The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.05.2014, 08:04
A tu taki kwiatek : http://www.kresy.pl/wydarzenia,ukrai...edlac-przemysl
emj10- Litwini w zwiazku z ich ilościa i wielkością kraju - są pomijalnie mali. Prawda jest taka że Białoruś to faktyczny spadkobierca Wielkiego Księstwa Litewskiego.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
julo
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 10.05.2014, 13:51
Wygląda na to że jutro po Krymie, obwód doniecki i ługański będzie należał do Rosji.
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 11.05.2014, 00:02
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
[...] Prawda jest taka że Białoruś to faktyczny spadkobierca Wielkiego Księstwa Litewskiego.
Tak jest. Poza tym, obecni mieszkańcy obecnej Litwy (Republiki Litewskiej) to Żmudzini, którzy w zasadzie przejęli tożsamość innego, zamieszkującego te tereny narodu. A gdzie ten inny naród? Tam gdzie Radziwiłłowie, Sapiehowie. To już Polacy. Nie ma już "tamtych" Litwinów jako narodu. Słowiańskojęzycznych zresztą.

Oczywiście, zgadzam się Arapaho z tym co napisałeś we wcześniejszym komentarzu. Razem, bylibyśmy wielcy.
Niestety, "nikt nie woła".
I Ukraińców również mi już tak bardzo nie szkoda. Oczywiście zdaję sobie sprawę z coraz bardziej niekorzystnego położenia Polski w zmieniającej się na gorsze, konfiguracji okołoukraińskiej.
Odpowiedz cytując
Kroq
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.05.2014, 13:24
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1374,tit...?ticaid=112b7e

A ja się pytam co polski pseudo rząd proponuje Polakom na zachodniej Ukrainie? Orban narazie tego głośno nie mówi ale ewidentnie ma plan przyłączenia Zakarpacia do Węgier. Apeluję do naszego MSZ i Prezydenta nie prześpijcie takiej okazji. A jak ....a mać nie wiecie co macie robic to róbcie dokładnie to co Orban w sprawie Ukrainy. Podwójne obywatelstwo dla Polaków i autonomia na zachód od Dniepru badź chociaż na terenach dawnej II RP i koniecznie dogadać się z Węgrami i Rumunią i spokojnie czekać na sytuacje na wschodzie.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 13.05.2014, 14:19
....a, czy ja dobrze czytam ?Ty chłopie chcesz by Polska przyczyniła się do rozbioru Ukrainy?

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 13.05.2014, 14:28
W końcu Jareczek odwrócił się od Orbana i chce, aby Tusk wyszedł z koalicji z partią Orbana.

Nie będzie Budapesztu w Warszawie. Jaka szkoda

PS. Kroq wiem, że masz dziwne podejście do geopolityki, ale teraz to już grubo przesadzasz.
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 13.05.2014, 17:31
Teraz obrona Lwowa przed Polakami bo jest szansa 1% że coś się ugra ale jak ta szansa była nawet minusowa to wszyscy wielkie larum że Lwów zawsze polski i ze trzeba go odzyskać.

Chcecie wojować z ruskimi? popatrzcie na aspekt gospodarczy firmy zmniejszają produkcję bo boją się że ruscy zamkną rynek. Przykład: świnie. Od nas nie biorą z Unii też nie ale jak się firmy Austriackie dogadały to transporty szły jeden za drugim. Wszyscy patrzą na Sikorskiego jak w obrazek a on tylko siebie promuje. niech pojedzie do producentów to z widłami w plecach będzie spierdalał za tą swoją politykę. Nawet USA mają ten konflikt w dupie. o krymie już nikt nie pamięta.

Wiecie co usłyszałem przed tym całym zamieszaniem. że jeszcze będą Putinowi dziękować że tylko Krym wziął.
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
SharksiK
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 13.05.2014, 17:53
Nie wiem czy celowo ale dość dobitnie widać, że ten cały wynik referendum w okolicach 90% jest wyśmiewany z samego wysokiego procenta .
Ale jak pokazywali głosujących i kartki w tej przezroczystej urnie, to serio ale nie było tam żadnej na nie. Same za TAK.
Bednarz weź sznur i powieś się a od Wisły odpier..... się !
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 13.05.2014, 20:09
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
....a, czy ja dobrze czytam ?Ty chłopie chcesz by Polska przyczyniła się do rozbioru Ukrainy?
Czemu nie? Piłsudski i Litwa Środkowa? Sentymenty na bok; racja stanu wprzód.
PS: Gdyby tylko Polska mogła - na dzień dzisiejszy nie może, nie ma z czym/kim. Orban za to od kilku lat zdaje się układać klocki tak aby w sprzyjającym momencie na historię wpłynąć. Czy mu się uda? Trzymam kciuki.

Ciekawi mnie dzisiejsze obostrzenia dla jednej z węgierskich firm mięsnych przy eksporcie do Rosji. Naprostowanie Orbana? Przetestowanie? Prywatne interesy firm (poza Putinem)? Zasłona dymna (Orban z nami tak dobrze się nie trzyma - patrzcie, dajemy mu embargo)? Zwykły przypadek? Gra Zachodu (skłócenie beneficjentów rozpadu UA)?
Ostatnio edytowane przez darksun : 13.05.2014 o godz. 20:14.
Jeszcze zagra, zagra hejnał na Mariackiej wieży,
Będą słyszeć Lwów i Wilno krok naszych żołnierzy.
Odpowiedz cytując
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 13.05.2014, 20:12
W kwestii Rezunów i krytyki Orbana napiszę tylko, że przedwczoraj miałem spotkanie z klientem, który wielkanoc spędził we Lwowie i opowiadał, jak prawie na co drugiej ścianie namalowane napisy SS-Galizien a na budynkach czerwono czarne flagi. . .
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 13.05.2014, 20:31
emj10 napisał(a):Wyświetl post
W końcu Jareczek odwrócił się od Orbana i chce, aby Tusk wyszedł z koalicji z partią Orbana.

Nie będzie Budapesztu w Warszawie. Jaka szkoda

PS. Kroq wiem, że masz dziwne podejście do geopolityki, ale teraz to już grubo przesadzasz.
A kiedy ty się odwrócisz od Putina ? Kiedyś bedzie Warszawa w Warszawie ale teraz jest w niej Berlin z Moskwą.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 13.05.2014, 20:55
Ja .......e, ja ....a nie wierzę własnym oczom co tu się ....a pisze....
Z kremlowskimi ścierwami i z byłym KGB istom chcą Ukraine rozkładać. Gdybym nie przeczytał tego typu bredni to bym ....a nie uwierzył.

Odpowiedz cytując
Kolumbus
Senior Member

Stary 13.05.2014, 21:41
No to pozostaje Ci z banderowcami stać ramię w ramię
piekna zaba w podpisie

Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 13.05.2014, 22:03
dopóki naszą Ojczyzną będą rządzili Szczynukowicze,Szechtery czy potomkowie wehrmachtowców to nasze wojsko będzie za słabe aby nas obronić przed kimkolwiek
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 13.05.2014, 22:53
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
A kiedy ty się odwrócisz od Putina ? Kiedyś bedzie Warszawa w Warszawie ale teraz jest w niej Berlin z Moskwą.
Ja i Putin? Chyba lekko z alko przesadziłeś przed meczem repry

sambo napisał(a):Wyświetl post
W kwestii Rezunów i krytyki Orbana napiszę tylko, że przedwczoraj miałem spotkanie z klientem, który wielkanoc spędził we Lwowie i opowiadał, jak prawie na co drugiej ścianie namalowane napisy SS-Galizien a na budynkach czerwono czarne flagi. . .
Mocno. A nawet bardzo mocno przesadzona relacja. Zapewniam.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 13.05.2014 o godz. 22:55.
Odpowiedz cytując
SharksiK
Senior Member

Od: 05.2012

Stary 14.05.2014, 03:45
O co chodzi z tymi sankcjami w postaci zakazów wjazdu do eurolandu i zamrożenia zagranicznych kont ?
Co to są za osoby? Wybierają je losowo czy moze to byc np. kasjerka banku?

Bo nie kumam w niby jaki sposób to ma być odczuwalne przez Putina
Bednarz weź sznur i powieś się a od Wisły odpier..... się !
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Stary 14.05.2014, 06:01
Ja .......e, ja ....a nie wierzę własnym oczom co tu się ....a pisze....
Z kremlowskimi ścierwami i z byłym KGB istom chcą Ukraine rozkładać. Gdybym nie przeczytał tego typu bredni to bym ....a nie uwierzył.
Jakie stanowisko w sprawie Ukrainy powinniśmy zająć?

Takie:
http://parezja.pl/przemyslu-zdemonto...nik-ofiar-upa/
?

I trochę mych skromnych kalkulacji:
darksun napisał(a):Wyświetl post
"pod okupacją sowiecką zginęło w latach 1939-1941, a następnie 1944-1945 co najmniej 150 tys. obywateli II RP"
Polska 1939–1945. Straty osobowe i ofiary represji pod dwiema okupacjami
, IPN, Warszawa 2009

"20 tysięcy - jeśli nie więcej - żołnierzy podziemia niepodległościowego zginęło bądź zostało zamordowanych, zarówno w walce, jak i skrytobójczo"
http://www.kresy.pl/publicystyka,wyd...e-zobowiazuje#

--------------------------------------------------
Według Ewy Siemaszko ofiar zbrodni Ukraińców było co najmniej 130 tys.:
http://www.nawolyniu.pl/artykuly/bilanszbrodni.pdf

w zdecydowanej większości gehenna ta miała miejsce pomiędzy 1943 a1945 rokiem.

---------------------------------------------------

Liczby powyżej poglądowe. Bardziej chodzi o skalę, rząd wielkości. Było to niezwykłe barbarzyństwo dokonane przez jednych i drugich. Tylko, że:

1. Ruscy mieli więcej czasu i zdecydowanie większe możliwości
2. Sposób w jaki mordowali czerwoni był barbarzyński. ...Upowcy mordowali jeszcze okrutniej i bardziej zwyrodniale.
3. Dużą częścią ofiar (większość?) czerwonych byli ludzie walczący z bronią w ręku. Zupełnie inaczej niż u rezunów.
Ostatnio edytowane przez darksun : 14.05.2014 o godz. 06:36.
Odpowiedz cytując
julo
Senior Member

Stary 14.05.2014, 06:18
Zamrożone konta oligarchów ? Wolne żarty ! Mam kolegę we Wiedniu - pracuje na lotnisku i ładuje wózkiem bagaże. Od momentu czarnego czwartku na Majdanie - czy jak go tam nazywają, to pakują we Wiedniu tonami (słownie tonami) pieniądze . Kasa jest wywożona całymi paletami. Mówi że one są specyficznie pakowane i na pewno to są pieniądze bo juz nie raz to ładował.
W momencie kiedy trąbili o tych sankcjach i blokadach rachunków to oni całymi paletami samoloty ładowali
Unia tj. Francja i Niemcy są mocno powiązani i uzależnieni od Rosji i jej kasy.
Odpowiedz cytując
Kroq
Senior Member

Stary 14.05.2014, 06:20
To ,że w chwili obecnej ewentualny rozbiór jest nie realny to wiemy ,ale dlaczego nie skorzystać i nie spróbować zbudować jakiś podwalin pod tego typu przypadek gdyby w przyszłości nadarzyła się taka okazja. Jeżeli to jest korzystne dla naszego kraju to tak należy robić. Jak tego dokonać, albo jak spróbować tego dokonać pisałem kilka razy parę stron wcześniej pisał też o tym Arapaho zresztą zgodnie z tym tyle ,że na gruncie węgierskim zaczął działać Orban. 90% Polaków szczerze nienawidzi ruskich w tym ja, ,ale to nie może być powodem ani wyznacznikiem prowadzenia polityki zagranicznej kraju. Kierujmy się interesem a nie jakimiś sentymentami. A po tej zadymie na Ukrainie to albo będziemy graniczyć z Rosją albo z proniemiecką nacjonalistyczna Ukrainą. TO jest rozsądne? To jest ta wspaniała geopolityka? Emj10 dlaczego uważasz ,że mam dziwne podejście do geopolityki skoro tak postępowały wszystkie kraje przez ostanie przynajmniej 4000 lat? Tak na boku to właśnie Żmudzini dogadali się z Gazpromem na obniżkę o 20% cen gazu równocześnie stacjonują u nich jakieś NATO-wskie myśliwce.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 14.05.2014, 08:54
Kroq napisał(a):Wyświetl post
To ,że w chwili obecnej ewentualny rozbiór jest nie realny to wiemy ,ale dlaczego nie skorzystać i nie spróbować zbudować jakiś podwalin pod tego typu przypadek gdyby w przyszłości nadarzyła się taka okazja. Jeżeli to jest korzystne dla naszego kraju to tak należy robić. Jak tego dokonać, albo jak spróbować tego dokonać pisałem kilka razy parę stron wcześniej pisał też o tym Arapaho zresztą zgodnie z tym tyle ,że na gruncie węgierskim zaczął działać Orban. 90% Polaków szczerze nienawidzi ruskich w tym ja, ,ale to nie może być powodem ani wyznacznikiem prowadzenia polityki zagranicznej kraju. Kierujmy się interesem a nie jakimiś sentymentami. A po tej zadymie na Ukrainie to albo będziemy graniczyć z Rosją albo z proniemiecką nacjonalistyczna Ukrainą. TO jest rozsądne? To jest ta wspaniała geopolityka? Emj10 dlaczego uważasz ,że mam dziwne podejście do geopolityki skoro tak postępowały wszystkie kraje przez ostanie przynajmniej 4000 lat? Tak na boku to właśnie Żmudzini dogadali się z Gazpromem na obniżkę o 20% cen gazu równocześnie stacjonują u nich jakieś NATO-wskie myśliwce.
Człowieku, patrz sie lepiej, żeby Niemcy i Rosja nie dokonały na nas niebawem V rozbioru Polski, a nie nakłaniaj nas do najeżdżania innego państwa, który w tym momencie swojej historii jest w nieszczególnym położeniu. Tym bardziej, ze ludnnośc na tych terenach (niby do przyłaczenia) nie pała do nas szczególną sympatią.
Odpowiedz cytując
Kroq
Senior Member

Stary 14.05.2014, 09:41

Człowieku, patrz sie lepiej, żeby Niemcy i Rosja nie dokonały na nas niebawem V rozbioru Polski, a nie nakłaniaj nas do najeżdżania innego państwa, który w tym momencie swojej historii jest w nieszczególnym położeniu. Tym bardziej, ze ludnnośc na tych terenach (niby do przyłaczenia) nie pała do nas szczególną sympatią.
No to zaglądamy w karty historii: Marzec 1938 Polska zajmuje Zaolzie współdziałając min. z hitlerowskimi Niemcami. Czy Niemcy były śmiertelnym zagrożeniem dla Polski? – były. Czy było zagrożenie rozbioru ze strony Niemiec i ZSRR? – było. Czy nie zajęcie Zaolzia spowodowałoby ,że nie było by 17 września 1939? – oczywiście ,że nie. Wiązanie zagrożenia dla Polski ze strony Niemiec i Rosji i ewentualnego odzyskania przez Polskę kresów jest zdecydowanie nietrafione. Popatrz Polska bezczelnie wzięła udział w rozbiorze Czechosłowacji, a oni byli w zdecydowanie gorszej sytuacji niż obecna Ukraina a na dodatek nie mieli na swoim koncie takich zbrodni przeciwko nam jakie na rękach mają Ukraińcy a jednak o swoje się upomnieliśmy. Poczytaj ówczesną prasę co pisano po zajęciu Zaolzia czy tak bardzo żałowano Czechów? A Bunt Żeligowskiego mówi Ci coś czy nie bardzo? Powstanie w Wilnie – powstanie na Krymie – ogłoszenie niepodległości Litwy Środkowej – ogłoszenie niepodległości Krymu – po około miesiącu przyłączenie do II RP – po kilku dniach przyłączenie do Federacji Rosyjskiej. Dalej uważacie ,że żyjemy w innych czasach? Popatrz, biednych Żmudzinów i ich nowo powstałe państewko obdarliśmy z największego miasta i sporej części terenu i ludności. Piłsudski był wtedy bohaterem w 1922-1923 przyłączając Wilno nikt o Żmudzinach nawet nie wspominał. I wtedy i 1938 liczył się tylko i wyłącznie interes własnego państwa a nie jakieś za przeproszeniem .......enie o żałowaniu innych biednych krajów. Jest szansa na odzyskanie naszej części Ukrainy to nawet z diabłem układ zawrzeć i działać. Na chwilę obecna możliwe jest tylko robienie dobrego gruntu pod ewentualne przyłączenie poprzez rozdawanie obywatelstw Polskich czy próbę utworzenia autonomii na zachodzie. Węgrzy o tym już mówią, Rumuni porozdawali obywatelstwa w Mołdawii, a my co? Abstrahując o powyższego nawet w przypadku gdy V rozbiór jak napisałeś byłby zagrożeniem to chyba lepiej mieć granicę z Ruskimi 500km na wschód przesuniętą? Czy nie?
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 14.05.2014, 11:20
Kolumbus napisał(a):Wyświetl post
No to pozostaje Ci z banderowcami stać ramię w ramię
Chłopie, o czym ty piszesz. Zdajesz sobie z tego sprawę, że młodzi Ukraincy nawet nie wiedzą dobrze, co to był UPA? I ja mam z nimi stać- z tymi osobami, które nawet nie wiedzą kogo popierają?.
Znasz jakiś Ukrainców? Bo ja znam i to 4, którzy studiują i pracują i mieszkają w Krakowie- jeden jest nawet moim sąsiadem, więc wielokrotnie z nimi na ten temat rozmawiałem. Oni mają zupełnie inną obraz tego wszystkiego, ze względu na edukację historyczną. Każdy kraj niestety trochę inaczej pisze historię -trochę na swój użytek. Myślisz, że jak Ruscy widzą koniec II wojny światowej i okupowanie naszego kraju?
Skoro świat się zmienia, a wraz z nim my wszyscy, dążymy do tego, by było jednak coraz mniej wojen nie powinniśmy szukać problemu tam gdzie nie ma, szczególnie, gdy podsyca go Państwo rządzone przez zbrodniarza z KGB, które napada na inny kraj śmiejąc się w pysk całemu światu. Świat jak wiadomo ma to w dupie- bo ważniejszy jest pieniądz- więc szczególnie nie jestem zaskoczony na aktualną reakcję Niemiec i Francji, ale my musimy utrzymywać dobre warunki z naszymi sąsiadami.
Niemcy są bardzo dobrze powiązani z naszą gospodarką- a mianowicie całkowicie oni ją sobie podporządkowali, więc oni nie mają potrzeby z nami wojować, ale na wschodzie- nie wiem jak Wy -wolał bym mieć zdecydowanie za sąsiada Ukrainców - którzy w przyszłości mogą przejąć od nas status Państwa buforowego- między wschodem a zachodem- i na tym wszystkim nam powinno zależeć jak najbardziej. To Rosja jest problemem i pokazuje to codziennie.
Tymczasem wy, staracie się wpisać w retorykę, którą w dzisiejszych czasach zapoczątkował zbrodniarz Putin. My jako Polacy w żadnym stopniu nie powinniśmy na to przystać, bo jaką mamy pewnosć, że pózniej nie będziemy kolejnym celem?
Potencjał aktualnej sytuacji na Ukrainie jest inny.
Niektórzy tu piszą, że będąc we Lwowie widzieli jakieś napisy na murach. Ja z kolei z tego co wiem , że Ukraińcy są zajebiście wdzięczni Polakom za to, że staramy się im pomóc i jestesmy ich głosem do zachodniego świata. Nawet wg znajomego, który fotografuje zabytki Polskie na ziemiach Ukraińskich- nastroje do Polaków dawno nie były tak dobre.
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 14.05.2014 o godz. 11:56.

Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Stary 14.05.2014, 11:49
Chłopie, o czym ty piszesz. Zdajesz sobie z tego sprawę, że młodzi Ukraincy nawet nie wiedzą dobrze, co to był UPA?...
BZDURA. W którą i ja sam wierzyłem. Na Ukrainie (młodzi też) dobrze wiedzą co to była UPA. Nie podkreśla się co prawda "niektórych" aspektów (ale wie o nich!). Mówiła o tym chociażby Kulińska na spotkaniu prowadzonym przez Wiślackich Patriotów. Co więcej kłamstwo zawsze było wpisane w ich dążenie do samostanowienia (przejęta tradycja Kozaków, http://pl.wikipedia.org/wiki/Dekalog...o_nacjonalisty). Typowe dla tradycji nam obcej - cel uświęca środki. Dlatego Ukraina to tak wielki problem. Oczywiście jest wielu Ukraińców, którzy się z tym nie zgadzają ale są w mniejszości i ich ubywa!

Pisałem już o tym w tym temacie:
Cytat:
Skąd ten nawał pomników, odznaczeń, gloryfikowania banderowców? Trzeba pamiętać, że kultywowanie pamięci o UPA to nie tylko Swoboda i Prawy Sektor. To także "postpomarańczowcy", Batkiwszczyna, Juszczenko... I się zaczyna problem.

Ci Ukraińcy o największym dystansie to teraz do cara się pchają i w największej ilości mają zabarwienie czerwone...
Jesteśmy im potrzebni instrumentalnie. Szowiniści ukraińscy nawet w sytuacji przyparcia do muru z jednej strony, z drugiej poparcia Polski nie są w stanie zdobyć się na gest przeproszenia za ludobójstwo. Oni święcie wierzą, że rezanie lackich kobiet, dzieci i starców to była walka o wolną Ukrainę.

Co do tych znajomych. Strasznie niereprezentatywna sprawa. Dla przykładu ja mam zupełnie odwrotne doświadczenia. Ukrainiec-ukrainiec od początku będący przeciwnikiem Majdanu (doświadczenia pomarańczowej rewolucji) Ukrainiec z polsko-rosyjskiej rodziny, będący za Majdanem, teraz swoje zdanie zmieniający pod wpływem pogróżek dla jego rodziny we Lwowie (jeszcze przed Krymem). ITD.

Powyżej przedstawiłem pewne liczby aby każdy na sucho przekalkulował. Wynika z nich jedno: NIE MAMY TYLKO JEDNEGO WROGA na wschodzie. Trzeba to w końcu pojąć, bo to już kolejny głos w deseń Putin NIE, Ukraina TAK. Jedni i drudzy NIE. Jedni przeciw drugim TAK
Ostatnio edytowane przez darksun : 14.05.2014 o godz. 11:59.
Odpowiedz cytując
Kroq
Senior Member

Stary 14.05.2014, 12:02
Chłopie, o czym ty piszesz. Zdajesz sobie z tego sprawę, że młodzi Ukraincy nawet nie wiedzą dobrze, co to był UPA? I ja mam z nimi stać- z tymi osobami, które nawet nie wiedzą kogo popierają?.
Znasz jakiś Ukrainców? Bo ja znam i to 4, którzy studiują i pracują i mieszkają w Krakowie- jeden jest nawet moim sąsiadem, więc wielokrotnie z nimi na ten temat rozmawiałem. Oni mają zupełnie inną obraz tego wszystkiego, ze względu na edukację historyczną. Każdy kraj niestety trochę inaczej pisze historię -trochę na swój użytek. Myślisz, że jak Ruscy widzą koniec II wojny światowej i okupowanie naszego kraju?
Skoro świat się zmienia, a wraz z nim my wszyscy, dążymy do tego, by było jednak coraz mniej wojen nie powinniśmy szukać problemu tam gdzie nie ma, szczególnie, gdy podsyca go Państwo rządzone przez zbrodniarza z KGB, które napada na inny kraj śmiejąc się w pysk całemu światu. Świat jak wiadomo ma to w dupie- bo ważniejszy jest pieniądz- więc szczególnie nie jestem zaskoczony na aktualną reakcję Niemiec i Francji, ale my musimy utrzymywać dobre warunki z naszymi sąsiadami.
Niemcy są bardzo dobrze powiązani z naszą gospodarką- a mianowicie całkowicie oni ją sobie podporządkowali, więc oni nie mają potrzeby z nami wojować, ale na wschodzie- nie wiem jak Wy -wolał bym mieć zdecydowanie za sąsiada Ukrainców - którzy w przyszłości mogą przejąć od nas status Państwa buforowego- między wschodem a zachodem- i na tym wszystkim nam powinno zależeć jak najbardziej. To Rosja jest problemem i pokazuje to codziennie.
Tymczasem wy, staracie się wpisać w retorykę, którą w dzisiejszych czasach zapoczątkował zbrodniarz Putin. My jako Polacy w żadnym stopniu nie powinniśmy na to przystać, bo jaką mamy pewnosć, że pózniej nie będziemy kolejnym celem?
Potencjał aktualnej sytuacji na Ukrainie jest inny.
Niektórzy tu piszą, że będąc we Lwowie widzieli jakieś napisy na murach. Ja z kolei z tego co wiem , że Ukraińcy są zajebiście wdzięczni Polakom za to, że staramy się im pomóc i jestesmy ich głosem do zachodniego świata. Nawet wg znajomego, który fotografuje zabytki Polskie na ziemiach Ukraińskich- nastroje do Polaków dawno nie były tak dobre.
Co nas (nas jako kraj) interesuje „co czują Ukraińcy” czy jak „są wdzięczni”? Nas interesują korzyści dla naszego państwa. Tak się wszyscy tu oburzają jak się robi pseduoprywatyzację za bezcen i bardzo słusznie, ale jak już jest szansa coś zyskać to nie, bo biedni Ukraińcy nie wiedzą kogo popierają, bo jeden zna jakiegoś tam Ukraińca i on jest dobry. To są argumenty do prowadzenia polityki zagranicznej? Śmiech na sali. Pomijając powyższe - Oni doskonale zdają sobie sprawę kogo wielbią i wynoszą do rangi bohaterów narodowych. Czy Was pomarańczowa rewolucja nic nie nauczyła? To było niedawno w 2004 roku – zapomnieliście o działaniach Juszczenki i jemu podobnych i jaką wspaniałą wdzięczność okazała nam Ukraina po 2004 roku?
Niemcy podporządkowali sobie całą Unię na spółę z Francją. To myślisz ,że jak Ukraina będzie prozachodnia to pod jakimi wpływami się znajdzie co? Słoweni? A może Irlandii? Otóż nie prosto wpadnie w objęcia Berlina. Niemcy znowu urosną w siłę a nam urośnie… nowy wróg na wschodzie. Czyli wg Ciebie Rosja bez wschodniej Ukrainy nie jest problemem? Proniemiecka Ukraina zachodnia też nie jest problemem?
Pewności nie mamy żadnej ,że nie będziemy kolejni. Ale lepiej chyba być o te kilkanaście milionów ludzi i z 200tys km2 mocniejsi i więksi niż z Rosją bądź proniemiecką Ukrainą graniczyć na Bugu.
Perspektywa wejścia do UE „od razu” do NATO” dla większości zachodnich Ukraińców jest jak Ziemia Obiecana. Tak jak u nas 60% ludzi zachwyconych tym pseudodobrobytem płynącym z UE. Dać im autonomię dla każdego obwodu i przyłączyć i rozpocząć repolonizację.
I na koniec takie pytanie: Piłsudski zrobił to samo co Putin tyle ,że 90 lat temu? Tyle ,że w roli Krymu wystąpiła Litwa Środkowa? Wpisał się w „retorykę zbrodniarza Putina”? Bo jednak w ocenie historyków polityka zagraniczna Piłsudskiego była „raczej” pozytywnie oceniana. A może Beck (bardzo słaby minister w perspektywie czasu) wcielając Zaolzie zachował się jak „bandzior i morderca”? Popatrz jak to takie USA i Wielka Brytania wielbiące pokój i wolność pięknie układały się z mordercą Stalinem? Na pewno w związku z tym Churchill i Roosevelt są bardzo potępiania w swoich krajach? A co Żmudzini myślą o Piłsudzkim? Co my myslimy o konferencjach w Jałcie Poczdamie czy Teheranie? Kierujmy się swoim interesem.
Odpowiedz cytując
Kroq
Senior Member

Stary 14.05.2014, 12:05
darksun napisał(a):Wyświetl post

Powyżej przedstawiłem pewne liczby aby każdy na sucho przekalkulował. Wynika z nich jedno: NIE MAMY TYLKO JEDNEGO WROGA na wschodzie. Trzeba to w końcu pojąć, bo to już kolejny głos w deseń Putin NIE, Ukraina TAK. Jedni i drudzy NIE. Jedni przeciw drugim TAK
Zgoda w 100% - "Dziel i rządź" - a i my na tym skorzystamy.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 14.05.2014, 13:25
No to zaglądamy w karty historii: Marzec 1938 Polska zajmuje Zaolzie współdziałając min. z hitlerowskimi Niemcami. Czy Niemcy były śmiertelnym zagrożeniem dla Polski? – były. Czy było zagrożenie rozbioru ze strony Niemiec i ZSRR? – było. Czy nie zajęcie Zaolzia spowodowałoby ,że nie było by 17 września 1939? – oczywiście ,że nie.
No to zagladajmy w karty historii. Zajęcie Zaolzia - marzec 1938 r. Podpisanie Paktu Ribbentop - Mołotow 23 VIII 1939 r. Nie mieliśmy jasnowidza, który mógłby to przewidzieć, że jesteśmy zagrozeni rozbiorem Polski.
Zaolzie nam się do dzisiaj czkawką odbija. Moment wejścia na Zaolzie (nie neguję odzyskania zabranych ziem przez Czechy w 1919 r.) niestety został wybrany niefortunnie, bo potem w podobny sposób zostalismy załatwieni przez sąsiadów (trzeba było wyjść na solo).Ćwierkają jaskółki nie dobre są spółki.

Cytat:
Na chwilę obecna możliwe jest tylko robienie dobrego gruntu pod ewentualne przyłączenie poprzez rozdawanie obywatelstw Polskich czy próbę utworzenia autonomii na zachodzie.
Komu chcesz te polskie obywatelstwa rozdawać ? Ukraińcom ? czy tej garstce Polaków, najczęściej starych i schorowanych. I oni mają tą ewentualna autonomię stworzyć ?

Cytat:
Węgrzy o tym już mówią, Rumuni porozdawali obywatelstwa w Mołdawii, a my co?
Węgrzy mówią od wielu lat i będą dalej mówić, dla każdego Węgra bedzie to miłe dla ucha i słupki mówiącym o tym politykom będą wzrastać. Nie wychylą nosa poza granicę tak jak w wtedy kiedy w Siedmiogrodzie byli pacyfikowani przez policję i wojsko rumuńskie. Na pohukiwaniu dyplomatycznym się skończyło.
A co do Mołdawii, to jest to twór niezależny państwowo, w którym zdecydowaną większośc stanowią Rumunii. I jeśli by tylko chcieli to w każdym momencie przyłączyli by się do Rumunii, w której zresztą kiedyś byli. Więc tutaj argument nie trafiony.
Odpowiedz cytując
Kroq
Senior Member

Stary 14.05.2014, 13:49
No to zagladajmy w karty historii. Zajęcie Zaolzia - marzec 1938 r. Podpisanie Paktu Ribbentop - Mołotow 23 VIII 1939 r. Nie mieliśmy jasnowidza, który mógłby to przewidzieć, że jesteśmy zagrozeni rozbiorem Polski.
Zaolzie nam się do dzisiaj czkawką odbija. Moment wejścia na Zaolzie (nie neguję odzyskania zabranych ziem przez Czechy w 1919 r.) niestety został wybrany niefortunnie, bo potem w podobny sposób zostalismy załatwieni przez sąsiadów (trzeba było wyjść na solo).Ćwierkają jaskółki nie dobre są spółki.

Komu chcesz te polskie obywatelstwa rozdawać ? Ukraińcom ? czy tej garstce Polaków, najczęściej starych i schorowanych. I oni mają tą ewentualna autonomię stworzyć ?

Węgrzy mówią od wielu lat i będą dalej mówić, dla każdego Węgra bedzie to miłe dla ucha i słupki mówiącym o tym politykom będą wzrastać. Nie wychylą nosa poza granicę tak jak w wtedy kiedy w Siedmiogrodzie byli pacyfikowani przez policję i wojsko rumuńskie. Na pohukiwaniu dyplomatycznym się skończyło.
A co do Mołdawii, to jest to twór niezależny państwowo, w którym zdecydowaną większośc stanowią Rumunii. I jeśli by tylko chcieli to w każdym momencie przyłączyli by się do Rumunii, w której zresztą kiedyś byli. Więc tutaj argument nie trafiony.
Zaolzie nam się do dzisiaj czkawką odbija? W jaki sposób? Czyli uważasz ,że jakbyśmy nie wkroczyli na Zaolzie w marcu 1939 to nie byłoby 17 września 1939? Czy ,że w przypadku rezygnacji z Zaolzia Niemcy nie rozebrali by Czechosłowacji? Przykład Zaolzia podałem dlatego ,że jest jasnym przekazem ,że można z wrogiem śmiertelnym wejść w układ nawet chwilowy byle tylko własny kraj odniósł zysk. Przyszłość Czechosłowacji była rozstrzygnięta już w październiku 1938. Nie było dla niej ratunku dlatego bardzo dobrze ,że zajęcie Zaolzia miało miejsce – świetne wykorzystanie sytuacji. Sytuacja Ukrainy też jest rozstrzygnięta – albo rozpad na wschodnio-południową i dołączenie jej do Rosji i proniemiecką zachodnią albo całkowite przyłączenie do Rosji i stworzenie pseudo republiki w składzie FR. Od nas zależy ile dla siebie wyrwiemy.

Trzeba by stworzyć pewien klucz – np. podstawowa znajomość języka polskiego i np. jeden z dziadków jest/był Polakiem bądź dwójka pradziadków – to jest tylko przykład. Pamiętaj ,że paszport polski to jest jak przepustka do raju na zachodzie Ukrainy. Autonomia nie ma być polska tylko ukraińska niezależna od Kijowa tak by można ją potem przyłączyć jako autonomie ukraińską do Polski.

Węgrzy mówią o tym a my co boimy się? Nie wychylą się do czasu jak nie będą pewni ,że mają przewagę i nam też bym to radził. Czas działa na korzyść bo Ruscy łupią na wschodzie. Poczekajmy jak nagle cały ich przemysł będzie pod Moskwą a może i zostaną bez dostępu do morza to zobaczymy kto wtedy będzie silny i czy tak będą za granicą siedzieć Madziarzy. Koalicja Polska - Węgry ew. Rumunia spewnością ośmieliła by do konkretniejszych działań
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Stary 14.05.2014, 17:03
Garstce? Chociaż Ukraina ze względu na UPA została dość mocno przetrzebiona to:
http://www.rp.pl/artykul/412422.html
http://www.polskiekresy.info/index.p...ina&Itemid=500

Tak swoją drogą: śledzi ktoś akcję pomocy Kombatantom na Kresach? Niech poszpera. Za wschodnią granicą są naprawdę miliony (!) naszych rodaków. Ciężko o dokładne liczby bo wiadomo, że nikomu (ULB) nie jest na rękę dokładne oszacowanie liczby Polaków. Swoistym skandalem jest, że Państwo Polskie nie jest w stanie sumiennie oszacować liczby rodaków ale to już inny temat. Dramatem jest zerowa świadomość o fakcie istnienia Polaków na Kresach, w dużej ilości, wśród ludu pojałtańskiej Polski. Zaraz pewnie będzie ktoś na ten wpis patrzył jak na szarlatański dlatego prześledźcie w/w akcję i jej opisy na ten przykład.
Ostatnio edytowane przez darksun : 14.05.2014 o godz. 17:08.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 15.05.2014, 06:47
Zaolzie nam się do dzisiaj czkawką odbija? W jaki sposób? Czyli uważasz ,że jakbyśmy nie wkroczyli na Zaolzie w marcu 1939 to nie byłoby 17 września 1939? Czy ,że w przypadku rezygnacji z Zaolzia Niemcy nie rozebrali by Czechosłowacji? Przykład Zaolzia podałem dlatego ,że jest jasnym przekazem ,że można z wrogiem śmiertelnym wejść w układ nawet chwilowy byle tylko własny kraj odniósł zysk. Przyszłość Czechosłowacji była rozstrzygnięta już w październiku 1938. Nie było dla niej ratunku dlatego bardzo dobrze ,że zajęcie Zaolzia miało miejsce – świetne wykorzystanie sytuacji. Sytuacja Ukrainy też jest rozstrzygnięta – albo rozpad na wschodnio-południową i dołączenie jej do Rosji i proniemiecką zachodnią albo całkowite przyłączenie do Rosji i stworzenie pseudo republiki w składzie FR. Od nas zależy ile dla siebie wyrwiemy.

Trzeba by stworzyć pewien klucz – np. podstawowa znajomość języka polskiego i np. jeden z dziadków jest/był Polakiem bądź dwójka pradziadków – to jest tylko przykład. Pamiętaj ,że paszport polski to jest jak przepustka do raju na zachodzie Ukrainy. Autonomia nie ma być polska tylko ukraińska niezależna od Kijowa tak by można ją potem przyłączyć jako autonomie ukraińską do Polski.

Węgrzy mówią o tym a my co boimy się? Nie wychylą się do czasu jak nie będą pewni ,że mają przewagę i nam też bym to radził. Czas działa na korzyść bo Ruscy łupią na wschodzie. Poczekajmy jak nagle cały ich przemysł będzie pod Moskwą a może i zostaną bez dostępu do morza to zobaczymy kto wtedy będzie silny i czy tak będą za granicą siedzieć Madziarzy. Koalicja Polska - Węgry ew. Rumunia spewnością ośmieliła by do konkretniejszych działań
No widzę, ze nie zrozumiałeś. Właśnie przykład Zaolzia pokazuje dobitnie hasło : "Nie czyń drugiemu, co tobie nie mjiłe". Bardzo szybko przekonaliśmy się o tym na własnej skórze. Zajęcie Zaolzia gówna nam dało w perspektywie krótkoterminowej jak i długoterminowej. Gdzie jest dzisiaj Zaolzie ? Ponadto był argumentem dla innych w 1939 r., którzy mówili "patrzcie się, teraz płaczą, że im państwo rozebrali Niemcy i ZSRR, a rok temu to samo robili z Czechosłowacją".

Co do tej niby autonomii polskiej to uważam, ze jest to poroniony pomysł. To taki koń trojański w brzuchu Polski. Dotychczasowym szczęściem Polski jest to, że nie ma tutaj licznych i silnych mniejszości narodowych. dzięki temu jest względny spokój. Choć na potrzebę chwili Niemcy starają się stworzyć u nas "naród śląski", który dokładnie odtwarza wzorce z wschodniej Ukrainy. Ewentualne przyjęcie jakiegos obwodu autonomicznego z duzym bagażem ludności ukraińskiej (wyjatkowo antypolskiej w tych regionach) spowoduje powrót do stanu sprzed II wojny światowej z dużymi problemami narodowościowymi, na co Polska jest kompletnie nieprzygotowana. Póki w Europie istnieje poszanowanie do porządku po II wojnie św. dotyczące granic dopóty będzie pokój. teraz bandyta Putin zaczyna je zmieniać, jesli nie zostanie zastopowany to czeka nas chaos w Europie Środkowej. I Polska z tego chaosu nie wyjdzie z saldem dodatnim bo trzeba pamiętać z kim graniczymy. Własnie żeby nie powtórzyła sie historia z Zaolziem, gdy wzielismy kawałeczek tortu a rok później sami staliśmy się głównym daniem.
Odpowiedz cytując
darksun
Senior Member

Stary 15.05.2014, 07:16
"Nie czyń drugiemu, co tobie nie mjiłe". Bardzo szybko przekonaliśmy się o tym na własnej skórze. Zajęcie Zaolzia gówna nam dało w perspektywie krótkoterminowej jak i długoterminowej. Gdzie jest dzisiaj Zaolzie ? Ponadto był argumentem dla innych w 1939 r., którzy mówili "patrzcie się, teraz płaczą, że im państwo rozebrali Niemcy i ZSRR, a rok temu to samo robili z Czechosłowacją".
Nie chcę sie Wam wtryniać w dyskusję ale w takich sprawach interweniować muszę. Hitler i Stalin bardzo przejęliby się krytyką tych, o których piszesz ale to taka dygresja
Zaanektowanie Zaolzia, tak jak wcześniej Litwy Środkowej przede wszystkim dało nam POWRÓT RODAKÓW do macierzy, którzy stanowili zdecydowaną większość mieszkańców. Inne argumenty przy tym bledną. To jest podstawowy cel polityki zagranicznej każdego normalnego państwa.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów