|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Ciekaw jestem kto w Legii wyszukuje tych młodych zawodników, bo niewątpliwie ma do tego talent i ktoś jego (ich) pokroju by się nam przydał. Nasi "skauci", o których na dobrą sprawę niewiele wiadomo, poza tym że kiedyś nieźle kopali widocznie takich umiejętności nie posiadają a kasy biorą raczej nie mało.
Inna sprawa, że cały ten skauting nie ma u nas prawa bytu, dopóki nie będziemy mieli chociaż dwóch boisk naturalnych i jednego sztucznego, bo choćby największe talenty do nas przychodziły, to i tak nie będą miały gdzie tej piłki kopać. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
Galonek, nie podawaj przykladow z dupy. Pilzno ma szkolenie a liga bialoruska jest na takim etapie jak liga polska za wczesnego Cupiala (jeden zespol ma kase, reszta to pasterze finansowi).
Przyklady z Zilina i Debrecynem moglbys sobie podarowac; bardzo dupne kluby. Chcesz do nich rownac? A to ze kiedys im sie udalo psim fartem wejsc do LM to nic nie znaczy. Legia kiedys grala w cwiercfinale LM, a Lech ogrywal ManC. Czy Legia byla scisla czolowka europejska w tamtym okresie? Czy Lech 10/11 poradzilby sobie w lidze angielskiej? koniak Cytat:
To znaczy mozna i tak, ale w takim przypadku prawdziwych pilkarzy bedziesz znajdowal niewielu. Ile minelo czasu odkad w Ruchu gral Sobiech. Duzo. Gornik mial Milika, zobaczymy kogo teraz znajdzie. A Legia... to Wolski, Furman, Kosecki, Efir (gdyby nie kontuzja to nie sprowadzaliby gruzina), Rybus, Borysiuk, Zyro, Jagiello, Cichocki, Lukasik... Samym scautingiem w Polsce nic wielkiego sie nie zbuduje. Z bardzo prostego powodu... u nas malo kto szkoli. A gdzies taki pilkarz musi nabrac szlify by cos z niego bylo (nieliczac jakis wyjatkow).
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 26.02.2013 o godz. 12:25.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
||
Dla mnie smutne jest właśnie to, że dążymy do kopiowania (a i nawet to nam średnio wychodzi) takich jedno, dwu czy trzysezonowych klubów jak APOEL, Viktoria, Zilina, czy nawet BATE - choć tutaj jest większa regularność, bo i tak jak wspomniałem na Białorusi biorą kogo chcą, tak jak Dinamo Zagrzeb w Chorwacji i niegdyś, chociaż w mniejszym stopniu Wisła Kraków w Polsce). Moim zdaniem naprawdę nas stać, aby organizacyjnie dorównać Belgom, Holendrom, czy Szwajcarom, a potencjał ludzki mamy kilkukrotnie większy. No ale słowa, słowa, słowa...Kluczem do wszystkiego jest ostatnia genialna wypowiedź Dorny: Cytat:
Dla mnie generalnie to jest klucz do rozwoju naszego futbolu - żeby kluby z Ekstraklasy i I ligi wzięły pod opiekę (powtarzam, głównie organizacyjną, a przy okazji budując swoją siatkę scoutingu) mniejsze kluby i żeby w mniejszych klubach w ten sposób wzięto się za poważne szkolenie. A nie tak jak mówił Dawidowski na weszło: Cytat:
P.s. Wiem, że kibicowsko Jasło z Wisłą nie trzyma, to tylko przykład ![]()
Ostatnio edytowane przez rw88 : 26.02.2013 o godz. 12:53.
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Co to znaczy poradził? Czy by się utrzymali? Myśle że z całą pewnością Czy zostaliby mistrzami - pewnie nie
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
To znaczy czy bylby w stanie chociasz tam o puchary walczyc. Pewnie nie... i o to mi chodzilo w tym przykladzie.
Galonek za przyklad podaje Ziline i Debreczyn Szanujmy sie. Na anfield road rok temu za wzor podawali Apeol? Tak czy nie?Na podstawie pojedynczych wybrykow nie oceniajmy klubow. Tak Zilina grala w LM, Legia nie. Ale przeciesz to jasna ze Legia jest lepszym klubem i w 8 na 10 meczach z Zylina wygra. A w perspektywie dlugoterminowej bedzie czesciej grala w LM od Zyliny.
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 26.02.2013 o godz. 12:35.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Bobek90, nie rozumiem skąd u Ciebie i paru innych osób na forum przeświadczenie, że takie kluby jak Debreczyn, czy Zilina powinniśmy, jako Polacy, biorąc pod uwagę "gównianość" naszej ligi traktować z wyższością. Niech chociaż raz jakikolwiek nasz klub w najbliższych latach zagra w LM, to będzie można dyskutować. Póki co od prawie 20 lat nie mieliśmy tam klubu, a kluby z Czech, Słowacji, czy Cypru w LM grały i to niejednokrotnie.
Poza tym, w.w. kluby wskazałem nie po to, żeby pokazać, że szkolenie nie jest potrzebne, tylko jako kontrargument na to, że aby być silnym klubem trzeba mieć "grube miliony". Na zakończenie. Bardzo chciałbym, żeby za mojego życia Wisła chociaż raz stała się takim pojedynczym wybrykiem w LM.
Ostatnio edytowane przez Galonek : 26.02.2013 o godz. 12:42.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeszcze ostatnia rzecz, która mnie w powszechnie powtarzanych sloganach dziwi i to bardzo. Mianowicie cały czas się powtarza, że efekty akademii przyjdą za kilka lat, a wcześniej z tego nic nie będzie. No to się pytam, czy fakt, że taki 18-letni chłopak, który teraz jest w grupach młodzieżowych Wisły potrenuje na wyższym poziomie przez dwa lata nie sprawi, że będzie lepszym piłkarzem? Skoro i tak się na takiego chłopaka w Wiśle postawi, tak jak się postawiło na Czekaja, czy Chrapka...
Nas (Polaków) w tej chwili ratuje to, że duże grono młodych chłopaków trafia do szerokich kadr pierwszych zespołów, gdzie trenują z zawodnikami na dużo wyższym od siebie poziomie, że tych chłopaków wstawia się. Tylko dlatego jestem spokojny, że za kilka lat nasza reprezentacja nie spadnie poniżej poziomu regularnej walki o awans do grona 32 najlepszych ekip świata i 16 (...tfu, 24) ekip w Europie. I znowu będziemy krajem z 20, 30 czy 40 zawodnikami na przyzwoitym poziomie, a Chorwaci czy Belgowie...dobra, tyle z mojej strony. P.s. Za dużo ode mnie, ale już naprawdę ostatnia sprawa...nie uważam Legii za wzorcowy przykład szkolenia, do którego trzeba dążyć, nie - wybaczcie określenie - "spuszczam" się nad tym, jak to u nich wygląda. Powiem więcej, zrobili tak "niewiele" (w stosunku do Belgów, Holendrów i innych dobrych w szkoleniu młodzieży nacji - Legia jest od nich dosyć daleko w tyle), a mimo to mają efekty i to naprawdę u nich imponuje. Nie mają ani bazy, ani przesadnie dużej liczby klubów partnerskich i ścisłej z nimi współpracy, ani grupy scoutów rozsianej po całym kraju, ani super licznej grupy chłopaków objętych systemem szkolenia, a mimo to już są efekty w postaci co najmniej kilku przeciętnej i przyzwoitej europejskiej klasy zawodników. To jest naprawdę coś i to świadczy o tym jaki tak naprawdę mielibyśmy w Polsce poziom piłki, gdyby nam się "chciało".
Ostatnio edytowane przez rw88 : 26.02.2013 o godz. 12:46.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie trzeba grubych milionów, jak się wie, co robi. Tyle, że BATE, Dinamo, czy nawet Żilina nie mają przełożenia w polski futbol, bowiem u nas nie ma jednego monopolisty, co to ligę wygrywa w cuglach i bierze tych zawodników, których chce. Nie ma też przełożenia na naszą rzeczywistość przykład APOEL-u, albo przynajmniej nie w takim stopniu. Trzeba po prostu wypracować swój model. |
||
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
bo to najlepsza polska strona o pilce a ze z warszawy ? ktos napisal na forum kilka dni temu , ze bycie fanem wisly nie zwalnia z obowiazku logicznego rozumowania co takiego stanowwski napisal nieprawdziwego o wywiadzie cupiala ? to samo co polowa forum , slowa o petrescu itp , pieknie rozlozyl ten wywiad na czynniki pierwsze |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
Jak nie ma w Polsce checi szkolenia piłkarzy to czemu szukac po świecie jakis miernot jak pod reka w ligi z dosc solidnymi i niedrogimi piłkarzami którzy pokazuje ze sie da. ![]()
alejasienieznam
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
No chyba ze myślicie ze kibice zaczynając od Bełchatowa i Podbeskidzia kończąc na Lechu i Legii nie chca by ich druzyna była najlepsza i osiągała same sukcesy. p.s. Najepsi z tych regionów grają w Bundeslidze, a My możemy mieć maksymalnie Tomka Jirsaka albo Vladka Vidliczke. Lemoniadowy : of course ze w Polsce 75% transferów to transfery przez znajomosci albo pilkarza albo menago.To taki nasz odpowiednik scoutingu. Moze i Jirsak był przepłacony, był jaki był ale wole go od Bruda, po za tym papiery miał niezłe, a że wyszło jak wyszło. No ale dzis stan mamy taki ze pewnie 75.000 euro bysmy nie zapłacili a wtedy daliśmy 10x tyle. Bieda panie, bieda. Teraz naszym jedynym argumentem w rozmowe z piłkarzem jest ...Kraków jako fajne miejsce do życia. Aspektów sportowych zero.
Ostatnio edytowane przez szprotson : 26.02.2013 o godz. 13:22.
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
PS nie myślę ze nas stac do wyciągnięcia najlepszych wystarczyło by solidnych i odpowiednio nie drogich, przecież transfer Jirsaka juz na dzień dobry wyglądał na przepłacony ![]()
alejasienieznam
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2002
Offline |
|
|
W tym co mówił Bednarz nie ma sprzeczności. Sytuacja finansowa samej Wisły jest bardzo zła i tylko dzięki niezbędnym "zastrzykom" ze strony TF udało się zachować płynność.
Kierowca. http://www.weszlo.com/news/13261-Jak...AWEL_ZARZECZNY
Ostatnio edytowane przez rav : 26.02.2013 o godz. 13:26.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Wywiad Cupial oznacza dokladnie to, co sie teraz dzieje...czyli stagnacja. Przyszlosc nie rysuje sie w rozowych barwach i juz nie mowie o najblizszych latach, ale co bedzie za 10-20, kiedy Cupiala juz nie bedzie? Zostana tylko wspomnienia po MP, bo bazy treningowej i wizji na rozwoj klubu nie uswiadczymy. W lecie pewnie przyjdzie kilku obcokrajowcow i bedziemy sie bic o pierwsza trojke, i co z tego? Jesli kogos uda sie wypromowac,to go sprzedamy, a pieniazki nie pojda na klub, tylko do kieszeni pana Cupiala. Nie wspominam juz tym, ze nie bedzie tez wielkich pieniedzy(tzn. on ich nie wylozy latem, co jasno wynika z wypowiedzi). Klub ma sie bilansowac, czyli jesli budzet na przyszly sezon, to 30-40 mln zl, to my sami musimy z tego rozdysponowac kwote na transfery i nowe kontrakty. Budowa nowej Wisly - tak(i dokladnie, to wszyscy mowia), budowy wielkiej Wisly - nie. Trzeba wczytywac sie w to, co mowi Bednarz(zreszta zachwalany przez wlasciciela) i Cupial.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
szprotson jedno pytanie. Czemu Nawałka per Ciepły bo chyba nie nadążam za twoim rozumowaniem.
A takie określenie odbieram jako mocno pejoratywne więc albo nie zauważam wysublimowanego żartu albo nie wiem o chodzi. ![]()
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe? jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest. Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało? jackass: -Tak, oni to robili. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
a skąd sie wziął nie powiem ![]() ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2006
Offline |
|
|
http://www.sportowefakty.pl/pilka-no...ki-zamiejscowe
Panie Bogusławie, warto! Lechia już powolutku zaczyna zbierać żniwo. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Posty rw88 powinny być jakoś przypięte, żeby każdy mógł poczytać coś mądrego, bo zaraz wszystko zginie w tłumie.
![]()
Należę do Socios Wisła Kraków od 11/2018
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
No sorry, ale o tych podpowiadaczach wiadomości krążyły od samego początku bytności Cupiała w Wiśle. Zawsze chodziło o tego mitycznego kierowcę - tylko nie wiem, czy termin kierowca odnosi się do tej samej osoby, czy raczej uosabia wszystkich niewydarzonych podpowiadaczy prezesa. Widocznie prezes dobrze czuje się w otoczeniu takich ludzi jak np.Kapka i Rogala.
|
|
|
|
Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
Dla mnie najważniejszym w wywiadzie jest wywód o Pestrescu.
B.C. zdaje sobie sprawę jak dobry to trener i cieszy mnie, że chciał go sprowadzić z powrotem. Szkoda, że Dan odmówił. Niepotrzebnie. Drugi raz obaj Panowie nie daliby się tak wydymać piłkarzykom. B.C. to zdaje się choleryk. Pokrzyczy i zapomni. Dlatego puszcza w niepamięć błędy. Szkoda. B.C dalej będzie z Wisłą. Czy to dobrze, czy źle, ciężko powiedzieć. Do dobrych współpracowników szczęścia nie ma. Do doradców też. Po sezonie przyjdzie Nawałka. Szans na puchar nie widzę. Ten sezon jest stracony. Ale czy Nawałka zbawi Wisłę? To, że robi dobrą robotę w Górniku to OK, ale on już w Wiśle był i nie pokazał niczego więcej niż inni. Ciężko bez wzmocnień w lecie myśleć zatem o lepszym jutrze Wisły. Tak czy siak wg mnie utrzymamy się i nie ma szans by ziściły się niektóre czarne scenariusze. Niestety z wywiadu nie wynika, by nagle miało wrócić to co kiedyś. To już inne czasy, inna siła przeciwników. Lech i Legia wg mnie ze swoimi szkółkami i transferową ofensywą (oraz aspiracjami) będą od Wisły lepsze. Do tego są drużyny środka tabeli, coraz bardziej naciskające na dołączenie do czołówki. Pomijam Śląsk bo to drużyna słaba, a właściciel niczego nie zrobi, bo akurat sposób zarządzania pana Z.Solorza znam. Mam raczej na myśli Górnika. Pozostałe ekipy szans raczej nie mają. W Polonii bałagan, na Widzewie bałagan i brak perspektyw na stadion. W Lechii brak pomysłu. Dlatego Wisła musi walczyć by w przyszłym sezonie dołączyć do wielkiej trójki. Walczyć z Legią i Lechem. I jeżeli tak się stanie, będę zadowolony. Miejsce i potencjał Wisły jest w 3-ce. Nawet bez tej niezbędnej szkółki... ![]()
„Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba”...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
do Apoelu to nie ma sie co porównywać, tam zupełnie inny klimat,ciepło,słońca więc Latynosi sie tam o wiele szybciej aklimatyzują niż w Polsce.Brać przykłady trzeba z BATE i Pilzna a wcześniej ze Sparty Praga które składy miały oparte na krajowych zawodnikach a nie na 4-5 rzędnych obcokrajowcach
Ostatnio edytowane przez AYALA : 26.02.2013 o godz. 16:58.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2003
Offline |
|
Nie jest to takie proste jakby się wydawało. |
|
|
|
Banita
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Ja mam wrażenie, ze ten wywiad to czesc porozumienia z SKWK - taki ku pokrzepieniu serc i nic bym sobie nie obiecywał.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
Dobry krok PR i konsekwentna realizacja Bednarzowcyh slow pt 'będzie lepiej w zależności od tego jakie sukcesy odniesiemy na polu margetingowym'. Tak czy siak mądry ruch ze strony Bogusława i sensowna sugestia jego doradców. Oby tak dalej.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 26.02.2013 o godz. 18:18.
![]()
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi" TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Bo największym problemem jest nasza drukowana liga. Wyobraź sobie psyche zawodnika który wybiega na mecz i wie jakim wynikiem ma się on skończyć. Gdyby taki był raz w sezonie, ale co jeżeli takich jest większość? Dlatego Czeska czy Słowacka drużyna która wygrywa ligę musi umieć rzeczywiście grać, walczyć i wygrywać, a nie symulować grę. Bo jak przychodzi co do czego to leją nas mongołowie.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|||||
|
To się Stanowski przejechał po Cupiale i wypunktował jego bezmyślne poczynania i urągającą paplaninę
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Dzimi : 26.02.2013 o godz. 21:24.
|
||||||
|
|
Joker the Great
Od: 06.2003
Offline |
|
|
W sumie jest w tym duzo racji, ale teraz mogę się załozyc że bedą jechać po Cupiale jak jeszcze do niedawna po Błaszczykowskim i jego biletach. Jak juz się Stanowski uprze to będzie tak mielił o tym samym miesiącami.
![]() 90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dać głupiemu coś do przeczytania
![]()
"Chuligani Wisły rzucili serpentyny..."
"Kibole Wisły odpalili race. Właśnie dlatego w Polsce nie będzie wielkiej piłki" "Będziemy zamykać stadiony, żeby ludzie mogli przychodzić na mecze" "Posunięcia kibiców Wisły przypomniały mi o zamachach na World Trade Center" cdn.. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nic dodac,nic ujac... Albo ten " Stanek wszystkie Twoje dywagacje i pastwienie się nad Cupiałem i Wisłą, możesz sobie w dupę wsadzić. Niezaprzeczalnym faktem jest ,że Wisła za czasów Cupiała jest najbardziej utytułowanym klubem w naszej skopanej,a to jak do tego doprowadził czy przez kaprys czy też nie to już jego sprawa. Swoją drogą Krzysiu uczyć biznesu Cupiała.... którego majątek liczy się w setkach milionów i uczyć go zarządzania klubem (8 mistrzostw w 15 lat) to trochę groteskowe w Twoim wykonaniu nie uważasz? Co do akademii to ona powstanie, już są zatwierdzone plany budowy w podkrakowskich opatkowicach. Ja wiem ,że teraz jest modne żeby "jechać" po Wisłe ale Legia z jej najmądrzejszym prezem na świecie nie będzie mieć takich wyników w życiu!!! Popatrz jakie to zabawne i w jakim świetle to stawia Legie, Wisła zarządzana Twoim zdaniem przez dyletanta zdominowała w ostatnich latach rozgrywki w których bierze udział również drużyna najlepiej zarządzana , ze świetną szkółką , najlepszymi kibicami pięknym stadionem , całą masą sponsorów i przychylnych jej dziennikarzami. Poprostu brak słów. " I tyle w temacie analiz i racji Stanowskiego.
Ostatnio edytowane przez Yossarian : 26.02.2013 o godz. 19:32.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
![]() ![]() ![]() |
|
|

|