|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
PS. Gdyby nie stres i zrobione przez to głupie błędy, to byłoby z pewnością dużo lepiej. No, ale cóż... teraz już nic nie zmienię :(
Ostatnio edytowane przez w0lno. : 17.05.2012 o godz. 17:02.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
80.
Dzisiaj też było sporo. Choć nie powiem, dużo wiedzy pozaźródłowej było potrzebne. Ja wieczorem powtarzałem gleby i klimaty, oplacalo sie. Dużo zadań z kartografii i diagramów, można ładny wynik wyrobić. ![]()
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak mieliście już angielski ustny to napiszcie jakie pytania i tematy, obrazki itd. Bo mimo wszystko trzeba zdać
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Wczoraj miałem obrazek z młodym gościem praxcującym jako kucharz. Musiałem obrazek ony opisać i powiedzieć dodatkowo kim chce być w przyszłości i czy ważna jest praca dla młodych, którzy edukują się jeszcze w szkołach. Poza tym miałem 3 plakaty zachęcające do nauki angielskiego, musialem wybrac najlepszy, uzasadnic swoj wybor i powiedziec czemu odrzucam pozostale. Na sam koniec zapytali sie czy i dlaczego trudno jest uczyc sie jezykow obcych. 30/30 dziekuje dobranoc. Jesli znasz elementarne podstawy to nie ma opcji zeby nie dostac 30 punktow
![]()
eśli ktoś publicznie mówi, że kocha Wisłę, to musi ją szanować od początku do końca, a nie tylko całować koszulkę po strzeleniu bramki
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Ja miałem zestaw nr 32 i coś takiego w nim:
1. Twój znajomy zza granicy uczy się w Polsce. Jest tutaj obcy i muszę zapoznać go z moimi znajomymi. - Przedstaw zainteresowania swoich znajomych; - Jak spędzacie wolny czas; - reszty nie pamiętam 2. Obrazek z 3 osobami: lekarzem badającym dziecko oraz jego matka. 3. Treść zadania to zagrożenia będące skutkiem używania nowoczesnych technologii. Pierwszy obrazek to jakiś no life, będący w pokoju, twarz przeorana nockami w tibie i jakiś napis na ścianie, który oznaczał chyba, że nie ma z kim się spotkać. Drugi - ujęcie z samochodu kierowcy, który na kierownicy ma opartą konsolę i gra, a przed samochodem uciekająca z drogi kobieta z zakupami, samochód zmieniający pas. Ogólnie jakoś się nie rozkręcałem w opisach, raz źle zrozumiałem pytanie co dało w sumie 77%. Orłem z angielskiego nie jestem |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Mi się trafił zestaw (chyba) nr 11 i z tego co opowiadali znajomi to wydaje mi się że trafiłem dość fajnie, a były tam takie rzeczy jak:
1. Do Polski przyjechał kolega z Anglii, zaproponuj wyjście na dyskotekę w sobotni wieczór, uwzględniając: - wybór dyskoteki - miejsce w którym się spotkacie przed pójściem do niej - to jacy znajomi będą z wami - podwóz na miejsce i z powrotem 2. Obrazek z 3 osobami w chwili pozytywnego zakończenia rozmowy o pracę (tak wynikło z dalszych pytań, ja powiedziałem że doszli do jakiegoś porozumienia biznesowego, ale chyba to co powiedziałem w miarę trzymało się kupy) 3. Dostajesz się na uczelnię wyższa i oglądasz prezentację dotyczącą możliwości uczestnictwa w doadtkowych zajęciach sportowych, wybierz który najbardziej odpowiada ci z trzech: - lekkoatletyka (a konkretnie bieganie) - fitness - siatkówka Jako że zestaw wydał się dość przyjazny to udało się wyciągnąć 27/30 ![]()
W prosektorium najprzyjemniej jest nad ranem, gdy szrzeje za oknami pierwszy świt. W takim świetle całkiem ładnie wyglądają starsze panie, a i panom nie brakuje wtedy nic...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
1. Masz egzamin z języka obcego, chcesz żeby kolega zza granicy pomógł ci w nauce:
- w jaki sposób chcesz się uczyć, - jak często, - jakie będą z tego korzyści, - coś jeszcze, ale nie pamiętam. 2. Kilka dziewczyn w pokoju, siedzą, śmieją się, przymierzają ubrania. - Jak myślisz, dlaczego dziewczyny są razem w jednym pokoju? - Jaki jest twój wymarzony współlokator? - Opowiedz historię, w której musiałeś coś z kimś dzielić. 3. Pociąg, samolot, auto z przyczepą campingową - który środek transportu wybrałbyś i dlaczego? - Czy wakacje w miejscowości turystycznej to dobry pomysł? - Czy młodzi ludzie lubią podróżować? Zestaw chyba nr 37.
Ostatnio edytowane przez Lacrima : 19.05.2012 o godz. 14:44.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
|
Nie pamiętam nr., ale:
1. Urządzacie ze znajomym przedstawienie i brakuje głównego bohatera. Musicie go poszukać, porozmawiajcie o takich rzeczach jak: - Wygląd - Usposobienie - Umiejętności - Czas, który będzie mu potrzebny, żeby brać udział w próbach 2. 3 uczennice i nauczyciel, który im cos tłumaczy - jak myślisz, dlaczego nauczicel jej cos tłumaczy - jaki jest Twój ulubiony przedmiot i dlaczego - niezwykłe wydarzenie, które wydarzyło się w Twojej szkole 3. Plakat dot. tego, że trudno jest pogodzić obowiązki domowe z pracą. Na jednym obrazku babka, a wokól niej latające różnego rodzaju dzieci, telefony, faxy itp Na drugim cos człekokształtne i 8 rąk, które wręczaja mu telefon, komputer etc - Co jet ważniejsze dla młodych w pracy? Płaca czy wykonywanie lubianej pracy - Czy łatwo jest znaleźć młodym pracę |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
a powiecie mi ile czasu referowaliście/ ile mieliście treści (stron A4) prezentacji z polskiego? Ile punktów dostaliście?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Z angielskiego debilem byłem do końca gimnazjum, test po gimnazjum który teraz wydaje mi sie banalny zdałem na 25/50. Teraz co prawda ang podstawowy bede miał 70-80 procent, ale z ustnym u mnie nie jest najlepiej, dlatego pare zestawów bym sobie przyswoił. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. @Dzideek Miałem niecałe 3 strony, a bez cytatów jakies 2,5. Mówiłem jakieś 12-13min, pare razy się zaciąłem i praktycznie z 20procent opuściłem tego co miałęm powiedzieć, wiec dali mi 3/5. Pytania miałem banalne (rola lisa i róży w małym ksieciu, charakterystyka kurtza z jadra ciemności i coś o opowiadaniach borowskiego co miałem w prezentacji) wiec miałem 7/7 i za jezyk 6/8 chyba(w sumei 16). W każdym razie jak wiesz o czym mówisz to zdasz. Ważne żeby mówić, bo za sam język można już 8 otrzymać. I jak coś opuścisz to mów dalej, przecież oni nie wiedzą że tam coś miałeś. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
Mówiłem trochę ponad 15 minut, nie przerywali, a skoro jeszcze pamiętałem to mówiłem. Dostałem pytania: - Wątek autobiograficzny Mickiewicza w widmie kończącym II cz. Dziadów - Symboliczne znaczenie Chochoła w Weselu - Uzasadnij, że pojawienie sie ducha Banka na uczcie Makbeta, było jego ostatnim wyrzutem sumienia Dostałem 20/20. Jedna rada, nie ucz się na pamięć, naucz się to opowiedzieć, bo jak wejdziesz to sali to i tak zapomnisz. Aha, plan ramowy bardzo się przydaje, przynajmniej mi się przydał |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ok, dzięki za rady i informacje. Mam właśnie prawie 2.5 strony, co daje 9 min mówienia (około). Dzisiaj mam zamiar przekształcić treść, dodając więcej analizy i oceny. Pozostanie do napisania zakończenie i nauka na pamięć. Żadnego planu ramowego ani innych pomocy naukowych nie uwzględniłem w bibliografii więc jestem skazany na moje umiejętności opanowywania stresu
Ostatnio edytowane przez Dzideek : 20.05.2012 o godz. 11:47.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2010
Offline |
|
|
Dzideek nie wiem jak sprawdzałeś ile Ci zajmuje mówienie, ale pamiętaj że jak czytasz ze stoperem to jest dużo szybciej niż jak mówisz. Ja czytając moje 3.5 strony potrzebowałem 14 minut a mówienie mi zajmowało 20, więc poprawiałem rano przed egzaminem, robiłem skróty
Zdałem na 16, troche stresu przed wejściem, ale potem to już luzik, było by bardzo dobrze gdyby angielski też mi tak poszedł 10 punktów biorę w ciemno chociaż jakiś szczególnie ułomny nie jestem z tego języka.![]() "Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki." |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Ja w środę mam polski i moje pytanie czy miał może ktoś temat "Różne ujęcia władzy w literaturze."
Jakie mieliście pytania, ew. czego mogę się spodziewać. Omawiam na przykładzie "Folwarku zwierzęcego", "Antygony", "Innego świata" i małego fragmentu raportu Pileciekgo. Pewnie będzie coś ze znajomości lektur- o to jestem spokojny ale zastanawia mnie czego jeszcze mogą chcieć ode mnie.. ![]()
Hristov:
" Nie chciałem iść do Cracovii, chciałem grać dla wielkiego klubu, takiego jak Wisła "
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ale w sumie teraz doszedłem do 2 stron i się obawiam, czy nie będzie za mało... Strasznie się boję tego egzaminu, ale tak patrząc statystycznie, to na ponad 100 osób nie zdaje 1 (biorąc pod uwagę LO).Cytat:
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
no fajnie by było, z pisemnej powinieniem mieć min 80%
![]() a raczej nie masz co się martwić o to czy za mało, bo to jest w sam raz właśnie tyle ile masz zresztą i tak będziesz mówił co innego niż masz napisane, znaczy innymi słowami ![]() ![]() "Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki." |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ufff 17pkt. Fart bo trafiłem na łatwy zestaw, jedno zadanie strasznie oklepane (wynajmowanie mieszkania) i drugie które robiłem wcześniej (wybór sklepu, plusy kupowania online). Z obrazkiem najłatwiejsze zjebałałem, ale ważne że zdane i są wakacje
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Jutro (w zasadzie to dziś) ustny, prezentacja o Gombrowiczu właśnie się produkuje
Ostatnio edytowane przez Watts : 22.05.2012 o godz. 23:24.
|
|
|
|
Hanys
Od: 12.2003
Offline |
|
Jak można nie wiedzieć w którym roku obalono komunizm ![]() Dlatego wszyscy którzy uważają, się że kogoś lepszego bo skończyli studia niech zamilczą... koniec OT, rozmawiajcie sobie dalej o maturach na koniec napisze tylko tyle... Jak można stworzyć egzamin pisemny z języka obcego, który można zdać nie pisząc ani jednego słowa w obcym języku. Dla mnie to jakieś nieporozumienie. ![]()
MECZE, BRAMKI, SKRÓTY WISŁY Z 20 LAT.
Ponad 1000 GB - coś potrzeba pisz na PW lub e-mail [email protected] 22 płyty DVD, a na nich cały sezon 2017/18 i 2018/19 (mecze, skróty, bramki) oddam za 100 zł + koszt wysyłki |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
To będzie coraz bardziej powszechna niewiedza bo na Historii nikt o tym nie uczy( a teraz będzie dodatkowo mniej godzin historii) materiał z historii kończy sie mniej więcej w okolicach 2 wojny światowej więc jeśli ktoś takiej elementarnej wiedzy nie wyniósł z domu lub nie dowiedział sie sam( książki, filmy, telewizja) ten po prostu nie wie. Ogólnie jeśli chodzi o znajomość historii naszego kraju to podejrzewam że spora część maturzystów zna tylko jedną datę 1410
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Jak myślicie, opłaca się teraz sprzedawać książki po skupach czy lepiej poczekać na czerwiec albo inny "gorętszy" okres? Nie mieszkam w Krakowie, chodzi mi raczej o małe "prywatne" skupy a nie tam jakieś Centra Tanich Podręczników czy inne takie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja po gimnazjum chciałem sprzedać książki na Matecznym w księgarni to mi powiedzieli za walizkę książek ok. 50zł. Poszedłem w jakąś sobotę pod koniec sierpnia pod halę targową i rozłożyłem się z makulaturą w super niskich cenach. W godzinę sprzedałem wszystko za ok. 160zł.
![]() ![]()
Hristov:
" Nie chciałem iść do Cracovii, chciałem grać dla wielkiego klubu, takiego jak Wisła "
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja po gimnazjum chciałem sprzedać książki na Matecznym w księgarni to mi powiedzieli za walizkę książek ok. 50zł. Poszedłem w jakąś sobotę pod koniec sierpnia pod halę targową i rozłożyłem się z makulaturą w super niskich cenach. W godzinę sprzedałem wszystko za ok. 160zł.
![]() ![]()
Hristov:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2007
Offline |
|
|
jak to jest z rejestracją elektroniczną na studia. Zauważyłem, że na każdej jednej uczelni przy wpisywaniu poszczególnych rubryczek wymagają tego świadectwa, które dostane dopiero 29 czerwca. Więc o co chodzi ?
![]()
Po co iść na łatwiznę, warto czasem złapać bliznę od życia..
We were the Kings and Queens of promise... ! |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
No pewnie po 29 tez bedziesz mogl wpisac, a juz mozna jak ktos np rok temu zdawal
![]() ![]() Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2009
Offline |
|
|
Zapewne będziesz to mógł potem uzupełnić. Przynajmniej tak było na UJocie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
co sądzicie o gospodarce przestrzennej na UR ?
![]() "Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
Które kierunki i na jakich uczelniach są rozliczane rocznie? Gdzie można taka informację zdobyć?
Może ewentualnie sami coś wiecie? (np niektóre filologie na UJ). Pilnie potrzebuję tych informacji I jeszcze byłoby fajnie gdyby progi dostania się nie były zbyt wysokie ![]()
Dumny po zwycięstwie
Wierny po przegranej Zbanowany za napisanie "matoł", "jeba*y złamas", "3 kretynów" o ludziach dla których flaga Polski do góry kołami to coś normalnego na twarzy |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|