The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Drozd
Senior Member

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.04.2012, 09:53
Cytat:
Przy okazji wyszło na jaw, że 374 środki ochrony roślin - w tym podejrzane o szkodzenie pszczołom neonikotynoidy - mogły zostać dopuszczone do użytku w Polsce bez podstawy prawnej. Ministerstwo Rolnictwa nie opracowało bowiem na czas aktów wykonawczych do Ustawy o ochronie roślin, zmienionej na mocy unijnej dyrektywy. A bez ocen i raportów nie można dopuścić do używania żadnego produktu.

Tadeusz Kasztelan żąda też ujawnienia badań, z których - jak twierdzi minister - wynikać ma, iż dopuszczone środki "właściwie stosowane" nie szkodzą pszczołom. Badania dostarczyli producenci, a bartnicy chcą je dać do analizy niezależnym instytucjom. Tymczasem minister twierdzi, że badania są własnością koncernów i nie mogą być ujawnione ani przekazane pszczelarzom
http://finanse.wp.pl/kat,104128,titl...wiadomosc.html

Czy to wymaga komentarza?
Hej Nasz TS !!
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 23.04.2012, 18:02
http://www.ekonomia24.pl/artykul/706...awieszone.html

Cytat:
Większość projektów informatycznych dotowanych z „Innowacyjnej gospodarki" jest realizowana niezgodnie z przepisami. W efekcie Bruksela postanowiła wstrzymać nam wypłaty środków na te projekty
– To przysłowiowa „stajnia Augiasza", w której wszystko jest postawione na głowie – mówi Boni. – Brakuje koordynacji, synergii projektów i ich kompatybilności co wynika też m.in. z tego, że koncerny informatyczne traktują Polskę w sposób neokolonialny - zżyma się Boni zapowiadając wielkie porządki.

Dopisałbym że sprzątają burdel po poprzednim rządzie ale byłoby to za bardzo złośliwe
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 24.04.2012, 18:36
Jeśli ktoś z Was miał wątpliwości co do stwierdzeń o likwidacji Historii w szkołach średnich po tzw. "reformie" (wprowadzanej ministerialnym rozporządzeniem) radzę zapoznać się z tekstem poniższego linka. Artykuł opisujący jeden z podręczników nowego przedmiotu

http://wpolityce.pl/wydarzenia/27279...-przemilczenia

I coś co mnie (przez łzy) rozbawiło:

"[...] W rubryce "Znaki czasu" poza skróconą historią "Gazety Wyborczej" znajdujemy dwa zadania dla uczniów:
1. Przedstaw rolę "Gazety Wyborczej" i jej znaczenie dla społeczeństwa polskiego w okresie poprzedzającym wybory kontraktowe do parlamentu w 1989 roku.
2. Scharakteryzuj rolę "Gazety Wyborczej" od dziennika solidarnościowej opozycji do najbardziej poczytnej, atrakcyjnej dla szerokiej publiczności polskiej gazety. [...]"
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 25.04.2012, 08:21
http://janpinski.nowyekran.pl/post/6...zgledu-na-plec

Mam wrażenie, że posłowie PiS, którzy głosowali za TL, zaczynają się dopiero orientować czym jest UE, ciekawe czy pomysł "UE plus zero" znowu będzie składnikiem kolejnego programu wyborczego PiSu - obawiam się, że tak. Co do PO - to już nawet nie ma co komentować.
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 25.04.2012, 09:34
cpc napisał(a):Wyświetl post
http://janpinski.nowyekran.pl/post/6...zgledu-na-plec

Mam wrażenie, że posłowie PiS, którzy głosowali za TL, zaczynają się dopiero orientować czym jest UE, ciekawe czy pomysł "UE plus zero" znowu będzie składnikiem kolejnego programu wyborczego PiSu - obawiam się, że tak. Co do PO - to już nawet nie ma co komentować.
Nie odnosząc się do meritum coś na temat "Nowego Ekranu" prosto z GPC:
http://wzzw.wordpress.com/2012/02/24...-znow-w-akcji/
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 25.04.2012 o godz. 09:40.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 25.04.2012, 09:49
GPC jak zwykle ma zapłon, choć tym razem raczej nie napisali paszkwila. Gro tych rzeczy jest wiadomych od blisko roku.
http://wislakrakow.com/forum/showpos...ostcount=13812
wislak68
Senior Member

Stary 25.04.2012, 10:15
emj10 napisał(a):Wyświetl post
GPC jak zwykle ma zapłon, choć tym razem raczej nie napisali paszkwila. Gro tych rzeczy jest wiadomych od blisko roku.
http://wislakrakow.com/forum/showpos...ostcount=13812
Jak rozumiem artykuł GPC ma mniejszą wage gatunkową bo został opublikowany już po informacji podanej na tym forum przez kolegę emj10 . Niech Ci będzie. Z mojego puktu widzenia istsotne jest to że informacje podane przez Targalskiego potwierdzają również inne media.
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 25.04.2012, 10:25
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Jeśli ktoś z Was miał wątpliwości co do stwierdzeń o likwidacji Historii w szkołach średnich po tzw. "reformie" (wprowadzanej ministerialnym rozporządzeniem) radzę zapoznać się z tekstem poniższego linka. Artykuł opisujący jeden z podręczników nowego przedmiotu

http://wpolityce.pl/wydarzenia/27279...-przemilczenia

I coś co mnie (przez łzy) rozbawiło:

"[...] W rubryce "Znaki czasu" poza skróconą historią "Gazety Wyborczej" znajdujemy dwa zadania dla uczniów:
1. Przedstaw rolę "Gazety Wyborczej" i jej znaczenie dla społeczeństwa polskiego w okresie poprzedzającym wybory kontraktowe do parlamentu w 1989 roku.
2. Scharakteryzuj rolę "Gazety Wyborczej" od dziennika solidarnościowej opozycji do najbardziej poczytnej, atrakcyjnej dla szerokiej publiczności polskiej gazety. [...]"
No dobra masz pytania o GW bywa. Ale powiedz mi na jakiej podstawie powinno się pisac w podręczniku, że Wałęsa był agentem? Proszę przedstaw dowody na to, że współpracował. Albo jeszcze dowody na to, że sprawcami zamachu w Moskwie było FSB. Bo z tego co wiem Martyna pisze o tym tylko i wyłącznie na zasadzie pomówień. Na tej samej zasadzie mogę twierdzic, że Macierewicz współpracował bezpośrednio z GRU, ba jest nawet ich agentem, albo mogę powiedziec, że Tusk jest marionetką CSI albo jeszcze lepiej Mosadu ...
myślisz, że podręczniki do historii powinny opierac się na pomówieniach ?
Moje zastrzeżenie do tego podręcznika jest tylko takie, że mogliby przemilczec Wyborczą.
emj10
Senior Member

Stary 25.04.2012, 10:34
Artykuł ma małą wagę gatunkową, bo został umieszczony w periodyku GPC, który dobrze sprawdza się jako podpałka, albo w toalecie. Pali się lepiej niż GW.
wislak68
Senior Member

Stary 25.04.2012, 11:48
Artykuł ma małą wagę gatunkową, bo został umieszczony w periodyku GPC, który dobrze sprawdza się jako podpałka, albo w toalecie. Pali się lepiej niż GW.
No to mogłeś dać wyraz swojej frustracji i spuścić z siebie nadmiar złości. Życzę miłego dnia.
PS: Czyli Twoim zdaniem "Nowy Ekran" jest w końcu związany z WSI czy nie
wislak68
Senior Member

Stary 25.04.2012, 11:58
cfa napisał(a):Wyświetl post
No dobra masz pytania o GW bywa. Ale powiedz mi na jakiej podstawie powinno się pisac w podręczniku, że Wałęsa był agentem? Proszę przedstaw dowody na to, że współpracował.
Nie wnikając w dyskusję o nauce historii w szkołach chciałbym tylko zwrócic uwagę że akurat wyboldowana teza jest udowodniona. Nawet rzeczony potwierdza że deklarację TW podpisał (po czym kilka lat później zerwał współpracę). Problemem jest interpretacja tego faktu. TW "Bolek" twierdzi że był to z jego strony "podstęp" aby móc skuteczniej walczyć z komuną, historycy z IPN dowodzą że raczej nic na to nie wskazuje i był o raczej wyraz strachu/oportunizmu/niewiedzy (jak dla mnie w pełni zrozumiałej) osoby w tamtym okresie zaszczutej. I gdyby to ode mnie zależało przedstawiłbym to w podręczniku właśnie w ten sposób. Decyzje na temat interpretacji tego faktu pozostawiłbym samym uczniom.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 25.04.2012 o godz. 12:00.
emj10
Senior Member

Stary 25.04.2012, 12:09
Złości? Przecież to wyraz szacunku i miłości do ferajny Sakiewicza
Oczywiście, że NE to wsiowskiego dzieło, a było o tym wiadomo od pierwszych dni po powstaniu.
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 25.04.2012, 13:00
Coś na rozładowanie emocji:
Jest taki piękny dzień, nie ma co się denerwować
http://www.wykop.pl/ramka/1108017/behawioryzm/

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 25.04.2012, 13:12
No dobra masz pytania o GW bywa. Ale powiedz mi na jakiej podstawie powinno się pisac w podręczniku, że Wałęsa był agentem? Proszę przedstaw dowody na to, że współpracował.
Poproś posłow PO niech Ci pokażą jego teczkę. POdobno jest w Sejmie w archiwum. Zwrócił sie już o nią poseł PiS :
Cytat:
PiS domaga się ujawnienia dokumentów archiwalnych tak zwanej komisji Jerzego Ciemniewskiego, zanim zostaną one przekazane do Instytutu Pamięci Narodowej.

Obecnie przedstawiciele Instytutu ze stosownymi certyfikatami dostępu do informacji zapoznają się z tymi materiałami w Sejmie.

Miesiąc temu szef Kancelarii Sejmu powołał komisję do przeprowadzenia przeglądu dokumentów i oceny czy spełniają one ustawowe przesłanki ochrony, zgodnie z ustawą o ochronie informacji niejawnych. W skład komisji wchodzą: naczelnik Archiwum Sejmu, wicedyrektor Biura Prawnego i Spraw Pracowniczych oraz Pełnomocnik ds. ochrony informacji niejawnych.

O dostęp do dokumentów zwracano się do Kancelarii Sejmu cztery razy. Wystąpił o to IPN, TVP Info, redakcja "Polityki" oraz poseł PiS Marek Opioła z sejmowej komisji do spraw służb specjalnych. Akta komisji Ciemniewskiego zostały utajnione na wniosek członków tej komisji.

Donosy współpracownika "Bolka"?

Zdaniem Antoniego Macierewicza, który wystąpił w tej sprawie na konferencji w Sejmie materiały zawierają prawdopodobnie donosy tajnego współpracownika o pseudonimie "Bolek". Poseł PiS uważa, że materiały komisji Ciemniewskiego są jawne i nie ma żadnych przeszkód prawnych by nie mogły być udostępnione posłom i opinii publicznej.

Antoni Macierewicz wyraził nadzieję, że tym razem przy wykorzystaniu jakichś "działań administracyjnych" nie doszło do zniszczenia dokumentów i, że akta tajnego współpracownika "Bolka" znajdą się w tym, co zostanie przekazane do IPN. - A nie ścinki z Trybuny Ludu jak się to zdarzyło się gdy były one w dyspozycji pana prezydenta Lecha Wałęsy - dodał poseł PiS.

Poseł PiS Marek Opioła powiedział, że dotąd nie doczekał się odpowiedzi na swój wniosek z 26 stycznia o zapoznanie się z dokumentami komisji posła Ciemniewskiego. Poseł złożył skargę na szefa Kancelarii Sejmu do marszałek Ewy Kopacz, do wiadomości szefa komisji regulaminowej

Sa też złożone zeznania jego oficerów prowadzacych, o koleżankach i kolegach z opozycji , którzy się zorientowali kim jest już nawet nie wspominam. Ostatnio w programie TVP 3 wypowiadał się o Bolku znany opozycjonista, twórca Wolnych Związków Zawodowych na Wybrzeżu - Wyszykowski, który powiedział, że w scenariuszu kręconego przez Waydę gniota bedzie scena, w której Bolek mówi o nie rzucaniu kamieniami we władzę tylko o zbudowaniu z tych kamieni pomnika poświęconego poległym stoczniowcom.
Kuriosum tej sytuacji polega na tym, że w rzeczywistości taka sytuacja miała miejsce ale bohaterem tej sceny był inny stoczniowiec na, którego właśnie Bolek złozył w tej sprawie donos do milicji.
Jednmym słowem bedzie kabaret z tego filmu. Zamiast Anny Walentynowicz bedzie ...Krzywonos . Same Geremki, Mazowieckie, Michniki i ich przydupasy.
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 25.04.2012, 13:31
Polecam, fajnie został zmiażdzony pan Redaktor z Polsatu: )
http://wpolityce.pl/wydarzenia/27350...l-sie-opanowac

(Oglądać, bo pewnie zablokują)
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 25.04.2012 o godz. 13:45.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
wislak68
Senior Member

Stary 25.04.2012, 14:38
Oczywiście, że NE to wsiowskiego dzieło, a było o tym wiadomo od pierwszych dni po powstaniu.
No to mnie uspokoiłeś. Bo byłem przekonany że skoro GPC tak pisze to musi to być kłamstwo.
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 25.04.2012, 15:35
Cytat:
- Były szef policji generał Marek Papała zginął w wyniku napadu rabunkowego - poinformowali przedstawiciele policji i prokuratury.[...]Według insp. Marka Dyjasza osoby podejrzane w tej sprawie wywodzą się ze znanej w latach 90. grupy złodziei luksusowych i dobrze zabezpieczonych samochodów, które kradli w stolicy, na Mazowszu i w Wielkopolsce.
pukneli go w luksusowym daewoo espero. Nosz ....a, mogli sie lepiej postarać z tą ściemą.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 25.04.2012, 16:11
Szpen napisał(a):Wyświetl post
pukneli go w luksusowym daewoo espero. Nosz ....a, mogli sie lepiej postarać z tą ściemą.
Wiadomo przecież, że Daewoo Espero to luksusowa limuzyna, na kradzież której chodzi się z bronią i w razie oporu, dla takiego cacka warto nawet zabić!

Co za bzdury.. złodzieje samochodów z bronią... i jeszcze kradzież samochodu komendanta z policjantem w środku... któs chyba stwierdził, że sprawę trzeba zamieść pod dywan i wsadzić za to niewinnych ludzi - jak u Łukaszenki.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 25.04.2012 o godz. 16:19.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 25.04.2012, 17:51
No dobra masz pytania o GW bywa. Ale powiedz mi na jakiej podstawie powinno się pisac w podręczniku, że Wałęsa był agentem? Proszę przedstaw dowody na to, że współpracował. Albo jeszcze dowody na to, że sprawcami zamachu w Moskwie było FSB. Bo z tego co wiem Martyna pisze o tym tylko i wyłącznie na zasadzie pomówień. Na tej samej zasadzie mogę twierdzic, że Macierewicz współpracował bezpośrednio z GRU, ba jest nawet ich agentem, albo mogę powiedziec, że Tusk jest marionetką CSI albo jeszcze lepiej Mosadu ...
myślisz, że podręczniki do historii powinny opierac się na pomówieniach ?
Moje zastrzeżenie do tego podręcznika jest tylko takie, że mogliby przemilczec Wyborczą.
Cfa
fakty i dokumenty n/t współpracy Lecha Wałęsy jako tw. "Bolka" ze Służbą Bezpieczeństwa w latach 1970-1976 (przy czym okres aktywnej współpracy to XII 1970-1974) znajdziesz w książce Cenckiewicza i Gontarczyka, której jak dotąd żaden historyk nie podważył. Próbował A. Friszke w artykule zamieszczonym w Wybiórczej, ale po pierwsze bez powodzenia po drugie trudno publicystyczny artykuł określić mianem naukowej recenzji/polemiki. Głównym zarzutem Friszkego było rzekome oparcie się autorów w całości o dokumentację SB. Zarzut obalony przez Gontarczyka podczas bezpośredniej rozmowy z Friszkem w studiu jednej z TV.
W aneksie książki znajdują się fotokopie dokumentów.
To jeżeli chodzi o dowody. Poszlak wskazujących na to współpracę jest cała masa. Od wciąż zmienianych wersji wydarzeń przez samego Lecha Wałęsę, przez jego przyznanie się w 1979 r. przed działaczami WZZ (poniżej link do artykułu o taśmie na której zostało to nagrane)
http://www.rp.pl/artykul/153558.html
poprzez ochronę SB jaką wobec niego stosowała określając go mianem umiarkowanego w okresie legalnej działalności NSZZ "Solidarność" 1980-1981, co sam widziałem czyniąc kwerendę do swojej pracy (tzw. umiarkowani działacze byli "chronieni" przez SB przed wpływem tzw. "radykałów", których próbowano kompromitować podrzucając jakieś prawdziwe bądź spreparowane materiały. Przy czym zaznaczam nie preparowano dokumentacji wewnętrznej SB, chodzi mi tutaj o materiały mające świadczyć np. o tym, że dany działacz miał zdefraudować związkowe pieniądze, że jest .....arzem, alkoholikiem, chorym psychicznie etc.), wreszcie przez "nocną zmianę", otoczenie się Wałęsy - już jako Prezydenta - SB-ekami którzy wcześniej go inwigilowali vel chronili, "wypożyczenie" i kradzież materiałów UOP.
Jest tego cała masa. Ta sprawa wraca w tym temacie jak bumerang, była już tutaj poruszana co najmniej kilkakrotnie. Jeżeli masz czas to poprzeglądaj sobie pierwsze strony tematu. A najlepiej przeczytaj książkę Gontarczyka i Cenckiewicz "SB a Lech Wałęsa. Przyczynek do biografii".

Jeśli zaś chodzi o zamachy w wyniku, których Putin rozpoczął II wojnę czeczeńską to polecam książkę Felsztyńskiego i Litwinienki pt. "Wysadzić Rosję", bądź Felsztyńskiego i Pribiłowskiego "Korporacja Zabójców. Rosja, KGB i prezydent Putin" a tak na szybko
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zamachy_bombowe_na_budynki_mieszkalne_w_Rosji_%281 999%29
wiem to tylko Wikipedia.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 25.04.2012 o godz. 17:57.
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 25.04.2012, 19:47
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Nie odnosząc się do meritum coś na temat "Nowego Ekranu" prosto z GPC:
http://wzzw.wordpress.com/2012/02/24...-znow-w-akcji/
Dzięki za linka, ciekawa sprawa chociaż NE jest ogólnie niezłym portalem i w 100% anty-PO.
---------
Podobno zatrzymali tych kolesi od deełu, myślę, że do 3 miesięcy powinni się powiesić w celach z monitoringiem 24h na dobę. Oczywiście z powodu wyrzutów sumienia, to chyba jasne.
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 25.04.2012, 19:49
Szpen napisał(a):Wyświetl post
Nie wierzę własnym oczom. Nawet Szpenio zaczyna mysleć i nie wierzy PO-wskiemu wymiarowi tzw. "sprawiedliwości"
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 25.04.2012, 19:53
Podobno zatrzymali tych kolesi od deełu, myślę, że do 3 miesięcy powinni się powiesić w celach z monitoringiem 24h na dobę. Oczywiście z powodu wyrzutów sumienia, to chyba jasne.
Dużo tez sie dzieje ws. Olewników. Ciekawe te przyśpieszenie w tzw. "głosnych" sledztwach. Pewnie sie wnet okaże, że Olewnika zamordowała jego siostra wraz z ojcem.
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 25.04.2012, 20:07
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Nie wierzę własnym oczom. Nawet Szpenio zaczyna mysleć i nie wierzy PO-wskiemu wymiarowi tzw. "sprawiedliwości"
Zgodnie z doktryną winne jest PO ,cokolwiek by się nie stało ,czy byłby to wypadek lotniczy ,czy śmierć generała w 1998 roku i śledztwo prowadzone przynajmniej 9 lat do czasu kiedy PO objeło rzady i można by sie ewentualnie do nich o coś doczepić . Po prostu winne jest PO ( lemingi)
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 25.04.2012, 20:10
Ostatnio w URze byl artykul o sledztwie w sprawie Papaly. Beka z "przelomow" itd.
Tak sie zastanawiam czy ktos sobie nie zrobil wrecz nawet z nich jaj z tymi dzisiejszymi rewelacjami.
WISŁA PANY !!
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 25.04.2012, 20:50
Cytat:
Złodzieje próbują ukraść jedno, drugie, trzecie auto, ale zostają spłoszeni przez mieszkańców osiedla. W końcu złodzieje spostrzegają luksusowe Daewoo Espero którym przyjechał Papała. Ten stawia opór szarpią się i przypadkowo go zabijają
TVN24

Jakież to szczęście, że złodzieje nie urządzili masakry osiedla, które ich płoszyło.

Latkowski mówi, że to miało być ujawnione w środku zeszłego roku.
emj10
Senior Member

Stary 25.04.2012, 22:05
Wspólna polityka energetyczna UE właśnie umarła. Orban właśnie powiedział NIE dla Nabucco, gdyż wybiera rosyjski Southstream. Tylko my jak ci ostatni idioci pozostaniemy bez niczego.
http://biznes.gazetaprawna.pl/artyku..._gazociag.html

Cytat:
Projekt budowy gazociągu Nabucco, który ma przesyłać surowiec z rejonu Morza Kaspijskiego do Europy, został „czasowo podważony” przez Węgry, które stawiają teraz na konkurencyjną magistralę planowaną przez rosyjski Gazprom – pisze agencja Bloomberg.

Jak potwierdził wczoraj w Brukseli premier Węgier Victor Orban, spółka Mol, największa firma tego kraju według kapitalizacji rynkowej, wycofuje się z projektu Nabucco szacowanego na 7,9 mld euro.
Nabucco jest wspólnym przedsięwzięciem z udziałem węgierskiego Mola, niemieckiego koncernu RWE, austriackiej firmy OMV, Bulgargazu, rumuńskiego Transgazu i tureckiej spółki Boru Hatlari ile Petrol Tasima. Projekt wspierany przez Unię Europejską opóźnia się z powodu niepewnych dostaw surowca. Może on zostać okrojony i podłączony do tureckiej magistrali Trans-Anatolia Pipeline, znanej jako Tanap, zbliżając się tylko do południowej granicy Unii Europejskiej – powiedział jeszcze w marcu dyrektor zarządzający Nabucco, Reinhard Mitschek.
„Ponieważ Mol i Węgry spełniają funkcję tranzytową z powodu geograficznego położenia, dlatego wycofanie się Mola byłoby potężnym ciosem w Nabucco” – ocenia Philips Chladek, analityk rynku naftowego i gazowego w Bloomberg Industries w Londynie.

Oświadczenie Orbana pojawiło się w niespełna tydzień po spotkaniu szefa węgierskiego rządu i dyrektora wykonawczego Gazpromu, Aleksieja Millera w Budapeszcie, gdzie omawiano projekt rosyjskiego gazociągu South Stream, który – według relacji Gazpromu – „zgadza się ze strategicznymi interesami” obu krajów.
„Chcielibyśmy aby South Stream miał powiązanie z terytorium Węgier. Byłoby znacznie lepiej, gdyby przebiegał on przez kraj niż go omijał” – powiedział wczoraj Orban w Brukseli.
Mol nie zaaprobował budżetu Nabucco na 2012 rok „ze względu na niepewność kosztów i źródeł dostaw gazu oraz fakt, że z uwagi na obecną strukturę i formę zarządzania projekt Nabucco nie jest pewny” – głosi dzisiejszy komunikat węgierskiego Mola – „Wierzymy w koncepcję Południowego Korytarza, do którego mógłby zostać włączony zmieniony projekt Nabucco”.

Nabucco „nie ma potwierdzenia”, że Mol opuszcza grupę – oświadczył wczoraj Christian Dolezal, rzecznik Nabucco.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 25.04.2012, 22:37
Cytat:
W oficjalnym komunikacie konsorcjum Nabucco błyskawicznie zareagowało na pojawiające się informacje o możliwości wycofania się z projektu węgierskiego MOL.

W informacji spółki możemy przeczytać, ,,że nie ma żadnych realnych przesłanek, aby sądzić, że Węgry i spółka energetyczna MOL zrezygnuje z partycypowania przy projekcie gazociągu Nabucco.”
Mam nadzieję , że to tylko gra Orbana wobec KE w kontekście prowadzonej na tej linii rozgrywki.
Jeżeli nie , to wystarczy za cały komentarz do federacji międzymorza
Ostatnio edytowane przez Mareq : 25.04.2012 o godz. 22:43.
wislak68
Senior Member

Stary 25.04.2012, 23:45
Dzięki za linka, ciekawa sprawa chociaż NE jest ogólnie niezłym portalem i w 100% anty-PO.
Nie ma sprawy. Nie przesądzając o korzeniach NE (niech każdy wyrobi sobie swoje zdanie), czytając ten portal zawsze warto mieć w tyle głowy informację o tych zarzutach.
wislak68
Senior Member

Stary 25.04.2012, 23:47
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Zgodnie z doktryną winne jest PO ,cokolwiek by się nie stało ,czy byłby to wypadek lotniczy ,czy śmierć generała w 1998 roku i śledztwo prowadzone przynajmniej 9 lat do czasu kiedy PO objeło rzady i można by sie ewentualnie do nich o coś doczepić . Po prostu winne jest PO ( lemingi)
Jak widać As ewoluuje wolniej niż Szpenio . Trzeba mu wiecej czasu.
wislak68
Senior Member

Stary 26.04.2012, 00:08
Wspólna polityka energetyczna UE właśnie umarła. Orban właśnie powiedział NIE dla Nabucco, gdyż wybiera rosyjski Southstream. Tylko my jak ci ostatni idioci pozostaniemy bez niczego.
http://biznes.gazetaprawna.pl/artyku..._gazociag.html
Ciekawa informacja. Z mojej strony parę uwag:
1. Zgadzam się z Marqiem że w dużej części jest to gra Orbana. Oprócz próby nacisku na KE mamy chyba też do czynienia z docisnięciem samego Nabucco (swoją drogą dla kogoś kto śledzi historię tego projektu dokładniej to słowo kompromitacja wydaje się być eufemizmem) i prawdopodobnie wyrównania rachunków z Austriakami i OMV.
2. Z polskiego punktu widzenia Nabucco nie wpływa bezpśrednio na nasze bezpieczeństwo energetyczne (nie planowano żadnych dostaw gazu z tego gazociągu do Polski). Wpływa natomiast pośrednio zwiekszając źródła dostaw surowca do Europy.
3. Wegrzy nie są uzależnieni od gazu z Rosji. Mają podłączenie do terminali na Adriatyku. Zatem z ich punktu widzenia możliwość puszczenia przez kraj gazociągu rosyjskiego to czysta korzyść: niedość że zarobią na tranzycie to dodatkowo dywersyfikują sobie źródła dostaw. Czysty biznes. I chyba trudno byłoby z niego zrezygnować stawiając na pierwszym miejscu "solidarność europejską", szczególnie w kontekście tego w jaki sposób KE traktuje ich w obecnym kryzysie. Rozumiem Orbana.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 26.04.2012 o godz. 00:22.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów