|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/p...ie,363534.html
Ostatnio edytowane przez jova : 08.06.2012 o godz. 22:12.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Hmm ,plkniki z dziećmi poszły sobie pooglądać trening gwiazd swiatowej piłki.. Tylko i wyłącznie. Co to kibolstwu przeszkadza? NIe wiem. Wiem że zrobił się z tego kolejny wstyd i niesmak. Zapewne znów się dowiem ze Wy wiecie lepiej i nie o to chodziło i rozdmuchane. Na pewno przejaskrawione ale takie są media. Było pomyśleć wcześniej , ale do tego porttrzeba myślenia....... Smieszne ze niedawno były oprawy jak to Euro w Kraku ma być a za chwilę jak się okazało że nie będzie to "Fuck Euro" . Nosz dziecinada i fałsz i moralnoSć Kalego. A wstyd Wisełce przynosicie i zły PR i kretyńskie stereotypy uwiarygadniacie. Komu to i po co i kto organizował
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Ja mówie o czymś innym. Na stadionie raczej manifestuje się swoje poglądy polityczne, tak samo jak robi się to w kościołach, jak ksiądz na kazaniu mówi o polityce, tak jak w szkołach, gdzie się czasem też o tym mówi. Trochę nielogicznie piszesz ale dobra. W każdym razie życie to polityka, w pracy, na ulicy, w urzędzie, w telewizji wszędzie, nawet między nami na forum jest polityka. Jeśli Według ciebie, polityka ma być tylko na zebraniach partii, to chroń Boże ten kraj przed takimi ludźmi przed takim myśleniem. Po to jest polityka(również na stadionach), żeby jednej grupie interesu było lepiej niż drugiej? Nie kumasz? ;-) Ja specjalnie napisałem o moralności, bo uważam, że używanie ciągle perswazji ze swojego punktu widzenia nie jest dobrym pomysłem. Nie tłumacz mi, że demokracja niesie za sobą także pewne prawa, bo ja to pewnie lepiej wiem niż ty. Odnośnie protestu jakoś prawa nikt nie złamał(nie słyszłaem o doniesieniu, dochodzeniu, wyrokach etc.) a jeśli określasz kogoś chamem, to nie z punktu widzenia prawa bo ono sankcjonuje na poziomie prawa, tylko prezentujesz swoją moralność, więc nie mów, że rozumiesz wszystko.
A czy kibole coś tym ludziom krzyczeli, bili ich? To, że sobie przyszli pokrzyczeli Fuck Euro, to od razu znaczy, że coś komuś przeszkadza?
Ostatnio edytowane przez palikot : 08.06.2012 o godz. 23:48.
![]()
★ ★ ★ WISŁA KRA KÓW ★ ★ ★ ★ ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY ★ ★ ★
![]() ![]() ✪✪✪✪ ✰✰✰✰ |
||
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
Nic nie jest przejaskrawione, było tak jak mówią. I BARDZO DOBRZE! O jeju, co sobie europa o nas pomyśli? O jeju, co oni teraz o nas będą pisać? O jeju, znowu na zachodzie będą puszczać filmy o nas. O jeju, przecież mamy murzyna w drużynie! Co sobie Chavez pomyśli? O jeju! Jeszcze żyd w drużynie jest, a my przecież o cracovii śpiewaliśmy? Co on sobie pomyśli biedny? Maor, proszę nie obrażaj się! O jeju! A te biedne holenderskie dzieci które słyszały z naszych ust brzydkie słowo FUCK? Może nasza akcja humanitarna żeby im pokryć sesje terapeutyczne? W DUPIE TO MAM FUCK EURO Tobie to przeszkadza? Następnym razem zareaguj. O jeju nie dasz rady? Smutne.
Ostatnio edytowane przez SV_ : 08.06.2012 o godz. 23:45.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Brawo, celnie, ![]()
Ostatnio edytowane przez palikot : 08.06.2012 o godz. 23:50.
![]()
![]() ![]() ✪✪✪✪ ✰✰✰✰ |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|||
A może stoicie po stronie Tomaszewskiego i macie daleko gdzieś Euro, plujecie na orzełka i wstydzicie się reprezentacji? Wiecie, gdzie mogliście wylewać swoje żale? pod Narodowym, bo tam jest miejsce na tego typu protesty. Na stadionie byli ludzie, którzy wierzą w Polski sukces Euro, zaciekawieni tym, że nareszcie piłka na poziomie mogła zawitać do Krakowa(za darmo rzadko się ma okazję oglądać takie gwiazdy). To byli ludzie, którzy mogliby teoretycznie częściej bywać przy R22, kupić karnet, albo bilet na zwykły mecz. Ale Wy to macie w dupie, bo ważniejsze było wykrzyczenie tego, co się ma na myśli. Ważniejsze jest to, co myśli jakieś tam 10-15 tysięcy ludzi od setek tysięcy, ba - milionów, które piszą: Holenderska prasa: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tutaj chodzi o dobro klubu, które zostało splamione. Nie chcę negować zasług kibiców, którzy trzymają doping na stadionie, bo robią wielką robotę w trakcie spotkań ligowych, ale do cholery, nie wolno Wam chyba wszystkiego, a w tym wypadku pewne granice zostały przekroczone. Był trening Holandii, stadion zapełniony chyba jak nigdy, potencjalni nowi kibice, ale przyszło parę matołów, którzy zaczęli skandować "ole ole, euro pier@ole", a za nimi reszta. Co jest - Wisła to jakaś sekta, że tylko Ci, którzy siedzą na C mogą kibicować, a reszta nie? To po kiego czorta wybudowali tak wielki stadion? Dlaczego uważacie się za tych, którzy mają prawo zawłaszczać imię Wisły dla siebie, reprezentować wszystkich Wiślaków, gdzie tak naprawdę nie wszyscy tak uważają? Gdzie jakaś samokrytyka? Gdzie jakiekolwiek sumienie? Nie da się polemizować z Wami, bo TO WY MACIE KOMPLEKSY! Nikt więcej. Nie było potrzeby wykrzykiwania tak niepotrzebnych haseł na takim treningu. Nie było w tym żadnego celu - zraziliście innych do przychodzenia na mecze. Ale Wy sądźcie sobie inaczej - za chwilę jeden z drugim będzie pisał w polityce transferowej Wisły, jakich to dobrych piłkarzy potrzeba... a tu klops! nie ma kasy! A kto daje kasę? |
||||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
dość mam już użerania się z tymi wszystkimi elo euroentuzjastami, i tak cud ze te brednie jeszcze doczytałem do końca, ale było warto, tekst o tej kasie, bardzo dobry, żem się uśmiał
Dobra kij, last time. Tak mam w dupie ze jakaś małpa z zachodu szukająca sensacji i robiąca wszystko(!) za eurocenty napisze w swoim brukowcu ze to u nas są małpy. A Ty skoro nie masz pytań to po co je zadajesz. Od Spoconego Janka trzymam się zdala, chociąz mi bliżej do niego niż Tusków, Lat, Smud i innego chłamu. Mam w dupie euro, mam w dupie reprezentacje PZPN(!). Na orzełka plują najebusy janusze nie szanujące barw narodowych. Wywieszające profanacje flagi(tyskie), obtaczający lusterka samochodowe, przyklejający sobie do szyb itp. O malowaniu flag na mordach szyjach głowach rekach nie wspomnę, brakuje jeszcze żeby se na dupie namalowali.| Ludzie wierzący w polski sukces na euro i dlatego byli na treningu holendrów - coś Ci się tu kupy nie trzyma. Piłka na wysokim poziomie była w Krakowie już nie raz, i to w większych wydaniach niż paru Holendrów. Spoko nikt tutaj nei neguje ze można sobie oglądnąc grajków biegających w kółko i robiących skrętoskłony. Was to bawiło? Ok Dla mnei to nuda. Tutaj chodzi o to żę trzeba mieć trochę szacunku do siebie, swoich barw klubowych, narodowych. Co trzeba mieć w głowie żeby się spuszczać z radości na treningu Holendrów ubranym w pomarańczową koszulkę gdy jeden gej z drugim kopnie prosto piłkę? Jak mają kupić bilet to kupią. Niestety. Tak mamy w dupie, i zdecydowanie ważniejsze od tej całej szopki było pokazanie że nie wszyscy w Krakowie, nie wszyscy na Wiśle, maja sraczkę zamiast mózgu. Przynajmniej znalazło się kilkadziesiąt osób które pokazały ze nie są zmanipulowanymi marionetkami. Co mnie holenderska prasa obchodzi a tym bardziej jakieś pokemony i trolle na forach internetowych? No i tak się składa że są osoby które mają większe prawo nazywać się kibicami Wisły w przeciwieństwie do innych którzy za Wisła są tylko gdy jest na 1szym miejscu a bilety są tanie/za darmo. I to właśnie Ci drudzy w olbrzymiej większości przyszli na ten zasrany trening. Potrzeba była i to mega potrzeba. Dzięki tym kilkudziesięciu osobą Kraków nie jest zhanbiony do reszty przez eurodupowłazów, zaślepione marionetki. I apropo mojego ulubionego. Sorry chłopaki, Messi nie przyjdzie w lecie. Za dużo FUCKowaliśmy euro. Soróweczka.
Kurde jakbym wiedział to bym nie krzyczał tego fuck euro. Biedni teraz będą niewyżyci bo nie dadzą rady przy takich złych opiniach.
Ostatnio edytowane przez SV_ : 09.06.2012 o godz. 01:00.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Przecież to wy ciągle macie obsesje na punkcie tego co piszą w gazetach holenderskich i na forach ![]()
Ostatnio edytowane przez palikot : 09.06.2012 o godz. 01:06.
![]()
![]() ![]() ✪✪✪✪ ✰✰✰✰ |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|||||
To mi jeszcze wytłumacz, jakie poglądy manifestujesz drąc się JJJBG, a jakie śpiewając hymn Wisełki. Chyba ci się wszystki po....liło ![]() Głupszej nie czytałem, nie tylko w tym roku. Naprawdę trafiony masz nick ![]()
Cytat:
![]() Cytat:
O gejach w reprezentacji Holandii masz dane na podstawie własnego doświadczenia Cytat:
. Na trening przyszli ci, co chcieli trening Holendrów pooglądać, a nie kibice Wisły ,choć i ich było tam pewnie wielu. Cytat:
![]() Ty na prawdę myślisz, że poza tym, że wyszliście na troglodytów udających małpy, na tępaków zatrzymanych w rozwoju na długo przed wojną secesyjną, których niestety za sprawą mediów kojarzyć będą teraz z Krakowem i Wisłą, coś zdziałaliście Jak nic przypomina mi się powiedzonko o gównie co się do statku przykleiło i mówi "płyniemy". Nieco nadmiarowo traktujesz wasze "osiągnięcia" Ten diler ci nie służy. |
||||||
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
Jak nie wiesz, to chyba... go nie znasz.
![]() Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Nie interesuje mnie Euro. Natomiast jak ktoś udaje małpę widząc czarnoskórego człowieka to niestety nie wystawia swojemu człowieczeństwu wysokiej oceny.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Dobrze, że nie było wczoraj we Wrocławiu kibiców Wisły bo jeszcze zareagowaliby i staneli w obronie tego pobitego Stewarda, a wtedy dopiero byłaby afera. Zachodnie oświecone media by nas zjadły. Taki wstyd na Europe. A tak to chłopak dostał wpier** u siebie w domu, ale to nieważne. Ważne, że BBC nie ma materiału do "trąbienia od rana".
![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,3...a__WIDEO_.html TVN http://kontakt24.tvn.pl/temat,bojki-...categoryId=496 setki juz komentarzy wszedzie - to,jak rozumiem,cisza ? Lapiesz sie ,we wlasne sieci - w innym temacie twierdzisz,ze jakoby dziennikarze manipuluja (co oczywiscie jest czesciowo prawda) - to teraz pojedzmy z drugiej strony - oczywiste jest,ze nikt nikogo z Polakow nie pobil,prawda ? To tylko nieprzychylne media zmontowaly film... Takze o zaatakowaniu w pubie zagranicznych kibicow przez bojowki LKs - slowem krucjata Swieci tzw. Kibole kontra Caly Swiat dalej powinna byc kontynuowana - dla dobra tepego ogolu,ma sie rozumiec... A tak by the way - przeciez FUCK EURO,po co wiec przejmowac sie losem pobitych stewardow - to glupi "Europejczycy" przeciez... P.S. Przy okazji,szybko i sprytnie wyedytowales posta,bo przeciezTwoja teza o tym,ze rzekomo nikt o tym pobicu nie pisze - skompromitowala sie zupelnie...
Ostatnio edytowane przez wyar : 09.06.2012 o godz. 10:43.
![]()
You'll never know...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Przedstawie ci to krok po kroku. Pobito stewarda. Widzisz, żeby osoby, który były zbulwersowane odgłosami małp były zbulwersowane tym że pobito ich rodaka? Nie, mają to gdzieś. Teraz wyobraź sobie, że jest tam setka Wiślaków, którzy się za nim wstawiają i leją się z ruskimi. Wiesz jakie byłoby oburzenie tutaj na forum? Że jaki wstyd na całą europę. Że kibole wystawiają nam złą opinie. Że jednak to co o nas mówiono to prawda. I tak pare stron. Powiesz mi, że nie mam racji? Bo ja jestem pewien, że dokładnie tak by było. Jaki z tego morał? Ano taki, że inni mogą robić co chcą, mogą nas lać itd, a my mamy udawać, ze jest wszystko pięknie bo co powiedzą na zachodzie. Rozumiesz o co mi chodziło? WTF? Jaka edycja? ![]()
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Co do hymnu, przeczytaj sobie tekst od A do Z jeśli nie znasz na pamięć. Jeśli nie wyłapiesz o jakich wartościach wspomina, to zrób to jeszcze raz, potem następny i aż do skutku. W razie czego niech Ci ktoś wytłumaczy. Bez odbioru. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
roznych stron). Poza tym - kto gdzie i kiedy napisal,ze jeslibys wstawil sie za niewinnym bitym Polakiem,to inni Polacy mieliby Cie gdzies,lub tez opisywaliby Twoje zachowanie w negatywnym swietle ? Probujesz manipulowac,bo dobrze Wiesz o co mi chodzi. Poza tym,ze kibole (nie kibice) wystawiaja nam zla opinie - to oczywiste.Myslisz jednak,ze ludzie w Wielkiej Brytanii myslac o polskich kibolach utozsamiaja ich z calym polskim narodem ? Przykro mi,ale mylisz sie,zreszta oznacza to,ze w zyciu nigdzie nosa poza Polske nie wysciubiles,a szkoda,bo ponoc podroze ksztalca.Tak jak i w Polsce,tak i na calym swiecie sa rozne osoby,i w zaleznosci od poziomu wiedzy i inteligencji uslyszysz o wielu sprawach rozne opinie.Tyle. Moi zagraniczni przyjaciele maja o Polakach bardzo dobre zdanie,choc wykpiwaja rozne nasze przywary zupelnie tak,jak my wykpiwamy ich. Nikt nigdzie nie pisze,ze tylko Polacy to rasisci - rasizm jest wszedzie na swiecie,z tym tylko,ze gdzieniegdzie sie go bardziej toleruje.Co jest bledem,i nie ma to nic wspolnego ze swiatopogladem lewackim czy jakimkolwiek innym - rasizm wszedzie i zawsze jest sk..wysynstwem,by przypomniec Ci Hitlera i jego plany co do Slowian. Moze teraz zrozumiesz. P.S. W pierwszym poscie napisales "Widzisz jaka cisza w tym temacie..." itd. - pozniej musiales to wyedytowac,bo teraz to zniknelo z postu. W dalszym ciagu mam to na kompie - zrobic rzut ekranu albo poprosic moda o arbitraz ?
Ostatnio edytowane przez wyar : 09.06.2012 o godz. 11:15.
![]()
You'll never know...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
Widać że to zakompleksione lewackie gówno. Szkoda ze coraz więcej ludzi nie prezentuje sobą ŻADNYCH WARTOŚCI
Co ty bredzisz człowieku. Gdyby tam była jakaś banda od nas, i rozniosła tych ruskich w pył - i przy okazji pół okolicy razem z ruskimi (tak to bywa przy takich zabawach) to od wczoraj od 23 było by to na każdym pasku każdej telewizji i portalu. Irlandczycy dostali oklep, wisi na pierwszej stronie SPORTOWEJ onetu. To samo z Ruskimi w Łodzi. A o tym wrzucili na jakis schowany kij wie gdzie kontakt. Zajebiście.
Ostatnio edytowane przez SV_ : 09.06.2012 o godz. 11:21.
|
|||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Skończmy ten temat bo się niedogadamy. Mi pisząc że cisza chodziło w największym stopniu o to forum bo tutaj był największy bulwers z powodu małpich odgłosów. Z mojej strony to byłoby na tyle.
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 09.06.2012 o godz. 11:21.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Do jakich wiec wartosci nalezy udawanie malpy na widok czarnoskorych ?
Ostatnio edytowane przez wyar : 09.06.2012 o godz. 11:38.
![]()
You'll never know...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Oczywiste jest wiec,ze jesli Rosjanie bija polskiego stewarda - to wszedzie tam,gdzie sie o tym wspomni,widac setki NEGATYWNYCH komentarzy. Nie mozemy sie dogadac - bo zamiast probowac myslec samodzielnie - wtlaczasz sie w jakies ramy,ktore pozwalaja Ci jak te owce u Orwella,beczec : "kiboleeeee - dobrzeeeee,pikniki - zleeeee ! Bialasy - dobrzeeeee!! czarnuchy - zle !!!" Jesli wiec apelujesz do innych o sprawiedliwy osad kiboli,a takze o nieuleganie wplywom mediow,o samodzielne myslenie itd.,itp. - nie ulegaj temu samemu,tylko z drugiej strony. Ja rowniez koncze - przynajmniej dyskutowac z Toba mozna Pozdrawiam Powód: Poprosze o edycje,bo nieopatrznie wkleilem posta pod postem
Ostatnio edytowane przez wyar : 09.06.2012 o godz. 11:37.
![]()
You'll never know...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
Przecież wyraźnie napisał do jakich wartości odnosi się hymn Wisły: przywiązanie do barw, Orła, Ojczyzny, patriotyzmu. Według Ciebie jest inaczej? Zapytał potem jak to się ma do obecnych gierek politycznych i jak to się ma do obecnych partii politycznych. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przeczytaj całego posta i zrozumiesz.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ponadto - naucz się czytać. Ja pytam o politykę w hymnie Wisełki, nie o wartości bo te są oczywiste. Polityka to nie wartości - to tak, gdybyś nie wiedział. A skoro nawołujesz, żeby ze mną nie dyskutować, to po co sam klepiesz bzdury Wniosek - naucz się czytać, naucz się rozumieć co piszesz, nie rób z gęby cholewy czyli rób co piszesz. Inaczej bez specjalnego wypisywania przeze mnie wychodzisz na głupka. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
CNN godzinę temu mówił "about racism in Cracow". Bez napinki to piszę, po prostu ktos rozdmu..... ładnie całą sprawę. aha, nie było śpiewających kibiców, tylko biegających pomaarńczowych; oni chca tak pisać i mówic o Polsce, niezależnie od tego czy paru mądrych inaczej poudaje małpy.
![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na szczęście coraz mniej takich faszyzujących gnojków się kręci po świecie.
Najgorsze jest to, że wystarczy kilku czy kilkunastu takich ślepych troglodytów na stadionie, a smrodu narobią na cały stadion. Tak samo jak jedno pierdnięcie w salonie zepsuje atmosferę. |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No to nie przychodź wiecej. Ci co kochają Wisłę przyjdą, wymalowanych europajaców w cylindrach i perukach nie potrzeba.
Cytat:
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
O niczym - "gosciu" - nie gadam...Wydawaloby sie ze kontrolujesz swoja pisanine,ze Wiesz,co to sa przenosnie,przejaskrawienia,antonimy,aluzje literackie itp.,i potrafisz zlapac do czego daze,piszac o ramach myslenia (wystarczy przeczytac Twoich ostatnich postow) i podajac PRZYKLAD (jako alzuje literacka) takiego myslenia,nieco przeksztalconego ironicznie na poczet tej dyskusji.Ale Tobie trzeba pisania rownowaznikami zdan - wiec ok,postaram sie prosciej. Odkad sledze ten temat,piszesz,zeby nie wierzyc mediom,ktore opisaly rasistowskie malpowanie kibicow Wisly na treningu Holendrow.Piszesz wrecz,ze osoby,ktore byly na treningu,twierdza,ze niczego takiego nie bylo.Wiec oczywista teza - holenderskie media klamia.A na dowod tego dajesz info ze...strony Wisly. To teraz pytanie od Holendrow - dlaczego strona Wisly mialaby pisac o swoich kibicach cos negatywnego Maja racje czy nie maja ? Sens tej dyskusji nie polega wiec na tym,ze niektorzy przejmuja sie zdaniem zachodnich mediow.Sens polega na tym,ze opisano debilne zachowanie,ktorego - wg Ciebie - w ogole nie bylo. Kiedy jednak podalem linka do maltanskiej (sic!) gazety,w ktorej twierdzono,ze oficjel UEFA niczego obrazliwego nie odnotowal - Ty skwapliwie przytaknales.A ja ironicznie pisalem przeciez wtedy tytulem komentarza,ze moze im tez powinnismy nie wierzyc. czyli wybiorczo nie wierzysz wtedy,kiedy pisza o nas zle,a wierzysz wtedy,kiedy pisza dobrze. To wlasnie te ramy "myslenia" opisalem - atakowales innych na tym forum,ze postepuja jak lemingi (cytat z postu "...w dupie bylem,gowno widzialem,to sie wypowiem..."),postepujac przy pierwszej okazji tak samo. pozdrawiam
Najbardziej zabawne jest to,ze niektorzy nie rozumieja,ze rasizm jest zlem samym w sobie,i nie ma to nic wspolnego z pogladami na inne kwestie. Ale trudno to wytlumaczyc osobie,ktora pisze o jakims lewactwie do kazdego,kto nie zgadza sie z jej pogladami. Wyraznie widac,ze to gorliwy neofita,ktory wyraznie nie rozumie,ze oprocz obozu lewakow i prawakow w Polsce - sa takze normalni,obiektywni ludzie.
Ostatnio edytowane przez wyar : 09.06.2012 o godz. 12:39.
![]()
You'll never know...
|
||
|

|
||||||
![]() |
|
|