The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.12.2023, 21:37
s1mone napisał(a):Wyświetl post
Nie skreślam faceta, nie znam go. Może sobie świetnie poradzić, może zawieść na całej linii.

Ale nikt mi nie wmówi, że gość to mniejszy kot w worku niż Jop.

No za Chiny.

Ludowe.

:o
Nie wiem czy ktokolwiek będzie próbował
Jestem w stanie przekonywać że Brosz czy Moskal są pewniejszą opcją, ale tutaj to nie dość że brak doświadczenia to jeszcze zupełnie inne ligi.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Sylwus1988
Senior Member

Od: 03.2018

Stary 30.12.2023, 22:03
jak tak sobie oglądnąłem kilka skrótów tej drużyny z Kostaryki kiedy ją prowadził to mam flashbaki z wietnamu, Wygląda na to że wybierały go te same algorytmy co Sobola, nawet w obronie tam latał identyczny Colley jak nasz https://www.youtube.com/watch?v=_sby...annel=Concacaf
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 31.12.2023, 00:43
Tu jest fragment wywiadu, w którym Jaro mówi, że algorytm i Kiko dali to samo trafienie.
Obstawiam, że to właśnie Albert Rude.
https://youtu.be/yo1VNHXFCPA?si=BrDBcpr3x9XTw8Ha&t=2302
Statystyki Wisły na wykresach: https://www.canva.com/design/DAGtt9A...Id=hc3c6977d12

Cele Wisły na sezon 2025/26
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 31.12.2023, 01:12
Markus napisał(a):Wyświetl post
Nie da się ukryć, że słowa Diaza brzmią bardzo optymistycznie. Szczególnie ten fragment:

"To świetny wybór. Naprawdę. Gdyby mnie ktoś pytał, to z ręką na sercu każdemu był polecił tego trenera."

Na pewno nie pora na razie wyrokować, jak niektórzy już zrobili, że to strzał w kolano. Są szanse,że będzie to strzał,ale w dziesiątkę . Czas pokaże.
A co innego Diaz miał powiedzieć o koledze?
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 31.12.2023, 02:03
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Jak zrobisz listę trenerów z ostatnich 10 lat to nie sprawdzili się zarówno młodzi polscy trenerzy (np. Sobol) jak i obcokrajowcy z papierami (np. Gula).
Więc nie ma co z góry narzekać na Rude'go.
Sobolewski to młody trener? Od kiedy? Ja mówię o ludziach 30-35 lat, maksymalnie 40. Siemieniec ma 31 lat, Szulczek - 33, Szwarga - 33, Myśliwiec - 38. Zupełnie inaczej kształceni, potrafiący się wysłowić i dający nadzieję na rozwój klubu. Ogólnie w polskiej piłce wymiotło seniorów.
Jedynym atutem tego Rude, to jest to, że mówi po hiszpańsku, ale to bardziej smutne, że taką kadrę zbudowano, bo i tak wiadomo że ten cały szrot hiszpański zleci z hukiem z ekstraklapy, gdyby jakimś cudem udało się awansować. Ale to nie temat o strategii budowy(której nie ma) i o tym, że Ci kopacze są totalnie obojętni i nie mają żadnego związku z klubem, z regionem, z Polską ogólnie. Pensja wpada i jest dobrze . Kiedy przychodzą najważniejsze mecze i druga strona gryzie trawę, to Ci odbijają się jak od ściany.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 31.12.2023, 10:01
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Jedynym atutem tego Rude, to jest to, że mówi po hiszpańsku, ale to bardziej smutne, że taką kadrę zbudowano, bo i tak wiadomo że ten cały szrot hiszpański zleci z hukiem z ekstraklapy, gdyby jakimś cudem udało się awansować. Ale to nie temat o strategii budowy(której nie ma) i o tym, że Ci kopacze są totalnie obojętni i nie mają żadnego związku z klubem, z regionem, z Polską ogólnie. Pensja wpada i jest dobrze . Kiedy przychodzą najważniejsze mecze i druga strona gryzie trawę, to Ci odbijają się jak od ściany.
Co jest rzeczywiście atutem lub wadą Rude dopiero się okaże. Pisanie, że tylko mówienie po hiszpańsku jest totalnie niepoważne, zwłaszcza, że już trochę pracuje w zawodzie i założył nawet własną szkołę trenerów. Każdy, kto miał z nim do czynienia wypowiada się bardzo pozytywnie o jego kompetencjach. Więc w tym kontekście mówienie, że nie ma zalet jest idiotyczne.

No ale fani polskiej myśli szkoleniowej i polskich zawodników jak zawsze wszystko wiedzą lepiej.

Dokąd Wisłę zaprowadziła kadra złożona z Polaków czy dodatkowo Czechów i Słowaków w poprzedzających przyjście Hiszpanów latach widzieliśmy. Bardzo dobrze, że Wisła postawiła na ograniczenie polskiego szrotu w rodzaju Młyńskich, Gruszkowskich, Niewiadomskich, Szywaczy i tak dalej w drużynie.

Jaki to mityczny większy związek z klubem pozwolił im grać lepiej od Hiszpanów? Jaki brak związku emocjonalnego z klubem uniemożliwia piłkarzom profesjonalnych europejskich klubów godną postawę na boisku i realizację celów sportowych? Ilu najemników nie mających emocjonalnego związku z klubem pięknie gra w Manchesterze City, Realu, MU, Juventusie, Bayernie, PSG itd.? Wyliczać można w nieskończoność.

Strategia opierania polityki kadrowej klubu na Hiszpanach sprowadzonych przez Kiko spokojnie może dać w przyszłości również pewne utrzymanie się w Ekstraklasie, bo brani z niskich hiszpańskich lig gracze bez problemu dają sobie tam radę. Przykładem nasi Carlitos, Imaz, czy Jimenez lub Angulo z Górnika.
Ostatnio edytowane przez Markus : 31.12.2023 o godz. 10:38.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 31.12.2023, 10:19
Strategia opierania polityki kadrowej klubu na Hiszpanach sprowadzonych przez Kiko spokojnie może dać w przyszłości również pewne utrzymanie się w Ekstraklasie, bo brani z niskich hiszpańskich lig gracze bez problemu dają sobie tam radę. Przykładem nasi Carlitos, Imaz, czy Jimenez lub Angulo z Górnika.
a w przypadku Górnika czemu "opierania"?
http://www.90minut.pl/kadra.php?id_s...=1&id_klub=101
http://www.90minut.pl/kadra.php?id_s...=1&id_klub=101
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 31.12.2023, 10:34
Ano temu, że sprowadzeni przez Górnik Hiszpanie z niższych lig w rodzaju wymienionego przeze mnie Jimeneza i Angulo (zapomniałem jeszcze o Danim Suarezie) w pełni sprawdzili się w Polsce na poziomie Ekstraklasy. Na dużej grupie tego typu zawodników, czy takich jak Carlitos, Imaz, Carbo, Ivi Lopez, Badia itd. spokojnie można budować silny ekstraklasowy zespół.
Odpowiedz cytując
Witalis
Senior Member

Od: 06.2023

Stary 31.12.2023, 10:54
Ja rozumiem, że to tylko w okresie przejściowym, bo jednak ogląda się polską ligę i kopanie po czołach ze względu na związek z regionem. Stąd i skład powinien opierać się na piłkarzach z regionu. Jakkolwiek ten region rozumieć.

Co do wyboru trenera - jak większość jestem sceptyczny.

W żaden algorytm nie wierzę, bo trzeba byłoby w napisanie go włożyć trochę (bezsensownej zresztą) pracy, a Królewski to prestidigitator, a nie tytan pracy i niezrozumiany geniusz. Najwyraźniej pseudoprofesjonalny język dla głupich dziennikarzy i naiwnych kibiców wystarczył. Mógł natomiast rozpisać sobie na kartce plusy i minusy trenerów, jak robi to każdy człowiek przed wyborem auta.

Potwierdza się, że Wisłę Królewski traktuje jako platformę promocji własnej. Jeśli Wisła zatonie, to dlatego, że miała wielkie kłopoty i nikt by jej nie uratował. Jeśli dopłynie do bezpiecznego brzegu, to dlatego, że Królewski myślał nieszablonowo i jest geniuszem. O tym, że nie tak łatwo tę Wisłę zatopić i że dzięki liczbie kibiców i akcjach kibiców utrzymuje się na powierzchni, mało kto będzie pamiętał. Problemem jest przy tym, że Królewski nie kalkuluje w pełni racjonalnie, na chłodno.
Ostatnio edytowane przez Witalis : 31.12.2023 o godz. 11:00.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 31.12.2023, 11:04
Witalis napisał(a):Wyświetl post
Ja rozumiem, że to tylko w okresie przejściowym, bo jednak ogląda się polską ligę i kopanie po czołach ze względu na związek z regionem. Stąd i skład powinien opierać się na piłkarzach z regionu. Jakkolwiek ten region rozumieć.
Profesjonalne kluby silnych lig tylko przejściowo często mają przewagę obcokrajowców we własnych składach, czy od dawna jest to stan stały i nie powodujący ubytku dla ich marki oraz prestiżu lub ilości kibiców oglądających ich mecze?
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 31.12.2023, 11:39
Sylwus1988 napisał(a):Wyświetl post
jak tak sobie oglądnąłem kilka skrótów tej drużyny z Kostaryki kiedy ją prowadził to mam flashbaki z wietnamu, Wygląda na to że wybierały go te same algorytmy co Sobola, nawet w obronie tam latał identyczny Colley jak nasz https://www.youtube.com/watch?v=_sby...annel=Concacaf
O poziomie tych rozgrywek niech świadczy staranność malowania linii.Coś jak nasza a-klasa...
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 31.12.2023, 11:43
pepe72 napisał(a):Wyświetl post
Tu jest fragment wywiadu, w którym Jaro mówi, że algorytm i Kiko dali to samo trafienie.
Obstawiam, że to właśnie Albert Rude.
https://youtu.be/yo1VNHXFCPA?si=BrDBcpr3x9XTw8Ha&t=2302
Tylko na jakiej podstawie wierzycie w to co mówi Królewski?
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 31.12.2023, 11:49
Witalis napisał(a):Wyświetl post

Co do wyboru trenera - jak większość jestem sceptyczny.

W żaden algorytm nie wierzę, bo trzeba byłoby w napisanie go włożyć trochę (bezsensownej zresztą) pracy, a Królewski to prestidigitator, a nie tytan pracy i niezrozumiany geniusz. Najwyraźniej pseudoprofesjonalny język dla głupich dziennikarzy i naiwnych kibiców wystarczył. Mógł natomiast rozpisać sobie na kartce plusy i minusy trenerów, jak robi to każdy człowiek przed wyborem auta.

Potwierdza się, że Wisłę Królewski traktuje jako platformę promocji własnej. Jeśli Wisła zatonie, to dlatego, że miała wielkie kłopoty i nikt by jej nie uratował. Jeśli dopłynie do bezpiecznego brzegu, to dlatego, że Królewski myślał nieszablonowo i jest geniuszem. O tym, że nie tak łatwo tę Wisłę zatopić i że dzięki liczbie kibiców i akcjach kibiców utrzymuje się na powierzchni, mało kto będzie pamiętał. Problemem jest przy tym, że Królewski nie kalkuluje w pełni racjonalnie, na chłodno.
Wszystko pięknie tylko co w sytuacji kiedy piłkarze z regionu nie potrafią prosto kopnąć piłki i nie za bardzo im się chce tego nauczyć. Zwłaszcza kiedy już mają podpisaną umowę i kasa spływa niezależnie od tego jak bardzo kopią się po czole. Od dawna wiadomo że Wisłę trzeba odmienić mentalnie na każdym poziomie. Bez tego będziemy tkwić w marazmie.

Algorytm wypluł 36 latka który 3/4 dotychczasowej kariery spędził za oceanem i to jest rola algorytmu, bo bez niego nikt by o Albercie nie pomyślał. Nikt by nie wiedział że jest taki chłop który spełnia wytyczne zaprogramowane algorytmowi. Jakie były te wytyczne? Przypuszczam, że do 45 lat, kompetentny, analityk, znający się na rozwoju indywidualnym zawodników, preferujący styl gry oparty na posiadaniu piłki itd. itp. Algorytm tworzy listę takich pożądanych w mig, korzystając ze światowej bazy danych. To jest przewaga algorytmu. Ale kogo z tej stworzonej listy wybrać to już kolejny etap. Królewski tłumaczył, że Albert wysłał mu 80 stronicową analizę Wisły łącznie z propozycją mikrocykli treningowych i tym go przekonał do siebie.

Królewski czasem może za bardzo wierzy w to co mu komputer pokazuje jak w przypadku Sobola, ale tak jak zatrudnienie Kiko dało Wiśle drugi oddech tak mam przeczucie, że zatrudnienie Alberta Rude, zwłaszcza w kooperacji z Mariuszem Jopem da Wiśle turbodoładowanie.

Chcę nieśmiało przypomnieć, że mamy Widzew u siebie na półfinał Pucharu Polski. Jak na 1 ligę bardzo mocną i szeroką kadrę. Jest wiele do wygrania.

krysztal napisał(a):Wyświetl post
O poziomie tych rozgrywek niech świadczy staranność malowania linii.Coś jak nasza a-klasa...
Akurat nasza kadra to z Kostaryką raczej obskoczyłaby gładki oklep. .

To, że tam linie maluje jakiś Junior po imprezie o niczym nie świadczy. Ten klub który trenował Albert to Kostarykański top i presja na pewno nie jest mniejsza niż u nas. Zresztą ten mecz to chyba nie liga tylko ćwierćfinał pucharu concacaf czyli rozgrywek międzynarodowych.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 31.12.2023 o godz. 12:05.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
viktor56
Senior Member

Od: 12.2017

Stary 31.12.2023, 11:54
Profesjonalne kluby silnych lig tylko przejściowo często mają przewagę obcokrajowców we własnych składach, czy od dawna jest to stan stały i nie powodujący ubytku dla ich marki oraz prestiżu lub ilości kibiców oglądających ich mecze?
To jest inna dyskusja, ale na dłuższą metę, myślę, że może tak być, że ukorporacyjnienie piłki nożnej i zniszczenie związku lokalnych klubów z regionami i ich społecznościami doprowadzi do marginalizacji tej dyscypliny. Kropką nad i będzie utworzenie produktów typu 'Superliga', które coraz bardziej będą nas przesuwać w kierunku freak fightów, a oddalać od tradycji sięgającej czasów grania za dzieciaka w klubach osiedlowych. Jestem gotów uwierzyć, że taki łebek jest w stanie zajawić się oglądaniem Legii, Lecha, czy Wisły nawet w wersji z samymi najemnikami, ale jak te zespoły wygrywają. Łatwo mi też wyobrazić sobie, że ktoś chce oglądać klub grający w 3 lidze, ale pełen ludzi, którzy na.derby pomalują sobie włosy w barwy klubowe. Trudno mi sobie wyobrazić natomiast, czy mając dziś 7 lat, gdybym patrzył na Wisłę kopiącą się po głowie i rotującą szrotem w takim tempie, że nawet śledząc to na bieżąco nie pamiętam już zawodników, którzy byli tu dwa lata temu, mógłbym się zakochać w tym klubie - to jest rzeczywistość, którą mamy dzisiaj. To gwoli dygresji.

Do tematu jednak - czy ktoś zresearchował co to jest za szkoła trenerów Alberta Rudé, jakie osiągnięcia ona ma i tak dalej? Informacje prasowe w których o tym mowa pełne są pustosłowia - żadna to sztuka wyszkolić 100 trenerów w 30 ligach, jak się żadnego nie wypromuje, a nasz trener jest, póki co, sam jedynie obiecującym kandydatem na trenera.
Jeszcze będzie pite za te wszystkie lata czekania. Jeszcze będzie pięknie.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 31.12.2023, 12:08
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Algorytm wypluł 36 latka który 3/4 dotychczasowej kariery spędził za oceanem i to jest rola algorytmu, bo bez niego nikt by o Albercie nie pomyślał. Nikt by nie wiedział że jest taki chłop który spełnia wytyczne zaprogramowane algorytmowi.
poważnie? Kiko nie kojarzyłby faceta który pracował w jego byłym klubie?
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 31.12.2023, 12:31
Watts napisał(a):Wyświetl post
Pewnie kojarzył, ale Kiko kojarzy też kilkudziesięciu innych i co z tego. Królewski mówił, że algorytm wypluł jednego który pokrywał się z propozycjami stworzonymi w sposób tradycyjny. Może to właśnie Albert.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 31.12.2023, 12:33
Watts napisał(a):Wyświetl post
Zależy co rozumiesz przez "kojarzył". Na bank wie że jest taki koleś, ale czy zna go na tyle jako trenera żeby go polecić? Zwłaszcza że przez pewien czas trenował w Kostaryce, a trenuje relatywnie krótko.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 31.12.2023 o godz. 12:36.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 31.12.2023, 13:55
Cytat:
Algorytm wypluł 36 latka który 3/4 dotychczasowej kariery spędził za oceanem i to jest rola algorytmu, bo bez niego nikt by o Albercie nie pomyślał. Nikt by nie wiedział że jest taki chłop który spełnia wytyczne zaprogramowane algorytmowi. Jakie były te wytyczne? Przypuszczam, że do 45 lat, kompetentny, analityk, znający się na rozwoju indywidualnym zawodników, preferujący styl gry oparty na posiadaniu piłki itd. itp. Algorytm tworzy listę takich pożądanych w mig, korzystając ze światowej bazy danych. To jest przewaga algorytmu. Ale kogo z tej stworzonej listy wybrać to już kolejny etap. Królewski tłumaczył, że Albert wysłał mu 80 stronicową analizę Wisły łącznie z propozycją mikrocykli treningowych i tym go przekonał do siebie.
Tak, szczególnie, że dziwnym trafem Rude ma wspólny mianownik z Kiko czyli ten klub z Hiszpanii, w którym pracował Oj jaki ten algorytm zajebisty, ze akurat tak trafił trenera znikąd ale z drugiej strony znanego

Rude kozak, magik, 80 stron analizy o Wiśle zajebał. Odpalił YT, wziął od Jarka statystyki i pięknie wszystko rozpisał. Pewnie nie na zasadzie kopiuj wklej

Na prawdę żeby tak się podniecać niczym i w te bajki wierzyć to trzeba żyć w swoim świecie.

Dziwne to jest, że kibice Wisły są przez Królewskiego po prostu okłamywani, czarowani od kilku lat i dalej co on powie "ma branie".
Wy nie umiecie myśleć? Przecież już samo zamieszanie z MADA, sposób w jaki wtedy nakręcał wszystko żeby na koniec powiedzieć, że nie czas na podgrzewanie tematu i niech kibice i dziennikarze się zamkną, a na koniec powiedział, że coś mu mówi, ze MADA to nie to - kurde mol, coś mu powiedziało, tym razem intuicja a nie algorytm

Algorytmy są super bo pomagają znaleźć legendarnych trenerów, piłkarzy itd tu trzeba coś więcej niż logiczne myślenie, tu musi wskoczyć AI ale jak trzeba wybrać inwestora bo samemu się nie ma kasy, i zwykły kalkulator aby wystarczył aby policzyć, że jak się nie ma 10 mln na klub a ktoś mówi, że ma 20 czy 30 mln to lepiej mu ten klub dać, to wtedy jakoś logika, algorytmy itp nie są używane, potrzebne, wtedy wkracza człowiek i jego intuicja.

Było zachłyśnięcie się WSH, Marzenkami, bandyterką, teraz widać nastała era zachłyśnięcia się człowiekiem biznesu, AI. Szkoda, że jedni i drudzy działają na niekorzyść klubu i opowiadają bajeczki.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 31.12.2023, 14:00
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Zależy co rozumiesz przez "kojarzył". Na bank wie że jest taki koleś, ale czy zna go na tyle jako trenera żeby go polecić? Zwłaszcza że przez pewien czas trenował w Kostaryce, a trenuje relatywnie krótko.
mówię od początku że dla mnie w tej sytuacji pokrywają się wymagania Królewskiego z rozeznaniem Kiko, nie wyklucza się że po zgłębieniu jego kandydatury uznali że się nadaje

to jak on to chce przedstawiać dla szerszej publiki to dla mnie osobna sprawa i mam do tego spory dystans, wystarczy zobaczyć jak się zachowuje od wczoraj (w wersji optymistycznej): sprowadzanie alternatyw do polegania tylko na intuicji (bo jak robisz SWOTa w swojej głowie to jesteś z PRLu), sięganie po nisko zawieszone owoce jak walenie w Białońskiego z którego idiotyzmów śmieje się każdy, ja jestem lepszy i mądrzejszy bo odwołuję się do liczb i statystyk, to wcale nie moje ego i wcale nie chcę nikomu niczego udowodnić, dlatego ubliżam ludziom od idiotów
o czymś zapomniałem? a no tak, zapowiedzi że stworzą algorytm który będzie... służył też innym klubom do tego samego? czy to jest jakiś exit plan na życie po Wiśle? strasznie dużo dla mnie w tym marketingu, PR-u i oświeceniowej pychy, a przypominam że zanim Królewski stworzył sobie personę "gościa od AI" zajmował się też marketingiem internetowym
Ostatnio edytowane przez Watts : 31.12.2023 o godz. 14:05.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 31.12.2023, 14:02
Świetny tekst o naszym nowym trenerze. Warto przeczytać.

https://weszlo.com/2023/12/31/wisla-...jest-sylwetka/
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 31.12.2023, 14:15
Najświeższym kontrprzykładem, że nie ma takiej zasady, są np. Garcia czy C. Quintana, mniej świeżym słynny Arruabarrena albo "nasz" Chuca, który ostatecznie nie poradził sobie na poziomie ekstraklasy ani u nas, ani w Miedzi.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 31.12.2023, 14:33
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Najświeższym kontrprzykładem, że nie ma takiej zasady, są np. Garcia czy C. Quintana, mniej świeżym słynny Arruabarrena albo "nasz" Chuca, który ostatecznie nie poradził sobie na poziomie ekstraklasy ani u nas, ani w Miedzi.
Nie ma takiej "zasady" tylko wtedy, jeśli wpiszemy do niej słowo "każdy". Z oczywistych powodów nikt tego nie robi, bo od niemal każdej reguły są też wyjątki. Nie falsyfikują one tezy, że z hiszpańskich zawodników pozyskanych z ich rynku można byłoby w Polsce stworzyć bardzo solidny zespół.

Konkludując, jeszcze raz: na podstawie doświadczeń kilkunastu ostatnich lat z pewnością możemy napisać, że większość hiszpańskich zawodników sprowadzonych do Polski z tamtejszych niższych lig w pełni się u nas sprawdziła i dała sobie radę.

I o to chodzi.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 31.12.2023, 14:46
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Tak, szczególnie, że dziwnym trafem Rude ma wspólny mianownik z Kiko czyli ten klub z Hiszpanii, w którym pracował Oj jaki ten algorytm zajebisty, ze akurat tak trafił trenera znikąd ale z drugiej strony znanego

Rude kozak, magik, 80 stron analizy o Wiśle zajebał. Odpalił YT, wziął od Jarka statystyki i pięknie wszystko rozpisał. Pewnie nie na zasadzie kopiuj wklej

Na prawdę żeby tak się podniecać niczym i w te bajki wierzyć to trzeba żyć w swoim świecie.

Było zachłyśnięcie się WSH, Marzenkami, bandyterką, teraz widać nastała era zachłyśnięcia się człowiekiem biznesu, AI. Szkoda, że jedni i drudzy działają na niekorzyść klubu i opowiadają bajeczki.
Pojmij chłopie, że nikt się nie podnieca tylko ja na przykład jestem zadowolony z faktu, że będziemy mieli trenera z poza naszego rodzimego bagienka. Młodego, ambitnego, który już liznął troche piłkarskiego świata i będzie potrafił naszych piłkarzy czegoś nowego nauczyć.

Dlatego takie podeście jak twoje czyli.

No właśnie z danych, które mamy, takich rzetelnych danych czyli nie bajdurzenia, że to super teoretyk, mamy to, że w 2 klubach sobie nie poradził. Więc jak się go chce oceniać to póki co jedynie może być to negatywna ocena.
Oceniam jako skrajnie kretyńskie. Bo co ty niby oceniasz? Trenera oceniasz? Jeszcze przed pierwszym treningiem? A jak wygra wszystko to powiesz że to przeciwnicy słabi tak jak pieprzyłeś po wygranych Jopa? Oświecony się znalazł. Wie co kto myśli co jest prawdą a co bajką. Puknij się kolego w czółko.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 31.12.2023 o godz. 14:55.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 31.12.2023, 15:00
Nie ma takiej "zasady" tylko wtedy, jeśli wpiszemy do niej słowo "każdy". Z oczywistych powodów nikt tego nie robi, bo od niemal każdej reguły są też wyjątki. Nie falsyfikują one tezy, że z hiszpańskich zawodników pozyskanych z ich rynku można byłoby w Polsce stworzyć bardzo solidny zespół.
Aha. Ale ten sposób rozumowania doprowadza do jakże odkrywczej analogicznej tezy, że z polskich zawodników pozyskanych z ich rynku też można stworzyć w Polsce bardzo solidny zespół, a przykładów będzie jeszcze więcej.

Na koniec okazuje się, że na większości piłkarskich rynków można znaleźć tych 20 piłkarzy do stworzenia drużyny, która poradziłaby sobie na poziomie ekstraklasy wliczając w to Mołdawię, Estonię czy inną Islandię, których pierwsza reprezentacja potrafi ogarniać lepiej od naszej reprezentacji.

Jest tylko jeden drobny szczegół. Trzeba mieć umiejętność wybrania Carlitosa a nie Arruabarreny i Daniego Quintany zamiast Cayego Quintany. Albo Steinborsa zamiast Karasauksa czy Wasiljewa zamiast Vastsuka.
Odpowiedz cytując
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 31.12.2023, 15:13
Ty jestes drozd oderwany od rzeczywistosci jak Królewski. Wg twojego rozumowania Jop powinien zostać bo skoro wygrał 3/3 mecze to czemu by miał nie wygrać kolejnych 15? Toż to już oszlifowany diament. Teraz też przychodzi jakiś magik z zagranicy i będzie super bo teorie zna ale jak pracował w 2 klubach to mu po prostu nie wyszło.

Różnica między moim a twoim podejsciem jest taka, że podniecasz się bajeczkami i złudną nadzieją, ze jak się ładnie gościa przedstawi to będzie to prawda.
Ja bym wolał trenera, który w swoim zawodzie się sprawdził, bo to oznacza, ze być może w Wiśle też by się sprawdził. Ty wolisz teoretyka, ktory sie jeszcze nigdzie nie sprawdził, albo Jopa bo z cieniasami wygrał.

Z Jopem było tak jak przypuszczałem, wygrał 3 mecze i chwała mu za to. Być może jest to bardzo dobry trener na przyszłosć. Jednak już w meczu z Polonią drużyna prezentowała się o wiele słabiej niż w 2 poprzednich. A Polonia to dół ligi. Co by było dalej można się domyślać. Zapewne Jop i jego Wisłą szybko by spuchli i pod presją, z trudniejszymi rywalami zaczęłyby wpadać porażki, remisy i ciężko by było awansować bezpośrednio.

Uważam, że nam jest potrzebny trener, który daja jakąś nadzieję, "gwarancję" na mocne punktowanie, od początku, po to żeby awansować bezpośrednio. Tylko to nas powinno interesować i satysfakcjonować.
Trener zagadka takiej nadziei nie daje. Zatrudniony jest na zasadzie "ma jakieś plusy, niezwiązane z osiągnięciami na ławce ale może tu mu wyjdzie". Jest to debilne podejście. Zostawimy wszystko na baraże - do baraży z tą Wisłą powinien dostać się byle trener, bo aby do nich wejść to nie trzeba wielu pkt (żeby zająć 6 miejsce). A gra w barażach to już będzie loteria. Wystarczy 45 minut gorszej gry w ktorymś z meczów i może być po awansie.

Także tu nie ma czasu na rozpędzanie się, eksperymentowanie. Tu powinien wejść chłop, któremu coś się udał, a nie taki, który się będzie uczył. Bo musimy punktować ponad 2 pkt na mecz.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 31.12.2023, 15:31
Skład mamy o tyle lepszy niż cała reszta, że każdy trener który potrafi uwolnić ten potencjał będzie punktował ponad 2 pkt na mecz. Zmarnowaliśmy znowu pół roku i teraz są konsekwencje.

Jaki trener da "gwarancje"? Żaden nie da. Brosz? Moskal? Niby dlaczego mieliby dać większe niż Rune. Każdy wybór teraz to ryzyko i nad każdym można by tak biadolić jak od dwóch dni biadolisz. Tylko po co.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Stary 31.12.2023, 16:59
Uważam, że nam jest potrzebny trener, który daja jakąś nadzieję, "gwarancję" na mocne punktowanie, od początku, po to żeby awansować bezpośrednio. Tylko to nas powinno interesować i satysfakcjonować.
To byłoby optymalne rozwiązanie, tylko takowy nie przyjdzie do pierwszej ligi i to jeszcze do klubu, gdzie co chwilę zwalnia się trenera, są długi i totalny chaos organizacyjny, a także nie istnieje coś takiego, jak długofalowy plan rozwoju. Taki Brosz nigdy w życiu by się nie zdecydował... czeka na miejsce w eklapie, a nie na rozmienianie się na drobne. Dlatego wolę wykreować trenera, a nie błądzić po omacku i grać kolejny raz w ruletkę.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Stary 31.12.2023, 17:10
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
To byłoby optymalne rozwiązanie, tylko takowy nie przyjdzie do pierwszej ligi i to jeszcze do klubu, gdzie co chwilę zwalnia się trenera, są długi i totalny chaos organizacyjny, a także nie istnieje coś takiego, jak długofalowy plan rozwoju. Taki Brosz nigdy w życiu by się nie zdecydował... czeka na miejsce w eklapie, a nie na rozmienianie się na drobne. Dlatego wolę wykreować trenera, a nie błądzić po omacku i grać kolejny raz w ruletkę.
czemu? przecież czytałem u Karcza że Brosz jest chętny od zaraz, tylko chce dużo pieniędzy
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Stary 31.12.2023, 17:31
Jaki to mityczny większy związek z klubem pozwolił im grać lepiej od Hiszpanów? Jaki brak związku emocjonalnego z klubem uniemożliwia piłkarzom profesjonalnych europejskich klubów godną postawę na boisku i realizację celów sportowych? Ilu najemników nie mających emocjonalnego związku z klubem pięknie gra w Manchesterze City, Realu, MU, Juventusie, Bayernie, PSG itd.? Wyliczać można w nieskończoność.

Twoje posty to za każdym razem pokaz ignorancji futbolowej. Nie tylko chodzi o związek piłkarza z klubem(jak Polak, który marzył o graniu w Barcelonie i Realu, i teraz to zrealizował), ale o utożsamianie się kibica z takim piłkarzem. Twarze tych Hiszpanów(których niedługo nie będzie) wyparują mi z głowy po roku czasu. Przecież masz suche fakty... kiedy dochodzi element wolicjonalny, to Hiszpanów na boisku nie ma i wystarczy na nich ekipa z Niepołomic, która swoje wybiega i zmiażdży ich na zielonej murawie. Po drugie, każdy(dobry) polski dyrektor sportowy powie Ci, że nie tworzy się kolonii danej nacji w klubie... maksymalnie to 3-4 piłkarzy z jednego państwa lub jednego kręgu kulturowego(typu Brazylia - Portugalia). Większa liczba to proszenie się o kłopoty. A Ci rzekomi najemnicy z Manchesteru, Realu, Juve, itd., to żadni najemnicy, a piłkarze spełniający swoje marzenia... pomijam ilu np. Niemców jest w takim Bayernie, ale pewnie tego nie wiesz . Wyliczać można w nieskończoność.

Nie, nie może dać i sam to udowodniłeś w swojej wypowiedzi. Wyliczyłeś 4 Hiszpanów, którzy nie grali ze sobą razem, a grali w innych klubach. Gdyby rzeczywiście Ci DOBRZY Hiszpanie(z całej ekstraklasy i to też w różnych okresach czasu) stworzyli zespól w lidze, to tak, ale niestety tak nie jest i na 2 dobrych przypada 5-7 słabych. No właśnie, czemu w ogóle wymieniłeś tych sprawdzonych? Może o tych słówko, którzy przybyli i którzy szybko opuścili Polskę ?
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 31.12.2023, 18:37
Daj spokój Marcusowi.
To jest pan odklejka, który myśli, że ma jakieś solidne argumenty.
Wymienia jednym tchem Carlitosów, Imazów, Angulów i Gimenezów a po stronie Polaków jakichś Wolskich czy Gruszkowskich.... Tu najlepszych piłkarzy, a tu największe rozczarowana i robi z tego jakąś dowodową analogię na coś...

Ci Hiszpanie co grali w Polsce to tak naprawdę nic wielkiego ne ugrali nigdzie. W przeciwieństwie do takich Piątków, Świderskich czy Milików, nie wspominając przecież o Piszczku, Kubie czy Lewandowskim. Przykłady Hiszpanów, którym sie u nas udało jedynie potwierdziły, że to był trzeci sort piłki iberyjskej negatywnie zweryfikowany już w rodzimej Hiszpanii.

No ale do Markusa se możesz gadać do du.py to jest chłop, który nawet za czasów Cupała potrafił jedynie walić banały o profesjonaliźmie i jego braku u nas. Chłop ma ewidentnie kompleks niższosci względem Zachodu. U niego paszport jest najważniejszy, bo u nas PMS, a za granicą profesjonalizm pełną gębą.

Profesjonalizm to jest w Primera i może czołówce Segunda, cała reszta to poziom zagadka, zbliżony do naszej kopanej, nieznający specyfiki naszej ligi i kultury, który nigdy nie trenował za granicą. Rude jest niby wyjątkiem, ale nie do końca, bo w większości pracował w latynoskich klubach. Dostał też asystenta z Hiszpanii, więc niech Markus się nie broni teraz, że nie dostał całego sztabu.... Zobaczymy co pokaże. Nawet jeśli mu się uda to nie będzie dowodem na to, że hiszpański trener to byl dobry pomysł. Będzie dowodem jedynie na to że Rude to był dobry pomysł... Ale to zbyt skomplikowane dla Markusa...
Ostatnio edytowane przez s1mone : 31.12.2023 o godz. 19:07.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów