The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.04.2012, 07:05
Jak najbardziej rozumiem Orbana w tym ruchu i jak ganiłem go za poprzednie oraz za generalnie kiepską politykę to w tym momencie się nie dziwię, że zrobił jak zrobił. Pójdą oni drogą Bułgarii, potrzebują pieniędzy i tańszych surowców do odbudowy kraju, więc idą na układ z Rosją. Nie zmienia to jednak zupełnie faktu, że "solidarność energetyczną" można między bajki włożyć i w tym momencie rząd powinien negocjować z Gazpromem możliwość pozyskiwania gazu z rurociągu północnego przez interkonektory, który ma wybudować Gaz-System na granicy z Niemcami.

Tego wszystkiego oprócz naszego LNG już nie będzie.

AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 26.04.2012, 08:35
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Jak widać As ewoluuje wolniej niż Szpenio . Trzeba mu wiecej czasu.
Nie licz na to
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 26.04.2012, 08:58
No to trzeba to dobrze obserwować, bo może wyjaśni się różnicę w ewolucji między człowiekiem - neandertalczykiem - a małpą człekokształtną.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 26.04.2012, 09:09
wiesz ... ja nie psiocze na Donka jak się krzywo wysram. A Ty tak.

Cytat:
Chciałem rządzić, już gdy miałem 12 lat. Premierem zamierzałem zostać mając lat 34, a skończyć rząd, mając lat 91. To byłby rok 2040. To jeszcze strasznie dużo czasu. - Jarosław Kaczyński
ja pierdziu, jeszcze tyle lat będzie mnie rozśmieszał.
AS82
Banita

Stary 26.04.2012, 09:16
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
No to trzeba to dobrze obserwować, bo może wyjaśni się różnicę w ewolucji między człowiekiem - neandertalczykiem - a małpą człekokształtną.
Zaimponowałeś mi , z pozycji zaciekłego katolika-konserwatysty uznać w ogóle ,że człowiek pochodzi od małpy , że kiedyś po Ziemi chodzili tkw. Neandertalczycy to już wielki sukces nauki i wiedzy . Oby nauka i zdrowy rozsądek emanował też na inne dziedziny (twojego) życia ,to będzie dobrze
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 26.04.2012, 09:19
Jako niekatolik muszę tu się wtrącić i stwierdzić, że, nie licząc oczywiście USA, Kościół jako taki generalnie ewolucji nie neguje.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
AS82
Banita

Stary 26.04.2012, 09:27
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Jako niekatolik muszę tu się wtrącić i stwierdzić, że, nie licząc oczywiście USA, Kościół jako taki generalnie ewolucji nie neguje.
Nie neguje ? Czyli opowieść biblijna z Adamem i Ewą to prawda ,fikcja, legenda ? Czy też jest tak ,że jednocześnie naucza się o stworzeniu ziemii i czlowieka w 7 dni a z drugiej strony hierarchowie mówią ,że tak naprawde to nie przeczymy ,że Darwin miał rację . Podejrzewam ,że 300 lat temu ten sam kościół ,za coś czego dzisiaj "nie neguje" mógłby kogoś spalić na stosie . Zresztą nie chce mi się wdawać znowu w jakieś teologiczne rozważania ,bo nie taki był mój cel , a domyślam się czym się zaraz skończy ta dyskusja jak dołącza do niej : Drozd , Arapaho itd.
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 26.04.2012, 09:31
Nie chce mi się również dyskutować o kwestiach teologicznych. Piszę Ci, że obecnie stanowisko jest takie, że nie neguje i kropka.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 26.04.2012, 09:34
Chyba nie było informacji ale wchodzi do kin hoolwoodzki film o wojnie w Gruzji - poświecony jest przez producentów pamięci Lecha Kaczyńskiego (to tak apropos że to był nic nie znaczacy prezydent ) , reżyser Renny Harlin (m.in.Szklana Pułapka II)

http://www.radiownet.pl/#/publikacje...a-kaczynskiego
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 26.04.2012, 09:36
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Nie neguje ? Czyli opowieść biblijna z Adamem i Ewą to prawda ,fikcja, legenda ? Czy też jest tak ,że jednocześnie naucza się o stworzeniu ziemii i czlowieka w 7 dni a z drugiej strony hierarchowie mówią ,że tak naprawde to nie przeczymy ,że Darwin miał rację . Podejrzewam ,że 300 lat temu ten sam kościół ,za coś czego dzisiaj "nie neguje" mógłby kogoś spalić na stosie . Zresztą nie chce mi się wdawać znowu w jakieś teologiczne rozważania ,bo nie taki był mój cel , a domyślam się czym się zaraz skończy ta dyskusja jak dołącza do niej : Drozd , Arapaho itd.
Skoro jesteś taki naukowy to wyjaśnij dlaczego nie dotarło jeszcze do Ciebie, że te 3 istoty wymienione przeze mnie żyły w tym samym czasie obok siebie, a nie że się przepoczwarzały. To by Ci wyjasniło wiele spraw. Poogladaj czasami jakies probramy naukowe np. w Discovery to może więcej zrozumiesz .
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 26.04.2012, 09:40
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Chyba nie było informacji ale wchodzi do kin hoolwoodzki film o wojnie w Gruzji - poświecony jest przez producentów pamięci Lecha Kaczyńskiego (to tak apropos że to był nic nie znaczacy prezydent ) , reżyser Renny Harlin (m.in.Szklana Pułapka II)

http://www.radiownet.pl/#/publikacje...a-kaczynskiego
Niestety, z tego co wczoraj mówili o tym filmie, jego rola w słynnym wiecu na placu w Tbilisi została pominięta. Scena ta ma być jako nakładka wyświetlana tylko w Polsce. Natomiast wersja wyświetlana w świecie ma być jej pozbawiona. Ciekawe komu na tym zależało ?
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 26.04.2012, 09:40
Zgodnie z doktryną winne jest PO ,cokolwiek by się nie stało ,czy byłby to wypadek lotniczy ,czy śmierć generała w 1998 roku i śledztwo prowadzone przynajmniej 9 lat do czasu kiedy PO objeło rzady i można by sie ewentualnie do nich o coś doczepić . Po prostu winne jest PO ( lemingi)
A za czyich rządów powstają te wszystkie bajki? Jak się rzadzi od pięciu lat to ciężko zwalać na innych. Tylko lemingi takie tłumaczenie przyjmują. Piszesz że śledztwo było prowadzone wcześniej, w porządku, ale dopiero za czasów PO olewnik sam sie porwał, brzoza urwała skrzydło, a komendanta głównego policji zastrzelił złodziej samochodów bo chciał rąbnąć koreańczyka . Czyja to wina? Kaczyńskiego?
Hej Nasz TS !!
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 26.04.2012, 11:16
Szpen napisał(a):Wyświetl post

ja pierdziu, jeszcze tyle lat będzie mnie rozśmieszał.
Szkoda, że nie jesteś już tak aktywny w temacie o Smoleńsku. Wpadłeś, wrzuciłeś śmieszny wywiad, którego zapewne nawet nie przeczytałeś (nagłówek w pełni zaspokajał uzasadnienie Twoich przekonań) i zniknąłeś. Ani widu, ani słychu żeby się odnieść do postów/linków, które zmiażdżyły "teorie" pseudoeksperta.

Takie to typowe. Wpadnie, narobi smrodu, zostanie skompromitowany i już temat ucina. Ale za to jest wykształconym człowiekiem z dużego miasta, co wie wszystko.
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 26.04.2012, 11:17
Nie neguje ? Czyli opowieść biblijna z Adamem i Ewą to prawda ,fikcja, legenda ? Czy też jest tak ,że jednocześnie naucza się o stworzeniu ziemii i czlowieka w 7 dni a z drugiej strony hierarchowie mówią ,że tak naprawde to nie przeczymy ,że Darwin miał rację . .
A do szkoły chodziłeś?
O gatunkach literackich w Biblii było?
Żebyś się nie meczył: Tak. Opowieść biblijna z Adamem i Ewą to tekst pozahistoryczny, to zapis mitu kosmogonicznego, ktory przekazuje jedynie prawdy teologiczne a nie historyczne czy przyrodniczo-naukowe.
Jesli w innych tematach wypowiadasz się z takim samym zasobem wiedzy to szkoda Twojego czasu na pisanie.
Mam nadzieje, że koniec OT

ps. żeby nie było: piszę to jako wykształcony katolik
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 26.04.2012, 11:59
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Jak najbardziej rozumiem Orbana w tym ruchu i jak ganiłem go za poprzednie oraz za generalnie kiepską politykę to w tym momencie się nie dziwię, że zrobił jak zrobił. Pójdą oni drogą Bułgarii, potrzebują pieniędzy i tańszych surowców do odbudowy kraju, więc idą na układ z Rosją. Nie zmienia to jednak zupełnie faktu, że "solidarność energetyczną" można między bajki włożyć i w tym momencie rząd powinien negocjować z Gazpromem możliwość pozyskiwania gazu z rurociągu północnego przez interkonektory, który ma wybudować Gaz-System na granicy z Niemcami.

Tego wszystkiego oprócz naszego LNG już nie będzie.

Akurat wyboldowana konkluzja jest zupełnie błędna. Ale po kolei:
1. O Orbanie już było: w największym skrócie plotłeś jakieś banialuki.
2. Porównanie Bułgarii i Węgier to kompletne nieporozumienie. Bułgarzy podpisując umowę z Gazpromem (i rezygnując z eksploatacji łupków) postawili się w sytucji Polski za rządów Millera. Całkowita zależność od Rosji. Węgrzy mają dywersyfikację dotaw (poprzez terminale na Adriatyku). Z ich punktu widzenia rosyjska rura to tylko dodatkowe aktywo. Jestem przekonany że gdyby byli w sytuacji Bułgari nie zdecydowali by sie na takie ruchy.
3. Mylisz też pojęcia: "solidarność energetyczna" z "polityką energetyczną". "Solidarność" w największym skróci sprowadza się do tego że w przypadku kryzysu w dostawach gazu do jednego z krajów (co zdażyło sie w trakcie kryzysu na Ukrainie) pozostałe kraje Unii dostarczą gaz do kraju zagrożonego brakiem dostaw (co związane jest z utrzymywaniem odpowiedniego poziomu zapasów, infrastruktury itp.). Można powiedzieć że jednym z elementów tej polityki prowadzonej przez Polskę są połączenia z rurami niemieckimi i czeskimi które wybudowano w ciągu ostatnich lat. "Polityka" to koncepcja szersza: oprócz dywersfikacji dostaw gazu (czego jednym z elementów ma być Nabucco) obejmuje również mn: zagadnienia infrastruktury (np: mozliwość "odwrócenia" przepływu czy wyodrębnienia przesyłu od dystrybucji). I trzeba przyznać że na tym polu Unia się przydaje a Ruscy dostają w tyłek (np: zmiany regulacji dotyczące przesyłu w Polsce, wyeliminowanie Ruskich z rur w Pribałtyce, brak możliwości nabywania przez Gazprom infrastruktury dystrybucyjnej w krajach Unii itp.). Dlatego pisanie o "wkładaniu między bajki solidarności energetycznej" można spokojnie włożyć między bajki.
4. I teraz trochę o Polsce. Nabucco z założenia nigdy nie miało dostarczać gazu do Polski. Dlatego z naszego punktu widzenia problemy Nabucco nie dotykają nas bezpośrednio. W związku z tym nie ma zupełnie sensu robienia żadnych nerwowych ruchów w związku z problemami tego projektu.
5. Pomysł że powinniśmy podłączać się do Nordstreamu w związku z problemami Nabucco wyląda już zupełnie bezsensownie. Co niby mielibysmy przez to osiągnąć Na chwilę obecną mamy już rurę jamalską której zdolności przesyłowe w zupełności wystarczą do obsługi importu z Rosji. Mamy podłączenia do systemu niemieckiegi i czeskiego (to w przypadku gdyby wystapiły problemy z dostawami ze wschodu). Na ukończeniu jest terminal gazowy w Świnoujściu (nastepne źródło dywersyfikacji dostaw). Prowadzone są zaawansowane prace poszukiwawcze łupków. Sytuacje jest znacznie lepsza niz jeszcze parę lat temu i robienie teraz jakichś nerwowych ruchów w związku z problemami Nabucco było by zwykłą głupotą.
6. To na czym możemy sie spokojnie koncentrować to: intensyfikacja poszukiwań i eksploatacji łupków, zwiekszenie zdolności magazynowych gazu, praca nad budową infrastruktury umożliwiającej eksport gazu z terminala w Świnoujściu (zainteresowane są: Pribałtyka, Czechy i Niemcy), dalsze rozwijanie połączeń z siecią gazową Niemiec i Czech, rozwój infrastruktury ułatwiającej "odwrócenie" przesyłu Jamału. Podłaczanie się pod Nordstream jest nam potrzebne tak tak jak świni niebo.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 26.04.2012 o godz. 12:13.
wislak68
Senior Member

Stary 26.04.2012, 12:05
do usunięcia
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 26.04.2012 o godz. 12:11.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 26.04.2012, 12:09
hunter napisał(a):Wyświetl post
Szkoda, że nie jesteś już tak aktywny w temacie o Smoleńsku. Wpadłeś, wrzuciłeś śmieszny wywiad, którego zapewne nawet nie przeczytałeś (nagłówek w pełni zaspokajał uzasadnienie Twoich przekonań) i zniknąłeś. Ani widu, ani słychu żeby się odnieść do postów/linków, które zmiażdżyły "teorie" pseudoeksperta.

Takie to typowe. Wpadnie, narobi smrodu, zostanie skompromitowany i już temat ucina. Ale za to jest wykształconym człowiekiem z dużego miasta, co wie wszystko.

odpisze Ci, choć godzien nie jesteś.

jakbyś śledził wątek Smoleńska, to wiedziałbyś że wyraźnie napisałem że się w nim nie wypowiadam, ani nie komentuje. Link wrzuciłem, bo wywiad ciekawy i każdy powinien się z nim zapoznać. Bez komentarza. Ty wierzysz w swoje, ja wierze w swoje i niech tak zostanie.

Ciekawe skąd Ty możesz wiedzieć w jaki sposób sram .
A tak na serio: jeśli wydaje Ci się że jesteś obiektywny to jesteś w wielkim błędzie.
He? W odróżnieniu od Ciebie, ja nie przypisuję wszystkiemu i wszędzie politycznej mordy. Potrafie oddzielić pewne sprawy.
Ostatnio edytowane przez Szpen : 26.04.2012 o godz. 12:12.
wislak68
Senior Member

Stary 26.04.2012, 12:10
Ciekawe skąd Ty możesz wiedzieć jak ja sram .
A tak bardziej na serio: jeśli powyższe zdanie miało być manifestem Twojej "obiektywności" to wyszło tak samo jak z Twoją argumentacją dotyczącą korzyści z udzielenia kredytu dla MFW: krzywo.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 26.04.2012 o godz. 12:17.
serek.c2
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2004

Stary 26.04.2012, 12:22
jakbyś śledził wątek Smoleńska, to wiedziałbyś że wyraźnie napisałem że się w nim nie wypowiadam, ani nie komentuje. Link wrzuciłem, bo wywiad ciekawy i każdy powinien się z nim zapoznać. Bez komentarza. Ty wierzysz w swoje, ja wierze w swoje i niech tak zostanie..
Szpenio - a Ty się czasem Gugała nie nazywasz? Bo jak ulał to Twoje "wierzenie" pasuje do "wywiadu" Gugały z Brudzińskim.
emj10
Senior Member

Stary 26.04.2012, 14:22
wislak68, jak zawsze ja o powidle, a ty o mydle.
Po co rozmywasz znowu temat tworząc 6 punktów przepisanych z wiki, które odbiegają zupełnie od tematu. "Solidarność energetyczna" jest jak najbardziej tutaj na rzeczy, gdyż od kilku lat ten temat jest przewodnim tematem spotkań V4. To wszystko co jest związane z bezpieczeństwem energetycznym krajów regionu zostało przedstawione na mapie, którą wkleiłem i tego wszystkiego nie będzie oprócz naszego terminalu LNG. Nabucco miało być spoiwem całego projektu i sensem połączenia krajów całego regionu. Wygląda na to, że nie zobaczymy, ani Nabucco, ani terminalu LNG "Adria" w Chorwacji.

Znowu też możesz sobie sprowadzać do absurdu to, że Bułgaria została postawiona pod ścianą i dostała tańszy gaz i pomoc przy budowie elektrowni gazowej w zamian za rezygnację z wydobycia łupków, a świetnie prowadzone Węgry przez mistrza Orbana nie miały takiego przymusu i z własnej woli rozwalają projekty, w które m.in. Austria była bardzo mocno zaangażowana od samego początku.

Śmieszy mnie też to zaufanie co do łupków, pewność tego, że za 10 lat Rosja jamału jednostronnie nie przykręci, czy wiara w ten cały mityczny gazoport, który może dopiero za 10 lat uzyska pełną sprawność.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.04.2012 o godz. 15:15.
wislak68
Senior Member

Stary 26.04.2012, 15:43
wislak68, jak zawsze ja o powidle, a ty o mydle.
Po co rozmywasz znowu temat tworząc 6 punktów przepisanych z wiki, które odbiegają zupełnie od tematu. "Solidarność energetyczna" jest jak najbardziej tutaj na rzeczy, gdyż od kilku lat ten temat jest przewodnim tematem spotkań V4. To wszystko co jest związane z bezpieczeństwem energetycznym krajów regionu zostało przedstawione na mapie, którą wkleiłem i tego wszystkiego nie będzie oprócz naszego terminalu LNG. Nabucco miało być spoiwem całego projektu i sensem połączenia krajów całego regionu. Wygląda na to, że nie zobaczymy, ani Nabucco, ani terminalu LNG "Adria" w Chorwacji.

Znowu też możesz sobie sprowadzać do absurdu to, że Bułgaria została postawiona pod ścianą i dostała tańszy gaz i pomoc przy budowie elektrowni gazowej w zamian za rezygnację z wydobycia łupków, a świetnie prowadzone Węgry przez mistrza Orbana nie miały takiego przymusu i z własnej woli rozwalają projekty, w które m.in. Austria była bardzo mocno zaangażowana od samego początku.

Śmieszy mnie też to zaufanie co do łupków, pewność tego, że za 10 lat Rosja jamału jednostronnie nie przykręci, czy wiara w ten cały mitycznych gazoport, który może dopiero za 10 lat uzyska pełną sprawność.
1. Ja o tym (mydło):" w tym momencie rząd powinien negocjować z Gazpromem możliwość pozyskiwania gazu z rurociągu północnego przez interkonektory"
Ty o tym (powidło): "Śmieszy mnie też to zaufanie co do łupków, pewność tego, że za 10 lat Rosja jamału jednostronnie nie przykręci, czy wiara w ten cały mitycznych gazoport, który może dopiero za 10 lat uzyska pełną sprawność"
2. Tak jak Ciebie śmieszy gaz łupkowy tak mnie powalają te głupawe (ruskie) pomysły aby podpinać się do Nordstreamu. Co to niby miałoby zmienić Jeśli Ruscy wstrzymają dostawy do Polski Jamałem to dlaczego niby mieliby dostrczać do Polski gaz Nordem Kompletnie bez sensu.
3. Pisałem z głowy. Jeśli wiki pisze coś o gazie w ten sam sposób to tylko dobrze o niej świadczy.
4. Mapa którą wkleiłeś to kompilacja pomysłów które nigdy nie weszły nawet w fazę studyjną (korytarz Północ-Południe i Baltic Pipe) z kompletnym pominięciem istniejących już połączeń polsko-niemieckich i polsko-czeskich oraz rozważanych (i one są już w fazie studyjnej) rurociągów ze Świnujścia na Litwę, Niemcy i (poprzez istniejącą sieć) do Czech. Pisanie że ten zaprezentowany przez Ciebie bohomaz ma dowodzić upadku "solidarności energetycznej" to jakaś paranoja!
5. Do absurdu sprowadzam nie ja tylko rządzący obecnie Bułgarią. Ja tylko zaprezentowałem te fakty. A w rzeczy samej uważam że Orban prowadzi Węgry bardzo dobrze: projektu nie rozwalił (póki co) ale bardzo jasno pokazał KE że ich nacisk na Wegry nie musi być jednostronny, Austriakom udowodnił że jeśli nadal będą stosować obstrukcję w MFW w celu zniesienia podatku bankowego (banki austriackie są największym inwestorem w wegierskim sektorze bankowym) to mogą stracić jeszcze więcej a przy okazji wyrównał z OMV rachunki za MOL. Poza tym puszczenie przez Węgry Southstreamu bynajmniej nie oznacza że nie można puścić i Nabucco. Gdyby to udało się Węgrom byliby w absolutnie komfortowej sytuacji.
6. Śmieszne byłoby dopiero to gdyby w imię braku zaufania do łupków zaniechać ich poszukiwań, w imię braku wiary w gazoport zaprzestać jego budowy a imię tego że Rosjanie nie dadzą nam gazu z Jamału podpinać się po Nord (bezsens tego opisałem w punkcie 2 powyżej). Na chwilę obecna mamy całą gamę rozwiązań które zabezpieczają nas w sposób znacznie lepszy niż wiszenie u ruskiej klamki.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 26.04.2012 o godz. 15:51.
emj10
Senior Member

Stary 26.04.2012, 16:19
Gdzie tu widzisz na mapie Baltic Pipe? Korytarz północ-południe jak najbardziej wszedł w fazę studyjną tylko głównie po stronie polskiej. Interkonektor Polska-Słowacja jest właśnie na etapie studium wykonalności, a drugi interkonektor z Niemcami może posłużyć do odbioru gazu z Nordstreamu.

Szkoda mojego czasu na jakieś szcześciopunkty.
wislak68
Senior Member

Stary 26.04.2012, 16:33
Gdzie tu widzisz na mapie Baltic Pipe? Korytarz północ-południe jak najbardziej wszedł w fazę studyjną tylko głównie po stronie polskiej. Interkonektor Polska-Słowacja jest właśnie na etapie studium wykonalności, a drugi interkonektor z Niemcami może posłużyć do odbioru gazu z Nordstreamu.

Szkoda mojego czasu na jakieś szcześciopunkty.
Naprawdę czasami potrafisz być zabawny: wklejasz mapę, twierdzisz że obalasz nią tezę o "solidaności energetycznej" a potem pytasz się gdzie jest na niej Baltic Pipe . Zobacz w legendzie na zieloną kropeczkę . Faza studyjna po stronie polskiej (nawiasem mówiąc ja nie mam takich informacji, prosze o link jeśli można) to tak jak by jej nie było. Nie są zazanaczone istniejące połączenia: z Niemcami i Czechami.
Szkoda że masz czas na wypisywanie takich nonsensów: "w tym momencie rząd powinien negocjować z Gazpromem możliwość pozyskiwania gazu z rurociągu północnego przez interkonektory"
wislak68
Senior Member

Stary 26.04.2012, 16:42
Nowy sondaż TNS daje PO tylko 2% przewagę nad PiS (27 do 25). Tendencja jest stała i moim zdaniem to jest własnie ten moment .
emj10
Senior Member

Stary 26.04.2012, 16:42
Faktycznie na kropeczkę nie spojrzałem, szukałem rury do Danii. Co do fazy studyjnej to w takiej samej fazie jest połączenie polsko-litweskie co polsko-słowackie tylko to drugie jest ze 2 miesiące do przodu jak nie lepiej. Oba projekty sądzę, że zostaną jednak uwalone, gdyż ani Litwa, ani Słowacja nie są chętne na wyłożenie jakiejkolwiek kasy, a UE też nie będzie skora do finansowania kolejnego projektu.

Takim samym nonsensem co negocjowanie udziału w gazie z Nordstreamu jest liczenie na drogi gaz LNG ściągany przez gazoport, czy na gaz łupkowy, który jest obecnie sci-fi. Liczenie na projekty, które będą efektywne za lat xx w zetknięciu z dosyć optymistycznymi prognozami, z których wynika, że do 2022 zużycie gazu w Polsce skoczy z 14 do 18 mld m3 to jest wyłącznie kuszenie losu.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.04.2012 o godz. 16:58.
wislak68
Senior Member

Stary 26.04.2012, 17:00
Faktycznie na kropeczkę nie spojrzałem, szukałem rury do Danii. Co do fazy studyjnej to w takiej samej fazie jest połączenie polsko-litweskie co polsko-słowackie tylko to drugie jest ze 2 miesiące do przodu jak nie lepiej. Oba projekty sądzę, że zostaną jednak uwalone, gdyż ani Litwa, ani Słowacja nie są chętne na wyłożenie jakiejkolwiek kasy, a UE też nie będzie skora do finansowania kolejnego projektu.

Taki samym nonsensem co negocjowanie udziału w gazie z Nordstreamu jest liczenie na drogi gaz LNG ściągany przez gazoport, czy na gaz łupkowy, który jest obecnie sci-fi. Liczenie na projekty, które będą efektywne za lat xx w zetknięciu z dosyć optymistycznymi prognozami, z których wynika, że do 2022 zużycie gazu w Polsce skoczy z 14 do 18 mld m3 to jest wyłącznie kuszenie losu.
Pytałem sie bardziej o informacje na temat polskiego studium korytarza północ-południe. Według moich informacji cały ten pomysł nie wyszedł poza fazę kresek robionych na mapie przez polityków. Ale jeśli masz jakis link który dowodził by coś innego będę wdzięczny.
Jeśli chodz o Twoje opinie na temat realizacji połączeń z Litwą czy Słowacją to wybacz ale...
Na chwile obecną cena gazu na giełdach jest niższa niż to co płacimy Gazpromowi (i to dużo niższa). Nawet jednak gdyby miało się to zmienić (co jest bardzo mało prawdopodobne) to warto wybudować terminal chociażby po to aby mieć w negocjacjach bata na Gazprom. Oczywista oczywistość.
To samo z łupkami: można sobie siedziec przed kompem i mędrkowac jakie to sci-fi ale kompletną głupotą byłoby kupowanie "na zapas" gazu w Rosji (i inwestowanie w infrastrukturę) zanim nie sprawdzi się ile w łupkach jest sci a ile fi. A pomysł że mielibyśmy kupować gaz poprzez Nord a nie Jamał to już zupełna bzdura.
emj10
Senior Member

Stary 26.04.2012, 17:16
Przecież wystarczy, abyś wpisał: "Polska + Słowacja + Interkonektor" i wybrał wyniki z ostatniego czasu, aby się dokształcić. To samo możesz zobaczyć dla Litwy, aby się dowiedzieć, czemu ten projekt może być uwalony. Ja tam za rączkę nie będę nikogo prowadził.

To samo tyczy się gazu łupkowego i gazoportu. Nikt, a bynajmniej ja nie mam zastrzeżeń do tego, że takie inwestycje/poszukiwania mają miejsce, ale opieranie się na tych dwóch tak niepewnych źródłach dostaw gazu w obecnej chwili wydaje się być delikatnie mówiąc naiwnie, żeby nie powiedzieć bezmyślne.

A co to za moment dla PiS-u? Chcą się w końcu zbliżyć do 30%, czy może do 20% jeśli Ziober będzie przez całe wakacje ciągnięty za uszy do góry
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.04.2012 o godz. 17:18.
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 26.04.2012, 20:50
Cytat:
Donald Tusk (55 l.) to najlepszy pracodawca w Polsce! Tylko dla swoich... Nie dość, że bardzo dobrze płaci, to jeszcze przyznaje sowite nagrody. Kilka dni po zaprzysiężeniu rządu dał nagrody średnio po 12 500 zł - 11 ministrom i wiceministrom. Na super premie załapali się m.in. rzecznik rządu Paweł Graś (48 l.) i PR-owiec Tuska Igor Ostachowicz (44 l.), który ostatnio zasłynął ostrą książką o orgiach z trupami.

Za co nagrody po zaledwie kilku dniach pracy? Według Centrum Informacyjnego Rządu, za dobre wyniki w pracy. W sumie Donald Tusk jako premier ministrom i wiceministrom przyznał 125 nagród w łącznej kwocie 416 800 złotych.
A potem płaczą ze nie ma kasy. Co wy na to lemingi? 12 000 premii za tydzień roboty? Dobre słońce .
Ostatnio edytowane przez Drozd : 26.04.2012 o godz. 20:58.
Hej Nasz TS !!
wislak68
Senior Member

Stary 26.04.2012, 23:44
Przecież wystarczy, abyś wpisał: "Polska + Słowacja + Interkonektor" i wybrał wyniki z ostatniego czasu, aby się dokształcić. To samo możesz zobaczyć dla Litwy, aby się dowiedzieć, czemu ten projekt może być uwalony. Ja tam za rączkę nie będę nikogo prowadził.

To samo tyczy się gazu łupkowego i gazoportu. Nikt, a bynajmniej ja nie mam zastrzeżeń do tego, że takie inwestycje/poszukiwania mają miejsce, ale opieranie się na tych dwóch tak niepewnych źródłach dostaw gazu w obecnej chwili wydaje się być delikatnie mówiąc naiwnie, żeby nie powiedzieć bezmyślne.

A co to za moment dla PiS-u? Chcą się w końcu zbliżyć do 30%, czy może do 20% jeśli Ziober będzie przez całe wakacje ciągnięty za uszy do góry
Pisałeś tak: "Korytarz północ-południe jak najbardziej wszedł w fazę studyjną tylko głównie po stronie polskiej" ja żadnej takiej informacji nie znalazłem. Jeśli dla Ciebie korytarz północ-południe to interkonektor do Słowcji to chyba czas kończyć tę durną pogaduchę.
Bezmyślne jest szukanie gazu łupkowego i budowa terminala a sensowne ma być podłączenie sie do Nordu Z całą pewnością powinniśmy już konczyć.
emj10
Senior Member

Stary 27.04.2012, 08:27
Hehe. Powinniśmy już kończyć

Mimo wszystko życzę udanego wypoczynku majowego.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 27.04.2012 o godz. 08:30.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów