|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Jako niekatolik muszę tu się wtrącić i stwierdzić, że, nie licząc oczywiście USA, Kościół jako taki generalnie ewolucji nie neguje.
![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Nie neguje ? Czyli opowieść biblijna z Adamem i Ewą to prawda ,fikcja, legenda ? Czy też jest tak ,że jednocześnie naucza się o stworzeniu ziemii i czlowieka w 7 dni a z drugiej strony hierarchowie mówią ,że tak naprawde to nie przeczymy ,że Darwin miał rację . Podejrzewam ,że 300 lat temu ten sam kościół ,za coś czego dzisiaj "nie neguje" mógłby kogoś spalić na stosie . Zresztą nie chce mi się wdawać znowu w jakieś teologiczne rozważania ,bo nie taki był mój cel , a domyślam się czym się zaraz skończy ta dyskusja jak dołącza do niej : Drozd , Arapaho itd.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Nie chce mi się również dyskutować o kwestiach teologicznych. Piszę Ci, że obecnie stanowisko jest takie, że nie neguje i kropka.
![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Chyba nie było informacji ale wchodzi do kin hoolwoodzki film o wojnie w Gruzji - poświecony jest przez producentów pamięci Lecha Kaczyńskiego (to tak apropos że to był nic nie znaczacy prezydent ) , reżyser Renny Harlin (m.in.Szklana Pułapka II)
http://www.radiownet.pl/#/publikacje...a-kaczynskiego ![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
. Czyja to wina? Kaczyńskiego? ![]() ![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Takie to typowe. Wpadnie, narobi smrodu, zostanie skompromitowany i już temat ucina. Ale za to jest wykształconym człowiekiem z dużego miasta, co wie wszystko. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
O gatunkach literackich w Biblii było? Żebyś się nie meczył: Tak. Opowieść biblijna z Adamem i Ewą to tekst pozahistoryczny, to zapis mitu kosmogonicznego, ktory przekazuje jedynie prawdy teologiczne a nie historyczne czy przyrodniczo-naukowe. Jesli w innych tematach wypowiadasz się z takim samym zasobem wiedzy to szkoda Twojego czasu na pisanie. Mam nadzieje, że koniec OT ps. żeby nie było: piszę to jako wykształcony katolik |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
1. O Orbanie już było: w największym skrócie plotłeś jakieś banialuki. 2. Porównanie Bułgarii i Węgier to kompletne nieporozumienie. Bułgarzy podpisując umowę z Gazpromem (i rezygnując z eksploatacji łupków) postawili się w sytucji Polski za rządów Millera. Całkowita zależność od Rosji. Węgrzy mają dywersyfikację dotaw (poprzez terminale na Adriatyku). Z ich punktu widzenia rosyjska rura to tylko dodatkowe aktywo. Jestem przekonany że gdyby byli w sytuacji Bułgari nie zdecydowali by sie na takie ruchy. 3. Mylisz też pojęcia: "solidarność energetyczna" z "polityką energetyczną". "Solidarność" w największym skróci sprowadza się do tego że w przypadku kryzysu w dostawach gazu do jednego z krajów (co zdażyło sie w trakcie kryzysu na Ukrainie) pozostałe kraje Unii dostarczą gaz do kraju zagrożonego brakiem dostaw (co związane jest z utrzymywaniem odpowiedniego poziomu zapasów, infrastruktury itp.). Można powiedzieć że jednym z elementów tej polityki prowadzonej przez Polskę są połączenia z rurami niemieckimi i czeskimi które wybudowano w ciągu ostatnich lat. "Polityka" to koncepcja szersza: oprócz dywersfikacji dostaw gazu (czego jednym z elementów ma być Nabucco) obejmuje również mn: zagadnienia infrastruktury (np: mozliwość "odwrócenia" przepływu czy wyodrębnienia przesyłu od dystrybucji). I trzeba przyznać że na tym polu Unia się przydaje a Ruscy dostają w tyłek (np: zmiany regulacji dotyczące przesyłu w Polsce, wyeliminowanie Ruskich z rur w Pribałtyce, brak możliwości nabywania przez Gazprom infrastruktury dystrybucyjnej w krajach Unii itp.). Dlatego pisanie o "wkładaniu między bajki solidarności energetycznej" można spokojnie włożyć między bajki. 4. I teraz trochę o Polsce. Nabucco z założenia nigdy nie miało dostarczać gazu do Polski. Dlatego z naszego punktu widzenia problemy Nabucco nie dotykają nas bezpośrednio. W związku z tym nie ma zupełnie sensu robienia żadnych nerwowych ruchów w związku z problemami tego projektu. 5. Pomysł że powinniśmy podłączać się do Nordstreamu w związku z problemami Nabucco wyląda już zupełnie bezsensownie. Co niby mielibysmy przez to osiągnąć 6. To na czym możemy sie spokojnie koncentrować to: intensyfikacja poszukiwań i eksploatacji łupków, zwiekszenie zdolności magazynowych gazu, praca nad budową infrastruktury umożliwiającej eksport gazu z terminala w Świnoujściu (zainteresowane są: Pribałtyka, Czechy i Niemcy), dalsze rozwijanie połączeń z siecią gazową Niemiec i Czech, rozwój infrastruktury ułatwiającej "odwrócenie" przesyłu Jamału. Podłaczanie się pod Nordstream jest nam potrzebne tak tak jak świni niebo.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 26.04.2012 o godz. 12:13.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
do usunięcia
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 26.04.2012 o godz. 12:11.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
odpisze Ci, choć godzien nie jesteś. jakbyś śledził wątek Smoleńska, to wiedziałbyś że wyraźnie napisałem że się w nim nie wypowiadam, ani nie komentuje. Link wrzuciłem, bo wywiad ciekawy i każdy powinien się z nim zapoznać. Bez komentarza. Ty wierzysz w swoje, ja wierze w swoje i niech tak zostanie. He? W odróżnieniu od Ciebie, ja nie przypisuję wszystkiemu i wszędzie politycznej mordy. Potrafie oddzielić pewne sprawy.
Ostatnio edytowane przez Szpen : 26.04.2012 o godz. 12:12.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ciekawe skąd Ty możesz wiedzieć jak ja sram
.A tak bardziej na serio: jeśli powyższe zdanie miało być manifestem Twojej "obiektywności" to wyszło tak samo jak z Twoją argumentacją dotyczącą korzyści z udzielenia kredytu dla MFW: krzywo.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 26.04.2012 o godz. 12:17.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Szpenio - a Ty się czasem Gugała nie nazywasz? Bo jak ulał to Twoje "wierzenie" pasuje do "wywiadu" Gugały z Brudzińskim.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
wislak68, jak zawsze ja o powidle, a ty o mydle.
Po co rozmywasz znowu temat tworząc 6 punktów przepisanych z wiki, które odbiegają zupełnie od tematu. "Solidarność energetyczna" jest jak najbardziej tutaj na rzeczy, gdyż od kilku lat ten temat jest przewodnim tematem spotkań V4. To wszystko co jest związane z bezpieczeństwem energetycznym krajów regionu zostało przedstawione na mapie, którą wkleiłem i tego wszystkiego nie będzie oprócz naszego terminalu LNG. Nabucco miało być spoiwem całego projektu i sensem połączenia krajów całego regionu. Wygląda na to, że nie zobaczymy, ani Nabucco, ani terminalu LNG "Adria" w Chorwacji. Znowu też możesz sobie sprowadzać do absurdu to, że Bułgaria została postawiona pod ścianą i dostała tańszy gaz i pomoc przy budowie elektrowni gazowej w zamian za rezygnację z wydobycia łupków, a świetnie prowadzone Węgry przez mistrza Orbana nie miały takiego przymusu i z własnej woli rozwalają projekty, w które m.in. Austria była bardzo mocno zaangażowana od samego początku. Śmieszy mnie też to zaufanie co do łupków, pewność tego, że za 10 lat Rosja jamału jednostronnie nie przykręci, czy wiara w ten cały mityczny gazoport, który może dopiero za 10 lat uzyska pełną sprawność.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.04.2012 o godz. 15:15.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ty o tym (powidło): "Śmieszy mnie też to zaufanie co do łupków, pewność tego, że za 10 lat Rosja jamału jednostronnie nie przykręci, czy wiara w ten cały mitycznych gazoport, który może dopiero za 10 lat uzyska pełną sprawność" 2. Tak jak Ciebie śmieszy gaz łupkowy tak mnie powalają te głupawe (ruskie) pomysły aby podpinać się do Nordstreamu. Co to niby miałoby zmienić 3. Pisałem z głowy. Jeśli wiki pisze coś o gazie w ten sam sposób to tylko dobrze o niej świadczy. 4. Mapa którą wkleiłeś to kompilacja pomysłów które nigdy nie weszły nawet w fazę studyjną (korytarz Północ-Południe i Baltic Pipe) z kompletnym pominięciem istniejących już połączeń polsko-niemieckich i polsko-czeskich oraz rozważanych (i one są już w fazie studyjnej) rurociągów ze Świnujścia na Litwę, Niemcy i (poprzez istniejącą sieć) do Czech. Pisanie że ten zaprezentowany przez Ciebie bohomaz ma dowodzić upadku "solidarności energetycznej" to jakaś paranoja! 5. Do absurdu sprowadzam nie ja tylko rządzący obecnie Bułgarią. Ja tylko zaprezentowałem te fakty. A w rzeczy samej uważam że Orban prowadzi Węgry bardzo dobrze: projektu nie rozwalił (póki co) ale bardzo jasno pokazał KE że ich nacisk na Wegry nie musi być jednostronny, Austriakom udowodnił że jeśli nadal będą stosować obstrukcję w MFW w celu zniesienia podatku bankowego (banki austriackie są największym inwestorem w wegierskim sektorze bankowym) to mogą stracić jeszcze więcej a przy okazji wyrównał z OMV rachunki za MOL. Poza tym puszczenie przez Węgry Southstreamu bynajmniej nie oznacza że nie można puścić i Nabucco. Gdyby to udało się Węgrom byliby w absolutnie komfortowej sytuacji. 6. Śmieszne byłoby dopiero to gdyby w imię braku zaufania do łupków zaniechać ich poszukiwań, w imię braku wiary w gazoport zaprzestać jego budowy a imię tego że Rosjanie nie dadzą nam gazu z Jamału podpinać się po Nord (bezsens tego opisałem w punkcie 2 powyżej). Na chwilę obecna mamy całą gamę rozwiązań które zabezpieczają nas w sposób znacznie lepszy niż wiszenie u ruskiej klamki.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 26.04.2012 o godz. 15:51.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Gdzie tu widzisz na mapie Baltic Pipe? Korytarz północ-południe jak najbardziej wszedł w fazę studyjną tylko głównie po stronie polskiej. Interkonektor Polska-Słowacja jest właśnie na etapie studium wykonalności, a drugi interkonektor z Niemcami może posłużyć do odbioru gazu z Nordstreamu.
Szkoda mojego czasu na jakieś szcześciopunkty. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Szkoda że masz czas na wypisywanie takich nonsensów: "w tym momencie rząd powinien negocjować z Gazpromem możliwość pozyskiwania gazu z rurociągu północnego przez interkonektory" |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nowy sondaż TNS daje PO tylko 2% przewagę nad PiS (27 do 25). Tendencja jest stała i moim zdaniem to jest własnie ten moment
. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Faktycznie na kropeczkę nie spojrzałem, szukałem rury do Danii. Co do fazy studyjnej to w takiej samej fazie jest połączenie polsko-litweskie co polsko-słowackie tylko to drugie jest ze 2 miesiące do przodu jak nie lepiej. Oba projekty sądzę, że zostaną jednak uwalone, gdyż ani Litwa, ani Słowacja nie są chętne na wyłożenie jakiejkolwiek kasy, a UE też nie będzie skora do finansowania kolejnego projektu.
Takim samym nonsensem co negocjowanie udziału w gazie z Nordstreamu jest liczenie na drogi gaz LNG ściągany przez gazoport, czy na gaz łupkowy, który jest obecnie sci-fi. Liczenie na projekty, które będą efektywne za lat xx w zetknięciu z dosyć optymistycznymi prognozami, z których wynika, że do 2022 zużycie gazu w Polsce skoczy z 14 do 18 mld m3 to jest wyłącznie kuszenie losu.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.04.2012 o godz. 16:58.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jeśli chodz o Twoje opinie na temat realizacji połączeń z Litwą czy Słowacją to wybacz ale... Na chwile obecną cena gazu na giełdach jest niższa niż to co płacimy Gazpromowi (i to dużo niższa). Nawet jednak gdyby miało się to zmienić (co jest bardzo mało prawdopodobne) to warto wybudować terminal chociażby po to aby mieć w negocjacjach bata na Gazprom. Oczywista oczywistość. To samo z łupkami: można sobie siedziec przed kompem i mędrkowac jakie to sci-fi ale kompletną głupotą byłoby kupowanie "na zapas" gazu w Rosji (i inwestowanie w infrastrukturę) zanim nie sprawdzi się ile w łupkach jest sci a ile fi. A pomysł że mielibyśmy kupować gaz poprzez Nord a nie Jamał to już zupełna bzdura. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Przecież wystarczy, abyś wpisał: "Polska + Słowacja + Interkonektor" i wybrał wyniki z ostatniego czasu, aby się dokształcić. To samo możesz zobaczyć dla Litwy, aby się dowiedzieć, czemu ten projekt może być uwalony. Ja tam za rączkę nie będę nikogo prowadził.
To samo tyczy się gazu łupkowego i gazoportu. Nikt, a bynajmniej ja nie mam zastrzeżeń do tego, że takie inwestycje/poszukiwania mają miejsce, ale opieranie się na tych dwóch tak niepewnych źródłach dostaw gazu w obecnej chwili wydaje się być delikatnie mówiąc naiwnie, żeby nie powiedzieć bezmyślne. A co to za moment dla PiS-u? Chcą się w końcu zbliżyć do 30%, czy może do 20% jeśli Ziober będzie przez całe wakacje ciągnięty za uszy do góry
Ostatnio edytowane przez emj10 : 26.04.2012 o godz. 17:18.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Drozd : 26.04.2012 o godz. 20:58.
![]()
Hej Nasz TS !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Bezmyślne jest szukanie gazu łupkowego i budowa terminala a sensowne ma być podłączenie sie do Nordu |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Hehe. Powinniśmy już kończyć
![]() Mimo wszystko życzę udanego wypoczynku majowego.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 27.04.2012 o godz. 08:30.
|
|
|