The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.01.2017, 16:08
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
Trzeba znalezc jakis wspólny mianownik

Albo Polak kradnie i takie zachowanie jest pospolite i jednoczesnie pospolitym jest że Arab/Turek/Tunezyjczyk lata z nożem wymierzajac sprawiedliwosc
ALBO/I
spotkało się dwóch rasistów i oboje przesadzili z interwencją ponieważ druga strona jest 'inna' kulturowo.

Nie ma sensu stosować róznych taryfikatorów dla róznych stron. Ale i jak w kazdej teorii pewnie jest i 'trzecia' strona której wprowadzenie czasem upraszcza sytuację.
Zamiast wymyślać takie zawijasy, nie prościej napisać, że stało się to co się stało tj.Polak złodziej dwóch coli został z zimną krwią zamordowany przez dwójkę sprzedawców - arabów? Bez szukania podtekstu rasistowskiego i drugiego dna? Co nie znaczy, że narodowość i mentalność sprzedawców nie miała znaczenia - w Polsce jeszcze nie przywykliśmy (i większość ludzi nie zamierza) do pospolitych zapewne w krajach arabskich sprzedawców - nożowników, zabijających za drobne kradzieże. Tak jak nie przywykliśmy do kamieniowania kobiet czy wysadzania się w powietrze z niewiernymi w imię Allaha.

Lukasz napisał(a):Wyświetl post
Nie slyszałes bo nie było, czy nie słyszlales bo po zabójstwie nie bylo zamieszek, protestów i afery w mediach?
Nie słyszałem i nie było. Przypominam sobie za to inne zabójstwa, gdzie też były zamieszki, protesty i afery w mediach, chociaż ani ofiara ani morderca nie byli obcokrajowcami.

emj10 napisał(a):Wyświetl post
bo należy pamiętać, że z Ukraińcami licząc to liczba osób obcych kulturowo dobija już pewnie do 2 mln osób w Polsce.

Eeee, kilku kręci się w moim otoczeniu w Krakowie (od sprzątających w moim bloku po kilku pracowników umysłowych u naszego kontrahenta) i wielkich różnic kulturowych nie zauważyłem. Niektórzy mają nawet wśród przodków Polaków.

Barti napisał(a):Wyświetl post
Ukraińcy są bardzo obcy nam kulturowo. To Azjaci. Udowodnili to swoim zezwierzęceniem na Wołyniu. Polska była zawsze ostatnim bastionem łacińskich praw a wszystko co na wschód od niej do swołocz.
Jak wyżej. Zezwierzęcenie pokazali też np Niemcy w Oświęcimiu, chociaż nie leżą na wschód od Polski i jakoś nie przeszkadza nam to do nich jeździć do pracy... Co do Wołynia, zgoda, nie musimy Ukraińców za to lubić, ale traktować ich na równi z Arabami, nie zatrudniać? Litości.

Barti napisał(a):Wyświetl post
Tak... Rosjanie niezależnie od tego gdzie mieszkają, przed czy za Uralem, mentalnie są Azjatami.
Tylko że mówimy o Ukraińcach, nie Rosjanach.

emj10 napisał(a):Wyświetl post
Kolejny rząd kompletnie nic nie robi, aby przeciwstawić się tej niekontrolowanej fali.
Trudno aby coś robił i strzelał sobie w kolano - gdyby nie Ukraińcy, to w wielu regionach kraju nie miałby już zupełnie kto robić (np Wielkopolska). Poza tym Ukraińcy w większości jednak przyjeżdżają pracować, nie żerować na socjalu i wysadzać innych w powietrze. Jeżeli już mamy kimś uzupełniać pustkę na rynku pracy, niech to będą Ukraińcy a nie Arabowie. Mniejsze zło.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zasady wysyłania postów