![]() |
http://img521.imageshack.us/img521/4562/cossc1.jpg
Co to za miasto ? Z jakim wydarzeniem związane ? Mała podpowiedź: U naszych wschodnich sąsiadów |
Czarnobyl ?
A wydarzenie, to chyba ogolnie znane |
Cytat:
zadawaj ! |
Prypeć (Pripyat)
Niech Pan powyżej zadaje. Ja chciałem tylko sprostować i nie mam czasu ;) |
wrzucać zagadke
|
Który król Polski znał cztery języki (jakie?) - ba! był piśmienny, co w tamtych czasach nie było taką oczywistością...
|
- Pan tu nie stał.
- Panie wsiądzie pan w 125, dojedzie na plac Zamkowy. Tam jest kolumna Zygmunta. Pójdzie pan i mu powie: "Pan tu nie stał" yy Król, który ze wsi rybackiej poczynił stolyce? -jeśli tak, to juz od razu zagadka - z jakiego filmu pochodzi cytat |
Władysław IV?
|
Nie 2 na raz :D Co do zagadki WILKU to ma być Władysław 4 Waza znał Łacinę Włoski Szwedzki i Niemiecki
A co do zagadki Sambo to film "Co mi zrobisz jak mnie złapiesz" |
Cytat:
Niet. Cytat:
____________ Podpowiedź - to był hmm... chyba za bardzo ułatwie, ale niech będzie - Polak po mieczu. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Thomasson gra :-)
ps. Dynek_nhs czy już były aż takie różnice pomiędzy polskim a czeskim, aby to były dwa osobne języki to kłóciłbym się. :p |
http://i27.tinypic.com/2dlw4ns.jpg
W tym kościele jest witraż na którym znajduje się postać "raczej" tego niegodna. W jakim mieście znajduje się ten kościół i co to za postać? |
Cytat:
|
Może podpowiem że na zdjęciu widać katedrę we Wrocławiu.
|
Postać z witraża to Józef Stalin.
* Tak na szybko - co przed wiekami nazywano "chorobą zawodową" papieży? [kategoria: czarny humor] Podpowiedź - była to "choroba" śmiertelna, "przenoszona" drogą pokarmową. Na podobną zmarł Sokrates... |
Zejście z powodu trucizny? :D
|
A gdzie Twoje pytanie, Wilku? :D
|
No własnie Dorotja mam z tym problem ;)
Hmm.. cesarz zginął podczas walk z Persami, wsławił się tym że próbował "zawrócić czas", i w związku z tą decyzją dostał do imienia przydomek, pod jakim go znamy - kto to? |
Cytat:
|
Tak jest. :-)
|
W jakim miescie, na jakiej ulicy i kiedy po raz pierwszy zamonotowano latarnie i na jakie
"paliwo"? |
"Paliwo", miasto,data i ulice:
Cytat:
Cytat:
|
Chodzilo mi o to drugie, ale jaka ulica :>?
|
Bridge Street i Parliament Square?
|
Aktualne rekordy świata w biegu godzinnym, zarówno w kategorii kobiet jak i mężczyzn, ustanowiono na tym samym stadionie, mniej więcej w odstępie rocznym. Stadion ten leży w takiej odległości od pewnego stadionu aktualnego pierwszoligowego piłkarskiego klubu polskiego, że rekordzista świata w biegu godzinnym przebiegłby od jednego do drugiego stadionu w około półtorej godziny.
Pytanie brzmi: W jakich miastach leżą oba stadiony? |
Ostrava i Wodzisław Śląski.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:33. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl