The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Czego się spodziewasz po meczu w Szczecinie?
Nic mnie już nie zaskoczy 75 41,44%
Porażki 33 18,23%
Przebudzenia Wisły! 32 17,68%
Walki, ambicji, charakteru! 41 22,65%
Głosujących: 181. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.09.2012, 13:51
Karherop napisał(a):Wyświetl post
bramkarz w tym wieku jak Pareiko ( 20 lat "zawodowego " grania w piłkę ) powinien sam się umieć dobrze przygotować do sezonu , zmiana trenera nie powinna mieć tak znaczącego wpływu jak w tym momencie widzimy , moim zdaniem jest to związane raczej z wiekiem i zwykłym brakiem formy ( coś co zresztą czasem nie można logicznie wytłumaczyć ).

Nie mówię że przedłużenie z nim umowy było błędem , ale być może potrzeba mu większej motywacji ( oddechu konkurenta na plecach ) aby lepiej bronić
Aż się nie mogę powstrzymać z moim pomysłem racjonalizatorskim.
Skoro bramkarz "w tym wieku" nie potrzebuje opieki trenera to po co nam trener bramkarzy? Panie Syndyku Jacku Bednarzu, proszę zrobić z tym porządek. Tylko na rezerwę potrzebujemy jeszcze jakiegoś "wiekowego" bramkarza. A no i Miśkiewicza wypożyczyć! Tylko tak żeby to tamten klub płacił pensję (To bardzo ważne jest !!!).

Idąc dalej tym tropem to wydaje mi się, że w ogóle piłkarze "w tym wieku" nie potrzebują szkoleniowca, drugiego trenera i całej tej ekipy darmozjadów. Zresztą okłady i bandaże też sobie mogą sami zakładać. Panie Synduku do dzieła! Można sporo zaoszczędzić!!
c.d.n.
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Od: 08.2003

Stary 12.09.2012, 13:58
Właśnie martwi mnie to, że Probierz wspomina o "kardynalnym" błędzie przy utracie gola jak to był pikuś w porównaniu z błędem w 2 połowie. Dziewięciu na dziesięciu sędziów dałoby czerwień i wtedy Probierz nie pitoliłby, że nie warto mieszać na pozycji bramkarza bo Pareiko musiałby (powinien) pauzować. Przy golu obrońca też ponosi część winy. Powinien zauważyć, że bramkarz ma w głębokim poważaniu zagrożenie i nie wychodzi po piłkę a nie czekać i czekać i czekać aż się łaskawie ruszy. Trzeba było wywalić za trybuny w stylu Clebera. Ale większą część winy ponosi bramkarz.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 12.09.2012, 14:11
lazy napisał(a):Wyświetl post
Aż się nie mogę powstrzymać z moim pomysłem racjonalizatorskim.
Skoro bramkarz "w tym wieku" nie potrzebuje opieki trenera to po co nam trener bramkarzy? Panie Syndyku Jacku Bednarzu, proszę zrobić z tym porządek. Tylko na rezerwę potrzebujemy jeszcze jakiegoś "wiekowego" bramkarza. A no i Miśkiewicza wypożyczyć! Tylko tak żeby to tamten klub płacił pensję (To bardzo ważne jest !!!).

Idąc dalej tym tropem to wydaje mi się, że w ogóle piłkarze "w tym wieku" nie potrzebują szkoleniowca, drugiego trenera i całej tej ekipy darmozjadów. Zresztą okłady i bandaże też sobie mogą sami zakładać. Panie Synduku do dzieła! Można sporo zaoszczędzić!!

nie powiedziałem że nie potrzebuje , ale że ZMIANA trenera nie ma aż tak wielkiego wpływu , czytaj ze zrozumieniem kolego

poza tym o Miśkiewiczu pisałem w innym poście , ale nie wiem po co o tym mówię skoro i tak tego nie przeczytasz

za całokształt postu powinieneś dostać nominację kategorii "hejter" tygodnia
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 12.09.2012, 14:13
jak Pogoń zagra tak dobrze jak w pierwszym meczu u siebie przeciwko Zagłebiu to może byc ciężko
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 12.09.2012, 14:26
Co za czasy strach przed meczem z beniaminkiem...

Niestety uzasadniony, 2 remisy z Podbeskidziem i lanie od Polonii.
Odpowiedz cytując
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 12.09.2012, 14:30
Karherop napisał(a):Wyświetl post
nie powiedziałem że nie potrzebuje , ale że ZMIANA trenera nie ma aż tak wielkiego wpływu , czytaj ze zrozumieniem kolego

poza tym o Miśkiewiczu pisałem w innym poście , ale nie wiem po co o tym mówię skoro i tak tego nie przeczytasz

za całokształt postu powinieneś dostać nominację kategorii "hejter" tygodnia
po 1: bramkarz w tym wieku jak Pareiko ( 20 lat "zawodowego " grania w piłkę ) powinien sam się umieć dobrze przygotować do sezonu

po 2: i-r-o-n-i-a
c.d.n.
Odpowiedz cytując
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 12.09.2012, 15:22
lazy napisał(a):Wyświetl post
po 1: bramkarz w tym wieku jak Pareiko ( 20 lat "zawodowego " grania w piłkę ) powinien sam się umieć dobrze przygotować do sezonu

po 2: i-r-o-n-i-a
po 1 ) jak cytujesz to cytuj całość a nie wycinek ( czyli to co mają opanowane do perfekcji polskie "obiektywne" media ) "bramkarz w tym wieku jak Pareiko ( 20 lat "zawodowego " grania w piłkę ) powinien sam się umieć dobrze przygotować do sezonu zmiana trenera nie powinna mieć tak znaczącego wpływu jak w tym momencie widzimy"

po 2 ) u-l-g-a
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 12.09.2012, 16:52
thechris napisał(a):Wyświetl post
Właśnie martwi mnie to, że Probierz wspomina o "kardynalnym" błędzie przy utracie gola jak to był pikuś w porównaniu z błędem w 2 połowie. Dziewięciu na dziesięciu sędziów dałoby czerwień i wtedy Probierz nie pitoliłby, że nie warto mieszać na pozycji bramkarza bo Pareiko musiałby (powinien) pauzować. Przy golu obrońca też ponosi część winy. Powinien zauważyć, że bramkarz ma w głębokim poważaniu zagrożenie i nie wychodzi po piłkę a nie czekać i czekać i czekać aż się łaskawie ruszy. Trzeba było wywalić za trybuny w stylu Clebera. Ale większą część winy ponosi bramkarz.
Moim zdaniem Pareiko jest całkiem w porządku, a największym problemem Wisły jest cała formacja defensywna - stąd te trzy bramki w meczu z Polonią. Właściwie to ta drużyna winna wymienić minimum połowę obrońców i sprowadzić sensownego defensywnego pomocnika - wtedy może zacznie to jakoś funkcjonować, a na razie widzę to wszystko w czarnych barwach.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 12.09.2012, 17:30
AYALA napisał(a):Wyświetl post
jak Pogoń zagra tak dobrze jak w pierwszym meczu u siebie przeciwko Zagłebiu to może byc ciężko
Znajac zycie na pewno tak bedzie - zawsze z Nami motywacja u takich zespołow jak Pogon jest najwieksza i juz nie raz sie to potwierdzało no ale bez przesady - w koncu zła gra musi sie skonczyc a takie mecze jak ten sa do tego najlepsze
Odpowiedz cytując
gypsy
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 12.09.2012, 18:12
Kiedyś musimy się przełamać, a kiedy jeśli nie teraz? Czas najwyższy zacząć zbierać punkty i pnąć się w górę tabeli, bo niedługo będziemy się obawiać meczu z Koroną... Mam nadzieję, że wygramy w Szczecinie i będzie to pozytywny bodziec dla całego zespołu. Umówmy się, Pogoń to nie jest żadna piłkarska potęga, jest jak najbardziej do ogrania (nawet przez naszych kopaczy...).
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 12.09.2012, 18:36
Są lepsi od Limanowii?
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Stary 12.09.2012, 19:33
bonawentura napisał(a):Wyświetl post
Moim zdaniem Pareiko jest całkiem w porządku, a największym problemem Wisły jest cała formacja defensywna - stąd te trzy bramki w meczu z Polonią. Właściwie to ta drużyna winna wymienić minimum połowę obrońców i sprowadzić sensownego defensywnego pomocnika - wtedy może zacznie to jakoś funkcjonować, a na razie widzę to wszystko w czarnych barwach.
Obrońcy są co rusz kontuzjowani albo wypadają ze składu z innych przyczyn jak Bunoza. Pareiko nie odnosi kontuzji ani nikt mu w rodzinie nie umarł - to go różni od kopaczy z linii defensywnej. Dużo? Niespecjalnie.

Ale jak zwykle akurat z Tobą się zgadzam. Pareiko w tej szarzyźnie i tak nie jest największym problemem. Po prostu on też konsekwentnie zjeżdża do poziomu środka tabeli i dołącza do poziomu reszty piłkarzy Wisły. Wszak w poprzednim sezonie w lidze było już ze sześciu lepszych bramkarzy ale przecież znajdowanie się w siódemce najlepszych to wcale nie jest powód do wstydu. Tendencja spadku formy jest jednak aż nadto widoczna i jeden czy dwa mecze na ławie mogłyby Pareice wyjść na dobre. Tym bardziej, że łapanie rywala za nogę w polu karnym to jest jakaś forma krzyku w stylu: "trenerze... nie idzie mi - daj mi odpocząć bo zaraz znowu coś spie...ę".
Ostatnio edytowane przez thechris : 12.09.2012 o godz. 19:38.
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 12.09.2012, 19:47
Pareiko nie jest i nie był jakimś superbramkarzem, ale jego forma raczej jest przewidywalna. Pomimo tych błędów, choć moim zdaniem ciężko nazwać ich błędami tylko z jego winy, jak dla mnie powinien stać w bramce. Co jak co, ale właśnie ze względu, że jest to doświadczony bramkarz, to na tle tak niezgranej obrony i paradoksalnie po części niedoświadczonej, to od niego w Wiśle powinno zacząć się ustalanie składu.

Moim zdaniem wprowadzenie Miśkiewicza, nawet jeśli uznamy go za lepszego od Pareiki bramkarza, niewiele zmieni w tym, że w defensywie i w samym wyprowadzaniu akcji jesteśmy słabi. To właśnie prokuruje wiele sytuacji podbramkowych, po których padają gole.

Ponadto, Probierz jeszcze ani razu nie wystawił w kolejnym meczu 4 tych samych obrońców. Jak ma obrona ze sobą i z bramkarzem współpracować, jak co chwila mamy roszady?

PS. Obejrzałem też analizę ostatniego meczu Wisły z Polonią. Iliev bardzo często odpuszczał, nie wracał się za piłką, nie asekurował. To powodowało bardzo często groźne akcje ze strony zawodników Polonii.

W związku z tym, a ponadto wskutek kontuzji Sobolewskiego, myślę, że skład na mecz z Pogonią winien być następujący:

Pareiko
Jovanovic - Głowacki - Bunoza - Frederiksen
Wilk - Garguła
Szewczyk - Chrapek - Melikson
Genkov

Zmiany:
Uryga, Iliev, Kamiński

PS2. Stawiam na taki, a nie inny skład - ale jeśli ktoś z ww. piłkarzy nie zagra jutro, bo nie jest w osiemnastce, to z góry przepraszam za błąd. Nie mogłem znaleźć informacji o tym, kto jest w kadrze na mecz z Pogonią.
Ostatnio edytowane przez bonawentura : 12.09.2012 o godz. 19:51.
Odpowiedz cytując
syryls
Senior Member

Od: 10.2011

Stary 13.09.2012, 05:42
Błędy Pareiki to poprostu ustawienie nowej linii defensywnej, wcześniej nie grał wiele z Burligą, Głowackim czy Frederiksenem, za parę dni to powinno zacząć współpracować.
Odpowiedz cytując
Raulka
Junior Member

Stary 13.09.2012, 17:57
Jeżeli Wisła przegra ten mecz z Pogonią, to będzie to już kompletna porażka, ale ja i tak Będę jej wiernie Kibicować!
Odpowiedz cytując
DeadOrAlive
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 13.09.2012, 18:57
Mam dziwne przeczucie, że jutro się coś zakończy, że jutro coś pęknie..
Po co iść na łatwiznę, warto czasem złapać bliznę od życia..

We were the Kings and Queens of promise... !
Odpowiedz cytując
Marcin_fan
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 13.09.2012, 19:19
DeadOrAlive napisał(a):Wyświetl post
Oby wynikiem 0:4 i naszym przełamaniem..
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 13.09.2012, 19:34
Bez obrony, środka i napadu. Trudno o optymizm.
Może Melikson będzie miał dzień konia ? O ile zagra. Może Bunoza będzie miał drugi dobry mecz w sezonie. Może...

Sądząc po naszej dotychczasowej formie, mecz o 6 punktów. Lub przynajmniej taki, który dobrze by było nie przegrać.
Odpowiedz cytując
jason wiślak
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 13.09.2012, 21:37
Ale skończą się marzenia o mistrzostwie czy zła passa? Mozesz rozwinąc?
Odpowiedz cytując
ziz99
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 13.09.2012, 21:37
Jutro może być bardzo ciężko. Równie dobrze może się skończyć jak z Zagłębiem, bo patrząc na obecną naszą grę, pozytywów u nas trudno się doszukać. Do tego z czystego rachunku prawdopodobieństwa niewykluczone jest przełamanie Pogoni po dwóch porażkach.
Odpowiedz cytując
DeadOrAlive
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 13.09.2012, 22:11
jason wiślak napisał(a):Wyświetl post
Wydaje mi się, że im szybciej zejdziemy na ziemie tym lepiej. Ja rozumiem, że nam potrzeba teraz stabilizacji finansowej i w ogóle, ale zatrudniliśmy do tego złych ludzi. Naprawdę, brakuje nam marketingu, jakiegokolwiek planu na przyszłość. I to właśnie jutro może pęknąć po (ODPUKAĆ!!) porażce z Pogonią Szczecin. Dograć rundę i zrobić restrukturyzacje.
Po co iść na łatwiznę, warto czasem złapać bliznę od życia..

We were the Kings and Queens of promise... !
Odpowiedz cytując
thechris
Senior Member

Stary 14.09.2012, 00:22
Marcin_fan napisał(a):Wyświetl post
Oby wynikiem 0:4 i naszym przełamaniem..

Ten mecz drużyn środka tabeli jest generalnie niewiele wart w kategoriach sportowych więc nie przesadzajmy. Ani 4:0 ani 0:4 ani nawet 4:4 nie zmieni historii futbolu. Nie zmieni też historii polskiej piłki. Nie wpłynie nawet na historię Wisły ani Pogoni. Te drużyny dalej będą w tym samym miejscu. Ot, kolejny wynik do statystyki. Jedna ekipa może na chwilę wskoczyć przykładowo na 7. miejsce a druga spaść na 11. Tylko co z tego jak za dwie kolejki pewnie się tymi miejscami zamienią?

"Pęknąć" lub rozkwitnąć to coś może w meczach ważnych jak np. z Apoelem w Nikozji. Po tej kolejce i po meczu z Pogonią - jak powiedziałby to słoweński klasyk Kirm - po prostu zostanie jeden mecz mniej do końca sezonu.

Po meczu z Apoelem w zasadzie wszystkie wyniki można by odwrócić w drugą stronę i nic by się nie zmieniło*. W tym sezonie wygraną nad GKS-em można by zamienić na wygraną w Bielsku i dalej mielibyśmy 4 punkty... W poprzednim sezonie "sukcesy" w LE przecież tak naprawdę g...o dały i przejście Standardu nic by nie zmieniło. A w lidze nawet jakbyśmy przegrali derby to Pasy by zleciały a w naszym klubie łysy robiłby dalej swoje.

* no dobra, z Lubońskim przegrać 5:0 byłoby głupio ale wykluczam mecze treningowe i ćwierć-towarzyskie jak ze Śląskiem.
Ostatnio edytowane przez thechris : 14.09.2012 o godz. 00:55.
Odpowiedz cytując
LucjuszWielki
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2012

Stary 14.09.2012, 11:39
jason wiślak napisał(a):Wyświetl post

Z obecną kadrą powtórzenie wyniku z zeszłego sezonu będzie sukcesem, co dziś pęknie? Chyba to, że zaczniemy się przyzwyczajać do częstych wpierd...

Jestem przygotowany na kata w roli Pogoni.

Mimo wszystko czy wygrywasz czy nie...

Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 14.09.2012, 14:59
Ano nie widać żadnych podstaw by ten mecz nie był zwykłą loterią czyli taka obustronna kopanina i komu coś tam uda się prosto trafić w piłkę, ten wygra mecz
Niestety na dziś, w drużynie mamy tylko jeden atut - wiadomo jaki i też do końca nie wiemy jak ten atut będzie grał a co gorsza, nawet jak rozegra dobre zawody, to jest to tylko jeden zawodnik, który sam raczej meczu nie wygra, szczególnie że jest już znany i każda drużyna jest już na niego przygotowana

Tak wiec zrobiłem losowanie z zapałek i niestety wyszła mi najkrótsza, czyli przegramy
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 14.09.2012, 15:55
Też tak myślę, nawet mogą się we trzech ustawić na MM, a reszta choćby grała bez rywali to nic nie zrobi.
Nie mniej jednak, liczę na 3 pkt, tamci grają dość otwarcie, może się uda skontrować.
Odpowiedz cytując
tommiyacht
Senior Member

Od: 09.2004

Stary 14.09.2012, 16:06
nie wywieziemy stamtąd nawet punkta
Odpowiedz cytując
jerry.lii.lewis
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 14.09.2012, 16:32
Czytam wypowiedzi Probierza, że "chcą się zrehabilitować" i "dobrze przepracowane 2 tygodnie" i ... wcale nie łatwiej optymizm mi znaleźć.
Szukam, szukam i nic ...
Odpowiedz cytując
ArturBarlinek
Socios Wisła Kraków

Stary 14.09.2012, 17:30
Jazda Jazda Jazda!
liczę na 3 punkty, ale boję się :(
Pogoń przegrała 2 mecze pod rząd, dziś się zepną, oby tylko nasi cudotwórcy Maor i Iliev pokazali im, gdzie miejsce paprykarzy heh mimo, że Pogoń to "moi sąsiedzi" to i tak całym sercem za Wisła

jedno co mnie boli, to że jako kibic Wisły mieszkający 80 km od Szczecina nie mogę kupić biletu jako kibic Wisły!

:(
Powód: dopiska ostatniego zdania
Ostatnio edytowane przez ArturBarlinek : 14.09.2012 o godz. 17:41.

Sarapata o Głowackim i Brożku: Dziękuję za szacunek do kibiców, wierność barwom, siłę charakteru, wyrozumiałość i klasę. Za stawianie zawsze na pierwszym miejscu dobra klubu. Jesteście Wisłą Kraków. Jej siłą, historią i legendą na zawsze!

Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 14.09.2012, 17:39
A ja niczym F.Kiepski jestem czarnowidzem. I w mojej puszce browara widzę wpie*ol od Pogoni, następnie Probierz zawiśnie na wiadukcie w Myślenicach za cojones.
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
PvD
Armia Białej Gwiazdy

Od: 11.2002

Stary 14.09.2012, 19:36
Jakby ktoś chciał się dowiedzieć jak to z Pogonią Szczecin dawniej bywało to polecam

Cytat:
Od 1959 roku szczecińska Pogoń zaczęła występy na boiskach rodzimej ekstraklasy. Wtedy też po raz pierwszy o ligowe punkty zagrała z Białą Gwiazdą.

Miejscem spotkania był Kraków, nie za bardzo tego dnia szczęśliwy dla "Portowców", gdyż ulegli oni podopiecznym węgierskiego szkoleniowca Karolyego Kosy 0-4. Łupem bramkowym podzielili się K. Kościelny oraz S. Adamczyk (obaj zanotowali po dwa trafienia).

W rewanżu Wisła również stanęła na wysokości zadania. Ograła Pogoń na jej placu gry 3-0. Mimo, że w defensywie Białej Gwiazdy nie zagrał tym razem Ryszard Budka, jego równie utalentowani partnerzy Monica i Kawula, wzmocnieni weteranem Snopkowskim stanęli na wysokości zadania, nie pozwalając napastnikom rywala ani raz się oszukać. W ofensywie z kolei błysnął nie pierwszy raz Marian Machowski (dwa gole), którego w snajperskich popisach wsparł Andrzej Sykta (mianowany na Machowskiego naturalnego następcę).

W latach 60-tych krakowianie jeszcze wyżej ograli Pogoń. 24 lipca 1960 roku zaaplikowali jej pięć goli, zachowując przy tym czyste konto. Bohaterem owej wyjazdowej kanonady był Andrzej Sykta - autor "hat-tricka". Jednak trzy lata i cztery miesiące później nadmorska drużyna wzięła srogi rewanż, gromiąc Wiślaków w Szczecinie 6-0. Mecz ten miał miejsce trzy dni po tym jak 4-0 ograł BG Górnik Zabrze. Wszystko to działo się w sezonie 63/64, fatalnym w trójkolorowej historii, bo po raz pierwszy skazującym Wisłę na spadek do niższej ligi.
Więcej na Mini historia potyczek z Pogonią
Cytat:
Decydując się na grę w Wiśle i podpisując z nią kontrakt piłkarz powinien automatycznie przyjąć świadomość panujących przy R22 zwyczajów. A jednym z kanonów który powinien przyświecać każdemu wiślakowi jest poszanowanie trójkolorowych barw. Szanować powinien je każdy z nas ( i umieć się z nimi obchodzić) bez względu na to czy w danym momencie owładnął nami strach, panika, euforia, złość czy cokolwiek innego.
Są bowiem pewne granice, których nigdy się nie przekracza.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów