|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
A tu taki kwiatek : http://www.kresy.pl/wydarzenia,ukrai...edlac-przemysl
emj10- Litwini w zwiazku z ich ilościa i wielkością kraju - są pomijalnie mali. Prawda jest taka że Białoruś to faktyczny spadkobierca Wielkiego Księstwa Litewskiego. ![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Wygląda na to że jutro po Krymie, obwód doniecki i ługański będzie należał do Rosji.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
Oczywiście, zgadzam się Arapaho z tym co napisałeś we wcześniejszym komentarzu. Razem, bylibyśmy wielcy. Niestety, "nikt nie woła". I Ukraińców również mi już tak bardzo nie szkoda. Oczywiście zdaję sobie sprawę z coraz bardziej niekorzystnego położenia Polski w zmieniającej się na gorsze, konfiguracji okołoukraińskiej. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1374,tit...?ticaid=112b7e
A ja się pytam co polski pseudo rząd proponuje Polakom na zachodniej Ukrainie? Orban narazie tego głośno nie mówi ale ewidentnie ma plan przyłączenia Zakarpacia do Węgier. Apeluję do naszego MSZ i Prezydenta nie prześpijcie takiej okazji. A jak ....a mać nie wiecie co macie robic to róbcie dokładnie to co Orban w sprawie Ukrainy. Podwójne obywatelstwo dla Polaków i autonomia na zachód od Dniepru badź chociaż na terenach dawnej II RP i koniecznie dogadać się z Węgrami i Rumunią i spokojnie czekać na sytuacje na wschodzie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
....a, czy ja dobrze czytam ?Ty chłopie chcesz by Polska przyczyniła się do rozbioru Ukrainy?
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
W końcu Jareczek odwrócił się od Orbana i chce, aby Tusk wyszedł z koalicji z partią Orbana.
Nie będzie Budapesztu w Warszawie. Jaka szkoda ![]() PS. Kroq wiem, że masz dziwne podejście do geopolityki, ale teraz to już grubo przesadzasz. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Teraz obrona Lwowa przed Polakami bo jest szansa 1% że coś się ugra ale jak ta szansa była nawet minusowa to wszyscy wielkie larum że Lwów zawsze polski i ze trzeba go odzyskać.
Chcecie wojować z ruskimi? popatrzcie na aspekt gospodarczy firmy zmniejszają produkcję bo boją się że ruscy zamkną rynek. Przykład: świnie. Od nas nie biorą z Unii też nie ale jak się firmy Austriackie dogadały to transporty szły jeden za drugim. Wszyscy patrzą na Sikorskiego jak w obrazek a on tylko siebie promuje. niech pojedzie do producentów to z widłami w plecach będzie spierdalał za tą swoją politykę. Nawet USA mają ten konflikt w dupie. o krymie już nikt nie pamięta. Wiecie co usłyszałem przed tym całym zamieszaniem. że jeszcze będą Putinowi dziękować że tylko Krym wziął. ![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2012
Offline |
|
|
Nie wiem czy celowo ale dość dobitnie widać, że ten cały wynik referendum w okolicach 90% jest wyśmiewany z samego wysokiego procenta .
Ale jak pokazywali głosujących i kartki w tej przezroczystej urnie, to serio ale nie było tam żadnej na nie. Same za TAK. ![]() Bednarz weź sznur i powieś się a od Wisły odpier..... się !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
Piłsudski i Litwa Środkowa? Sentymenty na bok; racja stanu wprzód.PS: Gdyby tylko Polska mogła - na dzień dzisiejszy nie może, nie ma z czym/kim. Orban za to od kilku lat zdaje się układać klocki tak aby w sprzyjającym momencie na historię wpłynąć. Czy mu się uda? Trzymam kciuki. Ciekawi mnie dzisiejsze obostrzenia dla jednej z węgierskich firm mięsnych przy eksporcie do Rosji. Naprostowanie Orbana? Przetestowanie? Prywatne interesy firm (poza Putinem)? Zasłona dymna (Orban z nami tak dobrze się nie trzyma - patrzcie, dajemy mu embargo)? Zwykły przypadek? Gra Zachodu (skłócenie beneficjentów rozpadu UA)?
Ostatnio edytowane przez darksun : 13.05.2014 o godz. 20:14.
![]()
Jeszcze zagra, zagra hejnał na Mariackiej wieży,
Będą słyszeć Lwów i Wilno krok naszych żołnierzy. |
|
|
|
dziarski chłop
Od: 04.2005
Offline |
|
|
W kwestii Rezunów i krytyki Orbana napiszę tylko, że przedwczoraj miałem spotkanie z klientem, który wielkanoc spędził we Lwowie i opowiadał, jak prawie na co drugiej ścianie namalowane napisy SS-Galizien a na budynkach czerwono czarne flagi. . .
![]()
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
A kiedy ty się odwrócisz od Putina ? Kiedyś bedzie Warszawa w Warszawie ale teraz jest w niej Berlin z Moskwą.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja .......e, ja ....a nie wierzę własnym oczom co tu się ....a pisze....
Z kremlowskimi ścierwami i z byłym KGB istom chcą Ukraine rozkładać. Gdybym nie przeczytał tego typu bredni to bym ....a nie uwierzył. ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No to pozostaje Ci z banderowcami stać ramię w ramię
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
dopóki naszą Ojczyzną będą rządzili Szczynukowicze,Szechtery czy potomkowie wehrmachtowców to nasze wojsko będzie za słabe aby nas obronić przed kimkolwiek
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
Mocno. A nawet bardzo mocno przesadzona relacja. Zapewniam.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 13.05.2014 o godz. 22:55.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2012
Offline |
|
|
O co chodzi z tymi sankcjami w postaci zakazów wjazdu do eurolandu i zamrożenia zagranicznych kont ?
Co to są za osoby? Wybierają je losowo czy moze to byc np. kasjerka banku? Bo nie kumam w niby jaki sposób to ma być odczuwalne przez Putina ![]() Bednarz weź sznur i powieś się a od Wisły odpier..... się !
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Takie: http://parezja.pl/przemyslu-zdemonto...nik-ofiar-upa/ ? I trochę mych skromnych kalkulacji:
Ostatnio edytowane przez darksun : 14.05.2014 o godz. 06:36.
![]()
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zamrożone konta oligarchów ? Wolne żarty ! Mam kolegę we Wiedniu - pracuje na lotnisku i ładuje wózkiem bagaże. Od momentu czarnego czwartku na Majdanie - czy jak go tam nazywają, to pakują we Wiedniu tonami (słownie tonami) pieniądze . Kasa jest wywożona całymi paletami. Mówi że one są specyficznie pakowane i na pewno to są pieniądze bo juz nie raz to ładował.
W momencie kiedy trąbili o tych sankcjach i blokadach rachunków to oni całymi paletami samoloty ładowali Unia tj. Francja i Niemcy są mocno powiązani i uzależnieni od Rosji i jej kasy. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
To ,że w chwili obecnej ewentualny rozbiór jest nie realny to wiemy ,ale dlaczego nie skorzystać i nie spróbować zbudować jakiś podwalin pod tego typu przypadek gdyby w przyszłości nadarzyła się taka okazja. Jeżeli to jest korzystne dla naszego kraju to tak należy robić. Jak tego dokonać, albo jak spróbować tego dokonać pisałem kilka razy parę stron wcześniej pisał też o tym Arapaho zresztą zgodnie z tym tyle ,że na gruncie węgierskim zaczął działać Orban. 90% Polaków szczerze nienawidzi ruskich w tym ja, ,ale to nie może być powodem ani wyznacznikiem prowadzenia polityki zagranicznej kraju. Kierujmy się interesem a nie jakimiś sentymentami. A po tej zadymie na Ukrainie to albo będziemy graniczyć z Rosją albo z proniemiecką nacjonalistyczna Ukrainą. TO jest rozsądne? To jest ta wspaniała geopolityka? Emj10 dlaczego uważasz ,że mam dziwne podejście do geopolityki skoro tak postępowały wszystkie kraje przez ostanie przynajmniej 4000 lat? Tak na boku to właśnie Żmudzini dogadali się z Gazpromem na obniżkę o 20% cen gazu równocześnie stacjonują u nich jakieś NATO-wskie myśliwce.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Chłopie, o czym ty piszesz. Zdajesz sobie z tego sprawę, że młodzi Ukraincy nawet nie wiedzą dobrze, co to był UPA? I ja mam z nimi stać- z tymi osobami, które nawet nie wiedzą kogo popierają?.
Znasz jakiś Ukrainców? Bo ja znam i to 4, którzy studiują i pracują i mieszkają w Krakowie- jeden jest nawet moim sąsiadem, więc wielokrotnie z nimi na ten temat rozmawiałem. Oni mają zupełnie inną obraz tego wszystkiego, ze względu na edukację historyczną. Każdy kraj niestety trochę inaczej pisze historię -trochę na swój użytek. Myślisz, że jak Ruscy widzą koniec II wojny światowej i okupowanie naszego kraju? Skoro świat się zmienia, a wraz z nim my wszyscy, dążymy do tego, by było jednak coraz mniej wojen nie powinniśmy szukać problemu tam gdzie nie ma, szczególnie, gdy podsyca go Państwo rządzone przez zbrodniarza z KGB, które napada na inny kraj śmiejąc się w pysk całemu światu. Świat jak wiadomo ma to w dupie- bo ważniejszy jest pieniądz- więc szczególnie nie jestem zaskoczony na aktualną reakcję Niemiec i Francji, ale my musimy utrzymywać dobre warunki z naszymi sąsiadami. Niemcy są bardzo dobrze powiązani z naszą gospodarką- a mianowicie całkowicie oni ją sobie podporządkowali, więc oni nie mają potrzeby z nami wojować, ale na wschodzie- nie wiem jak Wy -wolał bym mieć zdecydowanie za sąsiada Ukrainców - którzy w przyszłości mogą przejąć od nas status Państwa buforowego- między wschodem a zachodem- i na tym wszystkim nam powinno zależeć jak najbardziej. To Rosja jest problemem i pokazuje to codziennie. Tymczasem wy, staracie się wpisać w retorykę, którą w dzisiejszych czasach zapoczątkował zbrodniarz Putin. My jako Polacy w żadnym stopniu nie powinniśmy na to przystać, bo jaką mamy pewnosć, że pózniej nie będziemy kolejnym celem? Potencjał aktualnej sytuacji na Ukrainie jest inny. Niektórzy tu piszą, że będąc we Lwowie widzieli jakieś napisy na murach. Ja z kolei z tego co wiem , że Ukraińcy są zajebiście wdzięczni Polakom za to, że staramy się im pomóc i jestesmy ich głosem do zachodniego świata. Nawet wg znajomego, który fotografuje zabytki Polskie na ziemiach Ukraińskich- nastroje do Polaków dawno nie były tak dobre.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 14.05.2014 o godz. 11:56.
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pisałem już o tym w tym temacie: Cytat:
Co do tych znajomych. Strasznie niereprezentatywna sprawa. Dla przykładu ja mam zupełnie odwrotne doświadczenia. Ukrainiec-ukrainiec od początku będący przeciwnikiem Majdanu (doświadczenia pomarańczowej rewolucji) Ukrainiec z polsko-rosyjskiej rodziny, będący za Majdanem, teraz swoje zdanie zmieniający pod wpływem pogróżek dla jego rodziny we Lwowie (jeszcze przed Krymem). ITD. Powyżej przedstawiłem pewne liczby aby każdy na sucho przekalkulował. Wynika z nich jedno: NIE MAMY TYLKO JEDNEGO WROGA na wschodzie. Trzeba to w końcu pojąć, bo to już kolejny głos w deseń Putin NIE, Ukraina TAK. Jedni i drudzy NIE. Jedni przeciw drugim TAK ![]()
Ostatnio edytowane przez darksun : 14.05.2014 o godz. 11:59.
![]()
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Niemcy podporządkowali sobie całą Unię na spółę z Francją. To myślisz ,że jak Ukraina będzie prozachodnia to pod jakimi wpływami się znajdzie co? Słoweni? A może Irlandii? Otóż nie prosto wpadnie w objęcia Berlina. Niemcy znowu urosną w siłę a nam urośnie… nowy wróg na wschodzie. Czyli wg Ciebie Rosja bez wschodniej Ukrainy nie jest problemem? Proniemiecka Ukraina zachodnia też nie jest problemem? Pewności nie mamy żadnej ,że nie będziemy kolejni. Ale lepiej chyba być o te kilkanaście milionów ludzi i z 200tys km2 mocniejsi i więksi niż z Rosją bądź proniemiecką Ukrainą graniczyć na Bugu. Perspektywa wejścia do UE „od razu” do NATO” dla większości zachodnich Ukraińców jest jak Ziemia Obiecana. Tak jak u nas 60% ludzi zachwyconych tym pseudodobrobytem płynącym z UE. Dać im autonomię dla każdego obwodu i przyłączyć i rozpocząć repolonizację. I na koniec takie pytanie: Piłsudski zrobił to samo co Putin tyle ,że 90 lat temu? Tyle ,że w roli Krymu wystąpiła Litwa Środkowa? Wpisał się w „retorykę zbrodniarza Putina”? Bo jednak w ocenie historyków polityka zagraniczna Piłsudskiego była „raczej” pozytywnie oceniana. A może Beck (bardzo słaby minister w perspektywie czasu) wcielając Zaolzie zachował się jak „bandzior i morderca”? Popatrz jak to takie USA i Wielka Brytania wielbiące pokój i wolność pięknie układały się z mordercą Stalinem? Na pewno w związku z tym Churchill i Roosevelt są bardzo potępiania w swoich krajach? A co Żmudzini myślą o Piłsudzkim? Co my myslimy o konferencjach w Jałcie Poczdamie czy Teheranie? Kierujmy się swoim interesem. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zgoda w 100% - "Dziel i rządź" - a i my na tym skorzystamy.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
Zaolzie nam się do dzisiaj czkawką odbija. Moment wejścia na Zaolzie (nie neguję odzyskania zabranych ziem przez Czechy w 1919 r.) niestety został wybrany niefortunnie, bo potem w podobny sposób zostalismy załatwieni przez sąsiadów (trzeba było wyjść na solo).Ćwierkają jaskółki nie dobre są spółki. Cytat:
Cytat:
A co do Mołdawii, to jest to twór niezależny państwowo, w którym zdecydowaną większośc stanowią Rumunii. I jeśli by tylko chcieli to w każdym momencie przyłączyli by się do Rumunii, w której zresztą kiedyś byli. Więc tutaj argument nie trafiony. |
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Trzeba by stworzyć pewien klucz – np. podstawowa znajomość języka polskiego i np. jeden z dziadków jest/był Polakiem bądź dwójka pradziadków – to jest tylko przykład. Pamiętaj ,że paszport polski to jest jak przepustka do raju na zachodzie Ukrainy. Autonomia nie ma być polska tylko ukraińska niezależna od Kijowa tak by można ją potem przyłączyć jako autonomie ukraińską do Polski. Węgrzy mówią o tym a my co boimy się? Nie wychylą się do czasu jak nie będą pewni ,że mają przewagę i nam też bym to radził. Czas działa na korzyść bo Ruscy łupią na wschodzie. Poczekajmy jak nagle cały ich przemysł będzie pod Moskwą a może i zostaną bez dostępu do morza to zobaczymy kto wtedy będzie silny i czy tak będą za granicą siedzieć Madziarzy. Koalicja Polska - Węgry ew. Rumunia spewnością ośmieliła by do konkretniejszych działań |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
http://www.rp.pl/artykul/412422.html http://www.polskiekresy.info/index.p...ina&Itemid=500 Tak swoją drogą: śledzi ktoś akcję pomocy Kombatantom na Kresach? Niech poszpera. Za wschodnią granicą są naprawdę miliony (!) naszych rodaków. Ciężko o dokładne liczby bo wiadomo, że nikomu (ULB) nie jest na rękę dokładne oszacowanie liczby Polaków. Swoistym skandalem jest, że Państwo Polskie nie jest w stanie sumiennie oszacować liczby rodaków ale to już inny temat. Dramatem jest zerowa świadomość o fakcie istnienia Polaków na Kresach, w dużej ilości, wśród ludu pojałtańskiej Polski. Zaraz pewnie będzie ktoś na ten wpis patrzył jak na szarlatański dlatego prześledźcie w/w akcję i jej opisy na ten przykład.
Ostatnio edytowane przez darksun : 14.05.2014 o godz. 17:08.
![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co do tej niby autonomii polskiej to uważam, ze jest to poroniony pomysł. To taki koń trojański w brzuchu Polski. Dotychczasowym szczęściem Polski jest to, że nie ma tutaj licznych i silnych mniejszości narodowych. dzięki temu jest względny spokój. Choć na potrzebę chwili Niemcy starają się stworzyć u nas "naród śląski", który dokładnie odtwarza wzorce z wschodniej Ukrainy. Ewentualne przyjęcie jakiegos obwodu autonomicznego z duzym bagażem ludności ukraińskiej (wyjatkowo antypolskiej w tych regionach) spowoduje powrót do stanu sprzed II wojny światowej z dużymi problemami narodowościowymi, na co Polska jest kompletnie nieprzygotowana. Póki w Europie istnieje poszanowanie do porządku po II wojnie św. dotyczące granic dopóty będzie pokój. teraz bandyta Putin zaczyna je zmieniać, jesli nie zostanie zastopowany to czeka nas chaos w Europie Środkowej. I Polska z tego chaosu nie wyjdzie z saldem dodatnim bo trzeba pamiętać z kim graniczymy. Własnie żeby nie powtórzyła sie historia z Zaolziem, gdy wzielismy kawałeczek tortu a rok później sami staliśmy się głównym daniem. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Zaanektowanie Zaolzia, tak jak wcześniej Litwy Środkowej przede wszystkim dało nam POWRÓT RODAKÓW do macierzy, którzy stanowili zdecydowaną większość mieszkańców. Inne argumenty przy tym bledną. To jest podstawowy cel polityki zagranicznej każdego normalnego państwa. ![]()
|
|

|
||||||
![]() |
|
|