The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy Franciszek Smuda wyciągnie Białą Gwiazdę z marazmu?
Tak 398 51,42%
Nie 376 48,58%
Głosujących: 774. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
arti
Guest

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 08.06.2013, 14:13
gigant napisał(a):Wyświetl post
To jest ta przebudowa o której pisały podniecone media.
powiększają kible na żądanie Smudy i to będzie największy sukces jego przyszłej kadencji w Wiśle
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 08.06.2013, 14:28
arti napisał(a):Wyświetl post
powiększają kible na żądanie Smudy i to będzie największy sukces jego przyszłej kadencji w Wiśle
Sugerujesz ze bądą srać ze strachu przed każdym meczem?
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 08.06.2013, 17:46
patrzal-lca napisał(a):Wyświetl post
Nie jarając się przytoczę liczby, bo one najlepiej obrazują całą sytuację. Lubię konkrety. Majątek Cupiała wart 5 mld to był kilka lat temu, dziś ledwo przekracza 1,5 mld - to raz. Po drugie Cupiał włożył w klub nie jednorazowo, a łącznie (przez 15 lat!) 100-120 mln zł (podkreślam zł!), co przy jego majątku wydaje się śmieszne. Kim jest W. Kita? Były właściciel Lausanne, która w okresie jego rządów sięgnęła po wicemistrzostwo Szwajcarii. Jak na prowincjonalny klub to sukces - może to dziwne, lecz w ciągu zaledwie 3 lat, nie 15 lat jak Cupiał przeznaczył 10 mln euro (podkreślam euro). Obecnie jest prezesem FC Nantes, jak ktoś słusznie zauważył. Klub kupił za ok. 10 mln euro, a w ciągu 5/6 lat wpompował w FC Nantes ok. 50 mln euro. Gdyby zliczyć równowartość pieniędzy, które przeznaczył Kita na piłkę, nawet po najniższym kursie euro, tylko we Francji - chcąc, nie chcąc, nie jarając się jak dziecko jak to powiadasz - wychodzi z czysto matematycznych obliczeń więcej, niż Cupiał przez całą swoją erę w Wiśle Kraków. Jeśli weźmiesz pod uwagę różnice w majątku poszczególnych panów usiądź i zastanów się, kto jest śmieszny i niepoważny. BC czy WK. Gdyby Kita zainwestował w Wisłę te pieniądze, które już zdążył przeznaczyć na zaledwie I ligowe FC Nantes (czyli około 180-200 mln zł) BC się chowa w swojej grubej dupie. To są liczby, matematyka. Próbujesz dyskutować, śmiało, lecz poprzyj swoje tezy faktami, cyframi, dowodami. Samo mówienie, ile to Cupiał ma, kim jest i jak pomiata ludźmi oraz ile na Wisłę przeznaczył, jest marnym argumentem. Jestem rzeczowy, interesują mnie w tym akurat przypadku cyferki. Kita był gotów przeznaczyć na Wisłę więcej niż Cupiał przez wszystkie swoje lata razem wzięte - to najlepiej pokazuje, kim jest W. Kita i jakie miał plany względem Wisły. Do prawdy - niepoważny partner do rozmowy - facet, który sondował możliwość nabycia PSG kilka lat wstecz.

Mając 5 mld majątku - budżet klubu na poziomie 60/70 mln, którym jarała się cała Polska jest abstrakcją! Duży facet, duże klocki. Jeśli odliczysz od tego prawa telewizyjne, premie za puchary (mało, ale jednak czasem coś wpadało), transfery i inne przychody - część z TF naprawdę jest na poziomie abstrakcji, nie wiem, nad czym tu się zachwycać. Mając 5 mld nie stać go było na boisko treningowe, a dziś go stać, kiedy jego majątek szacowany jest na 1,5 mld?! To, że w budżecie Wisła jest 45/50 mln to nie znaczy, że całość 45/50 daje Cupiał. Wiesz, gdzie popłynęły pieniążki z transferów Kuby, Żurawia, Marcelo czy Meliksona, czy Brożka? Jednego możesz być pewien - na pewno nie na wzmocnienia i rozwój klubu! ^^ Jak na kogoś, kto ma "tak ogromny" majątek, który pozwala mu pomiatać innymi i nie uważasz ich za partnerów niech sam da więcej! Jeśli go nie stać, niech zniża się do ludzi, których stać..

I woli ścisłości - nikt do klubu Kity póki co nie sprowadza, rozmawiamy jedynie o faktach. Stwierdziłeś, że Kita to nikt, więc weź kalkulator, bo sam liczyć nie umiesz. Nawet gdyby inwestor się pojawił - to bez znaczenia. W tym klubie nic nie jest na miejscu, oprócz loży dla prezesa. Czas zejść na ziemię - potęga Wisły póki co się skończyła, i nie jest to chwilowy marazm, lecz problem na kilka sezonów. Jesteśmy w sytuacji, w której JB - człowiek, który co do zasady odpowiada za politykę sportową drużyny - nie chce Smudy, lecz musi chcieć, bo BC tak powiedział. Świetny początek współpracy! Na poziomie obecnej Wisły Kraków - prowizorka. Zatrudnienie Smudy świadczy tylko o jednym - słabości, bezradności i braku pomysłu BC.
3 akapity wyjeba$%^eś, tylko, że takich bzdur, że sie tego czytać nie da. Powiedz ile ty masz lat i czym sie zajmujesz w życiu, bo zastanawiam się czy nie tracę czasu z jakimś gimnazjalistą przypadkiem.
Bzdura nr 1. Myślisz, że Cupiał finansuje Wisłę z własnego majątku? Chyba śmieszny jesteś. Jest to prawnie możliwe, ale podatek od darowizn jest dzisiaj nieopłacalny.
Bzdura nr 2. Majątek Cupiała to nie tylko aktywa pieniężne w postaci przytoczonych przez ciebie 1,5 mld. ale też: Akcje, inwestycje, pożyczki i wszystkie inne zasoby majątkowe, które maja wartość, walnąłem taka liczbę z głupa, pewnie jest większa, ale to nie ma żadnego znaczenia.
Bzdura nr 3. Pieniądze za transfery... poszły na rozwój klubu, jak najbardziej a precyzując na spłatę zadłużenia, którą spółka musi spłacać, po uprzednim zaciągnięciu pożyczki (żebyś mógł sie jarać bajeczna techniką Meliksona, spytem Frankowskiego i solidnościa Marcelo), żeby komornik jej nie zlikwidował(w uproszczeniu oczywiście).
Bzdura nr 4. Kita nie zainwestowałby takich pieniędzy w Polsce, bo system prawny i podatkowy tak utrudnia inwestowanie u nas, że się to po prostu nie opłaca. Jakby się opłacało, to dziś bylibyśmy na innym poziomie. U nas nie ma pieniędzy to trzeba wydusić z każdego co się da. Takie myślenie, i Cupiał z tak bogatą firmą jaką jest TF, Walter Rutkowski i inni nie dają rady wpompować takiej ilości pieniędzy, żebyśmy regularnie grali w Europie, a my tu mówimy o Kicie i jego soczewkach. Dajcie spokój.
Bzdura 5. Biorę kalkulator i liczę:
-Podatek vat w Polsce 23 %
-Podatek vat w Szwajcarii: 8%
-Podatek vat we Francji 19%
Dalszych stawek chyba nie muszę przytaczać?
Najprościej to zarządzać czyimiś pieniędzmi...
Dziękuję za uwagę

P.s Bzura 6. Rozmawiałeś z JB, o tym, ze nie chce Smudy, czy twoja wiedza opiera się na faktach medialnych?
Ostatnio edytowane przez palikot : 08.06.2013 o godz. 17:52.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 08.06.2013, 18:33
palikot napisał(a):Wyświetl post
3...Powiedz ile ty masz lat i czym sie zajmujesz w życiu, bo zastanawiam się czy nie tracę czasu z jakimś gimnazjalistą przypadkiem.....
Już kolega pisał. Tu: http://www.wislakrakow.com/forum/sho...&postcount=638
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
Schabek
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 08.06.2013, 18:53
No to teraz dwa cele przed nowym coachem na ten sezon:
1 Nie spaść
2 Wygrać z obrzezanymi OBA mecze
95% idiotów czyta posty z reką na myszce ... Nie zdejmuj teraz ręki za późno

Wisła Kraków!
Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 08.06.2013, 18:59
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
Już kolega pisał. Tu: http://www.wislakrakow.com/forum/sho...&postcount=638
No i już wiadomo czemu polska piłka jest w miejscu jakim jest. Zamiast się zająć budowaniem wielkiej piłki w Legnicy, to pisze eseje-dyrdymały na forum.

★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
patrzal-lca
Member

Od: 04.2007

Stary 08.06.2013, 22:15
palikot napisał(a):Wyświetl post
No i już wiadomo czemu polska piłka jest w miejscu jakim jest. Zamiast się zająć budowaniem wielkiej piłki w Legnicy, to pisze eseje-dyrdymały na forum.
Gdybym miał podsumować Twoje kompetencje, na Twoim nicku powinienem poprzestać, bo zdradza wszystko. Opowiedz o nich, skoro podważasz kompetencje kogokolwiek innego. Wyjmij medale z szafki i pochwal się, jakim jesteś wielkim mentorem piłki, że śmiesz udzielać mi porad. Co do wielkiej piłki, której nie możesz przeboleć - tak, aktualnie działam na rzecz piłki w Legnicy - w Krakowie dla ludzi z pasją miejsca nie ma. Nie zdradzę Ci, jak profesjonalnie zarządzać klubem, bo byłby to dyskurs filozoficzny w rzeźni. Pragnę jedynie przypomnieć, że nie tak dawno jeszcze 2-ligowa Miedź z długami, bez stadionu, bez zaplecza stała się klubem, który w ciągu zaledwie 3 lat, odkąd się pojawiliśmy: zagospodarował przyzwoity stadion, postawił oświetlenie (szykowana jest podgrzewana płyta), nie ma ani grosza długu, jest w pełni wypłacalny, ściąga ciekawych zawodników (byłych reprezentantów Polski, co jeszcze parę lat temu zakrawało na śmiech), zbudował zaplecze (na dziś 6 boisk pełnowymiarowych, jedno z oświetleniem i sztuczną trawą, a w planach są kolejne, zależnie od rozwoju klubu), zbudował akademię (obecnie 10 roczników, w których grają chłopcy ściągani z całego Dolnego Śląska i nie tylko), podpisał kontakty sponsorskie, dogadał się z miastem (co nigdzie łatwe nie jest), w jasny i przejrzysty sposób zbudował strukturę organizacyjną klubu, rozwinął scouting wprowadzając jedne z najbardziej szczegółowych ankiet, jakie kluby prowadzą. Nie jest to forum MKS Miedź, więc powstrzymam się od dalszego wymieniania. Najlepszą wizytówką niech będzie to, że na dziś Miedź ma jeden z największych budżetów w całej 1. lidze, a w ciągu kolejnych 2/3 lat planujemy awans do T-Mobile. W Legnicy postanowiliśmy na skróty nie iść, aby móc rywalizować w aspekcie sportowym - wzmacniamy się organizacyjnie. Awans tak, lecz nie na skróty - pozostawimy po sobie w pełni profesjonalny klub, a nie tylko wspomnienia sportowe. Nie tak dawno ta sama Miedź mało co Wisły nie ośmieszyła, przegrywając jedynie 3:4. Jak to możliwe? Tajemnica zawodowa, której póki co w Wiśle nie odkryto i nie chciano odkryć. Nie mam ochoty więcej odpowiadać na pytania dot. wieku czy kompetencji mało kompetentnych ludzi.

Przedstaw swoje osiągnięcia w profesjonalnej piłce, może to Ty jesteś jeszcze w gimnazjum?
Jeśli wiedza na temat klubu, jest taka sama, jak na temat podatków - współczuję po raz kolejny. Podajesz mi stawki VAT, a kluby sportowe działające w ramach spółek akcyjnych, płacą podatek dochodowy od osób prawnych, którego stawka wynosi bodajże aktualnie 19%. Dodatkowo klubu są zwolnione z części podatku, pod warunkiem, że oznaczona część przeznaczą na szkolenie dzieci i młodzieży, a wydatki te nie są zaliczane do kosztów uzyskania przychodu przez kluby. Nie ma znaczenia źródło - transfery czy darowizny na rzecz klubu. Jeśli szkolenia się nie prowadzi - nie moja wina! Nie wiem, po co mi VAT Cupiała, nie rozliczam mu PIT-ów, sritów czy vatów.. Dziwię się też, że spłatę zadłużenia postrzegasz jako rozwój klubu.. To bardziej normalizacja i próba stabilizacji, niż jakikolwiek rozwój. Widocznie słowo rozwój postrzegasz inaczej, niż ja. Nie za bardzo rozumiem te Twoje podatki, nie wiem, czy chce je rozumieć nawet, bo nie wydaje mi się, byś mógł mi w czymkolwiek pomóc.
Ostatnio edytowane przez patrzal-lca : 08.06.2013 o godz. 23:01.
Odpowiedz cytując
wiktork
Junior Member

Od: 02.2008

Stary 08.06.2013, 23:16
tiaa... budujecie wielką piłkę w Legnicy z pasją... zaraz zaraz, wy coś ostatnio graliście, może błysnąłbyś erudycją opisując jak to tam było z sąsiadką
Odpowiedz cytując
s1mone
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 09.06.2013, 00:30
Merytorycznie bez zarzutu patrzal-lca, tylko to Twoje chełpienie się wielką piłką w Legnicy i wycieczki osobiste naprawdę słabe.

Ci co czytają to widzą kto mądrze pisze. Zacząłem czytać twojego posta od połowy i myślę, "no facet z sensem pisze", a potem przewijam do góry a tu taki krzak

Naprawdę Słabo. Zapytaj go jeszcze ile ma w bicepsie. To następny krok.

Ostatnio edytowane przez s1mone : 09.06.2013 o godz. 00:33.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 09.06.2013, 06:34
Gdybym miał podsumować Twoje kompetencje, na Twoim nicku powinienem poprzestać, bo zdradza wszystko. Opowiedz o nich, skoro podważasz kompetencje kogokolwiek innego. Wyjmij medale z szafki i pochwal się, jakim jesteś wielkim mentorem piłki, że śmiesz udzielać mi porad. Co do wielkiej piłki, której nie możesz przeboleć - tak, aktualnie działam na rzecz piłki w Legnicy - w Krakowie dla ludzi z pasją miejsca nie ma. Nie zdradzę Ci, jak profesjonalnie zarządzać klubem, bo byłby to dyskurs filozoficzny w rzeźni. Pragnę jedynie przypomnieć, że nie tak dawno jeszcze 2-ligowa Miedź z długami, bez stadionu, bez zaplecza stała się klubem, który w ciągu zaledwie 3 lat, odkąd się pojawiliśmy: zagospodarował przyzwoity stadion, postawił oświetlenie (szykowana jest podgrzewana płyta), nie ma ani grosza długu, jest w pełni wypłacalny, ściąga ciekawych zawodników (byłych reprezentantów Polski, co jeszcze parę lat temu zakrawało na śmiech), zbudował zaplecze (na dziś 6 boisk pełnowymiarowych, jedno z oświetleniem i sztuczną trawą, a w planach są kolejne, zależnie od rozwoju klubu), zbudował akademię (obecnie 10 roczników, w których grają chłopcy ściągani z całego Dolnego Śląska i nie tylko), podpisał kontakty sponsorskie, dogadał się z miastem (co nigdzie łatwe nie jest), w jasny i przejrzysty sposób zbudował strukturę organizacyjną klubu, rozwinął scouting wprowadzając jedne z najbardziej szczegółowych ankiet, jakie kluby prowadzą. Nie jest to forum MKS Miedź, więc powstrzymam się od dalszego wymieniania. Najlepszą wizytówką niech będzie to, że na dziś Miedź ma jeden z największych budżetów w całej 1. lidze, a w ciągu kolejnych 2/3 lat planujemy awans do T-Mobile. W Legnicy postanowiliśmy na skróty nie iść, aby móc rywalizować w aspekcie sportowym - wzmacniamy się organizacyjnie. Awans tak, lecz nie na skróty - pozostawimy po sobie w pełni profesjonalny klub, a nie tylko wspomnienia sportowe. Nie tak dawno ta sama Miedź mało co Wisły nie ośmieszyła, przegrywając jedynie 3:4. Jak to możliwe? Tajemnica zawodowa, której póki co w Wiśle nie odkryto i nie chciano odkryć. Nie mam ochoty więcej odpowiadać na pytania dot. wieku czy kompetencji mało kompetentnych ludzi.

Przedstaw swoje osiągnięcia w profesjonalnej piłce, może to Ty jesteś jeszcze w gimnazjum?
Jeśli wiedza na temat klubu, jest taka sama, jak na temat podatków - współczuję po raz kolejny. Podajesz mi stawki VAT, a kluby sportowe działające w ramach spółek akcyjnych, płacą podatek dochodowy od osób prawnych, którego stawka wynosi bodajże aktualnie 19%. Dodatkowo klubu są zwolnione z części podatku, pod warunkiem, że oznaczona część przeznaczą na szkolenie dzieci i młodzieży, a wydatki te nie są zaliczane do kosztów uzyskania przychodu przez kluby. Nie ma znaczenia źródło - transfery czy darowizny na rzecz klubu. Jeśli szkolenia się nie prowadzi - nie moja wina! Nie wiem, po co mi VAT Cupiała, nie rozliczam mu PIT-ów, sritów czy vatów.. Dziwię się też, że spłatę zadłużenia postrzegasz jako rozwój klubu.. To bardziej normalizacja i próba stabilizacji, niż jakikolwiek rozwój. Widocznie słowo rozwój postrzegasz inaczej, niż ja. Nie za bardzo rozumiem te Twoje podatki, nie wiem, czy chce je rozumieć nawet, bo nie wydaje mi się, byś mógł mi w czymkolwiek pomóc.
W związku z Miedzią i budową w Niej fajnej piłki mam pytanie: dlaczego Baniak? Serio - jestem bardzo ciekaw.
A druga sprawa - jak już to będzie ten sezon kiedy będziecie na serio walczyć o extra to proszę daj znać.
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 09.06.2013, 09:05
arti napisał(a):Wyświetl post
W związku z Miedzią i budową w Niej fajnej piłki mam pytanie: dlaczego Baniak? Serio - jestem bardzo ciekaw.
A druga sprawa - jak już to będzie ten sezon kiedy będziecie na serio walczyć o extra to proszę daj znać.
Panowie ja osobiście raczej czuje lekkie zażenowanie czytając co się robi w Legnicy ..... jeśli patrzal-ca ma w tym swój udział to chyba wypada położyć "uszy po sobie" i pokazywać przykład Cupiałowi a nie czepiać się tego że nie mają w Legnicy ekstraklasy a my mamy ... bo za 3 lata może być odwrotnie ....
Na szczęście jakieś ruchy (współpraca z akademią piłkarską , centrum szkolenia w Myślenicach) wskazują na wzrost świadomości..... także w Krakowie .
Ostatnio edytowane przez Grantar : 09.06.2013 o godz. 09:08.
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 09.06.2013, 09:46
. Nie tak dawno ta sama Miedź mało co Wisły nie ośmieszyła, przegrywając jedynie 3:4. Jak to możliwe?
tak samo mozliwe jak wczorajszy wynik Haiti z Hiszpanią (1-2). Mało co Hiszpanów nie ośmieszyli...
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
patrzal-lca
Member

Od: 04.2007

Stary 09.06.2013, 10:06
Nie chełpię się, ani nie mam ochoty na wycieczki osobiste. Nie rozumiem jednak, w jakim celu ktoś któryś raz z kolei pyta o wiek czy kompetencje. Mam w zwyczaju odpowiadać na zadane mi pytania i to uczyniłem, gdy ktoś wycieczkę osobistą skierował w moją stronę. Merytorycznie nie wnosi to nic do dyskusji i nie zamierzam więcej odpowiadać na tego typu pytania. Ostatnim pytaniem, na które odpowiadam a propos siebie samego, czy Miedzi Lca to "Dlaczego Baniak?" autorstwa "arti". Po rezygnacji i zakończeniu współpracy z poprzednim szkoleniowcem cel był jeden: otwarcie nowego rozdziału - zgłosiło się kilku kandydatów, w tym B. Baniak, który przedstawił wizję zespołu, dawał gwarancję ściągnięcia do klubu kilku renomowanych zawodników oraz miał potrzebne w ówczesnym czasie doświadczenie w pracy trenerskiej na poziomie nas zadowalającym. Po analizie kandydatur, propozycji ich sztabu oraz pracy z drużyną uznaliśmy, że "Bebeto" daję gwarancję rozwoju na oczekiwanym przez nas poziomie. Postawiono przed nim cel zrealizował. Obecnie analizujemy zakończony sezon i zastanowimy się, czy Baniak wciąż gwarantem rozwoju jest, czy też konieczne jest wzmocnienie na ławce trenerskiej. Temat zamknięty!

Jeśli kogokolwiek uraziłem, masz wystarczająco dużo dystansu, by przeprosić urażonych. Jest to forum Wisły Kraków, w której się wychowałem jako piłkarz i byłoby miło, gdyby skupiono się na wymianie argumentów, a nie ciągłych pytaniach o kompetencje czy wiek. Pozdrawiam forumowiczów.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 09.06.2013, 10:10
Grantar napisał(a):Wyświetl post
Panowie ja osobiście raczej czuje lekkie zażenowanie czytając co się robi w Legnicy ..... jeśli patrzal-ca ma w tym swój udział to chyba wypada położyć "uszy po sobie" i pokazywać przykład Cupiałowi a nie czepiać się tego że nie mają w Legnicy ekstraklasy a my mamy ... bo za 3 lata może być odwrotnie ....
Na szczęście jakieś ruchy (współpraca z akademią piłkarską , centrum szkolenia w Myślenicach) wskazują na wzrost świadomości..... także w Krakowie .
Z mojej strony to nie była napinka, niech mnie nikt źle nie zrozumie.
Przyszedł do nich ktoś z pieniędzmi i dość rozsądnie je wydają... tak to widziałem patrząc z Krakowa i niezbyt uważnie. Całkiem możliwe, że powinniśmy (nasi działacze) udać się do Legnicy po naukę.
Moje pytanie o Baniaka wzięło się stąd, że dla mnie to jeden z symboli przekrętów w polskiej piłce od jakichś 20 lat - jak się ma budowanie czegoś zdrowego do obecności takiego dżentelmena na ławce trenerskiej?
A drugie... jak będą chcieć awansować to mając pieniądze po prostu awansują, a ja chciałbym się tym cieszyć (zarobić u buków) razem z nimi
Ostatnio edytowane przez arti : 09.06.2013 o godz. 10:39.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 09.06.2013, 10:30
nesta napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie ta kadra za Beenhakkera przerastala wszystkie inne reprezentacje z ostatnich lat o kilka dlugosci. To kolejne potwierdzenie gdzie jest polska mysl szkoleniowa i jaka jest przepasc z zachodem. Smiem twierdzic, ze z dorbym trenerem z zagranicy, gdyby mial czas, przy rozsadnej, stopniowej polityce transferowej, Wisla pozamiatala by ta marniutka lige na lata bez zadnych LM, baz itp. Tylko jak sie ma wlasciciela, ktory zachowuje sie jak dziecko i po prostu totalnie nie czuje pilki, to nic z tego nie bedzie. Moje male marzenie, ze taki Huub Stevens wymieniany jest kiedys w kontekscie Wisly, a nie repry.
Myślę podobnie, nie przypadkowo Benhałer będąc już emerytowanym trenerem wprowadził nas po raz pierwszy w historii do ME drogą eliminacji a nie gospodarza. Nawet z tym drewnianym materiałem co jest dobry (będący w czynnej pracy) trener z Zachodu wykręciłby o wiele lepszy wynik. Czas bawienia się kadrą różnych Waldków Kingów czy Smudopodobnych jest czasem straconym. Tak samo w Wiśle, żeby zaistnić na poważnie (nie tylko w buraczance) trzeba mieć fachowca na ławce trenerskiej. Ja po informacji o trenerze Apoelu Jovanoviczu aż zaniemówiłem z wrażenia. Ale niestety okazało się jak zwykle ostatnio. Mówimy o Jovanovicu , zatrudniamy Smudę. Czyli marazm w kolejnym roku.
Odpowiedz cytując
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 09.06.2013, 11:03
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Myślę podobnie, nie przypadkowo Benhałer będąc już emerytowanym trenerem wprowadził nas po raz pierwszy w historii do ME drogą eliminacji a nie gospodarza. Nawet z tym drewnianym materiałem co jest dobry (będący w czynnej pracy) trener z Zachodu wykręciłby o wiele lepszy wynik. Czas bawienia się kadrą różnych Waldków Kingów czy Smudopodobnych jest czasem straconym. Tak samo w Wiśle, żeby zaistnić na poważnie (nie tylko w buraczance) trzeba mieć fachowca na ławce trenerskiej. Ja po informacji o trenerze Apoelu Jovanoviczu aż zaniemówiłem z wrażenia. Ale niestety okazało się jak zwykle ostatnio. Mówimy o Jovanovicu , zatrudniamy Smudę. Czyli marazm w kolejnym roku.
Dokładnie, żaden Smuda, Nawałka, Stokowiec itd. nic nie wniesie. Ostatnim polskim trenerem, który wpłynął pozytywnie na piłkarzy (to taki eufemizm - nie chciałem pisać że ich "rozwinął piłkarsko") był Skorża. Nie bez przyczyny wszyscy nasi zawodnicy notują systematyczny zjazd formy i umiejętności. Nie myślę już nawet o sukcesach w Europie ale chociaż o jakimkolwiek rozwoju. Polski trener - o ile nie jest wyznawcą pms - jedyne co ma do zaoferowania to "zamordyzm". Część kibiców to łatwo łyka, no bo najprościej jest przecież wszystkich zmobilizować krzykiem. Nie tędy droga. To nie wpłynie na lepszą technikę, taktykę i zgranie. Co najwyżej zmobilizuje zawodników do większego wysiłku, ale z tymi umiejętnościami jakie mają pozostałości po pierwszej drużynie to nawet efekty tej mobilizacji będą nędzne.

Polski trener z punku widzenia właściciela ma jedną dużą zaletę - łatwiej go kontrolować. Plus da zarobić paru krewnym i znajomym królika...
c.d.n.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 09.06.2013, 11:16
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
no ale trener z zagranicy to bardzo kosztowna zabawa jak Maaskant ( utrzymanie Jaliensa i innych których chciał),wątpie że Cupiał jeszcze kiedyś bedzie chciał na to pójść.Ten Jovanović to po pierwsze chciałby swoich zawodników sprowadzić a to pewnie kosztowna sprawa, swój sztab szkoleniowy ,no i mieć pewnie ze dwa lata na budowe zespołu a wszyscy wiemy że Boguś potrafi być niecierpliwy
Ostatnio edytowane przez AYALA : 09.06.2013 o godz. 11:23.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 09.06.2013, 11:25
Ile kosztują nas ci tańsi krajowi trenerzy ? Chciałbym np. wiedzieć ile zarabiał (i ile będzie) Smuda, Kasperczak, Probierz a ile Maaskant ?
Czy lepiej mieć trochę droższego trenera z zagranicy (ale fachowca) trenującego np. tańszych zawodników, który swoim warsztatem i charyzmą osiagnie z nimi cel. Czy wydawać przez kolejne lata tez nie małe pieniądze na kolejnych krajowych pseudotrenerów i kręcić się w kółko ?
Odpowiedz cytując
wwf
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 09.06.2013, 11:44
Ale ani Masskant, ani Petrescu w polsce nie byli uznawani ze jakiś wielkich fachowców.

Za Petrescu graliśmy siłową, ostrą piłkę na pograniczu faulu. Z tyłu miało być na zero a do przodu głupie wrzutki z których miała być 1 bramka po stałym fragmencie gry lub sytuacji Kryszałowicza.
Perescu nie potrafił zrozumieć że dostał techniczny zespół który się chce cieszyć piłką a nie tylko biegać przez 90 minut od jednego pola karnego do drugiego. Petrescu zabrakło inteligencji i szybkiego dogadania się z zespołem które chcarakteryzyje trenerów wielkich a nie zaledwie dobrych.
Patrząc na jego karierę to wcale nie był jakimś bogiem.
Ligę Mistrzów wywalczył mu ktoś inny dobrymi wynikami w pucharach a on to po prostu wykorzystał. Inni skoncentrowali się na europejskich pucharach a jego zespół tylko na lidze. No i Petrescu wygral mistrzostwo kraju które dawało bezpośredni awans do LM. I tyle było jego zasług że zagrał w LM. Czy musiał pokonać w eliminacjach Barce lub Real - nie musiał. Czy musiał umieć przygotować zespół do meczów eliminacyjnych - nie musiał.

Co do Maaskanta. Tutaj mieliśmy do czynienia jeszcze z kimś słabszym, bo o ile Petrescu miał swoją wizję i doświadczenie z kariery piłkarskiej, o tyle Maaskant to już cienias jakich polska piłka dawno nie widziała.
Po pierwsze był to trener 2 ligowy w swoim kraju. Nie miał w Holandii jakiś większych wyników jedynie jakieś awanse z 2 do 1 ligi. Czyli facet na poziomie Tarasiewicza.
Po drugie facet totalnie nie miał pojęcia o taktyce
Po trzecie Ciągła gra defensywna, 4 obrońców 3 defensywnych w pomocy i w ataku jeden Genkov. Nudny styl który nikomu nie mógł się podobać.
Po czwarte nie nauczył zawodników żadnych schematów. Gra ofensywna opierała się tylko na Meliksonie i Małeckim
Po piąte Cienias, cienias, cienias

Prawda jest taka że Wisła tylko raz miała dobrego terenera - Pierwsze podejście Kasperczaka.
To był trener który jeszcze coś potrafił, umial wszystko poukładać taktycznie, dzięki prowadzonym treningą zawodnicy podnieśli swoje umiejętności i po roku treningów wygrywali ze wszystkimi w tej lidze jak chcieli.
Kasperczak nadał styl swojej drużynie, miał szacunek u zawodników ( po jego zwolnieniu Żurawskiemu odechciało się grać w Krakowie)
Kasperczak był najlepszym trenerem jakiego Wisła miała.

Dziś należało by zrobić to samo. Zatrudnić kogoś poważnego , kto miał wyniki jeszcze rok temu a nie 5 lat temu z nazwiskiem kto trenował w Lidze Włoskiej, Francuskiej i zarabiał będzie nawet i 650 000euro rocznie.

Tylko taki trener + baza szkoleniowa i boiska da możliwość rozwoju.

Ja zatrudnienie Smudy rozumiem w ten sposób że Cupiał ma już dość płacenia wysokich pensji a póżniej oglądania człapania po boisku zawodników bo im się nie chce.
U Smudy będzie walka, będzie bieganie, bo Smuda ma taki styl prowadzenia zespołu. W reprezentacji sobie nie poradził, ale w lidze polskiej wystarczy walczyć i biegać ( Kuba Kosecki z Legii) żeby wszyscy uznali cię za gwiazdę. Na arenie międzynarodowej wszyscy walczą i biegają.
Ale na razie Wisła musi się skupić na wywalczeniu pozycji w Polsce a dopiero póżniej przyjdzie czas na europę i puchary.
Ostatnio edytowane przez wwf : 09.06.2013 o godz. 12:12.
A z polską piłką rzeczywiście jest źle. Mecz Legii z Szachtarem Donieck to była katastrofa. Teraz oglądam Szachtara w Lidze Mistrzów i to też jest katastrofa. To daje odpowiedź, jak daleko wam do poziomu Interu Mediolan czy Bayernu. Ta odległość bardzo mnie martwi -- Leo Beenhakker
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 09.06.2013, 12:30
Tutaj też nie ma co z kolei kombinować z trenerami - trzeba się pogodzić, że Smuda będzie trenerem, co nie oznacza, że nie można go krytykować. Dlaczego trzeba się pogodzić? Bo gdyby teraz władze chciały zmienić koncepcję z trenerem, to zrobiłoby się zamieszanie z transferami i żadnego piłkarza nie udałoby się Wiśle sprowadzić, a przede wszystkim takich, jakich chce nowy trener. Jestem przeciwnikiem Smudy, mam nadzieję, że to rozwiązanie tymczasowe, a po nim przyjdzie młody, zdolny obiecujący trener, który wszystko w klubie poukłada. Szkoła francuska (vide: Kasperczak za pierwszym podejściem) bardzo mi się podobała - więc może w tym kierunku trzeba szukać.
RAZEM WYPEŁNIJMY STADION PRZY REYMONTA !!! RAZEM BUDUJMY WIELKĄ WISŁĘ !!!
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 09.06.2013, 13:01
bonawentura ale juz był młody zdolny trener - Michał Probierz.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 09.06.2013, 13:30
Nie chełpię się, ani nie mam ochoty na wycieczki osobiste. Nie rozumiem jednak, w jakim celu ktoś któryś raz z kolei pyta o wiek czy kompetencje. Mam w zwyczaju odpowiadać na zadane mi pytania i to uczyniłem, gdy ktoś wycieczkę osobistą skierował w moją stronę. Merytorycznie nie wnosi to nic do dyskusji i nie zamierzam więcej odpowiadać na tego typu pytania.
Błędem było w ogóle odpowiadanie internetowym frajerom. Ja kiedyś frustratom odpowiedziałem jak wyglądają negocjacje mojego kontraktu (przy okazji nowej umowy Małeckiego), to do dziś niektórych dupa boli. Jeśli ktoś zadaje takie pytania, to należy go zlać z góry na dół.

A napinka prezentowana tu przez niektórych to cecha rozpoznawcza tego forum. Oni są wielka Wisła i nie będzie im jakieś Podbeskidzie czy Piast... Wiadomo o co chodzi.

Musisz mieć świadomość, że na jednego rozsądnego gościa którego interesuje to co masz do powiedzenia trafia się dwudziestu życiowych nieudaczników, którzy będą chcieli tylko Cię obrazić.

Zauważ, że merytorycznie żaden z mózgów nie odniósł się do tego co napisałeś. To Ci powinno wystarczyć, a na zaczepki w stylu "wielka piłka w Legnicy" nie reaguj. Masz opcje "ignoruj", korzystaj z niej rozsądnie.

Ja uważam, że wniosłeś trochę znajomości realiów na to forum, a to już coś.

wwf - krótka piłka. Bredziłeś (tak, tak, to dobre słowo) w kwestii Smudy, bredziłeś (i ciąglę bredzisz) w kwestii Fornalika. Nic z tego co napisałeś nie miało pokrycia w rzeczywistości. Może pora zrewidować poglądy n.t. rodzimej myśli szkoleniowej? Zamiast próbować umniejszać sukcesy zagranicznych trenerów, zastanowić się czemu nasi nigdzie sobie nie radzą (nawet w Arabii Saudyjskiej)?
Taka drobna sugestia.
I od razu druga: zanim zaczniesz pisać o słabych piłkarzach, zobacz w jakich zagranicznych klubach oni grają, a jakie propozycje dostają nasi trenerzy z "najwyższej półki". Druga liga rosyjska (spadkowicz), druga Bundesliga (spadkowicz), liga Grecka (bankrutujący spadkowicz), lider ligi litewskiej. A co najlepsze - to chyba wszystkie z ostatnich lat...
Są dwie opcje: albo cały Świat się myli, albo ty i Stanowski z "Weszło!". Tylko, że nawet on wycofuje się rakiem z poparcia dla Fornalika...
A Petrescu nie musi robić na tobie wrażenia. Wystarczy że robi na właścicielach rosyjskich klubów, a uwierz mi - ich akurat stać na każdego trenera...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 09.06.2013 o godz. 13:49.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 09.06.2013, 13:47
czemu Nasi sobie nigdzie nie radzą - A czemu mają sobie radzić ? Skąd pomysł ze sobie poradzą ,skąd przesłanki?
jesteśmy yyy która? 60 ligą świata wiec to chyba logiczne ze nikt z pierwszej 10 nawet na naszego nie spojrzy. To tak jakby Polacy na trenera skoczków brali nigeryjczyka.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 09.06.2013, 13:51
szprotson napisał(a):Wyświetl post
jesteśmy yyy która? 60 ligą świata wiec to chyba logiczne ze nikt z pierwszej 10 nawet na naszego nie spojrzy. To tak jakby Polacy na trenera skoczków brali nigeryjczyka.
Nikt z pierwszej dziesiątki, dwudziestki, trzydziestki. Biedactwa...
Dobrze chociaż, że mogą to sobie odbić, kompromitując naszą reprezentacje stylem gry sprzed trzydziestu lat.

Nie wiem kompletnie co chciałeś przekazać tym postem, ale jednego nie podważysz - nasze drużyny grają taktycznie neolit.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 09.06.2013, 13:58
to chciałem przekazać ze jesteśmy SŁABI.
mamy słabych piłkarzy i słabych trenerów wiec dziwi mnie pytanie na temat ich osiagniec w Europie.Totalnie oderwane od rzeczywistości.....

E: nie wyczułem Każdy ma prawo odlecieć
Ostatnio edytowane przez szprotson : 09.06.2013 o godz. 14:04.

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 09.06.2013, 14:00
mamy słabych piłkarzy i słabych trenerów wiec dziwi mnie pytanie na temat ich osiagniec w Europie.Totalnie oderwane od rzeczywistości.....
Wiesz, tylko że to było pytanie retoryczne.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 09.06.2013, 14:25

E: nie wyczułem Każdy ma prawo odlecieć
Nie mamy piłkarzy tak słabych jak nasze wyniki. Trzech z nich grało w finale LM!

Oto właśnie chodzi, że zawsze gdzieś jakiś piłkarz trzyma ten europejski poziom. Natomiast polski trener? Nigdy.

Polscy trenerzy nie robią kariery gdyż są beznadziejni, a nie dlatego że mają słabych zawodników. Myślisz, że Ferguson w Szkocji trenował same piłkarskie perełki?
Ddf
Odpowiedz cytując
milosz
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 09.06.2013, 14:47
wwf napisał(a):Wyświetl post
Ale ani Masskant, ani Petrescu w polsce nie byli uznawani ze jakiś wielkich fachowców .
Polska dużą literą, szanujmy własny kraj, ale piłkarsko to w istocie jesteśmy mało wiarygodni w ocenie trenerów z zagranicy.

Petrescu zbudował dobrą grę obronną, a w ofensywie brakowało nam po prostu piłkarzy jakościowych do stylu gry proponowanego przez trenera, czyli pisząc prościej, transferów. Wisła nie miała zarówno dobrego (odpowiedniego, czyli dobrze grającego np. głową) środkowego napastnika, jak i odpowiednich skrzydłowych. Gdyby owe transfery sie pojawiły to w ofensywie gra wyglądałby dużo lepiej, ale ..tu odezwała sie juz legendarna "cierpliwość i w kluczowych momentach, po prostu skąpstwo naszego bossa. Dodać też należy, że ta tzw. "gra na pograniczu faul", to nic innego jak zawężanie pola gry, czyli obraz całej współczesnej piłki z wyższej półki, tak grają ekipy niemieckie, angielskie, ale i słynna, technicznie grająca Barcelona, bowiem i u niej przy stracie piłki widzimy ostry pressing, no ale u nas to sie nazywa gra na pograniczu faul, ot, PMSzkol.

Maaskant zaś który według niektórych był
o tyle Maaskant to już cienias jakich polska piłka dawno nie widziała.
, hmm otóż gość zdobył na 3 kolejki przed końcem rozgrywek MP z 10 pkt. przewagą nad druga ekipą, a w pucharach europejskich też nie było najgorzej, ale zamiast wzmacniać zespół po kryzysie po odpadnięciu w kw. do LM i w okienku zimowym rozwijać naszą drużynę jakościowo (przebieg rundy wiosennej pokazał jak niewiele było trzeba do ponownego zakwalifikowania się do LE, lub nawet powalczenia o MP, bo w naszej lidze niewiele trzeba aby mieć sukces, ale jednak jakieś atuty mieć trzeba ..), o całym klubie już nie wspominając, ..odezwała się kolejny raz legendarna „cierpliwość” właściciela.

Kasperczak był najlepszym trenerem jakiego Wisła miała.
Tak tyle że to francuska myśl szkoleniowa, uzupełniona tym co mieliśmy najlepsze w polskiej piłce, dziś to co nasze (tj. polskie) najlepsze, gra głównie w lidze niemieckiej.

___

Nie podobał mi się styl gry ekipy Petrescu, bo będąc kibicem reprezentacji Brazylii preferuje techniczna piłkę, lubię tzw. „krakowska piłkę”, czyli mała grę z licznymi podaniami, ale świat się zmienia i ta techniczna piłka musi łączyć się z pressingiem, dlatego dłuższy pobyt Petrescu rozwinąłby nas spod względem piłkarskim.

Co do Maaskanta, to o ile byłem zwolennikiem pozostania w klubie długofalowo Valckxa, to w miejscu Maaskanta widziałbym trenera dużo lepszego, niż przeciętniaka z ligi holenderskiej.
. Czyli facet na poziomie Tarasiewicza..
Nonsens. „Nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych . Nie bądźmy Pewex’ami.” Maskant to zupełnie inna półka niż Tarasiewicz.

Zatrudnić kogoś poważnego , kto miał wyniki jeszcze rok temu a nie 5 lat temu z nazwiskiem kto trenował w Lidze Włoskiej, Francuskiej i zarabiał będzie nawet i 650 000euro rocznie.
Tylko taki trener + baza szkoleniowa i boiska da możliwość rozwoju.
Tak. Tak ! Tyle że przy aktualnym podejściu bossa do naszego klubu to tylko „marzenia ściętej głowy”.

. U Smudy będzie walka, będzie bieganie, bo Smuda ma taki styl prowadzenia zespołu. (..) Ale na razie Wisła musi się skupić na wywalczeniu pozycji w Polsce a dopiero póżniej przyjdzie czas na europę i puchary.
Tylko czy samym bieganiem u emeryta Smudy to jest możliwe, cóż, przypuszczam że wątpię.

W moc trenera Smudy jakoś ciężko mi uwierzyć, a byłem kiedyś jego zwolennikiem, szanuje go za osiągnięcia w naszej lidze, a nawet zwyczajnie dosyć lubię za niekonwencjonalną osobowość, ale za przejście w trakcie sezonu z Wisły do Legii, z powodów etycznych u mnie odpada, a pod względem sportowy analogicznie odpada, bo emeryt, bo to jak z powrotem Łazarka czy Kasperczaka, ale może się mile rozczaruje, oby, choć.. szczerze wątpię.

Skoro więc nadziei w trenerze nie pokładam, a że pesymistą staram się nie być, to ..może będą jakieś ciekawe transfery, a i może będzie jakieś nowe , lepsze podejście właściciela do klubu, bowiem zawsze obok złych scenariuszy może pojawić się jakiś dobry. A najlepszy byłby ten z zagraniczną myślą szkoleniową z półki nieco wyższej niż Maaskant i z budową infrastruktury w naszym klubie, noo a przynajmniej .. niech boss.. wywali choć łysola, wiele to nie zmieni, ale zawsze jednego darmozjada w klubie będzie mniej .
Ostatnio edytowane przez milosz : 09.06.2013 o godz. 14:57.
Odpowiedz cytując
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 09.06.2013, 15:05
Konrad. napisał(a):Wyświetl post
Nie mamy piłkarzy tak słabych jak nasze wyniki. Trzech z nich grało w finale LM!

Oto właśnie chodzi, że zawsze gdzieś jakiś piłkarz trzyma ten europejski poziom. Natomiast polski trener? Nigdy.

Polscy trenerzy nie robią kariery gdyż są beznadziejni, a nie dlatego że mają słabych zawodników. Myślisz, że Ferguson w Szkocji trenował same piłkarskie perełki?
10 znaków/10 znaków
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 09.06.2013, 15:23
Konrad. napisał(a):Wyświetl post
A rok wcześniej zdobyło mistrzostwo Bundesligi, będąc podstawowymi piłkarzami swojej drużyny. Lewandowskiemu w tym roku zabrakło bramki do tytułu króla strzelców tej ligi. Jeżeli to nie jest wysoki poziom, to ja już nie wiem...

Myślę, że przepaść najlepiej ilustruje prosty przykład: trzech reprezentantów zdobywa mistrzostwo i wicemistrzostwo Bundesligi, gra w finale Ligi Mistrzów, a ich były selekcjoner spuszcza z drugiej Bundesligi Regensburg z jakąś żałosną zdobyczą punktową. Dodajmy, że dla obecnego szczytowym osiągnięciem w karierze było trzecie miejsce w lidze i oklep w pucharach od Maltańczyków (jeśli dobrze pamiętam, jak nie, to mnie poprawcie).

Dlatego Piechniczek... Znaczy - wwf- powinien dać już sobie spokój. Najpierw zacznijmy na poważnie szkolić rodzimych trenerów tak jak to się robi na zachodzie, a potem ich porównujmy z zagranicznymi kolegami. Jak obejrzałem mecz z Mołdawią u siebie powiedziałem coś w stylu: "Mołdawia była lepsza o nas o klasę taktycznie, mieli po prostu gorszych piłkarzy. Fornalik to trenerskie zero.".

Nie mam nic do Smudy i Fornalika, ale trzeba bardzo mocno rozróżnić: piłkarskie umiejętności zawodników i ustawienie zespołu. W tym drugim biły nas na głowę wszystkie drużyny EURO 2012, włącznie z Irlandią.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 09.06.2013 o godz. 18:47.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów