The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy Polsce wystarczy czasu na przygotowanie się do organizacji finałów EURO 2012?
Tak 333 52,28%
Nie 304 47,72%
Głosujących: 637. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.06.2012, 14:25
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Szykuje sie świetny turniej i ogromny sukces naszego kraju, tylko sie cieszyc. Zyskalismy bardzo, bo pewnie to co powstalo w ciagu tych 5 lat, nie powstaloby w ciagu nastepnych 20(gdyby nie przyznano nam organizacji). Nie mowiac o tym, ze dalej sie bedzie budowalo, o prestizu tez nie wspominajac.

Adrenalina juz buzuje w zylach, nie moge sie doczekac pierwszego meczu .
yyy... Ty tak na poważnie, czy zatraciłem już zmysł wyłapywania ironii?
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 04.06.2012, 14:33
To chyba sarkazm.Przynajmniej mam taką nadzieje

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 04.06.2012, 14:53
Endrju napisał(a):Wyświetl post
Abstrahując od całej reszty; rozumiem, że budowa A2 to wina Euro, i najlepiej jakby tej autostrady nikt nigdy nie zbudował? A może w ogóle nie powinno się budować autostrad? Co chciałeś przekazać tym zdaniem?
Chciałem przekazać, że skoro nie stać państwa na budowe autostrady to jej się nie buduje, a nie robi wszystko na kredyt "bo Euro" i "co powie Europa". Drugi przykład to Stadion Narodowy. Przepłacony i niezapłacony. "Bo Euro". Teraz już rozumiesz?

Mnie jak nie stać na kort tenisowy pod domem to go nie buduje. Ty widocznie byś go wybudował wraz z całym zapleczem i hotelami i zorganizował turniej na którym zarobiłby ktoś inny. "Bo prestiż".

Marzy mi się, żeby protesty sparaliżowały otwarcie turnieju. Może w końcu niektórzy otwarliby oczy i przestali łykać wszystko co napisze Wyborcza (nie uderzam już tutaj do Ciebie). Niestety boje się, że jakby coś takiego miało miejsce to TVN i GW ogłosiłaby, że to zjednoczone bojówki Legii i Lecha postanowiły zemścić się za aresztowanie Litara i Starucha po czym puściliby migawki z Bydgoszczy. Ciemny lud to łyknie, a Tusk będzie spał spokojnie. Oczywiście protestujących szybko spacyfikowałaby policja co umknęłoby dzielnym dziennikarzom.
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 04.06.2012 o godz. 15:35.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 04.06.2012, 15:30
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Pomalowano budyki dworcowe, coś z tym syfem w końcu zrobiono. Jakieś tam drogi pobudowano, trawę pomalowano. To są jedyne korzyści tej imprezy z naszego punktu widzenia. Reszty nie dostrzegam.
Zauważ że dzięki takiej imprezie liczba ludzi na świecie którzy mają świadomość istnienia Polski, wzrośnie pewnie o kilkaset procent. Wystarczy że pokażą trochę przyrody i będziemy na tym korzystać przez lata. Dodając do tego ceny przy których najbiedniejszy Grek rządzi i mamy urlopowe eldorado. Oczywiście jeżeli banda wszystkiego nie sprzeda.

mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Chciałem przekazać, że skoro nie stać państwa na budowe autostrady to jej się nie buduje, a nie robi wszystko na kredyt "bo Euro" i "co powie Europa". Drugi przykład to Stadion Narodowy. Przepłacony i niezapłacony. "Bo Euro". Teraz już rozumiesz?
Państwa w UE z PKB 300 mld jurków nie stać na budowę autostrady czy stadionu w ciągu pięciu lat? I rozwiązaniem jest skoro nie stać państwa na budowe autostrady to jej się nie buduje ? A może lepiej byłoby nie przepłacać.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 04.06.2012 o godz. 15:42.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 04.06.2012, 15:32
Mr-kwolf
Zaraz Ci wyjadą, że jesteś "zawinstnym polaczkiem", który nie potrafi się cieszyć i pewnie "siedzi przed blokiem z piwem, albo pracuje w jakimś magazynie".Wg "wykształconych z duzych ośrodków" w Euro się trzeba cieszyć, bawić i kupować.A to co będzie pózniej?TO ..uj, będzie pózniej...Co zrobić z protestującymi?Wg Wałęsy wypałować i będzie święty spokój, co zrobić z bezdomnymi?- wg niektórych najlepiej gdzieś wywieźć by "nie psuli widoków"
Tak myślą "nowocześni", "POstępowi" i "kosmopolityczni" Polacy....

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Stary 04.06.2012, 15:50
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Zauważ że dzięki takiej imprezie liczba ludzi na świecie którzy mają świadomość istnienia Polski, wzrośnie pewnie o kilkaset procent. Wystarczy że pokażą trochę przyrody i będziemy na tym korzystać przez lata. Dodając do tego ceny przy których najbiedniejszy Grek rządzi i mamy urlopowe eldorado. Oczywiście jeżeli banda wszystkiego nie sprzeda.

Państwa w UE z PKB 300 mld jurków nie stać na budowę autostrady czy stadionu w ciągu pięciu lat? I rozwiązaniem jest skoro nie stać państwa na budowe autostrady to jej się nie buduje ? A może lepiej byłoby nie przepłacać.
Tną koszty na wszystkim na czym się da w tym na służbie zdrowia, emeryturach itp bo dziura budżetowa i trzeba ją łatać. Tak, z tego właśnie powodu uważam że nie stać nas na stadion za tyle kasy na którym będzie sie odbywała impreza średnio raz w miesiącu (przy dobrych wiatrach!). Autostrady to troche inny temat bo mimo wszystko są potrzebne, ale nie sposób nie zauważyć, że w tym momencie budowane są na siłę "bo co powie Europa".

Temat przepłacania to inny temat. I to też według mnie główny powód dlaczego władza zgodziła się na tę szopkę u nas. Im więcej "inwestycji" tylko więcej szans na przytulenia grosza na przekrętach. Tylko tyle i aż tyle.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 04.06.2012, 16:52
Tną koszty na wszystkim na czym się da w tym na służbie zdrowia, emeryturach itp bo dziura budżetowa i trzeba ją łatać. Tak, z tego właśnie powodu uważam że nie stać nas na stadion za tyle kasy na którym będzie sie odbywała impreza średnio raz w miesiącu (przy dobrych wiatrach!). Autostrady to troche inny temat bo mimo wszystko są potrzebne, ale nie sposób nie zauważyć, że w tym momencie budowane są na siłę "bo co powie Europa".

Temat przepłacania to inny temat. I to też według mnie główny powód dlaczego władza zgodziła się na tę szopkę u nas. Im więcej "inwestycji" tylko więcej szans na przytulenia grosza na przekrętach. Tylko tyle i aż tyle.
Jedyne na co nas nie stać to na złodziei przy korycie. Wszystko ma plusy i minusy. Ciężko minusem nazwać fakt odbywania się u nas tej skali imprezy, natomiast minusem jest sposób wykorzystania tego faktu. Odpowiedzialni są znani. Od pięciu lat ci sami. Piszesz że stadion niepotrzebny bo nie będzie wykorzystany, a kto taki wybudował? Nie dało się wybudować bardziej funkcjonalnego i tańszego? Ktoś chyba bierze kasę za pilnowanie takich spraw i odpowiada za efekty. Sprawa jest klarowna było wystarczająco czasu.
Hej Nasz TS !!
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Stary 04.06.2012, 18:30
Drozd napisał(a):Wyświetl post
Jedyne na co nas nie stać to na złodziei przy korycie. Wszystko ma plusy i minusy. Ciężko minusem nazwać fakt odbywania się u nas tej skali imprezy, natomiast minusem jest sposób wykorzystania tego faktu. Odpowiedzialni są znani. Od pięciu lat ci sami. Piszesz że stadion niepotrzebny bo nie będzie wykorzystany, a kto taki wybudował? Nie dało się wybudować bardziej funkcjonalnego i tańszego? Ktoś chyba bierze kasę za pilnowanie takich spraw i odpowiada za efekty. Sprawa jest klarowna było wystarczająco czasu.
No to fakt, ale ja nie twierdze że minusem jest fakt że taka impreza odbywa się u nas tylko to w jaki sposób się ją organizuję. Na kredyt. W wielu sytuacjach wbrew wiedzy i woli wierzycieli.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 04.06.2012, 20:18
http://www.wykop.pl/link/1160831/wia...-olejkowskiej/ - Czyli to cholerne Weszlo wtyki ma Pani Olejkowska musi miec fajna mine w tej chwili

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
mgła
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 04.06.2012, 20:24
Coś czuje że dotarli przez Bońka, ale genialne posuniecie hehe
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 04.06.2012, 20:31
Albo przez bukmacherów.
Odpowiedz cytując
Worcester
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 04.06.2012, 20:50
No to fakt, ale ja nie twierdze że minusem jest fakt że taka impreza odbywa się u nas tylko to w jaki sposób się ją organizuję. Na kredyt. W wielu sytuacjach wbrew wiedzy i woli wierzycieli.
Przecież my już od dawna żyjemy na kredyt. Zadłużenie się powiększa, więc żryjmy i żyjmy.
Niech biorą wszystko na kredyt tak jeszcze z kilkanaście lat. Jak już wszyscy zadłużą się na niespotykaną skalę wybuchnie wojna, bo jak wiadomo ona ucina wszelkie zobowiązania.

Plusem tego festynu jest to, że nasz postkolonialny kraj wzbogacił się o kilkaset kilometrów dróg i klikanaście budowli. Stało się tak tylko dlatego, że nad wykonaniem tych zobowiązań czuwała uefa pod groźbą odebrania igrzysk. Gdybyśmy festynu nie organizowali społeczeństwo nie zobaczyłoby tego, co nie zostało zrobione. A jak wiadomo nasze społeczeństwo ze względu na brak umiejętności odróżnienia prawicy od lewicy, nie jest w stanie rozliczyć kogokolwiek z czegokolwiek w festiwalu durnoty, powszechnie zwanym wyborami.
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym,
gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły,
jakież tu mogą być właściwie zmiany?
Tu tylko szpiclom coraz większe uszy
rosną, milicji — coraz dłuższe pałki,
i coraz bardziej pustka rośnie w duszy,
i coraz bardziej mózg się staje miałki.
Tu tylko może prosperować gnida,
cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ."
Janusz Szpotański
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 04.06.2012, 21:05
kreseq napisał(a):Wyświetl post
http://www.wykop.pl/link/1160831/wia...-olejkowskiej/ - Czyli to cholerne Weszlo wtyki ma Pani Olejkowska musi miec fajna mine w tej chwili
To było mocne. Nawet naklejki dostali...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
jedrula_wislak
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 05.06.2012, 11:35
Nie wiem czy można tutaj o tym pisać, jakby co proszę o usunięcie:

Wymienię bilet na sektor G na trening Holendrów za bilet na sektor C
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 05.06.2012, 12:33
Dla mnie Stadion Narodowy to jest największa porażka tych przygotowań.

Moim zdaniem mecze powinny odbywać się na Stadionie Legii. Uparliśmy się na budowę czegoś co będzie przynosiło same koszty. A naszego Kraju zwyczajnie nie stać na takie marnotrawstwo pieniędzy.

A najbardziej mnie śmieszą opinię, ze nowe stadiony wpłyną na poprawę poziomu piłki w Polsce.

I tu kłania się prosta matematyka:

Stadion kosztował ok 1 800 mln zł.

Za te pieniądze można by wybudować ok 1800 boisk ze sztuczną nawierzchnią dla dzieciaków. Biorąc pod uwagę fakt, że w kraju jest ok 2500 gmin, i to, że niektóre z nich mają już takie boiska, można zaryzykować stwierdzenie, że w każdej gminie byłoby takie boisko.
I to w rzeczywisty sposób w perspektywie 10-15 lat zwiększyłoby poziom piłki w naszym Kraju. Nie mówiąc już o aspektach profilaktyki zdrowotnej czy walce z patologiami wśród młodzieży.

Ale nie, lepiej wybudować molocha za publiczne pieniądze.

Sama sprawa ogromnych kosztów tego stadionu również jest ciekawa. Mam kolegę, którego ojciec był jednym z inżynierów pracujących przy tym stadionie. I po rozmowie z Nim, nie dziwię się, dlaczego stadion kosztował zdecydowanie więcej niż powinien. Ale to już inna historia.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 05.06.2012, 15:00
Rozbawił mnie niesamowicie przyjazd Niemców, a dokładnie przylot a jeszcze dokładnie tym czym przylecieli Ja rozumiem, że samochodem czy autokarem nie ma sensu się tłuc, nawet jak mówimy o dordze z Berlina do Gdańska, ale przylecieć takim kolosem,taki kawałeczek, to trzeba mieć nieźle pod kopułą Rozumiem iż chcą pokazać,że cywilizacyjnie są wyżej od nas, w ogóle od wszystkich, ale nie wiem na kim to miało zrobić wrażenie poza nimi samymi. Nie wiem czego była to manifestacja ale na pewno nie zdrowego rozsądku, biorąc chociażby pod uwagę długość pasa w Gdańsku. Od wielkości do śmieszności jest jeden krok......
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Strasznie musi być cienkutko na Ukrainie skoro Holendrzy i kilka innych ekip, które grają tam mecze, rezydują u nas. W dniu meczu lecieć aby rozegrać mecz byleby tam nie spać ani przebywać. Niezłe mają o Ukrainie mniemanie. No bo jak inaczej tłumaczyć to, że są u nas a nie w Charkowie chociażby?Za dobrze w świetle nie stawia to Ukrainy.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 05.06.2012, 15:07
Proud napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie Stadion Narodowy to jest największa porażka tych przygotowań.
nie przecze, że koszt wybudowania jest duży. To fakt i nie ma z nim tutaj co polemizować.
Jednka biorąc pod uwagę co ten stadion ma, jakie ma cechy i co można z nim zrobić to już inaczej człowiek myśli o tej kasie.

Tak naprawdę nasz narodowy to nie jest stadion tylko biurowiec z funkcją stadionową. W nim jest tyle biur i pomieszczeń do wynajęcia, co w najwiekszym komplesie biurowy w Krakowie. Jak to się wynajmie, powinno się zamknąc finansowanie utrzymania.

A granie na legii było nie możliwe, bo Euro dostalismy także z tego powodu, że obiecaliśmy wybudować stadion mogący przyjąc tyle ludzi co na meczu otwarcia. 55 koła. Na Legie wchodzi 33 koła.

Odnośnie postu Marszałka o Ukrainie. Zgadzam się, niezły tam jest syf, że ekipy wolą lecieć z Kolobrzegu do Doniecka niż tam nocować. Masakra.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 05.06.2012, 15:33
Rozbawił mnie niesamowicie przyjazd Niemców, a dokładnie przylot a jeszcze dokładnie tym czym przylecieli Ja rozumiem, że samochodem czy autokarem nie ma sensu się tłuc, nawet jak mówimy o dordze z Berlina do Gdańska, ale przylecieć takim kolosem,taki kawałeczek, to trzeba mieć nieźle pod kopułą Rozumiem iż chcą pokazać,że cywilizacyjnie są wyżej od nas, w ogóle od wszystkich, ale nie wiem na kim to miało zrobić wrażenie poza nimi samymi. Nie wiem czego była to manifestacja ale na pewno nie zdrowego rozsądku, biorąc chociażby pod uwagę długość pasa w Gdańsku. Od wielkości do śmieszności jest jeden krok......

Zapewne tym przylotem chcieli dowartościować ....Tuska . I tak dobrze, że nie przypłynęli do Gdańska pancernikiem czy innym stateczkiem bo z Rostoku nie byłoby daleko
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 05.06.2012, 16:08
... I po rozmowie z Nim, nie dziwię się, dlaczego stadion kosztował zdecydowanie więcej niż powinien. Ale to już inna historia.
A ile wg Ciebie powinien kosztować?
Odpowiedz cytując
spartan
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 05.06.2012, 18:53
Strasznie musi być cienkutko na Ukrainie skoro Holendrzy i kilka innych ekip, które grają tam mecze, rezydują u nas. W dniu meczu lecieć aby rozegrać mecz byleby tam nie spać ani przebywać. Niezłe mają o Ukrainie mniemanie. No bo jak inaczej tłumaczyć to, że są u nas a nie w Charkowie chociażby?Za dobrze w świetle nie stawia to Ukrainy.
Rezydują u nas tylko dlatego, że w przeciwieństwie do żon angielskich piłkarzy niemożliwym jest aby kadry latały na mecze rozgrywane w Polsce i na Ukrainie samolotami z Londynu, Madrytu, Kopenhagi czy innego Berlina.
Siedzą u nas bo opinia o Polsce jest tylko niewiele lepsza niż o Ukrainie jednak w większości tak samo głupia, gówno warta i wypaczona.
Siedzą u nas choć gdyby mogli najchętniej nie ruszali by poza linię Odry.
Tylko czy Twój śmiech jest na miejscu? Medialny wizerunek krajów wschodnich jest tak prawdziwy jak opinie o Polsce Obamy czy pani Debbie Schlussel http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,tit...l?ticaid=1e93b .
Akurat nas Marszałku po doświadczeniach chociażby z Enschede to bawić nie powinno....
ANTY-RABBIN-FRONT
Odpowiedz cytując
piotrek06
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 05.06.2012, 19:39
Szpen napisał(a):Wyświetl post
nie przecze, że koszt wybudowania jest duży. To fakt i nie ma z nim tutaj co polemizować.
Jednka biorąc pod uwagę co ten stadion ma, jakie ma cechy i co można z nim zrobić to już inaczej człowiek myśli o tej kasie.

Tak naprawdę nasz narodowy to nie jest stadion tylko biurowiec z funkcją stadionową. W nim jest tyle biur i pomieszczeń do wynajęcia, co w najwiekszym komplesie biurowy w Krakowie. Jak to się wynajmie, powinno się zamknąc finansowanie utrzymania.

A granie na legii było nie możliwe, bo Euro dostalismy także z tego powodu, że obiecaliśmy wybudować stadion mogący przyjąc tyle ludzi co na meczu otwarcia. 55 koła. Na Legie wchodzi 33 koła.

Odnośnie postu Marszałka o Ukrainie. Zgadzam się, niezły tam jest syf, że ekipy wolą lecieć z Kolobrzegu do Doniecka niż tam nocować. Masakra.
Stadion jest przepłacony ale nie aż tak jak nasz( mówię tu o procentowym wzroście ceny a nie o konkretnych kwotach) z zewnątrz jest to jeden z najpiękniejszych stadionów na świecie i za to co dostaliśmy( mowa o rozbudowanej powierzchni komercyjnej) cena jest do przełknięcia( choć powinna być o "parę" milionów niższa). To co mi nie bardzo pasuje to właśnie ogólna koncepcja stadionu( czyli jak to nazwałeś biurowiec z funkcją stadionową) zastanawiam się czy takie rozwiązanie będzie się nam na dłuższą metę opłacało bo o ile teraz wszystko jest pięknie bo ludzie jarają się nowoczesnym stadionem i każdy chce mieć z nim coś wspólnego to po euro ten zachwyt minie i może się okazać że nie ma zbyt dużo chętnych na owe biura( zaznaczam tu że nie mam zielonego pojęcia jak wygląda zapotrzebowanie na pomieszczenia biurowe w Warszawie) a trzeba pamiętać że biuro umieszczone na stadionie ma kilka niedogodności w porównaniu do takiego klasycznego. Druga sprawa to owe samofinansowanie sie bo jeśli bez powierzchni komercyjnej stadion przynosił by 5 mln strat rocznie a z powierzchnią komercyjną( która sprawia że koszty użytkowania stadionu drastycznie wzrastają) strata będzie podobna to taka koncepcja nie ma sensu i wydawanie jakiś +- 500 mln na biura i inne "atrakcje" nie miało sensu. Pozostaje mieć nadzieje że ktoś to dobrze wyliczył ale patrząc na poziom zarządzania w naszym kraju( szczególnie w sektorze publicznym) chyba rozumiecie czemu jestem sceptykiem

Można bylo zrobić jeszcze lepszą opcję, stadion narodowy na 50k na którym grała by Legia wtedy koszty utrzymania spadają po części na klub a my oszczędzamy 450 mln wydane na stadion przy Ł3
Ostatnio edytowane przez piotrek06 : 05.06.2012 o godz. 19:47.

Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 05.06.2012, 21:41
spartan napisał(a):Wyświetl post
Akurat nas Marszałku po doświadczeniach chociażby z Enschede to bawić nie powinno....
Źle odebrałeś mego posta. Ja się nie śmieje, tylko wyrażam swoje zdziwienie, iż nie podjęli trudu aby tam rezydować. Uważają,że tam jest syf, jednak większy niż u nas co jest prawdą. Jakkolwiek na to nie spojrzysz. A kwestia wiedzy czy nie wiedzy Obamy i tym podobnych mnie wcale nie zadziwia i nie szokuje. Gdy np obcokrajowiec nie myli Holland z Poland jest dla mnie już mega ogarniętym człowiekiem. Jak na ich możliwości, bo ja o tych z zachodu sądze, z wyjątkami, doprawdy bardzo marnie.

Nie chce się rozpisywać czemu tak jest a nie inaczej,ale wtedy bym rozmył temat i ZWE by sie zdenerwował, dałby mi na przykład bana,czy coś takiego
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
martin_TSW
Member

Od: 10.2004

Stary 05.06.2012, 21:55
Jeżeli chodzi o "osiągnięcia", które mamy w dużej mierze dzięki organizacji Euro, to upadłości firm budowlanych w Polsce. Mamy super ustawę o zamówieniach publicznych oraz wspaniałych, kompetentnych urzędników, którzy praktycznie za nic nie odpowiadają. Z małopolskich firm upadłość ogłosił już m. in. Poldim, Budostal 5; upadłość grozi firmie Radko - wykonawcy ronda Ofiar Katynia. W najbliższym czasie może zostać zwolnionych nawet kilkadziesiąt tysięcy pracowników branży budowlanej (głównie drogowej). Wiele ludzi już teraz przeżywa dramat.
WIERNOŚĆ NA WIEKI
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 05.06.2012, 22:02
To głównie kwestia ustawy o zamówieniach publicznych, gdzie wybór ogranicza się do oferty z najniższą ceną (E: choć są też inne kwestie, o czym szerzej w linku).
Firmy, żeby wygrać przetarg, muszą ryzykować i ustalać jak najniższą cenę, choć przy tak dużym popycie, ceny materiałów muszą rosnąć. Dlatego tak wiele firm upada. Znalazły się w kropce, bo bez zamówień nie ma pieniędzy, a z zamówieniami droga do upadłości.
E: http://rafalhirsch.blogspot.com/2012....html?spref=tw

PS. Dzisiaj repra Holandii otworzyła boiska im. Cruyffa przy SP93 w Bronowicach. Choć połowę wyłożyło miasto, to i tak nie jest źle.
Ostatnio edytowane przez murray : 05.06.2012 o godz. 22:24.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Stary 05.06.2012, 22:51
To nie jest wina GDDKiA,że firmy upadają,a tym bardziej urzędników. Z całym szacunkiem ale GDDKiA dba o to aby zbudowano drogę najtaniej jak się da,a zarazem najlepiej. Zgadza się? To firmy biorące udział w przetargach na jakiejś podstawie obliczają dochodowość tansakcji i ustalają cenę za jaką są w stanie wykonać prokekt. Zgadza się? Wygrywa ta firma, która zbuduje najlepiej i najtaniej z punktu widzienia GDDKiA. Zgadza się ? Firma, która podejmuje się realizacji zamówienia,zgadza się na warunki GDDKiA i dobrowolnie podpisuje z Dyrekcją umowę, zgadza się ?

Firma buduje, wszystko jest ok, ale ostatecznie koszty przewyższają zapłatę zawartą w umowie z GDDKiA, to kto temu jest winien ? GDDKiA, że podpisała taka umowę, czy może firma budowlana, która starała się zagrać wbrew rynkowi i tym samym wbrew trendowi ? I czy ktoś kogoś zmusza do startowania w przetargach ?

Jeśli ustawa skonstruowana jest tak a nie inaczej to nie startujemy w przetargach i zaraz ustawodawca sam dokona potrzebnej korekty.

Dla mnie to wykonawca powinien uwzględniać w kosztorysie wzrost cen surowców i taką cenę wystawiać w przetargu. Jeśli wygra przetarg a cena surowców nie pójdzie w górę, to o tyle jest do przodu, plus marża którą sobie za robotę policzył. Zysk podwójny! GDDKiA ma tylko wybierać oferty a nie pytać jak dzieci w przedszkolu czy uwzględniliście koszty wzrostu cen surowców czy nie ? Co ich to obchodzi ?Firmy budowlane mają gości w krawatach, furach i komórach, doradców wszelkiej maści, to stać ich pewnie na analizę ryzyka, wycene cen surowców itd. A i nawet tak prosty zapis jak waloryzowanie umowy o cene surowców w oparciu cenę z odpowiedniej giełdy też ich stać. No chyba,że te krawaty,skróry ,fury i komóry to dla lansu
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 05.06.2012 o godz. 23:07.
Odpowiedz cytując
laurence
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 05.06.2012, 22:57
murray napisał(a):Wyświetl post
To głównie kwestia ustawy o zamówieniach publicznych, gdzie wybór ogranicza się do oferty z najniższą ceną (E: choć są też inne kwestie, o czym szerzej w linku).
Firmy, żeby wygrać przetarg, muszą ryzykować i ustalać jak najniższą cenę, choć przy tak dużym popycie, ceny materiałów muszą rosnąć. Dlatego tak wiele firm upada. Znalazły się w kropce, bo bez zamówień nie ma pieniędzy, a z zamówieniami droga do upadłości.
E: http://rafalhirsch.blogspot.com/2012....html?spref=tw

PS. Dzisiaj repra Holandii otworzyła boiska im. Cruyffa przy SP93 w Bronowicach. Choć połowę wyłożyło miasto, to i tak nie jest źle.
To jest właśnie największa głupota. Gdzieś czytałem, że w Niemczech na wstępie odrzuca się 2 skrajne oferty, ponieważ albo są nierealne do wykonania albo przecenione.
Prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera
Odpowiedz cytując
miśqu
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 05.06.2012, 23:08
Mało fanatyków jedzie na Euro, napewno Grecy oleją je, bo je olewają. Obecnie jednak bardzo dużo ekip olewa mistrzostwa.
Może i dobrze...

http://www.mediarp.pl/polska/alef-st...7982,0206.html

Patrząc na to co się wyprwawia w naszym kraju to jestem skłonny uwierzyć w prowokację z marszem Rosjan, tym bardziej, że się podgrzewa atmosferę, jakieś sierpy i młoty (od kiedy ekipy rosyjskie epatują takimi motywami? tam większość jest prawicowa), emitują jakieś pseudodokumenty o faszystach... generalnie powinno się olać to Euro.
POLAK WĘGIER DWA BRATANKI!
DUMA DUMA NARODOWA DUMA
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 06.06.2012, 08:52
ciacho napisał(a):Wyświetl post
A ile wg Ciebie powinien kosztować?
Nie wiem ile.

Wiem jednak, że mógł być tańszy.

Do jego wartości należy doliczyć jeszcze kilkadziesiąt innych budyneczków rozsianych po całym kraju...tyle powiem.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 06.06.2012, 11:47
Nie wiem ile.

Wiem jednak, że mógł być tańszy.

Do jego wartości należy doliczyć jeszcze kilkadziesiąt innych budyneczków rozsianych po całym kraju...tyle powiem.

Z ogródkiem przed każdym z nich, oczywiście . Koszt urządzenia ogrodu też jest niemały.
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 06.06.2012, 14:55
To nie jest wina GDDKiA,że firmy upadają,a tym bardziej urzędników. Z całym szacunkiem ale GDDKiA dba o to aby zbudowano drogę najtaniej jak się da,a zarazem najlepiej. Zgadza się? To firmy biorące udział w przetargach na jakiejś podstawie obliczają dochodowość tansakcji i ustalają cenę za jaką są w stanie wykonać prokekt. Zgadza się? Wygrywa ta firma, która zbuduje najlepiej i najtaniej z punktu widzienia GDDKiA. Zgadza się ? Firma, która podejmuje się realizacji zamówienia,zgadza się na warunki GDDKiA i dobrowolnie podpisuje z Dyrekcją umowę, zgadza się ?

Firma buduje, wszystko jest ok, ale ostatecznie koszty przewyższają zapłatę zawartą w umowie z GDDKiA, to kto temu jest winien ? GDDKiA, że podpisała taka umowę, czy może firma budowlana, która starała się zagrać wbrew rynkowi i tym samym wbrew trendowi ? I czy ktoś kogoś zmusza do startowania w przetargach ?

Jeśli ustawa skonstruowana jest tak a nie inaczej to nie startujemy w przetargach i zaraz ustawodawca sam dokona potrzebnej korekty.

Dla mnie to wykonawca powinien uwzględniać w kosztorysie wzrost cen surowców i taką cenę wystawiać w przetargu. Jeśli wygra przetarg a cena surowców nie pójdzie w górę, to o tyle jest do przodu, plus marża którą sobie za robotę policzył. Zysk podwójny! GDDKiA ma tylko wybierać oferty a nie pytać jak dzieci w przedszkolu czy uwzględniliście koszty wzrostu cen surowców czy nie ? Co ich to obchodzi ?Firmy budowlane mają gości w krawatach, furach i komórach, doradców wszelkiej maści, to stać ich pewnie na analizę ryzyka, wycene cen surowców itd. A i nawet tak prosty zapis jak waloryzowanie umowy o cene surowców w oparciu cenę z odpowiedniej giełdy też ich stać. No chyba,że te krawaty,skróry ,fury i komóry to dla lansu
rozśmieszyło mnie twoje bronienie GDDKiA każdy mieszkaniec KRAKOWA wie że to skorumpowana banda MAJCHRA z masa przekretów w wiekszosci inwestycji ..ale moze tam pracujesz to sie nie dziwię ze masz czelnosc pisac o ich czystych wyborach w tajnych i nie jasnych przetargach ,a jak nie wiesz to pogadaj z kims kto tam startował i w wiekszosci odpadl nie wiedziec czemu!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów