The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
seta
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.12.2015, 22:28
@Greeg
Właśnie wyrażając swoje zdanie się kompromitujesz . Brak podstawowej wiedzy o piłce nożnej nie jest argumentem za zabieraniem głosu w dyskusji, wręcz przeciwnie. Zabierając głos kompromitujesz swoja osobę. Mam w podpisie "stare chińskie przysłowie" które idealnie pasuje do twojej osoby.
Lepiej siedizeć cicho i wyglądać na idiotę, niż powiedzieć jedno słowo i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Odpowiedz cytując
kicur
Senior Member

Od: 06.2015

Stary 02.12.2015, 22:29
irman napisał(a):Wyświetl post
No no. Zapowiadają się trzy prestiżowe w.......e w jednym tygodniu. Smuda rok temu już to osiągnął. Ale w lidze tego jeszcze nie było.

A tak na marginesie? Czy nasz klub ma jakikolwiek wpływ na cokolwiek przy ustalaniu terminarza? Trzy mecze z najbardziej prestiżowymi rywalami po sobie. A w rundzie rewanżowej jeszcze w jednym tygodniu. Na łby się ktoś pozamieniał?
A Ty widziałeś, żeby nasz klub na coś wgl. reagował ? Sędziowie nas nie raz wyjebali i klub to miał w dupie, to i pewnie jak terminarz ustalają to nasi siedzą cichutko
Odpowiedz cytując
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 02.12.2015, 22:29
Tak się bawią ludzie kiedy Wisła gra,

tak się bawią ludzie kiedy przegrywa ...
Odpowiedz cytując
Greeg
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 02.12.2015, 22:30
Arked napisał(a):Wyświetl post
To są profesjonalni piłkarze. Im nie trzeba dobrego czy złego wujka. Po prostu jak są za słabi to się ich wymienia na lepszy model. To jest najlepszy motywator. Ten niestety u nas nie działa bo na nic nie mamy pieniędzy, a szczególnie na lepszych piłkarzy.
Owszem to byłby najlepszy motywator w momencie gdyby nas było na to stać. W klubie nie ma pieniędzy, nie ma piłkarzy o odpowiednich umiejętnościach i nie ma nikogo, kto mógłby w jakiś sposób uporządkować tą w tym momencie zbieraninę. Niestety ale mentalnie to oni mają przetrącony kręgosłup.

Cóż, jeśli piłkarz czuje się nietykalny, niezależnie od jakości pracy jaką świadczy to jak widać nie można się po nim spodziewać aby sam z siebie starał się rozwijać, korygować swoją grę albo chociaż dawać z siebie na boisku tyle, żeby nikt mu nie zarzucił przejścia obok meczu.

@
seta

Proszę Cię ... dobrze, że jestem gruboskórny i takie inwektywy nie robią na mnie wrażenia. Zwłaszcza, że wytykasz mi brak piłkarskiej wiedzy nie popierając tego, żadnymi argumentami. Jeśli nie widzisz różnicy, nie między jakościową grą, ale podejściem do niej choćby między Brożkiem a Jankowskim na pozycji napastnika to zgodnie z przysłowiem rzeczywiście nie powinieneś się wypowiadać. Brożek mimo, że marnuje mnóstwo sytuacji to jednocześnie jest na boisku aktywny, rozgrywa piłkę, stara się wychodzić na pozycję a przede wszystkim dosyć często naciska zawodników przeciwnika wyprowadzających piłkę, albo opóźniających jej wprowadzenie do gry. Jankowski za to człapie, nie stosuje pressingu i najczęściej zatacza łuk od prawej do lewej bądź lewej do prawej strony gdyż zanim zdąży dobiec do któregokolwiek z przeciwników, ten odda już piłkę koledze. Cóż na ten temat napisano już wiele.
Ostatnio edytowane przez Greeg : 02.12.2015 o godz. 22:37.
Odpowiedz cytując
gaudi10
Member

Od: 05.2011

Stary 02.12.2015, 22:32
Rozumiem że wszyscy piszecie z POZnania kibice krytykanci ?
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 02.12.2015, 22:34
Miał być fajny tydzień. Po derbach może i jeszcze by się podnieśli ale właściciel poprawił drugim gongiem.
Widać, że atmosfera siadła zupełnie. Za Moskala z obroną akurat nie było problemów, a dzisiaj proszę
Sadlok i Guzmics jak juniorzy. Ciekawe czy zdobędziemy jeszcze jakieś punkty w tej rundzie.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
kicur
Senior Member

Od: 06.2015

Stary 02.12.2015, 22:35
gaudi10 napisał(a):Wyświetl post
Co ma w tym momencie fakt, czy ktoś był na wyjeździe w Poznaniu czy nie ? Nie każdy może w środku tygodnia jechać na mecz. To, że nie pojechałem do Poznania nie oznacza, że nie mogę od nich wymagać walki i zaangażowania
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 02.12.2015, 22:36
Ta drużyna nie dość, że składa się w połowie z zawodników bez żadnych umiejętności to wygląda, że ma przetrącony kręgosłup.
Ponieważ nie zanosi się na wzmocnienia zaczynam się poważnie obawiać o ich wiosenne wyczyny.

Broniszewski, stara melodia. Od 60 minuty było wiadomo, że ta drużyna niczego nie jest w stanie osiągnąć, zmian nie zanotowano.
O przepraszam, dopisano do listy płac dwie wejściówki.

Przez kilka lat w Wiśle pracownik Dudka Dariusz łącznie nie wykazał tyle profesjonalizmu w podejściu do swoich obowiązków zawodowych co przez 76 minut dzisiejszego meczu.
Odpowiedz cytując
Greeg
Senior Member

Stary 02.12.2015, 22:43
gaudi10 napisał(a):Wyświetl post
W POZnaniu akurat nie, ale ostatnio po części wykazywałem takie samo nastawienie jak Ty, podczas powrotu z Gliwic choć w autokarze też mnie już nosiło po ich wyczynach.
Zmieniło się tylko to, że ja dziś pracowałem ponad 10 godzin i ledwo zdążyłem obejrzeć mecz a oni znów musieli wybiegać 90 minut i możliwe, że jutro będą mieć dzień wolny.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 02.12.2015, 22:46
Greeg napisał(a):Wyświetl post
Owszem to byłby najlepszy motywator w momencie gdyby nas było na to stać. W klubie nie ma pieniędzy, nie ma piłkarzy o odpowiednich umiejętnościach i nie ma nikogo, kto mógłby w jakiś sposób uporządkować tą w tym momencie zbieraninę. Niestety ale mentalnie to oni mają przetrącony kręgosłup.

Cóż, jeśli piłkarz czuje się nietykalny, niezależnie od jakości pracy jaką świadczy to jak widać nie można się po nim spodziewać aby sam z siebie starał się rozwijać, korygować swoją grę albo chociaż dawać z siebie na boisku tyle, żeby nikt mu nie zarzucił przejścia obok meczu.
Wątpię, żeby czuli się nietykalni bo kariera piłkarza to nie funkcja kasjera w markecie (z całym szacunkiem). Tutaj stawiasz wszystko na jedną kartę, często rezygnując z wykształcenia i chcesz piąć się do góry i grać w coraz lepszych klubach. Jak chcesz coś osiągnąć to musisz się rozwijać i zapieprzać na treningach. Nikt nikomu łaski nie robi. Ludzie z przetrąconym kręgosłupem w przeważającej większości nie dochodzą na poziom najwyższej klasy rozgrywkowej.

Poza tym co byś chciał zrobić. Zwyzywać ich? Ubić? Bo nie umieją grać? W najlepszy wypadku osiągniesz przemontowywanie co daje w efekcie bezsensowne kartki, faule i nadmierną nerwowość w grze (w efekcie słabszą grę i gorsze wyniki). W najgorszym zrobisz jeszcze większy syf w drużynie i połowa piłkarzy pójdzie w Polskę bo klub i tak im nie płaci.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
TSWojtas
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 02.12.2015, 22:56
Bronek WON !Gramy w 10 a ten amator robi zmiany w 89 minucie!!

aleksander buksa - prostytutka bez Honoru
Odpowiedz cytując
Greeg
Senior Member

Stary 02.12.2015, 22:59
Część z tych piłkarzy i tak starała się odejść i składając wnioski do PZPNu wymusiła na klubie spłatę zaległości.

Nietykalni, w tym sensie, że wiedzą, iż klubu nie stać na nikogo lepszego więc nie muszą się nadmiernie starać, aby praktycznie co tydzień wychodzić w pierwszym składzie. Niestety historia naszego ligowego podwórka pokazuje, że piłkarze, o których często wiadomo, że nie prezentują odpowiedniego poziomu i nie posiadają umiejętności na ekstraklasę przez wiele lat mogą na tym przechodzić z klubu do klubu na najwyższym poziomie rozgrywkowym

To co chciałbym im zrobić po derbach i po tym meczu nie nadaje się do publicznej dyskusji, ale nie chodzi o moje zachcianki. Jeśli notorycznie popełniasz błędy w swojej pracy i nie jesteś za to napominany a Twoją jedyną wymówką jest, że postarasz się zrehabilitować następnego dnia to to tworzy patologię.

Jeszcze raz powtórzę. Nie mam pretensji do żadnego z nich, że nie umie albo na chwilę obecną nie jest w stanie grać na odpowiednio wysokim poziomie bo na to zawsze składa się wiele czynników, których w tym klubie nie mają zapewnionych. Ale głaskanie po jajkach dorosłych mężczyzn i tłumaczenie ich po każdej zawalonej robocie utrwala pewne patologie.

Nerwowość, bezsensowne kartki i faule ... hmm chyba właśnie to zaprezentował dzisiaj Sadlok, czyż nie? A nie sądzę, żeby ktokolwiek go nadmiernie motywował.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 02.12.2015, 23:02
Szkoda właściwie ten mecz komentować. Wszyscy widzieli co się stało.

Mam tylko taką konkluzję, że czy z Moskalem, czy bez, dzisiaj wynik po takim a nie innym przebiegu spotkania byłby taki sam (kontuzja Brożka, czerwona Sadloka). W obecnym stanie rzeczy musimy dograć do końca roku modląc się o jakiekolwiek punkty. Drużyna po przegranych derbach ma ponadto przetrącony kręgosłup. Nie wiem czy opłakują Moskala, ale patrząc na ich grę w derbach mam duże wątpliwości czy oddaliby za niego złamanego grosza.

Bolą mnie tylko te zmiany Broniszewskiego. Co autor miał na myśli?
Odpowiedz cytując
matti123
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 02.12.2015, 23:09
Ale katastrofe dziś mieliśmy. Widać ile Moskal znaczył dla drużyny, wcześniej przynajmniej ładną grę można było obejrzeć mimo braku wyników. A teraz dzida i biegnij i brak zaangażowania z takimi popisami to możemy grać o utrzymanie i punktów do zimy nie zebrać.
Maciej Skorża najlepszym trenerem jest.
Odpowiedz cytując
pomeran
Senior Member

Od: 07.2014

Stary 02.12.2015, 23:17
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Szkoda właściwie ten mecz komentować. Wszyscy widzieli co się stało.

Mam tylko taką konkluzję, że czy z Moskalem, czy bez, dzisiaj wynik po takim a nie innym przebiegu spotkania byłby taki sam (kontuzja Brożka, czerwona Sadloka). W obecnym stanie rzeczy musimy dograć do końca roku modląc się o jakiekolwiek punkty. Drużyna po przegranych derbach ma ponadto przetrącony kręgosłup. Nie wiem czy opłakują Moskala, ale patrząc na ich grę w derbach mam duże wątpliwości czy oddaliby za niego złamanego grosza.

Bolą mnie tylko te zmiany Broniszewskiego. Co autor miał na myśli?

Sądzę, że nic. To jest dramat. jest 1-0 gramy wielkie gówno, i co ? Zamiast zrobić jakąkolwiek zmianę i wpuścić młodego - nie dzieje się nic. Czy oni mogli coś zepsuć ? Nie. Było i tak pozamiatane.Te zmiany były żenujące. Widać, że Broniszewski nie ma żadnego innego pomysłu niż ten który prezentował poprzednik. Mam nadzieję, że szybko znajdą jakiegoś trenera bo komedii na ławce Wisły już dość. I na koniec.. widzicie ile Wisła znaczy bez Pawła Brożka. komentarz zbędny.
Obrona po raz kolejny chu..wa do kwadratu. Fajnie, że mamy Radka Cierzniaka
Odpowiedz cytując
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 02.12.2015, 23:32
Odpowiedz cytując
kbr
Senior Member

Od: 08.2015

Stary 02.12.2015, 23:41
Trafiłem wynik, ale to marne pocieszenie. Początek mieliśmy obiecujący, ale czerwona kartka wszystko wywróciła do góry nogami. Rysiek do kryminału za tę stratę! Zaczynam się martwić czy jeszcze wygramy jakiś mecz w tym roku. A parchy 10 punktów przed nami...
Odpowiedz cytując
Zooey_Deschanel
Member

Od: 07.2015

Stary 02.12.2015, 23:57
Najsmutniejsze w tym jest to, że za 2 kolejki spadniemy w okolice 10-11 miejsca.
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 03.12.2015, 00:21
pomeran napisał(a):Wyświetl post
Sądzę, że nic. To jest dramat. jest 1-0 gramy wielkie gówno, i co ? Zamiast zrobić jakąkolwiek zmianę i wpuścić młodego - nie dzieje się nic. Czy oni mogli coś zepsuć ? Nie.
Który konkretnie młody miał wejść i w jakim celu? Wpuszczanie nieopierzonego młokosa w takim meczu i takiej sytuacji to dla niego bardziej krzywda niż pożytek. A jeśli chcesz wiedzieć czy mogli coś zepsuć to przypomnij sobie pewien mecz na Łazienkowskiej z parą młodych wychowanków na środku obrony. Ja chciałbym o tym meczu zapomnieć.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 03.12.2015, 00:28
Byl choc kawalek dobrej pilki,to teraz bedziecie ogladać dzidę do przodu,..a tak...z przodu juz nikogo nie ma.

Cieszcie sie Ci ktorzy tak chcieli zwolnienia Moskala,wasze 5 minut nastało,dzis napewno gra wam sie podobała.

Nie zapomnijcie przyjsc na Legię ,Pogon a potem na mecze o utrzymanie w grupie spadkowej.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Kaan
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 03.12.2015, 00:35
@hubert.fan sugerujesz coś
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami

To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern
Odpowiedz cytując
pomeran
Senior Member

Od: 07.2014

Stary 03.12.2015, 01:19
Arked napisał(a):Wyświetl post
Który konkretnie młody miał wejść i w jakim celu? Wpuszczanie nieopierzonego młokosa w takim meczu i takiej sytuacji to dla niego bardziej krzywda niż pożytek. A jeśli chcesz wiedzieć czy mogli coś zepsuć to przypomnij sobie pewien mecz na Łazienkowskiej z parą młodych wychowanków na środku obrony. Ja chciałbym o tym meczu zapomnieć.
Naprawdę uważasz, że Handzlik nie mógł zagrać tych bodaj 20 minut bo przegralibyśmy jak na ległej ? Bez przesady. Piłkarze z przodu byli totalnie bezproduktywni. amica mając jeszcze kilka spotkań wcale nie szarżowała. Spokojnie można było dać młodym pograć. Nie ma co szukać argumentów przeciw na siłę.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 03.12.2015, 08:54
Donalda na meczu nie było. wygrał z 2 główki i tyle.
No ale jak wszedł Jankes za Pawła, to wiedziałem ze przegramy bo w 10 cieżko wygrać. A potem Sadlokowi coś się po.......iło w głowie, ewidentnie mu spaliło kory i gramy w 9. Do tego gramy z Alanem czyli w 8.

na tt. coś tam śmigało ze Chrapek na 99% wraca.
Super. Bardzo sie ciesze, miło powitać Michała, co z tego ze mamy juz 3449 środkowych pomocników.
Trzeba liczyć chyba na tego Drzazge z Polkowic
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Rustin
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 03.12.2015, 09:04
Co z tego, że mamy tylu środkowych pomocników, skoro są NIC nie warci. Cywka i Crivellaro to jakaś kpina na poziomie popisów transferowych Lechii, z Urygi też nic nie będzie. Środek Chrapek, Mączyński i Popović nie będzie wyglądał tragicznie. Oby przyjście Michała skończyło erę gry w środku Jankowskiego i Boguskiego, a najlepiej w ogóle skończyło erę ich gry w pierwszym składzie na dobre.
Wisła ponad wszystko
Odpowiedz cytując
hawaiisurfer
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 03.12.2015, 09:59
@Rustin - dokładnie. Wczoraj było to idealnie widać. W środku pola za 3 robi Mąka, a z tego chleba na pewno nie będzie. Mąka, Chrapek i jakiś sensowny przecinak/defensywny pomocnik i zupełnie inaczej będzie to wyglądało. Niestety - pozostaje luka na prawym skrzydle i z przodu.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 03.12.2015, 10:14
Niestety jak jakakolwiek drużyna wpuszcza na boisko zawodnika "pokroju" Macieja J. to niestety jest skazana na w........ Dodając do tego wirtuoza środka pola, najlepszą 8 w lidzę mamy drużynę grającą w 9. Plus aktor Sadlok, który pięknie i na własne życzenie w jakiś komiczny sposób wyłączył się z meczu z Legią, do której znając życie odejdzie w zimie. Mamy 8 zawodników na placu gry. Tak się nie da.

Ciężkie czasy nastały. Trzeba niewiątpliwie się wziąć za jaja i pokazać, czy ta Wierność, którą wielu z nas ma na szalach bluzach, koszulkach, to tylko puste hasło czy coś więcej.

Wszyscy na Legię. NIe dla kopaczy. Nie dla tych jebanych pozorantów, którzy jakimś cudem i przez splot niekorzystnych zdarzeń znaleźli się w koszulkach naszego ukochanego klubu.

Dla WISŁY.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując
daniello1987
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 03.12.2015, 11:42
koniec biadolenia dziewczynki! w niedziele widzimy sie na Reymonta. to MY jestesmy WISŁĄ! nie piłkarzyki którym zalezy tylko zeby konto sie zgadzało. mamy pokazac całej Polsce ze Wisła nigdy nie zginie!!!!!!
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 03.12.2015, 12:17
"Trener" Broniszewski zaczynając swoją misję na ławce w roli pierwszego - praktycznie ją skończył. Doskonale zdaję sobie sprawę, że facet nie ma kim rotować w składzie, ale wystawia w meczu Alana Urygę, który wczoraj na boisku tylko był, bo na pewno nie grał w cokolwiek, nie posądzając go o to, że grał w futbol.

Trener drużyny, która w 6 minucie traci swojego jedynego napastnika, w 19 minucie traci "obrońcę" i bramkę z karnego, a potem przez 25 minut gra w osłabieniu - bez jakiejś niesamowitej przewagi Kuchenkorza, pierwszej niewymuszonej zmiany dokonuje w 89 minucie !!!!!!!!!!!!! Chyba się coś Panu "trenerowi" pokiełbasiło, bo Uryga w drugiej połowie nie wykonał żadnego poprawnego zagrania, a Boguski dyszał już w 60 minucie (jest tak od kilku spotkań). Wprowadzenie już od II połowy kogokolwiek w miejsce tej być może dałoby stratę kolejnych bramek, a może pozwoliłoby zespolowi odetchnąć i osiągnąć cokolwiek (może chociaż celny strzał ?) tym bardziej, że Amika grała oszczędnie.
Jedynie Cierzniak był zawodnikiem, który grał na normalnym wysokim poziomie. Jankes na czubie to pomyłka - on nigdy na tej pozycji nie grał. Z zawodników z pola jedynym, który zagrał na ekstraklasowym poziomie był Burliga...... Reszta to mniejsze albo większe dno
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
White91
Member

Od: 09.2010

Stary 03.12.2015, 12:35
Chciałbym zauważyć pewną zależność. Jankowski w Derbach pierwszy raz od dawna miał usiąść na ławce. Tak się nie stało bo kontuzje złapał Popović. Z Lechem znowu usiadł na ławce ale nie posiedział na niej zbyt długo bo kontuzję złapał Brożek.

Morał z tego jest taki że lepiej wstawiać go do pierwszego składu bo zaraz kontuzjowana będzie cała drużyna

Skazani na Jankesa
Odpowiedz cytując
Fugiel
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 03.12.2015, 12:35
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
"Trener" Broniszewski zaczynając swoją misję na ławce w roli pierwszego - praktycznie ją skończył. Doskonale zdaję sobie sprawę, że facet nie ma kim rotować w składzie, ale wystawia w meczu Alana Urygę, który wczoraj na boisku tylko był, bo na pewno nie grał w cokolwiek, nie posądzając go o to, że grał w futbol.

Trener drużyny, która w 6 minucie traci swojego jedynego napastnika, w 19 minucie traci "obrońcę" i bramkę z karnego, a potem przez 25 minut gra w osłabieniu - bez jakiejś niesamowitej przewagi Kuchenkorza, pierwszej niewymuszonej zmiany dokonuje w 89 minucie !!!!!!!!!!!!! Chyba się coś Panu "trenerowi" pokiełbasiło, bo Uryga w drugiej połowie nie wykonał żadnego poprawnego zagrania, a Boguski dyszał już w 60 minucie (jest tak od kilku spotkań). Wprowadzenie już od II połowy kogokolwiek w miejsce tej być może dałoby stratę kolejnych bramek, a może pozwoliłoby zespolowi odetchnąć i osiągnąć cokolwiek (może chociaż celny strzał ?) tym bardziej, że Amika grała oszczędnie.
Jedynie Cierzniak był zawodnikiem, który grał na normalnym wysokim poziomie. Jankes na czubie to pomyłka - on nigdy na tej pozycji nie grał. Z zawodników z pola jedynym, który zagrał na ekstraklasowym poziomie był Burliga...... Reszta to mniejsze albo większe dno
Zgadzam sie. Jednak czy jest ktoś kto myslal, że Broniszewski będzie lepszym trenerem niż Moskal ?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów