|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Boki obrony nie funkcjonowały w ataku, skrzydłowi mnóstwo prostych błędów (Yeboah!) to i mecz był lipny. Dopóki nie zagramy z Burym / Dawidem na prawej i Sadolem na lewej dopóty nie będzie powrotu do poziomu z pierwszych kolejek wiosennych. Swoją drogą dziwi mnie brak Carlosa w podstawie. Ma swoje ograniczenia, ale chyba jednak trochę lepiej ogarnia (na tą chwilę) niż Starzyński.
Mawutor konkretny kozak, siła spokoju. Może na stoperze z Frydrychem w kolejnym meczu? ![]() ![]()
Wisła Kraków & MUFC RULEZ.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
JCS wygląda lepiej, ponieważ wchodzi na podmęczonego rywala. Co by o nim nie mówić, akurat w kwestiach biegowych wygląda bardzo dobrze - dystans, sprinty, ogólne poruszanie się na boisku, ale ma wytrzymałość tak na 70 minut gry. Brakuje mu czasami chłodnej głowy i niestety umiejętności, ale gdyby to miał, to by u nas nie grał
Spodziewam się na Lechię pary Frydrych-Radaković, Bury i Sadlok na bokach. ![]()
Jestem z Krakowa i jestem z tego dumny!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
Hyballa wolał Zhukova na lewą stronę wciskać i kombinować z ustawieniem zamiast wpuścić Kone za Szota. Nie pasuje mu Kone?
Pierwsze dwa mecze tego roku napędzane były przez trio Savic-Zhukov-Silva, który jest jaki jest, ale w tej trójce pogrywa sobie przyzwoicie. Z żabolami w końcówce meczu znowu mogli pograć razem i było groźnie. Dziwnym ustawieniem w obronie graliśmy końcówkę meczu. Takie pomieszane grania na 3/4 obrońców. Może następny mecz zagramy tak: Lis - Burliga, Frydrych, Sadlok, Zhukov - Plewka, Mawutor - Yeboah, Savic, Silva - Medved ? z Boguskim, Starzyńskim i może Szotem, Kuveljicem z ławki? |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2019
Offline |
|
|
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
[QUOTE=Heero;1562676]JCS wygląda lepiej, ponieważ wchodzi na podmęczonego rywala. Co by o nim nie mówić, akurat w kwestiach biegowych wygląda bardzo dobrze - dystans, sprinty, ogólne poruszanie się na boisku, ale ma wytrzymałość tak na 70 minut gry. Brakuje mu czasami chłodnej głowy i niestety umiejętności, ale gdyby to miał, to by u nas nie grał
Wszedł i pojedynek biegowy bodajże z Wiśniewskim przegrał jak małolat. Nawet ręki przed przeciwnika nie był w stanie włożyć.Gdyby to wygrał szedłby sam na sam albo Wiśniewski faul i czerwień. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
Nie mówmy też że górnik miał w meczu jedną sytuację .Burliga prawie zaliczył asystę na początku meczu.Lis przeniósł piłkę nad poprzeczką po grożnym strzale głową.Było też z tego co pamiętam wstrzelenie piłki z boku pola karnego gdzie piłka przeszła przez 3-5 metr i nikt jej nie przeciął .Obejrzyj ten mecz jeszcze raz na spokojnie |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
Pomijając niepotrzebne gwizdanie mnóstwa stykówek, które mogły i powinny być śmiało puszczone, to zauważyłem jeszcze jedną rzecz, która o wiele bardziej mnie w tym meczu irytowała. Otóż praktycznie po każdym faulu Zabrzan, ci ochoczo odkopywali nam spod nóg piłkę albo brali ją po prostu w łapy, dyskutując czy to z głównym arbitrem, czy to z jego asystentami, utrudniając nam naturalnie wznowienie gry. Pamiętam nawet, że raz (bodajże w pierwszej połowie) udało nam się tę piłkę wyrwać i szybko wznowić długim podaniem na Forbesa, który wychodził na dobrą pozycję. Ale Złotek niemal od razu przerwał akcję i kazał nam wznowić jeszcze raz (pewnie ze względu na to, że egzekwowaliśmy rzut wolny na swojej połowie kilka metrów za daleko od miejsca faulu...). Może przesadzam, ale miałem wrażenie, że każdy faul Górnika wiązał się z tym, że przeciwnicy momentalnie łapali piłkę albo przekopywali ją ciut dalej. Naturalnie bez konsekwencji, co jest akurat niestety u nas standardem, bo bardzo rzadko którykolwiek arbiter wyraźnie daje znać, że nie akceptuje takiego pajacowania. Według mnie dopóki nie będzie za to bezwzględnych żółtych kartek, dopóty w takiej siermiężnej lidze jak Ekstraklasa, zespoły chcące grać szybciej i nowocześniej nie będą miały na to po prostu szans. Ale jak to zwykle oceniają nasi wspaniali komentatorzy: "potrzeba, hehe, trochę tego boiskowego, hehe, cwaniactwa". Swoją drogą - dobrze, że za zdjęcie koszulki po golu od wielu już lat jest z automatu żółtko, natomiast za sfaulowanie przeciwnika i dodatkowo jeszcze większe utrudnianie mu gry przez łapanie piłki takiej kartki nie ma. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
@Szneka,
mówisz o jednej sytuacji, która w skali całej historii występów JCS jest kroplą w morzu. Owszem, dał się wyprzedzić i stracił futbolówkę, ale przecież piłka nie działa tak, że zawodnik wchodzący z ławki i ścigający się z przeciwnikiem zawsze wygrywa taki pojedynek. ![]()
Jestem z Krakowa i jestem z tego dumny!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pisanie, ze JCS jest dobry fizycznie i potrafi wygrac drybling/sprint to jest jakies nieporozumienie.
To jeden z najbardziej "mulowatych" pod wzgledem dynamiki zawodnikow jakich Wisla miala. Troche obiektywizmu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2018
Offline |
|
|
Co wy Żukowa dajecie na lewą obronę. Jeśli Radakovic będzie zdrowy to wejdzie, pokazał, że jest gotowy i nawet przy wolnych pomoże w ataku.
Obrona w oczywisty sposób Lis - Sadlok - Frydrych - Radakovic - Burliga (Szot). Tu się nawet nie ma co zastanawiać. Sadlok z Szotem (lub Burym) muszą pracować do przodu, bez tego nie będzie u nas płynnej gry w ofensywie. Trójka Plewka - Mawutor - Żukow w środku jest w stanie rozjechać większość ligi. Serce zespołu. Na skrzydłach Savic i Starzyński, Yeboah niestety gra coraz gorzej ale na zmianę może wejść, podobnie jak Kuba i Silva. W ataku zostaje nam tylko Medved, na kolejne mecze wróci oczywiście Forbes. Nie ma co więcej kombinować, to jest najlepszy materiał ludzki jaki obecnie mamy, lepiej nie będzie. Jeśli latem dokupimy bardziej konkretnych skrzydłowych, rozgrywającego z prawdziwego zdarzenia albo napastnika to będzie można rozmawiać o ciekawszych wariantach. ![]()
Radosław Sobolewski "Odmieniło ten mecz wejście na boisko Rafała Boguskiego, który tak naprawdę sam przesądził o losach tego spotkania. Rafał zasługuje na niesamowity szacunek i takim szacunkiem powinien być otaczany"
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
ale ta jedna sytuacja oddaje całą Jego dynamikę, szybkość i sprint.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jakoś mi się chłop nie kojarzy z dynamicznymi wejściami.Yeboah zaiste spory zjazd. Gdyby nie ten rykoszet z WKS, to by nie miał żadnego konkretu na wiosnę. ![]()
Wisła Kraków & MUFC RULEZ.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Też mam odczucie że Savić na skrzydle nie istnieje. Yeboah niby robi dużo wiatru ale goli asyst brak. Póki co nie ma alternatywy na skrzydło za Niego więc ma pewny plac. Chyba że Szot prawa obrona a Burliga prawa pomoc?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak mozna oceniac jakiegokolwiek zawodnika za gre u skowronka <facepalm>
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Mi się wydaje, że samym bieganiem Savic mógłby na skrzydle coś zdziałać. Statystyki ma w czołówce zespołu, czasem nawet najwięcej kilometrów robi ze wszystkich. I na pewno nie byłby mnie niedokładny niż Yeboah, gorzej się jednak nie da. U naszej czarnej pantery coś wysiadła głowa. Biega, nawet się stara ale z przykrością stwierdzić, jakość zagrań to katastrofa. Jak dla mnie powinien odpocząć od 1 składu, rozbija nam akcje.
Starzyński też zagrał słabiej, ale odstawał fizycznie od górnika. Jeśli Lechia nie gra aż tak atletycznie to może wróci na swój poprzedni dobry poziom, dlatego jego bym wolał. Chłopak ma 17 lat, wiadomo, że zdarzą się mu słabsze występy. ![]()
Radosław Sobolewski "Odmieniło ten mecz wejście na boisko Rafała Boguskiego, który tak naprawdę sam przesądził o losach tego spotkania. Rafał zasługuje na niesamowity szacunek i takim szacunkiem powinien być otaczany"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Moim zdaniem to najwięcej akcji na skrzydłach psuł Burliga.
Co prawda, to on był najbliżej uzyskania bramki, kiedy po jego dograniu piłka odbiła się od nóg obrońcy i przeszła obok słupka, ale dla mnie to on zanotował najsłabszy mecz. Co do postawy Yeboaha. Owszem, nie było konkretów. Jednak wydaje mi się, że w poprzednich meczach pod Hyballą, w przypadku atakowania skrzydłem od razu w polu karnym rywala było więcej naszych atakujących niż to miało miejsce w piątek. Wtedy miało to sens, bo piłka częściej trafiała do naszych zawodników pod bramką rywala, co powodowało spore zagrożenie. Tu, ewidentnie cała drużyna nie nadążała z gra do przodu. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
![]() Byłbym ostrożny w takich twierdzeniach, bo już kiedyś mieliśmy chwilę środek Llonch, Velez, Brlek który miał zmiażdżyć cracovje, a do 80 minuty kopaliśmy się po czołach nie oddając strzałów na bramkę rywali. Mam wrażenie że w taki środek Mavutor, Plewka, Zukov to postawienie zasieków, ale w ofensywie to będzie spory dramat. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2014
Offline |
|
Obecnie normą jest przeszkadzanie przez zawodnika drużyny faulującej w sprawnym i szybkim wybiciu wolnego . Repertuar jest stały - odkopanie piłki , branie jej do rąk , blokowanie jej wybicia poprzez bliskie stawanie , ignorujące przepisowe 9 m. Można powiedzieć że takie zachowania to wręcz "stałe fragmenty gry " , które nikogo nie dziwią . Celem jest maksymalne opóźnienie wybicia aby móc ustawić szyki . Sędziowie praktycznie nie reagują , tylko w jakichś naprawdę drastycznych sytuacjach dają kartki . Efektem tego jest spowolnienie gry , na pewno mało efektowne dla kibica . A wystarczył by jeden prosty przepis że po odgwizdaniu faulu zawodnik drużyny ukaranej wolnym nie ma prawa dotknąć jej w jakikolwiek sposób piłki i ma odejść na 9 m . Za nieprzestrzeganie - żółta kartka . Komu to przeszkadzałoby ? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
środek z Plewką, Mawutorem i Zukovem może wypalić w taktyce polegającej na wysokim odbiorze piłki. Nie potrzebujemy wówczas wirtuoza w środku do kreowania. Prawie każde podanie w takim sektorze boiska jest podaniem otwierającym drogę do bramki i umożliwiającym oddanie strzału. Oczywiście wszystko weryfikuje boisko więc nie ma co przesądzać.
![]()
Ad augusta per angusta
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Absolutna zgoda Hermond. I przecież mamy tak grać - odbierać wysoko piłkę. W ostatnich dwóch meczach nie byliśmy w stanie postawić tamy w środku i w dużej mierze dlatego wyglądało to jak wyglądało.
tak, środek Plewka Żukow Mawutor to sposób na zasieki w środku pola. To też recepta na "grę", którą zafundował na Płock czy Zabrze. Za ofensywę w tej taktyce w większym stopniu odpowiada Sadlok z Szotem niż Mawutor. I to jest kolejny powód dla którego, paradoksalnie, posypała nam się ofensywa przez rozpad składu obrony. Boki obrony nie dawały jakości i nie pomagały w grze do przodu. Karherop - Dlatego piszę o "ciekawszych wariantach", bo jeśli kupilibyśmy rozgrywającego, to można układać taktykę inaczej niż tylko "doskok - odbiór - laga do przodu - strzał". Oczywiście w naszej sytuacji to dość odległy priorytet. Napastnik potrzebny na wczoraj, podobnie przebojowy skrzydłowy, to zdecydowanie ważniejsze.
Ostatnio edytowane przez Tantal : 08.03.2021 o godz. 18:08.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
Jak dla mnie idealny pomysł, bo szczerze nienawidzę tego typu zagrywek i całej tej myśli taktycznej spod znaku 'ukradnij im czas'. ![]()
Life is short. Wear your passion!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Powinno być tak jak w ręcznej. Gwizdek, zostawisz piłkę w miejscu i spieprzasz, inaczej kartka z automatu.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Dobry przykład. Nie rozumiem, czemu jest ogólne przyzwolenie na ten burdel z przeszkadzaniem przeciwnikowi. Plus jeszcze pochwalanie 'boiskowego cwaniactwa'.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2005
Offline |
|
|
O, to, to! Ileż to razy się człowiek irytuje na takie zachowania, nie raz bardziej niż na zmarnowaną setkę naszych kolejnych napastników.
![]()
W Polskę wierzę.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czy tego typu przepis musi wyjść z UEFA
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Wszyscy macie rację. Wkurza mnie to w każdym meczu. Niezależnie kto gra.
To zachowanie wybitnie niesportowe i jako takie powinno być karane. Skoro PZPN mógł wprowadzić przepis o młodzieżowcu to i o takie obowiązkowej żółtej kartce, mógłby. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2013
Offline |
|
|
E chyba by nie mógł. To za duża ingerencja. Gdyby każdy kraj sobie wprowadzał swoje zasady to by powstał wielki chaos
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
A taki przepis nie istnieje? Coś takiego można znaleźć w googlach :
Sędzia musi udzielić napomnienia zawodnikom, którzy opóźniają wznowienie gry poprzez: ˘ dokonywanie przygotowań do wykonania wrzutu i nagłe pozostawienie piłki współpartnerowi, ˘ opóźnianie zejścia z boiska podczas procedury wymiany, ˘ przesadne opóźnianie wznowienia gry, ˘ odkopywanie/odnoszenie piłki lub prowokowanie konfrontacji przez celowe dotykanie piłki po przerwaniu gry przez sędziego, ˘ wykonanie rzutu wolnego z niewłaściwego miejsca aby zmusić sędziego do powtórzenia rzutu. Jak z wieloma przepisami kwestia podejścia sędziego. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Prosta zasada - piłka parzy po gwizdku, dotknąć jej może jedynie zawodnik drużyny, na której korzyść zostało coś odgwizdane. Do tego bezzwłoczne oddalenie się od piłki na 9 metrów. Zasada o obowiązkowym młodzieżowcu to moim zdaniem dużo grubszy temat, niż taka "kosmetyka".
![]() [35/54] Znafca internetowy za sezon 2023/2024 |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2006
Offline |
|
|
Wczoraj kołek z FC Porto zarobił żółtko za kopnięcie po gwizdku, więc da się. Nota bene to było drugie żółtko w ciągu 2 minut dla tego pana. Więc da się, ale chyba zależnie od podejścia sędziego.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|