|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
- Uważa pan, że te proporcje w Wiśle w poprzednim sezonie zostały zachwiane? Że za dużo przedstawicieli jednej nacji? - Chciałbym, żeby było więcej Polaków w składzie niż obcokrajowców. Jest coś takiego, że jak jest za dużo obcokrajowców z jednego kraju, no to może rzeczywiście jest to niezbyt korzystne. Trudno konkretnie stwierdzić, bo wszystko zależy od tego, jak oni funkcjonują nie tylko na boisku, ale i w szatni. Nie wiem, co się działo w tej szatni. A żeby zespół funkcjonował, to po pierwsze musi być szatnia w porządku. Jeśli tam dzieje się coś niedobrego, to na boisku też nie ma co liczyć, że będzie fajnie. No faktycznie zaorał. Chciałby żeby było więcej Polaków. Każdy by chciał. I wyjaśnienie dlaczego z innego wywiadu.- Zapytałem pana na konferencji prasowej, co pana zdaniem było największym problemem Wisły w poprzednim sezonie? Odpowiedział pan, że brak regularności. Trudno się nie zgodzić. Moim zdaniem ten zespół miał problem mentalny, z którym nie do końca poradził sobie Radosław Sobolewski, a już zupełnie nie poradził sobie Albert Rude. Gdzie leży klucz do tego, żeby piłkarze mieli pełną świadomość, że najważniejsza jest liga? Bo przecież można sobie wyobrazić sytuację, w której w tygodniu pojedziecie do Amsterdamu na mecz z Ajaksem, ale ważniejszy będzie mecz w weekend w Siedlcach⌠Co zrobić, żeby zespół był tego świadomy? - Regularność czy raczej jej brak to była jedna z głównych przyczyn, że Wisła miała taki sezon, a nie inny. Powiedziałem też, że Wisła miała dwie twarze. Jedną w lidze, drugą w Pucharze Polski. I ja chciałbym oglądać co tydzień taką Wisłę, jaka grała przeciwko Widzewowi czy Piastowi. To był zespół, który grał bardzo agresywnie, bardzo wysoko i odpowiedzialnie. Takich meczów trzeba rozegrać 34 w sezonie ligowym. Jak to zrobić? Takie rzeczy trzeba zacząć od szatni. Atmosfera w niej musi być dobra, nie może w niej być żadnego fermentu. Musimy też zdać sobie sprawę, że w klubie, nie tylko w zespole, nie ma osoby ważniejszej niż zespół. Wszystko, co będziemy robić, musi być podporządkowane dla dobra drużyny. Jeśli ktoś nie gra w jednym czy drugim meczu, to nie oznacza, że jest niepotrzebny w dłuższej perspektywie. I taki ktoś musi czuć się potrzebny. Zawodnicy muszą mieć świadomość, że aby coś osiągnąć, muszą się poświęcić. To, że my do takiego klubu jak Wisła chcemy sprowadzać zawodników, którzy mają wysokie umiejętności piłkarskie, to jest oczywiste i o tym nawet nikt nie dyskutuje. Przy tych umiejętnościach oni muszą sobie zdawać sprawę, że jest tylko jedenaście miejsc na dany mecz w podstawowym składzie. Mając jednak w kadrze kilkunastu zawodników, nie da się zrobić dobrego wyniku, musi ich być zdecydowanie więcej. Nie chcę skreślać z założenia obcokrajowców, ale będę robił wszystko, żeby w podstawowym składzie grało więcej Polaków. - Bo mają większą świadomość, w jakim klubie grają? - Tak, mają większą świadomość i dociera do nich więcej bezpośrednich bodźców. To nie jest tak, że obcokrajowcy dają z siebie mniej niż tyle, ile by mogli. Uważam jednak, że przebywanie w swoim naturalnym środowisku, w swoim kraju, gdzie na pewno więcej rzeczy jest dla nich oczywistych, ułatwia pewne sprawy. Obcokrajowiec angażuje się, ale może rozumieć pewne rzeczy inaczej. Dlatego powtórzę, chcę, żeby grało tutaj więcej Polaków. https://gazetakrakowska.pl/kazimierz...ar/c2-18589887 Problem pojawia się wtedy kiedy większą świadomość mają obcokrajowcy, patrz Rodado, a Polacy odstawiają nogę i nie skaczą do główek. Mam nadzieję, że Kazimierz Moskal ma w klubie taki autorytet, że co powie jednemu z drugim to będzie święte.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 08.06.2024 o godz. 16:30.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
W żadnym momencie Moskal nie podważył sensu i wartości drużyny budowanej głównie w oparciu o obcokrajowców, tak jak zrobiła to w mijającym sezonie Lechia, czy jak robiła Jagiellonia lub wcześniej Piast podczas sięgania po mistrzostwo. W żadnym nie mówi, że jest to nieopłacalne finansowo i sportowo. W żadnym momencie Moskali nie stwierdził, że opłaca się bardziej budować drużynę tak jak robi to na przykład GKS Katowice czy Puszcza, czekając kilkanaście lat na efekty. W żadnym momencie Moskal nie mówi, że ważniejsza jest narodowość piłkarza od jego umiejętności i jakości, ani że obecność samych Polaków zapewnia brak problemów w szatni czy że obecność obcokrajowców te problemy gwarantuje. Jak słyszymy największe problemy w szatni Wisły tworzyli ostatnio raczej nie Hiszpanie tylko pewien Polak Sobczak, o ego wielkim jak Jowisz. Jest całkowicie naturalne, że Moskal chciałby mieć w drużynie więcej Polaków, których zna z naszych boisk i których już wcześniej widział w akcji. Nie zna obcokrajowców wytypowanych przez mityczne algorytmy Królewskiego, więc nic dziwnego, że się o nich nie wypowiada, ani nie mówi, że kogoś z tej grupy chciałby czy nie chciałby. Mówi tylko o zawodnikach, których on sam zna: siedział w Polsce, więc siłą rzeczy tylko o piłkarzach stąd coś może powiedzieć i tylko ich ewentualnie proponować. W żadnym momencie Moskal nie mówi, że nie będzie czy nie chce stawiać na obcokrajowców, ani że ważniejszy dla niego jest paszport niż to, co piłkarz sobą prezentuje bez względu na to skąd jest. W żadnym momencie też nie mówi, że problemy Wisły wynikały z dużej ilości Hiszpanów w kadrze. ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
Kazimierz Moskal napisał(a):
Chyba nie trzeba nic więcej dodawać ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Odkąd to znaczy, że według Moskala coś to uniemożliwia, na czele ze zdobyciem Pucharu Polski?
Odkąd to zaprzecza temu co napisałem wcześniej? Nie byłoby korzystne, gdyby w szatni obcokrajowcy robili problemy lub okazywali mniejsze zaangażowanie i determinację niż krajowi zawodnicy: tymczasem problemy w wiślarskiej szatni (jeśli wierzyć przeciekom) robili nie oni, tylko pewien Polak o zbyt wybujałym ego. I to nie obcokrajowcy w minionym sezonie najbardziej nie dowozili mentalnie odpuszczając mecze - najlepszym przykładem Rodado. Moskal w żadnym momencie tego nie zanegował. ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Wow, najlepszym przykładem Rodado, a najlepszym przykładem, że .......isz głupoty jest to, że specjalnie wymieniłes jeden wyjątek a pominąłes Eneko, Junce, Goku, Ratona, Villara itd.
Idź się lecz to może ci jeszcze pomogą. To samo parias drozd ze sowimi omamami, na które już mi się nie chce odpowiadać. Szczules tu szujo na Polaków i nadal to robisz, a lizesz rowa Hiszpanom. Goku pajac z Polski, prawdziwy Polak. Za to o ulomach z Hiszpanii typu Villar, Junca, Eneko cicho bo ciężko powiedzieć że są Polakami xd Tak się to wasze .......enie broni jak się hiszpańska Wisła obroniła. Czyli nijak i już te wasze i Zaskrońca bajanie się skończyło. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kazimierz Moskal napisał(a):
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przecież dla normalnych ludzi a nie pariasów naturalne jest że
1. Każdy kraj, reprezentacja, liga w danych kraju jak i poziom rozgrywkowy ma swoją specyfikę 2. Kazdy rodzimy trener i piłkarz lepiej te specyfikę zna i rozumie Dzięki temu, taki super teoretyk jak Rude choćby przeczytał sto książek o piłce to prędko nie zrozumie tego co wie taki Moskal o polskiej ekstraklasie, I lidze, Wiśle, presji tutaj, oczekiwaniach tutaj itd. Moskal tego uczyć się nie musi bo to jest jego całe życie i on to wie. Także to jest wartość dodana zatrudniania szkoleniowca że środowiska. Tak samo mądry Rude się uczył ligi i go zaskakiwała, a Moskal po prostu się że tu się tak gra i jego to nie ma prawa zaskoczyć. To samo piłkarze. Łatwiej grupie Polaków stworzyć u siebie w kraju ekipę, kolektyw niz np Hiszpanom bo oni tu się muszą odnalezc, aklimatyzować a na koniec i tak może im coś nie pasować i się zaczną się fochy. A jak cos nie idzie to już w ogóle mają wyjebane bo Polska jest dla nich przygoda i szybko mogą wrócić do siebie. ![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Ja pierdzielę Markusik jak ty nie widzisz, że Moskal ma zupełnie odwrotne spojrzenie na to niż ty to znaczy, że nie ma o czym z tobą dyskutować, boś nie dość, że głupi, to w dodatku ślepy.
A Drozd, jak to Drozd, sam wkleja cytaty podważające jego słowa i jeszcze ich nie widzi =]
Ostatnio edytowane przez s1mone : 08.06.2024 o godz. 21:33.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
. Moskal niczego nie przesądza, jedno co stwierdza to że musiał być w szatni jakiś ferment. Podkreśla, że trudno mu ocenić czym spowodowany, dokładnie mówi : "trudno jednoznacznie ocenić bo w szatni nie byłem". Za wzór stawia postawę drużyny w meczach z Widzewem i Piastem, zarówno wolicjonalną jak i taktyczną. Wyczytałeś to czy umknęło? Stwierdza że w taki sposób trzeba zagrać 34 razy i do tego potrzebna jest atmosfera poświęcenia dla zespołu, obecna w głowach wszystkich piłkarzy, nawet tych którzy nie załapią się do pierwszego składu. To, że wspomina o teoretycznie trudniejszej drodze do wypracowania tego z dużą grupą obcokrajowców jednej narodowości to truizm nic więcej, a Ty w całej wypowiedzi widzisz tylko to. Jeszcze mnie zarzucasz że czegoś nie widzę. Celowo wrzuciłem całe wypowiedzi w tym temacie, ale jak się czyta tylko wyrwane fragmenty potwierdzające własną tezę... to nie ma o czym gadać
Ostatnio edytowane przez Drozd : 08.06.2024 o godz. 22:04.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przecież to ty teraz teoretyzujesz.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie teoretyzuję tylko wnioskuję po tym co widziałem na boisku i po tym kto pożegnał się z zespołem po kompromitacji w końcówce sezonu. Mogę się mylić, bo w szatni nie byłem...
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Ja jakiś czas temu wdałem się z Markusem w dyskusje i stwierdził wprost, że poniższa zależność nie istnieje :
Jest coś takiego, że jak jest za dużo obcokrajowców z jednego kraju, no to może rzeczywiście jest to niezbyt korzystne. Gdy mu odpisałem coś w ten deseń : Uważam jednak, że przebywanie w swoim naturalnym środowisku, w swoim kraju, gdzie na pewno więcej rzeczy jest dla nich oczywistych, ułatwia pewne sprawy. Obcokrajowiec angażuje się, ale może rozumieć pewne rzeczy inaczej. Dlatego powtórzę, chcę, żeby grało tutaj więcej Polaków. To stwierdził, że nie istnieje coś takiego, nikt się nie musi uczyć ligi, realiów w Polsce. Hiszpan od razu odnajdzie się u nas znakomicie i narodowość nie ma znaczenia. Hiszpanie uczyli się piłki w piłkarsko lepszym kraju i nie muszą się do niczego przystosowywać ani uczyć, bo oni grać umieją lepiej od nas. Moskal oczywiście jest w tych wypowiedziach bardzo dyplomatyczny, ale gołym okiem widać co o tym myśli. I są to przemyślenia o zupełnie odwrotnym zabarwieniu niż przemyślenia Markusika. Oczywiście przytaczam tutaj ducha tej rozmowy z Markusem. Piszę to, bo zaraz przyleci Markusik i zacznie twierdzić, że nic takiego nie pisał (bo nie przytaczam rozmowy słowo w słowo). Także przestań bronić wysrywów Markusika. One tym właśnie są - wysrywami.
Ostatnio edytowane przez s1mone : 08.06.2024 o godz. 22:16.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Gdyby wszystko było takie proste jak twierdzi Markus i drozd to po pierwsze taki średni piłkarsko kraj jak Polska zatrudnialby zamiast Polaków samych Brazylijczyków albo Hiszpanów za grosze, z peryferiów tamtejszej piłki, wszak skoro oni są x razy lepsi niż Polacy to wystarczy pościągać byle kogo stamtąd i wyniki będą. Upss chyba ktoś już tak w Polsce robił i wyników nie było... Tak samo wystarczyło by zatrudnić za grosze jakichś mocnych Afrykanczykow i też by wyniki robili.
Tak to nie działa a Markusik nie ogarnia i myślał że udowodni że 2+2=5. Nigdzie na świecie nie działa żaden przepis na budowanie zespołu. Nigdzie nikt nie zatrudnia tylko/głównie Hiszpanów, Afrykanczykow czy Brazylijczykow, tak samo jak nie zatrudnia tylko białych, czarnych, niskich czy wysokich. Drużyna to zbiór różnych graczy, gdzie stety lub niestety musi być miks wszystkiego. A przesadyzm w jedną stronę może zrobić więcej złego niż dobrego. ![]()
drozd:
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
To że za duzo (w naszym przypadku) Hiszpanów chyba też mówił jeden z nich. Nie sa problemem obcokrajowcy - ale ilość jednej nacji. Tworzy sie typowe "getto" czy enklawa. Nie mają motywacji zeby integrować się z miejscowyi... czy nawet z innymi obcokrajowcami. To typowy mechanizm. Nie jest to nic niezwykłego. Wystarczy zobaczyc przy masowej imigracji jak wygląda tzw Zachód z dzielnicami tureckimi, marokańskimi itd
W mniejszych ludzkich grupach jest to samo. Skoro jest nas wystarczajaco dużo to po co sie integrować?
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 09.06.2024 o godz. 09:04.
![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Kazek ma rację, ale akurat ten problem rozwiąże się sam. Sporo już odeszło, odejdzie pewnie jeszcze więcej ( Rodado, Raton) i ten etap można zamknąć.
![]()
GENERALNIE TO WIADOMO CO
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Tak długo jak długo ta Enklawa Hiszpanów jest w stanie zrobić wynik w postaci wygrania Pucharu Polski, tak długo nie musi to być niekorzystne. Nie ma zależności: Enklawa Hiszpanów = brak sukcesów sportowych. Moskal też nic takiego nie mówi. Niekorzystne to może być tylko wtedy, jeśli ci obcokrajowcy się nie zintegrują, mają klub w dupie - u nas prawie wszyscy się zintegrowali na czele z Rodado i Carbo. Oni mieli klub w dupie i się nie angażowali? Moskala długo w Wiśle nie było, więc mógł nie wiedzieć na bieżąco jak to naprawdę wyglądało. To, że jakiś Hiszpan nie zna wcześniej Polski i początkowo rzeczywiście może być mu trudniej ją zrozumieć, w żaden sposób nie musi oddziaływać negatywnie na jego grę co pokazują przykłady wielokrotnie przeze mnie wklejanych zawodników takich jak: Carlitos, Imaz, Lionch, Igor Angulo, Joel Valencia, Gerard Badía, Airam Cabrera, Davo, José Kanté, Erik Expósito, Jorge Félix, Jesús Jiménez, Javi Hernández, Iván Márquez, Israel Puerto, Nahuel Leiva, Pirulo, Dani Quintana, Dani Ramírez, Jordi Sánchez, Dani Suárez, Ivi Lopez. Więc jest to sprawa pomijalna nawet jeśli w jakiś tam przypadkach się pojawia. Sugerowanie, że gdyby Wisła miała pieniądze i ściągnęła jeszcze pięciu takich Rodado czy Carbo, nie byłoby to korzystne, bo byłoby za dużo Hiszpanów jednej nacji, jest tak żałosne i śmieszne jak wszystkie wasze teoryjki. Moskal też nic takiego nie powiedział i nie przesądził. Kłóć się dalej z tym faktem, wmawiając, że Enklawa powoduje kłopoty w szatni i na boisku, a nie na przykład nienależący do Enklawy Sobczak. I wkładaj w usta Moskala, że powiedział, iż gdyby miał do wyboru obcokrajowca takiego jak Rodado, to wolałby od niego by klub ściągnął takiego Żyrę, tylko dlatego, że ten drugi jest Polakiem, a Hiszpanów mogłoby być za dużo.
Ostatnio edytowane przez Markus : 09.06.2024 o godz. 11:12.
![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2018
Offline |
|
|
Problem/różnica jest w mentalu. W tej lidze, żeby wygrywać trzeba autentycznie się poświęcić, tu KM ma rację.
Hiszpanie byli zmotywowani, dawali z siebie bardzo dużo, ale to nigdy nie będzie ten poziom poświęcenia, które wypływa z wewnątrz, jest rzeczywiście na wskroś autentyczne, w którym nie kalkulujesz tylko z wiarą idziesz po swoje. Stąd łatwiej o takie podejście u PL zawodników, bo tak jak mówi Moskal, dociera do nich więcej bodźców, mocniej wewnętrznie czują, gdzie są, co jest wymagane, wyrośli na pewnym sposobie gry, bliższym tej lidze, więc nie będą też tak łatwo się frustrować i demotywować jak zetkną się np. z większą fizycznością. Oczywiście jeśli to byliby Hiszpanie nie za 0 eur tylko np. za 1 mln eur+, to miałoby to mniejsze znaczenie, bo samymi umiejętnościami, szybkością gry, robiliby różnicę (oczywiście też na odpowiednim mentalu, ale nie byłoby to aż tak kluczowe). Tym bardziej do sposobu w jaki chciała grać Wisła - aby był skuteczny, musiałbyś mieć w nim lepszych jakościowo zawodników, bo bazował on na szybkości gry, wymiany piłki, zdobywania przestrzeni poprzez pojedynki indywidualne. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
Markus w obronie swoich tez pokłócił się już z wypowiedziami Rude i Moskala, z niecierpliwością czekam na dalszy ciąg tego kabaretu
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
MaLK napisał(a):
Niemal każdy ekspert znający dobrze obecny poziom hiszpańskich niższych lig (nie tylko dziennikarze jak Ćwiąkała), mówi że tak już od dawna jest i że La Liga2 czy nawet hiszpańska trzecia liga prezentuje wyższy sportowy poziom niż pierwsza liga polska. Więc sprawa jest jasna. Moskal akurat ekspertem od niższych hiszpańskich nikt nie jest. Ja wolę ufać ich ocenie, niż Waszym stereotypom promującym do składu takich piłkarzy jak Uryga, Sapała czy inny Wachowiak. ![]()
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Moskal mówi o tym czego chce w swoim zespole i fakt, że nie chce mieć licznej jednonarodowej kolonii to jego wybór. Przedstawia logiczne argumenty dlaczego, zaznacza jakie ryzyka są z tym związane. Ale w żadnym miejscu nie wspomina, że to z winy Hiszpanów miniony sezon skończył się tak jak się skończył. Przypuszcza, że przyczyną były problemy w szatni, ale od razu dodaje, że niczego jednoznacznie powiedzieć nie może, bo w szatni nie był. Oceniając miniony sezon przez pryzmat motywacji, niestety w lidze to nie Hiszpanie najczęściej nie dojeżdżali. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Online |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Każdy wie, że taką durną gadką próbujecie zastąpić brak własnych argumentów. Co się takiego złego działo w szatni Wisły z powodu dużej grupy Hiszpanów? Jakie problemy mentalne i z zaangażowaniem wnieśli tam Rodado, Carbo, Baena, Alfaro? Bo jakie wnieśli Uryga, Sapała i spółka to już sami powiedzieli. I odkąd to Wisła była otwarta tylko na Hiszpanów, a zamknięta na takie nacje jak np. Szwedzi czy Albańczycy? W polskich klubach cały czas trwa masowe sprowadzanie obcokrajowców i wszyscy to robią, nie tylko Lechia, Jagiellonia czy Piast. Nikt nie patrzy, że z jednego kraju czy regionu nie może być więcej niż dwóch trzech. bo jak będzie to nastąpi jakiś Armagedon. Nikt nie ściąga masowo samych zawodników z Bałkanów i Chorwacji, bo po pierwsze są dostępne jeszcze inne opcje, a po drugie nikt nie ma obecnie na to dostatecznie rozwiniętego scoutingu, by kupować tylko stamtąd i to po korzystnych cenach. Wisła w ostatnich latach miała dobre rozeznanie na hiszpańskim rynku niższych lig, więc z tego korzystała do stworzenia zespołu, który uniknął rok temu walki o utrzymanie w pierwszej lidze, był tylko o jeden mecz od awansu bezpośredniego, a później odniósł największy sukces od 12 lat zdobywając Puchar Polski. Ale to pewnie też tylko kolejne przekłamanie i manipulacja… ![]() ![]()
|
|
|
Hanys
Od: 12.2003
Offline |
|
![]()
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.
Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected] 22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki |
|
|
|
Banita
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Dziesiąte miejsce w pierwszej lidze z dziewięcioma Hiszpanami, trenerem i dyrektorem z Hiszpanii to największy sukces w historii!
W końcu jak niesie propaganda z Kostaryki: Uryga, Jaroch, Sobczak, Sapała, Biegański, Broda, Duda, Krzyżanowski, Gogól, Olejarka przeszkadzali Ratonikowi, Eneko i innym gwiazdorom w dobrej grze.
Ostatnio edytowane przez KOALIK : 09.06.2024 o godz. 20:12.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|