The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
sefore
Junior Member

Od: 11.2016

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.09.2017, 12:04
Co wy z tymi ofensywnymi stałymi fragmentami gry?Od kiedy za to zaczął odpowiadać asystent trenera to widzę ogromną poprawę w stwarzanym zagrożeniu.Wcześniej za każdym razem była dzida w pole karne na Głowackiego.Raz na jakiś czas wpadło,od kiedy to Goncalo rozpisuje jak mają grać to parokrotnie już mieliśmy setki z 2-3 metrów.On nie strzeli tych bramek za nich.Ofensywne rozgrywanie stałych fragmentów gry jest na o wiele wyższym poziomie niż wcześniej.W meczu z Zagłębiem bodajże mieliśmy 2 sytuacje po których powinna paść bramka,z arką znowu kolejna sytuacja.Wreszcie nie gramy dzidy w pole karne tylko zaczynamy rozgrywać te rożne czy wolne tak ,że istnieje realna szansa na zdobycie bramki.To ,że Gonzalez nie trafił po świetnym rozegraniu wolnego to też wina asystenta?

Mecz z górnikiem-wrzutka na Głowackiego ten zagrywa głową do Carlitosa który trafia w poprzeczkę z 2 metrów od bramki(był niekryty).Z wolnego Carlitos dośrodkowuje w punkt na Gonzaleza który nie trafia w piłkę,ta przechodzi lekko po udzie Veleza ktory miał przed sobą praktycznie pustą bramkę.

cracovia-tylko strzał Carlitosa z wolnego,lekko nad bramką

zagłębie--0 w skrótach,z meczu pamiętam ,że chyba mieliśmy 2 sytuacje w których zawiodło wykonanie.

lechia-wrzutka na wbiegającego Arsenica który strzela(Kuciak wyłapał strzał),niecały metr od lecącej pilki był Ze Manuel(bez krycia) który gdyby dostał tą piłkę to padłaby bramka.2 rożny z 83 minuty-krótkie rozegranie i Carlitos strzelał na bramkę,Kuciak ledwo wybił.

arka-strzał z wolnego i Steinbors wyciąga.Druga akcja to znów wolny zagranie na Głowackiego,ten odgrywa do Gonzaleza ktory znowu był praktycznie wolny-efekt znany

pogoń-wolny Carlitosa i gol.

Płock-0

termalica-wrzutka do której nie doszedł Velez,pilka odbija się od słupka.WOlny- strzela Głowacki ale w środek bramki,na dobitkę szedł 1 zawodnik z Wisły.

Na 8 meczy mieliśmy 6 sytuacji ze stałych fragmentów gry po konkretnym rozegraniu(nie uwzględniałem przy liczeniu zwykłych strzałów np. z wolnego) po których powinna paść bramka.
Skróty oglądałem tylko na ekstraklasa.tv a one nie uwzględniają sytuacji w której zawiodło wykonanie mimo dobrego planu.Przykład-krótkie rozegranie po którym obrona gubi krycie leci wrzutka na czystego zawodnika ale jest ona niecelna z powodów braków technicznych.

Co do naszej gry i samego Trenera będzie krótko:
Kiko w tym sezonie ma bilans 6-1-3,w lidze 5-1-3 jeśli będziemy grać na tym poziomie to po 36 meczach tych punktów będziemy mieli 64.Po kolei sezonami miejsca bez podziału punktów(uwzględnione jest 37 kolejek więc nam brakuje jednej):
2013/2014-3
2014/2015-4
2015/2016-3
2016/2017-po 35 kolejce 4 miejsce ex aequo z lechią.

Chciałbym żeby Wisła skończyła sezon na tych miejscach To ,że gramy słabo to gramy słabszy okres musiał się wreszcie trafić.Wstrzymajcie się z ocenami przynajmniej do zakończenia tej rundy.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 09.09.2017, 12:05
andrucik napisał(a):Wyświetl post
Rozpacz jest stąd, że od dawna graliśmy na fuksach, bez założenia taktycznego i to się udawało. Gdyby nie Carlitos, który wygrał nam derby, to Kiko byłby już zlinczowany. Taka jest prawda. Gramy dzidę do przodu. Ja rozumiem, że odszedł Mąka i Brlek, ale jest Halilović i Wojtkowski, którzy mogą piłkę rozegrać. Mają straty, bo są niedoświadczeni, ale to jest ryzyko u rozgrywającego. Jak w następnym meczu nie zaczniemy grać po ziemi, z rozgrywającym, przez środek, to przestaje liczyć na Kiko i robić sobie nadzieje, na cokolwiek.
Tak szczerze i bez złośliwości - po czym wnosisz że Halilović i Wojtkowski umieją rozegrać? To że mają masę strat i są słabi fizycznie to fakt, ale obaj dostali sporo minut i na razie wiele z tego nie wynikało.
Potrzebują czasu, może (mam nadzieję) wypalą, ale pisanie o nich jako opcji na teraz to kpina.
Griszka30KR napisał(a):Wyświetl post
Ty jesteś jakiś j....ty.,czy tylko chciałeś napisać po prostu na nie w stosunku do mnie, jak politycy z opozycji....
Ja pytam o obecne kontuzje ,a Ty mi wyjeżdżasz "że kłamie" i porównujesz skład z poprzedniej rundy...
Odpisałem Ci mitomanie, że cały atak z zeszłego sezonu kontuzjowany, środek pola sprzedany a nominalni zastępcy mają kontuzję. Przez to wszystko gramy co mecz innym składem. Velez kontuzja, Basha kontuzja, Brożek kontuzja, Ondrasek kontuzja, Cuesta kontizja, Glowacki dopiero co wrócił po kontuzji.

daniel123 - kolejny pokemon. Dziecko, sprawdź jaka jest sytuacja w klubie i zejdź na ziemię, bo napinka "to my jesteśmy Wisła Kraków" rusza tylko gówniarzy i ludzi mocno nieogarniętych. Dodam jeszcze, że "to my jesteśmy Legia Warszawa" przegrali z nimi mecz o Superpuchar, a w maju finał tegoż pucharu przerąbała z Arką "Wielka Amica". Niedawno pojechali Śląsk 4-2.
Do tego dopierdalanie się do jednego zdania którego się nie zrozumiało - prowadzenie po 5 minutach nie znaczy że mecz był grany dobrze. Tyle,ze Arsenić to nie Velez a Lllonch nie Brlek.
Chyba że (jak każe myśleć fragment o Moskalu) to tylko sarkazm. Wtedy zwracam honor.

Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Z tej listy sam Junco zabiegał o Śpiączkę ale ten okazał się za drogi. A Świerczok spokojnie wygrałby rywalizację z wszystkimi w naszym ataku poza Carlitosem

Po tym jak rozpadła się nasza druga linia nie ma co dramatyzować. Z czasem ułoży się gra. Mnie martwi co innego. Zamiast poprawiać to pogarsza się nasza gra w obronie. To mi się najbardziej nie podoba i o to mam największe pretensje do Ramireza. W wielu meczach wręcz sami rozdajemy prezenty rywalom. Inna sprawa to słabizna przy rzutach rożnych rywali i naszych. Też wygląda to średnio. Słabo bronimy przy rożnych rywala, a pod bramką przeciwnika nie potrafimy urodzić choćby jednej bramki po rzucie rożnym. To akurat można wypracować na treningach.

Tak czy owak Kiko powinien popracować do zimy. Jak do tego czasu będzie gra z tyłu wygladała jak teraz, a gra z przodu podobnie to wtedy trzeba będzie się zastanowić na przyszłością Kiko. Na razie niech chłop spokojnie pracuje i układa z tych klocków drużynę. Bo na razie jest chaos.
No to jak nas na takie drewno jak Śpiączka czy Świerczok nie stać, to nie mam pytań. Zarobić na nich nie zarobimy, cudów grać nie będą... I wstrzymałbym się z oceną, bo Brożek może jeszcze wrócić do formy a tych dopiero sprowadzonych na oczy jeszcze nie widzieliśmy. Umówmy się że Świerczok to jest poprzeczka zawieszona na poziomie gumki od majtek, kolejny wieczny talent. Paweł jakby miał trochę więcej szczęścia i pewności siebie nikt by nie robił takich porównań...

Mam nadzieję, że faktycznie za trzy lata zaczną pukać wychowankowie z Akademii, ale to osobny temat. Przepłacanie za takich ligowych wyrobników to droga donikąd.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 09.09.2017 o godz. 13:19.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
MaLk
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2016

Stary 09.09.2017, 12:37
O ile jeszcze rozumiem histerię na fejsie, gdzie Janusz Janusza Januszem pogania, to trochę mnie to dziwi tutaj, bo wydawało mi się, że tutaj ludzie bardziej wyrobieni piłkarsko

Nie oszukujmy się, drużyna cały czas jest "w budowie" - to niby slogan, ale dobrze oddaje sytuację. Do składu wchodzą kolejni zawodnicy, zestawienie praktycznie w każdym meczu jest inne, co chwilę ktoś debiutuje albo w ogóle w drużynie, albo na innej pozycji w składzie.

Każdy średnio ogarnięty kibic powinien wiedzieć, że drużyna potrzebuje przede wszystkim zgrania, a tego się nie da załatwić w dwa tygodnie czy w miesiąc.

Wbrew temu, co ludzie psioczą, postęp w jakości gry jest widoczny, przy czym nie w porównaniu do zeszłego sezonu, ale porównując z meczu na mecz. Było dużo ofensywnej gry z pierwszej piłki w pierwszych 30 minutach i wyglądało to całkiem sensownie. Problem siedział gdzieś w głowach, dwa głupie gongi, Arka uwierzyła w siebie, do tego agresywna gra z elementami brutalności i chamstwa, której nowi gracze "nie kumają" i morale siadło. Brak skuteczności, swoją drogą, podobnie jak w meczu z Zagłębiem, zafałszowuje obraz meczu.

No i, powiedzmy sobie szczerze, zmiennicy niczego pozytywnego nie wnieśli. W ostatnich 20 minutach pomocy w ogóle nie mieliśmy. Żaden Kostal, Halilović czy Wojtkowski nas na tym etapie jeszcze nie pociągnie do przodu, oni potrzebują gry obok kogoś doświadczonego, a nie zamiast takiej osoby. To niby "tylko polska liga", ale drużyna oparta na "świeżakach" wyników mieć nie będzie.

Cudów nie ma, drużyna potrzebuje czasu.
Odpowiedz cytując
czaro
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 09.09.2017, 15:56
Ja myślę, że nie ma się co przejmować tym, co w wywiadach mówi Ramirez, bo a) może robić sobie pr, b) może dbać o morale w drużynie, c) jego słowa mogą być źle tłumaczone.

To, że drużyna kuleje taktycznie było wiadome od dawna, po prostu wcześniej mieliśmy szczęście. Jeżeli dotychczas obowiązywało przekonanie, że Ramirez może być i z 10. ligi hiszpańskiej, ale wciąż jest lepszy od polskiej myśli szkoleniowej (po prostu trzeba mu dać czas, a drużynę do końca przebudować etc.), to nie widzę powodu, żeby teraz zmieniać zdanie. Niech pracuje, pokazuje co umie.

jova napisał(a):Wyświetl post
Ledwo kilka miesięcy temu Ramirez "zawstydzał polską myśl szkoleniową", a np. Llonch to był "na tym samym poziomie, jeśli nie lepszy niż Cantoro". Teraz wszyscy powinni na piechotę wracać do Hiszpanii. Jak zawsze, po kilku porażkach lub kilku sukcesach, forum popada w skrajność.
Pamiętam, co się działo za Petrescu : ) Dlatego ja wolę narzekać po zwycięstwach i pocieszać po porażkach, zawsze na opak!

Hypocrite napisał(a):Wyświetl post
Gdy Velez i Basha wrócą do składu to nasza gra obronna ulegnie znaczącej poprawie.
Basha, żeby do składu wrócić, musiałby do niego najpierw tak na serio wejść. Do tej pory zagrał jeden niepełny mecz i wstrzymałbym się z opiniami na jego temat.
Konta "czaro" na innych portalach (w tym tt) nie są moje. Nie odpowiadam za publikowane tam treści.
Odpowiedz cytując
obikenobi
Senior Member

Od: 02.2013

Stary 09.09.2017, 16:17
Kiko na TT: "Jako trenerzy jesteśmy więźniami zmian, a tym samym naszym największym sojusznikiem jest czas i cierpliwość."

Wbić sobie do łbów, przestać jojczeć i kupić bilet na mecz. Tyle w temacie.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 09.09.2017, 17:11
czaro napisał(a):
Pamiętam, co się działo za Petrescu : ) Dlatego ja wolę narzekać po zwycięstwach i pocieszać po porażkach, zawsze na opak!
Nie wiem, czy era Petrescu da się porównać do obecnej sytuacji, bo gdy za jego czasów przyszedł kryzys, forum było znacznie bardziej podzielone i skrajne opinie z obu stron zdominowały dyskusję. Dla jednych był nadzieją na lepsze jutro, a dla innych (w tym dla mnie) totalnym niewypałem. Teraz z Kiko doszło nie tyle do zaognienia sporów, a raczej do wyraźnej zmiany trendu. Przeszliśmy z okresu gdzie pochwały były skrajne, a krytyka umiarkowana, do okresu gdzie krytyka jest skrajna, a optymizm umiarkowany.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 09.09.2017, 17:35
wolfy napisał(a):Wyświetl post

Odpisałem Ci mitomanie, że cały atak z zeszłego sezonu kontuzjowany, środek pola sprzedany a nominalni zastępcy mają kontuzję. Przez to wszystko gramy co mecz innym składem. Velez kontuzja, Basha kontuzja, Brożek kontuzja, Ondrasek kontuzja, Cuesta kontizja, Glowacki dopiero co wrócił po kontuzji.

.
Czyli jednak j...y i w dodatku opozycjonista
Lepiej napisz,że odpisałeś poprzednio bez zrozumienia postu,bo byłeś na bani a nie wybielaj się teraz jak ...właśnie politycy.Teraz odpisujesz jeszcze bardziej bez sensu.
Może przeczytaj jeszcze raz ,bo tym postem jeszcze raz się ośmieszasz.
Poniżej mój pierwszy post do którego miałeś zastrzeżenia.
Cytat:
Hypocrite napisał(a):Wyświetl post
Mamy dużo kontuzji, połowa składu wymieniona dajcie na luz, będzie dobrze
Jakich q....a kontuzji?
Może tylko Valez. Kontuzjowani są Ci co siedzieli na ławie(Brożek;Ondrasek,Bartkowski),albo przyszli dwa tygodnie temu(Basha) i nie stanowili sile Wisły
I gdzie tu się odnosiłem do poprzedniego sezonu,który bez sensu przytaczasz?
Czytaj,płacz,wyciągnij wnioski i przeproś...
Ostatnio edytowane przez Griszka30KR : 09.09.2017 o godz. 17:38.
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 09.09.2017, 18:47
Griszka30KR napisał(a):Wyświetl post
Czyli jednak j...y i w dodatku opozycjonista
Lepiej napisz,że odpisałeś poprzednio bez zrozumienia postu,bo byłeś na bani a nie wybielaj się teraz jak ...właśnie politycy.Teraz odpisujesz jeszcze bardziej bez sensu.
Może przeczytaj jeszcze raz ,bo tym postem jeszcze raz się ośmieszasz.
Poniżej mój pierwszy post do którego miałeś zastrzeżenia.

I gdzie tu się odnosiłem do poprzedniego sezonu,który bez sensu przytaczasz?
Czytaj,płacz,wyciągnij wnioski i przeproś...
Po pierwsze ja z obecną opozycją nie mam nic wspólnego więc pojechałeś i to mnie należą się chyba przeprosiny
Po drugie pisanie że Ondrasek, Brożek to tylko ławka jest śmieszne, bo obaj jak byli zdrowi to grali. Sprzedani są o tule ważni, że kontuzjowani są Ci których ściągneliśmy na ich miejsce.

Pewnie za mocno zareagowałem, przepraszam, ale już mnie krew zalewa jak wchodzę czasem na forum a tam Janusz na Januszu wywaliliby cały skład z trenerem włącznie. Nie chcę eskalować konfliktu, za mocno pocisnąłem, pokój.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 09.09.2017, 19:38
Oceniając na chłodno - Wisła potrzebuje teraz przede wszystkim czasu i spokoju. Skład jest bardzo dobry, szeroki, prowokujący rywalizację, a co za tym idzie rozwój drużyny i indywidualnych zawodników. Nie ma siły, aby przy takiej przebudowie praktycznie całej drużyny, nie odbiło się to na wynikach. I to się właśnie dzieje i gwarantuje Wam, że zdarzy się jeszcze nie raz. Jak ta drużyna ma grać i wygrywać jesli w każdym meczu gra inna pomoc, gra inne serce drużyny czyli środek? Taki Perez, Basha, Velez jak zagrają razem, zgraja się, Imaz na boku lub przed nimi, to naprawdę wyglada bardziej niz solidnie. Dziwicie sie, że Imaz wczoraj wyszedł? Tyle ze po nim odrazu było widać i wczoraj i po filmach i po samym CV, że to inna jakościowo półka niz Bartosz czy Wojtkowski.
Ze Manuel też nie powiedział jeszcze w moim odczuciu ostatniego słowa. Przypomnicie sobie aklimatyzację Brleka. Carlitos gra jak gra to teraz modne stało sie mówienie, ze dobry piłkarz nie potrzebuje aklimatyzacji. Otóż każdy ma inna psychikę.

Innymi słowy musi wykrystalizować się pierwsza 11, pojawić automatyzmy i to zacznie działać. Bo skład jest świetny.
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 10.09.2017, 09:30
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Po pierwsze ja z obecną opozycją nie mam nic wspólnego więc pojechałeś i to mnie należą się chyba przeprosiny
Po drugie pisanie że Ondrasek, Brożek to tylko ławka jest śmieszne, bo obaj jak byli zdrowi to grali. Sprzedani są o tule ważni, że kontuzjowani są Ci których ściągneliśmy na ich miejsce.

Pewnie za mocno zareagowałem, przepraszam, ale już mnie krew zalewa jak wchodzę czasem na forum a tam Janusz na Januszu wywaliliby cały skład z trenerem włącznie. Nie chcę eskalować konfliktu, za mocno pocisnąłem, pokój.
Jest po sprawie ,cytując pewną piosenkę odniosę się do naszej konwersacji-,która po obu stronach była nie tak- "mam tak samo jak Ty"....ligę mistrzów w TV...
Ostatnio edytowane przez Griszka30KR : 10.09.2017 o godz. 09:35.
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
forthy
Senior Member

Od: 08.2011

Stary 10.09.2017, 11:23
Ja jak coś jestem za Kiko. Nie bezkrytycznie, ale dajmy mu do licha czas i spokój, bo ekipa przemeblowana teraz całkowicie. Zmiana na stanowisku trenera jedyne co mogłaby przynieść to totalny burdel.

Mam takie inne pytanie. W wywiadzie Junco kiedyś powiedział (ostatnio to przeczytałem), że jego pierwszym wyborem był polski trener z 1 ligi - wiadomo o kogo chodzi? Tak z czystej ciekawości
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 10.09.2017, 13:53
A propo rzutów rożnych. Już któryś trener próuje rozwiązań z rozgrywaniem ich na krótko. Pytanie czy my kiedyś osiągneliśmy z tego korzyść w postaci bramki? Ja nie pamiętam

Już do wrzenia doprowadziła mnie sytuacja z samej końcówki gdzie sekundy do końca a my zamiast wrzutkę to gramy ktrótko. Tracimy przy tym zawodnika wybiegającego do podania i to do sytuacji bramkowej jak i ewentualnego powrotu do kontry...
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 10.09.2017, 14:07
Pero napisał(a):Wyświetl post
A propo rzutów rożnych. Już któryś trener próuje rozwiązań z rozgrywaniem ich na krótko. Pytanie czy my kiedyś osiągneliśmy z tego korzyść w postaci bramki? Ja nie pamiętam

Już do wrzenia doprowadziła mnie sytuacja z samej końcówki gdzie sekundy do końca a my zamiast wrzutkę to gramy ktrótko. Tracimy przy tym zawodnika wybiegającego do podania i to do sytuacji bramkowej jak i ewentualnego powrotu do kontry...
Za SFG odpowiada Goncalo Feio i po prawdzie to po tym meczu powinnismy go za nie chwalić - vide: Gonzalez, Arsenić. Nie jego wina, że nie trafiają do bramki z pięciu metrów.
Odpowiedz cytując
Snow
Ave Wisła!

Od: 09.2003

Stary 10.09.2017, 20:18
Po zakończonej kolejce - 2 punkty straty do lidera. Nie jest źle.

Ja cały czas uważam, że kluczowe będzie dotrwanie cały czas "w czubie" do 15 kolejki.
Wtedy to dopiero wyrównamy dysproporcje między meczami "u siebie" i "na wyjeździe" o na przestrzeni 5 kolejek zagramy 4 razy na własnym stadionie.

15 kolejka (4-5 listopada) Wisła Kraków - Sandecja Nowy Sącz
16 kolejka (18-19 listopada) Wisła Kraków - Pogoń Szczecin
17 kolejka (25-26 listopada) Bruk-Bet Termalica Nieciecza - Wisła Kraków
18 kolejka (2-3 grudnia) Wisła Kraków - Górnik Zabrze
19 kolejka (9-10 grudnia) Wisła Kraków - Wisła Płock

Do tego momentu Kiko musi już poukładać sensownie te klocki - a wtedy wszystko się może zdarzyć.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 10.09.2017, 22:07
Szczerze? To przy tak szerokiej ławce to w tych meczach obowiązkiem bedzie zdobycie minimum 11 pkt, a i komplet 15 oczek to nie jest s-f.
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 10.09.2017, 22:29
Gorzej jak przyjda mrozy i sie Hiszpanom za zimno zrobi
Odpowiedz cytując
Dariook
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2009

Stary 10.09.2017, 22:47
wiesniak842 napisał(a):Wyświetl post
Gorzej jak przyjda mrozy i sie Hiszpanom za zimno zrobi
To wtedy odpalą Polacy. Ktorzy w takich warunkach w ramach rozgrzewki nacieraja sie sniegiem a na boisku czuja sie jak morsy w przeręblu.
Wiśle się nie kibicuje. Wisłe się KOCHA.

Cytat:
To może zmieńmy to podejście w tej naszej wiślackiej rodzinie. Łatwo jest bowiem na kogoś wylewać pomyje, ale jak później człowiek się obroni, to smród zostaje.
Radek Sobolewski
Odpowiedz cytując
Virusman
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 11.09.2017, 00:22
Wisła przetasowała prawie cały skład i - o czym swego czasu tutaj pisałem - kolejne odejścia zawodników po sezonie (lub nawet w jego trakcie, jeśli plotki są prawdziwe) dokończą dzieła wymiany prawie całej kadry zespołu. Prawdopodobnie po Wiśle z początku sezonu 2016/2017 zostanie tylko Małecki, pewnie Cywka z Bartoszem i może Sadlok. Jeśli liczymy skład z maja 2017 to dodatkowo jeszcze Gonzalez, Llonch i może Bartkowski. Nie to, żeby była to dla mnie jakaś wielka ekipa, ale trudno oczekiwać szybkiej i łatwej budowy drużyny po takich wielkich zmianach. Ewentualne sukcesy to byłby raczej efekt farta.

O transferach, za które Ramirez również jest odpowiedzialny, trudno na razie coś powiedzieć. Jest Carlitos, który wszedł do ligi "z buta", wydaje się strzałem w "10", ale reszta na razie za wiele nie pokazała. Ani istotnie negatywnego ani istotnie pozytywnego. Ci, którzy rozczarowują powinni dostać jeszcze trochę czasu, bo przecież są w klubie na razie parę tygodni, a niektórzy nawet dni. Ci, którzy wydają się obiecujący, muszą pokazać więcej, bo na razie nie powalili na kolana jak Carlitos.

Trenera można oceniać na podstawie osiąganych wyników z określonym materiałem ludzkim. Nie wiem jak Wy, ale ja nawet nie wiem jaką silną mamy kadrę. Nie wiem, czy nasz skład jest lepszy od tego z Wisły Płock, Korony Kielce, Śląska Wrocław.

Natomiast przypuszczam, że naszym celem jest awans do ósemki. Ja za sukces, nawet nie dla Kiko, tylko dla całego klubu, będę uważał 5.-6. miejsce w tabeli.

Do końca rundy jesiennej mamy do rozegrania następujące mecze:
Piast (d)
Korona (w)
Jagiellonia (d)
Śląsk (w)
Legia (d)
Lech (w)
Sandecja (d)

Moim zdaniem faworytem będziemy tylko w spotkaniach z Piastem i Sandecją. Zwycięstwo w tych meczach to priorytet. Natomiast pozostałe spotkania... heh - powiedzmy sobie szczerze - nikt nie powinien się zdziwić jeśli nie wygramy żadnego z nich.

Nie chcę przekreślać naszych zawodników ani dopisywać im punktów w niektórych meczach. Moim zamiarem jest tylko przedstawienie sytuacji takiej jaka jest. A wygląda ona tak, że jeżeli wygramy te 2 z 7 pozostałych spotkań to... wszystko będzie szło zgodnie z planem!

Tak, wiem że ktoś się może o to oburzyć. Również, gdyby taki scenariusz się spełnił, wyobrażam sobie ten temat na forum po 14. kolejce, kiedy mielibyśmy za sobą 1 wygrany mecz w ostatnich 9 meczach Warto jednak spojrzeć na to bardziej analitycznie i zobaczyć ile punktów po rundzie jesiennej dawało 5.-6. miejsce.

2016/2017
5. - Lech 22 (3. miejsce po 30. kolejce i 3. miejsce na koniec sezonu)
6. - Pogoń 21 (6. miejsce po 30. kolejce i 7. miejsce na koniec sezonu)

2015/2016
5. - Ruch 20 (8. miejsce po 30. kolejce i 8. miejsce na koniec sezonu)
6. - Zagłębie 18 (4. miejsce po 30. kolejce i 3. miejsce na koniec sezonu)

2014/2015
5. - Górnik 25 (6. miejsce po 30. kolejce i 7. miejsce na koniec sezonu)
6. - Pogoń 23 (7. miejsce po 30. kolejce i 8. miejsce na koniec sezonu)

2013/2014
5. - Lech 23 (2. miejsce po 30. kolejce i 2. miejsce na koniec sezonu)
6. - Ruch 22 (3. miejsce po 30. kolejce i 3. miejsce na koniec sezonu)

My obecnie mamy 13 punktów. Zwycięstwo w 2 meczach do końca rundy daje nam 19 punktów. W pozostałych meczach możemy również remisować, więc doliczam 2-3 punkty. Mielibyśmy 21-22 punktów. Rezultaty, które w poprzednich sezonach dałyby nam 5.-6. miejsce w tabeli lub bardzo niewielką stratę do drużyn na tej pozycji. W poprzednich latach zajęcie 5.-6. miejsca po rundzie jesiennej dawało później kwalifikacje do finałowej ósemki, a często (połowa przypadków) nawet miejsca pucharowe na koniec sezonu.

Pierwsze mecze rozbudziły nasze nadzieje, ale nie powinniśmy się dać zwariować. Miejsca pucharowe, mimo wysokiego prawdopodobieństwa późniejszego eurowpier*olu, dałyby nam wiele radości, ale lepiej twardo stąpać po ziemi. Inne pozycje w tabeli na koniec sezonu niż w jej środku (5.-10. miejsca) będą odbierane jako niespodzianka.

I w taki sposób powinniśmy na razie oceniać Kiko Ramireza. Wymienili mu prawie cały skład (pewnie po części na jego życzenie), nie wiemy tak naprawdę z jak silnym materiałem ludzkim pracuje, a i tak patrząc na wyniki nie można na razie powiedzieć, że coś jest źle. Na razie jedne mecze fartownie wygrywamy (Nieciecza, Płock, Cracovia), w innych pechowo lub na własne życzenie tracimy punkty (Lechia, i niech będzie troszkę bardziej kontrowersyjnie: Arka) i tak sobie gramy od meczu do meczu naszą tanią hiszpańsko-chorwacko-polską zgrają. Nie ma powodów do paniki ani wygórowanych oczekiwań by ocknąć się później w stylu Termalici.

W sobotę jeden z ważniejszych meczów w rundzie i to jest teraz priorytet! Wygrać nawet 1-0 po samobóju

Snow napisał(a):Wyświetl post
Po zakończonej kolejce - 2 punkty straty do lidera. Nie jest źle.

Ja cały czas uważam, że kluczowe będzie dotrwanie cały czas "w czubie" do 15 kolejki.
Wtedy to dopiero wyrównamy dysproporcje między meczami "u siebie" i "na wyjeździe" o na przestrzeni 5 kolejek zagramy 4 razy na własnym stadionie.

15 kolejka (4-5 listopada) Wisła Kraków - Sandecja Nowy Sącz
16 kolejka (18-19 listopada) Wisła Kraków - Pogoń Szczecin
17 kolejka (25-26 listopada) Bruk-Bet Termalica Nieciecza - Wisła Kraków
18 kolejka (2-3 grudnia) Wisła Kraków - Górnik Zabrze
19 kolejka (9-10 grudnia) Wisła Kraków - Wisła Płock

Do tego momentu Kiko musi już poukładać sensownie te klocki - a wtedy wszystko się może zdarzyć.
O! I to też jest bardzo ważne! Po ewentualnym wygraniu tych meczów, mamy spokojną zimę
ABG ABG ABG
Odpowiedz cytując
Smyrgu
Blood Brothers

Od: 11.2002

Stary 11.09.2017, 07:50
na szczęście liga jest tak żenująco słaba,że praktycznie nie ma żadnych strat...ale szczęście kiedyś się kończy...póki co jest chaos kadrowy, taktyczny ogolnei pilkarski. Kiko musi jak najszybciej ustabilizować drużyne żeby przewaga nie zrobiła się niebezpiecznie duża, bo dzielenia pktów nie ma a bez pucharów przy tym obciążeniu kadrowo-płacowym znowu będzie nerwowo...
BRUCE SPRINGSTEEN & THE E-STREET BAND

"This music is forever for me. It's the stage thing, that rush moment that you live for. It never lasts, but that's what you live for."
--Bruce Springsteen
Odpowiedz cytując
pietruch
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 11.09.2017, 08:42
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale obecny sezon jest ostatnim sezonem, gdzie w dalszym ciągu dzielimy punkty na pół po 30 kolejkach.
Potencjalne zmiany miały wejść od przyszłego sezonu.
Odpowiedz cytując
PlayLikeAPro
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 11.09.2017, 08:52
W tym sezonie już nie dzielą. Gramy o pełną pule od początku do końca.
Odpowiedz cytując
momo
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 11.09.2017, 09:27
2 pkt straty do lidera
Jak ktoś nie rozumie powyższego to:
Wyprzedano pomoc.
Brożek, Boguski, Ondraszek - kontuzje lub brak formy. Atak w rozsypce.
Z poprzedniego sezonu z formacji odpowiedzialnych za kreowanie akcji został tylko Małecki. Jak ktoś chce krytykować bo nie gramy pięknej piłki - to ma problem z postrzeganiem rzeczywistości. Poważny problem.

Bartosz, Kostal, Wojtkowski, Balanyuk, Arsenic, Kolar, Chorążka - zawodnicy do 23 lat. Odpowiedzialne krótkie kontrakty z opcją przedłużenia. Niskie kontrakty.

Co do trenera ... Mamy takiego na jakiego nas stać. Naprawdę chcecie kolejnego Wdowczyka, Probierza, Bartoszka który zarobi x3 to co Kiko a może i więcej, a efekty będą takie same lub gorsze Kiko nie jest geniuszem taktyki, nie jest bogiem motywacji, nie jest wf-stą żeby zrobić 'maszyny' z naszych graczy. Jest średnim trenerem w średnim klubie, któremu właśnie roz... formacje ofensywną i musi liczyć na dzidę do przodu, szczęście i umiejętności indywidualne nim choć kilku zawodników nabierze automatyzmu. Przykład Sadlok-Małecki - w poprzednim sezonie ich współpraca wyglądała tragicznie najgorzej w zespole. Obecnie jest to najlepiej współpracująca para zawodników w zespole. Kadra została zamknięta wczoraj. Dajmy trenerowi 6 tygodni na poskładanie tego. Spokojnie.

Jesteśmy Wisłą, każdy musi się z nami liczyć. Ale tylko liczyć, a nie oczekiwać najmniejszego wymiaru kary, bo chyba niektórzy malkontenci powyżej jeszcze żyją w tych czasach.
Cieszcie się z upragnionej stabilizacji, z budowania zespołu z głową, odpowiedzialnie, a nie szukajcie dziury w całym.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 11.09.2017, 09:38
Eeee tam... Odeszło dwóch absolutnie kluczowych zawodników (Mączyński, Brlek) ale Ramirez powinien sobie z tym natychmiast poradzić i do tego nadać drużynie satysfakcjonujący styl! Co z tego, że dwaj potencjalni zastępcy dla wymienionych (Basha, Perez) do tej pory byli w stanie zagrać w sumie w jednym meczu! Kiko Out! Każdy dobry polski trener poradziłby sobie z banalnym zadaniem stworzenia kolektywu z 13 nowych zawodników sprowadzonych w tym okienku. Spójrzmy jak wspaniale radzi sobie Probierz w Cracovii!
Ostatnio edytowane przez Arked : 11.09.2017 o godz. 09:41.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 11.09.2017, 10:50
2 punkty do lidera. Super. 2 punkty nad grupa spadkowa. Nie super. Tabela jest tak splaszczona ze ciężko cokolwiek o naszej pozycji powiedziec. Bedziemy rozliczac Kiko na koniec sezonu. Z czego to nie wiem bo dalej nie wiem o jaka pozycje walczymy
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Od: 08.2016

Stary 11.09.2017, 11:03
Okej, 2 pkt straty do lidera, ale:
Wygraliśmy z (obecnie): 16 Termalicą, 15 Cracovią, 13 Wisłą Płock, 11 Pogonią
Zremisowaliśmy z: 14 Lechią
Przegraliśmy z: 2 Górnikiem i 3 Zagłębiem.
Spójrzcie na tabelę i formę drużyn z którymi wygraliśmy w tym sezonie. Łatwiej już nie będzie.
Odpowiedz cytując
PSYCHOLTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2006

Stary 11.09.2017, 11:04
po odejściu dwóch zawodników ze środka pomocy, potrzeba nam czasu i spokoju a nie pitolenia ala moi niektórzy przedmówcy. wierzę, że Kiko i Junco oraz cała reszta sztabu i Zarząd wiedzą co robią i że uda się osiągnąć zamierzone cele (gra w pucharach?). będzie dobrze!
Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Stary 11.09.2017, 11:13
Ja nie wierze, dlatego sie zalozylem z W.S. o piecset zlotych. Akademia na tym skorzysta tak czy siak Wierze, ze zajmiemy miejsce 5-8 mimo wszystko.
Odpowiedz cytując
PSYCHOLTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2006

Stary 11.09.2017, 11:20
czyli zakład jest o grę w pucharach? czy o co konkretnie jak można.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 11.09.2017, 11:32
PSYCHOLTSW napisał(a):Wyświetl post
czyli zakład jest o grę w pucharach? czy o co konkretnie jak można.
Pewnie o Kiko Out
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 11.09.2017, 12:21
Jakby tak u nas coś drgnęło to do ogrania jest Legia i Amika....
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów