura gospodarcza i nie bylo takich kryzysow na rynkach swiatowych(ropa,zywnosc) jakie sa teraz . Jesli chodzi o to co oba rzady zrobily to powiem krotko,nie zrobily nic...
Piaskownica - to najlepsze określenie w przypadku tego postu.

AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 29.06.2008, 15:50
za Kaczyńskich nie rosły tak ceny jak teraz bo w finansami zajmowała sie własciwa osoba Zyta Gilowska która uwazam za wielki autorytet w dziedzinie ekonomii .
Sędzia
Senior Member

Stary 29.06.2008, 16:18
Ciekawe. Wersja z odwracaniem od Bolka jest oczywiście oczywista - tyle że może przynieść odwrotny efekt. Jak się pojawi kilka takich filmów jak o Ketmanie, to niektórzy mogą zacząć wszystko zrównywać do tego poziomu.

Swoją drogą, ciekawa dyskusja na Frondzie w tym linku co podał Wilk - zwłaszcza o Czajkowskim.

Natomiast zastanawia mnie jedna rzecz - Ketman i cała dyskusja (dzisiaj w Rz ktoś mówi, że Maleszka nadal pisał W GW już po ujawnieniu że był TW), to ewidentny atak w stronę GW ze strony TVNu.

Jak dla mnie, to wygląda w ten sposób - wiadomo że trzeba było odsunąć PiS, więc wszyscy poparli PO (nawet GW). Teraz pewien etap się skończył, zaczynają się podchody w celu wzmocnienia SLD i Napieralskiego - zwłaszcza przez GW. I ze strony TVNu idzie pocisk w Wybiórczą.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 29.06.2008, 16:36
hmm żeby kupić chleb nie muszę wykupywać piekarni

Ani Napieralski ani Tusk nie są warci kiwnięcia palcem a już na pewno nie wojny miedzy starymi wyjadaczami.

Moim zdaniem całkiem mozliwe, że w GW toczy sie ciężka wojna o schedę po Michniku a swój interes ma tu też ITI. Mozliwe, że chodzi też o jakaś grubszą kasę na rynku medialnym lub pozycje w zaciszu gabinetów sejmu lub RM
Ostatnio edytowane przez sambo : 29.06.2008 o godz. 16:54.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
K_2
Banita

Stary 29.06.2008, 17:12
AYALA napisał(a):Wyświetl post
za Kaczyńskich nie rosły tak ceny jak teraz bo w finansami zajmowała sie własciwa osoba Zyta Gilowska która uwazam za wielki autorytet w dziedzinie ekonomii .

Gilowska miala i ma do powdzenia tyle co zyd za okupacji ,jesli chodzi o ceny ropy na swiecie.Jak byla okazja to tylko podniosla akcyze ,zeby miec wecej kasy w budzecie i tyle zrobila z zakresu makroekonomii
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 29.06.2008, 18:12
K_2, no to chyba powinienieś ją popierać. Jako lewicowiec, jesteś też socjalistą, czyli im wyższe podatki tym lepiej.

Taka dygresja co do Wałęsy: pamiętam jak byłem szkrabem, były wybory prezydenckie, głowni kandydaci to Kwaśniewski i Wałęsa. Obie strony (niby "lewica" i "prawica") obrzucały się błotem równo. A teraz okazuje się, że to praktycznie ten sam obóz. Czy to nakręcanie antagonizmów między Wałęsą i Kwaśniewskim wtedy, nie przypoinam wam wyborów sprzed roku? Żeby głosy szły na PO lub PiS... a inne partie (w tym LPRz) wyeliminować.
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
K_2
Banita

Stary 29.06.2008, 18:28
Elendil napisał(a):Wyświetl post
K_2, no to chyba powinienieś ją popierać. Jako lewicowiec, jesteś też socjalistą, czyli im wyższe podatki tym lepiej.
Pewnie nikogo nie obchodza moje poglady ale lewicowcem ejstem jesli chodzi o sprawy swiatopogladowe czyli rownouprawnienia,kwestie aborcji itd ,a liberalem ejsli chodzi o ekonomie i gospodarke czyli niskie podatki i won ze zwiazkami zawodami(przynajmniej w takiej formie jakiej sa obecnie)
Elendil
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 29.06.2008, 18:34
no to doprawdy nie wiem, czemu - jak kiedyś pisałeś - głosujesz na lewice. Moim zdaniem kwestia światopoglądowa to jednak prywatna sprawa - a na gospodarkę większego wpływu nie mamy. Nie ma w Polsce lewicy nie-socjalistycznej.
VIVA LA WISŁA

Nie ma pomyślnych wiatrów dla płynących bez celu
Wilku
lupus albus

Stary 29.06.2008, 18:36
Pewnie nikogo nie obchodza moje poglady ale lewicowcem ejstem jesli chodzi o sprawy swiatopogladowe czyli rownouprawnienia,kwestie aborcji itd ,a liberalem ejsli chodzi o ekonomie i gospodarke czyli niskie podatki i won ze zwiazkami zawodami(przynajmniej w takiej formie jakiej sa obecnie)
Masz się czym chwalić..

I co Ty możesz w tej sytuacji zrobić, skoro niższe podatki oferuje tylko prawica, a lewaki - syf w postaci morderstw na życzenie..

Stanie w takim rozkroku niezbyt dobrze robi na zdrowie..

Jery
Senior Member

Stary 29.06.2008, 18:46
K_2 - Demokraci.pl hehehe idealnie!
Ps. W wiadomościach właśnie pojechali sobie po GW. Coś mi się zdaje, że ciężkie czasy nadchodzą dla obywatela Michnika. Oby
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 29.06.2008, 18:49

Taka dygresja co do Wałęsy: pamiętam jak byłem szkrabem, były wybory prezydenckie, głowni kandydaci to Kwaśniewski i Wałęsa. Obie strony (niby "lewica" i "prawica") obrzucały się błotem równo. A teraz okazuje się, że to praktycznie ten sam obóz. Czy to nakręcanie antagonizmów między Wałęsą i Kwaśniewskim wtedy, nie przypoinam wam wyborów sprzed roku? Żeby głosy szły na PO lub PiS... a inne partie (w tym LPRz) wyeliminować.
One same siebie eliminują.Przypomnij sobie ostatnie zabiegi "jedynej prawdziwej polskiej prawicy" przed wyborami i skutek tych sojuszy.
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
K_2
Banita

Stary 29.06.2008, 18:53
no to doprawdy nie wiem, czemu - jak kiedyś pisałeś - głosujesz na lewice. Moim zdaniem kwestia światopoglądowa to jednak prywatna sprawa - a na gospodarkę większego wpływu nie mamy. Nie ma w Polsce lewicy nie-socjalistycznej.
Na lewice bym zaglosowal ,bo dla mnie w tym kraju jest za "duszno" od ideologii i jakis doktryn wg ktorych ludzie musza zyc ,bo tak robi wiekszosc .Na zachodzie nie maja takich problemow ,wiec tam mozna by smialo zaglosowac na liberalow ,bo sprawy swiatopogladowe maja juz dawno za soba. Nie wiem co sie wydarzy przez najblizsze lata do wyborow ,ale pewnie bede musial glsowac na PO ,bo SLD dalej bedzie komuszym betonem a nie chce powtorki z lat 2001-2005.
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 29.06.2008, 22:42
Nie wiem czy było w tym temacie:
Cytat:
Polacy będą mieli jedno z najdroższych LPG w Europie

W trzeciej propozycji stawek akcyzy Ministerstwo Finansów utrzymało wniosek podniesienia o 58 proc. akcyzy na LPG. Przy drożejących paliwach wzrost akcyzy da się konsumentom we znaki.

Ministerstwo Finansów zaprezentowało projekt ustawy o podatku akcyzowym po konsultacjach międzyresortowych i społecznych. Przedstawiciele resortu zapewniają, że wysłuchali i uwzględnili przedstawione uwagi. Jednak wyraźnie nic to nie dało.
- Mimo przedstawianych argumentów ekspertów, negatywnej opinii całej branży paliwowej, stanowisk innych organizacji ministerstwo nadal utrzymuje propozycję podwyżki akcyzy o 58 proc. - mówi Andrzej Olechowski z Polskiej Organizacji Gazu Płynnego.
- Wprowadzenie tej podwyżki spowoduje stopniowy zanik rynku LPG - mówi Sylwia Popławska z Koalicji na Rzecz Autogazu.
Dodaje, że ma nadzieję, że jeśli rząd go przyjmie, to uda się zmienić wysokość stawek w Sejmie.
Stanowisko przeciwników podwyżki akcyzy popierają też ministerstwa środowiska i gospodarki, co wynika z protokółu rozbieżności załączonego do projektu prawa akcyzowego.
Resort proponuje m.in. wzrost stawki podatku akcyzowego na gaz płynny do napędu silników spalinowych (LPG) z 695 zł/1 tys. kg na 1,1 tys. zł/1 tys. kg, czyli o prawie 60 proc. Będzie to oznaczać wzrost akcyzy na litr autogazu o 28 groszy, po uwzględnieniu VAT-u. Ma to dać budżetowi dodatkowe 700 mln zł z podatku akcyzowego.
Jeden z argumentów podnoszonych, zwłaszcza wcześniej, przez resort finansów, mówi o konieczności dostosowania się do wymogów i standardów Unii Europejskiej. Jednak trudno go udowodnić, bowiem stawka akcyzy w Polsce na LPG jest dużo wyższa od stawki minimalnej (125 euro/1 tys. kg) i wynosi według obecnego kursu ponad 206 euro. Po podwyżce wzrośnie do aż 327,4 euro. Wyższa jest np. w Danii, gdzie wynosi ok. 475 euro. Warto przy tym pamiętać, że wysokość akcyzy dla LPG (paliw silnikowych) była ustalana w Polsce przy słabszej złotówce i wraz z jej umacnianiem wzrasta w porównaniu z innymi państwami UE. Porównując poziomy opodatkowania akcyzą LPG w Polsce na tle innych krajów Europy, trzeba pamiętać, że u nas produkty te są obłożone dodatkową opłatą paliwową, która wynosi 105 zł za tonę paliwa lub gazu.
Trudno też obronić argument przedstawiony w najnowszej wersji uzasadnienia do nowelizacji ustawy o akcyzie. Mówi on, że regulacja ma na celu dążenie do ustalania właściwych relacji w opodatkowaniu benzyny i gazu skroplonego służących do napędu pojazdów samochodowych.
- Również w tym zakresie obserwujemy, że nasz kraj należy do liderów europejskich - tj. stosunek akcyzy na LPG do napędu pojazdów do akcyzy na benzynę i ON w Polsce jest jednym z najwyższych w całej Unii Europejskiej - podkreśla Andrzej Olechowski.
Ponadto, obliczając relacje cen i akcyzy na autogaz do pozostałych paliw, trzeba pamiętać, że samochody napędzane LPG zużywają go o 15-20 proc. więcej niż benzyny.
W uzasadnieniu Ministerstwo Finansów wspomina, że poziom cen LPG jest w znacznej mierze wypadkową sytuacji na rynkach światowych, jednak nie zaznacza, że zdaniem analityków paliwowych w perspektywie choćby najbliższych wakacji, bez podnoszenia akcyzy cena litra LPG wzrośnie o ok. 10 gr.

327,4 euro na 1 tys. kg wynosi akcyza na autogaz w Polsce. W Europie wyższa jest tylko w Danii

Autor: Krzysztof Grad
Źródło: GP

Artykuł z dnia: 2008-06-27,
Ddf
Wilku
lupus albus

Stary 29.06.2008, 23:03
Konrad. napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem czy było w tym temacie:

A mogę zadać "głupie pytanie"?

Czego u licha spodziewali się głosujący na ludzi (wychowanków) Balcerka, i ludzi z KLD (znanych bardziej pod nazwą Kongres Aferałów)? - no czego? - realnego "liberalizmu"? - obniżki podatków?

Można nie trawić Kaczora, ale z lumpenliberałami trafił w 100.

Właśćiwie powinienem się zabawić w K_2 i posmiać się (tylko w roli kretyna niezbyt dobrze się czuje bo jakoś to mało śmieszne).

kalashnikov2
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 29.06.2008, 23:27
http://www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=429

Cytat:
Sobotnia pielgrzymka do Gdańska na imieniny Lecha Wałęsy była nie tylko wydarzeniem towarzyskim, nie tylko wydarzeniem politycznym, ale również – wydarzeniem religijnym.

Że była wydarzeniem towarzyskim – to rzecz naturalna. Skoro były prezydent zaprasza imieniny, to goście walą drzwiami i oknami. Ale imieniny Lecha Wałęsy, zwłaszcza tegoroczne, miały również charakter testu politycznego, podobnie jak przed laty tak zwana pielgrzymka oficerów do Sulejówka. Tegoroczne imieniny Lecha Wałęsy stały się polityczna demonstracją przeciwko lustracji, przeciwko Instytutowi Pamięci Narodowej i przeciwko swobodzie badań naukowych. Ostentacyjne demonstrowanie solidarności z byłym prezydentem oznaczało bowiem deklarację polityczną – opowiedzenie się za narzuceniem całemu narodowi – na razie krzykiem, ale jeśli będzie trzeba – to być może i siłą – tak zwanej legendy o heroicznych początkach III Rzeczypospolitej, spreparowanej z jednej strony przez generała Czesława Kiszczaka i jego bezpieczniaków, a z drugiej – przez dawnych stalinowców, tworzących tak zwaną „lewicę laicką”.

Dlaczego podtrzymywanie tej legendy, której fragmentem jest również niepokalany życiorys Lecha Wałęsy, jest takie ważne? Bo na niej, jak na fundamencie opiera się nowa hierarchia polityczno-towarzyska, a przede wszystkim – podstawiona rzeczywistość – zupełnie tak samo, jak za komuny, kiedy co innego ludzie widzieli na własne oczy, a co innego pokazywała im telewizja. Ta podstawiona rzeczywistość jest ważnym narzędziem tresury, której celem jest przerobienie nas na tak zwanych „europejczyków”, czyli współczesnych odpowiedników „człowieka sowieckiego”; osobników bez właściwości, przyjmujących do wiadomości wszystko, co akurat naszym okupantom będzie pasowało. Tak zwany „europejczyk” ma ufać temu, co mu pokaże sterowana przez razwiedkę telewizja, a nie temu, co zobaczy poza ekranem.

W tym sensie pielgrzymka do Gdańska na imieniny Lecha Wałęsy była również wydarzeniem religijnym. Nie dlatego, że brały w nim udział osoby duchowne, swoja obecnością żyrując publiczne kłamstwa i oszczerstwa. To oczywiście jest też ważne, bo pokazuje, jak tolerowanie pewnego rodzaju polityki kończy się totalna prostytucją. Ale imieniny Lecha Wałęsy stały się wydarzeniem religijnym przede wszystkim dlatego, że kłamstwo zostało tam podniesione do rangi cnoty. To wykracza poza ramy wydarzenia towarzyskiego, a nawet poza ramy wydarzenia politycznego. To propozycja nowej, europejskiej, irenistycznej religii.
Ostatnio edytowane przez kalashnikov2 : 29.06.2008 o godz. 23:29.
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 30.06.2008, 11:33
Widze że Lechu cały czas na topie

To może tak dla rówowagi:

Cytat:
Uff! Możemy spokojnie jechać na wakacje! Robota została wykonana: zło jest zidentyfikowane i prześladowane jak należy, dobro cieszy się chwałą czystości! Donosiciel Maleszka osaczony kona, agent Bolek wije się, a wybawiciele prawej ludzkości święcą triumfy, nie dość, że w pełni zasłużone to jeszcze płodne, bo chwała zwycięstwa spływa wszak nie tylko na ich dobrotliwe oblicza, ale również na oblicza i umysły innych giermków Prawdy.

I tak na przykład waleczny redaktor Ziemkiewicz dzięki swojej niesłychanej przenikliwości, inteligencji i wiedzy dochodzi do wniosku, że Maleszka nie tylko donosił na kolegów, ale również, że kształtował nasze umysły, że „to właśnie on, w większym stopniu niż sami autorzy tekstów sformatował umysły wykształciuchów traktujących organ Michnika jako źródło prawdy objawionej” (Rzeczpospolita, 28-29 czerwca). Trudno mi co prawda zrozumieć dlaczego tylu prawicowych dziennikarzy – w tym nieodmiennie redaktor Ziemkiewicz - jest przekonanych o jakiejś nadzwyczajnej sile i wszechstronnym wpływie organu Michnika, bo nawet rozumiejąc męską zazdrość uważam, że jej przedmiot jest nieco przerysowany, to w pełni podzielam przedwakacyjny zamiar odfajkowania wszystkiego za jednym zamachem. Niech już ten Maleszka będzie prawdziwym demonem zła, a totalne oplucie Wałęsy niech stanie się kamieniem węgielnym nowej RP. V? VI? Wszystko jedno, byleby bez Wałęsy, bez Solidarności, bez Michnika, bez zdrowego rozsądku.

W szkolnych podręcznikach zamiast rocznicy Nobla Wałęsy będziemy odtąd święcili wyjazd Wildsteina do Paryża, no i jego chwalebny przyjazd. Nieco zmieni się fakty (jeśli bowiem fakty nie zgadzają się z Prawdą, to tym gorzej dla faktów) i poda się, że dzisiejszy bohater mediów i IPN-u, musiał uciekać z Polski przed prześladowcami nasłanymi przez Maleszkę i cierpiał katusze oraz biedę na wygnaniu w strasznym pełnym zomo Paryżu. W tym czasie w Polsce wszyscy dobrze się bawili – jak to w stanie wojennym bywało! - brakowało im tylko kuchenki mikrofalowej, po którą udał się do Bronka podstępny kapuś z Krakowa. Co robił z kuchenką mikrofalową Maleszka w kraju, w którym nie można było kupić nawet szmalcu? To pozostanie wielką tajemnicą, która będzie legitymizowała dalsze istnienie IPN-u. Instytut Pamięci rychło też nam uprzytomni, że jedynymi bohaterami Polski podziemnej i jej wybawicielami, byli – oczywiście pod wodzą braci Kaczyńskich - redaktorzy Semka, Ziemkiewicz, a nawet Lisowski, który co prawa jest bardzo młody, niemniej - jak mówi wieszcz – „dzieckiem w kolebce, kto łeb urwał hydrze, ten młody – zdusi centaury”. I dusi.

Może nie jest dobrze naigrywać się z najnowszej interpretacji najnowszych historii Polski, dokonanej przez dzielnych dziennikarzy i IPNowskich badaczy. Ale nic innego nie można zrobić z serwowanym nam ostatnio przez całą prawicowa prasę naiwnym przekonaniem, że zwykły donosiciel uosabia całe zło powojennej Polski, że narodowy bohater jest zdrajcą i że ludzka zawiść, małostkowość i potrzeba odegrania się za brak politycznego znaczenia, może być głównym motorem historii najnowszej. Bo ja nie widzę w donosicielu demona zła, raczej współczuję Bronkowi, że miał takich przyjaciół, nie uważam, żeby słabości młodego Wałęsy rzutowały na jego historyczną rolę i brzydzę się ludzką zawiścią, której pełno widzę wokół siebie, zwłaszcza w prasie.

Może w lipcu popada i zmyje to wszystko. I nie chodzi o to byśmy zobaczyli Polskę czyściutką, ale byśmy na jej historię patrzyli się z uwzględnieniem właściwych miar i proporcji, bo naprawdę nie jest aż tak zdeformowana, jak ją niektórzy malują.
http://wiadomosci.wp.pl/kat,95834,ti...,felieton.html
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów