The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
AntyMod
Senior Member

Od: 05.2012

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 14.12.2018, 12:58
BoBaSbK napisał(a):Wyświetl post
Co mnie najbardziej dziwi - że zarząd nie podał się jeszcze do dymisji .
prezes jest wlasnie na miodowym miesiacu - wiec jak ma to zrobic
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 14.12.2018, 12:58
As napisał(a):Wyświetl post
Czy tylko mnie smiesza ludzie, ktorzy histerycznie reagowali na krytyczne artykuly na Weszlo lub reportaz Jadczaka sygnalizujacy problemy w Wisle a teraz becza, ze wszystko jeblo?
Tak to jest jak sie o problemach nie rozmawia, zamiata pod dywan to potem wszystko ze zdwojona sila wylazi
Przez ostatnie 2/3 lata Jadczak i Stanowski byli najbardziej wyśmiewani na tym forum. Wieczne drwiny i szydery.
Tymczasem Stanowski okazał się czarnym prorokiem chociaż chybił z czasem (dawał tylko pół roku bodaj).

A Jadczak.. On jest la mnie analogią do sytuacji z lekarzem. Mówił że jest źle ale większość nie chciała go słuchać.

Wychodzi na to że ludzie nie chcą lekarza który mówi prawdę ale bolesną i wymagającą natychmiastowym konkretnych działań. Ale takiego który słodzi i mówi jak jest dobrze mimo fatalnej sytuacji...
Odpowiedz cytując
Porter
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 14.12.2018, 13:00
A czemu nie iść w restrukturyzację? Nie jestem znawcą, ale najpierw ochrona majątku, czyli spłata piłkarzy (skąd kasa to inna sprawa). A później wniosek do sądu. źródło wiedzy: https://kosmal-kwiatkowski.pl/co-to-...trukturyzacja/ … skoro widać źródła przychodu (prawa tv, premie z extraklapy itd.). to bieżąca realizacja zobowiązań, plus widoczny przychód pozwoliłby na redukcję długów przez sąd za pół roku na poziomie 25-50%. Nawet te 40 mln z 80, nie straszne przy mądrym zarządzaniu. Oczywiście wymaga to udziału TS, ale w między czasie można myśleć o nowym właścicielu, sporządzić umowę przedwstępną itd. Może to moje pobożne życzenia, ale tak żyją Action, Piotr i Paweł...
Porter
Odpowiedz cytując
_al3x
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 14.12.2018, 13:09
Niech TS się zrzeknie w 100% wierzytelności wobec Wisły S.A. Z miastem też idzie się dogadać , pozostałe długi negocjować i panowie zainteresowani wzięliby by to na siebie. Jak ktoś wyżej napisał lepiej odzyskać 10-20% niż nic.
Pieniądze są w sieci tylko trzeba wiedzieć jak po nie sięgnąć!!!
Odpowiedz cytując
viktor56
Senior Member

Od: 12.2017

Stary 14.12.2018, 13:11
Czy jest jakiś klub z wyższych niż IV lig, od którego nowa Wisła pod skrzydłami nowego właściciela - na przykład Pana Włodarskiego, mogłaby odkupić licencję? Coś wam przychodzi do głowy? Jeden rok w II lidze i tryumfalny powrot poprzez I to nie to samo, co 3 lata pod wodą. Trzeba zminimalizować straty.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 14.12.2018, 13:11
St Yabol napisał(a):Wyświetl post
Sarapata ponoć próbowała jakiś czas temu, ale dymisja nie została przyjęta
NIE MA w polskim prawie takiej wersji jak przyjęcie dymisji. Rezygnacja z zarządu jest oświadczeniem jednostronnym, które do skuteczności potrzebuje tylko tyle, żeby zostało prawidłowo złożone. Pisałem o tym kilka dni temu.

Nie dajcie się robić w balona.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 14.12.2018, 13:14
viktor56 napisał(a):Wyświetl post
Czy jest jakiś klub z wyższych niż IV lig, od którego nowa Wisła pod skrzydłami nowego właściciela - na przykład Pana Włodarskiego, mogłaby odkupić licencję? Coś wam przychodzi do głowy? Jeden rok w II lidze i tryumfalny powrot poprzez I to nie to samo, co 3 lata pod wodą. Trzeba zminimalizować straty.
Niech nikomu nie przyjdzie do głowy taki pomysł.

_al3x napisał(a):Wyświetl post
Niech TS się zrzeknie w 100% wierzytelności wobec Wisły S.A. Z miastem też idzie się dogadać , pozostałe długi negocjować i panowie zainteresowani wzięliby by to na siebie. Jak ktoś wyżej napisał lepiej odzyskać 10-20% niż nic.
Było już tłumaczone, ten dług to żaden problem tak naprawdę i zapewne byłby przypisany na nowych właścicieli. TS nie może go umorzyc bo wtedy dochodzą podatki do zapłaty a nikogo na to nie stać.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
Pablito
Member

Od: 11.2018

Stary 14.12.2018, 13:19
jakie wierzytelności TS ma wobec Wisły S.A. ?
Odpowiedz cytując
jendrus
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 14.12.2018, 13:20
Chcesz startowac na licencji ruchu lub niecieczy haha. A wszyscy smieja sie z amici lech poznan
lks Termalica Bruk-Bet Nieciecza - legła W-wa 3:0
Odpowiedz cytując
TRNKRN
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 14.12.2018, 13:25
Nie da się już "kupić" licencji - kilka lat temu po działaniach Wojciechowskiego i Króla zmieniono przepisy.
29 MAJA 2012 - MECZ UNIA - WISŁA - WBIJAĆ!!!
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 14.12.2018, 13:26
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Być może.

WUHAHAHAHAHA FRAMAT ile Ty masz lat Być może ? Wierzysz jeszcze w te bajki? Dorosły chlop czy dzieciak z gimbazjum

Krew mnie zalewała jak czytałem: "podziękujcie Cupiałowi" w negatywnym znaczeniu, ale w sumie to nie ma znaczenia. Też zostalem oszukany, bo chciałem wierzyć w to co mówic Junco i Marzenka CZYLI ŻE REDUKUJEMY KOSZTY, GRAMY PIŁKARZAMI Z KARTA NA RĘKU ZA NIBY FREE Z tego wynika, że to "free" było bardziej przepłacone niż za Cupiała.

Kurła KAS i wszystkie urzędy jebią ludność, dlaczego nie wejdą do nas i nie przeczepią działań zarządu?

Cieszyłbym się z 4 ligi GDYBYŚMY zaczynali od zera, ale nie! By będziemy dalej w szambie, dalej z rakiem.

Odpowiedz cytując
viktor56
Senior Member

Od: 12.2017

Stary 14.12.2018, 13:29
Ja się nie śmieję. Kwestie ambicjonalne w tym momencie nie mają uzasadnienia, trzeba zrobic co się da, żeby Wisła jak najszybciej była u góry. Co w ogóle kogo obchodzi, czy kibice jakiegoś innego klubu wymyślą sobie potem jakiś epitet. Serio, powagi trochę.
Odpowiedz cytując
_al3x
Senior Member

Stary 14.12.2018, 13:30
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Niech nikomu nie przyjdzie do głowy taki pomysł.

Było już tłumaczone, ten dług to żaden problem tak naprawdę i zapewne byłby przypisany na nowych właścicieli. TS nie może go umorzyc bo wtedy dochodzą podatki do zapłaty a nikogo na to nie stać.
A to nie jest tak że Vat płaci się w dniu wystawienia faktury niezależnie czy kontrahent zapłacił czy nie ?
Odpowiedz cytując
Coglin
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 14.12.2018, 13:32
Ja się nie śmieję. Kwestie ambicjonalne w tym momencie nie mają uzasadnienia, trzeba zrobic co się da, żeby Wisła jak najszybciej była u góry. Co w ogóle kogo obchodzi, czy kibice jakiegoś innego klubu wymyślą sobie potem jakiś epitet. Serio, powagi trochę.
Zastanów się chłopie co ty piszesz.

Już wole zacząć w IV lidze, niż kupować miejsce od jakiś paparuchów.

Mnie obchodzi. Ten klub to ponad stuletnia tradycja i nie ma tu miejsca na takie akcje.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

LucjuszWielki napisał(a):Wyświetl post
Cieszyłbym się z 4 ligi GDYBYŚMY zaczynali od zera, ale nie! By będziemy dalej w szambie, dalej z rakiem.
Dokładnie, jeśli Wisła będzie zaczynała IV ligę pod skrzydłami TS'u to odpowiednie osoby ładnie się rozsiądą w klubie. krakus76_ zaciera rączki.
Ostatnio edytowane przez silver03 : 14.12.2018 o godz. 13:35.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

A to nie jest tak że Vat płaci się w dniu wystawienia faktury niezależnie czy kontrahent zapłacił czy nie ?
To nie kwestia vatu. Chodzi o inne podatki, które trzeba zapłacić przy umorzeniu długu.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
seta
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 14.12.2018, 13:39
Zawsze można dokonać konwersji wierzytelności, do zapłaty jest 0,5% PCC.
Lepiej siedizeć cicho i wyglądać na idiotę, niż powiedzieć jedno słowo i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 14.12.2018, 13:40
silver03 napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie, jeśli Wisła będzie zaczynała IV ligę pod skrzydłami TS'u to odpowiednie osoby ładnie się rozsiądą w klubie. krakus76_ zaciera rączki.
Jeżeli Wisła zacznie od 4 ligi i nadal będzie pod skrzydłami Ts'u nie będzie sensu jej wspierać, bo nic się nie zmieni. Tylko mniejsze sumy będą wyprowadzane.

Mylisz Vat z podatkiem od wzbogacenia. Potencjalny nowy nabywca musiałby od tych "darowanych" 40 mln odprowadzić od razu do urzędu kwotę pomiędzy 12-20% w/w sumy
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 14.12.2018, 13:44
Każdy wie, że jest po temacie - ale wierzymy do końca..
Odpowiedz cytując
_al3x
Senior Member

Stary 14.12.2018, 13:48
Cytat:
Mylisz Vat z podatkiem od wzbogacenia. Potencjalny nowy nabywca musiałby od tych "darowanych" 40 mln odprowadzić od razu do urzędu kwotę pomiędzy 12-20% w/w sumy
a coś takiego jak bezpodatkowe umorzenie długu
https://chwilowo.pl/prasa/umorzenie-...tek-dochodowy/
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Stary 14.12.2018, 13:56
a coś takiego jak bezpodatkowe umorzenie długu
https://chwilowo.pl/prasa/umorzenie-...tek-dochodowy/
Nie będę tutaj zgrywal doradcy podatkowego, ale jakby to było takie proste to Cupial zrobiłby to pare lat temu.
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 14.12.2018, 14:02
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Nie będę tutaj zgrywal doradcy podatkowego, ale jakby to było takie proste to Cupial zrobiłby to pare lat temu.
Nie jest to takie proste, a Cupiała i tak zablokowały banki.
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Stary 14.12.2018, 14:05
https://gazetakrakowska.pl/wieslaw-w...ne/ar/13742154
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 14.12.2018, 14:06
Cytat:
Wiesław Włodarski, właściciel firmy FoodCare, znajdujący się na 55. miejscu rankingu „Wprost" najbogatszych Polaków, opowiada nam o powodach tego, że nie zdecydował się na zainwestowanie w Wisłę Kraków.

- Dlaczego wycofał się Pan z zainwestowania w Wisłę Kraków?

- Podstawowym problemem było to, że informację o potrzebie wsparcia klubu dostałem 10 dni temu. Było więc bardzo mało czasu, by przygotować swoją firmę do dość dużych obciążeń finansowych w bardzo krótkim czasie. To miało decydujące znaczenie. Jestem zakochany w Krakowie i sporcie krakowskim, ale dla mojej firmy jest za mało czasu na tak szybkie działania finansowe.

- Co wykazał audyt w klubie?

- Przeprowadziłem audyt, który trwał cztery dni, bo nie było więcej czasu. W takim, jaki był, można było się tylko powierzchownie zapoznać z cyframi. A przy takiej transakcji wymagany jest jednak audyt szczegółowy z zapytaniami do wszystkich biznesowych partnerów klubu, czy nie mają jeszcze jakichś dodatkowych roszczeń poza tymi, które widnieją w systemie komputerowym. To nie jest kupienie zabawki, tylko kupienie firmy, którą chciałem wyprowadzić na prostą, zrobić z niej duży, kryształowy biznes, który byłby w miarę przewidywalny. Działanie na tzw. szybkich papierach nie dawało gwarancji pewności powodzenia.

- Pan był jednym z czterech inwestorów, którzy wspólnie mieli przejąć klub. Pojawiały się głosy, że nie możecie się wzajemnie porozumieć co do tego, jak podzielić udziały, kto miałby największą władzę w Wiśle?

- Dementuję to kompletnie. Panowie, z którymi rozmawiałem to są ludzie, którzy są fanatykami Wisły Kraków. Nie ma więc co mówić o problemie dzielenia władzy, o tym, kto miał mieć największy wpływ na decyzje. Cała nasza czwórka z całego serca chciała pomóc Wiśle. Sposób w jaki to zrobić można rozpisać, podzielić kompetencje. Już bym się tym zajął i nie byłoby z tym problemu. Zadecydował zbyt krótki czas na podjęcie decyzji i spłacenie krótkoterminowych zobowiązań. A jeżeli chodzi o zobowiązania długoterminowe, to nawet się o nich nie dowiedzieliśmy, bo ich ten krótki audyt nie wykazał.

- Początkowo mówiło się o zadłużeniu Wisły na poziomie 20 mln zł, późnej 30 mln zł. Ostatnio zaczęły pojawiać się kwoty w wysokości 40 mln zł, a nawet 80 mln zł.

- Dementuję, to są jakieś plotki. Nie ma tutaj wielkiej tragedii.
Wisła jako firma jest do poukładania. Jeżeli zająłby się tym ktoś bardzo poważny, miał czas, by wszystko prześwietlić, to by poukładał tę firmę. Myślę, że z pozostałymi trzema inwestorami moglibyśmy w ciągu siedmiu, ośmiu miesięcy, stworzyć klub na naprawdę europejskim poziomie. Teraz jest za mało czasu. Pieniądze są wymagane już, to jest związane z uzyskaniem licencji na dalszą grę. A wyciągnięcie natychmiast kilkanaście milionów z firmy, którą się prowadzi to bardzo trudne. Do tego przecież trzeba regulować bieżące zobowiązania w klubie, które też nie są małe. Ryzyko jest ogromne. Tak jak wcześniej powiedziałem, bez szczegółowego audytu nikt rozsądny, kto poważnie myśli o inwestycji i chce zrobić z tego coś dobrego, nie podejmie takiej decyzji.

- Rozumiem, że ryzyko jest takie, iż decyzja o zainwestowaniu w Wisłę mogłaby się odbić na kondycji Pana firmy?

- Firmę prowadzę od 39 lat i zawsze wszystko robiłem z dobrymi zwyczajami biznesowymi. Muszę działać rozsądnie. Odpowiadam za 1200 osób, które zatrudniam. Nie mogę sobie pozwolić na to, żeby podjąć zobowiązania wobec połowy Krakowa i żeby mi to nie wyszło. To wszystko musi mieć ręce i nogi i musi w tym być jakiś porządek finansowy.

- Podobno, po tym jak zrezygnował Pan z zainwestowania w Wisłę, w okolicy Pana domu pojawiły się obraźliwe napisy wobec Pana?

- Tak się stało. Myślę, że z podobnymi problemami wcześniej borykał się poprzedni właściciel Wisły Bogusław Cupiał, a teraz boryka się Janusz Filipiak, prezes Cracovii. Pewnie nowi właściciele Wisły, jeżeli takowi będą, to też będą mieć takie problemy.

- Jak Wisła jednak spadnie do IV ligi, to będzie Pan gotowy jeszcze jakoś pomóc klubowi, czy to już koniec?

- Ja z Wisły nie zrezygnowałem. Jak mogę, to jej pomagam od 25 lat, sponsorując ten klub. Jeszcze jak miałem markę Gellwe umieszczałem na stadionie reklamy. Wspierałem przede wszystkim młodych piłkarzy „Białej Gwiazdy”. Gdyby zdarzył się najgorszy scenariusz, to będę Wisłę wspierał jeszcze bardziej, by za cztery, pięć lat wróciła na salony polskiej piłki. W tym zakresie jest stuprocentowa gwarancja z mojej strony. Ale mam nadzieję, że w najbliższych dniach ktoś się obudzi i może jeszcze dołączy i zainwestuje w klub. Może też zmieni się sytuacja, będzie więcej czasu na audyt, na rozmowy. Podejmowanie decyzji w tydzień w przypadku tak ważnego i – nie ukrywajmy - ryzykownego przedsięwzięcia jest szaleństwem.

- Ale jak Pan nie zaryzykował, to kto to może zrobić?

- Mam nadzieję, że są lepsi ode mnie, którzy lubią działać na większym ryzyku. Ja prowadzę w stu procentach polską firmę i kapitał mam, jaki mam. Są w biznesie ludzie, którzy w nim działają zapewne inaczej niż ja opowiedziałem. Mój standard jest taki, że chciałbym, by z moim nazwiskiem zawsze kojarzył się sukces, a nie porażka.

Dalej czytajcie fejsbuki, Stanowskie i inne wynalazki jak Janki że Wisła ma 3 cyfrowe długi
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Piotr777
Senior Member

Od: 08.2016

Stary 14.12.2018, 14:09
Tak Was czytam i dochodzę do wniosku, że w sytuacji gdy Wisła nie upadnie (a nie upadnie), na forum będzie wielki płacz. No bo jak to, przecież pogrzeb już był? Dobrze, że trumna była pusta.
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Stary 14.12.2018, 14:11
Jest informacja "pozytywna" o długach i to jest super.

Ale - niestety wydźwięk tego wywiadu jest bardzo prawdziwy i przykry.
Jest już po prostu za późno na poważnego inwestora, aby to wszystko prześwietlić i przygotować w tym roku. Trzeba było się zabrać za to rok temu, teraz jest po ptokach.

Oby jakiś cud się zdarzył i chyba jedna opcja to w jakiś angolach i wałach ,którzy chcą tu prać pieniądze.
Ostatnio edytowane przez El'kabat : 14.12.2018 o godz. 14:16.
Odpowiedz cytując
szczepans21
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 14.12.2018, 14:13
Pamiętaj że obowiązuje NDA i kłauzala pofności.

Co miał powiedzieć Włodarski że jest dramat? Oskarżono by go negatywne komunikaty wobec Spółki i działanie na szkodę w trudnym momencie.

Jest super, generalnie epicko ale 4 biznesmenów nie jest w stanie ogarnąć malutkich długów...

Tiiiaaa..
Wolę IWANA i STANOWSKIEGO niż PMS i obrońców TS.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Stary 14.12.2018, 14:17
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Dalej czytajcie fejsbuki, Stanowskie i inne wynalazki jak Janki że Wisła ma 3 cyfrowe długi
To skoro jest tak dobrze to czemu jest tak źle?
Odpowiedz cytując
David.
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 14.12.2018, 14:17
Hives4 napisał(a):Wyświetl post
I po cholerę Kocur podkreślasz na czerwono jak w innym fragmencie facet mówi, że audyt był powierzchowny i nie dzwoniono do wielu firm, by liczby zweryfikować? Z jego wywiadu wynika jedynie tyle, że dług jest za duży, a może być jeszcze większy. Przestań MANIPULOWAĆ forumowiczami. Mamy już was dość tsowelizydupy!!!
Zamknij w końcu mordę.

I żeby nie było, zarząd wypierdalać.

Wierzyłem w was i kolejny raz się ....a przejechałem.
Ostatnio edytowane przez David. : 14.12.2018 o godz. 14:45.
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 14.12.2018, 14:20
Piotr777 napisał(a):Wyświetl post
Tak Was czytam i dochodzę do wniosku, że w sytuacji gdy Wisła nie upadnie (a nie upadnie), na forum będzie wielki płacz. No bo jak to, przecież pogrzeb już był? Dobrze, że trumna była pusta.
Może tak być JEŚLI zarząd się nie zmieni (a nie zmieni się). Już kumasz?

Kumasz, że zarząd mówił, że zadłużenie maleje, klub wychodzi na prosta i kupowani są piłkarze w naszym zasięgu? To wszystko okazało się g. prawdą.

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów