The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.06.2018, 13:49
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Dobrze nowy Marksie

2. Mam choćby teraz - premia za wyniki roczne już 4 miesiąc opóźniona i żyję.
Polemika z Ogryzkiem (pomijam ze juz wyszlismy daleko po za temat, ja tym wpisem go kończe, bo to rozowa w stylu idźże idźże) jest śmieszna, naprawde. Czy ja Tobie coś nakazuje tak jak Ty mi i innym którzy nie mają takiego zdania jak Ty ? Nie wiem ocb z Banerami, jesli masz potrzeby to takie sobie rób. Czy ja kiedykowliek napisałem ze bym umowy nie rozwiazał ? Jeśli nie, to prosze nie ..........

Żeby nie było ja odpowiem na zadane przez CIebie pytanie
"Co zrobisz w tej sytuacji - pomyliłeś się - podpisałeś umowę na którą cię nie stać - nie ma możliwości kompromisu" - Ludzie dorośli mają to do siebie ze ponoszą konsekwencję swoich działań. Natomiast jeśli zrobił to pracownik, bez MOJEJ zgody --> to go wypierdalam. Jeśli zrobił to za moją zgodą, ponoszę konsenwencje, a nie ide w opcje "wyjebe mu wała". Takie coś to poziom osiedlowej dilerki. Innymi słowy przyjmuję to na klatkę, a nie zachowuje się jak Lech Wałęsa.

No ale skoro jesteśmy przy pytaniach, chciałbym byś mi w końcu odpowiedział, bo tego nie zrobiłeś.
Uwaga cytuje :
- Pytanie : ile razy sam odczułeś opóźnienia w wypłatach i jak długo one trwały
- Odpowiedź Ogryzka : 2. Mam choćby teraz - premia za wyniki roczne już 4 miesiąc opóźniona i żyję.

Z racji ze zapewne masz mnie za idiote, do tego jakiegoś Marksa, powiedzmi jak przeżyłeś te 4 miesiące zupełnie bez pieniędzy
Ostatnio edytowane przez szprotson : 22.06.2018 o godz. 14:00.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 22.06.2018, 14:40
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Polemika z Ogryzkiem (pomijam ze juz wyszlismy daleko po za temat, ja tym wpisem go kończe, bo to rozowa w stylu idźże idźże) jest śmieszna, naprawde. Czy ja Tobie coś nakazuje tak jak Ty mi i innym którzy nie mają takiego zdania jak Ty ? Nie wiem ocb z Banerami, jesli masz potrzeby to takie sobie rób. Czy ja kiedykowliek napisałem ze bym umowy nie rozwiazał ? Jeśli nie, to prosze nie ..........

Żeby nie było ja odpowiem na zadane przez CIebie pytanie
"Co zrobisz w tej sytuacji - pomyliłeś się - podpisałeś umowę na którą cię nie stać - nie ma możliwości kompromisu" - Ludzie dorośli mają to do siebie ze ponoszą konsekwencję swoich działań. Natomiast jeśli zrobił to pracownik, bez MOJEJ zgody --> to go wypierdalam. Jeśli zrobił to za moją zgodą, ponoszę konsenwencje, a nie ide w opcje "wyjebe mu wała". Takie coś to poziom osiedlowej dilerki. Innymi słowy przyjmuję to na klatkę, a nie zachowuje się jak Lech Wałęsa.

No ale skoro jesteśmy przy pytaniach, chciałbym byś mi w końcu odpowiedział, bo tego nie zrobiłeś.
Uwaga cytuje :
- Pytanie : ile razy sam odczułeś opóźnienia w wypłatach i jak długo one trwały
- Odpowiedź Ogryzka : 2. Mam choćby teraz - premia za wyniki roczne już 4 miesiąc opóźniona i żyję.

Z racji ze zapewne masz mnie za idiote, do tego jakiegoś Marksa, powiedzmi jak przeżyłeś te 4 miesiące zupełnie bez pieniędzy
Polemika z szprotsonem za to nawet śmieszna nie jest. Ma coś do mnie ad personam i tyle.

- Czyli grałbyś "honorowo" w IV lidze. Dziękuję za odpowiedź. Dobrze że jednak nie zarządzasz Wisłą.

- Rozumiem ze masz problem z kimś kto ma inne zdanie niż Ty. Wszak zakładasz z góry, że to inni "błądzą" a ty odkryłeś prawdę.

- Nie miałem zaległości powyżej jednego miesiąca jeśli chodzi o wynagrodzenie zasadnicze. Ale porównywanie gwiazdy (piłkarzy/trenerów) do pracowników najemnych jest też trochę manipulacją. Poza "zjebami" wśród piłkarzy, trenerów nikt nie wydaje 90% swoich dochodów na życie (czynsz, jedzenie itd). Mają też oszczędności. Owszem stałe koszty życia mają większe, ale większości nie brakuje na rachunki za prąd, a co najwyżej na nowy samochód z wyższej półki. Inaczej jest u kogoś kto ma przeciętną pensję w PL. Po zapłaceniu wszystkich opłat + żywność zostaje mało. Często nawet nie ma oszczędności, bo to co zarobi to wydaje na życie. Tutaj opóźnienie jest dotkliwe.
To samo się tyczy piłkarzy pół amatorów. Nie kogoś kto zarabia 100 tysięcy. Nie, zaręczam ci że Carillo nie wydaje miesięczni 90 tysięcy na jedzenie, rachunki itd. Bez demagogii proszę. Bycie gwiazdą trenerską a przysłowiowym listonoszem czy mechanikiem to spora różnica.

btw
Czy mógłbyś z równą zajadłością popolemizować z kolegą Silver03? Wszak on też złamałby zasady? Męczy mnie Twoje przywalanie się na siłę do kogoś kto ma inne zdanie niż Ty.
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 22.06.2018 o godz. 14:43.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 22.06.2018, 15:16
Ogryzku, nie wiem skad pomysł że mam coś do Ciebie? Stary, to ty mi cisniesz od jakichś Karolów Marksów itp, a nie ja Tobie. Nie mam nic, zero do Ciebie, jak moge miec, przeciez tez jestes kibicem Wisły. Nie odwracaj tak tej polemiki...

Ale napisze raz jeszcze bo nie zrozumiałeś. O co chodzi z IV ligą bo ja tego nie kumam? Napisze jeszcze raz dosadanie moze teraz to przyjmiesz do wiadomości : Jeśli trzeba rozwiazac umowe to tez bym rozwiązał, nawet kombinujać (vide sytuacja z DW - jesli nie wiesz o czym pisze, podpowiem, akcja z księgową) tyle ze potem nie odwracałbym kota ogonem zwalając wine na trenera i uzywając innych narzędzi by tak naprawde okłamac kibica. To mi sie nie podoba. Dlatego zrównałem do Bolka.

No ale zakończmy już tą jałową przepychankę, Ty wiesz ile kto zarabia i jakie ma koszta... i wiesz jak to jest nie otrzymywać kasy przez 3 miesiace bo ...jak sam pisałeś przez jakiś tam czas wisiała Ci premia...Wiec wybacz ze sie troche zagotowałęm bo miałem Cie za osobe inteligentną, ale jak pytam ile czasu nie otrzymałes pensji, a ty mi odpowiadasz ze ile tam czasu nie otrzymałeś premii to juz w sumie mam dość.

Ku chwale Wisły --> zakończmy to mała szpilką. Mogło nie być tych postów--> mogłeś to przeanalizować i spodziewać sie ze to sie tak zakonczy

Odpowiedz cytując
szczepans21
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 22.06.2018, 15:19
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Ogryzku, nie wiem skad pomysł że mam coś do Ciebie? Stary, to ty mi cisniesz od jakichś Karolów Marksów itp, a nie ja Tobie. Nie mam nic, zero do Ciebie, jak moge miec, przeciez tez jestes kibicem Wisły. Nie odwracaj tak tej polemiki...

Ale napisze raz jeszcze bo nie zrozumiałeś. O co chodzi z IV ligą bo ja tego nie kumam? Napisze jeszcze raz dosadanie moze teraz to przyjmiesz do wiadomości : Jeśli trzeba rozwiazac umowe to tez bym rozwiązał, nawet kombinujać (vide sytuacja z DW - jesli nie wiesz o czym pisze, podpowiem, akcja z księgową) tyle ze potem nie odwracałbym kota ogonem zwalając wine na trenera i uzywając innych narzędzi by tak naprawde okłamac kibica. To mi sie nie podoba. Dlatego zrównałem do Bolka.

No ale zakończmy już tą jałową przepychankę, Ty wiesz ile kto zarabia i jakie ma koszta... i wiesz jak to jest nie otrzymywać kasy przez 3 miesiace bo ...jak sam pisałeś przez jakiś tam czas wisiała Ci premia...Wiec wybacz ze sie troche zagotowałęm bo miałem Cie za osobe inteligentną, ale jak pytam ile czasu nie otrzymałes pensji, a ty mi odpowiadasz ze ile tam czasu nie otrzymałeś premii to juz w sumie mam dość.

Ku chwale Wisły --> zakończmy to mała szpilką. Mogło nie być tych postów--> mogłeś to przeanalizować i spodziewać sie ze to sie tak zakonczy
o co chodzi z księgową?
Odpowiedz cytując
KOALIK
Banita

Od: 02.2004

Stary 22.06.2018, 15:27
Ta cała dyskusja odnosi się do jednego - Carrillo pomimo bardzo wysokiego kontraktu nie spełnił pokładanych w nim nadziei.

Nie jest to ktoś, komu można dalej zaufać.

Dziwię się, że trenerowi bez większych sukcesów zagwarantowano takie wynagrodzenie.

Czyli wyszło na moje - nie po to sprowadzono ponad dwudziestu piłkarzy, aby sukcesem był awans do ósemki, choć on był wymęczony i gdyby nie cuda Carlitosa z jesieni, to by go nie było. Celem miał być awans do LE przy spadku wpływów od sponsorów (Telefonika dawała 5 mln rocznie) i ta dziura nie została zasypana.

Marzena o tym wspomniała na konferencji i tego brakuje.

Chcieli zrobić dwa kroki do przodu, a zrobili trzy do tyłu, więc przy braku poważnych wpływów nie można było tego projektu Erasmusa dalej kontynuować, bo istniałoby duże ryzyko braku otrzymania licencji na Ekstraklasę w kolejnych latach.

Dlatego budżet trzeba opierać o realne pieniądze, a nie o wirtualne (stąd jesienią 2012 r. Wisła zajęła chyba dwunaste miejsce w tabeli po jesieni, a gwiazdy Valckxa zarabiały po 300-400 tys. euro, więc przy braku pucharów i innych wpływów, Bednarz nie miał z czego płacić i były coraz większe zaległości - Basałaj stworzył wirtualny budżet z pieniędzy z LM), a przykład Legii też pokazuje, że gra na ryzyku nie jest wyjściem (Mioduski przyznał, że mimo ogromnych wpływów z LM, od sponsorów, itp. pieniądze z LM szybko skończyły się, bo to wszystko opierało się na kredytach i wirtualnych założeniach).

Legia mimo papierowej gigantycznej przewagi nad resztą, wszystkie tytuły MP zdobyła w sposób kiepski.
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 22.06.2018, 15:30
Czyli mam rozumieć, że w przypadku wygranej w Zabrzu i awansu do LE Carillo dalej byłby trenerem, a na środku biegałbym Pol

Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 22.06.2018, 19:32
ashkeczup napisał(a):Wyświetl post
Ćśśś, Carrillo nie chciał pracować w ciężkich warunkach i z opóźnieniami w wypłatach? Powymyślajmy coś na niego, zasłużył przecież
Z tego, co się pisze i mówi, to głównym powodem scysji pomiędzy Carrillo a Zarządem Wisły nie były zaległości w opłatach wynagrodzenia, ani nawet osłabienie składu (Llonch), ale nieprzekazanie trenerowi dyskrecjonalnej władzy we wszystkich aspektach personalnych (Mitrovic, sztab). Jeżeli jednak kluczowym powodem było także niepłacenie trenerowi na czas, to należy się z tym pogodzić. Możemy debatować, czy Carrillo był dobrym trenerem czy przeciętnym; czy człowiekiem do współpracy niemożliwym czy tylko trudnym, ale jeżeli zabrakło pieniędzy, to zabrakło. Nie dlatego, że w Zarządzie kupili sobie służbowy odrzutowiec, ale dlatego, że jesteśmy biedni. Mają te pieniądze urodzić?

crux.a napisał(a):Wyświetl post
Czaro, popatrz na mnie i odpowiedz sam sobie na pytanie, czy ja, prosty user o nicku crux alba, coś w życiu osiągnąłem, czy odniosłem jakieś sukcesy na miarę choćby radcy prawnego działającego w dużym mieście? Już?

To teraz mi powiedz, proszę, czemu od takich prostych kibiców jak np. ja konsekwentnie wymagasz więcej niż od kompetentnych ludzi sukcesu z zarządu TS? Dlaczego do takich jak np. ja masz pretensje o napalanie się na zwycięstwa i puchary, o nieliczenie się z realiami finansowymi, o brak konsekwencji i o zbyt częste mijanie się z prawdą w wypowiedziach publicznych, a zarządowi tak łatwo to samo wybaczasz?
Nie do końca rozumiem Twoje intencje, oprócz tego, że najwyraźniej czymś Cię zirytowałem. Spróbuję odpowiedzieć.

1. Jeżeli chodzi o nasze rozmowy, to wydaje mi się, że mają sens tylko wtedy, jeżeli wymagamy od siebie myślenia i po to tu piszemy, abyśmy wspólnie docierali do prawdy o tym, gdzie Wisła jest, a gdzie powinna być i jak najlepiej ten dystans pokonać. Natomiast przekrzykiwanie się na zasadzie ble!/hurra! nie ma sensu ani celu. Stąd też wymaganie poziomu od rozmówcy na forum dyskusyjnym jest samouzasadniające się.
2. Jeżeli zaś chodzi o Zarząd, to a) należy jego poczynania recenzować, ale ta krytyka musi być rozumna (nie musi być konstruktywna, ale niech opiera się na ocenie i myśleniu, a nie emocji); b) nie mówię, że Zarząd Wisły jest doskonały czy nawet dobry, gdy przypominam, że nie zasługuje on na lżenie; c) jest jaki jest a nie zanosi się, aby w przyszłości był inny. Nie ma innego kandydata na właściciela Wisły, stąd też bardziej prawdopodobne jest, że skład Zarządu zmieni się, jeśli nastąpią jakieś przesunięcia w samym TS.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Od: 08.2016

Stary 23.06.2018, 13:09
czaro napisał(a):Wyświetl post
Z tego, co się pisze i mówi, to głównym powodem scysji pomiędzy Carrillo a Zarządem Wisły nie były zaległości w opłatach wynagrodzenia, ani nawet osłabienie składu (Llonch), ale nieprzekazanie trenerowi dyskrecjonalnej władzy we wszystkich aspektach personalnych (Mitrovic, sztab). Jeżeli jednak kluczowym powodem było także niepłacenie trenerowi na czas, to należy się z tym pogodzić. Możemy debatować, czy Carrillo był dobrym trenerem czy przeciętnym; czy człowiekiem do współpracy niemożliwym czy tylko trudnym, ale jeżeli zabrakło pieniędzy, to zabrakło. Nie dlatego, że w Zarządzie kupili sobie służbowy odrzutowiec, ale dlatego, że jesteśmy biedni. Mają te pieniądze urodzić?
A skąd, tylko nieładnie jest opowiadać, że trener pożegnał się z zawodnikami przez telefon, skoro tak nie było i wcale nie pije tutaj do 'puszczania bajek' przez zarząd, tylko dziennikarzy.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 23.06.2018, 13:30
LucjuszWielki napisał(a):Wyświetl post
Czyli mam rozumieć, że w przypadku wygranej w Zabrzu i awansu do LE Carillo dalej byłby trenerem, a na środku biegałbym Pol
Wielce prawdopodobne. Pewnie nawet Mitrovic dalej by kebsa u Szwagra zamawial.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 23.06.2018, 13:33
Kto w ogóle napisał/powiedział, że Carrillo pożegnał się z klubem przez telefon? Nie kojarzę tej plotki w internecie.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 23.06.2018, 13:38
Na pewno Karcz w krakowskiej i nie, ze pozegnal sie z klubem przez telefon, tylko, ze skontaktowal sie tylko z Boguskim, ktory niby w jego imieniu mial pozegnac klubczy tam reszte pilkarzy
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 23.06.2018, 14:48
ashkeczup napisał(a):Wyświetl post
A skąd, tylko nieładnie jest opowiadać, że trener pożegnał się z zawodnikami przez telefon, skoro tak nie było i wcale nie pije tutaj do 'puszczania bajek' przez zarząd, tylko dziennikarzy.
Na pewno tak. A jeśli informacja była nieprawdziwa albo nieaktualna (mógł pożegnać się dzień później), to należało to sprostować. Osobną kwestią jest też źródło informacji.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
morganfield
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 23.06.2018, 15:59
czaro napisał(a):Wyświetl post
Z tego, co się pisze i mówi, to głównym powodem scysji pomiędzy Carrillo a Zarządem Wisły nie były zaległości w opłatach wynagrodzenia, ani nawet osłabienie składu (Llonch), ale nieprzekazanie trenerowi dyskrecjonalnej władzy we wszystkich aspektach personalnych (Mitrovic, sztab).
A jakie były źródła tych informacji?
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 23.06.2018, 16:31
Musisz zapytać dziennikarzy.
Odpowiedz cytując
Smyrgu
Blood Brothers

Od: 11.2002

Stary 23.06.2018, 16:31
dalibyście juz sobie spokoj z tym całym Mitrovic'em....rownie dobrze Nawałka za Peszke nie powinien mieć prawa powrotu do kraju...
BRUCE SPRINGSTEEN & THE E-STREET BAND

"This music is forever for me. It's the stage thing, that rush moment that you live for. It never lasts, but that's what you live for."
--Bruce Springsteen
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Stary 24.06.2018, 16:33
Przepraszam, już nie będę.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 25.06.2018, 18:38
Smyrgu napisał(a):Wyświetl post
dalibyście juz sobie spokoj z tym całym Mitrovic'em....rownie dobrze Nawałka za Peszke nie powinien mieć prawa powrotu do kraju...
Ale moze Carillo dal ultimatum, ze jak nie zostanie Mitro to bedzie robil problemy
Tak jak Lewy, jesli nie wezmie Peszki, to skonczy kariere reprezentacyjna

Nawałka sie ugiął, i wiemy jak to wyszlo.
Nasi sie nie ugięli.... Każdy sobie dopowie co może się stać dzięki temu

Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 03.08.2018, 10:44
Nie tylko zgodnie z kontraktem ale również zgodnie z przepisami związkowymi - zaległość wezwanie do zapłaty - wystąpienie o rozwiązanie kontraktu z winy klubu......
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 03.08.2018, 11:53
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Nie tylko zgodnie z kontraktem ale również zgodnie z przepisami związkowymi - zaległość wezwanie do zapłaty - wystąpienie o rozwiązanie kontraktu z winy klubu......
Jeżeli to prawda to możliwe, że ego Carillo uratuje nas przed płaceniem mu kontraktu.

Do dzisiaj nie wiem o czym myśleli zatrudniając go...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 03.08.2018, 12:25
Podejrzewam, że Carrillo nie rozgląda sie specjalnie za pracodawcą do momentu rozpatrzenia sprawy rozwiązania kontraktu .Jezeli Sarapata przedstawia, że faktycznie nie dochował warunków wypowiadania kontraktów (ego Carrillo - ja wszystko wiem najlepiej) to może się okazać, że nie zapłacimy żadnego odszkodowania Carrillo (poza ewentualną zaległością)... i to byłaby naprawdę pozytywna wiadomość
Natomiast w kwestii Veleza - powołanie się na błąd czy nawet podstęp ze strony Veleza - od strony prawnej jak najbardziej możliwe, tylko czy jest sens szarpać się z piłkarzem o jakiekolwiek odszkodowanie Przecież to też kosztuje, a nie daje żadnych gwarancji zasądzenia konkretnego odszkodowania.....
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 03.08.2018, 12:29
Wygrana w jakimkolwiek sądzie dalaby w końcu może do myślenia piłkarzom/trenerom że nie można sobie ciągle Wisła wycierac podłogi..
Ale najpierw trzeba cos wygrać. Nie wyobrazam sobie przegranej z Carrillo. To będzie gwóźdź do trumny...
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 03.08.2018, 13:15
Jeżeli faktycznie jest tak, jak twierdzi w wywiadzie Pani Prezes, to sprawa z Carillo wydaje się być czysta - naruszył warunki kontraktu. Tylko że nawet, jeżeli polskie organy przyznają rację Wiśle to czy europejskie podobnie?
Druga sprawa - czy można w 100% wierzyć wersji Pani Prezes? Carillo byłby tak naiwny?
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 03.08.2018, 13:19
No to ile nam ten cwaniak bedzie placil? Bo chyba to dziala w obie strony .

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
morganfield
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 03.08.2018, 13:46
"funkykoval” napisał(a):
Nie tylko zgodnie z kontraktem ale również zgodnie z przepisami związkowymi - zaległość wezwanie do zapłaty - wystąpienie o rozwiązanie kontraktu z winy klubu..….
W przypadku trzymiesięcznej zwłoki z zapłatą wynagrodzenia, trener nie ma obowiązku wzywać klubu do zapłaty, by jednostronnie rozwiązać kontrakt, przepisy związkowe nic o tym nie mówią.
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 03.08.2018, 15:22
morganfield napisał(a):Wyświetl post
W przypadku trzymiesięcznej zwłoki z zapłatą wynagrodzenia, trener nie ma obowiązku wzywać klubu do zapłaty, by jednostronnie rozwiązać kontrakt, przepisy związkowe nic o tym nie mówią.
Wygoogluj sobie Uchwałę z dnia 27 marca 2015 roku Zarządu Polskiego Związku Piłki Nożnej.

PZPN napisał(a):
3. Zawodnikowi przysługuje prawo do jednostronnego rozwiązania Kontraktu z winy Klubu poprzez oświadczenie złożone Klubowi w formie pisemnej pod rygorem nieważności, wyłącznie w następujących przypadkach:
a. Klub opóźnia się z zapłatą na rzecz Zawodnika wynagrodzenia indywidualnego należnego mu z tytułu profesjonalnego uprawiania piłki nożnej za okres co najmniej dwóch miesięcy, pod warunkiem, iż po upływie tego okresu Zawodnik wyznaczy pisemnie Klubowi dodatkowy termin zapłaty, nie krótszy niż 14 dni, z zastrzeżeniem, iż brak zapłaty zaległości w pełnej wysokości spowoduje możliwość skorzystania z prawa do jednostronnego rozwiązania Kontraktu z winy Klubu;
Jeśli trener ma tak samo to p. Sarapata ma rację.

Znalazłem uchwałę z 2014 dotyczącą trenera:

PZPN napisał(a):
1. Profesjonalny kontrakt trenerski mający postać umowy cywilnoprawnej może być rozwiązany:
a) w każdym czasie na podstawie zgodnego oświadczenia woli stron wyrażonego – pod rygorem nieważności - w formie pisemnej,
b) poprzez złożenie przez klub oświadczenia o rozwiązaniu kontraktu z opcją wypłaty jednorazowego odszkodowania, jeżeli strony przewidziały taką możliwość przy podpisaniu kontraktu,
c) na wniosek trenera - w razie uprzedniego złożenia przez klub oświadczenia o zwolnieniu trenera piłki nożnej z obowiązku świadczenia usług trenerskich, z zachowaniem prawa do wynagrodzenia (art.17 ust. 1 - 3),
d) poprzez złożenie przez trenera oświadczenia o rozwiązaniu kontraktu z opcją zapłaty odszkodowania, jeżeli strony przewidziały taką możliwość przy podpisaniu kontraktu,
e) przez klub w trybie natychmiastowym - w przypadku rażącego naruszenia przez trenera piłki nożnej przepisów prawa lub obowiązków kontraktowych,
f) przez trenera piłki nożnej w trybie natychmiastowym – w przypadku rażącego naruszenia przez klub przepisów prawa lub obowiązków kontraktowych, w szczególności w przypadku zwłoki z zapłatą przez klub wynagrodzenia określonego kontraktem przez okres co najmniej 3 miesięcy.

2. Profesjonalny kontrakt trenerski mający postać umowy o pracę może być rozwiązany na zasadach przewidzianych w Kodeksie pracy, w szczególności przy zachowaniu istniejących okresów wypowiedzenia stosunku pracy oraz bez możliwości zastosowania opcji zapłaty odszkodowania przez którąkolwiek ze stron kontraktu trenerskiego.
I tu może być ciekawiej.
Ostatnio edytowane przez pepe72 : 03.08.2018 o godz. 15:33.
Odpowiedz cytując
roztropny
Member

Od: 01.2018

Stary 03.08.2018, 15:54
Skończy się jak zawsze,czyli na naszą niekorzyść.Pewnie argumentem będzie,że z powodów językowych miał prawo zle zinterpretować ten zapis,i musimy mu płacić.
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 03.08.2018, 17:02
Powiem szczerze, że kiedy przed chwilą przeczytałem ten wywiad w PS, złapałem się za głowę przy fragmencie dotyczącym trenera Carillo i kontraktowego obowiązku wezwania do zapłaty.

Nawet mi się nie chce tego komentować...
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 03.08.2018, 22:22
MaLk napisał(a):Wyświetl post
Powiem szczerze, że kiedy przed chwilą przeczytałem ten wywiad w PS, złapałem się za głowę przy fragmencie dotyczącym trenera Carillo i kontraktowego obowiązku wezwania do zapłaty.

Nawet mi się nie chce tego komentować...
Ciekawe, bo komentujesz to w dwóch tematach.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Stary 03.08.2018, 22:24
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Bo ma wiedze, ktorej Ty nie masz

Cytat:
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 05.08.2018, 00:20
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Niestety ale po tym co zacytowałem (uchwały PZPN dot. trenera) to bardziej jest prawdopodobne, że MaLk ma rację, niż to, że p. prezes. Wygląda, że część długów odkładamy na później licząc na bezwładność krakowskiego sądu.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów