The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Baldur80
Junior Member

Od: 02.2012

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 30.03.2012, 22:39
Padaka, padaka i jeszcze raz padaka. Mecz do du... Wisla slabiutko 11 na 9 i to jeszcze u siebie. Legia wcale nie lepiej ale trzeba sie cieszyc z tego remisu przy zaistnialych okolicznosciach. Sedziowanie mizerne ale kartki jak najbardziej zasluzone no moze poza 2 zolta dla Jedrzejczyka.
Nasza liga to jest dramat!!!!! Moze trzeba by wprowadzic limit na obcokrajowcow w meczu do np3 i dac wiecej szans Polakom co chca walczyc bo teraz to w lidze graja zagraniczni weterani co zakonczyli juz karjery i tylko o kase tu chodzi.
Pozdro
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2003

Stary 30.03.2012, 22:40
Tominho napisał(a):Wyświetl post
Za Moskala przynajmniej graliśmy piłką, odkąd przyszedł Probierz jest z meczu na mecz gorzej. I jeszcze w wywiadzie pomeczowym mówi, że drużyna nie ma czasu na treningi... (!!!) Graliśmy 11 na 9, a ostatnie podanie które miało otwierać drogę do bramki było na 40 metrze!!! Jak to jest możliwe?! Mimo, że graliśmy w przewadze i niby atakowaliśmy, to ja naprawdę miałem wrażenie, że legionistów jest więcej... Szczególnie było to widoczne w akcjach skrzydłami, gdzie tylko technika Ilieva pomagała Jovanovicovi dostać się do linii końcowej i spróbować dośrodkować. Jakość tych dośrodkowań pozostawię bez komentarza.
Wymiotować mi się chce jak czytam tą mantrę o graniu piłką. Są dwa fakty
Graliśmy na swojej połowie bo przeciwnik pozwalał chavez do czekaja itp
Max na 40 metrze od bramki strata 0 groźnych akcji i 0 strzałów celnych na bramkę.
Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 30.03.2012, 22:41
Dramat.

Najbardziej obrazuje ten mecz rzut wolny Garguły który trafił w głowę jednoosobowy mur

W skrócie tak:
Bramkarz - dobrze jedną interwencją uratował nam mecz
środek obrony - Chavez super z Ljuboją robił co chciał, CZekaj bardzo poprawnie
boki obrony - DRAMATYCZNE dzisiaj. Większość jeździ po Nunezie, ale to co Jovanovic grał to można tylko ręce było załamać. Zero wrzutki, jak ma mnóstwo miejsca to czeka nie wiadomo na co i odrazu strata, chyba z trzy kontry Legii w drugiej połowie po jego bezsensownym czekaniu z piłką
defensywna pomoc - Wilk dobrze, wiem że to nie technik, ale odbiór dla mnie to on ma najlepszy w lidze, Brud poprawnie
ofensywna pomoc - to właśnie jest największy problem Wisły. Melikson to powinien po tym meczu kopa w tyłek dostać. Garguła w pierwszej połowie raz piłkę dotknął, Małecki coś tam próbował i widać, że się chciało. Iliev zaczynam go traktować w formie niewypału transferowego.
atak - Genkov widać że walczył i nie mam pretensji do niego, Biton piłki chyba nie dotknął.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 30.03.2012, 22:44
irman napisał(a):Wyświetl post
O to że ta banda jest w stanie przegrać u siebie z żydami jestem spokojny.
Zdecydowanie są w stanie, szczególnie że dokoptowano do nich pseudo trenera ale tak mnie się wydaje że szczyt nieudacznictwa to będzie dopiero w przyszłym sezonie.
Oby parchy spadły - będzie jednej/dwóch, kompromitacji mniej.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
prezes85
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 30.03.2012, 22:45
raindog napisał(a):Wyświetl post
Mam nadzieję, że Probierz będzie trenował Wisłę w następnym sezonie. Tak jak błędem było zwolnienie Maaskanta, później błędem było zwolnienie Moskala, tak teraz najgłupszym rozwiązaniem będzie zwolnienie Probierza, który po prostu nie ma za bardzo warunków i czasu na ustawienie drużyny.

Powtórzę kolejny raz: Nie róbmy z Wisły drugiej Polonii!

Probierz to bardzo dobry trener. Mysli w czasie meczu i reaguje.
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 30.03.2012, 22:51
Elendil napisał(a):Wyświetl post
no to ładowali: Jirsak, Nunez... 20 metrów obok bramki. Może jakby strzelili jeszcze z 10 razy, to by coś w światło bramki poleciało.

Może coś takiego by się przydało naszym:

http://i.iplsc.com/-/0001HWY0I56FQCJP-C303.jpg
Odpowiedz cytując
Krotochwila
Senior Member

Od: 07.2011

Stary 30.03.2012, 22:51
Bardzo żal mi Czarka Wilka. Próbuje bardzo mocno być kapitanem tej drużyny, wkłada w to masę serca i energii a wokół ma taką bandę cip bez ambicji. Urodził się parę lat za późno, bo pasowałby mentalnie do Wisły Baszczyńskiego, Kuby, Kosowskiego etc. Chłop jeszcze pomyśli, że to jego wina a przecież tego towarzystwa nie zmotywowałby nawet John Terry.

Mały plus dla Małeckiego za zachowanie się z klasą. Zniósł sporą presję. Nie sądziłem, że to napiszę ale chyba trochę za nim tęskniłem. I nawet kółeczek dziś nie robił oraz - sam widziałem - podał kilka razy z pierwszej piłki. Zjebał też piłkę meczową, ale cóż.
vel HatefulRespect
Odpowiedz cytując
Tominho
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 30.03.2012, 22:56
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Wymiotować mi się chce jak czytam tą mantrę o graniu piłką. Są dwa fakty
Graliśmy na swojej połowie bo przeciwnik pozwalał chavez do czekaja itp
Max na 40 metrze od bramki strata 0 groźnych akcji i 0 strzałów celnych na bramkę.
Obejrzyj sobie mecze ze Śląskiem we Wrocku, oba mecze pucharowe ze Standardem i mecz z Zagłębiem w Lubinie. Zobaczysz, że graliśmy wtedy piłką. Co do reszty się z Tobą zgadzam, bo to samo napisałem we wcześniejszym poście.

Nie zgodzę się natomiast z wypowiedziami innych użytkowników, którzy piszą, że zawodnicy Wisły nie potrafią grać w piłkę. Pokazali, że potrafią, zdobywając MP i wygrywając kilka meczy w pucharach (nie, to nie był przypadek). Za obecną postawę winię tylko i wyłącznie osoby odpowiedzialne za zmiany trenerów. Nie piszę dosłownie o kogo chodzi, bo nikt tak naprawdę nie wie, czyje były to decyzje.

P.S Podtrzymuję swoje wcześniejsze wypowiedzi. Też nie jestem zwolennikiem zwalniania Probierza, bo to i tak nic nie da. Myślę jednak, że dla obecnych "graczy" nie jest on autorytetem. Piłkarz z niego przeciętny, a do tego nie odnosił sukcesów jako trener. Jak w szatni poszło info z kim odpadł w el. LE, to w sumie się nie dziwię naszym kopaczom.
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Stary 30.03.2012, 22:56
Mam nadzieję, że Probierz będzie trenował Wisłę w następnym sezonie. Tak jak błędem było zwolnienie Maaskanta, później błędem było zwolnienie Moskala, tak teraz najgłupszym rozwiązaniem będzie zwolnienie Probierza, który po prostu nie ma za bardzo warunków i czasu na ustawienie drużyny.

Powtórzę kolejny raz: Nie róbmy z Wisły drugiej Polonii!
Bo się ludzie zatrzymali w 2003 roku i naczytali o jakieś Krakowskiej piłce, obawiam się że dostaniemy baty od żydów w PP i Probierz poleci szczególnie że miał czelność publicznie powiedzieć że tym cipom się nie chce grać
Odpowiedz cytując
Griszka30KR
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 30.03.2012, 22:57
Ci piłkarze grali(wiekszosc) jak by byli znudzeni nie tyle grą co sobą....
Bednarz=Landryna=......
Odpowiedz cytując
FRANTIC
Member

Od: 08.2004

Stary 30.03.2012, 22:58
Znam sposób abyśmy wygrali kolejny mecz u siebie - drużyna gości nie może przyjechać

i te napinki na miasteczku o berle i o tym że Legia legła, na chwile obecną to my leżymy i nie zanosi się na szybkie podniesienie
TYLKO WISŁA !
Odpowiedz cytując
Ajax
Socios Wisła Kraków

Stary 30.03.2012, 22:59
Tominho napisał(a):Wyświetl post
Obejrzyj sobie mecze ze Śląskiem we Wrocku, oba mecze pucharowe ze Standardem i mecz z Zagłębiem w Lubinie. Zobaczysz, że graliśmy wtedy piłką. Co do reszty się z Tobą zgadzam, bo to samo napisałem we wcześniejszym poście.

Nie zgodzę się natomiast z wypowiedziami innych użytkowników, którzy piszą, że zawodnicy Wisły nie potrafią grać w piłkę. Pokazali, że potrafią, zdobywając MP i wygrywając kilka meczy w pucharach (nie, to nie był przypadek). Za obecną postawę winię tylko i wyłącznie osoby odpowiedzialne za zmiany trenerów. Nie piszę dosłownie o kogo chodzi, bo nikt tak naprawdę nie wie, czyje były to decyzje.

P.S Podtrzymuję swoje wcześniejsze wypowiedzi. Też nie jestemom zwolennikiem zwalniania Probierza, bo to i tak nic nie da. Myślę jednak, że dla obecnych "graczy" nie jest on autorytetem. Piłkarz z niego przeciętny, a do tego nie odnosił sukcesów jako trener. Jak w szatni poszło info z kim odpadł w el. LE, to w sumie się nie dziwię naszym kopacz.
Mecz ze Śląskiem ok, mecze ze Standardem to wybitny przykład klepania i nie pojawiania się pod bramką wroga, Zagłebie jest gdzieś pomiędzy. A czemu drużyna która prawie wywaliła Apoel z LM jest chłopcem do bicia w lidze buraków jest dla mnie zagadką.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 30.03.2012, 23:05
A tak w ogóle to myślałem że to będzie taka powtórka z przeszłości, kiedy grając o mistrza ograliśmy zblazowaną Legie 3-0 na ich terenie - w sumie spodziewałem się czegoś podobnego , oczywiście dla Warszawiaków
Jak nasza gra chyba nikogo nie zaskoczyła,szczególnie że już od dawna mamy pozamiatane w lidze, to Legioniści mają powody do zmartwień.To nie jest zespół który tak jak my w zeszłym, w sumie na ludzie wygra ligę a sytuacja jest podobna czyli nie ma nikogo kto na tego mistrza by zasługiwał.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
La Furia Dell' Est
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 30.03.2012, 23:07
Gdyby tak "wyciąć" stadion i cała otoczkę meczu-to poziom naszych grajków i ich zaangażowanie, przypomnialo mi czasy tuż przed Telefoniką.....Historia zatoczyła koło-przyzwyczajajmy się..
Odpowiedz cytując
Krotochwila
Senior Member

Stary 30.03.2012, 23:10
Od dawna nie ma w tej drużynie atmosfery. To w ogóle nie jest drużyna. To da się odczuć już od dawna. Jest 11 przypadkowych ludzi, którzy poza tym, że wykonują ten sam zawód i przyjechali zarabiać akurat do Krakowa, nie mają ze sobą nic wspólnego. Ot, koledzy z pracy.

- Hej Łukasz, jak mecz? Pyta Gargułę żona po powrocie do domu.
- A spoko, remis. <z widocznym grymasem na twarzy> Cholera mam chyba odcisk na stopie...
Ostatnio edytowane przez Krotochwila : 30.03.2012 o godz. 23:16.
vel HatefulRespect
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 30.03.2012, 23:16
Jak drużyna która grająca w 10 remisuje ze Standardem, nawiązuje dość wyrównaną walkę z Apoelem, wygrywa z trzy mecze w LE może tak grać.

Odpowiedź jest chyba jedna. Jeśli w ciągu kilku miesięcy zmienia Ci się trzy razy szef i każdy z nich ma inną wizję tego co powinieneś robić to w pewnym momencie wszystko się pir.d.o.li i nikt nie wie co tak naprawdę ma robić.
Z trybun wydaje się że nawet zaangażowanie było ale co z tego.
Wstyd na całą Polskę.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 30.03.2012, 23:17
Słabo mi sie robi jak widze naszą druzyne.

Jak mozna grac tak bez sensu ,bez jakiegokilwiek pomyslu .

To nie jest Wisla,banda nieudacznikow ,wstyd ze zakladaja koszulki z Biala Gwiazda.Jedynie Czarek Wilk zostawia serce,reszta ma wszytsko w dupie.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
dynek.pl
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 30.03.2012, 23:20
O jezu jaki płacz i lament - wiele już takich meczów z Legią widziałem więc nic takiego się dzisiaj nie stało.
I tak ten mecz był o niebo lepszy niż w Chorzowie.
Puchar jest na5z!
Odpowiedz cytując
Elefant
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 30.03.2012, 23:21
Zbiorowe samobójstwo może przed Halą Wisły sobie urządźcie.

Gramy padakę nie od dzisiaj. Drużyna jest rozbita, trzeci trener od pół roku a ten co jest, jest najgorszy.Z klubu dochodzą jasne sygnały o rewolucji w lecie, przyszedł Bednarz i trwają ogólne przepychanki kogo by tu jeszcze wy.... Do tego kłopoty finansowe i boisko treningowe obsrane psimi kupami. No super otoczka dla drużyny.
Mamy od roku kłopoty z akcjami ofensywnymi i strzelaniem goli. A tu większość jakby sie dzisiaj obudziła.

Nie zgadzam się, że dzisiaj zagrali bez ambicji. Może, a nawet na pewno w tym zespole nie ma już ducha. Jakieś zdziwienie z tego powodu ? Ale dziś zagrali w miare ambitnie, tyle tylko, ze na miarę formy, kiepskiej formy.

Zremisowalismy z drużyną, która jest daleko wyżej w tabeli i jest znacznie lepiej poukładana. Podtrzymana została passa nieprzegranych spotkań z Legią na Reymonta. W naszej sytuacji to wcale niemało.

Marzenia wielu o pożegnaniu większości z tego składu spełnią się w lecie. Tylko ja się obawiam, że z nowym składem to bedziemy tęskinić za remisami z Legią na R22.
Odpowiedz cytując
Krotochwila
Senior Member

Stary 30.03.2012, 23:23
Nie wiem czy dobry. Na pewno jego notowania nie wzięły się z niczego, ale czasami dobry trener, piłkarz mimo wszystko ma problemy z wpasowaniem się w politykę klubu i efekty jego pracy są marne. O Probierzu nic w tym momencie nie wiemy. Oceniać można go dopiero po roku, dwóch latach pracy. Po roku - czy przez ten czas drużyna w ogóle coś grała, jakie przeprowadził transfery; po dwóch latach - jak radzi sobie z kryzysem, który dopada każda drużynę.

Maaskant szansy nie dostał; Moskal to samo; mam jednak nadzieję, że chociaż Probierz przepracuje okres, który ma zapisany w kontrakcie.
Ja o Probierzu wiem na razie tylko tyle, że podejmuje właściwe decyzje personalne w trakcie meczu, faktycznie reaguje bardzo szybko i sensownie.To duży plus, Moskal miał moim zdaniem z tym spory kłopot. Nie zmienia to faktu, że materiał ludzki Probierz ma dramatyczny. Nawet nie piłkarsko słaby ale słaby przede wszystkim mentalnie.,

Aaaa. I wiem z czym kojarzy mi się obecnie nasza drużyna. Ze stadem opasłych, sytych, lekko wyleniałych kocurów przekonanych megalomańsko o swojej ogromnej wartości.
vel HatefulRespect
Odpowiedz cytując
iwan149
Member

Od: 05.2009

Stary 30.03.2012, 23:24
Po tym meczu, mając na uwadze również wcześniejsze nasze "popisy" powinien być jakiś piłkarz, który w żołnierskich słowach opisałby sytuacje jaka panuje w naszej drużynie. Szkoda, że nie mamy w swoich szeregach Grzegorza Skwary, gdzie jego pamiętny wywiad oddawałby w pełni to co sobą reprezentują nasi kopacze. Ja, gdybym był piłkarzem Wisły i widział co prezentuje drużyna, miałbym jaja i powiedział głośno to co Grzesiu, że "jesteśmy dziadami", "takie zagrania jak my prezentujemy to się nie mieści w pale", "my nie umiemy grać w piłke" i "jesteśmy beznadziejni".
Takie słowa powinni wypowiadać piłkarze Wisły do mediów, a nie pier*olić, że zabrakło szczęscia, czy tam czegoś innego.
Odpowiedz cytując
irman
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 30.03.2012, 23:25
prezes85 napisał(a):Wyświetl post
Probierz to bardzo dobry trener. Mysli w czasie meczu i reaguje.
Nie jest dobrym trenerem ten kto wystawia w pierwszym składzie Nuneza i Gargułę.
:/
Odpowiedz cytując
ooona
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 30.03.2012, 23:26
radek2323 napisał(a):Wyświetl post
kiedy ten sezon sie skonczy....?
co bedzie w nastepnym....?
ad 1/ na szczęście już niedługo
ad 2/ walka o utrzymanie w lidze
Odpowiedz cytując
lazy
Senior Member

Od: 10.2003

Stary 30.03.2012, 23:27
Tak jest, dalej zaklinajcie rzeczywistosc twierdzac ze to wina piłkarzy. Tak jest są słabi, bez ambicji, 3 liga itp.
I jeszcze wierzcie w "myśl szkoleniową" Probierza. Jak to się nazywa? Ta..., ta...taaa...no taktyka. Prawie tego słowa zapomniałem.
c.d.n.
Odpowiedz cytując
gianbuffon
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 30.03.2012, 23:29
Gra to jakiś koszmar. Doping na podobnym poziomie. Cieszę się, że dzisiaj nie siedziałem na C. Wstydziłbym się przed samym sobą.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 30.03.2012, 23:30
iwan149 napisał(a):Wyświetl post
Po tym meczu, mając na uwadze również wcześniejsze nasze "popisy" powinien być jakiś piłkarz, który w żołnierskich słowach opisałby sytuacje jaka panuje w naszej drużynie. Szkoda, że nie mamy w swoich szeregach Grzegorza Skwary, gdzie jego pamiętny wywiad oddawałby w pełni to co sobą reprezentują nasi kopacze. Ja, gdybym był piłkarzem Wisły i widział co prezentuje drużyna, miałbym jaja i powiedział głośno to co Grzesiu, że "jesteśmy dziadami", "takie zagrania jak my prezentujemy to się nie mieści w pale", "my nie umiemy grać w piłke" i "jesteśmy beznadziejni".
Takie słowa powinni wypowiadać piłkarze Wisły do mediów, a nie pier*olić, że zabrakło szczęscia, czy tam czegoś innego.
zaraz po przyjściu Maaskanta jeden człowiek tak powiedział, mniej więcej, dzisiaj już nie gra w piłkę, ale nadal jest związany z Wisłą... no właśnie - ZWIĄZANY.

Tego tej zbieraninie brakuje - więzi i oddania Wiśle. Szatnia jest chujowa, a jak nie ma szatni to nie ma grania.

Dziękuję, dobranoc.
Odpowiedz cytując
nh79
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 30.03.2012, 23:31
ma Cupial co chcial.takiej kopaniny to dawno nie widzialem.Melikson na skrzydle to jest totalne niewykorzystanie jego potencjalu i umiejetnosci.chcieli kibice mlodych Polakow to dostali drewniakow, Brud co pilka to strata.jedyny Wilk gryzl trawe i szacun mu za to.popadamy(smy) w ligowego sredniaka i predko sie z tego nie wybudzimy, bo perspektywy marne.nareszcie byla teraz w czerwcu szansa na zbudowanie przez Stana czegos sensownego to Bednarza zatrudnili.k.... nawet nie chce sie pisac.pilkarze paralitcy?owszem najlepsi nie sa , ale jakos w zeszlym sezonie mistrza zdobyli, w LE tez sie pokazali a teraz pod wodza rzemieslnika, analfabety taktycznego Probierza graja taka padake, ze masakra k....

no i Maly jak zwykle macha lapami, kloci sie z sedziami bardzo edukayjne bylo go przywrocic do skladu....kabaret
Ostatnio edytowane przez nh79 : 30.03.2012 o godz. 23:49.
Odpowiedz cytując
Krotochwila
Senior Member

Stary 30.03.2012, 23:31
irman napisał(a):Wyświetl post
Nie jest dobrym trenerem ten kto wystawia w pierwszym składzie Nuneza i Gargułę.
Bo na kogo miał postawić? Na półpiłkarza Kirma będącego myślami przy letnim transferze? Na Jirsaka, który od kilku lat czeka na swój wielki mecz w Wiśle? Na Paljica, który jest za słaby żeby grać na swojej nominalnej pozycji? Na wolnego i bezproduktywnego Ilieva?A może na Bitona, kóry ma już w sposób dość otwarty wyjebane, bo za kilka tygodni go tu nie będzie? Hę?
vel HatefulRespect
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 30.03.2012, 23:36
Może chodzi im o kasę, ale i tak są lepsi od Polaków... których po prostu za wiele nie ma - patrz poziom I ligi i ME.
Nie do końca z tym się zgodzę. Ostatnio coraz większa ilość chłopaków z tej Młodej Ekstraklasy się do składów przebija i generalnie radzą sobie albo hmm...obiecująco, albo zupełnie nieźle. Oczywiście nie wszyscy rozegrali tam Bóg wie ile spotkań, ale wielu z nich trochę w ME pograło, zanim wskoczyli do szerokiego składu drużyn Ekstraklasowych.

Potwierdzają to ostatnie przykłady Wolskiego, Żyry, Kamińskiego, Drewniaka, Pawłowskiego, Janickiego, Modelskiego, Czekaja, Stępińskiego, Rybickiego, Stebleckiego, Skorupskiego, Milika, Porębskiego, Malarczyka, Papikyana, Teodorczkya, Wszołka, Rakowskiego, czy też dobrze grających na poziomie I ligi braci Maków, Błąda, Oleksego, Witana, Olkowskiego, M.Lewandowskiego i Żołnierewicza (do momentu ich ciężkich kontuzji), Flisa, Świerczoka, Nalepy, Kopacza. Spora ilość ciekawych talentów, którzy okazali się przydatni, jak tylko dostali swoją szansę.

Czytałem ostatnio opinię, że lepsza od ME byłaby gra tych chłopaków w trzecioligowych rezerwach - w mojej skromnej opinii niekoniecznie. To prawda, że są w Młodej Ekstraklasie zawodnicy, którzy tą ligę trochę przerastają i gra tam niekoniecznie wpływa pozytywnie na ich rozwój, ale popatrzcie na to z innej strony - jest tam też cała masa chłopaków 16-sto, 17-sto czy 18-letnich, którzy fizycznie kompletnie na ten moment nie nadają się do futbolu trzecioligowego, a mają pewien talent do gry kombinacyjnej, jak przykładowo Jagiełło z Legii, czy bracia Stępińscy z Widzewa.

Tacy gracze niekoniecznie odnaleźliby się w trzecioligowej fizycznej rąbance, a tak mają okazję grać przeciwko swoim rówieśnikom, albo zawodnikom starszym o te dwa, trzy lata, w lidze, gdzie poziom rywalizacji jest NIEPORÓWNYWALNIE wyższy, niż w piłce juniorskiej, bowiem grają odpowiedniki klubów Ekstraklasowych - praktycznie w każdej drużynie Ekstraklasy dzięki Młodej Ekstraklasie poprawie uległ poziom scoutingu utalentowanych chłopaków w niższych ligach, dobrymi przykładami są Legia (Wolski, Żyro, Borysiuk, Rybus i inni), Widzew (spora ilość ciekawej młodzieży z polskich kadr młodzieżowych typu bracia Stępińscy, Duda, Mroziński), Górnik czy Ruch.

Krótka matematyka. W ME jest 16 klubów, w każdym z tych klubów regularnie gra dajmy na to 15-17 młodych zawodników, co daje około 240-250 młodych zawodników w różnym, młodym wieku, którzy rywalizują z rówieśnikami z innych części naszego kraju. Ciekaw jestem, ilu z nich miałoby okazję grać na poziomie III ligi, a ilu byłoby skazanych na mecze typu 15:0 w futbolu juniorskim, gdyby nie było w naszym kraju tych rozgrywek...

Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby zawodników, którzy swoją grą w ME pokazują, że są gotowi do piłki seniorskiej i ME przerastają, wypożyczać do I ligi czy poziom niżej, aby się w spokoju na zupełnie przyzwoitym poziomie (aktualna czołówka to środek tabeli Ekstraklasy IMO) ogrywali. Oczywiście DUŻO lepszym rozwiązaniem zamiast (albo obok, a wtedy rezerwy opcjonalne) aktualnej ME byłoby np. utworzenie czterech centralnych lig U-17 i powiedzmy dwóch centralnych lig U-19 i posiadania obowiązkowo rezerw na poziomie co najmniej piątej (a najlepiej trzeciej) ligi.

Czyli coś na wzór rozwiązania niemieckiego. Ale to są dodatkowe koszty, a nasze kluby kasą nie szastają, więc nie ma co na to liczyć.
Odpowiedz cytując
Lysy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 30.03.2012, 23:37
KOMINEK napisał(a):Wyświetl post
Jak drużyna która grająca w 10 remisuje ze Standardem, nawiązuje dość wyrównaną walkę z Apoelem, wygrywa z trzy mecze w LE może tak grać.

Odpowiedź jest chyba jedna. Jeśli w ciągu kilku miesięcy zmienia Ci się trzy razy szef i każdy z nich ma inną wizję tego co powinieneś robić to w pewnym momencie wszystko się pir.d.o.li i nikt nie wie co tak naprawdę ma robić.
Z trybun wydaje się że nawet zaangażowanie było ale co z tego.
Wstyd na całą Polskę.

Ale w blamażu z Cracovią, czy Podbeskidziem na Reymonta przewodził nam szeryf nr.1 więc ta teoria tak nie do końca się sprawdza.

To raczej olewactwo przepłacanych najemników, którzy za Wisłę flaków wypruwać nie będą, tym bardziej, że pewnie już wiedzą , że długo nie pograją w tym klubie:
http://www.weszlo.com/blog/17/749

W tym przypadku żaden nawet najlepszy trener nie pomoże, to banda przepłacanych przeciętniaków, którym brakuje także chęci.
Ostatnio edytowane przez Lysy : 30.03.2012 o godz. 23:46.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów