The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Worcester
Senior Member

Od: 03.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.02.2013, 21:17
Kocur napisał(a):Wyświetl post
Ja jako katolik samą instytucję Kościoła traktuję jako firmę.
Administracja, finanse, reklama - wszystko jak w każdej innej jednostce.

Podstawowa różnica jest w misji - tutaj już żadnych wątpliwości nie ma.

Co do nacisków ... Zastanawiam się kto mógł naciskać - jaki cel? Myślisz że zwolennicy "otwarcia" Kościoła na wszelkie rodzaju dewiacje itp ?
Ale papież nie jest menagerem tylko przewodnikiem duchowym.

Nie od dziś wiadomo, że w Watykanie są różne stronnictwa, również liberalne. Sam jestem pełen obaw, ponieważ po pierwsze doszło do precedensu w formie odejscia, co może otworzyć puszkę pandory. Po drugie cenię kościół za konserwatyzm i monarchistyczno - elekcyjną strukturę. Po trzecie może będę kontrowersyjny, ale pod względem konserwatyzmu bardzo ceniłem działalność Benedykta XVI przeciwieństwie do reformatorskiego Jana Pawła II, którego działalność ekumeniczna nie podobała mi się.
Niejednokrotnie były słyszane opinie (szerzone przez watykanistów), że wielu kardynałom nie podoba się powrót do konserwatywnej polityki. Dlatego obawiam się, że teraz to skrzydło może rozdawać karty na konklawe.
Istnieje jeszcze taki scenariusz, że papież widząc te tendencje ustąpił taktycznie, aby mieć możliwość lobbowania za kandydatem, który jest konserwatystą.

A samo liberalizowanie doktryny to droga zła, ponieważ pozyska tylko chwilowo większą rzeszę wiernych. Kościół nie moze próbować przypodobać się ludziom. Ma być taki jak był. Stały, stać na starych fundmentach. I to od ludzi wymagać, a nie obniżać dla nich własne standardy.
Ostatnio edytowane przez Worcester : 11.02.2013 o godz. 21:22.
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym,
gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły,
jakież tu mogą być właściwie zmiany?
Tu tylko szpiclom coraz większe uszy
rosną, milicji — coraz dłuższe pałki,
i coraz bardziej pustka rośnie w duszy,
i coraz bardziej mózg się staje miałki.
Tu tylko może prosperować gnida,
cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ."
Janusz Szpotański
Odpowiedz cytując
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 12.02.2013, 00:18
Trzeba mieć nadzieję, że gorszego nie będzie.
Bo, że lepszy to mam małą wiarę.

Cytat:

Co do nacisków ... Zastanawiam się kto mógł naciskać - jaki cel? Myślisz że zwolennicy "otwarcia" Kościoła na wszelkie rodzaju dewiacje itp ?
http://www.edycja.pl/dokumenty/czyte...-na-ratzingera

Cytat:
Istnieje jeszcze taki scenariusz, że papież widząc te tendencje ustąpił taktycznie, aby mieć możliwość lobbowania za kandydatem, który jest konserwatystą.
Otóż o tym samym scenariuszu pomyślałem i to nieco podbudowuje moją wspomnianą wyżej małą wiarę
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 12.02.2013, 03:20
Zastanawia mnie sposób myślenia osób piszących powyżej... Jesteście wierzący?

Bo przecież wyboru nowego papieża dokonują kardynałowie, ale z natchnienia ducha świętego. Tak, więc wątpiąc w ich głos, wątpicie w boga, czyli coś z tą waszą wiarą "jest nie teges"...

Skoro wśród kardynałów wygra wola zmian i reform, to nie należy pisać że to zła droga, bo chyba Duch święty "wie" lepiej od was?
Ddf
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 12.02.2013, 12:51
Z perspektywy Niemiec pontyfikat Benedykta XVI został oceniony w najlepszym wypadku na dostatecznie, ale raczej przewijają się opinie, że wypadł on bardzo miernie i był to zaprzepaszczony czas dla Kościoła. Patrząc na przedstawiane argumenty nie zgodzę się z tym, że sprawy związane z seksualnością, czy molestowaniem wśród księży były jakoś szczególnie ukrywane i tuszowane skoro jego poprzednik również starał się, aby unikać tego tematu w głównym dyskursie i na światło dzienne nie wywlekać żadnych szczegółów. Powiem nawet więcej, że postawa Benedykta XVI bardziej podobała mi się w zakresie oczyszczenia KK z tego typu zarzutów. Kolejną kwestią są malwersacje finansowe, skandal papieskiego kamerdynera, a także trwająca latami sprawa Abp. Do każdego z tych tematów powinno podchodzić się oddzielnie, ale mogę zgodzić się z tym, że na pewno smrodek po każdej z nich pozostaje.

Z takich oczywistych nawet dla mnie kwestii jest tak, że Benedykt XVI dał sobie wejść na głowę i chaos w Watykanie (głównie informacyjny, bo przecieków na taką skalę nie było chyba nigdy), a także zarzuty o korupcję wynikały z tego, że albo nie był w stanie silną ręką czyścić swojego zaplecza, albo zwyczajnie nie było to jego powołaniem, gdyż jak sam przyznawał tego typu wyzwania mogły być ponad jego siły (modlił się podczas konklawe, aby nie zostać papieżem, a także w 2002 roku chciał już odejść jako kardynał na emeryturę w wieku 75 lat).

Trudno mi jednak zgodzić się z zarzutami, że od strony duszpasterskiej Benedykt XVI był nieaktywny i dużo mniej otwarty niż Jan Paweł II. Biorąc pod uwagę wiek w jakim rozpoczynał swój pontyfikat i swoją naturalną nieśmiałość wypadał lepiej niż dobrze podczas swoich pielgrzymek, czy trzykrotnego uczestnictwa w Światowych Dniach Młodzieży. Trochę szkoda, że w Rio nie będzie mógł nawoływać do ekumenizmu wśród największej na świecie narodowej wspólnoty katolickiej. Będzie na pewno brakowało papieża-myśliciela, który swoim dorobkiem teologicznym o lata świetlne wyprzedzał innych kardynałów, ale może faktycznie konieczny w tych trudnych czasach jest wybór niezwykle charyzmatycznego papieża, który silną ręką wstrząśnie tam, gdzie taki wstrząs jest wymagany.
Odpowiedz cytując
Mareq
Senior Member

Stary 12.02.2013, 12:51
Natchnienie oznacza bardziej inspiracje niż narzucenie woli.
Odpowiedz cytując
wiślak 86
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 13.02.2013, 01:26
Natchnienie oznacza że jest to z woli Bożej. Podobnie jak spisane Pismo Święte. 4 ewangelistów uzano że pisali pod natchnieniem reszta to apokryfy niekoniecznie przekłamane ale pisane bez tej Opatrzności. Czyli Mareq tak natchnienie oznacza wolę Boga a nie inspirację (cokolwiek przez to rozumiesz).
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej

Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy
Odpowiedz cytując
Mareq
Senior Member

Stary 13.02.2013, 02:05
wis.la/e08um

Nie chcę pretendować do roli teologa, bo nie mam ku temu podstaw, więc odpuszczam dyskusję o roli Ducha Świętego w wyborze papieża.
Jak będzie, tak będzie, a wybór (co jest oczywistością) uszanuję.

A Kościół widzę tak jak Worcester

Cytat:
. Kościół nie moze próbować przypodobać się ludziom. Ma być taki jak był. Stały, stać na starych fundmentach. I to od ludzi wymagać, a nie obniżać dla nich własne standardy.

Ale to inna bajka.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 13.02.2013 o godz. 02:31.
Odpowiedz cytując
Piotrek87
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 13.02.2013, 09:03
A co większość katolickich zasad ma wspólnego z Bogiem i Biblią?
Przykazania kościelne , wszystkie posty i odpusty kończąc na zakazie antykoncepcji.
Serio to w Bibli mozna znaleść ? Wszystkie te zasady narzucili ludzie ludziom.
A abdykacja papieża to szopka i tyle. Dobrze ze Jezus w połowie drogi na Golgote nie "abdykowal"
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 13.03.2013, 19:31
Cytat:
Dokładnie o 19:06 nad Kaplicą Sykstyńską w Watykanie pojawił się biały dym. Oznacza to, że w drugim dniu od rozpoczęcia konklawe wybrano nowego papieża. Na informację, który z kardynałów został papieżem poczekamy jeszcze kilkadziesiąt minut.

No to ciekawe kto ...
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 13.03.2013, 20:22
Habemus Papam!

Jorge Bergoglio, Franciszek I. Aż się wikipedia z tym hasłem przyblokowała
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 13.03.2013, 20:44
Wybór dość obiecujący.

A wybrane imię bardzo znaczące.

Oby!!!
c.d.n.
Odpowiedz cytując
Mareq
Senior Member

Stary 13.03.2013, 20:55
wis.la/br5n2

biała gwiazda w herbie ; )
Ostatnio edytowane przez Mareq : 13.03.2013 o godz. 20:58.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 13.03.2013, 21:38
Jako biskup walczył z lewakami.... Ma u mnie plusa
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
La Furia Dell' Est
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 13.03.2013, 22:14
Franek franek łowca bramek
Niegdyś uważałem, że cokolwiek jest lepsze niż nic. Dziś wiem, że czasem nic bywa lepsze niż cokolwiek......
Odpowiedz cytując
Kolumbus
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 13.03.2013, 22:44
biały dym pojawił się o godzinie 1906 nawiasem
piekna zaba w podpisie

Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 14.03.2013, 11:08
Widać ,że wasza wiara jest naprawdę głęboka bo do jedynych refleksji do jakich doszliscie to że: papiez ma w herbie białą gwiazdę, że walczył z lewakami , i że dym był o 19:06
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 14.03.2013, 11:19
a jaka jest Twoja wiara? To temat dyskusyjny, przeznaczony na rozmowy a nie na świadectwa wiary i na modlitwę.
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Mareq
Senior Member

Stary 14.03.2013, 11:41
A co ma z tym wiara wspólnego ?
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 14.03.2013, 11:43
Też się zastanawiam.

Koledzy wrzucili kilka informacji z przymrużeniem oka ale widzę że niektórzy łykają wszystko jak młode kormorany.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 14.03.2013, 11:43
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Widać ,że wasza wiara jest naprawdę głęboka bo do jedynych refleksji do jakich doszliscie to że: papiez ma w herbie białą gwiazdę, że walczył z lewakami , i że dym był o 19:06
To dobry znak " Biała Gwiazda w herbie Franka się mieni, to wiadomy wszystkim znak, jej właściciele są niezwyciężeni, boi się ich każdy czart".

News dla Ciebie z ostatniej chwili: Krzysio Bęgowski musi ściągnąć tęczowe szmatki znad bramy gdzie ulokował swoje biuro na ul. Brackiej .
Odpowiedz cytując
Karamazow
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 14.03.2013, 11:46
Bezbłędnie wypunktowałeś katoli! Może wreszcie oświecisz tych ludzi, że katolicyzm to średniowieczny zabobon a kościół jest odpowiedzialny w Polsce za biedę, głód i ubóstwo. Walka trwa.
...And Justice For All
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 14.03.2013, 12:23
Polityczny zamknęli?
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
Kolumbus
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 14.03.2013, 13:07
a ty jestes pedalem i ciotą juz ci kiedys pisalem zebys wyskoczyl jak masz problem, ludzie w formie zartu pisza ciekawostki a ten bedzie umoralnial
piekna zaba w podpisie

Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 14.03.2013, 13:18

Karamazow napisał(a):Wyświetl post
(...) Może wreszcie oświecisz tych ludzi, że katolicyzm to średniowieczny zabobon a 45 lat komuny jest odpowiedzialne w Polsce za biedę, głód i ubóstwo.
Poprawiłem. Teraz to zdanie wygląda sensownie
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Stary 14.03.2013, 13:37
AS82 napisał(a):
Wyobraź sobie, że bycie katolikiem nie pozbawia człowieka poczucia humoru i radości z życia, a w zasadzie wręcz przeciwnie Ciekawe jaką wiarę wg Twojego kryterium miał Jan Paweł II, który też lubił pożartować..

Cytat:
Abp Mokrzycki opowiada też jakim człowiekiem był papież „prywatnie” w ostatnich latach swego życia. Przede wszystkim, lubił żartować. Kiedy ksiądz Mokrzycki otrzymał tytuł prałata, Jan Paweł II powitał go żarcikiem „Mieciu, prała-cię mama?” Papież lubił się śmiać, potrafił też płatać niewinne figle współpracownikom. Szczególnie, gdy był na wakacjach w Castel Gandolfo. W jego apartamencie zainstalowano dzwonek, którym mógł przywoływać współpracowników. Jeśli dzwonił raz, szła do niego tylko jedna osoba – jeden z sekretarzy lub siostry. Ale jeśli papież naciskał dzwoneczek wielokrotnie i w pokojach współpracowników rozlegało się uporczywe „dryń, dryń, dryń”, biegli do papieża wszyscy.
Cytat:
Kiedy jedna z sióstr opiekujących się zapiskami s. Faustyny zapytała kard. Wojtyłę czy może je zawieźć księdzu, który miał napisać teologiczną opinię na temat "Dzienniczka", ten odmówił stanowczo. "Będzie Siostra jechała tramwajem, tramwaj się wykolei, i Dzienniczek zginie. I Siostra zginie, ale to nic, bo Siostra pójdzie do nieba. A Dzienniczek nie może zginąć!"
Cytat:
Jeden z najbardziej rozpowszechnionych żartów Jana Pawła II pochodzi z czasów, kiedy był chory. Na pytanie jak się czuje odpowiadał: "Nie wiem, jeszcze nie czytałem gazet".
http://ekai.pl/wydarzenia/ostatnia_c...le-ii/?print=1
http://studentnews.pl/serwis.php?s=19&pok=271

MatMario napisał(a):
Polityczny zamknęli?
A co to, wejść i sprawdzić sami nie umiecie?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I żeby nie było offtopu:

Środowiska lewicowe chyba nie są zadowolone z wyboru. Benedyktowi XVI wyciągnięto Hitlerjugend , chociaż został tam zapisany z automatu, jak każde dziecko w Niemczech w tamtych latach, a sam Benedykt nie chciał chodzić na spotkania. Franciszkowi już też wyciągają "bolesne grzechy" z przeszłości...

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/bole...wiadomosc.html

Cytat:
Bolesny "grzech". Kontrowersje wokół papieża Franciszka
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 14.03.2013, 13:52
@BBudowniczy:

Wyciągają Czyli rozumiem, że są osoby którym można wypominać przeszłość, a są takie, którym nie wolno tego robić bo co? To domniemane Hitlerjugend Ratzingera to mały pikuś i podśmiechujka jak z onetu przy tym, w czym rzekomo brał udział nowy paparazzi.

No ale, jak już tutaj ktoś wspomniał, przyczyniał się do śmierci lewaków więc ma, cytuję, "plusa".
Ostatnio edytowane przez Watts : 14.03.2013 o godz. 14:03.
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Stary 14.03.2013, 14:19
Watts napisał(a):Wyświetl post
Wyciągają Czyli rozumiem, że są osoby którym można wypominać przeszłość, a są takie, którym nie wolno tego robić bo co? .
Drogi Wattsie, logicznym jest, że żeby coś komuś wypominać, to najpierw trzeba mieć co.Wypominanie Benedyktowi Hitlerjugend, do którego został wcielony z automatu, jak każde dziecko wówczas w Niemczech, a od angażowania się w jego działalność uciekał, to zwykła bzdura. Nic nie wiadomo, by na kogoś donosił lub komuś zrobił krzywdę. Co innego, gdyby był członkiem Gestapo lub SS.

Cytat:
Do 1937, kiedy przeprowadzili się do Traunstein, ojciec Joseph służył w Bawarskiej Policji Landowej (Landespolizei) i w niemieckiej policji państwowej (Ordnungspolizei). Londyński Sunday Time pisał o Ratzingerze seniorze jako antynaziście którego próby powstrzymania Brązowych Koszul (Oddziałów szturmowych SA) zmusiły do kilku przeprowadzek wraz z rodziną[3]. Według International Herald Tribune[4]przeprowadzki te były bezpośrednio związane z postawą Józefa Ratzingera, który sprzeciwiał się nazizmowi, czego rezultatem były degradacje i przeniesienia. Brat papieża, Georg powiedział: Nasz ojciec był zaciekłym przeciwnikiem nazizmu, ponieważ uważał że było to w sprzeczności z naszą wiarą[5]. Jednak rodzinę dotknęły także boleśniejsze represje ze strony reżimu. John Allen (watykański komentator), donosi o słowach wygłoszonych przez kardynała Ratzingera 28 listopada 1996 w Watykanie: Kuzyn cierpiący na zespół Downa, który w 1941 miał 14 lat i był zaledwie kilka miesięcy młodszy (niż Ratzinger), został zabrany przez nazistowskie władze na terapię. Niedługo później rodzina otrzymała informacje o jego śmierci[6].
(Benedykt XVI )W wieku 14 lat (w 1941), został wcielony do Hitlerjugend, w której członkostwo było obowiązkowe od 25 marca 1939. Według korespondenta tygodnika National Catholic Reporter Johna Allena, Ratzinger nie podchodził entuzjastycznie do członkostwa w tej organizacji, odmawiał brania udziału w spotkaniach
Watts napisał(a):
To domniemane Hitlerjugend Ratzingera to mały pikuś i podśmiechujka jak z onetu przy tym, w czym rzekomo brał udział nowy paparazzi.
Nowy paparazzi? A kto to taki, przy okazji wyboru papieża wybrano też jakiegoś fotoreportera?

A jeżeli chodziło Ci o Franciszka (?), do dobrze to ująłeś. "Rzekomo".
"rzekomy Ťnieistniejący w rzeczywistości, niebędący tym (takim), za kogo (za jakiego) go niektórzy uważająť"

Cytat:
No ale, jak już tutaj ktoś wspomniał, przyczyniał się do śmierci lewaków więc ma, cytuję, "plusa".
Manipulujesz, dosłowny cytat to:

"Jako biskup walczył z lewakami.... Ma u mnie plusa".

Chodzi tu o znane jego wypowiedzi przeciwko pomysłom lewicy na małżeństwa homoseksualne. O przyczynianiu się do "śmierci lewaków" to chyba Ci się tylko przyśniło, a może pomyliło z czymś innym.....

http://wislakrakow.com/forum/showpos...ostcount=22057
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 14.03.2013 o godz. 14:25.
Odpowiedz cytując
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 14.03.2013, 14:29
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Drogi Wattsie, logicznym jest, że żeby coś komuś wypominać, to najpierw trzeba mieć co.Wypominanie Benedyktowi Hitlerjugend, do którego został wcielony z automatu, jak każde dziecko wówczas w Niemczech, a od angażowania się w jego działalność uciekał, to zwykła bzdura. Nic nie wiadomo, by na kogoś donosił lub komuś zrobił krzywdę. Co innego, gdyby był członkiem Gestapo lub SS.
Dlatego napisałem, że to ciekawostka jak z onetu.

Cytat:
Manipulujesz, dosłowny cytat to:

"Jako biskup walczył z lewakami.... Ma u mnie plusa".

Chodzi tu o znane jego wypowiedzi przeciwko pomysłom lewicy na małżeństwa homoseksualne. O przyczynianiu się do "śmierci lewaków" to chyba Ci się tylko przyśniło, a może pomyliło z czymś innym.....
To prawda, machnąłem się i to srogo. Zwracam honor. Chociaż robił to już jako kardynał i abp.

PS A czy rzekomo, czy nie - niech osądzą historycy. Niemniej jednak żyjemy w erze na tyle wolnego dostępu do informacji, że tak czy owak dziwią mnie konwulsyjne reakcje na doniesienia, które pojawiły się już kilka lat temu i określanie ich jako "wyciąganie" czegokolwiek.

Worcester napisał(a):Wyświetl post
Z tego co widzę, to katolikiem nie jesteś.
Hehe, czo? Jestem okrzczony i u komunii też byłem, jestem przecież tym słynnym wierzącym niepraktykującym Reszty nie będę komentował, przemyśl, prześpij się z tym, może zrobi ci się wstyd i usuniesz.
Ostatnio edytowane przez Watts : 14.03.2013 o godz. 15:46.
Odpowiedz cytując
Worcester
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 14.03.2013, 15:14
Watts oczywiście znawca wszechrzeczy wszedzie musi wcisnąć swój profesorski nos i pokazać szarakom swoje miejsce.
Z tego co widzę, to katolikiem nie jesteś. Skąd twoja obecność w temacie?

Załóż sobie temat religijny o Harrym z Tybetu i tam rozmawiaj z równymi sobie o wyższości pasikonika nad chrabąszczem.
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym,
gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły,
jakież tu mogą być właściwie zmiany?
Tu tylko szpiclom coraz większe uszy
rosną, milicji — coraz dłuższe pałki,
i coraz bardziej pustka rośnie w duszy,
i coraz bardziej mózg się staje miałki.
Tu tylko może prosperować gnida,
cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ."
Janusz Szpotański
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 14.03.2013, 15:40
Watts napisał(a):Wyświetl post
@BBudowniczy:

Wyciągają Czyli rozumiem, że są osoby którym można wypominać przeszłość, a są takie, którym nie wolno tego robić bo co? To domniemane Hitlerjugend Ratzingera to mały pikuś i podśmiechujka jak z onetu przy tym, w czym rzekomo brał udział nowy paparazzi.

Widzę, że kolega świetnie orientuje się w historii Argentyny w latach 1976-1983 i potrafi doskonale i bezsprzecznie ocenić, kto i kiedy przyczyniał się do czyjejś śmierci. Nie dziwota, że wydał tak szybko wyrok w sprawie nowego "paparazziego".

Gratulując szerokiej i szczegółowej wiedzy, kłaniam się w pas.
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly

Listen fucking stars - you're breaking our hearts!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów