The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Dive Pirate
Senior Member

Od: 03.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.12.2019, 15:46
Jak to skąd ? Od SA weźmiemy bo oni jeszcze mają klientów, nic to że kołyszą się nad grobem, takie myślenie strategów w TS.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 05.12.2019, 15:54
Czyli wracamy do "gadania". Spoko. Ja wysiadam.
Odpowiedz cytując
xiondz77
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 05.12.2019, 16:46
serku jak mawiał klasyk "szkoda strzępić ryja".
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 05.12.2019, 16:59
Z cały szacunkiem serek - ale poważnie? Skąd mają wziąć pieniądze na jakiś lift hotelu w centrum miasta?

Przecież tu nie trzeba milionów: w samym Cichym Kąciku prywatni właściciele poprzerabiali mieszkania na "apartamentu" i trzepią kasę...

Podstawową rzeczą to podpisać umowę z którąkolwiek stroną rezerwacyjną... Bo to tak jakby próbować sprzedać auto, ale nie wrzucić ogłoszenia na otomoto... No bez jaj.

Miałem przyjemność być w tym hotelu, znam jego standard. Ale bywałem w gorszych, które pełniły role tylko noclegu dla imprezowiczów...

Zresztą, poczytajcie komentarze: https://www.google.com/travel/hotels...AxOS0xMi0wOVIA

Wcale dramatu nie ma, 3.5 to i tak nie źle... Wszyscy chwalą lokalizację bliską centrum, a jednocześnie cichą...

Dlaczego rezygnujemy z zagranicznych turystów?

Przecież hotel oferuje aż 26 pokoi! Każdy za stówkę - to potencjalnych 2,6 tys złotych dziennie - 78 tys zł miesięcznie!

Zresztą dokładnie taka sama dyskusja była z siłownią (położoną w trójkącie Błonia - Miasteczko AGH - Stare Miasto) - że niby skąd wziąć pieniądze na remont... Wystarczył miesiąc zamieszania w mediach i inwestor się znalazł...

Ja bym chciał abyś zadał proste pytanie prezesowi TS - z iloma właścicielami krakowskich hoteli się spotkał w tym roku i dlaczego nie chcą zainwestować w tak genialną lokalizację?

A jeżeli nie miał czasu tego dopilnować, nie ma czasu zająć się AP, nie ma czasu ogarnąć kosza, nie ma czasu przygotować wariantu B dla sa, to czym się zajmuje poza stawianiem warunków sa?
Ddf
Odpowiedz cytując
kotyrek
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 05.12.2019, 17:00
Serek od ratowania/wyprowadzania na prostą są ci ludzie:

Zarząd TS Wisła Kraków

Rafał Wisłocki – Prezes Zarządu
Piotr Piecuch
Paulina Kujawa
Małgorzata Solarz-Kulbicka
Dorota Gburczyk-Sikora
Robert Zaczkiewicz
Piotr Snopkowski
Tomasz Ordys
Łukasz Krupa

To oni mają wymyślić plan, dostarczyć dokumenty, zdobywać pieniądze, zrestrukturyzować TS. itp.
Moje myślenie jest takie: kibice są od kibicowania, zarzad od zarządzania...nie możemy tego mieszać. Nie oczekuj że kibice rzucą sie do robienia roboty państwa wymienionych powyżej. Tylko tyle...
Odpowiedz cytując
INZAGHI
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 05.12.2019, 17:12
kotyrek napisał(a):Wyświetl post
Serek od ratowania/wyprowadzania na prostą są ci ludzie:

Zarząd TS Wisła Kraków

Rafał Wisłocki – Prezes Zarządu
Piotr Piecuch
Paulina Kujawa
Małgorzata Solarz-Kulbicka
Dorota Gburczyk-Sikora
Robert Zaczkiewicz
Piotr Snopkowski
Tomasz Ordys
Łukasz Krupa

To oni mają wymyślić plan, dostarczyć dokumenty, zdobywać pieniądze, zrestrukturyzować TS. itp.
Moje myślenie jest takie: kibice są od kibicowania, zarzad od zarządzania...nie możemy tego mieszać. Nie oczekuj że kibice rzucą sie do robienia roboty państwa wymienionych powyżej. Tylko tyle...
I wszyscy ci ludzie doją stowarzyszenie?
-JM---- i Cię nie podrywam :/
- no dobra, uwodzisz, tak to się nazywa w kobiecym języku
-JM---- nieświadomie, albo odruchowo..
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 05.12.2019, 17:56
serek.c2 napisał(a):Wyświetl post
Ja sobie jednak cały czas zadaje pytanie, gdzie są wśród Wiślaków osoby, które próbowałyby ten stan rzeczy zmienić? Widzę krytykę, widzę prześmiewcze komentarze, ale chęci pomocy jakoś brak. To jest nasza Wisła, jak my jej nie pomożemy, to kto ma jej pomóc? Weszło kilka nowych osób do zarządu, oceniać ich nie mam zamiaru, bo niczym się jeszcze nie wyróżnili, ale od razu, na wejściu przypina im się łatkę...

Jest nas w Socios sporo, z taką grupą ludzi można wiele. Możemy przecież wymyślić jakiś plan dla ratowania/profesjonalizacji TSu i mieć w przyszłości wpływ na jego funkcjonowanie... Trzeba tylko chętnych, mądrych ludzi. Znajdą się?
Sorry, jaki mamy interes w ratowaniu TS?
Poza tym podejrzewam, że ze względu na jedyny możliwy sposób ratowania (głęboka restrukturyzacja, zejście z zatrudnieniem z poziomu 170 osób na najwyżej kilkanaście) TS nie takiego ratunku ewentualnie by oczekiwało.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
lopez71
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2010

Stary 05.12.2019, 18:29
Serku pytanie. Czy zarząd i członkowie Socios mogą brać udział w walnym TSu ?
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 05.12.2019, 18:56
Konrad, nie znam się, ale kilkaset tysięcy zł to raczej na lifting hotelu nie starczy (poza tym ja pisałem nie tyle o hotelu, co o obiektach Wisły w ogóle). Czy były podejmowane kroki o których piszesz nie wiem, nie pracuję, nie działam w TS. Mogę oczywiście zapytać jeśli nadarzy się okazja.

Kotyrek - ten zarząd działa od czerwca, a pretensje do nich są takie, jakby tu co najmniej dekadę byli. Ja nie wiem, jakie to są osoby, nie znam ich. Podejrzewam, że wielkich ekonomistów tam nie ma... i zapewne przydałaby im się pomoc. Nie chodzi mi o rządy kibiców, tylko o pomoc w kwestiach prawnych, rozwiązań finansowych itp. Wśród nas znajduje się wiele osób, które swoimi kompetencjami mogło by się Wiśle przysłużyć.

FraMat - jestem Wiślakiem, nie muszę mieć interesu, żeby pomagać ratować TS (żeby jasne było - ja tu nie piszę o pomocy Socios jako organizacji). Kilkanaście osób zatrudnionych w TS? Nie wiem jak miałoby to działać, przy tylu sekcjach, tylu szkolących się zawodnikach. Ilu masz zatrudnionych choćby trenerów w samej AP?

Lopez - nie mogą.

Jako dodatek do dyskusji:

https://www.tswisla.pl/komunikat-o-n...isla-krakow-2/
Odpowiedz cytując
lopez71
Socios Wisła Kraków

Stary 05.12.2019, 19:08
W takim razie musimy założyć jakąś sekcje żeby uratować TS od tych niechcianych, niekompetentnych
działaczy i po sprawie. Ktoś coś ?
Odpowiedz cytując
it
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 05.12.2019, 19:49
lopez71 napisał(a):Wyświetl post
W takim razie musimy założyć jakąś sekcje żeby uratować TS od tych niechcianych, niekompetentnych
działaczy i po sprawie. Ktoś coś ?
Trenuj Sporty Walki 2
Odpowiedz cytując
lopez71
Socios Wisła Kraków

Stary 05.12.2019, 20:11
Dla mnie obojętne. Pewno niejednemu Socios by się przydało.

Jak czytam takie "zaorać", "zróbcie", "niech zrobią", "od pół roku nie mamy

pięciogwiazdkowego hotelu bo tyle już są" i takie tam .......enie dla samego
.......enia to krew mnie zalewa.
Odpowiedz cytując
master17
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 05.12.2019, 20:39
Skoro czas w TSie zatrzymał się w epoce PRLu i ciągle jest do dupy (to fakt), to dlaczego nagle teraz jest wielki skowyt i wylewanie żali, a nie był poruszany temat już wiele lat temu ?
Odpowiedz cytując
w0lno.
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 05.12.2019, 20:57
master17 napisał(a):Wyświetl post
Skoro czas w TSie zatrzymał się w epoce PRLu i ciągle jest do dupy (to fakt), to dlaczego nagle teraz jest wielki skowyt i wylewanie żali, a nie był poruszany temat już wiele lat temu ?
Bo 90% osób tu piszących interesuje sekcja piłki nożnej, a nie szachów?
A aktualnie TS ciągnie na dno SA i sprawia wrażenie "jakby tu zarobić, a się nie narobić". Po prostu przez ludzi przemawia gorycz i w....ie**e na zaistniałą sytuację.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 05.12.2019, 21:15
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
EDIT: Jestem jeszcze ciekawy czy brak tych zaświadczeń to po prostu błąd, tudzież przeoczenie czy po prostu mamy jakiegoś trenera z kartoteką i liczono, że "PZPN nie zauważy".
Też się nad tym zastanawiałem.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 05.12.2019, 22:40
Tu nie ma co komentować, sprawa została opisana - nie dopełniono formalności (zaświadczenia o niekaralności - sprawy nie dopilnowała/przegapiła konkretna osoba), dodatkowo trzeba było wytłumaczyć się z umowy na linii TS - SA. Odwołanie zostało złożone w terminie, dostarczono co trzeba. Miejmy nadzieję, że - mimo docierających sygnałów - zostanie uwzględnione.
Cytat:
Z tego co wiem, to zaświadczenia zostały dostarczone, a sam klub miał na to odpowiedni czas i terminu dotrzymał. Gdyby był podany nieprzekraczalny termin, brak możliwości odwołania, to oczywiście sytuacja byłaby zrozumiała.
Mam nadzieję, że wiesz, coś, o czym nie wiedzą inni.

Bo relacje są następujące (podkreślenia moje) :

1.
7 listopada 2019 roku Komisja Weryfikacyjna PZPN ds. Certyfikacji podjęła decyzję w sprawie odmowy przyznania Certyfikatów PZPN szkółkom piłkarskim, które nie spełniły kryteriów formalno-prawnych programu – czytamy na stronie â€œŁączy nas piłka”.

Wszystkim podmiotom przysługuje prawo do odwołania od tej decyzji. Ostateczne decyzje mają zapaść do 29 listopada (termin został wydłużony, początkowo proces zakończyć się miał 30 września).

(na liście podmiotów z decyzją odmowną jest m.in. Wisła.
https://junior.weszlo.com/2019/11/16...-282-szkolkom/

2.
Ostateczna decyzja zapadła. Znamy już pełną listę szkółek, które otrzymały certyfikaty w Progranie Certyfikacji Szkółek PZPN. 694 podmioty zostały ocenione na złotą, srebrną lub brązową gwiazdkę.

1197 – tyle wpłynęło formularzy zgłoszeniowych do PZPN w ramach pierwszej edycji programu, który ma za zadanie podnieść jakość szkolenia na terenie całej Polski. Na mocy decyzji Komisji Weryfikacyjnej oraz Komisji Odwoławczej ds. Certyfikacji PZPN dla szkółek piłkarskich do 30 czerwca 2021 roku przyznane zostały certyfikaty 694 szkółkom.

(na liście podmiotów, które otrzymały certyfikat nie ma Wisły)
https://junior.weszlo.com/2019/11/29...-694-szkolkom/

3.
Polski Związek Piłki Nożnej informuje, że do Komisji Odwoławczej ds. Certyfikacji PZPN dla szkółek piłkarskich wpłynęło łącznie 96 odwołań. W wyniku ich rozpatrzenia w przypadku siedmiu szkółek ostatecznie zmieniono decyzję Komisji Weryfikacyjnej i nadano certyfikaty. W przypadku pozostałych podtrzymana została negatywna decyzja Komisji Weryfikacyjnej.
(...)
Poniżej prezentujemy listę szkółek, których odwołania zostały rozpatrzone pozytywnie:
MKS Korona (woj. mazowieckie) – poziom brązowy
KKS Jurand Koziegłowy (woj. wielkopolskie) – poziom brązowy
Akademia Piłkarska Sparta Złotów (woj. wielkopolskie) – poziom brązowy
LKS Wybrzeże Rewalskie Rewal (woj. zachodniopomorskie) – poziom brązowy
UCZNIOWSKI KLUB SPORTOWY SMS RZESZÓW (woj. podkarpackie) – poziom srebrny
GÓRNIK ZABRZE SSA (woj. śląskie) – poziom złoty
KS SKRA CZĘSTOCHOWA S.A. (woj. śląskie) – poziom złoty

https://www.laczynaspilka.pl/pilka-d...-odwolawczego1
Powód: dodanie źródła PZPN, które raczej przesądza sprawę
Ostatnio edytowane przez MaLk : 05.12.2019 o godz. 22:45.
Odpowiedz cytując
Książę Palownik
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 05.12.2019, 23:13
@MaLk

no to niezły smród. Raczej nie wchodzi w grę to, że nie zdążyli uzyskać zaświadczeń - są one wydawane "od ręki."
Demokracja: mówisz co chcesz, robisz co ci każą.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 05.12.2019, 23:23
I ciągle ta sama śpiewka - "niech ten zrobi, niech tamten załatwi, niech ONI to zrobią".
No, z całym szacunkiem, ale tu się rozchodzi właśnie o to, że TS trzyma się powierzonych mu zadań, a działacze pobierają wynagrodzenie i współpracują z ludźmi o negatywnej proweniencji. Powierzonych zadań TS nie wykonuje albo wykonuje je źle.

W TS nie chcą tego szkolenia oddać WK S.A., a sami sobie z nim od strony organizacyjnej najwyraźniej nie radzą. Nie, nie jest tak, że reformy wymagają czasu, bo od rzekomego przejęcia TS i rozpoczęcia jego sanacji minął już prawie rok. I jaki jest tego efekt? Nastąpiła wymiana kadr?

Oczywiście można się skrzyknąć, zebrać kilkadziesiąt tysięcy złotych i opłacić osoby, które przygotują wniosek za TS. Tylko w takim razie do czego jest potrzebny TS i ludzie, którzy tam pracują?

Bardzo Cię szanuje i często się z Tobą zgadzałem. Tym razem nie rozumiem Twojej postawy. Czy możesz rozwiać moje wątpliwości?
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Od: 01.2019

Stary 05.12.2019, 23:47
Paragraf 26 to grunty. Nie sądzę że może chodzić o jakieś świadczenia o wartości dwuletnich przychodów więc zostaje ziemia.

Zaczynam się martwić - wszystko jest tajne, pojawiają się hipoteki o wielkiej wartości nie wiadomo na co. Teraz to zgromadzenie bez słowa wyjaśnienia.

Czy Socios mogliby zadać oficjalne pytanie o co chodzi? Innej organizacji chyba nie ma, która by mogła.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Stary 06.12.2019, 00:02
Piknik1906 napisał(a):Wyświetl post
Paragraf 26 to grunty.
Tak. Ale także np. zakończenie działalności

Oraz wszystkie inne rzeczy, na które statut przewiduje obligatoryjną zgodę walnego.

Tak naprawdę z powołania się na paragraf 26 bez choćby wskazania litery, nie ma możliwości określenia o co chodzi i w jakim celu nadzwyczajne jest zwołane. Mam nadzieję, że chociaż we właściwej treści zawiadomienia o zwołaniu walnego delegaci dostali porządek obrad precyzujący o co chodzi, bo inaczej takie zwołanie jest praktycznie o kant tyłka potłuc.

Optymistycznie należałoby zakładać, że chodzi o wyrażenie zgody na jakieś czynności związane z dogadywaniem się z SA.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 06.12.2019, 00:17
MaLk - opieram się na słowach Wisłockiego sprzed kilku dni, który stwierdził, że decyzji jeszcze nie otrzymali, a od tego czasu nie widziałem nic oficjalnego z akademii (dlatego napisałem "mimo docierających sygnałów"). I jeszcze raz się powtórzę - dla mnie niedopilnowanie tego tematu jest bardzo słabe.

Czaro - nie bardzo rozumiem co masz na myśli w pierwszym zdaniu. O jakich ludziach piszesz, z którymi działacze współpracują (LMM?)? Których zadań TS nie wykonuje?

Jeśli chodzi o szkolenie, to TS całą AP chce oddać pod skrzydła SA. Chcą zostawić szkółkę piłkarską (odrębny podmiot od AP, dzieciaki w wieku 7-12 lat) i zostać klubem partnerskim Wisły SA (to dość istotne choćby w kwestii budowy boiska, na którą TS otrzymał dofinansowanie z ministerstwa). Nowy zarząd TS działa od czerwca tego roku. W kwestii pomocy nie pisałem o tym konkretnym wniosku (gwiazdka), bo takie coś powinien przygotować pracownik klubu (to nie jest czarna magia).

Członkiem TS może stać się każdy z nas, a wśród nas jest naprawdę wiele osób, które osiągają sukcesy, mają odpowiednie kwalifikacje. Gdyby się dobrze postarać, to takie osoby z naszego "nadania" mogłyby wejść do zarządu. Wiem, że to proces i nie stanie się z dnia na dzień, ale jest to możliwe. Czy jest tyle osób, które chciałyby się zaangażować, to już inna sprawa.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 06.12.2019, 00:17
Majątkiem TS dysponuje zarząd z dokładnością do sprzedaży gruntów, ich wydzierżawiania powyżej 6 lat lub umów na świadczenia o wartości powyżej dwuletnich przychodów. Nic z tego potrzebne do dogadania się z SA nie jest.

Pomijam, że dla mnie takie sprawy jak dysponowanie znakami towarowymi powinny być w gestii walnego. Ale nie są.
Ostatnio edytowane przez Piknik1906 : 06.12.2019 o godz. 00:19.
Odpowiedz cytując
Piotr777
Senior Member

Stary 06.12.2019, 00:33
Do usunięcia
Ostatnio edytowane przez Piotr777 : 06.12.2019 o godz. 00:36.
Odpowiedz cytując
Piotr777
Senior Member

Stary 06.12.2019, 00:35
Piknik1906 napisał(a):Wyświetl post
Majątkiem TS dysponuje zarząd z dokładnością do sprzedaży gruntów, ich wydzierżawiania powyżej 6 lat lub umów na świadczenia o wartości powyżej dwuletnich przychodów. Nic z tego potrzebne do dogadania się z SA nie jest.

Pomijam, że dla mnie takie sprawy jak dysponowanie znakami towarowymi powinny być w gestii walnego. Ale nie są.
Kolego Pikniku, jakiego translatora mam użyć, aby zrozumieć co masz na myśli? Z jakiego na polski? Czy to jest mongolski?
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 06.12.2019, 00:44
"Udzielenie zezwolenia Zarządowi na zbycie własności lub prawa wieczystego użytkowania nieruchomości" - ten zapis odnosi się jedynie do gruntów?
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 06.12.2019, 00:47
Piotr777 napisał(a):Wyświetl post
Kolego Pikniku, jakiego translatora mam użyć, aby zrozumieć co masz na myśli? Z jakiego na polski? Czy to jest mongolski?
Ten translator nazywa się szkoła. Powinna wystarczyć taka na poziomie średniego gimnazjum.

Przepraszam - nie mogłem się powstrzymać.
Odpowiedz cytując
Piknik1906
Senior Member

Stary 06.12.2019, 00:49
"Udzielenie zezwolenia Zarządowi na zbycie własności lub prawa wieczystego użytkowania nieruchomości" - ten zapis odnosi się jedynie do gruntów?
No jeśli nic się nie zmieniło w ostatnim czasie to nieruchomości to grunty i/lub budynki na nich posadowione.
Odpowiedz cytując
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Stary 06.12.2019, 00:52
To raczej oczywiste Przeczytałem po prostu "zbycie własności" jako coś oddzielnego, chyba wiesz co mam na myśli
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 06.12.2019, 06:10
https://www.laczynaspilka.pl/pilka-d...-odwolawczego1

Z tego komunikatu wrzuconego przez PZPN i znalezionego przez Malka jasno wynika, że z dniem 29 Listopada zapadła ostateczna decyzja (choć to tylko PZPN może przy flaszce da się załatwić nagiecie przepisów) . Nasz klub mając za prezesa byłego szefa akademii, nie potrafi zdobyć złotej gwiazdki, czegoś z czym małe biedne klubiki nie miały problemu...

Decyzja o odmowie zapadła 7 llistopada, odwolanie wysłano 19 listopada:
https://twitter.com/akademiawisly/st...443632640?s=09

W zasadzie oba punkty niczego nie wyjaśniają i są przyznaniem się do v winy.

Punkt pierwszy: panie władzo proszę nie karać mnie mandatem za przejechanie skrzyżowania na czerwonym świetle. Zrobiłem to tylko i wyłącznie przez swojego gapiostwo i nie uwagę.

Punkt drugi : mandat za brak ważnego OC uważam za niesłuszny. Co prawda nie posiadałem OC na pojazd X, posiadalem jednak OC na pojazd Y, który to używam zamiennie z pojazdem Y, których obu jestem współwłaścicielem wraz z małżonką (posiadam do niego pełne prawa).

Ciekawi mnie kiedy też przeczytają /odniosą się do komunikatu z 29 Listopada?
Ddf
Odpowiedz cytując
krysztal
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 06.12.2019, 07:44
Oni czekają na oficjalne pismo z PZPN.Z doniesień medialnych na temat certyfikacji już wiedzą że jest po ptokach.Wygląda na to że linie obrony oprą na tym że nie dostali na czas pisemnej odpowiedzi.Ej orły sokoły Wisłockie ,Ordysy...
Serek powiedz niby jak ktoś ma wejść do TS coś tam naprawiać jak wszystko musi i tak zaklepać nadprezes-stalowy Ludwk?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów