The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
skarabeus
Senior Member

Od: 02.2019

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.11.2023, 10:14
Drozd,

ja nie wiem kto zarabia na cateringu i nie rozumiem czemu klub zleca to firma zewnetrznym, szczegolnie z poza Krakowa.

To tak jakby sklep klubowy prowadzila firma X
Odpowiedz cytując
BCGorlice
Senior Member

Od: 06.2023

Stary 12.11.2023, 10:26
skarabeus napisał(a):Wyświetl post
Drozd,

ja nie wiem kto zarabia na cateringu i nie rozumiem czemu klub zleca to firma zewnetrznym, szczegolnie z poza Krakowa.

To tak jakby sklep klubowy prowadzila firma X
A to akurat oczywiste. Catering prowadzi firma zewnętrzna bo jest z Częstochowy. Czegoś nie rozumiesz?
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 12.11.2023, 11:07
Prowadzi, ale nie wiemy jak wyglada kwestia rozliczen z klubem.

Nie mniej... jakby nie wygladala, to ja nie rozumiem czemu klub sam nie potrafi zatrudnic ludzi do obslugi (zapewne z Krakowa), sam kupic asortyment, sam zrobic odbiory sanepidu etc, i sam sprzedac to kibicom.
Odpowiedz cytując
nero
Hanys

Od: 12.2003

Stary 12.11.2023, 11:17
Pamiętajcie, że gdyby nie rodzina z Częstochowy to nie byłoby cateringu, bo nikt się nie zgłosił.
Zatem zamiast naskakiwać podziękujmy, że dzięki rodzinie jednak można wypić ciepłą herbatkę czy zjeść kiełbaskę podczas meczu.
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.

Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected]

22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 12.11.2023, 11:35

Nie mniej... jakby nie wygladala, to ja nie rozumiem czemu klub sam nie potrafi zatrudnic ludzi do obslugi (zapewne z Krakowa), sam kupic asortyment, sam zrobic odbiory sanepidu etc, i sam sprzedac to kibicom.
Pytanie jest zasadnicze. Czy to firma zewnętrzna płaci klubowi za możliwość zarabiania na kibicach. Czy to klub płaci firmie za umożliwienie kibicom zjedzenia starej drogiej kiełbasy.

Mówienie o kosztach kateringu sugeruje tą drugą opcję, a to już jakieś nieporozumienie.

nero napisał(a):Wyświetl post
Pamiętajcie, że gdyby nie rodzina z Częstochowy to nie byłoby cateringu, bo nikt się nie zgłosił.
Zatem zamiast naskakiwać podziękujmy, że dzięki rodzinie jednak można wypić ciepłą herbatkę czy zjeść kiełbaskę podczas meczu.
Jasne nikt się nie zgłosił.

Takiej przebitki cenowej jak za kiełbasę na meczu to nigdzie nie ma. Ile teraz kosztuje? 20?
Ostatnio edytowane przez Drozd : 12.11.2023 o godz. 12:03.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 12.11.2023, 12:50
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Jasne nikt się nie zgłosił.

Takiej przebitki cenowej jak za kiełbasę na meczu to nigdzie nie ma. Ile teraz kosztuje? 20?
Chyba żartujesz. Przy obecnych cenach wszystkiego (w tym - kosztach pracy) to jest taniocha. Koszt cateringu na stadionie zawsze będzie wyższy niż z jakiejś budki (bo musi klub na tym zarobić), ale nawet w barze mlecznym (który AFAIK ma dopłaty) dużo taniej nie kupisz.
Przejdź się czasem do restauracji albo kup burgera. Możesz przeżyć szok, skoro dwie dychy to dla Ciebie drogo.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 12.11.2023 o godz. 12:53.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 12.11.2023, 13:24
Jarosław Królewski całą swoją kariere biznesową oparł o "sprzedawanie potencjału" w IT to sie sprawdza.
W piłce nożnej nie.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 12.11.2023, 13:31
Ja nie mówie, że to jest drogo czy tanio. Tylko twierdzę, że na meczu masz pewny zbyt i cenową przebitkę.

Temat zaczął się od tego, że ktoś wspomniał o kosztach kateringu, zamiast o zyskach z kateringu.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
doktor granat
Senior Member

Od: 12.2018

Stary 12.11.2023, 15:52
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Chyba żartujesz. Przy obecnych cenach wszystkiego (w tym - kosztach pracy) to jest taniocha. Koszt cateringu na stadionie zawsze będzie wyższy niż z jakiejś budki (bo musi klub na tym zarobić), ale nawet w barze mlecznym (który AFAIK ma dopłaty) dużo taniej nie kupisz.
Przejdź się czasem do restauracji albo kup burgera. Możesz przeżyć szok, skoro dwie dychy to dla Ciebie drogo.
Kiełbasa pod halą targową, którą sporo ludzi stawia za wzór i jest podobno specjalnie produkowana dla tych sprzedawców kosztuje 15 (tzn. kosztowała tyle miesiąc temu). To ile powinno kosztować to co ludzie dostają na stadionie żeby wszystkim było dobrze i dlaczego tyle?
Odpowiedz cytując
BCGorlice
Senior Member

Stary 12.11.2023, 16:30
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
Jarosław Królewski całą swoją kariere biznesową oparł o "sprzedawanie potencjału" w IT to sie sprawdza.
W piłce nożnej nie.
Chciałbym stanowczo zaprostestować. W IT sprawdza się dokładnie to co w każdej innej branży.

„Sprzedawanie potencjału” czyli ściema, bajera i często mitomania sprawdza się (choć też nie bez końca) w czymś co nazywają „branżą startupową”. To nie jest tożsame z IT.

Poważne firmy IT mają przychody, prawdziwych klientów i generują realne zyski. Proszę nie utożsamiać całej branży IT z takimi przypadkami jak firma Synerise.
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 12.11.2023, 17:16
Tak masz racje, brakło słowa "częściowo"

w branży IT się to "częściowo sprawdza"

i oczywiście że w większości przypadków to ściema

i niestety musisz mi teraz przyznać rację bo mamy właśnie tutaj już 1 dowód komu się sprawdziło:

Królewskiemu
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 12.11.2023, 17:45
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Pytanie jest zasadnicze. Czy to firma zewnętrzna płaci klubowi za możliwość zarabiania na kibicach. Czy to klub płaci firmie za umożliwienie kibicom zjedzenia starej drogiej kiełbasy.

Mówienie o kosztach kateringu sugeruje tą drugą opcję, a to już jakieś nieporozumienie.
To zależy. O ile na "normalnych" sektorach każdy sobie kupuje sam od firmy cateringowej i ta powinna na tym zarabiać, a więc odpalać klubowi haracz za taką możliwość, o tyle na sektorach VIP czy w skyboxach catering jest w cenie biletów i tu już klub powinien płacić firmie cateringowej. Ostateczny kształt umowy/umów będzie wypadkową tych dwóch składowych.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 12.11.2023, 20:42
To wiadomo, ale całościowo klub musi na kateringu zarabiać, jeżeli nie bezpośrednio na kiełbasie to na biletach vip. I mówienie o kosztach kateringu w kontekście bilansu dnia meczowego to nieporozumienie.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
skarabeus
Senior Member

Stary 12.11.2023, 23:16
To jak najbardziej porozumienie, kiedy mowimy o tym co jest kosztem. Zeby na cateringu zarobic najpierw trzeba wydac (asortyment, pracownicy, media).
A ile zostanie po dniu meczowym to osobna kwestia. Ja pisalem o kosztach, nie zyskach. I przede wszystkim mialem na mysli catering VIP, ktory opisal MaLk.
Odpowiedz cytując
BCGorlice
Senior Member

Stary 13.11.2023, 02:21
Arkadiusz.Czerepach napisał(a):Wyświetl post
Tak masz racje, brakło słowa "częściowo"

w branży IT się to "częściowo sprawdza"

i oczywiście że w większości przypadków to ściema

i niestety musisz mi teraz przyznać rację bo mamy właśnie tutaj już 1 dowód komu się sprawdziło:

Królewskiemu
Póki co tak. Przy czym ostatecznie się sprawdzi jak sprzeda akcje Synerise. Na razie to jest projekt w trakcie realizacji. I zrealizuje się tylko w zestawie zasad dotyczących start-upów. Nie poważnych spółek IT.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 13.11.2023, 08:47
To jak najbardziej porozumienie, kiedy mowimy o tym co jest kosztem. Zeby na cateringu zarobic najpierw trzeba wydac (asortyment, pracownicy, media).
A ile zostanie po dniu meczowym to osobna kwestia. Ja pisalem o kosztach, nie zyskach. I przede wszystkim mialem na mysli catering VIP, ktory opisal MaLk.
Jeżeli po dniu meczu się okazuje, że dołożyliśmy do kateringu to jest właśnie nieporozumienie. O ile zysk z kiełbasy jest mniej pewny bo w wyniku słabej gry zamiast 15 000 przyjdzie 8 000 i kupionych kiełbas zostanie. To bilety vip powinny być tak skalkulowane, że kasa powinna być pewna w różnej skali ale zawsze do przodu.

Takie moje zdanie.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 13.11.2023, 11:00

Jakby to powiedzieć....Otóż Żurawski,Brożek,Frankowski czy Majdan mają lepsze fuchy więc nie uśmiecha im się popierdalać z tacą szampana po Vipach i stać przy grilu a Piekutowski,Dawidowski czy jakiś Trabalik nie są na tyle wielkimi legendami żeby u nas pracować.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 13.11.2023, 11:08
MaLk napisał(a):Wyświetl post
To zależy. O ile na "normalnych" sektorach każdy sobie kupuje sam od firmy cateringowej i ta powinna na tym zarabiać, a więc odpalać klubowi haracz za taką możliwość, o tyle na sektorach VIP czy w skyboxach catering jest w cenie biletów i tu już klub powinien płacić firmie cateringowej. Ostateczny kształt umowy/umów będzie wypadkową tych dwóch składowych.
Przepraszam bardzo ale catering na sektorze Vip Silver to żeton na jedną kiełbasę czy miseczkę fasolki.Zważywszy,że ostatnio na Zagłębie bilet kosztował 220 zł i znając realny koszt jednej pieczonej kiełbasy łyżeczki keczupu i bułki to żaden koszt.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 13.11.2023, 11:41
krysztal napisał(a):Wyświetl post
Przepraszam bardzo ale catering na sektorze Vip Silver to żeton na jedną kiełbasę czy miseczkę fasolki.Zważywszy,że ostatnio na Zagłębie bilet kosztował 220 zł i znając realny koszt jednej pieczonej kiełbasy łyżeczki keczupu i bułki to żaden koszt.
Ale żalisz się czy dyskutujesz o kosztach?

Koszt jest koszt, tutaj mówimy o tym na kim spoczywa, na VIP-ach to klub płaci firmie cateringowej i tyle. Wiadomo, że inny koszt jest na silver i inny na gold/skyboxach, gdzie oferta jest zdecydowanie bogatsza. Wiadomo też, że nawet na silverze jest "ubrany" w koszty serwisu cateringowego. Wiadomo też, że nie wszystkie VIP-y są opłacane na takich zasadach jak mówisz, część z tych czy innych względów jest rozdawana (sponsorom, byłym piłkarzom, nomen omen rodzinom), co sprawia, że przeliczanie tego ile Ty zapłaciłeś ma się średnio do tego, jak to wychodzi rzeczywisty przychód przypadający na bilet na sektor. A także że działa to tak, że z takich małych koszcików na koniec efektem skali robią się duże koszty organizacji meczu. Oraz że firmie cateringowej właściwie wszystko jedno czy zarobi na tym, co jest zapłacą kibice na zwykłych sektorach czy na tym, co jej klub zapłaci za catering na sektorach vipowskich (albo na jednym i drugim) - byleby wyszli na plus ogólnie.

Największa wątpliwość dotycząca kalkulacji wychodzenia na plus na biletach, która jest tutaj podnoszona od dawna jest taka, jak uwzględniane są w niej przychody z karnetów, skyboxów i od sponsorów, które są wnoszone na początku sezonu i w momencie, kiedy ktoś ponosi koszt organizacji poszczególnych meczów są już dawno wydane, a koszty ponoszone są z tego, co wpłynie "na bieżąco" ze sprzedanych biletów. Jeśli bralibyśmy pod uwagę wyłącznie przychody bieżące, jestem w stanie uwierzyć w naprawdę duże liczby kibiców, jacy muszą się pojawić aby klub wyszedł na plus. Ale oczywiście nie jest to do końca uczciwe postawienie sprawy.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 13.11.2023, 12:38
I żale i dyskutuje o kosztach. Pisałeś ogólnie o sektorach ViP.
Ja wiem,że z formalnego punktu widzenia to i opaska naklejana na nadgarstek jest kosztem ale umówmy się że porównując to do ceny pojedynczego biletu są to grosze.Według mnie nie licząc skyboxów bilety Silver to najbardziej dochodowa wejściówka dla klubu.
O ile bilet Gold ktoś powinien rzetelnie skalkulować o tyle Silver na pewno nie przynosi straty.
Jeśli zaś o mnie chodzi to nawet nie wymieniam tego żetonu z nadzieją,że ktoś miał na tyle rozumu przy podpisywaniu umowy,że po każdym meczu następuje rozliczenie z ilości wydanego jedzenia a nie płacona jest jakaś zryczałtowana kwota za jedno spotkanie.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 13.11.2023, 13:06
Przy okazji - z ciekawości dopytam, bo nie znam oferty VIP Silver.

W cenie biletu jest "żeton" na wybrany posiłek? W sensie na kiełbasę albo fasolkę - jak na "zwykłej" trybunie?

Serio?
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 13.11.2023, 13:19
Tak.Nie pamiętam już czy jest do tego napój bo tak jak wspominałem ostatnimi czasy nawet nie wymieniam tych żetonów.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 13.11.2023, 13:23
No cóż.
Muszę przyznać, że to porywająca oferta.
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 13.11.2023, 13:30
Dobra sprawdziłem.Żeby być uczciwym to za żeton jest jedno danie z wysublimowanego menu plus napój.
Nie wiem jak jest na innych sektorach (poza gold) ale żeby w miarę ogarnąć na druga połowę wskazanym jest stanąć w kolejce przed końcem pierwszej bo z tego co kojarzę na Silver jest jeden punkt gastro.Koszty niesamowite...
Odpowiedz cytując
BCGorlice
Senior Member

Stary 13.11.2023, 14:34
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Nota bene zestawienie tego aktywowania z poprzednimi sprawozdaniami (tak, to się da sprawdzić w kilka minut, nie trzeba na to kolejnego półtora miesiąca) wskazuje na to, że jest dokładnie odwrotnie niż sugeruje kolega w swojej nad wyraz krótkiej analizie. Przychody wzrastają, poziom aktywowania kosztów maleje, w konsekwencji udział procentowy tychże w przychodach maleje. Czyli dokładnie tak, jak to powinno wyglądać w sytuacji, w której "system" powoli wchodziłby do wykorzystania komercyjnego, a prace rozwojowe dotyczyły rozwijania dodatkowych "modułów". I prowadzenia innych, nowych projektów - w końcu ze sprawozdania wynika, ż są prowadzone także i inne, nie tylko jakiś "system".
Myślę, że już wkrótce będę mógł tutaj podrzucić coś bardziej precyzyjnego. Wprawdzie na razie dostałem tylko taką krótką refleksję:

"Wszystko co podeslales jest co do zasady zgodne z podrecznikiem. Poza tym aktywowaniem bo to slowo powinno byc zarezerwowane dla operacji przeniesienia na aktywa które potem wracaja w kosztach w formie amortyzacji lub sa co rok wyceniane a tu tak nie jest. Tu koszty ot tak znikają z uzasadnieniem, ze system w budowie i nie pracuje. Przy czym piszacy te slowa sprawia wrazenie jakby tej teoretycznej wiedzy nie chcial lub nie potrafil w zaden sposob zastosowac w praktyce. Przeciez tu na pierwszy rzut oka widac, ze w tych danych cos nie tyle brzydko pachnie ale wrecz mocno smierdzi. Czy ten ekspert nie widzi ze tam (gdyby oczywiscie wierzyc w poprawnosc tych ksiegowan) w firmie generujacej ok 20-30 milionow przychodu na duzej stracie w ksiegach dodatkowo tkwi jakis system w permamentnej budowie o wartosci ponad 80 milionow i wbrew temu co ten czlowiek sugeruje nie jest wcale wprowadzany do wykorzystania bo amortyzacja jest bliska zeru? On nie rozumie jakie to niesie wnioski i konsekwencje na przyszlosc? Nie widzi ze to nawet na pierwszy rzut oka wyglada na systemowe zawyzanie wyniku. Juz pomijam ze prawo do takiego odlozenia w czasie kosztow (a nie aktywowania jak to zostało napisane) powstaje wylacznie w przypadku istnienia wysokiego prawdopodobienstwa, ze te naklady wygeneruja w rozsadnej perspektywie nie nizsze przychody. Jakos tego nie widze patrzac na te liczby. Szczerze ta wypowiedz wygląda na oceny kogos kto ma wiedze ale z jakiegos powodu jej nie chce zastosowac, albo nie potrafi zastosować w praktyce."

Ale na koniec po krótkiej wymianie opinii czym jest Synerise, czym się zajmuje, jakie ma systemy i po co (na tym to akurat ja się znam) oraz wskazaniu jakie zarzuty zostały pod naszym adresem wyartykułowane na tym forum przyszło to:

"Dobra. Czuje sie wywolany do tablicy. Do konca tygodnia podesle krotka analize co wg mnie wynika z tych sprawozdan za ostatnie kilka lat."

Także jeszcze trochę cierpliwości (wiem, że to aż półtora miesiąca ale nie każdy jak my zajmuje się hobbystycznie Wisłą i jej okolicami) i będę mógł tu wkleić coś bardziej rozbudowanego.
Odpowiedz cytując
nero
Hanys

Od: 12.2003

Stary 13.11.2023, 15:16
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.

Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected]

22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki
Odpowiedz cytując
Stelio
Senior Member

Od: 09.2013

Stary 13.11.2023, 16:36
no tak, oczywiście żeby to lepiej wyglądało to:

1. Skupił się na meczach przegranych których faktycznie jest mało
2. Wziął pod uwagę mecze w PP które każdy ma w piździe XD

Z tym pajacem zmierzamy w przepaść. Nie mam już żadnych złudzeń ani nadziei na to, że Królewski wie co robi i ma jakikolwiek plan na przyszłość czy chociażby szuka jakiegoś poważnego inwestora...
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Stary 13.11.2023, 16:52
Fantastycznie.Na takie właśnie analizy czekałem.Wprawdzie nawet połowy z tych meczów nie wygraliśmy ale to przy tak rzetelnym przedstawieniu sprawy można pominąć
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 13.11.2023, 17:07
Skoro jest tak dobrze, to czemu jesteśmy na 9. miejscu w lidze? :/

[35/54]

Znafca internetowy za sezon 2023/2024
Odpowiedz cytując
kolarz90
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 13.11.2023, 17:10
On tym żyje, podpalić i patrzeć co będzie. Dlatego on klubu nie odda bo już takiego funu nigdzie nie zazna, z wolą kibiców nic nie zrobi bo straci sens życia. I ja go miałem za ogarniętego gościa a to cienki prowokator

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów