pawlozm napisał(a):

1. A to nie śledzisz losów piłkarzy, którzy opuszczają ESE? Każdy jak jeden mąż mówi, że pierwsze co to musi nadrobić braki w przygotowaniu fizycznym. To dam ci przykład nasz - Pietrzak, który z Wisły w lecie 2019 odszedł do Belgii do Royal Excel Mouscron - totalny średniak, po pierwszych miesiącach stwierdził, że tak intensywnie jeszcze nigdy nie trenował. A w zimowej przerwie na święta, mówił ,że dostał taką rozpiskę do wybiegania kilometrów w domu, że był w szoku. Piłkarze Wisły nie muszą wyjeżdżać na zachód, bo to zachodnie standardy, zachodnia intensywność przyjechała do nich. Ale jak widać tęsknią za polskimi standardami i zapewne się doproszą powrotu do realiów ESY.
2. Wymienimy 50 % kadry po 13 piłkarzom kończy się kontrakt i to doskonała okazja to przewietrzenia kadry. Przetrwają ci piłkarze, którzy będą ambitni, ci którzy wiedzą, że dzięki temu wskoczą poziom wyżej, a co za tym idzie dostaną szansę dobrego transferu, a intensywność jaka ich tam spotka nie będzie im obca.
3. Świetnie, że podałeś przykład Runjaica - sprawdź jak przewietrzył szatnie. Sprawdź dokładnie ilu piłkarzy pogonił po 3 miesiącach pracy. Sprawdź jaki dołek miała Pogoń w pierwszym okresie jego trenowania. ten dołek był z tego samego powodu, piłkarze zaczęli intensywniej trenować, a taka zmiana MUSI wiązać się z tym, że będzie dołek, a potem może kolejny. Jednak zarząd Pogoni nie pogonił Niemca po 8 meczach bez zwycięstwa w tym 4 porażkach np z Zagłębiem Sosnowiec 3:0, lub pół roku później po serii 10 meczów kiedy tylko raz Pogoń wygrała 5 razy zremisowała i 4 razy przegrała. U nas po tej serii forum by huczało: WY*EBAĆ takiego trenera. W Pogoni dali mu robć swoje i są efekty. Pracuje już tam Kosta Runjaic 3,5 roku. Co ciekawe statystyki pokazują, że Pogoń Runjaica za ten okres ma średnią 1,56 pkt/mecz. Myślę, że u nas by wybrzydzano
Ciekawostka* Hyballa w Dunajskiej Stredzie gdzie prowadził 64 mecze miał średnią 1,90 pkt/mecz.
Podsumowując: Marzy mi się, że w Wiśle jakiś trener popracuje te 3,5 roku, zbuduje coś dłuższego. Nie mówię, że ma to być Hyballa, ale Niemcowi warto daćchociaż wypełnić obowiązujący kontrakt. Mam nadzieję, że Kuba i Hyballa wyjaśnią sobie wszystkie niejasności.
|
Kolego śledzę - ale co to ma do rzeczy. To my tu "bundeslige" zbudujemy? Owszem kilka rzeczy można poprawić, i osiągnąć poziom Pogoni czy Rakowa. Ale czy to są kluby a zwłaszcza wszyscy w nich piłkarze na poziomie tej ligi? Wątpię.
Wg mnie główny problem jest to co pisalem. Hyballa to "szołmen" guru a nie trener do cichej cięzkiej pracy jak Runjaić. W tym problem. Czy ktoś wielce słyszał o tym co się dzieje u niego w szatni? Pierze publicznie brudy? Robił swoje, krok po kroku a nie udzielał pierdylion wywiadów co to będzie po jednym okienku przygotowawczym.
Nie chodzi o jego wiedzę itd - ale tak jak pisałem mam przeczucie że to się z nim tu nie uda. Patrząc na jego profil psychologiczny i to jak mu się układało w poprzednich klubach. To nie Runjaic od ciężkiej pracy którą robi w ciszy. To showmen który musi błyszczeć.
Na razie po jego czystkach nie mamy kim grać i gramy piach. (obyśmy nie spadli). Przyjdzie kolejny zaciąg i pewnie sytuacja się powtórzy że połowe skladu wyjebie po 7 kolejkach na trybuny.