The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
koniak
Senior Member

Od: 12.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.02.2013, 12:13
Ciekaw jestem kto w Legii wyszukuje tych młodych zawodników, bo niewątpliwie ma do tego talent i ktoś jego (ich) pokroju by się nam przydał. Nasi "skauci", o których na dobrą sprawę niewiele wiadomo, poza tym że kiedyś nieźle kopali widocznie takich umiejętności nie posiadają a kasy biorą raczej nie mało.
Inna sprawa, że cały ten skauting nie ma u nas prawa bytu, dopóki nie będziemy mieli chociaż dwóch boisk naturalnych i jednego sztucznego, bo choćby największe talenty do nas przychodziły, to i tak nie będą miały gdzie tej piłki kopać.
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 26.02.2013, 12:14
Galonek, nie podawaj przykladow z dupy. Pilzno ma szkolenie a liga bialoruska jest na takim etapie jak liga polska za wczesnego Cupiala (jeden zespol ma kase, reszta to pasterze finansowi).

Przyklady z Zilina i Debrecynem moglbys sobie podarowac; bardzo dupne kluby. Chcesz do nich rownac? A to ze kiedys im sie udalo psim fartem wejsc do LM to nic nie znaczy. Legia kiedys grala w cwiercfinale LM, a Lech ogrywal ManC. Czy Legia byla scisla czolowka europejska w tamtym okresie? Czy Lech 10/11 poradzilby sobie w lidze angielskiej?

koniak
Cytat:
Ciekaw jestem kto w Legii wyszukuje tych młodych zawodników, bo niewątpliwie ma do tego talent i ktoś jego (ich) pokroju by się nam przydał.
Tu nie ma "kogos". To jest poprostu caly system, pewna koncepcja nad ktora pracuje bardzo wiele ludzi. Wszystko jest ze soba powiazane (scauting, szkolenie). To nie polega na tym ze ty zatrudnisz 5 ludzi, dasz im 5 tysiakow i wyslesz w Polske by ci Rybusow i Wolskich sprowadzali. To nie takie proste.

To znaczy mozna i tak, ale w takim przypadku prawdziwych pilkarzy bedziesz znajdowal niewielu. Ile minelo czasu odkad w Ruchu gral Sobiech. Duzo. Gornik mial Milika, zobaczymy kogo teraz znajdzie. A Legia... to Wolski, Furman, Kosecki, Efir (gdyby nie kontuzja to nie sprowadzaliby gruzina), Rybus, Borysiuk, Zyro, Jagiello, Cichocki, Lukasik... Samym scautingiem w Polsce nic wielkiego sie nie zbuduje. Z bardzo prostego powodu... u nas malo kto szkoli. A gdzies taki pilkarz musi nabrac szlify by cos z niego bylo (nieliczac jakis wyjatkow).
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 26.02.2013 o godz. 12:25.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 26.02.2013, 12:17
Galonek napisał(a):Wyświetl post
Nie zawsze trzeba mieć miliony. Przykłady pierwsze z brzegu: Viktoria Pilzno, Bate Borysow, MSK Zilina, Debrecen. Oczywiście nie są to futbolowi potentaci, ale udało im się to, co dla Wisły ciągle jest jedynie marzeniem, ale i zarazem celem nadrzędnym, czyli Liga Mistrzów. Co do tego, że Akademia nie jest niezbędna się zgadzam. Niezbędna jest natomiast CYWILIZOWANA baza treningowa.
Wszystkie wymienione przez Ciebie kluby stawiały bardziej na krajowych zawodników, Zilina ma bardzo dobrze zorganizowane szkolenie, BATE jest monopolistą na rynku białoruskim, a Viktoria świetnie poskładała ekipę z Czechów i Słowaków. Oczywiście APOEL osiągnął perfekcję w składaniu ekipy z przeciętnych obckorajowców, ale gdzie jest teraz APOEL? Poza tym łatwo coś takiego zrobić w kraju, do którego zazwyczaj jeździ się na wczasy - tam Portugalczycy, Brazylijczycy czy zawodnicy z Bałkanów czują się (prawie że dosłownie mówiąc) jak ryby w morzu.

Dla mnie smutne jest właśnie to, że dążymy do kopiowania (a i nawet to nam średnio wychodzi) takich jedno, dwu czy trzysezonowych klubów jak APOEL, Viktoria, Zilina, czy nawet BATE - choć tutaj jest większa regularność, bo i tak jak wspomniałem na Białorusi biorą kogo chcą, tak jak Dinamo Zagrzeb w Chorwacji i niegdyś, chociaż w mniejszym stopniu Wisła Kraków w Polsce). Moim zdaniem naprawdę nas stać, aby organizacyjnie dorównać Belgom, Holendrom, czy Szwajcarom, a potencjał ludzki mamy kilkukrotnie większy. No ale słowa, słowa, słowa...Kluczem do wszystkiego jest ostatnia genialna wypowiedź Dorny:

Cytat:
Musimy sprawić, by w ogóle więcej ludzi uprawiało piłkę nożną, byśmy mogli z roku na rok selekcjonować z jeszcze większej grupy. Chcąc porównywać się do innych federacji europejskich, potrzebujemy argumentów. Spójrzmy na liczby… W Polsce w jednym roczniku młodzieżowym gra ok. 8-9 tysięcy zawodników. W Niemczech – dla porównania – 150 tysięcy, we Francji – 100, a w Szwecji, której ludność jest cztery raz mniejsza od naszej – 14 tysięcy. Na tym głównie polegają nasze rezerwy – żeby zwiększyć podstawę tej piramidy
Taki klub jak Wisła powinien mieć pod sobą 20, 30 czy 40 malutkich klubów, którym nie trzeba specjalnie bardzo pomagać finansowo, bardziej organizacyjnie, pomagać w planowaniu szkolenia, ewentualnie dawać jakieś piłki, koszulki - grunt przede wszystkim żeby dawać nadzieję na sukces chłopakom (i trenerom) z małych miasteczek, małych klubów poprzez regularne monitorowanie ich postępów, wyciąganie najlepszych do swoich drużyn juniorskich, tworzyć w ten sposób pewien prestiż takiej szkółki. A i gmina chętniej zainwestuje w taką Płaszowiankę (bodajże krakowska A klasa), w ich bazę treningową, jeśli będą dumnie nazywać partnerem Wisły Kraków i będą poważnie podchodzić do sprawy szkolenia. Już kiedyś się na ten temat rozpisywałem, więc nie ma sensu znowu.

Dla mnie generalnie to jest klucz do rozwoju naszego futbolu - żeby kluby z Ekstraklasy i I ligi wzięły pod opiekę (powtarzam, głównie organizacyjną, a przy okazji budując swoją siatkę scoutingu) mniejsze kluby i żeby w mniejszych klubach w ten sposób wzięto się za poważne szkolenie. A nie tak jak mówił Dawidowski na weszło:

Cytat:
Prosty przykład: Górka. Chłopak z Czarnych Jasło. Pytam go ile razy trenuje w tygodniu – no dwa. Kiedy ostatnio miałeś trening? No trenerze, w listopadzie gdzieś – a to był początek marca. Bo mieli jakieś tam problemy z halą, z miejscem do trenowania. Ale chłopak utalentowany, przyjechał na kadrę raz, drugi i ściągnęła go do siebie Legia. Jego przygoda też się chyba nie potoczyła tak jak należy, ale różnica między dwoma treningami w Jaśle, a akademią Legii jest kolosalna. I takich przykładów jest wiele.
To jest problem, to jest klucz do sukcesu wykorzystania potencjału 38 milionowej Polski - żeby taki chłopak w Jaśle był pod ciągłym monitoringiem Wisły, Cracovii czy innej drużyny, żeby miał możliwość regularnego treningu na przyzwoitym poziomie (trener doszkalany w Krakowie, z Wisły otrzymał ramowy plan szkolenia), żeby chłopak miał możliwość nauki w klasie sportowej w Jaśle, klasie pod egidą Czarnych Jasło, partnera Wisły Kraków. I w końcu żeby juniorskie ekipy Czarnych Jasło były szansą dla mieścin wokół Jasła i klubików wokół tego miasta. Wtedy to wszystko będzie się zazębiać. Niech mi ktoś powie, że mając choćby 10 takich klubów w Małopolsce prędzej, czy później nie będzie z tego efektów. Ale podsumuję to jednym słowem: UTOPIA!

P.s. Wiem, że kibicowsko Jasło z Wisłą nie trzyma, to tylko przykład
Ostatnio edytowane przez rw88 : 26.02.2013 o godz. 12:53.
Odpowiedz cytując
Kolumbus
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 26.02.2013, 12:20
Co to znaczy poradził? Czy by się utrzymali? Myśle że z całą pewnością Czy zostaliby mistrzami - pewnie nie
piekna zaba w podpisie

Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 26.02.2013, 12:29
To znaczy czy bylby w stanie chociasz tam o puchary walczyc. Pewnie nie... i o to mi chodzilo w tym przykladzie.

Galonek za przyklad podaje Ziline i Debreczyn Szanujmy sie. Na anfield road rok temu za wzor podawali Apeol? Tak czy nie?

Na podstawie pojedynczych wybrykow nie oceniajmy klubow. Tak Zilina grala w LM, Legia nie. Ale przeciesz to jasna ze Legia jest lepszym klubem i w 8 na 10 meczach z Zylina wygra. A w perspektywie dlugoterminowej bedzie czesciej grala w LM od Zyliny.
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 26.02.2013 o godz. 12:35.
Odpowiedz cytując
Galonek
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 26.02.2013, 12:40
Bobek90, nie rozumiem skąd u Ciebie i paru innych osób na forum przeświadczenie, że takie kluby jak Debreczyn, czy Zilina powinniśmy, jako Polacy, biorąc pod uwagę "gównianość" naszej ligi traktować z wyższością. Niech chociaż raz jakikolwiek nasz klub w najbliższych latach zagra w LM, to będzie można dyskutować. Póki co od prawie 20 lat nie mieliśmy tam klubu, a kluby z Czech, Słowacji, czy Cypru w LM grały i to niejednokrotnie.

Poza tym, w.w. kluby wskazałem nie po to, żeby pokazać, że szkolenie nie jest potrzebne, tylko jako kontrargument na to, że aby być silnym klubem trzeba mieć "grube miliony".

Na zakończenie. Bardzo chciałbym, żeby za mojego życia Wisła chociaż raz stała się takim pojedynczym wybrykiem w LM.
Ostatnio edytowane przez Galonek : 26.02.2013 o godz. 12:42.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 26.02.2013, 12:40
Jeszcze ostatnia rzecz, która mnie w powszechnie powtarzanych sloganach dziwi i to bardzo. Mianowicie cały czas się powtarza, że efekty akademii przyjdą za kilka lat, a wcześniej z tego nic nie będzie. No to się pytam, czy fakt, że taki 18-letni chłopak, który teraz jest w grupach młodzieżowych Wisły potrenuje na wyższym poziomie przez dwa lata nie sprawi, że będzie lepszym piłkarzem? Skoro i tak się na takiego chłopaka w Wiśle postawi, tak jak się postawiło na Czekaja, czy Chrapka...

Nas (Polaków) w tej chwili ratuje to, że duże grono młodych chłopaków trafia do szerokich kadr pierwszych zespołów, gdzie trenują z zawodnikami na dużo wyższym od siebie poziomie, że tych chłopaków wstawia się. Tylko dlatego jestem spokojny, że za kilka lat nasza reprezentacja nie spadnie poniżej poziomu regularnej walki o awans do grona 32 najlepszych ekip świata i 16 (...tfu, 24) ekip w Europie. I znowu będziemy krajem z 20, 30 czy 40 zawodnikami na przyzwoitym poziomie, a Chorwaci czy Belgowie...dobra, tyle z mojej strony.

P.s. Za dużo ode mnie, ale już naprawdę ostatnia sprawa...nie uważam Legii za wzorcowy przykład szkolenia, do którego trzeba dążyć, nie - wybaczcie określenie - "spuszczam" się nad tym, jak to u nich wygląda. Powiem więcej, zrobili tak "niewiele" (w stosunku do Belgów, Holendrów i innych dobrych w szkoleniu młodzieży nacji - Legia jest od nich dosyć daleko w tyle), a mimo to mają efekty i to naprawdę u nich imponuje. Nie mają ani bazy, ani przesadnie dużej liczby klubów partnerskich i ścisłej z nimi współpracy, ani grupy scoutów rozsianej po całym kraju, ani super licznej grupy chłopaków objętych systemem szkolenia, a mimo to już są efekty w postaci co najmniej kilku przeciętnej i przyzwoitej europejskiej klasy zawodników. To jest naprawdę coś i to świadczy o tym jaki tak naprawdę mielibyśmy w Polsce poziom piłki, gdyby nam się "chciało".
Ostatnio edytowane przez rw88 : 26.02.2013 o godz. 12:46.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Stary 26.02.2013, 12:51
Bobek90, nie rozumiem skąd u Ciebie i paru innych osób na forum przeświadczenie, że takie kluby jak Debreczyn, czy Zilina powinniśmy, jako Polacy, biorąc pod uwagę "gównianość" naszej ligi traktować z wyższością.
Jeśli chodzi o mnie, to jest dokładnie odwrotnie, o czym już wspomniałem - dla mnie smutne jest to, że tak liczny i utalentowany naród musi dążyć do tego, żeby osiągnąć poziom wymienionych i choć jeden sezon cieszyć się z ekipy w LM. To jest trochę żałosne i zgadzam się z tym co mówisz:

Na zakończenie. Bardzo chciałbym, żeby za mojego życia Wisła chociaż raz stała się takim pojedynczym wybrykiem w LM.
I to jest właśnie smutne, mimo że się z tym można zgodzić. A tak naprawdę stać nas na dużo, dużo więcej, tylko się trzeba inaczej za to zabrać...

Poza tym, w.w. kluby wskazałem nie po to, żeby pokazać, że szkolenie nie jest potrzebne, tylko jako kontrargument na to, że aby być silnym klubem trzeba mieć "grube miliony".
Nie trzeba grubych milionów, jak się wie, co robi. Tyle, że BATE, Dinamo, czy nawet Żilina nie mają przełożenia w polski futbol, bowiem u nas nie ma jednego monopolisty, co to ligę wygrywa w cuglach i bierze tych zawodników, których chce. Nie ma też przełożenia na naszą rzeczywistość przykład APOEL-u, albo przynajmniej nie w takim stopniu. Trzeba po prostu wypracować swój model.
Odpowiedz cytując
Mocny
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 26.02.2013, 12:52
wolfy napisał(a):Wyświetl post
O to to.

Ale są wciąż naiwniacy biorący ich za rzetelne źródło informacji.

bo to najlepsza polska strona o pilce

a ze z warszawy ?

ktos napisal na forum kilka dni temu , ze bycie fanem wisly nie zwalnia z obowiazku logicznego rozumowania

co takiego stanowwski napisal nieprawdziwego o wywiadzie cupiala ?

to samo co polowa forum , slowa o petrescu itp , pieknie rozlozyl ten wywiad na czynniki pierwsze
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 26.02.2013, 12:52
rw88 napisał(a):Wyświetl post
Wszystkie wymienione przez Ciebie kluby stawiały bardziej na krajowych zawodników, Zilina ma bardzo dobrze zorganizowane szkolenie, BATE jest monopolistą na rynku białoruskim, a Viktoria świetnie poskładała ekipę z Czechów i Słowaków.
a co nam broni poskładać świetnie kadrę z Polaków plus Czechów i Słowaków w odpowiednich proporcjach oczywiście , bo ja nie widzę większych problemów po za tym ze kosztowało by nas to trochę więcej niż Victorie i u nas wynik chce sie na juz.

Jak nie ma w Polsce checi szkolenia piłkarzy to czemu szukac po świecie jakis miernot jak pod reka w ligi z dosc solidnymi i niedrogimi piłkarzami którzy pokazuje ze sie da.
alejasienieznam
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 26.02.2013, 13:01
Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post
a co nam broni poskładać świetnie kadrę z Polaków plus Czechów i Słowaków w odpowiednich proporcjach oczywiście , bo ja nie widzę większych problemów po za tym ze kosztowało by nas to trochę więcej niż Victorie i u nas wynik chce sie na juz.
nie wiem co Nam broni, ale wiem ze jest jeszcze 15 druzyn w ekstraklasie w tym kilka z pieniedzmi i ...one jeszcze tak nie zrobiły. Tylu debili mamy w Polsce ze jeszcze na to nikt nie wpadł, czy moze ten pomysł jest nie do zrealizowania z wielu powodów?
No chyba ze myślicie ze kibice zaczynając od Bełchatowa i Podbeskidzia kończąc na Lechu i Legii nie chca by ich druzyna była najlepsza i osiągała same sukcesy.
p.s. Najepsi z tych regionów grają w Bundeslidze, a My możemy mieć maksymalnie Tomka Jirsaka albo Vladka Vidliczke.

Lemoniadowy : of course ze w Polsce 75% transferów to transfery przez znajomosci albo pilkarza albo menago.To taki nasz odpowiednik scoutingu. Moze i Jirsak był przepłacony, był jaki był ale wole go od Bruda, po za tym papiery miał niezłe, a że wyszło jak wyszło. No ale dzis stan mamy taki ze pewnie 75.000 euro bysmy nie zapłacili a wtedy daliśmy 10x tyle. Bieda panie, bieda. Teraz naszym jedynym argumentem w rozmowe z piłkarzem jest ...Kraków jako fajne miejsce do życia. Aspektów sportowych zero.
Ostatnio edytowane przez szprotson : 26.02.2013 o godz. 13:22.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 26.02.2013, 13:15
szprotson napisał(a):Wyświetl post
nie wiem co Nam broni, ale wiem ze jest jeszcze 15 druzyn w ekstraklasie w tym kilka z pieniedzmi i ...one jeszcze tak nie zrobiły. Tylu debili mamy w Polsce ze jeszcze na to nikt nie wpadł, czy moze ten pomysł jest nie do zrealizowania z wielu powodów?
No chyba ze myślicie ze kibice zaczynając od Bełchatowa i Podbeskidzia kończąc na Lechu i Legii nie chca by ich druzyna była najlepsza i osiągała same sukcesy.
p.s. Najepsi z tych regionów grają w Bundeslidze, a My możemy mieć maksymalnie Tomka Jirsaka albo Vladka Vidliczke.
ale powiedz ze wiele transferów w Pl nie wygląda tak jak by były robione dla zrobienia kasy na "lewo" a nie po to aby wzmocnić zespół.

PS nie myślę ze nas stac do wyciągnięcia najlepszych wystarczyło by solidnych i odpowiednio nie drogich, przecież transfer Jirsaka juz na dzień dobry wyglądał na przepłacony
alejasienieznam
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Stary 26.02.2013, 13:21
hunter napisał(a):Wyświetl post
Jeśli chodzi o "czarny PR" (jak to piszecie) Jacka Bednarza w kontekście informowania o słabej sytuacji finansowej Wisły, to być może zalecenie na początku było takie, żeby tym właśnie usprawiedliwiać opóźnienie w wypłacaniu pensji zawodnikom. Teraz jednak właściciel zagrał w otwarte karty i przyznał, że nie ma grania, nie ma siana. To nie pierwszy taki przypadek zresztą. Przypominam sobie sytuację po meczu z Levadią. Do Myślenic pojechała rada drużyny (o ile pamiętam byli to wówczas Głowacki, Sobolewski i Paweł Brożek, ale tego ostatniego nie jestem pewien) i mieli wtedy usłyszeć od szefa, że o obiecanych premiach za MP zdobyte dwa miesiące wcześniej mogą zapomnieć aż do chwili, gdy zmażą plamę po Tallinie.
Chwila, moment. Cupiał wypowiedział się przede wszystkim na temat kondycji swojej firmy, Tele-Foniki. Że finansowo funkcjonuje dobrze. I w związku z tym, gdyby chciał, i gdyby uważał, że piłkarze na to zasłużyli, to wspomógłby Wisłę kolejnymi środkami, żeby wszelkie zobowiązania pokryć.
W tym co mówił Bednarz nie ma sprzeczności. Sytuacja finansowa samej Wisły jest bardzo zła i tylko dzięki niezbędnym "zastrzykom" ze strony TF udało się zachować płynność.
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
Trzeba sprecyzować.Kim jest ten mityczny podpowiadacz?Nawet nie personalnie, tylko jaką on pełni funkcję.W jakim sensie podpowiada?
Przecież Zarzeczny napisał Kierowca. http://www.weszlo.com/news/13261-Jak...AWEL_ZARZECZNY
Ostatnio edytowane przez rav : 26.02.2013 o godz. 13:26.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 26.02.2013, 13:27
Wywiad Cupial oznacza dokladnie to, co sie teraz dzieje...czyli stagnacja. Przyszlosc nie rysuje sie w rozowych barwach i juz nie mowie o najblizszych latach, ale co bedzie za 10-20, kiedy Cupiala juz nie bedzie? Zostana tylko wspomnienia po MP, bo bazy treningowej i wizji na rozwoj klubu nie uswiadczymy. W lecie pewnie przyjdzie kilku obcokrajowcow i bedziemy sie bic o pierwsza trojke, i co z tego? Jesli kogos uda sie wypromowac,to go sprzedamy, a pieniazki nie pojda na klub, tylko do kieszeni pana Cupiala. Nie wspominam juz tym, ze nie bedzie tez wielkich pieniedzy(tzn. on ich nie wylozy latem, co jasno wynika z wypowiedzi). Klub ma sie bilansowac, czyli jesli budzet na przyszly sezon, to 30-40 mln zl, to my sami musimy z tego rozdysponowac kwote na transfery i nowe kontrakty. Budowa nowej Wisly - tak(i dokladnie, to wszyscy mowia), budowy wielkiej Wisly - nie. Trzeba wczytywac sie w to, co mowi Bednarz(zreszta zachwalany przez wlasciciela) i Cupial.
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 26.02.2013, 14:04
szprotson jedno pytanie. Czemu Nawałka per Ciepły bo chyba nie nadążam za twoim rozumowaniem.

A takie określenie odbieram jako mocno pejoratywne więc albo nie zauważam wysublimowanego żartu albo nie wiem o chodzi.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 26.02.2013, 14:10
MatMario napisał(a):Wyświetl post
szprotson jedno pytanie. Czemu Nawałka per Ciepły bo chyba nie nadążam za twoim rozumowaniem.

A takie określenie odbieram jako mocno pejoratywne więc albo nie zauważam wysublimowanego żartu albo nie wiem o chodzi.
oj to po prostu przydomek Adama jak był w Wiśle
a skąd sie wziął nie powiem
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
krasny
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 26.02.2013, 15:48
http://www.sportowefakty.pl/pilka-no...ki-zamiejscowe

Panie Bogusławie, warto!
Lechia już powolutku zaczyna zbierać żniwo.

Odpowiedz cytując
blanco
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 26.02.2013, 15:56
Posty rw88 powinny być jakoś przypięte, żeby każdy mógł poczytać coś mądrego, bo zaraz wszystko zginie w tłumie.
Należę do Socios Wisła Kraków od 11/2018
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 26.02.2013, 16:15
raindog napisał(a):Wyświetl post
Jest ich wielu
Smudy, Kapki itp. A podpowiadanie zaczęło się po przegranej z APOELEM.
No sorry, ale o tych podpowiadaczach wiadomości krążyły od samego początku bytności Cupiała w Wiśle. Zawsze chodziło o tego mitycznego kierowcę - tylko nie wiem, czy termin kierowca odnosi się do tej samej osoby, czy raczej uosabia wszystkich niewydarzonych podpowiadaczy prezesa. Widocznie prezes dobrze czuje się w otoczeniu takich ludzi jak np.Kapka i Rogala.
Odpowiedz cytując
PeterSett
Member

Od: 05.2008

Stary 26.02.2013, 16:19
Dla mnie najważniejszym w wywiadzie jest wywód o Pestrescu.

B.C. zdaje sobie sprawę jak dobry to trener i cieszy mnie, że chciał go sprowadzić z powrotem. Szkoda, że Dan odmówił. Niepotrzebnie. Drugi raz obaj Panowie nie daliby się tak wydymać piłkarzykom.

B.C. to zdaje się choleryk. Pokrzyczy i zapomni. Dlatego puszcza w niepamięć błędy. Szkoda.

B.C dalej będzie z Wisłą. Czy to dobrze, czy źle, ciężko powiedzieć. Do dobrych współpracowników szczęścia nie ma. Do doradców też.

Po sezonie przyjdzie Nawałka. Szans na puchar nie widzę. Ten sezon jest stracony. Ale czy Nawałka zbawi Wisłę? To, że robi dobrą robotę w Górniku to OK, ale on już w Wiśle był i nie pokazał niczego więcej niż inni.

Ciężko bez wzmocnień w lecie myśleć zatem o lepszym jutrze Wisły. Tak czy siak wg mnie utrzymamy się i nie ma szans by ziściły się niektóre czarne scenariusze.

Niestety z wywiadu nie wynika, by nagle miało wrócić to co kiedyś. To już inne czasy, inna siła przeciwników. Lech i Legia wg mnie ze swoimi szkółkami i transferową ofensywą (oraz aspiracjami) będą od Wisły lepsze. Do tego są drużyny środka tabeli, coraz bardziej naciskające na dołączenie do czołówki. Pomijam Śląsk bo to drużyna słaba, a właściciel niczego nie zrobi, bo akurat sposób zarządzania pana Z.Solorza znam.

Mam raczej na myśli Górnika. Pozostałe ekipy szans raczej nie mają. W Polonii bałagan, na Widzewie bałagan i brak perspektyw na stadion. W Lechii brak pomysłu.

Dlatego Wisła musi walczyć by w przyszłym sezonie dołączyć do wielkiej trójki. Walczyć z Legią i Lechem. I jeżeli tak się stanie, będę zadowolony. Miejsce i potencjał Wisły jest w 3-ce. Nawet bez tej niezbędnej szkółki...
„Niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba”...
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 26.02.2013, 16:56
do Apoelu to nie ma sie co porównywać, tam zupełnie inny klimat,ciepło,słońca więc Latynosi sie tam o wiele szybciej aklimatyzują niż w Polsce.Brać przykłady trzeba z BATE i Pilzna a wcześniej ze Sparty Praga które składy miały oparte na krajowych zawodnikach a nie na 4-5 rzędnych obcokrajowcach
Ostatnio edytowane przez AYALA : 26.02.2013 o godz. 16:58.
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 26.02.2013, 17:22
AYALA napisał(a):Wyświetl post
do Apoelu to nie ma sie co porównywać, tam zupełnie inny klimat,ciepło,słońca więc Latynosi sie tam o wiele szybciej aklimatyzują niż w Polsce.Brać przykłady trzeba z BATE i Pilzna a wcześniej ze Sparty Praga które składy miały oparte na krajowych zawodnikach a nie na 4-5 rzędnych obcokrajowcach
Był taki co oparł się na najlepszych krajowych zawodnikach wydał kupę kasy i nic nie osiągnął...

Nie jest to takie proste jakby się wydawało.
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 26.02.2013, 18:07
Manhunt napisał(a):Wyświetl post
Wydaje mi się ,że SKWK też powinno walczyć o zbudowanie akademii przecież mają z nas najwiecej do powiedzenia.
Każdy mądry człowiek wie ,że akademia ( baza treningowa itd) w dzisiejszych czasach w Polsce jest potrzebna.
Ja mam wrażenie, ze ten wywiad to czesc porozumienia z SKWK - taki ku pokrzepieniu serc i nic bym sobie nie obiecywał.
Odpowiedz cytując
Lukasz
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 26.02.2013, 18:14
borys napisał(a):Wyświetl post
Ja mam wrażenie, ze ten wywiad to cześć porozumienia z SKWK - taki ku pokrzepieniu serc i nic bym sobie nie obiecywał.
Dobry krok PR i konsekwentna realizacja Bednarzowcyh slow pt 'będzie lepiej w zależności od tego jakie sukcesy odniesiemy na polu margetingowym'. Tak czy siak mądry ruch ze strony Bogusława i sensowna sugestia jego doradców. Oby tak dalej.
Ostatnio edytowane przez Lukasz : 26.02.2013 o godz. 18:18.
JM:"Życie jest jak rower - nie kręcisz nie jedziesz" TF: "Dziś Wisła Kraków ma zapewnione optymalne warunki prowadzenia działalności sportowej."
"... jakieś dziwne wizje zagłady (..) Nie wiem czym to jest spowodowane, nie wnikam w to, ale trochę mnie to niepokoi"
TS: Zajmujemy się sportem, nie sprawiedliwością, ani praworządnością.(..) Towarzystwo Sportowe „Wisła” Kraków informuje, iż od godziny 16.00 nie jest już właścicielem piłkarskiej spółki Wisła Kraków SA
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 26.02.2013, 18:30
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Był taki co oparł się na najlepszych krajowych zawodnikach wydał kupę kasy i nic nie osiągnął...

Nie jest to takie proste jakby się wydawało.
Bo największym problemem jest nasza drukowana liga. Wyobraź sobie psyche zawodnika który wybiega na mecz i wie jakim wynikiem ma się on skończyć. Gdyby taki był raz w sezonie, ale co jeżeli takich jest większość? Dlatego Czeska czy Słowacka drużyna która wygrywa ligę musi umieć rzeczywiście grać, walczyć i wygrywać, a nie symulować grę. Bo jak przychodzi co do czego to leją nas mongołowie.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Dzimi
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 26.02.2013, 18:55
To się Stanowski przejechał po Cupiale i wypunktował jego bezmyślne poczynania i urągającą paplaninę

Cytat:
jestem szczerze zaskoczony, jak mało pamięta Cupiał - i jak mało z tego co pamięta, należycie interpretuje. Po takim biznesmenie (...) w życiu nie spodziewałbym się braku zrozumienia dla podstawowych mechanizmów rynkowych i braku jakiejkolwiek analizy dotychczasowej działalności.
Cytat:
Zastanawiam się: czy on sam siebie słyszy?
Cytat:
Może słów Cupiała po prostu nie ma już sensu traktować zbyt poważnie. Może szukanie w nich logiki, to jak szukanie wyższej rozrywki w "Kac Wawa"
Cytat:
Stwierdzenie Cupiała jest tak głupie, że odbiera wiarę, iż Wisła może być w przyszłości profesjonalnie zarządzana. Przecież to brzmi jak cytat z poradnika: jak nie zarządzać klubem!
Cytat:
Nie szukajmy rozsądku u właściciela krakowskiego klubu.
Cytat:
Rozczarował mnie wywiad z Cupiałem. Nie tyle z dziennikarskiego punktu widzenia, bo chociaż nie było w nim ani jednego trudnego pytania, to rozumiem, że rozmowa musiała się toczyć wedle ściśle zaakceptowanego przez właściciela Wisły scenariusza. Rozczarował mnie przede wszystkim sam Cupiał, ponieważ nie wygląda na wizjonera. Nie wygląda na kogoś, kto wie, dlaczego przestał wygrywać, a co za tym idzie - nie wygląda na kogoś, kto wie, co zrobić, by wygrywać ponownie. Co najwyżej powtórzy działania sprzed lat, niestety wraz z popełnionymi przed laty błędami. Coś zbuduje dużym kosztem i coś zburzy kilkoma niezgrabnymi posunięciami.
Całość każdy znajdzie chyba wie gdzie.
Ostatnio edytowane przez Dzimi : 26.02.2013 o godz. 21:24.
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 26.02.2013, 19:04
W sumie jest w tym duzo racji, ale teraz mogę się załozyc że bedą jechać po Cupiale jak jeszcze do niedawna po Błaszczykowskim i jego biletach. Jak juz się Stanowski uprze to będzie tak mielił o tym samym miesiącami.
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
element
Senior Member

Stary 26.02.2013, 19:07
Dać głupiemu coś do przeczytania
"Chuligani Wisły rzucili serpentyny..."
"Kibole Wisły odpalili race. Właśnie dlatego w Polsce nie będzie wielkiej piłki"
"Będziemy zamykać stadiony, żeby ludzie mogli przychodzić na mecze"
"Posunięcia kibiców Wisły przypomniały mi o zamachach na World Trade Center"
cdn..
Odpowiedz cytując
Yossarian
Senior Member

Stary 26.02.2013, 19:24
Dzimi napisał(a):Wyświetl post
To się Stanowski przejechał po Cupiale i wypunktował jego bezmyślne poczynania i urągającą inteligencji człowieka paplaninę.....ble,ble,ble,ble,ble....
I jeden z komentarzy "Ocenianie posunięć Cupiała w sporcie i w biznesie przez Stanowskiego jest tak śmieszne jak ocenianie taktyki Mourinho przez Przytułe w C+"
Nic dodac,nic ujac...

Albo ten " Stanek wszystkie Twoje dywagacje i pastwienie się nad Cupiałem i Wisłą, możesz sobie w dupę wsadzić. Niezaprzeczalnym faktem jest ,że Wisła za czasów Cupiała jest najbardziej utytułowanym klubem w naszej skopanej,a to jak do tego doprowadził czy przez kaprys czy też nie to już jego sprawa. Swoją drogą Krzysiu uczyć biznesu Cupiała.... którego majątek liczy się w setkach milionów i uczyć go zarządzania klubem (8 mistrzostw w 15 lat) to trochę groteskowe w Twoim wykonaniu nie uważasz? Co do akademii to ona powstanie, już są zatwierdzone plany budowy w podkrakowskich opatkowicach. Ja wiem ,że teraz jest modne żeby "jechać" po Wisłe ale Legia z jej najmądrzejszym prezem na świecie nie będzie mieć takich wyników w życiu!!! Popatrz jakie to zabawne i w jakim świetle to stawia Legie, Wisła zarządzana Twoim zdaniem przez dyletanta zdominowała w ostatnich latach rozgrywki w których bierze udział również drużyna najlepiej zarządzana , ze świetną szkółką , najlepszymi kibicami pięknym stadionem , całą masą sponsorów i przychylnych jej dziennikarzami. Poprostu brak słów. "

I tyle w temacie analiz i racji Stanowskiego.
Ostatnio edytowane przez Yossarian : 26.02.2013 o godz. 19:32.
Odpowiedz cytując
piotrek06
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 26.02.2013, 19:34
gigant napisał(a):Wyświetl post
W sumie jest w tym duzo racji, ale teraz mogę się załozyc że bedą jechać po Cupiale jak jeszcze do niedawna po Błaszczykowskim i jego biletach. Jak juz się Stanowski uprze to będzie tak mielił o tym samym miesiącami.
Tak, na pewno Cupiał już zapada się pod ziemie ze strachu przed jakimś dziennikarzyną

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów