The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
masada
Senior Member

Od: 06.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.11.2025, 09:35
As napisał(a):Wyświetl post
Co do zadluzenia to nie bede twirdzil, ze mam jakas wiedze o tym ile i komu wisi Wisla. Tyle wiem co chyba kazdy kto sledzi newsy o Wisle.

Trzeba natomiast powiedziec, ze moze oprocz Termaliki chyba kazdy klub w Polsce jest zadluzony po uszy i kombinuja z jakas inzynieria finansowa aby te dlugi ich nie przygniotly.

Dopiero co Lechii odebrano punkty za dlugi a nie tak dawno zawieszono im licencje. Slask Wroclaw tez musial miec ratowana dupe przez miasto, tak samo Gornik Zabrze. Legia z tego co czytalem jest zadluzona wielokrotnie wiecej niz Wisla. Lech Poznan istnieje tylko teoretycznie bo z prawnego punktu widzenia to jest Amica Wronki pod zmieniona nazwa i gdyby Rutkowskiemu sie odwidzialo i stwierdzil, ze przenosi spolke do Koszalina to Lecha de facto nie ma.

Niemal kazdy klub w Polsce nie funkcjonuje jak zdrowa firma, wiekszosc funkcjonuje jak SSP albo jak polskie gornictwo, ktore caly czas musi byc ratowane lub dotowane. Oczywiscie fajnie by bylo, gdyby Wisla funkcjonowala jak jakis In-Post ale patrzac szeroko na polski futbol sytuacja Wisly to nie jest anomalia wsrod klubow a raczej pewnego rodzaju norma.

Edit: to juz mi sie tylko wydaje wiec mozna to zignorowac ale z perspektywy wierzycieli oplaca sie Wisle pozyczac szmal. Klub ma duze przychody i zwieksza je z sezonu na sezon, zaraz pewnie awansuje do ekstraklasy gdzie przychody beda jeszcze wieksze. Gdyby Wisla byla moim dluznikiem to bardzo chetnie przedluzalbym jej okres splaty bo to oznacza, ze dywidenda na tej pozyczce bedzie wieksza. Czym wiecej rat tym wiekszy zysk. Zarzadanie splayty natychmiast lub zgloszenie do sady wniosku o updalosc Wisly mialaby dla mnie gorsze skutki gdyz Wisla przestalaby splacac pozyczke a pozyczonych pieniedzy prawdopodobnie nie odzyskalbym w calosci bo to by bylo zalezne od tego co i za ile sprzedalby syndyk.
Kiedy upadl Lech Poznan to Rutkowski kupil prawa do nazwy i herbu za 16 milionow a to byla tylko mala czesc zadluztenia Lecha. Fhuj wierzycieli nie zobaczylo zadnych pieniedzy.
Główny problem z naszymi finansami polega na tym, że u nas nie ma kto dosypywać. Królewskiego możliwości z całym szacunkiem są wciąż ograniczone, a w bieżącym sezonie problem objawi się z pełną mocą, bo nie będzie już dodatkowej kasy z PP i pucharów, a to zaciemniało obraz. Z deklaracji samego Królewskiego z rozmowy z Karczem z września w tym roku przychody spadną nam z 51 mln w sezonie 24/25 do, cytat z JK: "zakręcimy się pewnie koło 35-40 mln" i obawiam się, że w gołą dupę zobaczymy niestety w całej bolesnej okazałości.
Sukcesy sportowe i dobra atmosfera wg mnie przedłużają nadzieję na znalezienie inwestora w końcu i to jest chyba wciąż nasz plan A.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zasady wysyłania postów