Pablo84 napisał(a):

Chłopie, o czym ty piszesz. Zdajesz sobie z tego sprawę, że młodzi Ukraincy nawet nie wiedzą dobrze, co to był UPA? I ja mam z nimi stać- z tymi osobami, które nawet nie wiedzą kogo popierają?.
Znasz jakiś Ukrainców? Bo ja znam i to 4, którzy studiują i pracują i mieszkają w Krakowie- jeden jest nawet moim sąsiadem, więc wielokrotnie z nimi na ten temat rozmawiałem. Oni mają zupełnie inną obraz tego wszystkiego, ze względu na edukację historyczną. Każdy kraj niestety trochę inaczej pisze historię -trochę na swój użytek. Myślisz, że jak Ruscy widzą koniec II wojny światowej i okupowanie naszego kraju?
Skoro świat się zmienia, a wraz z nim my wszyscy, dążymy do tego, by było jednak coraz mniej wojen nie powinniśmy szukać problemu tam gdzie nie ma, szczególnie, gdy podsyca go Państwo rządzone przez zbrodniarza z KGB, które napada na inny kraj śmiejąc się w pysk całemu światu. Świat jak wiadomo ma to w dupie- bo ważniejszy jest pieniądz- więc szczególnie nie jestem zaskoczony na aktualną reakcję Niemiec i Francji, ale my musimy utrzymywać dobre warunki z naszymi sąsiadami.
Niemcy są bardzo dobrze powiązani z naszą gospodarką- a mianowicie całkowicie oni ją sobie podporządkowali, więc oni nie mają potrzeby z nami wojować, ale na wschodzie- nie wiem jak Wy -wolał bym mieć zdecydowanie za sąsiada Ukrainców - którzy w przyszłości mogą przejąć od nas status Państwa buforowego- między wschodem a zachodem- i na tym wszystkim nam powinno zależeć jak najbardziej. To Rosja jest problemem i pokazuje to codziennie.
Tymczasem wy, staracie się wpisać w retorykę, którą w dzisiejszych czasach zapoczątkował zbrodniarz Putin. My jako Polacy w żadnym stopniu nie powinniśmy na to przystać, bo jaką mamy pewnosć, że pózniej nie będziemy kolejnym celem?
Potencjał aktualnej sytuacji na Ukrainie jest inny.
Niektórzy tu piszą, że będąc we Lwowie widzieli jakieś napisy na murach. Ja z kolei z tego co wiem , że Ukraińcy są zajebiście wdzięczni Polakom za to, że staramy się im pomóc i jestesmy ich głosem do zachodniego świata. Nawet wg znajomego, który fotografuje zabytki Polskie na ziemiach Ukraińskich- nastroje do Polaków dawno nie były tak dobre.
|
Co nas (nas jako kraj) interesuje „co czują Ukraińcy” czy jak „są wdzięczni”? Nas interesują korzyści dla naszego państwa. Tak się wszyscy tu oburzają jak się robi pseduoprywatyzację za bezcen i bardzo słusznie, ale jak już jest szansa coś zyskać to nie, bo biedni Ukraińcy nie wiedzą kogo popierają, bo jeden zna jakiegoś tam Ukraińca i on jest dobry. To są argumenty do prowadzenia polityki zagranicznej? Śmiech na sali. Pomijając powyższe - Oni doskonale zdają sobie sprawę kogo wielbią i wynoszą do rangi bohaterów narodowych. Czy Was pomarańczowa rewolucja nic nie nauczyła? To było niedawno w 2004 roku – zapomnieliście o działaniach Juszczenki i jemu podobnych i jaką wspaniałą wdzięczność okazała nam Ukraina po 2004 roku?
Niemcy podporządkowali sobie całą Unię na spółę z Francją. To myślisz ,że jak Ukraina będzie prozachodnia to pod jakimi wpływami się znajdzie co? Słoweni? A może Irlandii? Otóż nie prosto wpadnie w objęcia Berlina. Niemcy znowu urosną w siłę a nam urośnie… nowy wróg na wschodzie. Czyli wg Ciebie Rosja bez wschodniej Ukrainy nie jest problemem? Proniemiecka Ukraina zachodnia też nie jest problemem?
Pewności nie mamy żadnej ,że nie będziemy kolejni. Ale lepiej chyba być o te kilkanaście milionów ludzi i z 200tys km2 mocniejsi i więksi niż z Rosją bądź proniemiecką Ukrainą graniczyć na Bugu.
Perspektywa wejścia do UE „od razu” do NATO” dla większości zachodnich Ukraińców jest jak Ziemia Obiecana. Tak jak u nas 60% ludzi zachwyconych tym pseudodobrobytem płynącym z UE. Dać im autonomię dla każdego obwodu i przyłączyć i rozpocząć repolonizację.
I na koniec takie pytanie: Piłsudski zrobił to samo co Putin tyle ,że 90 lat temu? Tyle ,że w roli Krymu wystąpiła Litwa Środkowa? Wpisał się w „retorykę zbrodniarza Putina”? Bo jednak w ocenie historyków polityka zagraniczna Piłsudskiego była „raczej” pozytywnie oceniana. A może Beck (bardzo słaby minister w perspektywie czasu) wcielając Zaolzie zachował się jak „bandzior i morderca”? Popatrz jak to takie USA i Wielka Brytania wielbiące pokój i wolność pięknie układały się z mordercą Stalinem? Na pewno w związku z tym Churchill i Roosevelt są bardzo potępiania w swoich krajach? A co Żmudzini myślą o Piłsudzkim? Co my myslimy o konferencjach w Jałcie Poczdamie czy Teheranie? Kierujmy się swoim interesem.