|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
I teraz jeśli chodzi o sam link: zupełnie nie przekonuje mnie pomysł że śp. Lech Kaczyński zginął z powodu tego że mógł spowodować powołanie komisjii śledczej badającej umorzenie 1,2 mld PLN Gazpromowi. I argumentów jest kilka: realna możliwość zablokowania przez śp. prezydenta dealu który Tusk zrobił z Putinem w trakcie wizyty tego ostatniego w Gdańsku i dotyczącego spółki przesyłowej (i powiem tak: umorzenie długu gazpromu było w tym układzie najmniejszą stratą, o wiele wiekszą było faktyczne dopuszczenie Gazpromu do współdecydowania o naszych rurach tranzytowych) były żadne. Z punktu widzenia Gazpromu prezydent nie stanowił żadnego problemu. Tym bardziej że według wszelkiego prawdopodobieństwa i tak kilka miesięcy później przestał by być prezydentem. Organizowanie masakry stu osób po to aby nie groziło zablokowanie umorzenia 1,2 mld PLN to moim zdaniem abstrakcja. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
Osobna sprawa to twoje stwierdzenie "zbijanie w jedno motywów rosyjskich i motywów Tuska to milczące założenie że Tusk jest ruskim agentem. Moim zdaniem tak nie jest". Oczywistym jest że motywy nie musza być tożsame. O ile Rosji chodzi o chaos w Polsce i wykorzystanie go do własnych celów strategicznych o tyle obozowi Tuska chodzi o osłabienie największego przeciwnika- to tak jak podczas wojny zabicie szefa sztabu i połowy korpusu oficerskiego- takie straty trudno odbudować. Mogło to wyglądac tak że nasi zasugerowali że nie będą robic przeszkód - jak sie ruskim uda to obie strony (rudy i putin) mają zysk, jak nie to sie przytuszuje albo zwali na jakis czeczenów. Oba motywy nachodza na siebie i sie przenikają, mogły funcjonowac razem, mogły osobno, mogło też jednego z nich nie być. Tego nie wiemy.Mamy natomiast poszlaki.A one sa niekorzystne dla obu stron.Zarówno w sprawie śledztwa jak i dalszych dzialań dwustronnych (kompletnej uległości wobec Rosji w sprawach dwustronnych)
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 29.05.2012 o godz. 12:39.
![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
W moim pojęciu posługiwanie się nazwiskiem Tuska w tym kontekście to skutek pewnej zbitki pojęciowej. To Tusk jest finalnie odpowiedzialny w Polsce, za wszystko, co przy jego wiedzy bądź niewiedzy się dzieje. Nie podejrzewam, żeby Tusk sam wymyślił takie rozwiązanie, ale mogł sie na nie zgodzic, lub milcząco, po fakcie, je zaakceptować. Co do drugiego zarzutu: przeczyatj uwaznie tekst z linka. Tam nie chodzi o jedyne 1,2 mld zł, ale o doprowadzenie do podpisania umowy gazowej z Rosji do 2037 roku na warunkach, które wywołały oburzenie w UE |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Dlatego jeśli twierdzisz że Tusk planował do spóły z ruskimi zamach bo: "obozowi Tuska chodzi o osłabienie największego przeciwnika- to tak jak podczas wojny zabicie szefa sztabu i połowy korpusu oficerskiego- takie straty trudno odbudować" to moim zdaniem jest to bzdura. Powtórzę, potraktowałbym jako hipotezę roboczą wariant w którym ludzie z polskich służb (a oni rzeczywiście mieli powody żeby szukać fizycznej eliminacji PiS) współpracują z Rosjanami przy zamachu. Ale pomysł że czapę nad tym wszystkim trzymał bezpośrednio Tusk to już czysta spekulacja (co oczywicie nie zmienia faktu że pośrednia wina w sensie nie zabezpieczenia odpowiedniej kontroli kontrwywiadowczej spada na Tuska). |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jeśli chodzi o gaz: przeczytaj dokładnie mój poprzedni post a zwrócisz uwagę że podkreśliłem iż większym problemem było dopuszczenie Rosjan do współdecydowania w sprawie rur tranzytowych (tak naprawdę sprawa była jeszcze bardziej skomplikowana bo wchodził w to i Gudzowaty i wewnętrzne rosyjskie rozgrywki; powiem tylko tyle że artykuł z linku pokazuje cały ten proces bardzo jednostronnie). Problem polega na tym że: prezedent i tak nie był w stanie zablokować tego procesu (w tym kontekście był dla Rosjan niegroźny), za kilka miesięcy i tak prawdopodonie przestał by być prezydentem, gdyby ich intencją było chronienie spraw gazowych poprzez eliminację prezydenta znaleźliby na to znacznie lepszy sposób niż masakrę 100 osób w katastrofie lotniczej. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Online |
|
|
To jak to sie stało ze wszystkie dowody są nadal w rękach Rosji? Mało tego, mają nasza zgodę ze pozostaną tam do końca ich śledztwa. W którego długość nie możemy oczywiście ingerować. To wszystko na piśmie podpisane przez nas. Oni widocznie nie potrzebują agentów.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie wiem czy wystarczy Ci taka odpowiedź: "Tusk moim zdaniem został całym zdarzeniem zaskoczony. Jego późniejsze zachownie to kombinacja: kompletnego braku talentów i kręgosłupa, strachu przed tym że PiS wykorzysta śmierć prezydenta politycznie, strachu przed Rosją i w końcu (a może przede wszystkim) manipulacji ludzi z jego obozu (którzy w dużej zapewne części uznali że "dobrze się stało")."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
Nie twierdze, ze tak było, ale za takie pieniądze można nie takie rzeczy zrobić |
|
|
|
Senior Member
Online |
|
Ja bardziej nie wierzę w to, że Ruscy bez pewności, że nasi nie będą ich cisnąć odważyliby sie na taką akcję w tamtym dniu. Natomiast jeżeli przyjąć ze z naszej strony będą mieli spokój (mieli czy nie mieli? ) to okazja była cudowna i wszystko pewnie było w szczegółach przygotowane.
Ostatnio edytowane przez Drozd : 29.05.2012 o godz. 18:15.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Przy całej mojej niechęci do gajowego to takie wyrwane z kontekstu zdanie to można cytować co najwyżej w celach humorystycznych.
![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ad2. Biorąc pod uwagę punkt ad1 powyżej ruscy mogliby (cały czas podkreślam: mówię o hipotezie zamachu) bez wiekszego ryzyka przyjąć że: "z naszej strony będą mieli spokój". I aby mieć spokój nie potrzebowaliby informować o całej operacji Tuska. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
konserwa
Offline |
|
Przyznam się, że 10 kwietnia 2010 r. i jakiś czas później myślałem bardzo podobnie do Ciebie. Zresztą w rozmowach z Osobami mi bliskimi, argumentowałem identycznie do Ciebie swój sceptycyzm co do wersji "zamachu". Po co to Ruskim, skoro i tak za parę miesięcy by przegrał? Dlaczego na swoim terenie, a nie nad załóżmy Oceanem?... itp. itd. Przez długi okres czasu najbardziej prawdopodobną dla mnie wersją była awaria samolotu. I to dla mnie było (jest i będzie) skandalem za który mam nadzieję, że Tusk stanie kiedyś przed Trybunałem Stanu, że zgodził się na to, aby MAK był sędzią we własnej sprawie. MAK, który przybijał pieczątki na każdej (w tym także ostatniej) naprawie TU-154. Natomiast z upływem czasu, po tych wszystkich manipulacjach, po tym jak jest prowadzone to śledztwo.... wersja zamachu jest dla mnie coraz bardziej dopuszczalna. A motywy Putina? A jakież miał motywy do tego aby zabić i to w tak czytelny i oczywisty sposób dla całego świata Litwinienkę? Przecież Ten już nic ponad to co już zrobił (czyli napisaniem książki) zdziałać przeciwko niemu nie mógł. Czysta zemsta i informacja dla Świata "nie drażnić niedźwiedzia". Co do Tuska, też nie sądzę aby wiedział w co gra, choć za samo rozgrywanie z obcym mocarstwem Głowy swojego Państwa TS się należy. Natomiast sądzę, że on wie co się stało i stąd ten strach. Boi się po prostu bo nie wie jak powinien zareagować... jak wówczas powinien zareagować, teraz już "mleko się rozlało" i do końca będzie szedł w zaparte (stąd wersja o błędzie pilotów rozsyłana SMS-em kilka chwil po katastrofie, stąd przyjęcie wygodnej dla Rosjan konwencji chicagowskiej - bez popisania jakiegokolwiek dokumentu na ten temat, stąd mianowanie na akredytowanego za sugestią Rosjan ich agenta, stąd rezygnacja z pomocy oferowanej dwukrotnie przez Amerykanów, stąd pozostawienie śledztwa w rękach rosyjskich i brak reakcji na ich skandaliczne postępowanie z brakiem zabezpieczenia miejsca katastrofy, nie zabezpieczeniem wraku samolotu itp. itd., stąd szusowanie na nartach, kiedy MAK ogłaszał swój raport - choć dzień wcześniej wiedział o terminie jego ogłoszenia, stąd odwołanie prokuratora, który prosił o pomoc ponoć naszych hamerykańskich sojuszników, stąd brak zgody na udział amerykańskiego patomorfologa prof. Badena w ekshumacji dwóch ofiar katastrofy, stąd taki ostracyzm pseudo-naukowców komisji Millera wobec prof. Biniendy etc. etc. etc.). |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Natomiast. W kolejnej dyskusji wyciągasz wnioski których nigdzie nie podałem. Nigdzie nie twierdzę że Tusk planował zamach razem z ruskimi. Być może planowali go ludzie z postkomunistycznych polskich służb, być może "śpioch" z zaplecza Tuska, być może nikt z nich ale ruscy zaszachowli czymś Tuska żeby nie podskakiwał. Czy premier jako ich szef ponosi za to odpowiedzialność? Oczywiste. Czy nazwiemy go agentem? Definicyjnie masz racje- świadomie nie współpracował. Jeśli jednak tuszuje jakieś sprawy na korzyść Rosjan będzie w najczystszej postaci zdrajcą. Zaczęliśmy i kończymy na spekulacjach - w tym temacie tylko to zostało obywatelom polskim.Sa to jednak spekulacje które są uzasadnione coraz to nowymi poszlakami których nawet strona rządowa nie umie podważyć p.s.Tusk nie ma żadnej pośredniej winy. Ma ją bezpośrednią za sprawę jakości śledztwa w tej sprawie. Jesli bylby czysty przed katastrofą nie miałby oporów przed włączeniem do śledztwa ekspertów z NATO , nie unikałby pomocy USA a badania zrobione byłyby profesjonalnie. Podejrzewam podtrzymanie odpowiedzi -"był zaskoczony" . Jeśli premier sobie nie radzi, jeśli jego służby dają sie "zaskoczyć" to jedyne honorowe wyjście to była dymisja .Wszystkich którzy wtedy nie dopelnili obowiązków. A potem TS.
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 30.05.2012 o godz. 08:06.
![]()
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ad2. Tu się zgadzam z rozumowaniem (oczywiście przy założeniu że cały czas mówimy o hipotezie do zbadania). |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jeśli chodzi o planowanie przez Tuska zamachu razem z ruskimi to w ten sposób zinterpretowałem ten fragment: "tyle obozowi Tuska chodzi o osłabienie największego przeciwnika- to tak jak podczas wojny zabicie szefa sztabu i połowy korpusu oficerskiego- takie straty trudno odbudować. Mogło to wyglądac tak że nasi zasugerowali że nie będą robic przeszkód - jak sie ruskim uda to obie strony (rudy i putin) mają zysk, jak nie to sie przytuszuje albo zwali na jakis czeczenów. Oba motywy nachodza na siebie i sie przenikają, mogły funcjonowac razem, mogły osobno, mogło też jednego z nich nie być". Jeśli uważasz że tak nie było nie ma sporu. Jeśli tuszuje winych zamachu (i znowu: hipoteza) to nie ma najmniejszych wątpliwości że Tusk jest zdrajcą. Jeśli mówimy o jakości śledztwa to bez wątpienia winna Tuska jest jak najbardziej bezpośrednia. Jeśli mówimy jednak o hipotezie zamachu to ustaliliśmy wspólnie że może być ona raczej pośrednia (w sensie niewystraczającej ochrony kontrwywiadowczej). Jeśli hipoteza zamachu się potwierdzi to Twoje konkluzje dotyczące konsekwencji (dymisja, TS) są jak najbardziej logiczne. I prawdopodobnie dlatego, jeśli faktycznie jest coś na rzeczy, ryży idzie w zaparte.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 30.05.2012 o godz. 11:13.
|
|
|
|
Senior Member
Online |
|
A nawet jeżeli rudy o niczym nie wiedział to w żaden sposób nie umniejsza jego winy, po pierwsze dlatego że rozdzielił wizyty, po drugie dlatego ze nie zadbał o bezpieczeństwo prezydenta należycie. Co do tego chyba nie masz wątpliwości. ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ad2. Odniosłem się juz do tego wcześniej: "Jeśli mówimy jednak o hipotezie zamachu to ustaliliśmy wspólnie że może być ona raczej pośrednia (w sensie niewystraczającej ochrony kontrwywiadowczej). Jeśli hipoteza zamachu się potwierdzi to Twoje konkluzje dotyczące konsekwencji (dymisja, TS) są jak najbardziej logiczne. I prawdopodobnie dlatego, jeśli faktycznie jest coś na rzeczy, ryży idzie w zaparte". Dodam jeszcze to: "Jeśli tuszuje winnych zamachu (i znowu: hipoteza) to nie ma najmniejszych wątpliwości że Tusk jest zdrajcą."
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 31.05.2012 o godz. 13:55.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
W Finlandii tez nie wierzyli, ale jak sie okazało ich długoletni premier Urcho Kekkonen był ruskim agentem. P.S. Przynajmniej dzisiaj ryży usłyszał w Berlinie, że jest zdrajcą, gdy wsiadał do samochodu z błyskotką otrzymana od Merkel. Pod budynkiem czekali na niego Polacy. Skulił ogon i czmychnął do środka. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
W przeciwieństwie do Tuska Kekkonen był mądrym człowiekiem z bardzo twardym kręgosłupem który za cenę osobistego poniżenie (współpraca z Rosjanami; zresztą jeśli można tak powiedzieć na tyle na ile mógł był "podwójnym agentem") przeprowadził Finlandię we w miarę dobrym stanie przez bardzo trudne czasy. Miałem okazje poznać kilku Finów i pomimo tego że mieli świadomość jego kontaktów z KGB to wszyscy wyrażali się o Kekkonenie z dużym uznaniem.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 31.05.2012 o godz. 23:52.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
|
Wpis ukazał się na wpolityce.pl a jest cytowany z innego medium
![]() Cytat młodzi na Zachodzie (213.17.183.***) wczoraj, 23:22 Doskonały wpis ~Mario z Anglii na jednym z portali: "Tu w Anglii, nie mogli zrozumieć o co mi chodzi z ta polską demokracją, więc im opowiedziałem taką bajeczkę: wyobraźcie sobie, ze Rosjanie mordują skrytobójczo kilkadziesiąt tysięcy waszych jeńców, nie przyznając się do tego. Po latach królowa, wraz z całym sztabem generalnym, szefem banku angielskiego, szefami najważniejszych instytucji państwowych leci na rocznicę tego mordu do Rosji. Tam samolot rozbija się w niewyjaśnionych okolicznościach. Rząd nie tylko nie podaje się do dymisji, ale oddaje śledztwo Rosjanom, którzy ogłaszają, że do sterów dorwała się królowa wraz z naczelnym dowódcom lotnictwa i po pijoku rozbili samolot. Rząd angielski potwierdza tą wersję, ministra obrony narodowej robi senatorem, dowódcę ochrony awansuje itd. Nie ma najmniejszego znaczenia, że w zaplombowanej trumnie królowa ma trzy nogi, niektóre ofiary dwie wątroby, inne kupę śmieci w brzuchu, że cały teren zaorano, ślady zatarto, drzewa wycięto w pień, a samolot zniszczono i umyto. Rząd angielski jest tym wszystkim zachwycony i potwierdza, że winę ponosi pjana królowa. Przez dwa tygodnie nikt ze mną nie rozmawiał, wszyscy się odsuwali, jak od zadżumionego. Po dwóch tygodniach, jeden z Anglików mnie przeprosił. Powiedział, że myśleli, że jestem chory psychicznie i mnie izolowali. Ale któryś zapytał innego Polaka, który im potwierdził to co mówiłem, a jeszcze inny sprawdził sobie w internecie hasło Katyń i Smoleńsk. Stwierdzili, że nie mieli pojęcia, że coś takiego jest możliwe w Europie. To tyle odnośnie rosyjskich "ekspertów" w mediach. Ładnie ta wasza Polska od Tuska wygląda. Z perspektywy angielskiej niczym rosyjski bantustan." ----------------------- Co do zdrajcy St. A. Poniatowskiego to w istocie nim był. Ponadto cała masa posłów na Sejm. Swoją drogą, Czy jest a Świecie drugie takie państwo, którego posłowie zagłosowali za Rozbiorami tego państwa a Głowa Państwa podpisała taki dokument? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak na szybko to do głowy przychodzą mi: ZSRR, CSRR, NRD (tu raczej mamy do czynienia z wchłonięciem), Jugosławia, poniekąd Imperium Brytyjskie (akceptując odejscie: Kanady, RPA, Australii, Nowej Zelandii czy Indii), Królestwo Niderlandów, Cesarstwo Austro-Węgierskie, Królestwo Hiszpanii (akceptując odpadnięce kolonii), Portugalia (tak samo), Francja (rezygnując z Algierii) itp, itd.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2005
Offline |
|
Austro Węgry czy Jugosławia, ZSSR, CSRR rozpadły się w wyniku proklamowania niepodległości części składowych. Powstały w wyniku tego formalnie niepodległe państwa. Pozostałe ww. państwa nie przestały istnieć w wyniku utraty terytorialnej (NRD jak już zauważyłeś to kwestia odrębna). ---- EDIT: Tymczasem (oprócz w ostatnich dniach rozsiewanych plotek próbujących zdyskredytować prof. Biniendę) Wrak sam się umył: Za: http://niezalezna.pl/29415-wrak-tu-154-sam-sie-umyl
Ostatnio edytowane przez yarow : 04.06.2012 o godz. 16:20.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
http://www.google.com/search?tbm=isc...po%20zderzeniu w szczegolnosci: czwarte od lewej w 2 rzedzie ( szczegolnosci) drugie od prawej w pierwszym rzedzie pierwsze od lewej w 2 rzedzie Teraz mam pytanie do wszystkich tych ktorzy wykluczaja zderzenie z brzoza jako przyczyne wypadku. Jak to jest mozliwe ze samolot (statek powietrzny) wyglada tak do zderzeniu z ptakiem? Nie cialym stalym jakim jest brzoza ale z organizmem zywym (nie duzych rozmiarow). Idac tropem Macierewicza i Biniendy te ptaki powinny zostac przeciete na pol, idac tokiem myslenia Macierewicza ptak ktory wpada w silnik powinien zostac zmielony - a tymczasem powoduje awarie silnika!! Umiecie to wyjasnic? Teraz, zakladajac ze powyzsze zdjecia nie zostaly sfabrykowane przez zadne tajne sluzby prosilbym o wyjasnienie Ciebie, BBudowniczego, Drozda skad takie zniszczenie samolotow? Od ptaka ktory z racji tego ze jest organizmem zywym ma raczej slabsza budowe od brzozy (ktora notabebe jest jednym z najtwarszych drzew)? ![]()
Szostego sierpnia roku panskiego 2003 zdziesiatkowani przez kontuzje i chimery pilkarze Wisly Krakow starli sie z Cypryjczykami w Nikozji. Walczyli jak poeci, walczyli jak prawdziwi Krakowianie. I wywalczyli awans do III rundy el. Champions League....
|
|
|
|
Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
@up
Twój argument był już chyba 10 razy wysuwany w tym temacie i za każdym razem padały takie same odpowiedzi, poszukaj zamiast się powtarzać tutaj masz trochę o budowie rozpatrywanego samolotu http://www.ecgf.uakron.edu/~civil/people/binienda/Presentatiion-WB.ppsx @co do badań http://www.youtube.com/watch?v=L3MRt...ayer_embedded#! nie wiem czy ktoś wrzucał symulacje jedyne co może dziwić to dobrany kąt natarcia, co wg mnie jest kolejnym argumentem do stworzenia własnej symulacji, może wyniki się nie zmienią, ale rozwieje to wszelkie wątpliwości
Ostatnio edytowane przez Gervas : 06.06.2012 o godz. 06:58.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
Natomiast jeżeli chodzi o brzozę ("notabene jedno z najtwardszych drzew" - kolejna mądrość dla lemingów): - wytrzymałość na ścinanie brzozy wynosi 12 MPa - wytrzymałość na ścinanie duraluminium wynosi 248 MPa To są podstawy fizyki i wytrzymałości materiałów. Rozumiem że kolega się nigdy z takimi przedmiotami nie spotkał? ![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
|
|