|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy ufasz solidności Orkiestry Jurka Owsiaka - WOŚP? | |||
| Tak |
|
333 | 57,51% |
| Nie |
|
246 | 42,49% |
| Głosujących: 579. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
WOŚP to nic innego jak wyręczanie nieudolnego polskiego państwa z obowiązku świadczenia usług, na które pobiera podatki.
Idąc tym tokiem rozumowania, dlaczego nie zbierać na kolejne F16? Nie od dziś wiadomo, że nasza armia jest zdolna obronić teren wielkości dwóch wpjewództw. Tak to widzę jako konserwatywny liberał. Sama idea czynienia dobra nie jest do końca bezinteresowna, a tak najczęsciej jest kłamliwie przedstawiana. Obdarowując potrzebującego każdy w zamian dostaje poczucie "zrobienia dobrego uczynku". Sam odczuwam taką potrzebę, dlatego biorę udział w kilku akcjach, głównie pieniężnie. W tym roku pomagałem przy Szlachetnej Paczce, bo niestety nie stać mnie na to, aby jednorazowo obdarować rodzinę. Jednak do czego zmierzam...WOŚP jako jednorazowa akcja tworzy schemat: "Wrzuciłem na WOŚP>dostałem serducho>na cały rok mam spokój". Każdy kupuje sobie w ten sposób już wspomniane poczucie "zrobienia dobrego uczynku" i święty spokój. No bo po co mam dać coś z siebie więcej? "Przecież wrzuciłem dyche na WOŚP, dajcie mi spokój." Nie ma tu miejsca na regularność, jedną z głownych cech dobroczynności. Wielu powie, że lepiej to niż nic. I zgadzam się. Jednak nie rozumiem dlaczego mam finansować poprzez podatki działalność pana Owsiaka i jego ferajny. Policja, przeloty F16, udział w organizacji samorządów - to wszystko na mój koszt. Dlatego WOŚP postrzegam jako swego rodzaju festyn, na koszt polskiego podatnika, aby "zrobić sobie dobrze", kupić legitymację dobroczyńcy na kolejny rok. Wszystko z wielką pompą, a dobroczynność powinno się pełnić z ukrycia. ![]()
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym, gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły, jakież tu mogą być właściwie zmiany? Tu tylko szpiclom coraz większe uszy rosną, milicji — coraz dłuższe pałki, i coraz bardziej pustka rośnie w duszy, i coraz bardziej mózg się staje miałki. Tu tylko może prosperować gnida, cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ." Janusz Szpotański |
|
|
|
Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
Jeszcze jedna kwestia - politycy.
Nie potrafię ogarnąć jakim trzeba być bucem i mendą bez honoru, aby w taki dzień, w którym ludzie wrzucają pieniądze do puszek, aby wesprzeć polską służbę zdrowia (jednocześnie płacąc dobrowolny podatek), pchać swoją facjatę przed kamery. W sytuacji gdy WOŚP jest najlepszym przykładem, że panowie z ul.Wiejskiej dają ciała po całości w kwestii redystrybucji dóbr. Gdyby to byli ludzie honoru, dziś zamknęliby się w swoich ciepłych mieszkaniach i dumali nad swoją nieudolnością. Ale to nie są męźczyźni. To są chłoptasie. ![]()
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym, gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły, jakież tu mogą być właściwie zmiany? Tu tylko szpiclom coraz większe uszy rosną, milicji — coraz dłuższe pałki, i coraz bardziej pustka rośnie w duszy, i coraz bardziej mózg się staje miałki. Tu tylko może prosperować gnida, cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ." Janusz Szpotański |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Ave świecka tradycjo.
Zakładam, że argumenty i wnioski takie same jak w ubiegłym roku i takie same jak w przyszłym ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Kradnie? niech kradnie, chociaz nie wierze w to zeby to byly wielkie sumy, tak samo w to jak ktos tu wyliczyl ze z zebranych 50 mln zl 20 mln zostalo przeznaczone na zakup sprzetu
a 30 mln sobie wzial Owsiak i zorganizowal za to woodstock ![]() robi cos gosc przynajmniej, my, wy, nic nie robicie, a sprzet jaki za to kupuja jest liczony w tysiacach sztuk. mozna go lubiec, nie lubiec, ale wpadl kiedys na genialny pomysl i robi cos konkretnego, a ze przy tym cos zarabia samemu to mi to wisi.. wazne ze za kazda zbiorka kryje sie zakup setek nowych urzedzen ratujacych zycie malym dzieciom. lepiej nie miec nic, czy mien i zyc w przekonaniu ze Owsiak cos z tego bierze? wybieram drugą opcję.
Ostatnio edytowane przez aNouc : 13.01.2013 o godz. 21:06.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
itd. itp.
Ostatnio edytowane przez darksun : 13.01.2013 o godz. 21:24.
|
|
|
|
Member
Od: 09.2010
Offline |
|
|
WOŚP vs Caritas
WOŚP - zbiórka - 54.506.270,77 zł, z czego na pomoc opisaną w statucie fundacji przeznaczono 28.993.580,43 zł (54%) Caritas Polska zebrało 441.581.695,94 zł. Na pomoc potrzebującym przeznaczył zaś 435.799.984,43 zł. (99%) |
|
|
|
Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
Podaj wiarygodne źrodło. ![]()
Niegdyś uważałem, że cokolwiek jest lepsze niż nic. Dziś wiem, że czasem nic bywa lepsze niż cokolwiek......
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Przekleić łatwo, ale sprawdzić trudniej, ale spodziewałem się więcej po ludziach którzy tak często wyzywają innych od lemingów, a sami bezmyślnie przeklejają informacje.
Liczby WOŚPu pochodzą z 2009, więc pozwoliłem sobie zajrzeć do raportu Caritasu za ten sam rok. Raport Caritasu za 2009: http://www.old.caritas.pl/zalacznik.php?id=188 Strona 64: Cytat:
Sytuacja wygląda jeszcze inaczej, gdy weźmie się pod uwagę program PEAD, który stanowi lwią część przychodów Caritasu. Ta sama suma wlicza się oczywiście także do kosztów prowadzenia działalności, ponieważ żywność otrzymana z PEAD została w całości rozdystrybuowana przez Caritas i bilans wychodzi na zero. Cytat:
Odliczywszy PEAD, całoroczne przychody Caritasu z 2009 to wtedy 44 854 060,44 zł, a jeżeli zsumować zbiórki, darczyńców i 1% podatku to wychodzi mniej więcej 23 miliony złotych. Tyle ZEBRAŁO Caritas Polska. Dodam, że jeżeli doda się kasę z Caritas diecezjalnych to te liczby zaczynają mieć sens, ale stwierdzenie że to Caritas Polska jest nieprawdziwe. Nie mówiąc już o doliczaniu wartości żywności z unijnego programu w którym CP jest pośrednikiem, bo dostaje ją z banków i rozprowadza dalej. Nie zagłębiałem się w sprawozdania WOŚPu, ale w raporcie z 2009 ( http://s.wosp.org.pl/Files/Bilans_Fundacji_2009.pdf ) widzę kwotę 37.281.257,85 zł jako koszt realizacji celów statutowych. Nawet jeżeli wziąć pod uwagę podawane 29 "owsiakowych" milionów przekazane na pomoc to i tak więcej niż same zbiórki Caritas Polska w ciągu całego roku 2009. PS Portal Polonia Christiana donosi o "znacznej części środków przekazanych na Woodstock" - 2,7 miliona zł z 14 milionów dochodu to nie jest znaczna część. PS2 Z ciekawości sprawdziłem też sprawozdanie WOŚP ze zbiórek z roku 2010 - "efektywność" zbiórki publicznej tu wręcz miażdżąca, no ale o tym Polonia Christiana już nie napisała http://s2.wosp.org.pl/uploaded/files...IX%20Final.pdf
Ostatnio edytowane przez Watts : 13.01.2013 o godz. 23:16.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Watts ... nie chce się czepiać ale zakładając że porówynywanie sprawozdań finansowych ma sens( w końcu obydwie fundacje działają , przynajmniej z założenia, w szczytnych celach ) pasowałoby porównywać te z tych samych okresów. Np za 2010r.
http://s.wosp.org.pl/Files/Bilans%20...0%20(1)(1).pdf http://www.caritas.pl/images/stories...nsowe_2010.pdf PRZYCHODY WOSP 58,3 mln ( a nie 45 z twojego 2 ps'a) PRZYCHODY CARITAS 238 mln ( 90 ze zbiórek,reszta dotacje) i może teraz troszkę tendencyjnie... KOSZTY ADMINISTRACYJNE WOSP 3,4 mln ( w tym wynagrodzenia 1,27 mln) KOSZTY ADMINISTRACYJNE CARITAS 2,75 mln ( w tym wynagrodzenia 0,7 mln) i jeszcze jedna sprawa ... każdy kto ma wsród sowich znajomych przedstawicieli handlowych którzy handlują sprzętem medycznym może ich podpytać o temat zakupu sprzętu przez wosp. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
WOSP musi sie rozliczac z kazdej zł, sprawodzania sa jawne i zadaja klam bzdurom wypisywanym przez niektorych wyzej. Wielkie brawa dla Owsiaka i wszystkich, ktorzy organizuja ta zbiorke. Szkoda, ze krytykuja Ci, ktorzy nic nie robia i ktorzy sami nie potrafia zorganizowac takiej akcji. Jest niestety pewne srodowisko w Polsce, ktore pluje na wszystko co polskie i co dobre.
Co do Caritasu...ile Kosciol ciagnie kasy z budzetu panstwa? Pytanie retoryczne ;]... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Brudstock na pewno nie kosztuje 3 mln pln tylko wiele, wiele więcej. Sama idea, że mogę przyczynić się do tej imprezy dla brudasow, podczas ktorej wiele osob wbija po raz pierwszy i przegrywa zycie, napawa mnie obrzydzeniem. Nie wspominam juz o willi dla fundacji Owsiaka za 8 mln, ktora powstala za pieniadze z puszek. W rodzinie ulozylismy szlachetna paczkę, i TO jest naprawde doskonala inicjatywa, realnie pomagajaca ludziom.
A Owsiak i jego medialne show mnie obrzydza. Po prostu ![]() ![]()
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
Listen fucking stars - you're breaking our hearts!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
Jesteś strasznie obrzydliwy z tym swoim obrzydzaniem ![]() ![]()
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami
To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Ja myślę że wiele osób nie neguje samego zakupu wyposażenia ale medialną szopkę, która temu wszystkiemu towarzyszy no i masy kasy wyrzuconej w błoto (nie tylko Woodstockowe).
Przecież wolontariusze mogliby raz w roku dalej chodzić w niedziele po ulicy i zbierać kasę ale po jasną cholerę pokazują wszystko na bieżąco w telewizji? Na dodatek co chwile widzę jakieś gęby z Sejmu czy Senatu - co to kampania wyborcza? Sam też biorę regularnie udział w "Paczce", która kosztuje mnie 500x więcej niż 2 zł wrzucone do puszki, ale mam 200% pewności że dokładnie moją paczkę zaniosą do konkretnego domu. Suma sumarum - pomagajmy ale po cichu. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Pomijam juz oczywistosci w stylu ogromnego zaangazowania sie samorzadow i srodkow publicznych w WOSP , a co za tym idzie pieniedzy podatnikow. A pozniej owsiak stawia siedzibę swojej fundacji za 8 mln za pieniadze z puszek Jeszcze jedna kwestia - czy owsiak podjal kiedys publucznie temat patologii, drazacej polska sluzbe zdrowia ? Czy moze nie chce wychodzic przed szereg i zepsuc sobie stosunki z establishmentem. Pytanie retoryczne. A Brudstock to tylko kwintesencja. ![]()
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Oczywiście, że Woodstock nie kosztuje tylko 3 milionów złotych wprost z fundacji WOŚP, bo ma całą listę sponsorów. Jeżeli jesteś konsekwentny, to bojkotuj także te firmy, które łożą na festiwal o wiele więcej kasy niż idzie z WOŚPu, nie mówiąc o puszkach.
http://www.wosp.org.pl/przystanek_wo...zy_i_partnerzy Liczby z 2009 powielane od wczoraj na portalach i fanpage'ach i teorie do nich dorobione pochodzą z czeluści odbytu, więc łatwiej napisać teraz "patologia w służbie zdrowia, po co pomaga skoro jest taka patologia, niech lepiej w ogóle nie pomaga". Osobiście nie trawię persony Owsiaka i nie mam zamiaru być jakimś jego szczególnym adwokatem, ale osoby które masowo przeklejały bzdurne liczby z prawicowych portali jakoś nie palą się do odpowiedzi na ich krytykę.
Ostatnio edytowane przez Watts : 14.01.2013 o godz. 11:06.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
|
Sam sie lecz. Napisal prawde. Jak nie chcesz dawac to nie dawaj. jak twoje dziecko wyladuje w szpitalu to tez popros, aby nie bylo leczone sprzetem z orkietsry bo ty wolisz caritas. Zrobisz to? Smiem watpic. A ten kto napisal ze Owsiak kradnie powinien isc do prokuratury i to zglosic skoro ma dowody. Bez odbioru.
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=vbTMz...layer_embedded Zaczyna się od piknika....
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak mówiłem wczesniej. Nie przemawia do mnie taka forma pomocy jaką stosuje Owsiak - forma wyreczania panstwa. Owszem wolałbym, żeby nie pomagał w ogóle i inkubatory kupowało państwo. Czy ktoś słyszał o podobnej akcji w Niemczech czy nawet w Czechach? Nie, bo tam państwo spełnia swoje obowiązki, skutecznie zarządzając pieniędzmi obywateli. Krótkoterminowo, zakup tych inkubatorów wychodzi na plus, ale w ogolnym rozliczeniu prowadzi do dalszego rozkładu polskiej sluzby zdrowia.
Na pewno odbior calej akcji byłby inmy gdyby nie Zloty Melon, Brudstock, willa za 8 mln, lansujące się gęby z sejmu i wiele, wiele innych. ![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Biskupi powiedzieli, że Owsiak sztatan.Trzeba go nienawidzieć.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez darksun : 14.01.2013 o godz. 12:26.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
Co Ty tak się do tego Brudstoku przyczepiłeś? Bardzo dobrą muzykę tam grają. Udane koncety czołówki ogólno pojętej muzyki rockowej w Polsce. Festiwal organizacyjnie też na wysokim poziomie. A jak nie lubisz takiej muzyki to nie obrażaj jej słuchających. Szlachetna paczka (od razu uprzedzam, że również w tym roku brałem udział i uważam że inicjatywa jest konieczna) jest również formą wyręczania państwa w pomocy najubozszym. Jak zresztą każda działalność charytatywna. Nie lubię również madialnej otoczki WOŚP, nie ogladam tego w TV itp. Ale prawda jest taka, że nagłośnienie danej akcji jest wprost proporcjonalne do efektów. ![]()
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami
To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Uczepiłem się tego Brudstocku, gdyż mój kolega (nie żaden bliski, ot znajomy), pojechał trzy lata temu na Brudstock, wbił po raz pierwszy i teraz wygląda jak chodząca śmierć w wieku 20-21 lat. Takich przypadków jest na pęczki. Pijane do nieprzytomności "dziewczyny" wykorzystywane przez naćpanych brudasów, na których w normalnym stanie by nie spojrzały nawet, rzygowiny, odór itp - tak wygląda ten festiwal, na który tak ochoczo się niektórzy zrzucają. I nie nie wiem tego z TV Trwam, której nie oglądam, tylko z wiarygodnej relacji znajomego, który był widział i wyjechał po jednym dniu nie mogąc znieść czegoś takiego. Nie mówię już o zdezelowanych (doszczętnie) pociągach, o których jakoś cicho było w mediach. Pomijam już jaką wrzawę podnosi GW, kiedy źli kibole wybiją szybę w pociągu. A tam straty są nieporównywalnie większe. Podwójne standardy.
A muzyki, nawet muzyki rockowej słucham. Ale kiedy chcę jechać na fajny festiwal to kupuje sobie karnet na Openaira i się bawię jak człowiek, a nie jak małpa czołgająca się w błocie i ekstrementach. ![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2004
Offline |
|
![]()
http://www.youtube.com/watch?v=vbTMz...layer_embedded Zaczyna się od piknika....
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Mam jak najgorsze zdanie o przystanku Woodstock i na tym poprzestańmy może, bo zaczynamy lecieć offtopem. ![]()
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
Jakby zacząć zbierać do puszek na Rynku na Wisłę to myślę że reakcje byłyby identyczne ![]() Prywatne pieniądze można wydawać na wódkę, ale publiczna zbiórka zobowiązuje. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
|
Cytat:
Cytat:
Qrwa mać, SARKAZM, IRONIA -> wikipedia, potem pisz posta. Jak na razie ujawniasz tylko swój debilizm. ![]()
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."
|
||
|