The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kole Jorz
Member

Od: 02.2013

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.05.2013, 13:20
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Będziemy mieli problem żeby wygrać choć 1 mecz do końca sezonu.
Wliczasz w to także mecz ze Śląskiem?...
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 11.05.2013, 13:26
Amica jak dla mnie jest zdecydowanym faworytem na ten moment. Gra po prostu lepiej i spuszcza łomot kolejnym przeciwnikom, a nie męczy się i punktuje na farcie jak Legia. W sumie nie bardzo mnie ten pojedynek o mistrza interesuje, nie trzymam kciuków za nikogo, ale z powodów czysto humorystycznych byłoby fajnie, jakby Legia po raz kolejny frajersko przegrała po tym, jak ją dziennikarze koronowali już zimą.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 11.05.2013, 13:32
Kole Jorz napisał(a):Wyświetl post
Wliczasz w to także mecz ze Śląskiem?...
Tak, bo czemu nie?
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 11.05.2013, 13:34
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Amica jak dla mnie jest zdecydowanym faworytem na ten moment. Gra po prostu lepiej i spuszcza łomot kolejnym przeciwnikom, a nie męczy się i punktuje na farcie jak Legia. W sumie nie bardzo mnie ten pojedynek o mistrza interesuje, nie trzymam kciuków za nikogo, ale z powodów czysto humorystycznych byłoby fajnie, jakby Legia po raz kolejny frajersko przegrała po tym, jak ją dziennikarze koronowali już zimą.
Miło byłoby zobaczyć minę tego bufona Leśnodorskiego czy jak mu tam, po zdobyciu wicemistrzostwa.
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 11.05.2013, 13:52
Tak, bo czemu nie?
Bo jakby to powiedzieć, dla Śląska może się okazać łatwiejsze w drodze do pucharów wasze mistrzostwo niż ich 3-4 miejsce... ;]
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 11.05.2013, 14:03
Tylko, że my obecnie gramy taką kupę, a Amica jest w takim gazie, że ostatni mecz nie będzie miał dla nikogo już żadnego znaczenia.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 11.05.2013, 14:51
Oglądnąłem mecz Pogoni z Bełchatowem i powiem tak - słyszałem, że Pogoń ma zdolną młodzież, jakieś tam zorganizowane szkolenie, osiągali dobre wyniki w Mistrzostwach Polski. Jeśli NIKT z tej młodzieży nie jest w stanie choćby wejść z ławki w tak tragicznej i beznadziejnej drużynie, złożonej z piłkarzy naprawdę NIC nie potrafiących, to ta "akademia" nadaje się do zaorania, pełnej likwidacji, a owym młodym piłkarzom należy zapewnić możliwość kontynuacji nauki / studiów / innego zawodu. Oni jeszcze mają czas na zmianę, dla tych, którzy dzisiaj zagrali jest już chyba trochę zbyt późno na bezbolesną zmianę zawodu. Nie jestem jednak w stanie pojąć jak to możliwe, że ta drużyna gra cały sezon bez napastnika, ogrywa niebywałych drewniaków, zbyt słabych nawet na I ligę typu ten gość z Kamerunu bodajże czy Chałas, a prawdziwej szansy ANI RAZU nie dostał gość, który w ME strzelił kilkanaście bramek i lideruje tam klasyfikacji strzelców.

Dla mnie gra Pogoni z dzisiejszego meczu to była największa patologia "futbolowa" w polskiej piłce jaką w życiu widziałem, naprawdę, nigdy w swoim życiu jeszcze nie widziałem tak słabo grającej drużyny w Ekstraklasie jak Pogoń dzisiaj, a trochę tych meczów zdążyłem oglądnąć przez kilka dobrych lat. Ktoś, kto budował tą drużynę musiał być totalnym sabotażystą, a już na specjalne wyróżnienie zasługuje środek defensywy stworzony z trzech (!) niebywałych drewniaków, czyli Noll, Hernani i Dąbrowski. Ten trzeci wyróżnia się przynajmniej tym, że od czasu do czasu zdoła przejąć piłkę. Pierwszy raz oglądając naszą ligę naprawdę naturalnie bawiło mnie oglądanie gry piłkarzy, nie wywoływało to typowej irytacji, a po prostu szczery śmiech,

Pogoń jest mi raczej zupełnie obojętna jako klub, ba, nawet jestem za tym, aby Szczecin jako duży ośrodek miał drużynę w Ekstraklasie, ale pod względem sportowym trzeba trzymać kciuki żeby ta drużyna spadła i przeszła gruntowną przebudowę, bo poziom, który prezentuje uwłacza nawet naszej Ekstraklasie, a to już wyjątkowa sprawa. Tam nie ma ANI JEDNEGO piłkarza, który cokolwiek potrafi, Edi już jest nawet za stary na rożne, od biedy ten Frączczak coś rwie, ale jest na tyle rzadki technicznie, że kompletnie nic z tego nie wynika, Kolendowicz w miarę szybko biega. I to tyle w temacie umiejętności zawodników ze Szczecina. Cała reszta typu Hernani, Noll, Pietruszka, Rogalski, Ława, Chałas, ci dwaj Japończycy. Zero techniki, zero kreatywności, wolni, ociężali. Nie wiem jak to możliwe, że byli w stanie wyjść z tej I ligi grając taką ekipą.

Takie Podbeskidzie ma Demjana, czy Chmiela, taki Bełchatów ma świetny środek obrony Michalski - Wilusz i bardzo solidnego bramkarza, Ruch ma Starzyńskiego który od czasu do czasu błyśnie, solidnego Jankowskiego, czy Janoszkę. Pogoń jest bodaj jedyną drużyną co nie ma w składzie NIKOGO choćby przyzwoitego pod względem umiejętności piłkarskich. Niebywałe, nigdy nie sądziłem, że na temat tego klubu szerzej się wypowiem, ale oglądając ich grę nie dało się przejść obok tego obojętnie, nawet jeśli ostatnio do naszej piłki podchodzę bardzo obojętnie.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 11.05.2013, 14:52
Pogon zasluguje na 1 lige bo sa najgorsza druzyna w Ekstraklasie. Belchatow i Podbeskidzie swoja walka pokazuja jak sie powinno grac gdy jest sie pod presją.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 11.05.2013, 18:23
Jak tak mają padać bramki jak na 2:0 dla Legii równie dobrze możemy się obyć bez liniowych.

Bez jaj że od 5 kolejek nie było ani jednego czystego meczu :[
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 11.05.2013, 18:59
Kocur
O nieslusznie nieuznanym golu Saganowskiego z pierwszej polowy juz nie pamietasz? A moze do twojej teorii (Legia drukuje!) nie pasuje?

--------------------

For_FuN_

Miales racje, Legia bez Ljuboji i Radovicia nie istnieje w ofensywie!

------------------

Edit:
Yossarian
Cytat:
Meczu nie widzialem, ale...
Przynajmniej jestes szczery
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 11.05.2013 o godz. 19:12.
Odpowiedz cytując
Yossarian
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 11.05.2013, 19:06
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Jak tak mają padać bramki jak na 2:0 dla Legii równie dobrze możemy się obyć bez liniowych.

Bez jaj że od 5 kolejek nie było ani jednego czystego meczu :[

Meczu nie widzialem,ale czerwona kartka w 10 min.i dwa karne ...to brzmi dosyc ciekawie.
Konkursowicz Hubert nie mogl sedziowac bo jast z Bialego.Ktoz tak godnie go zastapil ?
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 11.05.2013, 19:16
Uff. Jednak mój przelew do PZPN jest pamiętany.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 11.05.2013, 19:22
Czerwona kartka, bramka ze spalonego, dwa karne (znowu...). Legia jest tak ciągnięta za uszy, że aż przypomina się się... sezon, w którym Legia zdobyła poprzedniego mistrza.
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

Odpowiedz cytując
Yossarian
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 11.05.2013, 19:26
Uff. Jednak mój przelew do PZPN jest pamiętany.
Uderz w stol a czapka gore
Odpowiedz cytując
Emenems81
Banita

Od: 07.2010

Stary 11.05.2013, 20:31
Przestańcie już pieprzyć o teoriach spiskowych. Karny jeden i drugi prawidłowy, kartka także.
Bramka nr 2 ze spalonego, prawidłowa bramka dla L na 2:0 niesłusznie nieuznana.
Zamiast się cieszyć ze zwycięstwa z Koroną szukacie dziury w całym u rywala, który nam delikatnie mówiąc powinien być obojętny - biorąc pod uwagę przepaść w tabeli.
Ogarnijcie się proszę.
Odpowiedz cytując
Kole Jorz
Member

Od: 02.2013

Stary 11.05.2013, 22:09
Mecz widziałem (w tv) i oba karne zostały słusznie podyktowane. Jedyne, do czego można się przyczepić to czerwona kartka - sędzia mógł dać żółtą i nikt nie miałby pretensji.
Z drugiej strony Jagiellonia była tak beznadziejna, że Legia nawet bez - domniemanej przez niektórych - pomocy sędziów powin... musiała to wygrać. Wygrać z taką Jagiellonią to nawet Pogoń miałaby spore szanse. Tak że w 10 czy 11 według mnie to bez różnicy, tym bardziej, że Norambuena żadnym asem w obronie nie jest, więc szczerze wątpię, czy uratowałby Jagiellonię przed utratą kolejnych 2 bramek. Tym bardziej, że cała formacja defensywna Jagiellonii to katastrofa.

Co do sobotniego meczu, to wcale nie jestem pewien czy - mimo ofensywnej gry obu zespołów i starcia zdecydowanie najlepszych drużyn w lidze - to spotkanie będzie stać na wysokim poziomie.
A to dlatego, że jakkolwiek z innymi drużynami można w jakiś tam sposób zaryzykować, tak tu każdy z zespołów będzie uważać na to, co robi (czyt. grać defensywnie) bo będą mieć świadomość, że co prawda nonszalanckie i ryzykowne zachowania mogą się upiec z np. Bełchatowem, Pogonią, Lechią, Piastem bądź Zagłębiem, ale z Lechem/Legią już niekoniecznie i - zwłaszcza dla Lecha - będzie to najprawdopodobniej oznaczać pożegnanie się z mistrzostwem Polski.
Oczywiście to tylko moje zdanie i wcale tak nie musi być, ale te wszelkie tzw. hity Ekstraklasy zdążyły mnie nauczyć, żeby nie nastawiać się na świetne widowisko.

-----

Jeżeli Bełchatów się ostanie, szykują się "super" mecze z Bełchatowem, Niecieczą i może także Flotą...
Ostatnio edytowane przez Kole Jorz : 11.05.2013 o godz. 22:15.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 11.05.2013, 22:22
Emenems81 napisał(a):Wyświetl post
Przestańcie już pieprzyć o teoriach spiskowych. Karny jeden i drugi prawidłowy, kartka także.
Bramka nr 2 ze spalonego, prawidłowa bramka dla L na 2:0 niesłusznie nieuznana.
Zamiast się cieszyć ze zwycięstwa z Koroną szukacie dziury w całym u rywala, który nam delikatnie mówiąc powinien być obojętny - biorąc pod uwagę przepaść w tabeli.
Ogarnijcie się proszę.
Jasne jak sie krawaty przyzwyczają że nikt się nie odzywa to 50% bramek będą strzelać z karnych, a jak tego będzie mało to każdy mecz będą kończyć w przewadze.

Takie za przeproszeniem pie... że był karny to totalna żenada. Gdyby sędzia chciał to mógłby gwizdać 5 karnych w połówce i każdy by był, zwłaszcza na powtórkach i w interpretacji c+. Co jakiś cięższy mecz to pierwsza bramka z karnego...

A jak ktoś jeszcze używa debilnego określenia "teoria spiskowa" to nic tylko załamać ręce. To że nas przekręcili to też teoria spiskowa?

Sam się ogarnij ...
Ostatnio edytowane przez Drozd : 11.05.2013 o godz. 22:24.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Emenems81
Banita

Od: 07.2010

Stary 12.05.2013, 06:09
Przekręcili nas z Legią - ulżyło Ci?
Trzeba być skończonym idiotą żeby doszukiwać się we wczorajszych karnych jakiegokolwiek wałka.
Cała Jaga z Frankiem i Dźwigałą na czele mówi o złym wejściu w mecz i błędach w kryciu, wiedząc, że zarówno karne jak i kartka ewidentne, ale nie.. przyjdzie Pan Drozd i powie, że pier... o karnych to żenada.
Przepisy kolego, a potem zapraszam do dyskusji.

EOT w tym temacie.
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 12.05.2013, 08:22
Emenems81 napisał(a):Wyświetl post
Przekręcili nas z Legią - ulżyło Ci?
Trzeba być skończonym idiotą żeby doszukiwać się we wczorajszych karnych jakiegokolwiek wałka.
Cała Jaga z Frankiem i Dźwigałą na czele mówi o złym wejściu w mecz i błędach w kryciu, wiedząc, że zarówno karne jak i kartka ewidentne, ale nie.. przyjdzie Pan Drozd i powie, że pier... o karnych to żenada.
Przepisy kolego, a potem zapraszam do dyskusj.
No, ulżyło mi bo już myślałem że według Ciebie, to nie przekręt tylko złe ustawienie sędziego...

A co mają mówić jeżeli jak sam stwierdziłeś nic ten wynik dla nich nie zmienia. Ja nie mówię o wczorajszych karnych tylko o sędziowaniu pod krawaciarzy. Nie wczoraj nie tydzień temu, ale przez cały sezon. Ile pierwszych bramek w meczu L strzeliła z karnego? Który to już raz mają dwa karne w meczu?

Karnego można gwizdnąć w co drugiej akcji w polu karnym, a ekspert i powtórki naiwniakom takim jak Ty udowodnią że był on jak najbardziej słuszny. No i oczywiście, każdego faulu czy ręki można nie gwizdnąć i tłumaczyć się w drugą stronę. Naiwniak też uwierzy.

O czym chcesz dyskutować? Chcesz mnie na podstawie przepisów przekonać, że czarna mafia nie kręci pod Legie? Nie rozśmieszaj mnie, lepszy niż krawaty z c+ nie będziesz.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 12.05.2013 o godz. 11:16.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 12.05.2013, 08:29
Drozd napisał(a):Wyświetl post
A co mają mówić jak jak sam stwierdziłeś nic ten wynik dla nich nie zmienia. Ja nie mówię o wczorajszych karnych tylko o sędziowaniu pod krawaciarzy. Nie wczoraj nie tydzień temu, ale przez cały sezon. Ile pierwszych bramek w meczu L strzeliła z karnego? Który to już raz mają dwa karne w meczu?

Karnego można gwizdnąć w co drugiej akcji w polu karnym, a ekspert i powtórki naiwniakom takim jak Ty udowodnią że był on jak najbardziej słuszny. No i oczywiście, każdego faulu czy ręki można nie gwizdnąć i tłumaczyć się w drugą stronę. Naiwniak też uwierzy.
obejrzyj, tylko ze zrozumieniem wis.la/poxv4

ile Legia miała karnych otwierających wynik meczu? I ile karnych było podyktowanych nieprawidłowo?

w których meczach sędziowie gwizdali pod Legię - konkrety.

Bo wolfy czy inny Wiślak nie potrafią odpowiedzieć na tak banalne pytania.

póki co słyszę puste frazesy - sędziują pod Legię. Udowodnij.

Gdyby tak sędziowali pod Legię, to z Piastem Siejewicz uznałby gola Ljuboi - co z tego, że nieprawidłowy? Przecież wszyscy są za Legią i sędziują dla niej, więc co za problem uznać takiego gola?

z twojego toku rozumowania wynika, że Legii nie powinno się dyktować karnych, nawet tych prawidłowo odgwizdanych

oprócz meczu z Wisłą nie było żadnych innych wałków pod Legię w tym sezonie, więc nie ośmieszaj się.
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 12.05.2013 o godz. 08:31.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 12.05.2013, 08:45
kreseq napisał(a):Wyświetl post
Nie będzie odpowiedzi Będzie frajerskie przegranie MP w stylu zeszłorocznego
Pierw to trzeba zobaczyć jak się reszta zachowa na boisku bo akcja budzi reakcje i mam nadzieje że tak właśnie będzie. Wyjdzie czy zawodnicy, czy ....y grają w piłkę.
No i wygraliscie.do końca 3mecze plus formalność ze Ślaskiem.moim zdaniem jak nie przegracie z Amiką to macie MP.
Odpowiedz cytując
krwawy
Member

Od: 05.2007

Stary 12.05.2013, 09:32
Przecież nie ma co dyskutować, wszyscy to wiedzą że kupiliśmy miszcza.
Ja proponuje dogadać się z Bednarzem, niech do Galerii dorzuci jeszcze tych co Legii pomogli bo pomagając nam szkodzą Wiśle. Taka galeria to pielgrzymki ściągnie nawet z Poznania przyjadą
Ostatnio edytowane przez krwawy : 12.05.2013 o godz. 09:35.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 12.05.2013, 10:20
Nie ogarniam tej ligi zupełnie.

Bełchatów i Podbeskidzie, dwie bezapelacyjnie najgorsze drużyny poprzedniej rundy, a biorąc pod uwagę obecną rundę, są na miejscu 3. i 4., ustępując tylko Amice i Legii. Tutaj wszystko jest przypadkowe, zespół kadrowo beznadziejny może spokojnie wylądować w czołówce, jeśli akurat kilku zawodników trafi z formą.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Stary 12.05.2013, 11:14
ToTylkoJa napisał(a):Wyświetl post
obejrzyj, tylko ze zrozumieniem wis.la/poxv4

ile Legia miała karnych otwierających wynik meczu? I ile karnych było podyktowanych nieprawidłowo?

w których meczach sędziowie gwizdali pod Legię - konkrety.

Bo wolfy czy inny Wiślak nie potrafią odpowiedzieć na tak banalne pytania.

póki co słyszę puste frazesy - sędziują pod Legię. Udowodnij.

Gdyby tak sędziowali pod Legię, to z Piastem Siejewicz uznałby gola Ljuboi - co z tego, że nieprawidłowy? Przecież wszyscy są za Legią i sędziują dla niej, więc co za problem uznać takiego gola?

z twojego toku rozumowania wynika, że Legii nie powinno się dyktować karnych, nawet tych prawidłowo odgwizdanych

oprócz meczu z Wisłą nie było żadnych innych wałków pod Legię w tym sezonie, więc nie ośmieszaj się.
Tłumaczyłem, że karnych podyktowanych "prawidłowo" może być 10 w każdym meczu, bo "był kontakt" a to że Kosecki czy inni tego kontaktu celowo szukają zamiast grać w piłkę to już takich jak Ty ekspertów nie interesuje. A ja twierdzę że obydwa karne z poprzedniej kolejki były wymuszane przez Legionistów i gdyby sędzia chciał to by nie gwizdnął, a gwizdnął dwa razy bo przegrywali.

Ile pierwszych bramek strzeliliście z karnych to sam sobie sprawdź, ja się tym nie interesuję.

Która drużyna dostała najwięcej karnych?
Ostatnio edytowane przez Drozd : 12.05.2013 o godz. 11:18.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 12.05.2013, 11:56
arti napisał(a):Wyświetl post
No i wygraliscie.do końca 3mecze plus formalność ze Ślaskiem.moim zdaniem jak nie przegracie z Amiką to macie MP.
Myślę, że jak nie wygrają to jeszcze wszystko możliwe, bo Lech ma lepszy terminarz. Jeśli Legia wygra, wtedy zapewnia sobie w zasadzie Mistrzostwo Polski.

Szczerze mówiąc mi w tym sezonie bardziej podoba się polityka Lecha, naprawdę umiejętne transfery, stopniowo wprowadzana młodzież, która robi postępy, starsi w jakiś sposób zostali świetnie zmobilizowani przez Rumaka, Murawski czy Ślusarski przeżywają drugą młodość - wyglądają dobrze zarówno pod względem ambicji, jak i przygotowania fizycznego. Pod względem taktycznym, jak na warunki polskiej ligi, są przygotowani wzorowo, widać myśl w tej drużynie. Ciekawostką jest to, co mówili dziś w CF, czyli o ile dobrze pamiętam 16 czystych kont Lecha w tym sezonie przy przeróżnych ustawieniach defensywnych.

Wynik Legii natomiast w mojej opinii w większym stopniu (niż Lech) jest oparty na wysokim budżecie i bardzo dobrych w naszych warunkach zawodnikach, szerokiej kadrze, niż faktycznej pracy trenerskiej. Co nie znaczy, że Urban nie spełnia swojego zadania, ale praca Rumaka w Lechu musi się po prostu podobać. Jest to gość, który w Poznaniu powinien zostać na lata, nawet jeśli zdarzą mu się słabsze momenty, bo widać, że potrafi budować, potrafi analizować, potrafi w umiejętny sposób wpasować się w filozofię klubu, widać, że jest z nim emocjonalnie związany.

Takim człowiekiem mógł być w Wiśle pan Moskal, ale jak wiadomo w Wiśle zawsze wszystko jest postawione do góry nogami. No to pan Kazek robi świetny wynik w malutkiej Termalice. Jeszcze co do Urbana, to oglądając mecze Legii wydaje mi się, że czasem jednak pan Jan ulega pokusie stawiania na tzw. "doświadczenie", granie za nazwisko. Dobry przykład to ich mecz ze Śląskiem w finale. W środku pola gra bardzo słaby mecz dwóch zawodników, w równym stopniu: Vrdoljak i Gol. Kto zostaje uznany kozłem ofiarnym? Wiadomo, łatwo przewidzieć, że ten który przyszedł z Bełchatowa, a nie ten brodaty, który przyszedł z wielokrotnego Mistrza Chorwacji. Nie dziwie się więc owej frustracji Gola ściągniętego w 30 minucie meczu.

Z drugiej strony Urbanowi nie przeszkodziło to w ustawieniu dobrego, naprawdę uczciwego składu przeciwko Jagiellonii. Postawił na faktycznie najlepszych i ci odpłacili mu się wyjazdowym trzy do zera. Generalnie końcówka sezonu zapowiada się dosyć ciekawie.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 12.05.2013, 12:34
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Nie ogarniam tej ligi zupełnie.

Bełchatów i Podbeskidzie, dwie bezapelacyjnie najgorsze drużyny poprzedniej rundy, a biorąc pod uwagę obecną rundę, są na miejscu 3. i 4., ustępując tylko Amice i Legii. Tutaj wszystko jest przypadkowe, zespół kadrowo beznadziejny może spokojnie wylądować w czołówce, jeśli akurat kilku zawodników trafi z formą.
Bełchatów nie jest kadrowo beznadziejny. Może nieco przesadzę, może to trochę kontrowersyjna opinia, ale nie uważam, żeby trójka defensywna Zubas - Michalski - Wilusz znacząco odbiegała poziomem od trójek: Kuciak - Jędrzejczyk - Jodłowiec, czy Kotorowski - Ceesay - Kamiński, czy tam inne zestawienia Legii i Lecha na tych pozycjach. Przecież Bełchatów nie robi wyników świetną grą ofensywną, a właśnie przede wszystkim tym, że nie traci goli, zresztą przyjrzyjmy się temu wynikowi punktowemu głębiej:

Wisła Kraków 0:0
Legia Warszawa 0:0
Widzew Łódź 0:0
Lech Poznań 0:0
Śląsk Wrocław 1:0 (po karnym)
Korona Kielce 0:1
Ruch Chorzów 0:3
Podbeskidzie Bielsko Biała 1:1
Polonia Warszawa 1:0 (po pięknym strzale z wolnego i solidnej defensywie)
Górnik Zabrze 2:0 (po beznadziejnym meczu rywali i solidnej defensywie gospodarzy)
Pogoń Szczecin 1:0 (przeciwko najsłabszej ekipie, jaką w życiu widziałem w polskiej lidze)

Bełchatów - 17 punktów - 4 zwycięstwa, 5 remisów, 2 porażki - bramki: 6-5

Mało się mówi o Michalskim, ale skuteczność tego 19-latka w interwencjach jest imponująca, biorąc pod uwagę to, przez jaki czas zazwyczaj w meczu Bełchatów się broni i ile tych interwencji Michalski w meczu musi zaliczać. Gość potrafi też przyzwoicie wprowadzać piłkę do przodu, krótko mówiąc ma potencjał na granie na najwyższym poziomie, o ile wyeliminuje jeszcze pewne braki. O Zubasie mówi się dużo, tą trójkę solidnie uzupełnia Wilusz, bardzo utalentowany gość, ale regularnie zżerany przez kontuzje. Dobrze przygotowani fizycznie są też boczni obrońcy, cała defensywa wygląda dobrze taktycznie, grają uważnie, przed defensywą grają bardzo solidni w grze defensywnej, doświadczeni w polskiej lidze, twardo grający Sawala i Baran. Nie jest to słabe zestawienie ludzi kompletnie przypadkowych, takowe mają w formacji ofensywnej, co nie pozwala im osiągać jeszcze lepszych wyników.

Krótko mówiąc, w przypadku Bełchatowa nie widzę...przypadku. Wytrzasnęli nie wiadomo skąd dwóch świetnych, wielce utalentowanych zawodników, którzy, dołożyli do tego kilku solidnie przygotowanych, twardo grających w defensywie zawodników, kiedy była okazja aby skorzystać ze słabości rywali (Górnik, Pogoń, Polonia), to skorzystali. I tyle, teraz mają serię gier z nieco solidniejszymi ekipami, zobaczymy czy ta defensywa starczy na Zagłębie, Jagiellonię, czy Piasta. Bo z Lechią to wiadomo jaka jest sytuacja.

A co do Podbeskidzia, to odpowiedź jest prosta: ambicja i Demjan w przodzie:

Jesień:
Wisla Krakow 1:1 (Demjan)

Wiosna:
Jagiellonia Białystok 4:0 (na 1:0 strzela Demjan, dorzuca w końcówce drugiego)
Wisła Kraków 0:0
Legia Warszawa 1:2
Śląsk Wrocław 1:1 (asysta Demjan)
Korona Kielce 1:1 (Demjan)
Ruch Chorzów 3:1 (na 2:0 i 3:1 strzela Demjan)
Górnik Zabrze 1:0 (Demjan)
GKS Bełchatów 1:1
Lechia Gdańsk 2:1
Zagłębie Lubin 1:1 (Demjan)
Polonia Warszawa 1:2

Podbeskidzie - 17 punktów - 4 zwycięstwa, 5 remisów, 2 porażki - bramki: 16-10

Przy 11 z 17 punktów zdobytych przez drużynę z Bielska-Białej na wiosnę kluczowy udział miał Demjan. Uzupełniały go głównie gole i asysty przeżywającego najlepszy okres w karierze Chmiela, plus pięć trafień Paweli. Podbeskidzie całkiem dobrze wiosną radzi sobie z defensywą, grają na maksymalnej ambicji i do ostatniego meczu praktycznie bez presji, po zmianie trenera są dużo lepiej przygotowani do sezonu, niż jesienią, świetną formą błyszczy Demjan. Warto też dodać, że 9 punktów tej wiosny zdobyli z drużynami środka tabeli, grającymi w tej rundzie słabiuteńko i chimerycznie (Ruch, Lechia, Górnik). Tak jak Bełchatów, z czołówką na ambicji i solidnej postawie w defensywie zdobywają pojedyncze punkty i dorzucają trójki z tymi, którzy wiosną grają kiepsko.

Weź pod uwagę jeszcze jedną rzecz - mimo dobrej postawy tych drużyn wiosną praktycznie jedynym powodem dla którego mają jeszcze szansę na utrzymanie jest tragikomiczna dyspozycja Pogoni Szczecin, albo raczej brak potencjału sportowego w tej drużynie. Bowiem Ruchu, czy Lechii, mimo słabej postawy tych ekip GKS i Podbeskidzie raczej nie mają szans dogonić.
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 12.05.2013, 14:13
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Myślę, że jak nie wygrają to jeszcze wszystko możliwe, bo Lech ma lepszy terminarz. Jeśli Legia wygra, wtedy zapewnia sobie w zasadzie Mistrzostwo Polski.
Lepszy terminarz..
L - wyjazd z pewnym utrzymania Widzewem, a potem Ruch, który jeśli ma się utrzymać to starzy znajomi (np. my i Jaga) pomogą.
Z kolei Amica we Wrocku w którego interesie (o ile chce zagrać w pucharach) jest aby MP zdobyła Legia.
Myślę, że jeśli Termalica nie awansuje to spokojnie będzie można ściągnąć do Wisły Moskala. O ile będzie taka wola BC...
A co do sytuacji na dole - Pogoń doprawdy igra z ogniem.
Ostatnio edytowane przez arti : 12.05.2013 o godz. 14:16.
Odpowiedz cytując
Mati_
Senior Member

Od: 03.2012

Stary 12.05.2013, 14:26
arti napisał(a):Wyświetl post
Lepszy terminarz..
L - wyjazd z pewnym utrzymania Widzewem, a potem Ruch, który jeśli ma się utrzymać to starzy znajomi (np. my i Jaga) pomogą.
Z kolei Amica we Wrocku w którego interesie (o ile chce zagrać w pucharach) jest aby MP zdobyła Legia.
Myślę, że jeśli Termalica nie awansuje to spokojnie będzie można ściągnąć do Wisły Moskala. O ile będzie taka wola BC...
A co do sytuacji na dole - Pogoń doprawdy igra z ogniem.
Śląsk zapewni sobie Puchary już wcześniej.
Odpowiedz cytując
Neon
Member

Od: 05.2008

Stary 12.05.2013, 14:39
Jeżeli dzisiaj Śląsk wygra to już z 3 miejsca nie spadną. Są w stenie urwać Legii punkty które mogą zadecydować, no ale i tak to przed wszystkim Lech jeżeli chce zdobyć mistrza musi z Legią wygrać. Ale równie dobrze za tydzień może już być po wszystkim.
Ostatnio edytowane przez Neon : 12.05.2013 o godz. 14:43.
Odpowiedz cytując
TRNKRN
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 12.05.2013, 15:25
O braciach się nie powinno tak mówić, ale piłkarze (a raczej pseudokopacze) Śląska, to piz*y. Tak przegrać to wstyd i hańba.
29 MAJA 2012 - MECZ UNIA - WISŁA - WBIJAĆ!!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów