|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
Nie od dziś wiadomo, że w Watykanie są różne stronnictwa, również liberalne. Sam jestem pełen obaw, ponieważ po pierwsze doszło do precedensu w formie odejscia, co może otworzyć puszkę pandory. Po drugie cenię kościół za konserwatyzm i monarchistyczno - elekcyjną strukturę. Po trzecie może będę kontrowersyjny, ale pod względem konserwatyzmu bardzo ceniłem działalność Benedykta XVI przeciwieństwie do reformatorskiego Jana Pawła II, którego działalność ekumeniczna nie podobała mi się. Niejednokrotnie były słyszane opinie (szerzone przez watykanistów), że wielu kardynałom nie podoba się powrót do konserwatywnej polityki. Dlatego obawiam się, że teraz to skrzydło może rozdawać karty na konklawe. Istnieje jeszcze taki scenariusz, że papież widząc te tendencje ustąpił taktycznie, aby mieć możliwość lobbowania za kandydatem, który jest konserwatystą. A samo liberalizowanie doktryny to droga zła, ponieważ pozyska tylko chwilowo większą rzeszę wiernych. Kościół nie moze próbować przypodobać się ludziom. Ma być taki jak był. Stały, stać na starych fundmentach. I to od ludzi wymagać, a nie obniżać dla nich własne standardy.
Ostatnio edytowane przez Worcester : 11.02.2013 o godz. 21:22.
![]()
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym, gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły, jakież tu mogą być właściwie zmiany? Tu tylko szpiclom coraz większe uszy rosną, milicji — coraz dłuższe pałki, i coraz bardziej pustka rośnie w duszy, i coraz bardziej mózg się staje miałki. Tu tylko może prosperować gnida, cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ." Janusz Szpotański |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
|
Trzeba mieć nadzieję, że gorszego nie będzie.
Bo, że lepszy to mam małą wiarę. Cytat:
Cytat:
![]()
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Zastanawia mnie sposób myślenia osób piszących powyżej... Jesteście wierzący?
Bo przecież wyboru nowego papieża dokonują kardynałowie, ale z natchnienia ducha świętego. Tak, więc wątpiąc w ich głos, wątpicie w boga, czyli coś z tą waszą wiarą "jest nie teges"... Skoro wśród kardynałów wygra wola zmian i reform, to nie należy pisać że to zła droga, bo chyba Duch święty "wie" lepiej od was? ![]()
Ddf
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Z perspektywy Niemiec pontyfikat Benedykta XVI został oceniony w najlepszym wypadku na dostatecznie, ale raczej przewijają się opinie, że wypadł on bardzo miernie i był to zaprzepaszczony czas dla Kościoła. Patrząc na przedstawiane argumenty nie zgodzę się z tym, że sprawy związane z seksualnością, czy molestowaniem wśród księży były jakoś szczególnie ukrywane i tuszowane skoro jego poprzednik również starał się, aby unikać tego tematu w głównym dyskursie i na światło dzienne nie wywlekać żadnych szczegółów. Powiem nawet więcej, że postawa Benedykta XVI bardziej podobała mi się w zakresie oczyszczenia KK z tego typu zarzutów. Kolejną kwestią są malwersacje finansowe, skandal papieskiego kamerdynera, a także trwająca latami sprawa Abp. Do każdego z tych tematów powinno podchodzić się oddzielnie, ale mogę zgodzić się z tym, że na pewno smrodek po każdej z nich pozostaje.
Z takich oczywistych nawet dla mnie kwestii jest tak, że Benedykt XVI dał sobie wejść na głowę i chaos w Watykanie (głównie informacyjny, bo przecieków na taką skalę nie było chyba nigdy), a także zarzuty o korupcję wynikały z tego, że albo nie był w stanie silną ręką czyścić swojego zaplecza, albo zwyczajnie nie było to jego powołaniem, gdyż jak sam przyznawał tego typu wyzwania mogły być ponad jego siły (modlił się podczas konklawe, aby nie zostać papieżem, a także w 2002 roku chciał już odejść jako kardynał na emeryturę w wieku 75 lat). Trudno mi jednak zgodzić się z zarzutami, że od strony duszpasterskiej Benedykt XVI był nieaktywny i dużo mniej otwarty niż Jan Paweł II. Biorąc pod uwagę wiek w jakim rozpoczynał swój pontyfikat i swoją naturalną nieśmiałość wypadał lepiej niż dobrze podczas swoich pielgrzymek, czy trzykrotnego uczestnictwa w Światowych Dniach Młodzieży. Trochę szkoda, że w Rio nie będzie mógł nawoływać do ekumenizmu wśród największej na świecie narodowej wspólnoty katolickiej. Będzie na pewno brakowało papieża-myśliciela, który swoim dorobkiem teologicznym o lata świetlne wyprzedzał innych kardynałów, ale może faktycznie konieczny w tych trudnych czasach jest wybór niezwykle charyzmatycznego papieża, który silną ręką wstrząśnie tam, gdzie taki wstrząs jest wymagany. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Natchnienie oznacza bardziej inspiracje niż narzucenie woli.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Natchnienie oznacza że jest to z woli Bożej. Podobnie jak spisane Pismo Święte. 4 ewangelistów uzano że pisali pod natchnieniem reszta to apokryfy niekoniecznie przekłamane ale pisane bez tej Opatrzności. Czyli Mareq tak natchnienie oznacza wolę Boga a nie inspirację (cokolwiek przez to rozumiesz).
![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
wis.la/e08um
Nie chcę pretendować do roli teologa, bo nie mam ku temu podstaw, więc odpuszczam dyskusję o roli Ducha Świętego w wyborze papieża. Jak będzie, tak będzie, a wybór (co jest oczywistością) uszanuję. A Kościół widzę tak jak Worcester Cytat:
Ale to inna bajka.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 13.02.2013 o godz. 02:31.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
A co większość katolickich zasad ma wspólnego z Bogiem i Biblią?
Przykazania kościelne , wszystkie posty i odpusty kończąc na zakazie antykoncepcji. Serio to w Bibli mozna znaleść ? Wszystkie te zasady narzucili ludzie ludziom. A abdykacja papieża to szopka i tyle. Dobrze ze Jezus w połowie drogi na Golgote nie "abdykowal" |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Cytat:
No to ciekawe kto ... ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Habemus Papam!
Jorge Bergoglio, Franciszek I. Aż się wikipedia z tym hasłem przyblokowała ![]() ![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2003
Offline |
|
|
Wybór dość obiecujący.
A wybrane imię bardzo znaczące. Oby!!! ![]()
c.d.n.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ostatnio edytowane przez Mareq : 13.03.2013 o godz. 20:58.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Jako biskup walczył z lewakami.... Ma u mnie plusa
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Franek franek łowca bramek
![]() ![]()
Niegdyś uważałem, że cokolwiek jest lepsze niż nic. Dziś wiem, że czasem nic bywa lepsze niż cokolwiek......
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
biały dym pojawił się o godzinie 1906 nawiasem
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Widać ,że wasza wiara jest naprawdę głęboka bo do jedynych refleksji do jakich doszliscie to że: papiez ma w herbie białą gwiazdę, że walczył z lewakami , i że dym był o 19:06
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
a jaka jest Twoja wiara? To temat dyskusyjny, przeznaczony na rozmowy a nie na świadectwa wiary i na modlitwę.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A co ma z tym wiara wspólnego ?
![]()
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Też się zastanawiam.
Koledzy wrzucili kilka informacji z przymrużeniem oka ale widzę że niektórzy łykają wszystko jak młode kormorany. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
" Biała Gwiazda w herbie Franka się mieni, to wiadomy wszystkim znak, jej właściciele są niezwyciężeni, boi się ich każdy czart".News dla Ciebie z ostatniej chwili: Krzysio Bęgowski musi ściągnąć tęczowe szmatki znad bramy gdzie ulokował swoje biuro na ul. Brackiej . |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Bezbłędnie wypunktowałeś katoli! Może wreszcie oświecisz tych ludzi, że katolicyzm to średniowieczny zabobon a kościół jest odpowiedzialny w Polsce za biedę, głód i ubóstwo. Walka trwa.
![]()
...And Justice For All
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
Polityczny zamknęli?
![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
a ty jestes pedalem i ciotą juz ci kiedys pisalem zebys wyskoczyl jak masz problem, ludzie w formie zartu pisza ciekawostki a ten bedzie umoralnial
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2003
Offline |
|
![]()
![]() ![]()
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||||
|
AS82 napisał(a):
Ciekawe jaką wiarę wg Twojego kryterium miał Jan Paweł II, który też lubił pożartować..Cytat:
Cytat:
Cytat:
http://studentnews.pl/serwis.php?s=19&pok=271 MatMario napisał(a):
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- I żeby nie było offtopu: Środowiska lewicowe chyba nie są zadowolone z wyboru. Benedyktowi XVI wyciągnięto Hitlerjugend , chociaż został tam zapisany z automatu, jak każde dziecko w Niemczech w tamtych latach, a sam Benedykt nie chciał chodzić na spotkania. Franciszkowi już też wyciągają "bolesne grzechy" z przeszłości... http://wiadomosci.onet.pl/swiat/bole...wiadomosc.html Cytat:
![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
||||||
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
@BBudowniczy:
Wyciągają Czyli rozumiem, że są osoby którym można wypominać przeszłość, a są takie, którym nie wolno tego robić bo co? To domniemane Hitlerjugend Ratzingera to mały pikuś i podśmiechujka jak z onetu przy tym, w czym rzekomo brał udział nowy paparazzi.No ale, jak już tutaj ktoś wspomniał, przyczyniał się do śmierci lewaków więc ma, cytuję, "plusa".
Ostatnio edytowane przez Watts : 14.03.2013 o godz. 14:03.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|||
Cytat:
Watts napisał(a):
![]() A jeżeli chodziło Ci o Franciszka (?), do dobrze to ująłeś. "Rzekomo". "rzekomy Ťnieistniejący w rzeczywistości, niebędący tym (takim), za kogo (za jakiego) go niektórzy uważająť" Cytat:
"Jako biskup walczył z lewakami.... Ma u mnie plusa". Chodzi tu o znane jego wypowiedzi przeciwko pomysłom lewicy na małżeństwa homoseksualne. O przyczynianiu się do "śmierci lewaków" to chyba Ci się tylko przyśniło, a może pomyliło z czymś innym..... http://wislakrakow.com/forum/showpos...ostcount=22057
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 14.03.2013 o godz. 14:25.
![]()
|
||||
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Cytat:
PS A czy rzekomo, czy nie - niech osądzą historycy. Niemniej jednak żyjemy w erze na tyle wolnego dostępu do informacji, że tak czy owak dziwią mnie konwulsyjne reakcje na doniesienia, które pojawiły się już kilka lat temu i określanie ich jako "wyciąganie" czegokolwiek. Hehe, czo? Jestem okrzczony i u komunii też byłem, jestem przecież tym słynnym wierzącym niepraktykującym
Ostatnio edytowane przez Watts : 14.03.2013 o godz. 15:46.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Watts oczywiście znawca wszechrzeczy wszedzie musi wcisnąć swój profesorski nos i pokazać szarakom swoje miejsce.
Z tego co widzę, to katolikiem nie jesteś. Skąd twoja obecność w temacie? Załóż sobie temat religijny o Harrym z Tybetu i tam rozmawiaj z równymi sobie o wyższości pasikonika nad chrabąszczem. ![]()
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym, gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły, jakież tu mogą być właściwie zmiany? Tu tylko szpiclom coraz większe uszy rosną, milicji — coraz dłuższe pałki, i coraz bardziej pustka rośnie w duszy, i coraz bardziej mózg się staje miałki. Tu tylko może prosperować gnida, cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ." Janusz Szpotański |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
Gratulując szerokiej i szczegółowej wiedzy, kłaniam się w pas. ![]()
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
Listen fucking stars - you're breaking our hearts!! |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|