|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy ufasz solidności Orkiestry Jurka Owsiaka - WOŚP? | |||
| Tak |
|
333 | 57,51% |
| Nie |
|
246 | 42,49% |
| Głosujących: 579. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
Ustalmy coś.
Wolontariusze kradną? Niektórzy kradną. Organizatorzy kradną? Niektórzy kradną. Owsiak kradnie/kłamie? Każdy twierdzi swoje. Może tak, może nie. Lata mi to. Ale teraz przejdźcie się do pierwszego lepszego szpitala dziecięcego i zobaczcie ile sprzętu ma przyklejone serduszka. Mogą se kraść nawet 50% i tak nikt nic z tym nie zrobi. Tyle dobrze ze OGROMNA kasa leci na sprzęt dla dzieciaków. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
Wszedłem przeczytałem i wychodzę .... i lejcie pomyje po mnie jak chcecie, ale większość z Was krytykanci nie ma zielonego pojęcia o czym pisze .... a i jeszcze jedno życzę Wam z całego serca ..... abyście za rok dwa pięć dziesięć nie musieli z małym dzieckiem iść do żadnego lekarza, szpitalu, przychodni, żeby żadna karetka respirator czy inne urządzenie nie było wam potrzebne. Obyście mogli w zdrowiu, i rodzinnej atmosferze z najbliższymi klikać na klawiaturze i .......ić głupoty. Szczęścia i Zdrowia w Nowym Roku Wam życzę. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
Inaczej trochę patrząc. Ciekawe ilu z tych krytykujących WOŚP bezgranicznie wierzy że wszystko leci na "oprawę" podczas zbiórek?
PS Mam nadzieje ze z równym zacięciem odmówiliście zbierającym dzisiaj na mieście. Ba, może jeszcze dostała im się jakaś soczysta wiązanka? A może jednak dostali grzecznie złotówkę lub z daleka byli omijani? Klawiatura przyjmie wszystko, ale nastolatek z puszką coś by tam jeszcze mógł zrobić i co by było. |
|
|
|
Member
Od: 12.2011
Offline |
|
Czy tak trudno to pojąć ? A od finansowania sprzętu szpitalnego to płacimy haracz więc po co płacić drugi raz ? No chyba, że ktoś chce finansować Woodstock ale ja nie chcę. No ale statystyczny Polak raz w roku ma okazję zrobić gest i wrzucić tą złotówkę a hojniejsi nawet 2 zł i można poczuć się dowartościowanym. Wolontariusze z tymi puszkami mało co na ołtarz kościoła nie weszli myślałem, że tacę księdzu zabiorą ![]() Ciekawe o ile milionów mniej by mieli jak by nie stali pod kościołami no ale im wolno a organizacjom Pro Life czy na zbiórki na Radio Maryja to już nie ? ![]() W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
Nie snuj tutaj teorii spiskowych o organizacjach Pro Life, tylko bierz się do roboty. Proszę bardzo, zamiast wylewać żółć na klawiaturę i psuć innym humor, przejdź od słów do czynów: Przybyszewskiego 39, dom Sióstr Nazaretanek w Bronowicach. Przyjdź lub zadzwoń i powiedz, że chcesz pomóc finansowo. Zrezygnuj w tym miesiącu z wyjścia do kina lub do knajpy i przelej im te 30-40 zł. Nazaretanki zajmują się pomocą dla samotnych matek, dziewczyn które są w ciąży a nie mają gdzie się podziać. To one też stoją za pomysłem "okna życia": http://pl.wikipedia.org/wiki/Okno_%C5%BCycia To jest sól soli, najlepsza forma wspierania ruchu proLife. No więc na co czekasz? ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Dwie sytuacje, które znam od osoby udzielającej się w różne akcje dobroczynne:
1. Powódź 2011. Osoby ta jeździła po zalanych terenach z darami. Objechała przy tym dziesiątki wiosek, miast i miasteczek. Rozmawiając z ludźmi osoba ta pytała np. czy jakieś organizacje przyszły już z pomocą. Ani razu nie padła nazwa Caritas, choć organizacja ta organizowała zbiórkę na ten cel. 2. Ta sama osoba postanowiła zebrać dary dla ubogich w swojej okolicy. Ponieważ, możliwy był tylko transport traktorem, osoba wyjechała bardzo wcześnie rano by nie blokować ruchu na drodze. I choć umówiona była godzina przyjazdu, bramę do siedziby Caritasu otworzono po godzinie czasu, z odczuwalnymi pretensjami. Znosić darów nie pomógł nikt, chociaż pojawiło się parę osób kręcących się w okolicy. Z punktu widzenia mojego znajomego wyglądało jakby osoby z Caritasu przyszły wybrać co lepsze upominki dla siebie. Zaznaczam, że to tylko dwa przypadki z życia mojego znajomego, i wcale to nie musi być reguła. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
Jesli idzie o WOSP to wiem swoje ,a chodzi mi o to ze temat sluzyl do czegos innego ale najwiecej maja do powiedzenie przeciwnicy ale ty wiesz lepiej co tu sie dzieje ...bo masz internet |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
http://www.mafiapress.pl/d_1518.html ![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
Sprawa Kościoła to temat rzeka. Ja w Boga wierzę, do kościoła chodzę, kilkanaście lat byłem ministrantem, więc zobaczyłem to i owo. Mam swoje zdanie. Szkoda tylko, że sami sobie robią smród. Zanim się obejrzą to Polska stania się świeckim krajem. Do tego dochodzą Palikoty i inne twory...Przez takie a nie inne zachowanie kościoła tracimy pewną tożsamość narodową. Po śmierci Jana Pawła II wszystko poszło lawinowo, niestety. Fajną sprawą jest ta Szlachetna Paczka, w której brali udział piłkarze Wisły. Rodziny są bardzo wnikliwie sprawdzane, czy rzeczywiście potrzebują pomocy. Dodatkowo mamy pewność, że nasze dary trafią do konkretnej potrzebującej rodziny. Sami ją wybieramy z listy, sami zawozimy paczkę. Bardzo często ta paczka jest impulsem dla tej rodziny, aby wyrwać się z tej sytuacji. Jak widzą, że jest ktoś, kto się nimi interesuje. Jak się nie ufa WOŚPowi, Caritasowi i innym tego typu organizacjom to można się w kilka osób zebrać i zorganizować taką paczkę. 100% naszych darów trafia dla potrzebujących.
Ostatnio edytowane przez Proud : 09.01.2012 o godz. 16:26.
![]()
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los Od jakiego ich nic nie wyzwoli Bo zabije ich las Rąk co klaszczą na czas W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli Patrz jak piją i żrą Twoją żywią się krwią I żonglują słowami twych pieśni Lecz nic nie śni im się A najlepiej wiesz że Nie istnieje wszak to co się nie śni. Jacek Kaczmarski |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
Amen! Biorę ze znajomymi z pracy udział w "Świątecznej" (w tym roku 14 dużych pudeł od mojego zespołu) i nikt nie trąbi o tym na osiedlu czy w mediach - i dokładnie 100% towarów trafia do potrzebujących. ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Member
Od: 12.2011
Offline |
|
|
Teraz już wszystko rozumiem.
Nie można krytykować WOŚP i trzeba postępować jak większość ludzi czyli nakleić sobie serduszko raz do roku i wrzucić złotówkę i udać się na jakiś koncert czy zabawę organizowaną przez WOSP. A kto krytykuje Owsiaka i jego zbiórki na pewno jest prawicowym ekstremistą co nigdy nikomu nie pomógł i uznaje tylko pomaganie przez Caritas. Co gorsze trzeba mu wywlec na wierzch niesprawdzone pogłoski o Kościele Katolickim bo jak krytykuje Jurka to na bank jest nazio-katolem i powiedzieć co się myśli o księżach. Należy mu wytknąć, że jest snobem i ile to dzięki per Siema jest pożytku dla szpitali najlepiej podając mu przykład biednych mały dzieci które samemu sobie nie kupią dializatora. Teraz już będę pisał o Jurku tak jak należy i zagłosuję na Palikota w następnych wyborach.Dzięki za uświadomienie mojej marnej osoby przez Wasze oświecone nieomylne umysły. Przepraszam za wcześniejsze posty bo jak można Jureczka obrażać. ![]() W nas wiara siła i natchnienie! Szeregi rosną nasze wciąż! Niesiemy Polsce odrodzenie! My, nowe pokolenie!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
Nie wrzuciłem nic WOŚPowi ale fajnie, że ktoś robi coś takiego na taką skalę. Dlaczego? Bo to jest pomoc naprawdę biednym dzieciom a to, że nie trafia dla potrzebujących 100% to się nie dziwię, staram się być znieczulony względem tego świata więc takie rzeczy mnie nie dziwią. Dziś prawie wszędzie się kradnie, zabiera, zarabia, wzbogaca, wręcz grabi. Czytam Wasze posty i mam wrażenie, że niektórzy z Was są na tym świecie kilka tygodni, miesięcy.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Po prostu życie nie jest czarne albo białe, ale raczej szare. Zarówno do WOŚPu jaki i Caritasu a pewnie i innych organizacji można mieć zastrzeżenia. Najważniejsze jest jednak sama idea pomagania ludziom. Nie ważne w jaki sposób. W tej pomocy nie tylko chodzi o wartości materialne, ale też o poczucie pewniej odpowiedzialności społecznej wśród Polaków. Oraz o pokazanie potrzebującym, że nie zostają ze swoimi problemami sami. Często jest to ważniejsze od samej korzyści materialnej. Niech każdy pomaga jak chce, poprzez organizację jaką chce. Dobrze jednak, że pomaga, bo pomoc jest dobra nie tylko dla potrzebujących ale i dla darczyńców. ![]()
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los Od jakiego ich nic nie wyzwoli Bo zabije ich las Rąk co klaszczą na czas W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli Patrz jak piją i żrą Twoją żywią się krwią I żonglują słowami twych pieśni Lecz nic nie śni im się A najlepiej wiesz że Nie istnieje wszak to co się nie śni. Jacek Kaczmarski |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
masz, poczytaj: http://www.krakowcaritas.pl/files/pliki_z/9(3).pdf Całkowicie obala tezy podane w artykule, niby przez wielkie Gniezno przepływa 40mln złotych, a malutki krakówek ma przychód 19,5 mln złotych, z czego 19mln przeznacza na działalność statutową. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Wczoraj pierwszy raz od dawna obejrzałem fragment "Tomasz Lis na żywo" - mówię fragment, bo dłużej nie wytrzymałem
Temat WOŚP. Proporcje jak zwykle - 3:1. Czyli pan prowadzący, publiczność i gość (Skiba) vs Warzecha. Już pomijając argumenty Warzechy (słuszne czy nie - zależnie od poglądów), ale po co zapraszać celebrytę do rozmowy na poważne tematy? Jedyne co wniósł Skiba (którego lubię, ale wczoraj się po prostu ośmieszył) to wypowiedzi emocjonalne (czyli zaczepki). Wartość argumentów - żadna, stan wiedzy - nikły, wciskanie słów Warzesze, które nawet nie padły - śmieszno-irytujące. Czyli u Lisa bez zmiany - dalej same barany. Lis-dziennikarz? Haha, dobre sobie. ![]()
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
Jeszcze odnośnie kościoła: różne są przypadki i nie można generalizować. Znajomy był niedawno przeorem w zakonie - widziałem sam, jak gospodarują pieniędzmi. Naprawdę żyli bardzo skromnie, do tego prowadzony ośrodek opiekuńczo-wychowawczy dla dzieciaków z trudnych rodzin i utrzymywane przy klasztorze dwie babcie bez renty, które bez nich przymierały by z głodu. Na 10 zakonników mieli dwie "fury" - oba auta ponad 10-letnie, mocno zdezelowane. Każdy mieszkał w bardzo skromnym pokoju bez wielkich udogodnień. Uczciwi, pobożni i skromnie żyjący zakonnicy.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 10.01.2012 o godz. 20:14.
![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
Za gazetą "Fakty i Mity" ze stajni Jurka Urbana. Lepiej już było się powołać na WSI 24 ![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wiem, że FiM to skrajność ale chodziło mi o to, że jednym środowiskom nie pasuje WOŚP a innym CARITAS. I każdy powinien dawać pieniądze na taką fundację, której misje uważa za słuszną.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
Dwa lata temu miałem przyjemność dość dobrze poznać osobę, która była opiekunką na koloniach letnich organizowanych teoretycznie dla biednych dzieciaków. Wg niej co najmniej 50 proc. dzieci na tych koloniach było z rodzin dobrze i bardzo dobrze sytuowanych materialnie, a które znalazły się tam dzięki "znajomościom" rodziców. Myślę, że to jest tak, że zarówno WOŚP jak też Caritas nie są idealne. Każdy może pomagać jak chce i jest wiele, wiele możliwości, bo biednych i potrzebujących w naszym kraju jest niestety mnóstwo (może w Krakowie tak tego nie widać, ale już np. w Małopolsce tak). |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Moja wypowiedź była tendencyjna bo chciałem nawiązać do wypowiedzi powyższych. Gdybym tylko spotkał tych "złych" to pewnie do kościoła bym nie chodził. A nadal jestem praktykującym katolikiem, bo na szczęście w moim życiu spotkałem wielu wspaniałych ludzi związanych z Kościołem. Jenak pewne patologie istnieją i nad tym ubolewam. ![]()
Zlekceważą twój głos
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Cytat:
Mało czy dużo? A ja powiem tyle że nie wzięli ani 1 grosza za zbieranie i roznoszenie paczek. ![]()
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Może w ramach tradycji - jakieś komentarze na bieżąco ?
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2005
Offline |
|
|
http://www.smgp.info/nasze-imprezy/5...osp-w-krakowie jedna z ciekawszych imprez związanych z WOŚP w Krakowie.
![]()
Bo takich stworzył nas świat, pełnych pogardy, zła i grzechu. Więc zawsze dumnie będziemy trwać, teraz i zawsze i na wieki wieków.
|
|
|
|
Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
Jeżeli ktoś twierdzi że mu lata utrata 50 % wkładanej energii to można go nazwać świadomym marnotrawcą. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Pisowcom znów żal dupe ściska jak co roku , że ktoś zbiera na pomoc charytatywną i organizacją tą nie jest Kościół, tylko ktoś z innej bajki . Dopisują do tego jakieś ideologiczne kretyńskie uzasadnienia o lewakach itp.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Bez odbioru. |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja wrzucę nawet Bolesława albo Kazimierza, cel szczytny.
|
|
|