|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
. Od razu przepraszam jeśli kogoś nie śmieszą takie żarty.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 15.12.2012 o godz. 22:00.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Kierunek dobry, kanar zdemaskowany ale idzie mi o kategorię zbiorczą także prośba o edycję, żeby nie było, ze u nas na "zagadkach" siedzą konfitury |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
ajax I cracovia
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
tak jest : )
![]() ![]() konkubinat na 6 ramion jedziesz |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Zagadka podobna tematycznie do mojej poprzedniej.
Leżał w szpitalu psychiatrycznym i zdobywał górskie szczyty. W fabryce zalewał robaka, grał w tetrisa. Współpracował z jegomościem, którego drugie imię to "20 tyś+VAT". Polski Nicolas Cage. O kim mowa? ![]()
|
|
|
|
Banita
Od: 09.2010
Offline |
|
|
Wojciech Mecwaldowski?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie. Chodzi o zdecydowanie starszego aktora.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Podpowiedź
![]() ![]()
|
|
|
|
Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
p. Jan Nowicki?
Jak był młodszy to pewnych podobieństw do Nicolasa można się dopatrzeć |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Pisząc "polski Nicolas Cage" miałem na myśli motyw przewodni pewnego filmu z 1995 r w którym główną rolę zagrał Amerykanin.
Podpowiedź nr 2 : ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Kolejne podpowiedzi:
Ostatnio edytowane przez piter116 : 17.12.2012 o godz. 21:44.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No to jedziemy z kolejną podpowiedzią:
CH3 chodzi o aktora po 50tce ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Aktor ten zasłynął rolą w słynnym serialu kryminalnym TVP.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Krzysztof Stroiński?
Zalewał robaka, pracował z Gebelsem i Dorocińskim (Despero). W serialu grała Rosati. No i Ch3 - metyl ![]() Am I right? ![]() ![]()
WISŁA!!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W końcuuuu. Jedziesz.
![]() Edit: StelmiOriginal wszystko za mnie wyjaśnił ![]()
Ostatnio edytowane przez piter116 : 21.12.2012 o godz. 11:10.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
przepraszam z góry, że się wpierd.olę:
wódka --- co ma wspólnego "wierność" z bohaterem zagadki? w swojej desperacji podejrzewałem ałtoryteta Żuławskiego (twórca filmu "Wierność" i hejter Rosati) o alkoholizm, kobierzyn i alpinizm przeczytałem nawet debilny wywiad w "Gali", a nuż widelec coś o sobie opowie a tu nic! za tę galę to należy mi się przynajmniej wyjaśnienie --- zakąska |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2005
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez Mrsnh : 20.12.2012 o godz. 02:18.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
a to wredny kanyr z tego Metyla
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Nie mam pomyslu na zagadke. Zadajcie coś.
Dla mnie ta fotka z oprawą to nie chodziło wg mnie o wierność, ale o pitbulla na oprawie A że fotka na forum kibiców Wisły to mogła rodzić niepotrzebne skojarzenia ![]() Edit: To nie Metyl chciał wrobić Gebelsa, tylko Metyl robił lewe interesy na biopaliwach. I Gebels jak przystalo na prawdziwego policjanta poinformowal o tym sluzby...
Ostatnio edytowane przez StelmiOriginal : 20.12.2012 o godz. 19:02.
![]()
WISŁA!!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Widzę, że nikt się nie garnie, to zadam. Z gatunku "jak ktoś wie, to proste"
![]() ![]() Tytuł filmu, z którego pochodzi ten kadr. Od razu podpowiem, że nie jest to Godzilla. Podpowiem, że z filmem wiąże się pewna historia miłosna i podwójne porwanie. Ponieważ to spora podpowiedź, to w zamian oczekuję podania kto został porwany, przez kogo i w jakim celu.
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 20.12.2012 o godz. 23:41.
![]()
Zapraszam na mojego piłkarskiego bloga - Futbol Totalny
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Quo Vadis
ustawka z Ursusem ;-) |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
dobre, dobre
Smok Wawelski odpadł po dochodzeniu - Baltazara Gąbkę porwano tylko raz (eksmoderator tego forum o wilczej ksywce maczał w tym palce zresztą) wyszło na to, że przystojniak ze zdjęcia to Pulgasari - północnokoreańska odpowiedź na Godzillę... teraz: motyw podwójnego porwania dotyczy osoby reżysera tego filmu - Shin Sang-ok został uprowadzony z południowej Korei przez służby sąsiadki z północy, którymi wówczas kierował Kim Dzong Il; rok po nakręceniu Pulgasari, a 8 lat po porwaniu, rezyser zwiał (wg. Kim Dzong Ila z pomocą służb amerykańskich) z festiwalu filmowego w Wiedniu motyw miłosny, o który pyta jedyny Wiślak w Łodzi, to niekłamana fascynacja, jaką Kim Dzong Il żywił wobec japońskiej Godzilli - i kina w ogóle. Sam film miał być komunistyczną odpowiedzią na kultowy, kapitalistyczny pierwowzór. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Kim najpierw porwał byłą żonę reżysera - Choin Eun-See. Shin Sang-ok nie wiedział, a nawet nie podejrzewał, co stało się z byłą żoną, wiedział tylko, że trop urywa się w Hong Kongu, więc wyruszył jej szukać. I sam też przepadł. Otóż okazało się, że Kim nie tylko chciał dorwać Shina, by ten robił dla niego filmy, ale również chciał na powrót połączyć niedawno rozwiedzioną parę, nie tylko zawodowo, ale także na polu osobistym. Ech, romantyk! Dodatkowy smaczek to fakt, że Pulgasari - flagowe dzieło Shina u Kima, tak naprawdę prześmiewa komunistyczną rewolucję. Sam tytułowy Pulgasari z początku pomaga chłopom zbuntować się przeciw ciemiężącym ich możnowładcom, by potem samemu zająć miejsce opresorów. Druga nieścisłość w tej odpowiedzi to stwierdzenie o jedynym Wiślaku w Łodzi. Jestem głęboce przekonany, że jest nas więcej. Jeżeli nie będziemy trzymali się kryterium płci i wliczymy także Wiślaczki, to szeroko znana ze swojej miłości do Wisły jest jedna z nauczycielek bodaj w XX LO. Biorąc pod uwagę, że jej humor ponoć jest uzależniony od wyników Białej Gwiazdy, łódzka młodzież zapewne jest wysoce niepocieszona postawą Orbita i spółki. ![]()
Zapraszam na mojego piłkarskiego bloga - Futbol Totalny
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
...a więc z Łodzi przesiadamy się w furę i docieramy do jedynego miejsca w pewnym państwie, w którym wykonywano pewien "zastrzeżony", piękny utwór. Pewien podrostek, słysząc ów utwór raz i drugi, spisał go co do nuty, co wywołało niemałą konsternację wśród oficjeli tego państwa.
Poproszę o zamieszczenie linka z wykonaniem utworu, bo jest tego wart. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Podrostek zył w czasach, w których nie rejestrowano muzyki ani cyfrowo, ani na tasmach, ani nawet na płytach - tylko nuty, sola scriptura ;-) . I wyrosło z niego zjawisko. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
http://www.youtube.com/watch?v=eh31j6L95Ok |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
si, certo
eternit powrócił z kultowym kawałkiem ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W związku z planami rozrywkowymi zagadka będzie (!) późnym wieczorem
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Proste będzie.
W nie tak odległych, z punktu widzenia historyków, czasach rozegrała się wojna pomiędzy dwoma państwami w skutku której: Państwo A zyskało status mocarstwa. W państwie B zapoczątkowano pewne zmiany ustrojowe. Państwo C mogło anektować tereny znajdujące się dosyć daleko od areny działań zbrojnych. Proszę napisać o jakie 3 państwa chodziło. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
A Japonia
B Rosja C Austro-Węgry ? |
|
|