The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy Franciszek Smuda wyciągnie Białą Gwiazdę z marazmu?
Tak 398 51,42%
Nie 376 48,58%
Głosujących: 774. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.06.2013, 21:49
WISŁAZWE napisał(a):Wyświetl post
Kita to właściciel FC Nantes i w ten klub włożył więcej niż Cupiał przez 15 lat w Wisłę

Kita jest byle kim?
zdefiniuj włożyć:
Nie pamiętam jaki był 15 lat temu parytet siły nabywczej pieniądza w Polsce, ale "włożenie" w klub 100 mln zł na dzień dobry podejrzewam robił wrażenie... niż marne 30 mln Kity (tak euro w 2008 było po 3 zł )
Chciałbym zaznaczyć, że rozmawiamy o roku 2008, więc czego gwarantem dla Cupiała był Kita ze swoimi 10 mln euro? .....
Gwarantem śmiechu tylko
p.s http://pl.wikipedia.org/wiki/Waldemar_Kita

radzę sobie przeczytać, kogo sobie do klubu życzycie sprowadzić
Ostatnio edytowane przez palikot : 06.06.2013 o godz. 21:54.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
JOSE 841
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 06.06.2013, 21:53
Po prostu Legionista popadł w stan zagrożenia bo wie że jeśli Smuda ponownie zawita to może być konkurencjom która przejmie cześć władzy m.in za transfery.A dobre kontakty z C mogą dać Smudzie który ma wizje odbudowy Wisły w porównaniu do B który za bardzo jej nie ma nawet stołek po Legioniście w niedalekiej przyszłości.
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 06.06.2013, 22:03
palikot napisał(a):Wyświetl post
zdefiniuj włożyć:
Nie pamiętam jaki był 15 lat temu parytet siły nabywczej pieniądza w Polsce, ale "włożenie" w klub 100 mln zł na dzień dobry podejrzewam robił wrażenie... niż marne 30 mln Kity (tak euro w 2008 było po 3 zł )
Chciałbym zaznaczyć, że rozmawiamy o roku 2008, więc czego gwarantem dla Cupiała był Kita ze swoimi 10 mln euro? .....
Gwarantem śmiechu tylko
p.s wis.la/af04u

Zacznę od tego, że ja nie życzę sprowadzenie do klubu Pana Kity, to był tylko przykład. Sam Kita nie jest osobą anonimową, również działa w świecie piłkarskim i w biznesie. Fakty podane przez Ciebie nie wiem czy są aktualne i nie wiem czy Kita nadal zalega z wypłatami. Z tego co wiem Nantes awansowało do Ligue1 i zobaczymy jak sobie poradzą w tym roku.

Może źle to ująłem za pierwszym razem, jeżeli Cupiał na każdego kupca będzie reagował śmiechem i kpiną to on tego klubu nie sprzeda.
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
palikot
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 06.06.2013, 22:10
Zacznę od tego, że ja nie życzę sprowadzenie do klubu Pana Kity, to był tylko przykład. Sam Kita nie jest osobą anonimową, również działa w świecie piłkarskim i w biznesie. Fakty podane przez Ciebie nie wiem czy są aktualne i nie wiem czy Kita nadal zalega z wypłatami. Z tego co wiem Nantes awansowało do Ligue1 i zobaczymy jak sobie poradzą w tym roku.

Może źle to ująłem za pierwszym razem, jeżeli Cupiał na każdego kupca będzie reagował śmiechem i kpiną to on tego klubu nie sprzeda.

Nie chodzi o to, że jest nieznany, tylko nie ten rozmiar kapelusza mimo wszystko. Bogusław sprzedać klubu nie chce, chyba, że trafi się niepowtarzalna okazja, zresztą gdzieś o tym pisali parę lat temu
Panowie, prawda jest taka, że jakby chciał sprzedać, to by sprzedał, nawet Kicie by wcisnął. Ale z różnych źródeł wiadomo, że on jest zapalonym kibicem i łatwo się nie poddaje. Nie wiem ile Smuda będzie trenerem... 3 miesiące 3 kwartały czy 3 lata, ale samo jego zatrudnienie jest w pewnej mierze komunikatem tego, że Bogusław dalej śni o potędze Wielkiej Wisły i próbował będzie nadal. Więc cieszcie się z tego co macie i nie narzekajcie. Zawsze mogliście być kibicami Ruchu Chorzów
Ostatnio edytowane przez palikot : 06.06.2013 o godz. 22:13.
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★

✪✪✪✪ ✰✰✰✰
Odpowiedz cytując
aNouc
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 06.06.2013, 22:26
Dopoki zyje mama Cupiala to bedzie dobrze i o zadnej sprzedazy raczej myslec nie bedzie, bo mu matka nie pozwoli, zapalona fanatyczka Wisly
Odpowiedz cytując
patrzal-lca
Member

Od: 04.2007

Stary 06.06.2013, 22:48
Jak masz majątek wart 5 mld, koncern kablowy, klub piłkarski to uważasz, że twoim partnerem do rozmów jest ktoś taki jak Kita? A kto to kur%^&* jest Kita?
Przestań się jarać jak dziecko...
Nie jarając się przytoczę liczby, bo one najlepiej obrazują całą sytuację. Lubię konkrety. Majątek Cupiała wart 5 mld to był kilka lat temu, dziś ledwo przekracza 1,5 mld - to raz. Po drugie Cupiał włożył w klub nie jednorazowo, a łącznie (przez 15 lat!) 100-120 mln zł (podkreślam zł!), co przy jego majątku wydaje się śmieszne. Kim jest W. Kita? Były właściciel Lausanne, która w okresie jego rządów sięgnęła po wicemistrzostwo Szwajcarii. Jak na prowincjonalny klub to sukces - może to dziwne, lecz w ciągu zaledwie 3 lat, nie 15 lat jak Cupiał przeznaczył 10 mln euro (podkreślam euro). Obecnie jest prezesem FC Nantes, jak ktoś słusznie zauważył. Klub kupił za ok. 10 mln euro, a w ciągu 5/6 lat wpompował w FC Nantes ok. 50 mln euro. Gdyby zliczyć równowartość pieniędzy, które przeznaczył Kita na piłkę, nawet po najniższym kursie euro, tylko we Francji - chcąc, nie chcąc, nie jarając się jak dziecko jak to powiadasz - wychodzi z czysto matematycznych obliczeń więcej, niż Cupiał przez całą swoją erę w Wiśle Kraków. Jeśli weźmiesz pod uwagę różnice w majątku poszczególnych panów usiądź i zastanów się, kto jest śmieszny i niepoważny. BC czy WK. Gdyby Kita zainwestował w Wisłę te pieniądze, które już zdążył przeznaczyć na zaledwie I ligowe FC Nantes (czyli około 180-200 mln zł) BC się chowa w swojej grubej dupie. To są liczby, matematyka. Próbujesz dyskutować, śmiało, lecz poprzyj swoje tezy faktami, cyframi, dowodami. Samo mówienie, ile to Cupiał ma, kim jest i jak pomiata ludźmi oraz ile na Wisłę przeznaczył, jest marnym argumentem. Jestem rzeczowy, interesują mnie w tym akurat przypadku cyferki. Kita był gotów przeznaczyć na Wisłę więcej niż Cupiał przez wszystkie swoje lata razem wzięte - to najlepiej pokazuje, kim jest W. Kita i jakie miał plany względem Wisły. Do prawdy - niepoważny partner do rozmowy - facet, który sondował możliwość nabycia PSG kilka lat wstecz.

Mając 5 mld majątku - budżet klubu na poziomie 60/70 mln, którym jarała się cała Polska jest abstrakcją! Duży facet, duże klocki. Jeśli odliczysz od tego prawa telewizyjne, premie za puchary (mało, ale jednak czasem coś wpadało), transfery i inne przychody - część z TF naprawdę jest na poziomie abstrakcji, nie wiem, nad czym tu się zachwycać. Mając 5 mld nie stać go było na boisko treningowe, a dziś go stać, kiedy jego majątek szacowany jest na 1,5 mld?! To, że w budżecie Wisła jest 45/50 mln to nie znaczy, że całość 45/50 daje Cupiał. Wiesz, gdzie popłynęły pieniążki z transferów Kuby, Żurawia, Marcelo czy Meliksona, czy Brożka? Jednego możesz być pewien - na pewno nie na wzmocnienia i rozwój klubu! ^^ Jak na kogoś, kto ma "tak ogromny" majątek, który pozwala mu pomiatać innymi i nie uważasz ich za partnerów niech sam da więcej! Jeśli go nie stać, niech zniża się do ludzi, których stać..

I woli ścisłości - nikt do klubu Kity póki co nie sprowadza, rozmawiamy jedynie o faktach. Stwierdziłeś, że Kita to nikt, więc weź kalkulator, bo sam liczyć nie umiesz. Nawet gdyby inwestor się pojawił - to bez znaczenia. W tym klubie nic nie jest na miejscu, oprócz loży dla prezesa. Czas zejść na ziemię - potęga Wisły póki co się skończyła, i nie jest to chwilowy marazm, lecz problem na kilka sezonów. Jesteśmy w sytuacji, w której JB - człowiek, który co do zasady odpowiada za politykę sportową drużyny - nie chce Smudy, lecz musi chcieć, bo BC tak powiedział. Świetny początek współpracy! Na poziomie obecnej Wisły Kraków - prowizorka. Zatrudnienie Smudy świadczy tylko o jednym - słabości, bezradności i braku pomysłu BC.
Ostatnio edytowane przez patrzal-lca : 06.06.2013 o godz. 23:08.
Odpowiedz cytując
Grantar
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 07.06.2013, 07:45
Apropos artykułu:
http://wisla-krakow.przegladsportowy...244,1,727.html

Ja chce nowych dobrych zawodników w Wiśle nawet ze Smudą w pakiecie. Bednarzowi się nie dziwie: najpierw boss każe mu prowadzić akcję "Oszczędzamy na wszystkim", a potem każe bulić ciężka kasę Smudzie .... . No ale jeśli tą kasę wyłoży (dodatkowo) boss to nie widzę problemu ... Oczywiście długi wobec piłkarzy wypada wcześniej pospłacać ...
Ostatnio edytowane przez Grantar : 07.06.2013 o godz. 13:01.
"W życiu trzeba mieć pasję.... u mnie trafiło na piłkę " - Grantar kibic piknikowy.
Odpowiedz cytując
Karamazow
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 07.06.2013, 08:16
zdefiniuj włożyć:
Gwarantem śmiechu tylko
p.s http://pl.wikipedia.org/wiki/Waldemar_Kita

Wesoły jesteś, podpierasz się w argumentacji linkiem w którym jest napisane, że zainwestował w klub 50 milionów Euro. Piłkarze Wisły mieli pensje zawsze na czas?
...And Justice For All
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 07.06.2013, 10:00
Grantar napisał(a):Wyświetl post
...... Bednarzowi się nie dziwie: najpierw boss ...
Do czego to doszło.
W sumie spodziewałem się ze nadejdzie taki problem że 'stanę za' Bednarzem. Chyba to już teraz.
Swoją drogą niezły będzie kwas jak za transfery zabierze się Franc i Kapka, a Jacek będzie robił za księgowego.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
Kon®ado
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 07.06.2013, 11:02
Ludzie chyba nie doceniacie tego co mamy, ja nie mówię że Cupiał to zbawca (chociaż dzięki niemu przeżyliśmy tyle pięknych chwil w osttanich latach) ale chcecie jakiegoś Kity, którego kibice sami chcieli się pozbyć:
http://ofsajd.onet.pl/plotki/burza-w...ta-spier/edzzv i http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna...wiadomosc.html i jeden z cytatów:
Cytat:
W latach 1998-2001 był prezesem występującego w szwajcarskiej lidze zespołu Lausanne Sports, który rok po odejściu Kity popadł w bankructwo, a za taki stan rzeczy w klubie z Lozanny oskarżano wielokrotnie właśnie Kitę
Drugi Król? Chcielibyście aby Nas wyruc*ał i zostawił z niczym? Cupiał mimo wszystko daję nam gwarancję jednego, że mimo cięcia kosztów nie zostawi nas na bruku, a mnie osobiście wizja budowy zaplecza dla drużyny napawają optymizmem, nie zawsze będzie zajebiście, ale po chudszych latach może jeszcze wrócimy na nasze należne miejsce w PL.
Odpowiedz cytując
patrzal-lca
Member

Stary 07.06.2013, 11:43
Wisła Myślenice! Tak jest, ostatni gasi światło! W Krakowie niech pozostanie sam herb! Kiedyś Wisła promowała Kraków, niedługo promować będzie Myślenice. Adekwatnie do poziomu profesjonalizmu - zaścianek. Słoma, pfuu - kable z butów wystają. Pozostaje czekać, aż na R22 zawita targowisko "Wisła". Czy cokolwiek oprócz wspomnień Wisły w Krakowie pozostanie? Wawel? Smok? Nie, nie. Z tym Wisła kojarzona była kiedyś. Niedługo zamiast smoka w barwach Wisły biegać będzie wielki kabel z TF na czole. Brawo, pozostaje mi jedynie pogratulować totalnej ignorancji, głupoty. Jak widać - kibic - to zło ostateczne, najlepiej uciekać od niego na zaścianek, zaszyć się lesie. Pozytyw dostrzegam jeden - Smuda nie będzie musiał zamykać treningów, co ma w zwyczaju - nikt tam na trening nie dotrze! :O
wis.la/vbfsv
Ostatnio edytowane przez patrzal-lca : 07.06.2013 o godz. 11:54.
Odpowiedz cytując
Vasil
Member

Od: 04.2013

Stary 07.06.2013, 11:49
Oczywiście baza będzie własnością Myślenic (albo Myślenic i TF) a Wisła będzie ośrodek tylko wynajmować. To się nazywa budowanie wartości klubu.
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 07.06.2013, 11:53
To się nazywa wywieranie presji na Prezydenta i Urzędzie Miasta Krakowa. Wrzućcie na luz trochę
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Stary 07.06.2013, 11:53
patrzal-lca napisał(a):Wyświetl post
Wisła Myślenice! Tak jest, ostatni gasi światło! W Krakowie niech pozostanie sam herb! Kiedyś Wisła promowała Kraków, niedługo promować będzie Myślenice. Adekwatnie do poziomu profesjonalizmu - zaścianek. Słoma, pfuu - kable z butów wystają.
wis.la/vbfsv
Bez przesady. Zetniemy koszty, podniesiemy standard, piłkarzy skoszarujemy. Sportowo - raczej na pewno zyskamy. Do barów, Bonarki i plant będzie piłkarzom dalej więc klawo.

A to że Wisła promuje Myślenice to zasługa Majchrowskiego. Zostaje z klockiem za 7 baniek rocznie i może wytrzeźwieje. Podatki dla odmiany pójdą do Katowic.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
WISŁAZWE
WISŁA KRAKÓW

Od: 06.2008

Stary 07.06.2013, 11:54
patrzal-lca napisał(a):Wyświetl post
Wisła Myślenice! Tak jest, ostatni gasi światło! W Krakowie niech pozostanie sam herb! Kiedyś Wisła promowała Kraków, niedługo promować będzie Myślenice. Adekwatnie do poziomu profesjonalizmu - zaścianek. Słoma, pfuu - kable z butów wystają. Pozostaje czekać, aż na R22 zawita targowisko "Wisła". Czy cokolwiek oprócz wspomnień Wisły w Krakowie pozostanie? Wawel? Smok? Nie, nie. Z tym Wisła kojarzona była kiedyś. Niedługo zamiast smoka w barwach Wisły biegać będzie wielki kabel z TF na czole. Brawo, pozostaje mi jedynie pogratulować totalnej ignorancji, głupoty. Jak widać - kibic - to zło ostateczne, najlepiej uciekać od niego na zaścianek.
wis.la/vbfsv

Mam rozumieć, że jesteś przeciwny budowie ośrodka szkoleniowego w Myślenicach?
W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.

Kraków, 9 marca 2012.

Odpowiedz cytując
Vasil
Member

Od: 04.2013

Stary 07.06.2013, 12:22
Ależ jak najbardziej jestem za budową bazy Wisły !!! - czy to w Myślenicach czy w Krakowie. Ale budowa centrum sportowego przez Myślenice mi lata. Co z tego, przykręcą logo Wisła SA na tym centrum - Cupiałowi się znudzi, prezydent Myślenic się obraz i ch... strzeli "ośrodek szkoleniowy."

Cały problem z ewentualną sprzedażą Wisły jest taki, że nie ma ona żadnych aktywów i same długi. Rozwiązanie, że Myślenice coś zbudują a nasi będą z tego korzystać idzie w tym samym kierunku
Odpowiedz cytując
enzo
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 07.06.2013, 13:40
Lukasz napisał(a):Wyświetl post
A to że Wisła promuje Myślenice to zasługa Majchrowskiego. Zostaje z klockiem za 7 baniek rocznie i może wytrzeźwieje. Podatki dla odmiany pójdą do Katowic.
Jeżeli wspomniany przez ciebie problem dalej będzie "rozwiązywany" w takim tempie jak obecnie, to prędzej Majchrowski przestanie być prezydentem, a torpedowaną w mediach osobą zostanie jego ewentualny następca...
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Stary 07.06.2013, 14:28
enzo napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli wspomniany przez ciebie problem dalej będzie "rozwiązywany" w takim tempie jak obecnie, to prędzej Majchrowski przestanie być prezydentem, a torpedowaną w mediach osobą zostanie jego ewentualny następca...
Nie chce ciągnąc dyskusji - temat jest o Franciszku, a nie o polityce klubu względem miasta. Tak krótko - osobiście nie widzę problemu. Niech torpedują kogokolwiek, jak ktoś nie umie polubownie załatwić takiego 'problemu' to niech się za poliykę nie bierze.
Odpowiedz cytując
BiałaGwiazda
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 07.06.2013, 21:13
Tak swoją drogą to teraz chyba ktokolwiek krytykował Smude za kadre przejrzał na oczy. Z tą reprezentacją każdy trener gówno by osiągnął.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 07.06.2013, 21:21
BiałaGwiazda napisał(a):Wyświetl post
Tak swoją drogą to teraz chyba ktokolwiek krytykował Smude za kadre przejrzał na oczy. Z tą reprezentacją każdy trener gówno by osiągnął.
Racja, wiec zatrudnijmy Pana Wladzia za 1500 zl-mies
Odpowiedz cytując
KoPer
I am what I am

Od: 09.2004

Stary 07.06.2013, 22:01
Wywiad ze Smudą: Mam bardzo duże zaufanie u prezesa

http://www.rmf24.pl/sport/news-smuda...l-s,nId,979683
Ostatnio edytowane przez KOMINEK : 07.06.2013 o godz. 22:26.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 07.06.2013, 22:55
KoPer napisał(a):Wyświetl post
Wywiad ze Smudą: Mam bardzo duże zaufanie u prezesa

wis.la/vxkq6
Pierdu pierdu... zresztą jak zwykle
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 07.06.2013, 23:42
A ja niekoniecznie chcę dobrych(gotowych, w pełni ukształtowanych) zawodników do Wisły na teraz, mogą w przyszłym sezonie nawet zająć gorsze miejsce w lidze, byleby wreszcie w tym klubie był jakiś plan działania! Co nam z kolejnych mistrzostw Polski, jak będą to osiągnięcia, które cieszyć będą tymczasowo, będziemy do nich wracać, ale na wyższy poziom(tj. Liga Mistrzów, Liga Europejska) już się nie podniesiemy. Należy założyć jakiś trzyletni plan budowy zespołu, powoli dokładać do niego poszczególne ogniwa wyszukując młodych, zdolnych piłkarzy. Tylko w ten sposób uda się coś zdziałać. Natenczas Wisła potrzebuje piłkarzy do środka, ale oczywiście przychodzi Smuda - wykupią połowę ekstraklasy - jakie to durne. Niech zlikwidują w ogóle skauting i zarząd, jeśli decyzje mają być podejmowane ponad ich głowami. Gdzie tu sens utrzymywania Zdzisia Kapki?

Bardzo dobrym pomysłem jest budowa bazy treningowej w Myślenicach, tylko Cupiał nie może znów mieć gorącą głowę i robić wszystko na szybko, bo potem to wszystko posypie się jak domek z kart. Do tego wszystkiego trzeba podchodzić z należytą starannością i przede wszystkim zatrudnić specjalistów, bo niestety na chwilę obecną takich w naszym klubie nie mamy. Trenera powinniśmy mieć na lata - Kazimierz Moskal, Adam Nawałka mogli być dobrym rozwiązaniem, natomiast nie Smuda, tak samo działacze - Bednarz to likwidator, co do tego nie ma wątpliwości. Transfery Kapki do dzisiaj mamy w klubie i nie możemy się po nich otrząsnąć. Paradoksalnie właśnie to może jego transfery zaważyły na tak trudnej sytuacji finansowej klubu. Przykładem pierwszym z brzegu jest Bunoza, który ma tak wysoki kontrakt, że dla Belgów jest za drogi, a nie sięgając daleko wstecz kolejnym przykładem jest Milan Jovanic, który kosztował nas około pół miliona euro, a zagrał w Wiśle raptem parę spotkań w pierwszym składzie i musieliśmy z nim rozwiązać kontrakt. Koszty generują przede wszystkim konsekwencje nieprofesjonalnych decyzji beznadziejnych działaczy, a do takich należy zaliczyć właśnie Kapkę czy Bednarza. Nie mówię, że Bednarz tworząc kontrakty motywacyjne się myli - ma w swym działaniu w dużej części rację, ale cały system w polskiej lidze jest tak skonstruowany, że podnosimy pensje piłkarzom do horrendalnych rozmiarów. Pensje powinny być ograniczane, ale przez jakąś ogólną zasadę, regułę, która nie pozwalałaby wykraczać poza ściśle ustalone, odgórnie przez Ekstraklasę S.A. kryterium płacowe, które mogłoby być zależne od frekwencji na stadionach. To motywowałoby wszystkich - do lepszej gry, budowania nowych stadionów, tworzenia pionów marketingu, zarażania nowych ludzi chodzeniem na mecze. Należy profesjonalnie podejść do tego tematu, zwłaszcza że wartość piłkarzy w naszej lidze wcale nie odbiega in plus od wartości piłkarzy chociażby w Czechach, a u nas koszty utrzymania drużyny są horrendalnie wysokie. Czas to wszystko zmienić, ale to powinny robić osoby na innych stanowiskach, a nie Bednarz.
Ostatnio edytowane przez bonawentura : 08.06.2013 o godz. 01:27.
RAZEM WYPEŁNIJMY STADION PRZY REYMONTA !!! RAZEM BUDUJMY WIELKĄ WISŁĘ !!!
Odpowiedz cytując
Fatih
Junior Member

Od: 08.2011

Stary 08.06.2013, 06:47
To potwierdza, że Smuda osiągnął z repr max, na dzisiaj przegrywamy z Rosją , Grecją..
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 08.06.2013, 07:01
To potwierdza że prezesi PZPN nie znają się na piłce bo zatrudniają kompletnych nieudaczników jako trenerów.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 08.06.2013, 07:56
Smuda i Fornalik byli/są po prostu za słabi na tą pracę.
Tych piłkarzy można trochę inaczej ustawić na boisku i inaczej nastawić psychicznie i progres jest możliwy. Ale jeśli WF dotąd nie znalazł klucza to ciężko liczyć, że znajdzie go w wakacje.
@ Maciuś
Właściwie to ten sam prezes zatrudniał obu...
Odpowiedz cytując
nesta
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 08.06.2013, 09:38
Dla mnie ta kadra za Beenhakkera przerastala wszystkie inne reprezentacje z ostatnich lat o kilka dlugosci. To kolejne potwierdzenie gdzie jest polska mysl szkoleniowa i jaka jest przepasc z zachodem. Smiem twierdzic, ze z dorbym trenerem z zagranicy, gdyby mial czas, przy rozsadnej, stopniowej polityce transferowej, Wisla pozamiatala by ta marniutka lige na lata bez zadnych LM, baz itp. Tylko jak sie ma wlasciciela, ktory zachowuje sie jak dziecko i po prostu totalnie nie czuje pilki, to nic z tego nie bedzie. Moje male marzenie, ze taki Huub Stevens wymieniany jest kiedys w kontekscie Wisly, a nie repry.
Odpowiedz cytując
patrzal-lca
Member

Stary 08.06.2013, 10:01
Mam rozumieć, że jesteś przeciwny budowie ośrodka szkoleniowego w Myślenicach?
Na początku zadałbym kluczowe pytanie - co to właściwie jest "ośrodek szkoleniowy", bądź "ośrodek szkolenia", czym jest szkolenie? Mówimy o bazie treningowej pierwszej drużyny, nie o ośrodku szkoleniowym. Mówimy o koszarach. O ile jestem ZA budową bazy treningowej, o tyle sens budowania jej w Myślenicach to dla mnie absurd. Do Myślenic można jeździć na zgrupowania, lecz nie przenieść wszystkie jednostki treningowe, spakować się z R22 i zgasić światło. Koszarowanie drużyn, z dala od ludzi, z dala od szumu kończy się tym, że kopacze wychodzą na stadion, na którym zasiada 15-20 tys. ludzi i przez pierwsze 15 minut zapoznają się ze stadionem, a do 30 min. trzęsą im się nogi, bo wszyscy wokół krzyczą, coś chcą, biją brawo, gwiżdżą. Wcale nie tak dawno, ta sama Wisła Kraków, wynajmowała stadion w Sosnowcu. Trenowali w Krakowie, grali w Sosnowcu. Byli gospodarzem, lecz tylko z nazwy. Atut własnego stadionu nie polega na tym, że na drzwiach i bramach widnieje logo klubu gospodarza. Ten atut to znajomość stadionu, umiejętność wykorzystania wszystkich jego wad i zalet. Ciężko atut ten wykorzystać trenując tam raz w tygodniu, tyle samo, co drużyny przyjezdna - dzień przed meczem! Dla mnie to chora strategia! Piłkarze muszą nauczyć się trenować, przyjmować piłkę pod presją, bo kiedy czynią to "na wsi" na meczu ligowym, kiedy presja tysięcy par oczu się pojawia - oni są sparaliżowani. Jak dziś wyobrażacie sobie młodych chłopców, którzy Wisłę kochają, którzy marzą, by w niej grać? Będą jeździć do Myślenic, by popatrzeć na swoich idoli? Będą jeździć 30 km, by zdobyć autograf, zrobić sobie zdjęcie? To jest strategia klubu? Koszarować się i chować? Czas na spokojny trening się skończył, trzeba w końcu wziąć się do prawdziwej roboty, czas zacząć solidnie zapie*****lać, żeby odbudować Wisłę.

Mówimy o nowej Wiśle - idea przednia, jak jednak ma się to rzeczywistości? A no tak: konferencja prasowa, na której przedstawia się nowego zawodnika - Myślenice, trening - Myślenice, testy i badania - Myślenice, odnowa biologiczna - Myślenice. Gdzie on k***a gra? W Wiśle Kraków, czy Wiśle Myślenice? Jak taki zawodnik ma integrować się z Białą Gwiazdą, skoro on nie będzie miał pojęcia o Krakowie, o mentalności tego miejsca, a na stadionie będzie raz na tydzień. Zawodnicy nigdy nie będą się integrować, skoro kontakt z kibicami będą mieli jedynie na rozgrzewce przedmeczowej. To kolejna fikcja, bujda na resorach. Dziennikarze będą jechać 30 km, by posłuchać, co Smuda ma do powiedzenia..

Nie tak dawno wspominano, że Wisła ma opierać się na Polakach, projekt zagraniczny nie wyszedł - o czym mówi się dziś? Demjan, Coulibaly, zawodnicy z Portugalii. Wszołek?! Do Wisły?! Piątek? Oprócz tego, że był kapitanem Polonii, to nie jest zawodnik na miarę nowego środka pola w Wiśle. Jankowski? Od kilku lat Wisła kupuje Jankowskiego. Kandydatury polskie są nierealne, bo mało kto wybierze dziś Wisłę, gdy ma oferty z Legii czy Lecha, chyba, że mówimy o Brożkach i innych synach marnotrawnych, lecz wtedy pojawia się pytanie - jaka nowa młoda Wisła?

To taka sama fikcja, jak to, co mówi Smuda - że Wisła na doskonały scouting. Nie wiem, co w klubie się pali, co oni jarają w tych cygarach, ale radziłbym szybko to odstawić, bo szkodzą nie tylko sobie, lecz ponad stuletniej historii klubu. 3 okienka transferowe? Po co?! Na transfery czy kontrakty trzeba mieć pieniądze - Wisła idzie jak po swoje - zatrudnia ludzi, którym kontrakty się kończą. Jeśli do klubu mają trafić tacy zawodnicy, jak Boguski, Garguła, czy Sikorski - lepiej od razu podziękować. Szrot, to właściwe słowo, które obecnie trafia do Wisły. Szrot w zarządzie, szrot na boisku. Po co nam więcej złomu?

To jest patologia! Presja na Majchrowskiego? Jesteście poważni? Majchrowski ma swój gabinet, miejsce pracy - póki co, to Wisła nie ma swojego stadionu. To Wisła jest pod ścianą - wynoszą się ze stadionu, lecz to Wisła musi mieć stadion, na którym rozgrywać będzie swoje mecze. Póki co, to Wisła płaci Majchrowskiemu za wynajem, nie na odwrót, więc to Wisła jest zależna od M - nie M od Wisły. Jedyną presję może jedynie wywrzeć Majchrowski, kiedy wyrzuci Wisłę ze stadionu. Wisła ma jednak opcję awaryjną - wybuduje stadion w Myślenicach - pozazdrościć strategii. Od lat klub zmierza na skróty, czekam tylko, aż droga na skróty się skończy i nagle ktoś oprzytomnieje, że przed nim wielka, czarna przepaść.
Ostatnio edytowane przez patrzal-lca : 08.06.2013 o godz. 10:06.
Odpowiedz cytując
Mareq
Senior Member

Stary 08.06.2013, 12:39
Cytat:
Przy Reymonta rozpoczął się remont pomieszczeń, które na co dzień zajmują wiślacy - informuje oficjalna strona klubu.
Zaczyna się
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 08.06.2013, 13:54
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Zaczyna się
To jest ta przebudowa o której pisały podniecone media.
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów