|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 03.04.2012 o godz. 10:52.
![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Jeszcze co do kretyńskiego apelu o bojkot kas samoobsługowych:
http://www.koliber.org/dzialmedia/25...i-o-bojkot-kas Wyjęli mi to z ust dosłownie ![]() ![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
czy Ty przeczytałeś chociaż co ja napisałem, czy zatrzymałeś się na pierwszym zdaniu zaczynający się - Głupota? Bo coś mi się wydaje, że nie. Zdejmij klapki na oczach i staraj sie wysłuchać innych. Napisałem wyraźnie, kasa samoobsługowa kasą, ale trzeba zlikwidować umowy śmieciowe na których pracują kasierzy, tak, aby markety za nich odprowadzały składki. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Widac że w życiu firmy nie prowadziłeś. Zlikwidują umowy śmieciowe to duża częśc ludzi będzie pracować na czarno albo pójdzie na bezrobocie. Powodem ich wykorzystywania przez pracodawców są tylko i wyłącznie koszty pracy - jak teraz na umowę o dzieło ktoś ma 1200 zł to na stała umowę dostanie na rękę 902,49 - reszta pójdzie na ZUS bo pracodawca nie dopłaci mu ze swojej kieszeni, jak ma ktoś umowę zlecenie to i tak nieźle bo przy przejściu na u.stałą pracodawca obetnie pracownikowi koszty badań zdrowotnych i bhp o ile nie zwolni (w przypadku części kobiet to więcej niz pewne z uwagi na możliwe urlopy macierzyńskie czy wychowacze a pracodawców zwykle - choć nie zawsze-na to nie stać ).Reasumując pracodawca nie dołoży ze swojej kieszeni- albo obetnie kasę, albo zwolni, albo zostanie praca na czarno-nikt go nie zmusi do innej praktyki- tyle w temacie. Kto myśli inaczej jest dla mnie kosmitą ![]()
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
i tu byś się zdziwił, bo takową posiadam
![]() co do meritum, to zgadzam się co do szarej strefy i zwolnień. Pewnie tak byłoby na początku. Ale od czego są regulacje? Dziś minimalna pensja to 1500 zł brutto, co daje 1100 zl z hakiem. W biedronce dają 2100 na początek plus socjal typu bony (warto wejść i samemu sprawdzić, w prawie każdej wiszą ogłoszenia). Markety jak najbardziej trzeba zmusić do takich umów. Da się to zrobić przepisami. Dziwię się co piszesz, przecież PiSowcy często mówią o kasacji umów śmieciowych ... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wątpię żeby była możliwość zmuszenia do tego tylko markety a inne przedsiębiorstwa nie. p.s.Przepraszam bardzo jakbyś czytał dokładnie to co nieraz pisałem to byś wiedział że z przynajmniej kilkoma pomysłami PIS-u się nie zgadzam i nie czuję się zobowiazany popierać każdej ich propozycji - głównie gospodarczej. W kwestiach gospodarczych prawie w każdej partii można znaleźć coś ciekawego -likwidacja KRUSu w planach PO czy okresów składkowych do emerytury w SLD (inne pytanie czy wierzę że to by zrealizowali) ) .Był czas że głosowałem na Rokitę czy na Korwina-nawiasem mówiąc. Natomiast nie widzę obecnie alternatywy dla PISu w kwestiach światopogladowych,kulturowych,polityki zagranicznej, szkolnictwa czy obronności ![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Rosjanie poprosili o pomoc w badaniu przyczyn katastrofy samolotu ATR-72
"Rosjanie poprosili ekspertów z Francji i Wielkiej Brytanii o pomoc w zbadaniu wypadku samolotu ATR, który rozbił się pobliżu Tiumenia. "Rzeczpospolita" zauważa, że Międzypaństwowy Komitet Lotniczy, który badał też przyczyny katastrofy smoleńskiej nie zdecydował się na podobny krok w przypadku katastrofy TU-154 Choć w katastrofie zginęli wyłącznie obywatele Rosji, do prac zaproszono zagranicznych ekspertów. MAK przekazał, że do czynności tych zostaną włączeni specjaliści z Francji, czyli kraju producenta ATR-72, Kanady, gdzie wytworzono silniki i Wielkiej Brytanii, gdzie zarejestrowano maszynę. wyprodukowały samolot ATR-72, który się rozbił. MAK wyjaśnia, że tupolew, który rozbił się pod Smoleńskiem, został wyprodukowany w ZSRR, a więc na terytorium państw, które są członkami MAK. Postawą MAK zdziwiony jest Antoni Macierewicz, szef zespołu parlamentarnego badającego katastrofę. Poseł zwraca uwagę, że w tupolewie, który rozbił się 10 kwietnia 2010 nieopodal lotniska w Smoleńsku, cała awionika, podobnie jak inne elementy, była produkcji amerykańskiej. Poseł Macierewicz mówi, że Rosjanie nigdy nie poprosili Stanów Zjednoczonych o pomoc w badaniu katastrofy." W sumie po co mieli kogokolwiek prosić, w końcu od początku wszyscy wiedzieli że "katastrofę spowodowali piloci, którzy zeszli we mgle poniżej 100 metrów. Do ustalenia pozostaje kto ich do tego skłonił"... ![]() http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,tit...l?ticaid=1e353
Ostatnio edytowane przez TWSD Guard : 04.04.2012 o godz. 00:36.
![]()
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Rosyjski Gazprom krytykuje projekt ustawy Prawo gazowe, bo obawia się, że jeśli dokument wejdzie w życie, to straci kontrolę nad odcinkiem gazociągu jamalskiego, którym śle gaz do Niemiec przez Polskę.
Gazprom oczekuje, że właściciel polskiego odcinka tego rurociągu - spółka EuRoPol Gaz – zostanie wyłączona z zakresu obowiązywania ustawy,gdyż jest podmiotem o szczególnym statusie, określonym przez polsko-rosyjskie międzyrządowe porozumienie gazowe z 1993 r. Nie ma mowy o wyłączeniu tego rurociągu lub spółki EuRoPol Gaz spod nowego Prawa Gazowego- powiedział poseł PO Andrzej Czerwiński z sejmowej Komisji Gospodarki. Gazprom uczestniczył w konsultacjach, jakie Ministerstwo Gospodarki prowadziło po opracowaniu w grudniu 2011 r. projektu ustawy Prawo gazowe, a w jego imieniu zastrzeżenia i uwagi do dokumentu przesłała pod koniec stycznia kancelaria prawnicza Salans D. Oleszczuk. Główne zarzuty, jakie sformułowała rosyjska firma, dotyczą statusu gazociągu jamalskiego w Polsce. Gazprom jest współudziałowcem spółki EuRoPol Gaz, będącej właścicielem rurociągu, który może rocznie dostarczać ok. 27 mld m sześc. rosyjskiego gazu do Niemiec (pozostałe 3 mld m sześc. odbiera Polska). Operatorem Jamału jest od roku państwowa firma Gaz-System, a nowe Prawo gazowe ma jej status utrzymać, co jest zgodne z unijnym prawem, gwarantującym niezależność operatorów sieci przesyłowej (gazowej i energetycznej) i swobodny do niej dostęp zainteresowanym podmiotom. Gazprom uważa jednak, że niektóre zapisy w projekcie ustawy spowodują, iż EuRopol Gaz praktycznie zostanie pozbawiony prawa własności do gazociągu jamalskiego. W opinii przesłanej do Ministerstwa Gospodarki rosyjska firma powołuje się m.in. na artykuł 54 projektu ustawy udzielający Gaz-Systemowi praw do zarządzanego majątku niemal równoważnych prawu własnościoraz na artykuł 106 pozbawiający EuRoPol Gaz prawa do prowadzenia we własnym imieniu działalności gospodarczej w zakresie przesyłu gazu ziemnego poprzez wprowadzenie konieczności ustalania i stosowania stawek taryfowych wyłącznie przez Gaz-System.Według strony rosyjskiej przyjęcie Prawa gazowego i wdrożenie przez Polskę unijnych przepisów "prowadzi do naruszenia" polsko-rosyjskiego porozumienia międzyrządowego, bo EuRoPol Gaz w rzeczywistości przestałby być właścicielem rurociągu jamalskiego. Gazprom powołuje się na traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, według którego jeśli jakiekolwiek postanowienie prawa unijnego prowadzi do naruszenia praw przyznanych na mocy umowy międzynarodowej zawartej przed przystąpieniem danego państwa do UE, to nie powinno ono znaleźć zastosowania,a zatem Rzeczpospolita Polska nie jest zobligowana do wprowadzenia w życie takiego postanowienia prawa europejskiego. Nie wyobrażam sobie, byśmy bez konsultacji z Komisją Europejską poddali się naciskom strony rosyjskiej, bo ustawę przygotowujemy zgodnie z prawem unijnym i ma ona umożliwić otwarcie rynku gazowego- powiedział poseł Czerwiński. Dodał, że bez swobodnego dostępu do gazociągów przesyłowych nie będzie rynku.- stwierdził. Poseł zapewnił, że jeszcze w tym miesiącu na specjalnym posiedzeniu podkomisja ds. energetyki będzie omawiać zastrzeżenia, jakie zgłosiły do projektu ustawy różne firmy, w tym i Gazprom.Rząd w najbliższych miesiącach ma zająć się projektem ustawy Prawo gazowe, ustawa może wejść w życie w przyszłym roku. Tymczasem – jak informuje rzeczniczka Gaz-Systemu, tranzyt rosyjskiego gazu do Niemiec przez Polskę, wzrósł o 20 proc., ale nasz kraj na tym dodatkowo nie zarobi. W marcu możliwości tranzytu gazu rurociągiem jamalskim do Niemiec były wykorzystywane w 80 procentach, a od niedzieli - są wykorzystywane w pełni- powiedziała Małgorzata Polkowska, rzeczniczka Gaz-Systemu, nadzorującego polski odcinek rurociągu jamalskiego. Jak wynika z opublikowanego przez Gaz-System harmonogramu wykorzystania rurociągu jamalskiego, w maju sytuacja ma być podobna. Całe dostępne na granicy polsko-niemieckiej zdolności gazociągu, wynoszące ponad 90 mln m sześc. na dobę, już są zakontraktowane przez rosyjski koncern. Rok temu, w kwietniu, Gazprom wykorzystywał gazociąg jamalski tylko w 85 proc. do eksportu do Niemiec, w maju w 80 proc., a czerwcu zamówił tylko w 67 proc. mocy. Teraz rosyjski potentat zarezerwował całkowitą moc na Jamale do końca sierpnia. Oprócz tranzytu do Niemiec, który maksymalnie może sięgać 27 mld m sześc. gazu rocznie, rurociągiem jamalskim płynie też rosyjski gaz na potrzeby Polski. Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) rocznie odbiera ok. 3 mld m sześc. gazu. Jednak spółka EuRoPol Gaz, do której należy polski odcinek gazociągu jamalskiego, nie zarobi na dodatkowym tranzycie gazu z Rosji. W normalnym świecie, gdy więcej gazu płynie jakimś gazociągiem, to po prostu jego właściciel więcej zarabia, ale EuRoPol Gaz - zgodnie międzyrządowym porozumieniem - ma z góry ustalony zysk netto, który ma nie przekraczać 21 mln zł rocznie- powiedział ekspert Instytutu Sobieskiego Tomasz Chmal. Jak dodał, firma ta ma bowiem generować przychody, który wystarczą na pokrycie kosztów bieżącej działalności oraz spłatę zobowiązań - kredytów zaciągniętych na budowę rurociągu.Wzrost dostaw Jamałem nastąpił się tuż po tym, jak rosyjski koncern poinformował o zmniejszeniu tranzytu gazu systemem gazociągów ukraińskich. W ostatni piątek szefowie firmy Naftohaz - właściciela rurociągów na Ukrainie - poinformowali, że transport gazu rosyjskiego do Europy spadł o połowę. Początkowo strona ukraińska tłumaczyła ten fakt spadkiem zapotrzebowania w Europie, ale rzecznik Gazpromu Sergiej Kuprianow nie pozostawił żadnych złudzeń. Przyznał, że jego firma zaczyna przekierowywanie znaczącej części dostaw dla Europy z systemu ukraińskiego na inne trasy – gazociąg Nord Stream - z Zatoki fińskiej przez Bałtyk oraz właśnie na rurociąg jamalski. Gazprom jest właścicielem białoruskich gazociągów i głównym udziałowcem Nord Streamu, dlatego to jest dla niego bardziej opłacalne. To dopiero początek- powiedział w piątek rzecznik Gazpromu. Rosyjski koncern, który jest największym producentem gazu na świecie, do tej pory główne dostawy dla Europy (80 proc. eksportu) słał przez Ukrainę. W ubiegłym roku było to 104 mld m sześc. Ale po wybudowaniu rurociągu przez Bałtyk - z zatoki Fińskiej do wybrzeży Niemiec - Gazprom zyskał nową trasę eksportu 27 mld m sześc. gazu rocznie, a gdy odda do użytku jego drugą nitkę, wtedy będzie mógł podwoić dostawy przez Bałtyk do Niemiec. Gdy Gazprom zdecydował się na Nord Stream, było jasne, że Ukraina może przestać być najważniejszym krajem tranzytowym, a rosyjskiemu koncernowi zależy, by móc wpływać na Ukrainę i pokazać, gdzie jest jej miejsce na liście partnerów- dodał Chmal. To klasyczne zastosowanie metody - dziel i rządź. Ale w tle jest też plan przejęcia kontroli nad systemem gazociągów ukraińskich, Gazprom zabiega o to bez skutku od wielu miesięcy– zauważył ekspert. Jego zdaniem, gdyby - tak jak Białoruś - w zamian za obniżenie ceny gazu władze Ukrainy oddały kontrolę nad gazociągami Gazpromowi, to przesył surowca mógłby wzrosnąć. w takiej sytuacji moglibyśmy spodziewać się obniżenia dostaw rurociągiem jamalskim i to pomimo iż w międzyrządowym porozumieniu Rosjanie zobowiązali się do utrzymania tranzytu Jamałem - dodał. Agnieszka Łakoma ![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
Jak znam życie to ostatecznie wszystko będzie PO myśli Rosjan.
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Co do wątku gazowego chodziło oczywiście nie o Polaczka, a Jasińskiego. Podobne gęby.
Przypominam te dwie strony i próby udowadniania czegoś czego nie da się udowodnić przez mojego adwersarza http://wislakrakow.com/forum/showthr...ak#post1199968 |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
A to ja po jego przeczytaniu . Ale rozumiem że chodzi o marketing. Po takiej zachęcie pewnie znajdzie się paru chętnych żeby to przeczytać (strony 502 i 503; post kończący 15068, nie doczekałem sie repliki kolegi). Show must go on
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 06.04.2012 o godz. 02:48.
|
|
|
|
semper fi
Od: 09.2003
Offline |
|
|
Cytat:
8. Sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i inwestować w Polsce ![]()
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
|
|
semper fi
Offline |
|
|
Dokładnie - umowy już nie zmienimy a widać po ostatnich działaniach że na obniżkę też nie ma szans.
Gazprom zaoferował obniżkę ceny gazu dla większości spółek państwowych w całej Europie ... oprócz Polski ![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wiślak68, jak widzisz osoby postronne interpretują to inaczej jak byś sobie życzył. "Pawlak [...] przechandlował dostawy gazu" (również cytat z tematu Smoleńskiego
Jak będzie coś ciekawego to ustosunkuję się po powrocie ze świąt.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 06.04.2012 o godz. 08:55.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
![]() Pomijam, że ta "reklama" jest z moich podatków i pomijam już, że na reklamie za urzędniczki robią wynajęte modelki, które chętnie pomogą wypełnić druk petentowi ![]() Nikt przy zdrowych zmysłach do Polski nie wróci, milion Polaków w wieku produkcyjnym woli płacić brytyjski ZUS niż polski i czy aby to nie jest jeden z powodów braku kasy w (anty)polskim systemie emerytalnym Czekam jeszcze na likwidację umów śmieciowych co szybko spowoduje wzrost bezrobocia do 20%, konieczność wypłaty zasiłków i ucieczkę ludzi do szarej strefy, gdzie nikt oczywiście składek ani podatków płacił nie będzie. Co tu dużo mówić, system jest okay tylko ludzie *uje ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
).2. Drugie primo: osoby postronne interpretują to dokładnie tak jak bym sobie tego życzył. Pisanie o: "próbach udowadniania czegoś czego nie da się udowodnić" tudzieżo " jednoznacznym wyjściu wtedy na moje, a polemika się zakończyła moją victorią" to nic innego niż kolejny dowód na mitomaństwo kolegi z Wołomina .3. Trzecie primo: żeby nie być gołosłownym cytaty: "niech te 20 % więcej za gaz pokryją wyborcy obecnej i poprzedniej koalicji rządowej która nam te "promocje" zafundowała,ja na nich nie głosowałem" (cytat kolegii Ayala inicjujący dyskusję) Akurat to sprawka ministra Jasińskiego z jeszcze wcześniejszego rządu, który przyciśnięty do muru podpisał coś czego nawet nie przeczytał. (Twoja odpowiedź na jego post) "...do głowy by mi nie przyszło aby ktoś myślący (a za takiego Cię uważam) mógł w oparciu o niego(cytowany przez Ciebie artykuł mający być wg Ciebie potwierdzeniem tezy o tym że to minister Jasiński ma być przyczyną podwyżki wynegocjowanej przez Pawlaka) twierdzić że to właśnie przez ministra Jasińskiego płacimy obecnie wyższe niż rynkowe ceny gazu." (I moje zagajenie tematu) "Trudno nie powiązać tej podwyżki cen z renegocjowaną umową z Rosją w sprawie gazu z rurociągu jamalskiego pod koniec 2006 roku". No wybacz ale akurat tego nie wykazałeś. Rozmawialiśmy o negocjacji dwóch różnych kontraktów i z żadnego z załączonych przez Ciebie linków nie wynika że negocjacje Jasińskiego miały wpływ na negocjacje Pawlaka. Wydaje się być wręcz czymś oczywistym że Pawlak negocjował w sytuacji znacznie bardziej korzystnej niż Jasiński (brak deficytu gazowego, perspektywa gazoportu, spadek rynkowej ceny gazu, "ocieplenie" w stosunkach z Rosją, itp.) i wynegocjował warunki znacznie gorsze niż Jasiński. Dodam że aż roi się od spekulacji że zrobił to świadomie po to aby poprawić warunki eksportu produktów żywnościowych do Rosji (co jest w interesie jego elektoratu). W tym kontekście twierdzenie że to: "sprawka ministra Jasińskiego z jeszcze wcześniejszego rządu, który przyciśnięty do muru podpisał coś czego nawet nie przeczytał" trudno ocenić inaczej niż manipulację. Trudno jest mi też traktować w inny sposób opinię że: "Do podwyżki przyznają się przecież nawet ministrowie Woźniak i Naimski co było już wrzucone we wcześniejszych fragmentach". Obaj panowie przyznają się do podwyżki z roku 2006/2007. Wiązanie ich w tym kontekście z obecnymi podwyżkami wynikającymi z "negocjacji Pawlakowych" to czysta manipulacja (której zresztą dopuszcza się na swoim blogu przyciśnięty do ściany Pawlak) i bardzo się dziwię że ktoś w miarę ogarnięty może łapać się na takie schopenhaueryzmy" (a tu moja konkluzja z naszej dyskusji do której nie byłeś łaskaw się odnieść) 4. Cieszy że wreszcie dojrzałeś do tego aby przyznac że Pawlak w ordynarny sposób "przechandlował dostawy gazu". W trakci naszej dyskusji nie miałeś jeszcze (a przynajmniej nie pisałeś o tym) tej pewności. 5. W sprawie umowy gazowej fakty dla rządu PiS wyglądają w ten sposób że: Wydaje się być wręcz czymś oczywistym że Pawlak negocjował w sytuacji znacznie bardziej korzystnej niż Jasiński (brak deficytu gazowego, perspektywa gazoportu, spadek rynkowej ceny gazu, "ocieplenie" w stosunkach z Rosją, itp.) i wynegocjował warunki znacznie gorsze niż Jasiński. Dodam że aż roi się od spekulacji że zrobił to świadomie po to aby poprawić warunki eksportu produktów żywnościowych do Rosji (co jest w interesie jego elektoratu). W tym kontekście twierdzenie że to: "sprawka ministra Jasińskiego z jeszcze wcześniejszego rządu, który przyciśnięty do muru podpisał coś czego nawet nie przeczytał" trudno ocenić inaczej niż manipulację. (przepraszam za powtórny cytat ale on tu akurat pasuje). |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dla zwolenników lansowanej tezy, że w Polsce jest coraz lepiej i z każdym dniem poprawia się dobrobyt jej mieszkańców (nie brakuje tutaj takich) z cyklu "Aby żyło sie lepiej. Wszystkim" odcinek 5986:
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Hehe, widzę, że jednak nie ma na co odpisywać. Mitomaństwa muszę zacząć się uczyć od najlepszego mitomana co zostało już wielokrotnie w tym temacie pokazane. Szczytem szczytów jest wypominanie tego, że nic nie pisałem od Pawlaku jeśli co drugi post był o tym, a specjalnie napisałem w pierwszych komentarzach, że jego tematu nie będę poruszał, bo w mistrzem w rozmywania na pewno nie jestem ja
Także mistrzowi rozmywania i mitomaństwa pozostawię zabawę w swoim własnym świecie. PS. A poza tym ponawiam prośbę o powrót do szkoły i naukę ortografii. Wiem, że jest coś takiego jak dysleksja, ale z tym da się żyć tylko trzeba się trochę postarać.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 06.04.2012 o godz. 14:15.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
tutaj inaczej opisują ... W Polsce jest tanio, ale i tak stać nas na mniej niż innych - informuje "Dziennik Gazeta Prawna". Dziennik porównał ceny w pięciu państwach należących do Unii Europejskiej: Polsce, Czechach, Hiszpanii, Niemczech i Wielkiej Brytanii. Okazuje się, że zdecydowana większość towarów jest u nas tańsza niż na Zachodzie. Koszyk najpopularniejszych artykułów spożywczych i kosmetycznych kosztuje w polskim markecie 147 zł i jest o trzy złote tańszy od czeskiego. Na Wyspach Brytyjskich za podobne towary trzeba zapłacić ponad 250 zł, a w Niemczech powyżej 180 złotych. http://www.rmf24.pl/ekonomia/news-w-...ych,nId,596510 powyższe i tak nie zmienia faktu, że Polsce zajmie jeszcze wiele czasu nim dogonimy Europe zachodnia. Choć pensje rosną, a mediana (nie mylić ze średnią jak gość pokroju Drozda) jest coraz wyższa, to bardzo dużo nam brakuje do szczęscia. Tylko, choćbyśmy srali kamieniami, nie nadgonimy tego szybko, tak już jest zbudowany świat i makroekonomia.
Ostatnio edytowane przez Szpen : 06.04.2012 o godz. 18:55.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
A w jakim to tempie Szpeniu drogi rosną te nasze wynagrodzenia? Jak się ma to wzrostu cen i inflacji? I ta Twoja mediana... wrzucasz wszystkich do jednego wora i liczysz medianę? Tak tylko pytam...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Widzę, że dalej głupa rżniesz. To może odpowiem Ci dopiskiem internauty z tegoż zacytowanego przeze mnie artytułu:
Cytat:
Jeszcze kilka miesięcy takiego wzrostu cen (drozyzny) i wiekszośc towarów pobije te w Niemczech, przy kilkukrotnie niższej pensji w Polsce. Powód: dopisek
Ostatnio edytowane przez Gwiaździsty : 06.04.2012 o godz. 20:09.
|
|
|
|
semper fi
Offline |
||
ja mogę odpowiedzieć: Cytat:
![]() ![]()
|
||
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2004
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Ciekawe zagadnienie, srednia pensja Slowaka jest o jakies 450zl, a Czecha o ponad 800zl wyzsza co daje jakies 25% wiecej. Zatem w rok Czech ma 3 pensje wiecej w porownaniu do Polaka.
![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
ja jebie, a co ja napisałem? chyba wyrażnie napisałem, że Polska jako kraj jest w ciemnej dupie w porównaniu z europa zachodnia i glupota jest porownywac Nas z nimi. Oni nie mieli komuny, nie mieli takiej zapasci jak My. A czym jest poprawa dobrobytu? Tym, że ludzie mają w domu pralki, lodówki, telewizory, zmywarki itd. I to w Polsce ludzie mają, przynajmniej w większości domów. To jest poprawa dobrobytu.
Zeby Wam zobrazowac sytuacje podam przyklad z mojego zycia. Moze wreszcie do Was dotrze na czym polega ustalanie ceny w Polsce i na świecie. A więc do rzeczy ... Obok prowadzenia firmy, pracuję także na etacie w dużej, międzynarodowej korporacji. Niedawno mieliśmy do ugrania duży kontrakt. Wręcz bajkowy. Musieliśmy tylko zdjąć porządnie gacie i dać bardzo niską cenę. I tak mielibyśmy kasy jak lodu, bo efekt skali był taki, że pociągnąłby naszą firmę bardzo wysoko. I co? I gówno. A dlaczego spytacie. Ano dlatego, że nie mogliśmy zejść z ceny, tyle ile chcieliśmy, ponieważ firma matka Nam tego zabroniła. A dlaczego spytacie, przecież i tak byście zarobili? Już Wam odpowiadam dzieci drogie ... Nie mogliśmy zejść z ceny, bo klientem również była międzynarodowa korporacja, z którą współpracujemy w wielu państwach na świecie. Gdybyśmy zdjęli gacie u Nas, od razu chcieliby, abyśmy zdjęli gacie na wielu rynkach. A tego nie możemy zrobić. Kapujecie o co w tym wszystkim chodzi? Rozumiecie mój przykład? Znacie się trochę na makro i mikro ekonomii? Nie? To wróćcie jak przeczytacie parę książek. |
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Ciekawe ile czasu sie bedzie zwalać na tą złą komunę .Narazie minelo 23 lata i nawet nie dogoniliśmy Grecji bo przez te 23 lata rządzą nami (te same) k*rwy bez pojecia o niczym . Ostatnio byl artykul w ktorym prognozowano ,że płace w Polsce dogonia place w Niemczech za...67 lat . Także gonimy Europe ,co prawda my i nasze dzieci beda juz w piachu ,ale moze wnukom bedzie lepiej
![]() |
|
|