The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
jason wiślak
Senior Member

Od: 06.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.07.2016, 21:56
Super ze zdobyliśmy 3 punkty w tak trudnym meczu. I to pomimo osłabień.
Najlepszy dla mnie w ekipie Białej Gwiazdy Brlek. Zagrał bardzo dobre spotkanie, a myslę ze stac go na więcej. Kontrolował tempo, prawie nie tracił piłek, większośc akcji szła przez niego. Dobry zawodnik, to cieszy!

Straconej bramki szkoda komentowac, bo nasi zachowali się jak juniorzy ale cóz...

Brawo dla Pietrzaka za bramkę. Oby gra w nastepnych meczach wyglądala jednak troche lepiej.
Odpowiedz cytując
ulTraS
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2013

Stary 16.07.2016, 21:58
sportnh napisał(a):Wyświetl post
Glowa dzis nie gral, bo taka taktyka na nowy sezon, ze juz w roli rezerwowego ma byc? Czy jakas kontuzja?
Nie grał, bo tak postawnowił trener, w każdym bądź razie nic nie wspominał o Arku na konferencji, że miał jakiś uraz.
Odpowiedz cytując
staszek2309
Senior Member

Od: 09.2008

Lucjusz
Widzisz co chcesz i to Twoja sprawa.
Obserwuje Brelka od samego początku i wiem co widzę. Dzisiaj w końcu widać było luz w jego grze i sporo naprawdę fajnych podań. Nie wiem o co Ci chodzi, widocznie jesteś urodzonym malkontentem. Ja cieszę się z małych rzeczy bo to one budują klimat w tym zespole.
Zapamiętaj, że Wolskiego nie ma i nie będzie w Wiśle. Poszedł do Lechii i wczoraj był chyba najsłabszym zawodnikiem na boisku. Przeszedł obok gry. W Wiśle każdy walczył. Nawet kiepski Drzazga, czy Boguski. Wolę walczących piłkarzy, niż kiepskich wirtuozów.
Poza tym, nie podoba Ci się gra naszej Wisły? W lidze jest jeszcze inna Wisła. Przeżuć się na nią.
Pozdro
Odpowiedz cytując
Merkury
Senior Member

Od: 06.2011

Ta podstawowa jedenastka zajęła nie dała rady awansować do grupy mistrzowskiej także powoływanie się na to kto nie grał nie ma większego znaczenia bo przy tej kadrze różnic wielkich nie ma. Głowa z Ryśkiem w ubiegłym sezonie zapieprzyli nam kilka bramek. W dalszym ciągu nie mamy skrzydłowych poza Małeckim, któremu słownie w tym spotkaniu wyszła jedna akcja.
Odpowiedz cytując
Adenalix
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 16.07.2016, 22:18
1. W zeszłym sezonie zagraliśmy w wuj takich spotkań trochę wyrównanych, do wygrania, ale jednak przegrywaliśmy albo remisowaliśmy. Przypomnijcie sobie inaugurację sezonu z Zabrzem rok temu. Po meczu martwiliśmy się, że po z taką grą spadniemy.

2. Mecz dla Januszów fajny, bo było sporo podbramkowych spięć, ale dla bardziej wybrednych mecz był ciężki do oglądania ze względu na obustronną piłkarską niefrasobliwość. Widać, że to początek sezonu.

3. Brozio wygląda na takiego, który jest w formie fizycznej. Nie wiem czy tylko jeden nominalny środkowy pomocnik (Brlek) to dobry pomysł. Bartosz dobrze, Uryga i Cywka lepiej niż do tej pory w pomocy, Misiek super na linii, ale generalnie megaelektryczny, Ondraszek swój poziom, nie widziałem tragicznej gry Drzazgi, który zszedł w przerwie; Mójta niemal od początku drugiej połowy truchtał bez sił.

4. Kibicowsko nieźle choć patrząc na frekwencję szczególnie na C, Adam Mójta czuł się jak w domu.

5. Dziś Radek Kałużny był na E23 spokojnie między kibicami. Trochę robił za misia zakopiańskiego, a generalnie fajnie, że nasi byli piłkarze nas odwiedzają.

6. Jeśli wrócą piłkarze dziś nieobecni, możemy wyjść: Załuska - Głowa, Rysiek, Sadlok - Jović, Mójta - Popović, Mączyński, Małecki - Ondraszek, Brożek z dobrą ławką. Nie wygląda to najgorzej. Mam nadzieję, że zostanie Mąka, bo najgorzej wyglądamy w środku pola.

7. Jestem zbudowany Dariuszem W. Naprawdę kawał trenera. Czuje mecz i ma farta. Dobre zmiany, prawidłowe reakcje. Gość nie skarży się, że nie ma dziesiątki, tylko wymyśla ustawienie i jakoś to działa. Porównajcie zdolności analityczne Franka Smudy.

8. Gdzieś przeczytane i zapożyczone: "Czekałem na 80 minutę wierząc w zwycięstwo Wisły. Znając mecze Kazka Moskala wiedziałem, że w końcówce to przegra".... Wszystkiego dobrego Kaziu.

9. Ten mecz nic nie znaczy w kontekście meczu ze szparką gdynia. Tam zawsze gra się ciężko. Fajnie byłoby nauczyć się być pewnym siebie, z mentalnością zwycięzcy i kontrolą nad meczem.

10. Odgadłem wynik meczu.
Do what you mean and mean what you do.
Odpowiedz cytując
Franeklowcabramek
Senior Member

Od: 08.2011

Stary 16.07.2016, 23:51
a Cywka to tylko może buty czyścić ;D
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 17.07.2016, 00:09
Adenalix napisał(a):Wyświetl post
5. Dziś Radek Kałużny był na E23 spokojnie między kibicami. Trochę robił za misia zakopiańskiego, a generalnie fajnie, że nasi byli piłkarze nas odwiedzają.
Hmmm, na dniach jest premiera jego autobiografii, czyżby szukał jakiejś darmowej reklamy?
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 17.07.2016, 00:31
Akuratnie Cywka zagral bardzo dobre zawody na stoperze. Ogólnie ta taktyka możemy wiele ugrac. Brano dla Darka W., że kombinuje.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 17.07.2016, 02:52
Biorąc pod uwagę, jakim składem wyszliśmy na Pogoń, to wynik i gra muszą cieszyć. Natomiast w euforię jeszcze bym nie popadał, bo Pogoń zagrała z nami dosyć otwrty mecz, szczególnie w środku pola. Trudno też powiedzięc w jakiej formie był rywal, więc z dalekoidącymi wnioskami bym się wstrzymał.

Miśkiewicz - raczej na plus. Tak, przy bramce zawalił, ale koledzy też go nie uratowali, a mogli. Za to Miśkiewicz ratował skórę kolegom kilka razy.

Cywka - spora niespodzianka, bez większego zarzutu. Na tyle solidnie, że jestem ciekaw jak będzie się prezentował dalej na tej pozycji.

Uryga - kilka dobrych interwencji, trochę wygranych pojedynków, ale także za dużo błędów i to takich grubszego kalibru. Ale i tak daję plusa, bo wydawał się znacznie pewniejszy i dojrzalszy na boisku. Do tej pory kojarzył mi się z grą bez ryzyka i oddawaniem do najbliższego. W tym meczu czułem, że jest pełnoprawnym zawodnikiem pierwszego składu.

Sadlok - wyprowadzenie piłki w dużej mierze było na jego barkach. Popisał się kilkoma wypieszczonymi crossami. W tyłach okej.

Bartosz - Wygrał kilka pojedynków, raz czy dwa razy popisał się świetną centrą, ośmieszał rywali dynamiką. W tyłach było raczej okej, raz sprezentował Murawskiemu sytuację strzelecką. Jeszcze wiele może poprawić, ale w tej chwili wydaje się gotowy do grania na poziomie Ekstraklasy, przynajmniej w takim ustawieniu.

Mójta - widać było, że indywidualnie mu nie żarło, a i sypiąca się wsółpraca z Małeckim na pewno mu nie pomogła. A mimo to zaliczył poprawny występ i na pewno nie unikał gry. Zobaczymy, co z niego będzie.

Drzazga - to on grał?

Brlek - pierwsza połowa bardzo dobra, w drugiej stopniowo gasł, ale nawet w końcówce miał przebłyski. Gość wie jak regulować tempo gry, umie spowolnić, umie przyśpieszyć, wygrał kilka pojedynków w środku boiska. Chyba zaczyna pokazywać swój potencjał. Ale póki co wciąż na cenzurowanym, bo Pogoń dzisiaj naprawdę zostawiała duże odległości pomiędzy zawodnikami.

Małecki - zaczął świetnie a potem grał zrywami. Wiosną miał znacznie lepsze mecze, więc wysoko zawiesił poprzeczkę, ale i tak z Pogonią byłó okej.

Ondrasek - szkoda, że mu ta główka nie siadła. Oj widać, że współpraca z Brożkiem układa się coraz lepiej, ta dwójkowa akcja ze zgrywaniem główą - palce lizać. No i chłop zasługuje na szacunek za to jak zapierdala przez 90 minut.

Brożek - wow, ostatni raz tak dobrze fizycznie prezentował się z 3 lata temu. Jeżeli to utrzyma, to może być jego sezon.

Boguski - to on grał?

Pietrzak - bramka piękna. Poza tym okej, można się spierać, który lepiej wyglądał w grze, ale trzeba pamiętać, że Mójta miał raczej gorszy dzień.

Zachara - grał krótko, a drużyna nie była ustawiona pod niego. Trudno oceniać.
Zapraszam na mojego piłkarskiego bloga - Futbol Totalny
Odpowiedz cytując
siemstein
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 17.07.2016, 07:31
A ja chcę zwrócić uwagę na dwie sprawy. Najpierw wiek piłkarzy. Na boisku grali Bartosz, Uryga, Brlek, Pietrzak, Drzazga. Każdy z nich z wiekiem poniżej 25 lat. Kiedy ostatnio tylu młodych grało razem? Nie pamiętam. Ale niech się zgrywają.

2 sprawa - graliśmy z Pogonią Szczecin jak równi z równym, ba, w niektórych momentach nawet przeważaliśmy. W normalnych okolicznościach to zdanie brzmiałoby jak kpina, ale wyobraźcie sobie, że zamiast Urygi i Cywki (który zagrał mimo wszystko dobre spotkanie, w końcu) będzie Rysiek z Głową, na prawej stronie Jović za Bartosza(choć on zagrał super), w środku Mączyński i Popović. Tak na dobrą sprawę graliśmy bez pięciu podstawowych piłkarzy. Teraz chyba nie będzie można mówić, że mamy krótką ławkę rezerwowych
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 17.07.2016, 09:20
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
Zachara - grał krótko, a drużyna nie była ustawiona pod niego. Trudno oceniać.
Mimo to wywalczył faul w okolicach pola karnego, po którym padła bramka na 2-1 dla Wisły.
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
wislakrakow124
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 17.07.2016, 09:27
Ogladajac mecz z trybun strasznie w oczy rzucalo mi sie ze w srodku Pogon miala za duzo miejsca. Brakowalo kogos do pomocy Brlekowi.
JAZDA JAZDA JAZDA BIAŁA GWIAZDA
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 17.07.2016, 10:16
an spokojnie, po ogladnieciu powtórki:

Dalej uwazam ze Wdowiec złamał system- czytaj obnażyl naszą denną lige. Wyszesdł z 1 obrońcą (Sadlok) a wygrał mecz.
Ciekawe czy w tym temacie pojawią sie Ci ktorzy przy ostatnim sparingu tak bardzo jebali 3-5-2 a nawet niektorzy chcieli sie zakładać ze takim ustawieniem nie wyjdziemy,a jesli juz wyjdziemy to w dupe srogo. I tak tez to przed meczem na papierze moglo sie zapowiadać. Ale że liga nędzna, to, jakże sie cieszę- 3 punkty zostają w Krakowie, a DW wygrał duzo.

Skład który wystawił obronił sie. Zmiany idealnie. Żeby tylko ktoś sie zbytnio nie podjarał.

Ogólnie jak sie bronimy to 7-1-2 w linii. W kontrach ciekawie wygaldają te wahadła. Para Mójta-Małecki wczoraj w ofensywie na plus w denfensywie dziury jak w serze szwajcarskim. Podobało mi sie jednak to, ze wszyscy walczyli.
W srodku Brlek mało pola bo był tam sam. Mały i Bogus/Drzazga to tacy podwieszeni napastnicy w tej formacji.
Od bramki zaczynając : Miśkiewicz - co trafili w niego obronił, ale jak juz raz wyszedł z linii bramkowej to od razu gol. Wiele osob w tym ja(i wczoraj Sadlok np.) zarzuca Miśkowi ze nie wychodzi do piłek. Wiecie czemu tego nie robi? Bo jak juz wyjdzie to sie zachowuje jak dziewczynka w ciemnym tenelu z chorym błednikiem. On po prostu nie moze wychodzic bo sie mu po.......i jak wczoraj. Na szczescie wczoraj obaj bramkarze grali bez nóg. Uryga niezle, ale 2 błedy popełnił takie, po ktorych przeciwnik miał szanse golową. Cywka wygladał nieźle, jak na jego pozycje itd.
Brożek pracuje duzo, Zdenek to samo. Zachara zrobił jedna rzecz, wypuścił piłke i wpadł w typa, z czego padł gol Pietrzaka. Idealne zmiany Wdowczyka, jednak Bogus zagrał tak samo jak Krzysiu D.
Bardzo poprawnie zagrał tez Bartosz, chociaz pod koniec juz nonszalancje było widać.
Ogólnie na plus, aczkolwiek nie spodziewam sie wielu zmian w linii obrony - raczej spodziewam sei takiego składu do konca.
Pare razy fajnie utrzymalismy sie przy piłce wymianijac duza liczbe podań.

Podsumowując. W szoku. Przed meczem, jak zobaczyłem skład - remis w ciemno z pocałemowaniem ręki
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 17.07.2016, 10:38
kicur napisał(a):Wyświetl post
... Przestańcie narzekać, bo mam wrażenie, że źle wam z tym, że Wisła wygrała.
10/10
Zwłaszcza, że siła naszego ataku poszła się j...ć po tym jak straciliśmy Wolskiego.
Statystyki Wisły na wykresach: https://canva.link/yvdnxcdu2c27ql1

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
johny96
Senior Member

Od: 12.2007

Stary 17.07.2016, 10:53
O Miśku zostało napisane już wszystko. Przyczynił się do utraty bramki, ale ile też wybronił. Niemniej jednak, z perspektywy trybuny, nie tylko wykonał złe wyjście do piłki, ale warto cofnąć się kilka sekund przed rożnym. Gdyby nie był tak przyspawany do linii, mógł śmiało zgarnąć piłkę, dzięki czemu Sadlok nie byłby zmuszony do jej wybicia. Podobna sytuacja również była w drugiej połowie.

Uryga jako centralna postać bloku defensywnego wraz z Cywką obok niego? Czy ktoś by pomyślał kiedykolwiek, że tak się może zdarzyć?! Brawa dla trenera! Widać, że stara się znaleźć optymalne pozycje, dla zawodników, których większość spisała na straty. Niezły występ Alana, choć na tej pozycji niedopuszczalnym jest bawić się z piłką - akcja, po której Misiek obronił, czy w drugiej połowie, gdzie na szczęście udało mu się oszukać Deleva.

Niezły występ Brelka, najlepszy jak do tej pory. Jednak nie ma co porównać, Go do Wolskiego, kompletnie inna charakterystyka piłkarzy.

Jednak mam nadzieje, że trener Wdowczyk widział gdzie leżał problem w dzisiejszej grze. Ów wspomniany Brlek był nieco osamotniony w środku pola. Mały to skrzydłowy z inklinacjami ofensywnymi, Drzazga to napastnik, a oboje byli ustawieni, przynajmniej na papierze jako zawodnicy operujący w środku pola. W takim wypadku Brlek często zostawał w środku sam przez co Murawski, Drygas i Matras nie mieli problemu z wygraniem walki o środek pola. Tu się pojawia problem. Myślę, że jak wróci Popović, czy daj Boże Mączyński, to środek będzie dość mocny.

Reasumując, na ławce mamy trenera, który ma jakąś koncepcje. Niech to będzie dobry prognostyk przed resztą spotkań.
Tylko jeden klub !
Odpowiedz cytując
crux.a
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 17.07.2016, 11:25
Wdowczyk przygotował drużynę na odejście Wolskiego, Mączyńskiego i Guzmicsa. Wdowczyk przygotowuje drużynę na odejście Głowackiego, Brożka, Boguskiego. Brawo.

Kontrakt ma bodaj tylko do końca tego sezonu. Byłbym za rozpoczęciem rozmów już teraz i podpisaniem nowego w przerwie zimowej.
Odpowiedz cytując
Barti
Socios Wisła Kraków

Od: 04.2011

Stary 17.07.2016, 12:18
Cieszy bramka ze stałego fragmentu gry. W końcu! Obyśmy na dobre zaczęli wykorzystywać częściej rzuty wolne.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 17.07.2016, 14:51
Najwazniejsza jest wygrana na poczatek i zapewnione 3 punkty. Gra obronna bedzie caly czas tak samo wygladała w tym ustawieniu i jeszcze kombinujac ze składem czyli rywal bedzie miał od groma sytuacji podpramkowych. Swietne wejscie Pietrzaka i fantastycznie wykonany rzut wolny. Pierwsze koty za płoty, z kazdym meczem miejmy nadzieje bedzie to wszystko wygladało lepiej.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 17.07.2016, 21:24
Oglądałem mecz w powtórce i kilka wniosków mi się nasunęło.
Nowa taktyka 1-3-5-2 będzie dla rywali bardzo, ale to bardzo zaskakująca. Jeśli tylko dojdzie do tego pełne zaangażowanie oraz żelazna dyscyplina taktyczna może być bardzo dobrze.
Wdowczyk wg mnie idealnie stara się przenieść ciężar gry po stracie mózgu drużyny (Wolskiego) i stworzyć kolektyw. W dodatku szykuje się sezon w którym Wdowczyk będzie bardzo rotował składem - z korzyścią dla drużyny.
Nie powinna nas spotkań fatalna końcówka jesieni jak rok i dwa lata temu. Oby.

Póki co problemem wydają się być dwie rzeczy w obecnej taktyce: oddanie środka pola oraz problem z przestawieniem niektórych piłkarzy na nowe pozycje. Oczywiście wyobrażam sobie też, że na lewej stronie zamiast Mójty będzie grał Małecki, a w środku Mączyński Brlek i Popović.

Co do występu zawodników to pochylę się tylko nad kilkoma przypadkami.
Brlek - będą z niego ludzie, ale nie gdy będzie grał sam w środku.
Mójta - prezentuje solidny poziom.
Uryga - sprawiał lepsze wrażenie, niż na grając na defensywnym pomocniku, ale i tak - powinien grać w jego miejscu Głowacki lub Guzmics.
Cywka - podobnie jak Sadlok grał momentami skrajnego obrońcę - wprowadzało to ogromne zamieszanie w szeregach rywala, bo teoretycznie po każdej stronie jest 3 zawodników oskrzydlających akcje. W każdym razie dobry występ.

Wymowne są słowa Małeckiego po meczu. Atakuje i broni cała drużyna. W tej taktyce to dobitnie widać. Z tej mąki będzie chleb.
Powód: Źle dobrana taktyka :P
Ostatnio edytowane przez Karherop : 17.07.2016 o godz. 22:33.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 18.07.2016, 11:38
Wyglądało to o wiele lepiej niż można by się spodziewać patrząc na wyjściowy skład. Do tego wyglądało to naprawdę dobrze jak na pierwszy mecz o punkty, do tego w eksperymentalnym składzie.

Nie toleruję Dariusza W. a Moskal to porządny człowiek ale ten mecz pokazał kto jest na chwilę obecną lepszym trenerem. Wdowczyk dostosował taktykę pod to co miał, zamiast próbować na siłę dopasować piłkarzy do jedynie słusznego ustawienia.

Druga sprawa, to że nie widzę w obecnym ustawieniu żadnego miejsca dla naszego Haitańczyka i chyba faktycznie lepiej żeby szukał sobie nowego klubu. Już pomijając szansę na to, że zrozumie taktykę to jako wahadłowy musiałby bronić a u niego oznacza to zwykle wślizg od tyłu w nogi.

Oby tak dalej, taka Wisła mi się podoba.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
xanti1906
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 18.07.2016, 14:56
No tak, Dziki to chyba byłby trzecim w hierarchii wahadłowym za Mójtą i Pietrzakiem. Wydaje się, że do takiego "plastycznego" ustawienia potrzeba kumatych gości, a Guerrier raczej do nich nie należy.
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 18.07.2016, 15:08
xanti1906 napisał(a):Wyświetl post
No tak, Dziki to chyba byłby trzecim w hierarchii wahadłowym za Mójtą i Pietrzakiem. Wydaje się, że do takiego "plastycznego" ustawienia potrzeba kumatych gości, a Guerrier raczej do nich nie należy.
Dziwne to chłopcy, ale Donald przychodził jako lewy obrońca.. Niemniej jednak tacy ludzie jak on NIGDY nie zmieniają się, dalej bedzie jaja odwalal jak bedzie zgrupowanie Haiti czy jakas szansa na transfer..

Odpowiedz cytując
pepe72
Senior Member

Stary 19.07.2016, 19:06
LucjuszWielki napisał(a):Wyświetl post
Dziwne to chłopcy, ale Donald przychodził jako lewy obrońca.. Niemniej jednak tacy ludzie jak on NIGDY nie zmieniają się, dalej bedzie jaja odwalal jak bedzie zgrupowanie Haiti czy jakas szansa na transfer..
Spoko, Donald się właśnie wynosi
Statystyki Wisły na wykresach: https://canva.link/yvdnxcdu2c27ql1

Cele Wisły na sezon 2026/27
Na razie świętowanie awansu
Odpowiedz cytując
mistico
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 20.07.2016, 09:17
widziałem filmik, jak C śpiewało "cała Polska jebie Śląska". Przykre
Bramki byłych Wiślaków grających obecnie w ligach zagranicznych oraz informacje o byłych ligowcach -> https://twitter.com/misticotsw
Odpowiedz cytując
daka.kodaka
Senior Member

Od: 10.2015

Stary 20.07.2016, 10:03
PRZYKRE to bo ŚLĄSK,LECHIA TO BYŁY FAJNE ZGODY
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005