The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
W.S
Senior Member

Od: 12.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 15.02.2017, 20:28. [XXII KOLEJKA] Śląsk Wrocław - WISŁA Kraków, 18 lutego, 18:00

Pierwsze koty za płoty. Jesteśmy już po pierwszym inauguracyjnym spotkaniu w Ekstraklasie w tym roku.

Debiut Kiko Ramireza wypadł w miarę okazale, podopieczni hiszpańskiego szkoleniowca wygrali przed własną publicznością z Koroną Kielce 2:0..

Nie ma jednak, co zbyt długo rozwodzić się nad ostatnim meczem a pora już myśleć o kolejnym ligowym spotkaniem.

Tym razem przeciwnikiem Białej Gwiazdy będzie zespół Śląska Wrocław.

Spotkanie pomiędzy zespołami rozegrane zostanie w najbliższą sobotę o godzinie 18:00 na stadionie we Wrocławiu.

Krakowianie są żądni rewanżu na zespole Jana Urbana. Przypomnę tylko, że Śląsk w ostatnim spotkaniu upokorzył Białą Gwiazdę na Reymonta, wygrywając aż 5:1.

Czas na rewanż!

Zapraszam na krótką tekstowo-graficzną zapowiedź najbliższego spotkania w ramach Lotto Ekstraklasy.

Historia spotkań pomiędzy Śląskiem Wrocław a Wisłą Kraków.

Co słychać u naszych rywali?

Śląsk Wrocław rundy jesiennej nie może zaliczyć do udanych. W dwudziestu spotkaniach wrocławianinie tylko pięciokrotnie schodzili z boiska z kompletem punktów.

Efektem tego jest dopiero dwunasta pozycja i zwolnienie z funkcji szkoleniowca - Mariusza Rumaka. Jego miejsce zajął dobrze znany z pracy w Ekstraklasie - Jan Urban.

Były szkoleniowiec m.in. Legii Warszawa czy Zagłębia Lubin, stanął przed nie lada wyzwaniem, wprowadzenie Śląska do grupy mistrzowskiej, czyli de facto bezpieczne utrzymanie.

Zagłębiając się nieco w szczegóły tabeli można zauważyć, że Wojskowi na swoim stadionie nie są hegemonem na jedenaście spotkań tylko raz udało im się zgarnąć komplet punktów, a było to..

6 Listopada w Derbach Dolnego śląska. Nowa runda to nowe nadzieje oraz nowe oczekiwania.

Kibice we Wrocławiu na pewno mają nadzieję, że kolejne ligowe zwycięstwo przed własną publicznością przypadnie właśnie na najbliższą sobotę.

Na trybunach i na boisku przyjaźni nie będzie!

Jeszcze nie tak dawno kibice Wisły i Śląska wspólnie świętowali mistrzostwo Polski na stadionie Wisły, jednak na dzień dzisiejszy to już zamierzchła przeszłość.

Od wakacji kibiców Wisły i Śląska nie łączy już żadna oficjalna wieź, pozostały tylko pojedyncze kontakty, które za pewne i tak nie są już tak zażyłe jak jeszcze kilka miesięcy temu.

To, że mecze zgodowe rządziły się swoimi prawami wiedział każdy z nas. Teraz jednak zarówno na boisku jak i na trybunach ciężko będzie szukać atmosfery przyjaźni.

Oba zespoły mają sobie coś do udowodnienia i na pewno oba przystąpią do tego meczu odpowiednio umotywowane.

Ruchy transferowe we Wrocławiu.

Okienko transferowe we Wrocławiu przebiega na chwilę obecną bardzo spokojnie.

Z klubu odszedł tylko Filipe Gonçalves i to by było na tyle, po stronie ubytków. Po stronie zdobyczy do Wrocławia ponownie wrócił Robert Pich, który jak dobrze wiemy w Śląsku występował już nie raz.

Na półroczne wypożyczenie trafił również Aleksandar Kovačević. Kolejnym zawodnikiem, który zasilił szeregi wrocławian jest Adrian Łyszczarz, który do tej pory występował w rezerwach.
Jak można się domyślać, tak skromne ruchy transferowe nie są spowodowane tym, że Jan Urban dysponuje kompletnym składem i wymienił tylko najsłabsze ogniwo?

Przyczyna jest oczywista, ograniczony budżet transferowy, które wiąże ręce nie tylko trenera, ale także zarządu. Patrząc na skład personalny, ciężko szukać w kadrze Śląska zawodników, którzy swoją grą zapracowali na transfer gotówkowy, aby wspomóc klubową kasę.

Piłkarze Śląska Wrocław pod lupą TWSD.

Czas na dawkę informacji o poszczególnych zawodnikach naszych najbliższych rywali, którzy w mojej ocenie są siłą napędową, lub kręgosłupem drużyny.

Mariusz Pawełek - doświadczony bramkarz, który mimo popełnianych błędów, wciąż ma pewne miejsce w wyjściowym składzie. Czas pokaże, czy trener Urban zmieni coś w tej kwestii, czy nadal będzie ufał Pawełkowi. Warto jednak zauważyć, że końcówka rundy należała do Słowaka Lubosa Kamenara, który bronił w ostatnich ośmiu potyczkach.

Piotr Celeban - kapitan wrocławskiej drużyny, jak na kapitana przystało może pochwalić się nie lada wyczynem. Jako jedyny zawodnik w drużynie rozegrał komplet dwudziestu spotkań, od początku do końca. W tym czasie Celeban zdobył jedną bramkę i zaliczył taką samą liczbę asyst.

Ryota Morioka - japoński pomocnik, jako jeden z niewielu graczy Śląska utrzymuje praktycznie równą i w miarę wysoką formę. W rundzie jesiennej Morioka na boiskach ekstraklasy rozegrał 1627 minut i w tym czasie zaliczył cztery bramki oraz trzy asysty, co sprawia, że jest najefektowniejszym zawodnikiem Śląska.

Kamil Biliński - kiedy wracał z zagranicy do Polski, wieszczono, że doświadczenie, jakie zdobył po europejskich wojażach sprawi, że będzie czołowym napastnikiem i nie będzie miał większych kłopotów ze strzelaniem bramek. Rzeczywistość okazała się jednak zdecydowanie inna. W swoim pierwszym sezonie Biliński zdobył tylko pięć bramek, a na obecnym etapie rozgrywek jego licznik zatrzymał się na trzech trafieniach.

Robert Pich - powrót syna marnotrawnego już kolejny. Po transferze do niemieckiego FC Kaiserslautern, słowacki pomocnik po pół roku został wypożyczony do Śląska, gdzie zagrał w szesnastu spotkaniach, ale nie zdołał wpisać się na listę strzelców. Po powrocie do Niemiec, Pich nie wywalczył sobie miejsca w podstawowym składzie FCK i po raz kolejny zdecydował się na odbudowę formy o powrót do Śląska. Teraz, co istotne, słowacki pomocnik związał się kontraktem do czerwca 2018, więc nie ma obaw, że po zakończeniu rundy wróci do Niemiec.

Stara gwardia zapewnia zwycięstwo!

Wielką niewiadomą przed sobotnim spotkaniem był skład, jaki do gry desygnuje nasz nowy szkoleniowiec. Większego zaskoczenia jednak nie było i na boisku pojawili się piłkarze, którzy jesienią stanowili o sile Białej Gwiazdy.

W pierwszym składzie pojawiła się jedna nowa postać - Ivan Gonzalez, który partnerował w linii obrony Arkadiuszowi Głowackiemu. Debiut hiszpańskiego obrońcy wypadł w miarę okazale, jak na pierwsze mecze i jeszcze małe zgranie z partnerami nie można się zbytnio przyczepić do Hiszpana.

Widać było, że nie boi się wprowadzać piłki do gry, ma spokój i opanowanie, które powinno z każdym meczem dawać nam większą pewność w obronie.

Wiślacy sobotni mecz wygrali po bramkach Patryka Małeckiego i Pawła Brożka, który na murawie pojawił się dopiero w drugiej połowie.

W dalszej części gry na placu gry pojawił się również kolejny Hiszpan - Pol Llonch oraz wracający na Reymonta - Semir Stilić.

Rywalizacja buduje drużynę.

Dzięki transferom, jakie w tym okienku przeprowadziła Biała Gwiazda, trener Kiko Ramirez ma nie lada ból głowy jak zestawić wyjściową jedenastkę, dawno w Krakowie nie było tak, że na ławce rezerwowych siedzieli tacy piłkarze jak Brożek czy Stilić.

To tylko pokazuje (miejmy nadzieję), jakim potencjałem dysponuje Wisła Kraków. Teraz tylko należy wykorzystać ten potencjał i udowodnić swoją wyższość na boisku.

Rywalizacja jak powstała dzięki emu, sprawia, że nikt nie może być pewny miejsca w wyjściowym składzie i w każdym spotkaniu musi dawać z siebie maksimum, bo jego konkurent do walki o skład tylko czeka, aby udowodnić swoją przydatność do zespołu.

Uwaga na kartki.

Po ostatnim meczu liczba zawodników zagrożonych pauzą w kolejnym spotkaniu nie powiększyła się.

Wciąż na upomnienia arbitra muszą uważać Petar Brlek, Zdenek Ondrasek oraz Maciej Sadlok.

Odpowiedz cytując
wiesniak842
Socios Wisła Kraków

Od: 01.2015

Stary 15.02.2017, 20:35
Dzisiaj ze Slaska pogonili jeszcze Mervo
Odpowiedz cytując
Barti
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2011

Stary 15.02.2017, 22:47
Ten mecz, odpowie nam na znaczną część pytań...ja czekam na niego z niecierpliwością...zresztą, jak na każdy Wisły...
Odpowiedz cytując
Patryko
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 15.02.2017, 22:54
Bardzo jestem ciekawy składu wyjściowego, mam nadzieję, że lepiej zagramy w środku, zarówno w odbiorze jak i rozegraniu.

2-3 Ondrasek, Głowacki, Małecki
Odpowiedz cytując
azkaz
Senior Member

Od: 09.2016

Stary 15.02.2017, 23:33
jechać z nimi
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 15.02.2017, 23:57
Personalnie Wisła jest na pewno mocniejsza. Pytanie czy uda się poprawić mankamenty z meczu z Koroną, bo to już płazem ze Śląskiem zapewne nie ujdzie.
Odpowiedz cytując
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 16.02.2017, 00:06
Trzeba zmazać plamę za ostatnią porażkę przed własną publicznością 1:5, chociaż nie będzie to łatwe zadanie. Tym razem dużo bramek pewnie nie padnie, a wynik zakręci się w okolicy remisu, chociaż chciałbym naszej wygranej.

Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 16.02.2017, 00:15
Mnie się wydaje właśnie, że po cennym zwycięstwie na otwarcie po przerwie, które na pewno musiało dodać nam wiatru w żagle, powieziemy Śląska trójką z przodu. Choć bez czystego konta.
Odpowiedz cytując
Jay jay
Member

Od: 05.2016

Stary 16.02.2017, 07:08
Jesli chodzi o determinacje i zaangazowanie to korona jest poziom wyzej niz ta zbieranna ze slaska. Jesli ktos moze zawalic to przede wszystkim boczni obroncy Wisly. Oczekuje szybkiego reagowania trenera jesli po przerwie Wisla nie bedzie prowadzila ze Slaskiem.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 16.02.2017, 07:16
Ja licze na znaczna poprawe gry w srodku pola z mniejsza iloscia strat. Za porazke z Korona odpowiedzielismy dobrze, na blamaz ze Slaskiem powinnismy odpowiedziec jeszcze lepiej. Ciekawe czy Kiko zmieni troche ustawienie czy jednak to z poprzedniego meczu spisało sie tak dobrze, ze do zadnych zmian nie dojdzie. Mecz, ktory da nam odpowiedz na wiele pytan
Odpowiedz cytując
silver03
Senior Member

Od: 05.2005

Stary 16.02.2017, 08:30
Chcemy grać w 1 ósemce, więc taki mecz po prostu trzeba wygrać.
Odpowiedz cytując
filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 16.02.2017, 09:10
W przypadku zwycięstwa pozostaje nam jakieś 9 punktów w 8 meczach do mistrzowskiej.
Odpowiedz cytując
krzaq12
Senior Member

Od: 05.2015

Stary 16.02.2017, 09:15
Liczę na dobry mecz z naszej strony, jeśli wygramy rywalizację w środku, to o boki jestem spokojny.
Wierzę, że gra będzie wyglądać lepiej, niż w ubiegłym tygodniu, drużyna zgrywa się, poznaje, więc powinniśmy obserwować progres.

Stawiam na nasze zwycięstwo, 2:0

EDIT: Wiecie, czy wraca Petar?
Ostatnio edytowane przez krzaq12 : 16.02.2017 o godz. 09:48.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 16.02.2017, 10:20
Oglądałem WKS-Płock mecz bardzo,ale to bardzo przeciętny trzeba wyłączyć z gry Moriokę i będzie dobrze miał kilka przebłysków w pierwszym meczu.Chciałbym takie pewne 0-3 ale nie wiem....zobaczymy jak to będzie na wyjazdach
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
goly78
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 16.02.2017, 11:39
Tez ogladałem Śląsk w Płocku tzn próbowałem bo ogladać tego się nie dało . Morioka wyłączy się sam . Gdzieś czytałem że nie dostał zgody na transfer i gra tylko dlatego że musi . Po przyjściu do Śląska grał naprawdę dobrze ale od jakiegoś czasu strasznie siadł . Jedyne co robi dobrze to marnuje setki .
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
ABGwislakABG
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 16.02.2017, 13:30
Under 2.5, mam nadzieję na 2 lub 1-0 dla Wisły.
Anty PO-PiS!!!
Odpowiedz cytując
Mixu
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 16.02.2017, 15:11
Trzeba się "odwdzięczyć" za ostatnie 1-5. Zdecydowanie najgroźniejszy w Śląsku jest Morioka, jeśli nasi pomocnicy wygrają środek to powinno być dobrze.
Wygrana pozwoliłaby nam się rozgościć na dobre w górnej ósemce i dałaby dużo pewności siebie nie tylko piłkarzom ale i Ramirezowi. Jazdaa po 3 pkt
Ostatnio edytowane przez KOMINEK : 16.02.2017 o godz. 18:44.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 16.02.2017, 16:04
to Śląsk bez formy od roku. Ich najlepszy obronca nie gra, bo raczej odejdzie a Mariolce juz sie nie chce grać. Slask jednak potrzebuje punktow jak tlenu, wiec powinni zagrac na 110% tyle ze oni nawet napastnika nie mają. Przyjechać, 1 do przerwy, 2 na koniec i miłej soboty.
Ostatnio edytowane przez KOMINEK : 16.02.2017 o godz. 18:41.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Od: 08.2016

Stary 16.02.2017, 16:08
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Śląsk bez formy od roku. Ich najlepszy obronca nie gra, bo raczej odejdzie a Mariolce juz sie nie chce grać. Slask jednak potrzebuje punktow jak tlenu, wiec powinni zagrac na 110% tyle ze oni nawet napastnika nie mają. Przyjechać, 1 do przerwy, 2 na koniec i miłej soboty.
Nie da się zagrać na 110%, bo to 1.1 całości...
Ostatnio edytowane przez KOMINEK : 16.02.2017 o godz. 18:42.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 16.02.2017, 16:38
ashkeczup napisał(a):Wyświetl post
Nie da się zagrać na 110%, bo to 1.1 całości...
Ale 110% jest tu użyte nie w sensie matematyczno-logicznym a jako metafora

A co do meczu z Malinowymi - wcale łatwo nie będzie. Bo niby dlaczego miałoby być łatwo. Śląsk nie jest słabszy od Korony i gra u siebie. Widzę walkę. Oby zwycięską.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 16.02.2017, 16:50
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Ale 110% jest tu użyte nie w sensie matematyczno-logicznym a jako metafora

A co do meczu z Malinowymi - wcale łatwo nie będzie. Bo niby dlaczego miałoby być łatwo. Śląsk nie jest słabszy od Korony i gra u siebie. Widzę walkę. Oby zwycięską.
Wiem wiem, włączam się do walki
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 16.02.2017, 16:58
Załuska
Cywka-Głowacki-Gonzales-Sadlok
Boguski-Mączyński-Popovic-Małecki
Zachara-Ondrasek

Nie ma co się spodziewać wielkich zmian w składzie, Stilic, Videmont, Llonch to bardziej wybór na przyszłość, Spicic i Bartkowski typowe zapchajdziury... Brożek pewnie wejdzie na podmęczonego rywala, a Brlek? no właśnie Chorwat wygląda na to, że zacznie na ławce ze względu na przebytą kontuzję... poza tym ciężko powiedzieć czy trener widzi go w składzie...
"Ludzie są tacy głupi, że to działa. Niesamowite!" - M.M.
J***Ć pis!!!
Odpowiedz cytując
ashkeczup
Senior Member

Stary 16.02.2017, 17:03
tomasz_19 napisał(a):Wyświetl post
Załuska
Cywka-Głowacki-Gonzales-Sadlok
Boguski-Mączyński-Popovic-Małecki
Zachara-Ondrasek

Nie ma co się spodziewać wielkich zmian w składzie, Stilic, Videmont, Llonch to bardziej wybór na przyszłość, Spicic i Bartkowski typowe zapchajdziury... Brożek pewnie wejdzie na podmęczonego rywala, a Brlek? no właśnie Chorwat wygląda na to, że zacznie na ławce ze względu na przebytą kontuzję... poza tym ciężko powiedzieć czy trener widzi go w składzie...
5 najbardziej z tyłu to raczej 100% pewniaki. Czy Boguski i Popo wyjdą nie byłbym w 100% pewien. To samo tyczy się jednego z napastników. Może być też tak, że za Zachara zagra Brlek/Llonch, a za Boguskiego Videmont. Szczerze to chciałbym, żeby tak było
Odpowiedz cytując
Arkadiusz.Czerepach
Senior Member

Od: 11.2016

Stary 16.02.2017, 17:16
..................
Powód: brak postu do którego odnosiła się odpowiedź
Ostatnio edytowane przez Arkadiusz.Czerepach : 17.02.2017 o godz. 09:04.
Odpowiedz cytując
Markfire20
Senior Member

Od: 12.2015

Stary 16.02.2017, 18:22
Jestem spokojny o 3 punkty.
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 16.02.2017, 18:24
Ja piździu, tak przeglądnąłem terminarz i prawie wszystkie mecze w sobotę -.-.-.-.-.-

No nic, znowu jestem skazany na powtórkowo po 20.

Pewnie się urwę na 2 mecze u siebie, ale generalnie najgorszy terminarz od dawien dawna

Co do meczu, to jedziemy z nimi!

Obstawiam :

Załuska - Cywka, Gonzalez, Głowa, Sadlok - Boguski, Brlek, Mączyński, Popo/Lonch, Małecki - Brożek
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 16.02.2017, 18:46
Jak widzicie podczyściłem trochę temat i tak zostanie. Kto chce zapraszam do tematu Nasze zgody
Odpowiedz cytując
siedok
Junior Member

Od: 01.2009

Stary 16.02.2017, 19:09
Gdzie jest temat Nasze zgody?
Odpowiedz cytując
siara
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 16.02.2017, 20:21
Historia spotkań obejmuje jaki okres ?
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 16.02.2017, 20:27
Markfire20 napisał(a):Wyświetl post
Jestem spokojny o 3 punkty.
Ja nie, zwłaszcza, że w tym sezonie na wyjeździe na 10 meczów wygraliśmy raz w Płocku i zremisowaliśmy w Poznaniu i Lubinie, w każdym z tych meczów po ciężkiej walce wyjazdowo jesteśmy najsłabsi w lidze!!!!
Spokojny o wygraną nie jestem, ale szanse są spore biorąc pod uwagę, że z kolei Śląsk w 11 meczach u siebie wygrał tylko raz!!! a zdobył tylko 8 punktów i jest najsłabszy w całej lidze....

Wg mnie powinniśmy zagęścić środek pola - Popović, Maczynski i LLonch, na skrzydłach bez zmian Małecki Zachara oraz Ondraszek z przodu. Na zmiany Brożek, Videmont i albo Stilić albo Boguski..... jeżeli nie będzie konieczne dokonywanie zmian wymuszonych......
Powód: edit: uwagaod Framata
Ostatnio edytowane przez funkykoval : 16.02.2017 o godz. 22:51.
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów