|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 02.2019
Offline |
|
|
Drozd,
ja nie wiem kto zarabia na cateringu i nie rozumiem czemu klub zleca to firma zewnetrznym, szczegolnie z poza Krakowa. To tak jakby sklep klubowy prowadzila firma X ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2023
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Prowadzi, ale nie wiemy jak wyglada kwestia rozliczen z klubem.
Nie mniej... jakby nie wygladala, to ja nie rozumiem czemu klub sam nie potrafi zatrudnic ludzi do obslugi (zapewne z Krakowa), sam kupic asortyment, sam zrobic odbiory sanepidu etc, i sam sprzedac to kibicom. |
|
|
|
Hanys
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Pamiętajcie, że gdyby nie rodzina z Częstochowy to nie byłoby cateringu, bo nikt się nie zgłosił.
Zatem zamiast naskakiwać podziękujmy, że dzięki rodzinie jednak można wypić ciepłą herbatkę czy zjeść kiełbaskę podczas meczu. ![]()
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.
Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected] 22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Mówienie o kosztach kateringu sugeruje tą drugą opcję, a to już jakieś nieporozumienie.
Takiej przebitki cenowej jak za kiełbasę na meczu to nigdzie nie ma. Ile teraz kosztuje? 20?
Ostatnio edytowane przez Drozd : 12.11.2023 o godz. 12:03.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
||
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Przejdź się czasem do restauracji albo kup burgera. Możesz przeżyć szok, skoro dwie dychy to dla Ciebie drogo.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 12.11.2023 o godz. 12:53.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
Jarosław Królewski całą swoją kariere biznesową oparł o "sprzedawanie potencjału" w IT to sie sprawdza.
W piłce nożnej nie. ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja nie mówie, że to jest drogo czy tanio. Tylko twierdzę, że na meczu masz pewny zbyt i cenową przebitkę.
Temat zaczął się od tego, że ktoś wspomniał o kosztach kateringu, zamiast o zyskach z kateringu. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2018
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
„Sprzedawanie potencjału” czyli ściema, bajera i często mitomania sprawdza się (choć też nie bez końca) w czymś co nazywają „branżą startupową”. To nie jest tożsame z IT. Poważne firmy IT mają przychody, prawdziwych klientów i generują realne zyski. Proszę nie utożsamiać całej branży IT z takimi przypadkami jak firma Synerise. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2016
Offline |
|
|
Tak masz racje, brakło słowa "częściowo"
w branży IT się to "częściowo sprawdza" i oczywiście że w większości przypadków to ściema i niestety musisz mi teraz przyznać rację bo mamy właśnie tutaj już 1 dowód komu się sprawdziło: Królewskiemu ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
|
To zależy. O ile na "normalnych" sektorach każdy sobie kupuje sam od firmy cateringowej i ta powinna na tym zarabiać, a więc odpalać klubowi haracz za taką możliwość, o tyle na sektorach VIP czy w skyboxach catering jest w cenie biletów i tu już klub powinien płacić firmie cateringowej. Ostateczny kształt umowy/umów będzie wypadkową tych dwóch składowych.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To wiadomo, ale całościowo klub musi na kateringu zarabiać, jeżeli nie bezpośrednio na kiełbasie to na biletach vip. I mówienie o kosztach kateringu w kontekście bilansu dnia meczowego to nieporozumienie.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To jak najbardziej porozumienie, kiedy mowimy o tym co jest kosztem. Zeby na cateringu zarobic najpierw trzeba wydac (asortyment, pracownicy, media).
A ile zostanie po dniu meczowym to osobna kwestia. Ja pisalem o kosztach, nie zyskach. I przede wszystkim mialem na mysli catering VIP, ktory opisal MaLk. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Póki co tak. Przy czym ostatecznie się sprawdzi jak sprzeda akcje Synerise. Na razie to jest projekt w trakcie realizacji. I zrealizuje się tylko w zestawie zasad dotyczących start-upów. Nie poważnych spółek IT.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Takie moje zdanie. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Jakby to powiedzieć....Otóż Żurawski,Brożek,Frankowski czy Majdan mają lepsze fuchy więc nie uśmiecha im się popierdalać z tacą szampana po Vipach i stać przy grilu a Piekutowski,Dawidowski czy jakiś Trabalik nie są na tyle wielkimi legendami żeby u nas pracować.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 08.2016
Offline |
|
![]() Koszt jest koszt, tutaj mówimy o tym na kim spoczywa, na VIP-ach to klub płaci firmie cateringowej i tyle. Wiadomo, że inny koszt jest na silver i inny na gold/skyboxach, gdzie oferta jest zdecydowanie bogatsza. Wiadomo też, że nawet na silverze jest "ubrany" w koszty serwisu cateringowego. Wiadomo też, że nie wszystkie VIP-y są opłacane na takich zasadach jak mówisz, część z tych czy innych względów jest rozdawana (sponsorom, byłym piłkarzom, nomen omen rodzinom), co sprawia, że przeliczanie tego ile Ty zapłaciłeś ma się średnio do tego, jak to wychodzi rzeczywisty przychód przypadający na bilet na sektor. A także że działa to tak, że z takich małych koszcików na koniec efektem skali robią się duże koszty organizacji meczu. Oraz że firmie cateringowej właściwie wszystko jedno czy zarobi na tym, co jest zapłacą kibice na zwykłych sektorach czy na tym, co jej klub zapłaci za catering na sektorach vipowskich (albo na jednym i drugim) - byleby wyszli na plus ogólnie. Największa wątpliwość dotycząca kalkulacji wychodzenia na plus na biletach, która jest tutaj podnoszona od dawna jest taka, jak uwzględniane są w niej przychody z karnetów, skyboxów i od sponsorów, które są wnoszone na początku sezonu i w momencie, kiedy ktoś ponosi koszt organizacji poszczególnych meczów są już dawno wydane, a koszty ponoszone są z tego, co wpłynie "na bieżąco" ze sprzedanych biletów. Jeśli bralibyśmy pod uwagę wyłącznie przychody bieżące, jestem w stanie uwierzyć w naprawdę duże liczby kibiców, jacy muszą się pojawić aby klub wyszedł na plus. Ale oczywiście nie jest to do końca uczciwe postawienie sprawy. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
I żale i dyskutuje o kosztach. Pisałeś ogólnie o sektorach ViP.
Ja wiem,że z formalnego punktu widzenia to i opaska naklejana na nadgarstek jest kosztem ale umówmy się że porównując to do ceny pojedynczego biletu są to grosze.Według mnie nie licząc skyboxów bilety Silver to najbardziej dochodowa wejściówka dla klubu. O ile bilet Gold ktoś powinien rzetelnie skalkulować o tyle Silver na pewno nie przynosi straty. Jeśli zaś o mnie chodzi to nawet nie wymieniam tego żetonu z nadzieją,że ktoś miał na tyle rozumu przy podpisywaniu umowy,że po każdym meczu następuje rozliczenie z ilości wydanego jedzenia a nie płacona jest jakaś zryczałtowana kwota za jedno spotkanie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przy okazji - z ciekawości dopytam, bo nie znam oferty VIP Silver.
W cenie biletu jest "żeton" na wybrany posiłek? W sensie na kiełbasę albo fasolkę - jak na "zwykłej" trybunie? Serio? ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak.Nie pamiętam już czy jest do tego napój bo tak jak wspominałem ostatnimi czasy nawet nie wymieniam tych żetonów.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No cóż.
Muszę przyznać, że to porywająca oferta. ![]()
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dobra sprawdziłem.Żeby być uczciwym to za żeton jest jedno danie z wysublimowanego menu plus napój.
Nie wiem jak jest na innych sektorach (poza gold) ale żeby w miarę ogarnąć na druga połowę wskazanym jest stanąć w kolejce przed końcem pierwszej bo z tego co kojarzę na Silver jest jeden punkt gastro.Koszty niesamowite... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
"Wszystko co podeslales jest co do zasady zgodne z podrecznikiem. Poza tym aktywowaniem bo to slowo powinno byc zarezerwowane dla operacji przeniesienia na aktywa które potem wracaja w kosztach w formie amortyzacji lub sa co rok wyceniane a tu tak nie jest. Tu koszty ot tak znikają z uzasadnieniem, ze system w budowie i nie pracuje. Przy czym piszacy te slowa sprawia wrazenie jakby tej teoretycznej wiedzy nie chcial lub nie potrafil w zaden sposob zastosowac w praktyce. Przeciez tu na pierwszy rzut oka widac, ze w tych danych cos nie tyle brzydko pachnie ale wrecz mocno smierdzi. Czy ten ekspert nie widzi ze tam (gdyby oczywiscie wierzyc w poprawnosc tych ksiegowan) w firmie generujacej ok 20-30 milionow przychodu na duzej stracie w ksiegach dodatkowo tkwi jakis system w permamentnej budowie o wartosci ponad 80 milionow i wbrew temu co ten czlowiek sugeruje nie jest wcale wprowadzany do wykorzystania bo amortyzacja jest bliska zeru? On nie rozumie jakie to niesie wnioski i konsekwencje na przyszlosc? Nie widzi ze to nawet na pierwszy rzut oka wyglada na systemowe zawyzanie wyniku. Juz pomijam ze prawo do takiego odlozenia w czasie kosztow (a nie aktywowania jak to zostało napisane) powstaje wylacznie w przypadku istnienia wysokiego prawdopodobienstwa, ze te naklady wygeneruja w rozsadnej perspektywie nie nizsze przychody. Jakos tego nie widze patrzac na te liczby. Szczerze ta wypowiedz wygląda na oceny kogos kto ma wiedze ale z jakiegos powodu jej nie chce zastosowac, albo nie potrafi zastosować w praktyce." Ale na koniec po krótkiej wymianie opinii czym jest Synerise, czym się zajmuje, jakie ma systemy i po co (na tym to akurat ja się znam) oraz wskazaniu jakie zarzuty zostały pod naszym adresem wyartykułowane na tym forum przyszło to: "Dobra. Czuje sie wywolany do tablicy. Do konca tygodnia podesle krotka analize co wg mnie wynika z tych sprawozdan za ostatnie kilka lat." Także jeszcze trochę cierpliwości (wiem, że to aż półtora miesiąca ale nie każdy jak my zajmuje się hobbystycznie Wisłą i jej okolicami) i będę mógł tu wkleić coś bardziej rozbudowanego. |
|
|
|
Hanys
Od: 12.2003
Offline |
|
![]() ![]()
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.
Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected] 22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2013
Offline |
|
|
no tak, oczywiście żeby to lepiej wyglądało to:
1. Skupił się na meczach przegranych których faktycznie jest mało 2. Wziął pod uwagę mecze w PP które każdy ma w piździe XD Z tym pajacem zmierzamy w przepaść. Nie mam już żadnych złudzeń ani nadziei na to, że Królewski wie co robi i ma jakikolwiek plan na przyszłość czy chociażby szuka jakiegoś poważnego inwestora... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Online |
|
|
Skoro jest tak dobrze, to czemu jesteśmy na 9. miejscu w lidze? :/
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
On tym żyje, podpalić i patrzeć co będzie. Dlatego on klubu nie odda bo już takiego funu nigdzie nie zazna, z wolą kibiców nic nie zrobi bo straci sens życia. I ja go miałem za ogarniętego gościa a to cienki prowokator
![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|