The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.03.2012, 19:43
Walka o Mistrzostwo coraz ciekawsza - aie i tak Mistrz bedzie bardzo slaby w tym sezonie. A wszyscy tak narzekali na tamten sezon
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 31.03.2012, 19:49
hehe rok temu był również mega słaby mistrz który doszedł dośc wysoko w Lidze Europejskiej ,tak samo jak trzecia drużyna jakże słabej ligi.

Mamy po prostu bardzo wyrównaną i specyficzną ligę.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 31.03.2012, 20:09
Ludzie...Szybka lekcja futbolu w wersji polskiej...
Filipiak odkupi licencje od Niecieczy i w przyszłym roku parchy grają dalej w Ekstraklasie! Jak myślicie po co Nieciecza mocno wsparta graczami Cracovii gra o awans, co? Stadionu nie ma, z Unią nie będzie żadnej fuzji, a stadionu nie wybudują w 2 miesiące! Po prostu zhandlują to miejsce parchom!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 31.03.2012, 20:14
Wisła musi wygrać w tym sezonie jeszcze 4 mecze:
- PP z Ruchem x 2 (ewentualnie remis i zwycięstwo)
- Derby z Parchami
- finał PP

Resztę może jak dla mnie nawet przegrać , bo i tak już w lidze o nic nie gramy...oczywiście zawsze chciałbym aby Wisła wygrywała, ale w obecnej sytuacji porażki ze Śląskiem i ŁKSem są nawet wskazane. Reszta spotkań nie ma znaczenia.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 31.03.2012, 20:20
nawet 3 mecze Krujfik, bo w finale jesli przegramy z mistrzem kraju to chyba i tak da nam puchary
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
pysio
Banita

Od: 11.2002

Stary 31.03.2012, 20:21
właśnie, że nie.. przegrywając w finale PP w LE gra kolejny zespół w lidze, tzn. 4 pozycja.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 31.03.2012, 20:23
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
Filipiak odkupi licencje od Niecieczy i w przyszłym roku parchy grają dalej w Ekstraklasie! Jak myślicie po co Nieciecza mocno wsparta graczami Cracovii gra o awans, co? Stadionu nie ma, z Unią nie będzie żadnej fuzji, a stadionu nie wybudują w 2 miesiące! Po prostu zhandlują to miejsce parchom!!!!!!!!!!!!!!
bycie zgodą Amiki i Groclinu zobowiązuje
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
piotrek06
Senior Member

Od: 04.2011

Stary 31.03.2012, 20:25
To by nie było takie najgorsze bo mieli by przej.bane jak Amika/Lech i już do reszty by się skompromitowali a spadli by rok później bo bez radykalnych reform( i tu paradoksalnie spadek mógłby im wyjść na dobre) w postaci wyje.ania połowy zarządu ten nędzny klubik skazany jest na wegetację na pograniczu e-klasy i 1 ligi

PS. Ja w meczach z TSP, ŁKS-em i Jagą mam nadzieje zobaczyć naszą młodzież( jaka by niebyła) w miejscu Gervazjów, Bitonów i całej reszty grajków których po sezonie pożegnamy
Ostatnio edytowane przez piotrek06 : 31.03.2012 o godz. 20:29.

Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 31.03.2012, 20:30
Kur.wa o niczym tak nie marzę. Kupowali na potęgę kolejne awanse, więc teraz brakuje im do kolekcji tylko licencji innego klubu.
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
Worcester
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 31.03.2012, 20:35
Zajrzałem do ich internetowej synagogi.
Oto wpis jednego z cadyków:

A moze 'leszeczek' ma dobry pomysl? Po fuzji ekipa Bruk-Betu gra jako Cracovia z Radolskim jako trenerem, ktory by sobie wybral jako wzmocnienia paru naszych zawodnikow (o ile by ich tak ocenil). Prezesem zostalaby pani Witkowska a nasz wychowanek Piotrek Wrzesniak bylby trenerem bramkarzy.Profesor zostalby prezesem honorowym, a Tabisz poszedlby w cholere z naszego klubu

Czy to taka zla idea?
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym,
gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły,
jakież tu mogą być właściwie zmiany?
Tu tylko szpiclom coraz większe uszy
rosną, milicji — coraz dłuższe pałki,
i coraz bardziej pustka rośnie w duszy,
i coraz bardziej mózg się staje miałki.
Tu tylko może prosperować gnida,
cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ."
Janusz Szpotański
Odpowiedz cytując
pikey
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 31.03.2012, 20:42
Proud napisał(a):Wyświetl post

Resztę może jak dla mnie nawet przegrać , bo i tak już w lidze o nic nie gramy...oczywiście zawsze chciałbym aby Wisła wygrywała, ale w obecnej sytuacji porażki ze Śląskiem i ŁKSem są nawet wskazane. Reszta spotkań nie ma znaczenia.
Mówienie, że porażka z ŁKS jest wskazana to moim zdaniem gruba przesada. Cegiełkę do spadku Cracovii możemy przyłożyć w jeden tylko sposób- wygrywając w Derbach.

Takie kalkulacje są zawsze ryzykowne- no bo jeśli będziemy z Legią w Finale PP, to teoretycznie (podkreślam teoretycznie) na rękę będzie dla nas Mistrzostwo dla Legii, bo wtedy mamy awans do pucharów pewny.
A przecież Legii w walce o Mistrza kibicować nie będziemy?

Ja tej ligi bym tak nie przekreślał definitywnie, bo jaką mamy gwarancję, że przejdziemy Ruch? Dopóki się da to o to 4 miejsce w lidze trzeba walczyć, praktycznie daje awans do pucharów i lepiej wygląda niż 8 prawda?

A odnośnie sytuacji Cracovii:

http://www.weszlo.com/news/9996-Crac...ny_Bez_nadziei
Ostatnio edytowane przez pikey : 31.03.2012 o godz. 20:45.
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 31.03.2012, 20:46
Po co jakieś dziwne rozkminy? Mamy rozdupcać wszystkich do końca, a zydów rozdupcyc dwa razy bardziej.
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 31.03.2012, 20:56
gigant napisał(a):Wyświetl post
Po co jakieś dziwne rozkminy? Mamy rozdupcać wszystkich do końca, a zydów rozdupcyc dwa razy bardziej.
Ano pewnie.

Jednak zdaję sobie sprawę, że w obecnej sytuacji/formie nie rozdypcymy wszystkich. Dlatego można wymagać chociaż tego minimum:

-Absolutne minimum: ogranie żydów
- minimum: żydy i PP
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 31.03.2012, 20:58
Ponadto każde miejsce wyżej w lidze jest premiowane wyższą kwotą pieniężną przez C+ na koniec sezonu. Jedno miejsce wyżej to coś koło 0,5 mln PLN. Więc 4 miejsca niżej to już 2 mln PLN. Dla nas to nie mało. Bo za 2 mln PLN można kilku/kilkunastu dobrych juniorów pościągać.

Jest więc o co walczyć. Tylko czy nasze zagraniczne szroty to rozumieją?
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Michacho
Member

Od: 03.2012

Stary 31.03.2012, 21:05
A mnie osobiście wali czy w następnym sezonie żydki zagrają w ekstraklasie czy w 1 lidze..nie stanowią zagrożenia więc niech sobie grają i przegrywają na scenie ekstraklasy przynajmniej jest z czego pośmiać.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 31.03.2012, 21:20
Michacho napisał(a):Wyświetl post
A mnie osobiście wali czy w następnym sezonie żydki zagrają w ekstraklasie czy w 1 lidze..nie stanowią zagrożenia więc niech sobie grają i przegrywają na scenie ekstraklasy przynajmniej jest z czego pośmiać.

Zacznij się interesować sprawami poza - boiskowymi.

Mnie wali ich wynik sportowy - ale upadek klubu - trzymam kciuki. Spadek do niższych lig na pewno wpłynie na rzeszę wyznawców w supermarkecie.
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 31.03.2012, 21:30
Byłyby niezłe jaja w sam raz na ta lige , ale mimo wszystko watpie.
Parchy sie szczycą ze sa najstarszym klubem w Polsce ,ciekawe jakby sie to miało do kupienia licencji na grę w 2012 od wsi Nieciecza
Po drugie ten Bruk Bet ma relatywnie sporo kasy , jesli stać ich na Ekstraklase ,wiec generalnie pieniadze od Filipiaka moga miec w dupie
Odpowiedz cytując
Worcester
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 31.03.2012, 21:37
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Parchy sie szczycą ze sa najstarszym klubem w Polsce ,ciekawe jakby sie to miało do kupienia licencji na grę w 2012 od wsi Nieciecza
Po drugie ten Bruk Bet ma relatywnie sporo kasy , jesli stać ich na Ekstraklase ,wiec generalnie pieniadze od Filipiaka moga miec w dupie
Mazan musiałby zmienić linię melodyczną
"O, jakże szybko nastrój prysnął wzniosły!
Albowiem w kraju tym zaczarowanym,
gdzie — jak w złej bajce — ludźmi rządzą osły,
jakież tu mogą być właściwie zmiany?
Tu tylko szpiclom coraz większe uszy
rosną, milicji — coraz dłuższe pałki,
i coraz bardziej pustka rośnie w duszy,
i coraz bardziej mózg się staje miałki.
Tu tylko może prosperować gnida,
cwaniak i k...a, łotr i donosiciel ."
Janusz Szpotański
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 31.03.2012, 21:38
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Bo za 2 mln PLN można kilku/kilkunastu dobrych juniorów pościągać.
gdzie?! w Wiśle?
sam Bednarz powiedział w wywiadzie przed meczem, że siatkę skatów ograniczą, a osoba do koordynowania nimi też nie jest potrzebna... (już nawet oficjalnie to nazwali "redukcją niepotrzebnych kosztów"... zupełnie jak z bazą treningową)

... chyba, że mówisz o juniorach na kontraktach u Mandziary itp

PS. Termalica Bruk-Bet Nieciecza Cracovia Comarch sportowe ognisko klubu zamiejscowego z siedzibą w Niecieczy nazwa niemal idealna
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 31.03.2012 o godz. 21:51.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 31.03.2012, 22:21
Tam w I lidze też się ciekawie dzieje, więc nie liczyłbym już teraz na filipiakową licencję od Niecieczy. Sytuacja jest na tyle ciekawa, że Cracovia może stać się od sierpnia Comarchem Bogdanką Górnikiem Łęczna
Odpowiedz cytując
Krav
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 31.03.2012, 22:24
w sumie jak dotychczas idealnie się się wyniki w dole tabeli ułożyły - powiem Wam szczerze, że teraz bardziej niż poczynania naszych piłkarzyn bardziej interesuje mnie, ba !, sprawia mi większą radość oglądanie jak żydostwo dostaje w....... za w.......em , dziś planowo na kartoflisku w ....zeczke, chociaż troszkę się bałem jak wyrównali (tym samym rewiduje swoje wcześniejsze zdanie, że remis byłby dobry - jednak nie ma to jak porażka parchów).

I nie wiem, wg mnie to ta Nieciecza (mimo, że wygrali dziś w Szczecinie robiąc niemałą niespodziankę) nie będzie mimo wszystko chciała awansować do E-klasy, jak byk powtarza się casus Znicza Pruszków bodaj sprzed 2 sezonów - ide o zakład, że za kilka kolejek "nagle" zaczną masowo gubić punkty (Worcester, może zakładzik ? Będę już miał 2 piwka ).Także wg mnie teoria o połączeniu się raczej nierealna - aczkolwiek, gdyby jednak byłaby taka opcja - jeśli miałbym gwarancje jakąś, że taki tworek i tak za rok spadłby z ligi, nie miałbym nic przeciwko - wiem jedno, byłaby gruba beka: "trzy panienki z wielkich miast - Wronki, Dysko, Nieciecza" .

Jeszcze co do nas - interesują mnie 2 rzeczy w tym momencie - zwycięstwo nad żydami i głośny ich spadek z ligi. I każdy kto nie jest tylko internetowo-telewizyjnym "fanem" footballu powinno na tym zależeć. I ten śmieszny klubik zgnije, niech .......nie na nim allah akbar, niech go k.urwa jego mać piekło pochłonie tfu ! Słowem niech spierdalają.

no dobra, puchar Polski też jest ważny, ale patrząc na te żenujące popisy na prawdę trzeba by być niepoprawnym optymistą by wierzyć w nasz sukces.

Aha,też już o tym rozmawiałem - jak miałbym mieć do wyboru mistrzostwo Legii które jednocześnie w PP daje nam LE to w dupie mam coś takiego. Trzymam kciuki za Ruch, ew. Korone. W końcu jaki mistrz, taka cała liga.

EDIT: oczywiście, nie uwzględniłem Śląska, ale to oczywiście im w pierwszej kolejności życzę mistrza, przy czym to jest podobna sprawa jak z naszym zdobyciem PP - w obecnej sytuacji w Śląsku trzeba by być niepoprawnym optymistą by tego się spodziewać. Ale kto wie, może...oby !
Ostatnio edytowane przez Krav : 01.04.2012 o godz. 10:23.
Odpowiedz cytując
Mahazel888
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 01.04.2012, 08:33
Jedno z najbardziej ordynarnych kłamstw tego ściera, takimi stwierdzeniami to gówno powinno być wyrugowane z naszej ojczyzny, to jest NEGOWANIE Polskości LWOWA , za każdym razem jak to słyszę ogarnia mnie wstręt do tych ludzi którzy ,w imię doraźnej propagandy oplują historie i tradycje , cała ta cracovia nawet nie jest godna nawet pożałowania . I jeszcze to " cóż bardziej polskie jest, niż twoja czerwień i biel" - bezczelne gówno .......one - ORZEŁ BIAŁY W KORONIE NA KRWISTYM TLE hołoto bardziej polski jest, miasto LWÓW bardziej polski jest ,dwa z brzegu przykłady.
Jak długo na Wawelu
gołębie będą srać,
tak długo Nasza Wisła
Cracovię będzie lać!
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 01.04.2012, 08:56
Krav napisał(a):Wyświetl post
Trzymam kciuki za Ruch, .
Ruch?
chyba tylko gdyby Cracovia miała zdobyć tytuł...

nadal liczę na przebudzenie Śląska
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 01.04.2012, 09:06
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
Ruch?
chyba tylko gdyby Cracovia miała zdobyć tytuł...

nadal liczę na przebudzenie Śląska
Śląsk to się przebudzi jak piłkarze dostanę zaległe premie. Bo coś tam we Wrocławiu krucho z kasą.
(Ale wolałbym się mylić)
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Baldur80
Junior Member

Od: 02.2012

Stary 01.04.2012, 09:10
Witam wydaje mi sie ze o mistrzostwie zadecyduja 2-3 nastepne kolejki. Wazny mecz dla ukladu tabeli za tydzien Legia- Ruch duzo moze sie juz wtedy wyjasnic. Co do spatkowiczow to Cracovia zdecydowanie leci nie widze szans na pozostanie w lidze no chyba ze zrobia jakis przekret z PZPN.
Polonii W ja tez nie lubie tak jak wy Cracovi ale w przypadku jej spadku szkoda byloby derbow a wam nie
Pozdro
Odpowiedz cytując
TSW_forever
Member

Od: 01.2003

Stary 01.04.2012, 09:34
[QUOTE=Baldur80;1236277]
Polonii W ja tez nie lubie tak jak wy Cracovi ale w przypadku jej spadku szkoda byloby derbow a wam nie

NAM NIE !
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Stary 01.04.2012, 09:38
Mnie by nie było szkoda gdyby w ogóle rozwiązali klub decyzją sądu i zaorali działki.

A jak czytam Wasze forum to też jesteś dziwnym przypadkiem bo 99% normalnych ludzi też życzy Groclinowi spadku do okręgówki.
Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 01.04.2012, 09:38
Mimo wszystko Legia nie gra nie wiadomo czego, Ruch imponuje mi zawziętością i wydaje mi się, że wywiozą komplet z Łazienkowskiej. Może nie 0:3, bo Legia na pewno coś strzeli.

Z żydami to nie do końca taka łatwa sprawa jest, od jakiegoś czasu mówiło się że jeśli już Nieciecza wywalczyłaby awans to w grę wchodzi fuzja np. z Sandecją, nei wiem na czym ostatecznie stanęło. Parchy po spadku ugrzęzną w 1 lidze na więcej niż sezon. Teraz o awans walczą 4 drużyny, a ze 3 mogą mieć chrapkę za rok na pudło. Tak czy siak życzę im wszystkiego najgorszego. Sram na to że nie będzie derbów.
Odpowiedz cytując
TSW_forever
Member

Od: 01.2003

Stary 01.04.2012, 10:53
zajacek napisał(a):Wyświetl post
Cieszę się na merytoryczną dyskusję, "Nibylandia" została zaśmiecona przez krzykaczy "Cupiał be, Cupiał daj kasę"
Sytuacja finansowa WSZYSTKICH polskich klubów jest zła, a już Lecha wyjątkowo :
1. Lech - w przeciwieństwie do Wisły nie ma tam dobrego wujka z dużą kasą - dziura w budżecie wprost zagraża istnieniu klubu. W lecie będzie wyprzedaż i nie tylko Rudniew pójdzie pod młotek.

Hmmm - "Lech" w sumie jakąś tam osłonę w razie zawirowań ma. Amica to dość duża grupa kapitałowa, o stabilnej pozycji rynkowej. Aktualnie kurs akcji na GPW ma się bardzo dobrze (kupując np. je w październiku 2011 i trzymając do dzisiaj - można było podwoić kapitał). Zatem kondycja i perspektywy firmy są bardzo dobre. To, że Rutkowski oczekuje, że biznes piłkarski ma zarabiać sam na siebie - to jest przecież normalne i za podejrzaną należałoby uważać odmienną filozofię jakiegokolwiek biznesmena. Należy pamiętać przy tym, że "Lech" jest klubem miasta i całego regionu - w razie czego mogą liczyć na Grobelnego, czy innych przedsiębiorców (np. syn Kulczyka jest ich sympatykiem). W Wiśle sytuacja jest skomplikowana. Niby skala biznesu TF jest większa niż Amiki - ale jest on finansowany w bardzo dużym stopniu kapitałem obcym (kredyty, leasingi, obligacje i inne lewarowe produkty) i co za tym idzie skala ryzyka jest nieporównywalnie większa niż w przypadku Amiki. Wystarczy rok kryzysu, jak np. w 2009 roku i już losy Spólki wiszą na włosku (wystarczy nerwowy wierzyciel i prosta droga do straty kontroli nad spółką przez Cupiała). To jest pokłosie wiary w niekończące się wzrosty rynku, które położyły już na łopatki niejednego wydawałoby się dużego gracza. Na szczęście 2010 i 2011 rok był dla TF dobry - co trochę dało oddechu Bogusiowi (bo pamiętam jak tam jeździłem 2 lata temu, to nawet szeregowi pracownicy wydawali się nieżle posrani)...

2. Legia prędzej czy później zostanie sprzedana, a właściciele ITI będą musieli się pogodzić ze 100 mln stratą. Tymczasowo i tak generuje największe przychody w lidze.

Sprzedaż Legii przez ITI, to mrzonki. A kto miałby to kupić ? Takich frajerów na dzisiaj w Polsce nie widać. Co najwyżej może wchodzić w rachubę opcja kielecka, kiedy Klicki oddał akcje Korony miastu za symboliczną złotówkę (mimo tego w Kielcach na pewno nie traktują tego "zakupu" jako najlepszej inwestycji). Legia - owszem ma aktualnie (tylko ostatni rok, bo wcześniej nie) największe przychody w lidze, ale co z tego skoro koszty są prawie zawsze dużo większe. Nawet jeśliby założyć, że w ostatnim roku dzięki : sponsorowi na koszulkach, dobrej grze w pucharach, bardzo dobrej frekwencji, frajerstwu Miasta z umową odnośnie Pepsi Arena, oraz dużym przychodom z transferów - udałoby się zrównoważyć koszty i zrobić wynik w okolicach ZERA. To na dłuższą metę nie uda się tego kontynuować. No chyba, że załapaliby się do fazy grupowej LM. Ale bardziej możliwy scenariusz jest taki, że szybko znajdą się w sytuacji podobnej do aktualnej Wisły. To znaczy po kilku latach wyprzedaży najbardziej perspektywicznych grajków, obudzą się z ręką w nocniku tzn. z zagranicznym szrotem w wieku przedemerytalnym, który dodatkowo obciąża budżet znaczącymi kontraktami.

3. Paradoksalnie gorzej jest w Wiśle, w tym sensie, że właściciel nie godzi się z utratą wpompowanej do Klubu kasy, a jednocześnie wobec klęski rozbuchanego budżetu za 2011 potrzebne będą drastyczne oszczędności i sprzedaż zawodników.

Ja bym poczekał odnośnie oceny czy faktycznie była taka klęska. Nie spodziewam się gorszych wyników niz w poprzednich latach. Przecież w końcu graliśmy na swoim stadionie. Frekwencja nie powalała, ale te min. 15 000 było prawie na każdym meczu, więc jakiejś tragedii nie ma. Z pucharów wpływy powinny być znaczące (coś koło 4 mln euro). Był MP więc z praw telewizyjnych jakas kwota powinna skapnąć. Na pewno możemy mieć problemy z płynnością finansową - wobec zamrożenia przez UEFA kwoty za puchary i przegranego sporu z Mandziarą. Sprzedawać to my na dzisiaj nie mamy za bardzo kogo. Ważny jest zdrowy rozsądek w kontraktowaniu kadry na nowy sezon, żeby nie powtórzyć błędu Amiki z tego sezonu (po wcześniejszym nie zakwalifikowaniu się do pucharów).

4. Ciekawy jestem finansów Polonii - według mnie JW nie wytrzyma finansowania tego klubu (gdyż absolutnie nie jest tak bogaty, na jakiego pozuje - wyceny jego majątku dla Forbesa i Wprost są abstrakcyjnie zawyżone i są zwykłym PRem). Bez sukcesu sportowego, za rok dwa z Polonii zrezygnuje.

Ja o JW bym się nie martwił. On wbrew pozorom pieniądze liczyć umie. Co z tego, że komuś da wysoki kontrakt - jak jednocześnie od samego początku go rozlicza z niego. Taki Smolarek dostał niby rekordowe 400 000 ojro, ale przyszedł za darmo i ile pograł ? Klub Kokosa jest nieprzypadkowy. Gość jest w stanie zapłacić ile ktoś siebie wyceni, ale jednocześnie oczekuje w drugą stronę usług na adekwatnym poziomie. Nie ma ich ? To papa - taki Bonin cos może o tym powiedzieć. Podobnie jak z Sobiechem - wszyscy się pukali po czole, że JW płaci za grajka z ligi polskiej milion ojro, a czy dopłacił do interesu ? Pomijam już, że taki deal jak z Mierzejewskim, to mógłby zrobic tylko Wojciechowski w naszej lidze (relacja cena/jakość). Tego Dwalischwiliego kupił za jakieś drobne (200 tys. ojro), kiedy rok temu kiedy Wisła sie do niego przymierzała, to na tapecie były kwoty powyżej miliona ojro.
Majątek Wojciechowskiego oszacować nie tak trudno, zwłaszcza, że JW Construction notowana jest na GPW. Aktualna kapitalizacja to około 335 mln zł, a on ma około 63% w akcjonariacie. To mamy
około 211 mln. Jakie ma inne aktywa poza JW Construction ? Na pewno trochę nieruchomości komercyjnych, pewnie gotówki też przez te kilkadziesiąt lat działalności mu się trochę uzbierało. Ogólnie biedny nie jest. Dopóki go to będzie kręciło futbolu nie odpuści. To jest mentalność człowieka, który nie zejdzie ze sceny dopóki nie pokaże, że osiągnął to co chciał.

5. Solorz nie jest kibicem, chciał poprawić sobie wizerunek poprzez inwestycję w Śląsk, ale zakładał samofinansowanie klubu (może przy umiarkowanie niskich dotacjach z miasta i od niego samego). W kontekście podnoszącego się smrodku wokół relacji obu właścicieli nie zdziwiłbym się, gdyby ze Śląska wyszedł i zostawił klub miastu.

To całkiem realny scenariusz. Solorz tam się do piłki nie pchał. Zgodził się na zasadzie, że miasto mu da działkę pod hipermarket i część zysku może iść na klub. A on przy tym ugra jakieś swoje dodatkowe biznesy z Dutkiewiczem. Jednak inwestycja nie wypaliła (brak finansowania). Na pewno tez w dużej mierze wpłynęło na niego,że lobbował w tej sprawie Schetyna, który na owe czasy był bardzo wpływowy w PO. Teraz jego pozycja w partii i kraju znacznie spadła. Solorz sfinalizował rekordową transakcję zakupu Polkomtela, co związane było z ogromnym lewarem finansowym. Na chwilę obecną nie w głowie mu jakieś głupoty z wywalalaniem kasy w błoto (czytaj polska piłka nożna).

6. O innych klubach pisać też można, ale konkluzja jest jedna - w polskiej piłce ligowej jest dramatycznie źle pod względem finansowym i wszyscy będą równać w dół do poziomów bilansujących się budżetów.

Tylko gdzie są te bilansujące się budżety ? Na pewno nie w Koronie. Ruch jest notowany na New Connect i miał 11 mln straty. Zarząd wymyślił, że przedłużą rok obrotowy, wzięli pożyczkę od miasta Chorzów w kwocie 2 mln zł, a Prezydent wydzwaniał po największych firmach w mieście z prośbą o wsparcie mające ratowac klub. I to być może będzie MP. Tylko gdzie tu są podwaliny organizacyjno-finansowe ? Przecież to bankrut. Może uda się sprzedać Piecha, Jankowskiego i jakoś ugasić pożar, ale w przyszłym sezonie może już nie być takich nowych Piechów i Jankowskich, i co wtedy ?

A propos budżetów - w kontekście spółek sportowych chodzi o sumę PRZYCHODÓW, a nie kosztów, zresztą jest to logiczne, bo planując BUDŻET nie zakładamy straty - ergo planowane przychody muszą co najmniej pokrywać koszty. Z takiej definicji wynika , że nie ma w Polsce "Wielkiej trójki" - przychody na poziomie 30-40 mln mają (lub mieli) Polonia, Zagłębie czy Bełchatów. Można natomiast dywagować o istnieniu "Wielkiej czwórki" - Lech, Legia, Polonia, Wisła z wydatkami na płace około (lub ponad) 30 mln złotych - znacząco więcej, niż następne w kolejności polskie kluby.
Próbowałem robić jakiś czas temu długoterminową prognozę przychodów pewnego klubu piłkarskiego ekstraklasy i zapewniam Cię, że to karkołomna sprawa. Przestrzał bardzo duży już po 1 roku prognozy. Na przychody klubu wpływ ma wiele czynników niepewnych. Zasadniczo przychody operacyjne składają się z 3 głównych źródeł :
- prawa telewizyjne (C+)
- przychody z dnia meczu (karnety, bilety + sprzedaż innychtowarów/usług)
- umowy komercyjne (reklama i sponsoring)

Do tego dochodzą ewentualne dochody z transferów i jeśli klub gra w pucharach europejskich, honoraria z UEFA.
Prawie każdy z tych segmentów jest wróżeniem z fusów - zależy od wyników sportowych, jak i innych trudno uchwytnych zalezności. Przykładowo był trend,że wpływy z transmisji telewizyjnych w historycznym ujęciu ciągle rosły. Teraz mamy mieć EURO 2012 więc mogłoby się wydawać, że będzie boom na piłkę. Tymczasem ostatni kontakt Ekstraklasy S.A. z Canal + to o jakies 30% gorsze warunki. Podobnie z frekwencją - wystarczy jakiś protest czy ogólne klapnięcie i już prognozy biora w łeb. Tytularny sponsor ekstraklasy - teraz jest, wcześniej parę sezonów go nie było. Podobnie klienci komercyjni - tam umowy sa zazwyczaj bardzo krótkoterminowe. Taki np. Weglokoks w Ruchu - rozmowy toczyły się ponad rok, a weszli na razie na 3 miesiące (do końca sezonu). Co będzie dalej ? Bądź tu mądry i pisz wiersze. Jeszcze bardziej nieprzewidywalne są kwestie transferowe....Dlatego w realiach polskich klubów pikarskich - budżet tworzy się na bazie kosztów, które są znacznie łatwiejsze do uchwycenia i bardziej stabilne. Oczywiście próbuje się na to nakładać prognozę przychodów, żeby ten budżet się bilansował, ale rzadko kiedy w praktyce to się udaje...
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 01.04.2012, 10:54
Jeste też inna możliwość. Nieciecza awansuje, ale zaczyna sie pozakulisowy handel, gdyz nie spęłnia zadnych warunków co do stadionu. Czy w miejsce spadkowiczów mają awansować kluby z I ligi, czy też może ma zostać któryś ze spadkowiczów...Oby ŁKS był przedostatni-wtedy qrew nic nie uratuje! No chyba, ze kupią licencję...
Ale jest jeszcze jeden scenariusz-Nieciecza gra na stadionie przy Kałuży.A parchy biorą kase z poddzierżawiania stadionu. Bo niby ktoi z miasta powie, że ta kasa należy się miastu, co?
Ostatnio edytowane przez Pan Jotka : 01.04.2012 o godz. 12:24.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów