|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Najważniejsze konkluzje z wywiadu ( pomijając właśnie układowość Szczepłka ) coś ciekawego udało się wyciągnąć :
na plus : - od lata inwestycje w drużynę - w końcu trener , a nie para-trener na stanowisku od lipca - z finansami nie jest tak katastrofalnie jak to Bednarz powiadał - Cupiał ma dość rządów piłkarzy , otwarcie mówi o tym co widzi większość kibiców ( brak zaangażowania ) - nawet jeśli Cupiał jest krótkowzroczny , to jest to człowiek sukcesu i nie odpuści w dążeniu do sukcesów - " silna Wisła jest potrzebna całej polskiej piłce" - nawet jeśli populistyczne hasło , to krzepiące - na sprawy kluczowe mamy jasne odpowiedzi, wiemy na czym stoimy na minus : - brak perspektyw na akademie - sparzył się na zagranicznym modelu funkcjonowania klubu , sporo wody upłynie aż jakaś świeża krew pojawi się w kierownictwie klubu - najprawdopodobniej znowu trzon zespołu zostanie oparty na zagranicznych zawodnikach - to może prowadzić do zguby ( ale się okaże ) - uznano ten sezon za stracony ( tlumaaczy brak wzmocnień w zimie ) - Kulawik , na ile zachowa się profesjonalnie , pracuje ze świadomością pracy na czas określony ( jeszcze 4 miesiące ) , do piłkarzy również to dojdzie , że trenera mają tymczasowego Dobrze że w końcu boss się odezwał , to jednak imo część grubszego planu . Ostatnio Cupiał dość mocno zacząął się angażować w zespół , i dobrze. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Jeśli chodzi o "czarny PR" (jak to piszecie) Jacka Bednarza w kontekście informowania o słabej sytuacji finansowej Wisły, to być może zalecenie na początku było takie, żeby tym właśnie usprawiedliwiać opóźnienie w wypłacaniu pensji zawodnikom. Teraz jednak właściciel zagrał w otwarte karty i przyznał, że nie ma grania, nie ma siana. To nie pierwszy taki przypadek zresztą. Przypominam sobie sytuację po meczu z Levadią. Do Myślenic pojechała rada drużyny (o ile pamiętam byli to wówczas Głowacki, Sobolewski i Paweł Brożek, ale tego ostatniego nie jestem pewien) i mieli wtedy usłyszeć od szefa, że o obiecanych premiach za MP zdobyte dwa miesiące wcześniej mogą zapomnieć aż do chwili, gdy zmażą plamę po Tallinie.
Podejrzewam, że w klubie dobrze i z premedytacją rozgrywają płatności tak, by żaden z zawodników nie dostał pretekstu o wystąpienie do PZPN o rozwiązanie kontraktu ze względu na zaległości finansowe. Jednym słowem - przelewy wychodzą w chwili, gdy zbliża się deadline który mógłby oznaczać problemy. Najzwyczajniej w świecie widać, że Bednarz po prostu wypełnia z góry ustalony plan którego punktem docelowym będzie okres maj/czerwiec. Wtedy zostaną podjęte zapewne jakieś większe kroki zmierzające do przebudowy kadry pierwszego zespołu. O Bogusławie Cupiale można pisać naprawdę różnie, ale ze względu na to co zrobił dla klubu przez ostatnich 15 lat, niektórych Waszych wypowiedzi aż nie przystoi czytać, bo się burzy w człowieku wszystko... |
|
|
|
Member
Od: 10.2012
Offline |
|
|
rozumiem że jesteś chętny kupić... I wkładać miliony (wkładać.. nie wyciągać) ... Gdyby nie Cupiał to byśmy się czołgali po III ligowych boiskach ... Bo myślisz ze co? przejmie Nas taki człowiek pokroju Wojciechowskiego, Solorza.. Pobawi się w to 3-4 lata i pójdzie w ...... Śląsk ma tyle dobrze że Wrocław mu nie pozwoli upaść, A w Naszym mieście jaki klub jest faworyzowany przez miastowe władze to każdy wie. Sory za spam.
![]()
Wielu ludzi ma marzenia i ja też należe do nich
Chociaż różnią się od innych to ich zawsze będę bronił Bo są tylko moje i to ja jestem ich autorem Kreatorem wszystkich marzeń, które są tylko moje Zawsze będą, to wiem na pewno, że nie zniknął Że te myśli nigdy nie zamilknął Będą żywe w nas, będą lśnić przez cały czas
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
Coz za pozorowany wywiad trzeba bylo naciskac Cupiala to moze byc wylał kawe na ławe a tak wywiad o niczym.
Tzn konkluzja jest,zawsze ta sama ,marzymy o LM ![]() Wywiad jest dołujacy,Cupial obwinjący kazdego,i chyba nie wiedzacego na jakim poziomie sportowo-finansowym jest Legia czy Amika -kiedys byllismy przed nimi,potem na rowni a dzis juz za i to z kazdym rokiem coraz dalej . Nie mam zludzen,Wisle czeka szarzyzna i przecietnosc,bo napewno nie bedzie powtorki z 97roku i kupieniu calego skaldu na lige. ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Nie jest to firma zarabiająca na siebie.A rynek rządzi się swoimi prawami.Tak więc dzięki za przeszłość ale co z przyszłością? ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Member
Od: 10.2012
Offline |
|
|
kibice powinni napierać aby ktoś w klubie liczył się ze zdaniem kibiców, mamy w zarządzie klubu jakiegoś swojego przedstawiciela ? zarząd za pierdzenie w stołek drogo sobie liczy... A w zarządzie powinni być ludzie którzy czują więź z tym klubem, a nie chęć okradania Cupiała z pieniędzy. Szkoda że nie mamy bezpośredniego dojścia do Cupiała z nim by się przydała taka poważna, męska rozmowa.. Jemu na Wiśle zależy tak jak i Nam, Nie mówcie że nie bo gość już całkiem wyłysiał po tym sezonie, w końcu to on wkłada pieniądze.Nie mnie oceniać jakie mamy z nim kontakty, czy wgl mamy jak z nim nawiązać kontakt bo jeśli nie to na płocie powinny wisieć transparenty z małymi żądaniami od przedstawicieli kibiców.
![]()
Wielu ludzi ma marzenia i ja też należe do nich
Chociaż różnią się od innych to ich zawsze będę bronił Bo są tylko moje i to ja jestem ich autorem Kreatorem wszystkich marzeń, które są tylko moje Zawsze będą, to wiem na pewno, że nie zniknął Że te myśli nigdy nie zamilknął Będą żywe w nas, będą lśnić przez cały czas
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
.![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
http://www.weszlo.com/news/13928-Jak...ztof_Stanowski
te ....y z weszło ustami Legionisty Stanowskiego czyli nie będzie Warszawiak pluł nam w twarz. A już tak na serio.Szanuje(no sorry) ludzi z tego portalu choć oczywiście nie ze wszystkim się z nimi zgadzam a czasami to żene odwalają, ale tu- szacun dla tego 'żyda i pedała z Legii'. Nie sądzę by Stanowski podniecał się losami naszego klubu ale pomimo paru gaf, wiedzę posiada a i wnioski słuszne. A teraz spalcie mnie na stosie ![]() ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
Można się zgodzić z częścią tego co napisał ale też widać że teks pisany na emocjach,wymienił liczbę 50 paru piłkarzy ale nie napisał,którzy według niego byli udani a w tej stawce paru było niezłych i swoje gole też strzelali. Napewno wiele argumentów pana Stanowskiego jest trafnych zresztą podobnych do tego co pisze się tutaj na forum,mimo wszystko nie spróbował zrozumieć właściciela jako kibica i osobę,która ma też inne sprawy na głowie Pomysły Cupiała to często podpowiedzi jego super doradców Smuda itp Niestety Boguś zbyt bardzo im ufa a to aż dziwne przy takim biznesmanie jak pan Cupiał Szanujcie to co macie bo kibice Śląska(Solorz),Polonii(Wojciechowski & Król)a może nawet Legii (ogromne długi)mają dużo gorzej Cupiał to jeden z nas kibiców,różnica taka że on ładuje do klubu mln zł i trzeba się starać go zrozumieć nie z perspektywy tylko kibica ale także milionera(a to takie proste nie jest)
Ostatnio edytowane przez TymonPRO : 26.02.2013 o godz. 00:53.
![]()
Ce..... Nas Pojęcie, Którego Wy Nie Znacie <<<<<<<<* WIERNOŚĆ *>>>>>>>> <<< Dzisiaj wrogu Wczoraj Bracie>>>
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Trzeba sprecyzować.Kim jest ten mityczny podpowiadacz?Nawet nie personalnie, tylko jaką on pełni funkcję.W jakim sensie podpowiada?
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Wszyscy się tu dziwimy czemu Cupiał nie chce akademii i nie chce szkolić młodych ale jakby nie patrzeć my mamy młodych z których moglibyśmy korzystać ale tego nie robimy:
1. Chrapek - powołania do U21 2. Uryga - powołania do U19 3. Żemło - powołania do U18 4. Stolarski - kapitan U17 5. Kolanko - powołania do U16 Korzystajmy z tych młodych naszych zdolnych a nie dawać do obrony 3 leśnych dziadków i pół kolejnego cienkiego zawodnika... |
|
|
|
Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
http://weszlo.pl/news/13928-Jak_co_w...ztof_Stanowski Stanowski wytyka BOSSOWI brak konsekwencji w działaniach
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 26.02.2013 o godz. 10:08.
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
Ponoć wczoraj Borek mówił, że ktoś z zarządu Wisły potwierdził, że Cupiał jednak wybuduje boiska i akademie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Wystarczy wiedzieć skąd u Cupiała pomysł zwolnienia Moskala i zatrudnienia Probierza i wszystko się wyjaśni. Bo takiego swojaka to dawno sobie nie strzeliliśmy. Dzięki misiowi mamy Sikorskiego z Bayernu czy Realu i kasa płynie. Taki sam mechanizm był przy Dawidowskim.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 26.02.2013 o godz. 10:14.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Gdzie znalazłeś taka wypowiedź Borka
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
We wczorajszym magazynie ligowym
|
|
|
|
ANAJNARAB
Od: 05.2004
Offline |
|
|
ale drodzy Państwo ja uważam że problemem nie jest akademia ale zupełny brak boisk treningowych plus słaba praca z nastoletnimi piłkarzami plus słaby skauting Tak jak pisali niektórzy wcześniej młode wilczki Legi to nie jej akademicy ale nastolatkowie którzy zaczęli trenować w Legii a potem dostali możliwość gry w I składzie
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
pytanie tylko kiedy za , 10 czy kolejnych 15 lat...co do skautingu to on nie jest słaby tylko go w ogóle nie ma!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
I dokładnie o tym cały czas też piszę. Nie sztuką jest być dyrektorem sportowym jak jest kasa i kolorowo. To jest główny zarzut do Bednarza i zarządców Wisły. Owszem jest ciężko, trzeba zaciskać pasa, Bednarz musi to robić, ograniczać koszty, ale problem w tym, że on robi TYLKO TO ! On nie ma wizji niczego innego, nie ma kontaktów, nie podejmuje działań, które są możliwe nawet w trudnej sytuacji finansowej. Czyli np. zbudowanie sieci skautow w niższych ligach, sprowadzanie takich piłkarzy którzy nie tylko pomogliby teraz, ale byliby w tej Wiśle na dłużej, również w nowym, jak wszyscy mamy nadzieję, dużo lepszym sezonie. Zarzut nie jest o wyprzedawanie i oszczędzanie, zarzut jest o to, że facet nie robi nic na innych polach. Że to jest jego jedyne rozwiązanie. Że nie ma kasy i odrazu nie ma wzmocnień. On jest po prostu "za cienki w uszach" na taka robote. Tu trzeba miec kontakty, rozeznanie, caly czas cos zalatwiac, szukac nowych drog, pomyslow. Tu trzeba oddac serce tej pracy. A wiadomo, ze tacy ludzie go nie oddadza. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
A więc misję 'LM w 5 minut po raz wtóry' dostanie Nawałka.
Czekamy tylko na dokooptowanie profesjonalnego dyrektora sportowego, który potem znowu będzie miał niski debet, zabraknie mu 5 minut a następnie przez Cupiała będzie pogrzebion i przez jego giermka Karcza w Gazecie Krakowskiej pognębion. A z każdym rokiem nawet mistrzostwo Polski zdobyć trudniej. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
jesli przyjdzie Ciepły to funkcja dyr.sportowego będzie zbędna bo on sam sobie lubi wyszukać piłkarzy o czym nawet na przykładzie Wisły sie przekonaliśmy.
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 12.2002
Offline |
|
|
ale Nawałka chyba tez ma coś do powiedzenia chyba zna na tyle dobrze sytuacje ze nie zgodzi się na kontraktu który nie pozwoli mu przynajmniej 2-3 lata w miarę spokojnie popracować a jak sie zgodzi to co się potem dziwić
![]()
alejasienieznam
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeszcze słówko a propos akademii. Kiedyś był podobno pomysł, aby Wisła przejęła/nawiązała współpracę z akademię 21 w Skotnikach, prowadzoną przez Franka, Szymkowiaka i spółkę. Czemu go zarzucono ? Uważam, że byłby to dobry kompromis. Cupiał oszczędziłby na budowie całej infrastruktury jeśli tak bardzo się tego boi (oczywiście nie tyczy się to boisk treningowych, które muszą powstać niezależnie od jakiejkolwiek akademii), a już coś działoby się w temacie. A Franek z Szymkiem to rozsądni ludzie i na pewno gdyby propozycja była uczciwa, podeszliby do tego z rozwagą. Obawiam się jednak, że oni wiedzą, jakie mechanizmy rządzą w Wiśle i to ich zniechęca.
Ciekawy jestem jak pierwszy rocznik osiągnie tam "piłkarski" wiek i okaże się, że pod nosem Wisły i Krakowa, wychowano dobrego piłkarza. Znów będzie płacz i rozliczanie winnych... |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
jak Nawałka awansuje do pucharów z Górnikiem to nie sądze że przyjdzie na Reymonta.W Zabrzu ma jeden z najwyższych kontraktów w lidze jako trener, presji praktycznie nie ma żadnej...Znając życie to Orest bedzie układał nową Wisłe ( o ile to jest wogóle prawda że pan Cupiał chjce jeszcze raz zbudować silny zespoł)
Ostatnio edytowane przez AYALA : 26.02.2013 o godz. 11:06.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
Dalej twierdzę, że największą porażką naszej piłki nożnej nie są piłkarze, właściciele i tak dalej tylko KIBICE i ich świadomość, znajomość piłki - gdyby była większą, to i wymagania byłyby większe - wszak ze środowiska kibiców piłki nożnej wyrastają późniejsi piłkarze, dyrektorzy, prezesi itd. Tak więc dla jasności - PODSTAWĄ działania KAŻDEJ liczącej się akademii jest SELEKCJA NA KAŻDYM ETAPIE rozwoju młodego zawodnika. Na każdym z tych etapów odpadają słabsi, a dokoptowani zostają lepsi, czy to w Barcelonie, czy to w Ajaksie, czy w Arsenalu. Na ostatnim etapie powinna zostać najlepiej wyselekcjonowana grupa. Nigdzie na świecie nie działa to w ten sposób, że grupa zawodników od 5 roku życia do 21 trenuje w tym samym składzie i potem mogą nazywać się wychowankiem akademii. Zawsze szuka się wzmocnień, a słabszych przesuwa do drużyny II, drużyny III danego rocznika, lub się odstrzela. Tym właśnie jest akademia, to: a) Dobrze zorganizowany plan szkolenia od 5 czy 6 latka, do 21 roku życia, plan wprowadzania młodych do seniorskiego futbolu, b) Baza treningowa, zaplecze medyczne ułatwiające ten proces, c) Scouting pozwalający na dokładanie na każdym etapie najzdolniejszych chłopaków z regionu, kraju, świata. Akademia nie ma na celu wychowania piłkarza od bobasa do seniora, tylko na DOSTARCZENIU MOŻLIWIE DOBRZE WYKSZTAŁCONYCH PIŁKARZY DO SENIORSKIEGO FUTBOLU. Jeśli do 16 roku Wolski potrafił wyszkolić się w Głowaczowie, to tylko przyklasnąć, ale to dopiero system szkolenia Legii (akademia, zespoły juniorskie - zwał jak zwał) zrobił z niego zawodnika ekstraklasowego, zapewnił mu warunki, dał szansę grania w Ekstraklasie. Tak jak teraz w Fiorentinie z zawodnika ekstraklasowego będą próbować z niego zrobić piłkarza przez duże P. To, że dany zawodnik przejdzie cały etap szkolenia w akademii to fajna sprawa, ciekawostka historyczna, ale nie cel sam w sobie! Ważne jest to, że Legia potrafi wyszukać i wziąć Wolskiego w wieku 16 lat, Żyrę w wieku 12 lat, czy 13-letniego Furmana, wpasować ich we własny system i zrobić z nich piłkarzy. A ten zorganizowany system szkolenia i scoutingu (zwany popularnie akademią) jest skutecznym wabikiem dla najzdolniejszych zawodników w naszym kraju. Żeby sprowadzić tych chłopaków, trzeba wcześniej takowy system stworzyć. Cała filozofia... Że tak polecę sucharem - czy chłopak, który pójdzie do danego klubu w wieku 10 lat, a wcześniej dwa lata kopał regularnie z chłopakami pod blokiem może zwać się wychowankiem danego klubu, czy już raczej podchodzi pod wychowanka osiedla?
Żeby nie było - ja nie jestem ślepo zapatrzony w akademie. Nie! Da się zrobić świetny klub bez akademii...tfu, systemu szkolenia młodzieży. Ba! Nie uważam, że w składzie muszą być jacykolwiek Polacy, dla mnie może być nawet 25 Brazylijczyków, czy Hiszpanów. Trzeba po prostu mieć grube miliony euro. Czy w Polsce ktoś ma grube miliony euro? Nie. I tyle w temacie - możemy co najwyżej zrobić pokraczną ekipę typu tej Maaskantowej, co to gdzieś przy zrywie coś osiągnie, potem się jednak rozleci, bo zawodnicy skleceni zostali na krótkoterminowy cel i potem zostają odpady w stylu Genkowa, Jaliensa, czy przy najlepszych lotach Pareiko. Mamy potencjalne grube miliony, a dokładnie 38 milionów w naszym kraju, z których da się zrobić futbol na najwyższym poziomie (skoro w 10 razy mniejszej i nieco biedniejszej Chorwacji da się robić futbol na dużo wyższym poziomie, niż ten aktualny u nas), problem w tym, że nikomu się nie chce. No to mamy to, na co dokładnie zasługujemy. |
||
|
|
Senior Member
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków
Offline |
|
|
rw88 - świetnie napisane, w pełni się pod tym podpisuję.
![]()
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
Trochę było chaosu w mojej wypowiedzi, mało konkretów (a zazwyczaj o nie dbam), więc dorzucę jeszcze ich trochę - niech przykładem będzie wspomniany przeze mnie wzorcowy klub świata jeśli chodzi o szkolenie młodzieży i oparcie seniorskiej ekipy na swoich wychowankach:
- Victor Valdes: do 13 roku życia CD Tenerife, - Pedro Rodriguez: do 16 roku życia San Isidro, - Thiago Alcantara: do 14 roku kluby brazylijskie, - Andres Iniesta: do 12 roku życia Albacete, - Lionel Messi: do 13 roku życia Newell's Old Boys, - Sergio Busquets: do 17 roku życia mniejsze kluby hiszpańskie, - Charles Puyol: do 17 roku życia Pobla de Segur, Mało coś tych wychowanków ma Barcelona, nie? W sumie o ile dobrze sprawdziłem to tylko Xavi i Pique...Jeśli dobrze rozumiem - w tej chwili obaliłem mit akademii Barcelony, a to wszystko to scouting, tak? |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez Galonek : 26.02.2013 o godz. 12:08.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|