The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
neq.
Senior Member

Od: 02.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.03.2012, 14:32
sugerujesz że Cywka wróci z Championship do Polski ? Musiałby chyba rozum stracić, z tego co wiem to nie siedzi na ławie tylko gra, a poziom Championship bije na głowe naszą lige, Już bardziej Janota, chociaż też jest młody i pewnie liczy na Eredivisie
"Jeżeli walczysz możesz przegrać, jeżeli nie walczysz już przegrałeś"

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Odpowiedz cytując
GaoFeng
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 22.03.2012, 16:01
Makuszewski za Paljica? Przeciez MM to skrzydlowy a Paljic gra na lewej obronie!

Majewski? Dobry zawodnik, ale watpie ze chcialby wrocic do Polski. Niedawno gdzies czytalem, ze jakis inny klub z Championship chce go wypozyczyc, wiec dla mnie nie realny transfer/wypozyczenie.

Pazdan, Cywka, Janota? Zdecydowanie nie! Wszyscy sa za slabi i na pewno nie lepsi niz Jaliens, Jirsak czy Kirm, bylyby to tylko uzupelnienie kadry, nic wiecej. Nie wiem czy on ma kolejna kontuzje, ale Janota caly czas jest tylko rezerwowym w drugiej lidze holenderskiej: http://www.ga-eagles.nl/site/wedstri...-eagles-1.html

Sznaucner? Widzieliscie go przynajmniej raz na zywo? Chodzi mi o obecny lub ostatni sezon, ja nie i watpie ze on bylby wzmocnieniem.
Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 22.03.2012, 17:57
Ja bym wyciągnął Matuszczyka, o ile będzie chciał się ruszać z Niemiec.
Dość młody, umiejętności jakieś tam ma, ostatnio dołek, ale zaczyna grać już w tej drugiej lidze.
Nie tak dawno podstawa Koln...
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Od: 05.2011

Stary 22.03.2012, 19:17
GaoFeng napisał(a):Wyświetl post
Makuszewski za Paljica? Przeciez MM to skrzydlowy a Paljic gra na lewej obronie!

Majewski? Dobry zawodnik, ale watpie ze chcialby wrocic do Polski. Niedawno gdzies czytalem, ze jakis inny klub z Championship chce go wypozyczyc, wiec dla mnie nie realny transfer/wypozyczenie.

Pazdan, Cywka, Janota? Zdecydowanie nie! Wszyscy sa za slabi i na pewno nie lepsi niz Jaliens, Jirsak czy Kirm, bylyby to tylko uzupelnienie kadry, nic wiecej. Nie wiem czy on ma kolejna kontuzje, ale Janota caly czas jest tylko rezerwowym w drugiej lidze holenderskiej: http://www.ga-eagles.nl/site/wedstri...-eagles-1.html

Sznaucner? Widzieliscie go przynajmniej raz na zywo? Chodzi mi o obecny lub ostatni sezon, ja nie i watpie ze on bylby wzmocnieniem.
Według TM strzelił 4 bramki, miał 6 asyst. Wiadomo, że należy brać poprawkę na poziom ligi. Taki Voskamp w jednym bodaj meczu potrafił strzelić 8 bramek. Statystyki z jego gry według TM: http://www.transfermarkt.de/de/micha...ler_45564.html. Czy nie nadawałby się nawet na kontrakt roczny z opcją przedłużenia?

A kogoś z młodzieżówek widzicie u nas? Bo najczęściej przewijają się nazwiska minimum 23-letnich zawodników.
Odpowiedz cytując
Kamil_mchw
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 22.03.2012, 23:01
Majewski - wydaje mi się że niestety Wisły nie stać na niego... zarabia stanowczo za dużo, a i jego klub nie odda go za darmo... nawet jak spadną z ligi (są niedaleko strefy spadkowej). Piłkarz marzenie...
Cywka - w Derby nie grał... tak i w Reading nie gra... no może po 6 min. w meczu... kontrakt mu się kończy w czerwcu a PL ligą nie pogardzi... nie tak dawno był ugadany ze Śląskiem. Skoro Kupisz zrobił karierę w PL lidze to tym lepiej powinno pójść Cywce, ponieważ to on był tym lepszym w Wigan, to z nim wiązali większe nadzieje.
Janota - holenderska eredivisie jest bezapelacyjnie lepsza niż PL ekstraklasa... czyli wynika z tego że 2 liga hol (Jupiler Leaugue) jest lepsza niż PL 1 liga... to z jakiej okazji niemal cale forum zachwycało się Makami, za wszelką cenę chcieli ich widzieć w Wiśle, mimo że trzeba było za nich płacić, a o Janocie nikt nigdy nie wspominał Pamiętam jak wypowiadał się Kafarski kiedy prowadził Lechię i kiedy przyjechał do niego Janota na testy... powiedział że " Janota przyjeżdżając tutaj myślał że w PL gra się techniczną piłkę... Poza tym był za słaby fizycznie" podziękował mu i ten wrócił do Hol. Kończy mu się kontrakt, myślę że gdyby tylko zaproponować mu Wisłę... zgodziłby się bez zastanowienia. W Holandii jest taka zapchajdziurą trochę... gra w ataku, na lewej pomocy i jako rozgrywający... nie mogą znaleźć mu jednej pozycji.
Pazdan - wg. mnie piłkarz ok... szału nie robi ale...
Słodowy z Victorii oblał jakiś czas temu testy w Górniku...
Zajdler - nie wiem nic o tym człowieku...
Tyrała - Jak jego obecna drużyna (długa nazwa) awansuje do 1 Bundesligi to pozbędą się go lekka ręką, ponieważ nie mieści się nawet w 18 meczowej. Można go spróbować... w końcu nie bez powodu mówiono na niego Polski Messi. Może u nas zacząłby coś normalnie grać...
Kołodziejczak z Lyonu - pewnie nie jesteśmy klubem na miarę jego umiejętności i ambicji... ale spróbować można.
Kurzawa z Monaco - jak nie uda się tego Pana piętro wyżej...
Szukała z Cluj - pewnie go nie puszczą bo to kapitan i podpora defensywy rumuńskiej drużyny... ale warto spróbować. Kiedyś czytałem z nim wywiad że chętnie wróciłby do PL ale pod warunkiem że złożyła by mu ofertę drużyna grająca o mistrzostwo i mająca zapędy do gry w europejskich pucharach.
Załuska - nigdy nie widziałem go w akcji... no może raz w reprezentacji... kończy mu się kontrakt, nie wiem czy stać Wisłę na jego kontrakt.
Białkowski - każdy pamięta jego parady na WC U-20, kontrakt mu się kończy... może dalej tak potrafi

Jeśli chodzi o moje przewidywania to Bednarz ściągnie: Głowackiego, Brożka jednego i drugiego, Pawełka? no i przetestuje 15 zawodników i z żadnym z nich nie podpisze kontraktu bo nie będą się nadawać...

Uważam że z racji braku szkółki i ośrodka treningowego nie mamy co liczyć na wychowanków... dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie kupno młodych Polaków, którzy wychowali się piłkarsko w innych krajach. Podpisywać ich na potęgę... na pół roku z opcją automatycznego przedłużenie jeśli się sprawdzi. Jest ich pełno w różnych drużynach w Niemczech, nie chce mi się wklejać masę linków z TM.
Odpowiedz cytując
lorddavy
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 23.03.2012, 00:26
Acapelo napisał(a):Wyświetl post

Od bidy jak już nie będzie miał kto grać bo się na to zanosi to podpisać 1 roczne umowy z Paljicem i Jirsakiem.
To chyba żart?
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 23.03.2012, 19:47
Makuszewski strzelił dzisiaj gola wykraczającego poza standardy ekstraklasy, bynajmniej nie był to rykoszet, wrzutka tylko celowe zagranie. Trener Probierz zna tego piłkarza i powinni sobie z Bednarzem usiąść przy stoliku i porozmawiać. Tym bardziej że jest to piłkarz, który potrafi biegać... i to w tempie, które charakteryzuję skrzydłowego. Perspektywa jego kontraktu 30.06.2012 w również kusi aby podjąć szybką decyzje.

Mimo mojej niechęci do polskich gwiazd poważnie zastanowiłbym się też nad Piechem. Ruch kopał się po czole nie dawno w Zdzieszowicach w PP, wszedł Piech i było widać jak dodał dużo jakości tej drużynie.
Ostatnio edytowane przez westersyl : 23.03.2012 o godz. 20:04.
Odpowiedz cytując
borys
Banita

Od: 07.2010

Stary 23.03.2012, 20:01
No to Makuszewski juz jest po mln. Eur. tyle w temacie.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 23.03.2012, 20:04
westersyl napisał(a):Wyświetl post
Makuszewski strzelił dzisiaj gola wykraczającego poza standardy ekstraklasy, bynajmniej nie był to rykoszet, wrzutka tylko celowe zagranie. Trener Probierz zna tego piłkarza i powinni sobie z Bednarzem usiąść przy stoliku i porozmawiać.

Mimo mojej niechęci do polskich gwiazd poważnie zastanowiłbym się też nad Piechem. Ruch kopał się po czole nie dawno w Zdzieszowicach w PP, wszedł Piech i było widać jak dodał dużo jakości tej drużynie.
Bramka ładna, do tego rzut karny po faulu na nim. W poprzednich kolejkach też podobno nieźle grał (tamtych meczów nie widziałem). Kontrakt mu się kończy 30 czerwca. Jeżeli odpali na dobre to takiej drugiej szansy już nie będzie na ściągnięcie go do naszej drużyny za darmo. Można zaryzykować. Ja bym widział Kupisza u nas, ciekawe jaka jest cena wywoławcza.

Jedno jest pewne i tu chyba każdy zgodzi. Trzeba koniecznie odmłodzić drużynę. Dobrze byłoby mieć kilku piłkarzy mających 19-21 lat, którzy będą mieli realną szansę na grę w podstawowym składzie. Nie szansę na tej zasadzie, że są tylko młodzi, albo mamy wiele kontuzji. Szansę dlatego, że będą w stanie zagrać na satysfakcjonującym nas poziomie. Czy Chrapek, albo Nalepa to już ten poziom tego nie wiem. Niestety graczy w wieku 22-27 lat też nie mamy zbyt wielu (Małecki, Czekaj, Wilk, Jovanović, Bunoza oraz Ci, którzy nie mają raczej szansę na grę: Brud, Kurto).
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 23.03.2012, 20:09
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Bramka ładna, do tego rzut karny po faulu na nim. W poprzednich kolejkach też podobno nieźle grał (tamtych meczów nie widziałem). Kontrakt mu się kończy 30 czerwca. Jeżeli odpali na dobre to takiej drugiej szansy już nie będzie na ściągnięcie go do naszej drużyny za darmo. Można zaryzykować. Ja bym widział Kupisza u nas, ciekawe jaka jest cena wywoławcza.

Jedno jest pewne i tu chyba każdy zgodzi. Trzeba koniecznie odmłodzić drużynę. Dobrze byłoby mieć kilku piłkarzy mających 19-21 lat, którzy będą mieli realną szansę na grę w podstawowym składzie. Nie szansę na tej zasadzie, że są tylko młodzi, albo mamy wiele kontuzji. Szansę dlatego, że będą w stanie zagrać na satysfakcjonującym nas poziomie. Czy Chrapek, albo Nalepa to już ten poziom tego nie wiem. Niestety graczy w wieku 22-27 lat też nie mamy zbyt wielu (Małecki, Czekaj, Wilk, Jovanović, Bunoza oraz Ci, którzy nie mają raczej szansę na grę: Brud, Kurto).
O kim ty piszesz? O Makuszewskim czy Kupiszu?
(westersyl pisał o Makuszewskim, ty go cytujesz i o Kupiszu)

Obaj (Makuszewski i Kupisz) wg mnie przy tym co mamy w składzie przydaliby się Wiśle.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
wikink1
Senior Member

Od: 01.2011

Stary 23.03.2012, 20:11
Odnośnie Paljica do mnie doszła informacja że jeśli zgodzi się na obniżenie zarobków to dostanie dwuletni kontrakt.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 23.03.2012, 20:34
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
O kim ty piszesz? O Makuszewskim czy Kupiszu?
(westersyl pisał o Makuszewskim, ty go cytujesz i o Kupiszu)

Obaj (Makuszewski i Kupisz) wg mnie przy tym co mamy w składzie przydaliby się Wiśle.
O Makuszewskim - on jest do wyjęcia za darmo. Ostatnia linijka jest wyrwana nieco i jest o Kupiszu.

A ta informacja o Paljiciu to oby to była tylko plotka. Z dwójki Paljić, Jirsak wolałbym, aby został ten drugi.
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 23.03.2012, 20:38
Jeśli Makuszewskiemu się kontrakt kończy to jak najbardziej niech przychodzi, Nie ma się co obrażać na polski rynek, czasem kogoś można użytecznego wyłowić i myślę, że Makuszewski kimś takim może być.

A Paljicia i Jirsaka pogonić zdecydowanie, chyba najsłabsi piłkarze obecnie w kadrze Wisły.
Ogólnie z grupy tych którym kończą się kontrakty zostawiłbym Pareikę i zastanowił nad przedłużeniem wypożyczenia Nuneza.
Biton pewnie nie zostanie więc go nie licze, Sobol grał słabo przed kontuzjami, a po kontuzjach lepiej nie będzie. Trzeba konkretnego środkowego pomocnika.
Ostatnio edytowane przez tofik : 23.03.2012 o godz. 20:46.
..
Odpowiedz cytując
arti
Guest

Stary 23.03.2012, 20:50
wikink1 napisał(a):Wyświetl post
Odnośnie Paljica do mnie doszła informacja że jeśli zgodzi się na obniżenie zarobków to dostanie dwuletni kontrakt.
Jeśli to prawda co piszesz to bardzo się cieszę.
Może także Łukasz Garguła zostanie u nas na kolejny sezon, mam też nadzieję że uda się zatrzymać w drużynie Tomka Jirsaka - wtedy trzon naszej drużyny, która tak udanie zaprezentowała się w LE zostanie utrzymany.
Obawiam się tylko, że Michael Lamey może chcieć odejść:(

A tak serio to 10 tys zł miesięcznie kontraktu motywacyjnego może byłoby adekwatne do jego klasy sportowej.
A najlepiej kopnąć w d.pę (nie tylko zresztą jego) i szukać innych-dużo lepszych na jego miejsce.
Ostatnio edytowane przez arti : 23.03.2012 o godz. 21:23.
Odpowiedz cytując
BBudowniczy
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 23.03.2012, 20:54
borys napisał(a):Wyświetl post
No to Makuszewski juz jest po mln. Eur. tyle w temacie.
Niestety, ale tak.Piłkarz został pozyskany ze nieduże pieniądze z Wigier Suwałki w 2010 r. Był wtedy wyraźnie wyróżniającą się postacią w 2 lidze,a zanim trafił do Jagi miał za soba już testy m.in. w Cracovii. Co ciekawe jeszcze przed runda wiosenną miał być na własną prośbę wypożyczony do Widzewa, gdyż w Jagieloni nie dostawał zbyt wielu szans na grę. A szansy na grę nie dostawał, bo w pomocy musiały sobie pograć takie tuzy jak Cetković, Burkhardt,Seratlić czy nawet obrońca Pejović.

arti napisał(a):Wyświetl post
Jeśli to prawda co piszesz to bardzo się cieszę.
Może Łukasz Garguła zostanie u nas na kolejny sezon, mam też nadzieję że uda się zatrzymać w drużynie Tomka Jirsaka - wtedy trzon naszej drużyny, która tak udanie zaprezentowała się w LE zostanie utrzymany.
Nieźle mnie nastraszyłeś, zanim przeczytalem resztę Twojej wypowiedzi zacząłem się obawiać o Twój stan psychiczny Ale zapoznawszy się z resztą wypada mi się zgodzić - najlepiej życzyć całej trójeczce (Jirsak, Garguła, Paljic) udanych występów, ale już oby jak najdalej od Wisły.

arti napisał(a):Wyświetl post
A najlepiej kopnąć w d.pę (nie tylko zresztą jego) i szukać innych-dużo lepszych na jego miejsce.
Powód: Jirsak ;)
Ostatnio edytowane przez BBudowniczy : 23.03.2012 o godz. 21:02.
"Panie profesorze Niesiołowski gratuluję i proszę złożyć gratulacje Panu Tuskowi i całemu rządowi, ze przez 6 lat tak nas prowadzili, w spokoju, że ja mogę tak spokojnie iść do domu, spokojnie wypić herbatę proszę pana, mogę spokojnie zjeść kolację, że nie boję się żadnych wrogów, nie boję się nikogo, naprawdę, i że mam spokojną emeryturę"
Odpowiedz cytując
wujekWojtek
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 23.03.2012, 20:58
Ale jeśli ma kontrakt, jak mówią wyżej, do 30 czerwca 2012 to jeśli mu zaproponujemy dobre warunki to jagiellonia może rządać 20 mln ojro a i tak chłopak przejdzie do nas.

Oby tylko działacze nie przespali tego, zanim ktoś inny da mu lepszy kontrakt. Jak np z Lewandowskim było...
Odpowiedz cytując
Sialalalala
Senior Member

Stary 23.03.2012, 21:03
fajnie się czyta te nazwiska Makuszewski Cywka Kupisz Pazdan Białkowski itp itd niestety Wisła nie jest atrakcyjna bo nie mają pewnosci, że będa grali czasy sie zmieniły, kasy Polakom też jakiejś zachęcającej nie dadzą jak widac po Małeckim. Jedynie Pazdan Krakus były? kibic Wisły niemiałby wygórowanych wymagan finansowych byle by grać w Wiśle
Odpowiedz cytując
Boruc
Member

Od: 12.2011

Stary 23.03.2012, 21:16
Sialalalala napisał(a):Wyświetl post
fajnie się czyta te nazwiska Makuszewski Cywka Kupisz Pazdan Białkowski itp itd niestety Wisła nie jest atrakcyjna bo nie mają pewnosci, że będa grali czasy sie zmieniły, kasy Polakom też jakiejś zachęcającej nie dadzą jak widac po Małeckim. Jedynie Pazdan Krakus były? kibic Wisły niemiałby wygórowanych wymagan finansowych byle by grać w Wiśle
Makuszewski powinien bez problemu dostać lepszy kontrakt u nas niż w Jadze, to pewne. O miejsce w składzie bać się nie powinien, przy takich tuzach jak Kirm, czy Paljic (jeśli zostanie). Bardziej bym się obawiał innych drużyn, które zapewne się nim wkrótce zainteresują - jeśli będzie wśród nich Polonia to będzie ciężko dać mu lepsze warunki niż JW...
Jego przykład (i nie tylko jego) pokazuje, że należy interesować się każdym młodym, wyróżniającym się zawodnikiem z I ligi.
Ostatnio edytowane przez Boruc : 23.03.2012 o godz. 21:21.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 23.03.2012, 21:36
Sialalalala napisał(a):Wyświetl post
Serio Pazdan jest kibicem Wisły?
Odpowiedz cytując
ChG
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 23.03.2012, 21:38
Serio serio.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 23.03.2012, 21:54
ChG napisał(a):Wyświetl post
Serio serio.
Jeżeli grałby jeszcze na poziomie Wisły (choćby 3. stopera, czy 2. defensywnego pomocnika - rezerwowy) to warto byłoby powalczyć. Takich zawodników dla których Wisła znaczy coś więcej potrzebujemy.
Odpowiedz cytując
Sialalalala
Senior Member

Stary 23.03.2012, 22:39
kacpaw91 napisał(a):Wyświetl post
Serio Pazdan jest kibicem Wisły?
w tym czy to w zeszłym sezonie pare razy na stadionie również go widywano, ma farta bo jest małorozpoznawalny
Odpowiedz cytując
allon
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 23.03.2012, 22:46
Pazdan jest kibicem Wisły
Akurat kumpel z byłej pracy go dobrze zna i chłopak się nigdy nie ukrywał ze swoimi sympatiami klubowymi.
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 23.03.2012, 23:36
Boruc napisał(a):Wyświetl post
Makuszewski powinien bez problemu dostać lepszy kontrakt u nas niż w Jadze, to pewne. O miejsce w składzie bać się nie powinien, przy takich tuzach jak Kirm, czy Paljic (jeśli zostanie). Bardziej bym się obawiał innych drużyn, które zapewne się nim wkrótce zainteresują - jeśli będzie wśród nich Polonia to będzie ciężko dać mu lepsze warunki niż JW...
Jego przykład (i nie tylko jego) pokazuje, że należy interesować się każdym młodym, wyróżniającym się zawodnikiem z I ligi.
Może i JW jest w stanie zapłacić więcej, dać więcej kontraktu, ale wcale to nie oznacza, że Wisła nie będzie dla zawodnika atrakcyjniejsza. Myślę, że nie dla wszystkich wysokość kontraktu wyłącznie jest najważniejsza. Atmosfera w drużynie, klubie, szefowstwo etc. też odgrywają swoją rolę, a JW jaki jest każdy widzi. Można mieć coś do Cupiała, można mieć coś do Bednarza i tak dalej, ale sposób prowadzenia Wisły daje gwarancję, że piłkarz, jeśli tylko jest dobry, pokazuje swoją jakość, to gra.

Osobiście, wolałbym by przyszły sezon był przejściowym, by drużyna kupiła 2-3 dobrych, obiecujących zawodników, przedłużyła kontrakty z niektórymi obecnymi piłkarzami i starała się wypełnić resztę składu rezerwami. Obawiam się, że ten pomysł nie przejdzie. Warto więc przeanalizować "stan posiadania".

Na bramce mamy Pareikę i Jovanicia - tutaj pozycje tych piłkarzy są niepodważalne. Z Pareiko warto przedłużyć kontrakt, bo na to zasługuje. Zatem na pozycji bramkarza nie ma potrzeby wzmocnień.

Na obronie zawodników mamy w miarę przyzwoitą ilość na chwilę obecną. Środek pola jak narazie nie powinien być zmieniany - Jaliens, Chavez, Czekaj i Bunoza to zawodnicy, którzy są solidnymi graczami jak na ligę polską. Wiele w tej części formacji nie powinniśmy zmieniać. Za to po sezonie kończy się kontrakt z Lameyem i Diazem. Z tymi zawodnikami prawdopodobnie się pożegnamy, jako boczni obrońcy pozostaną Jovanovic i Paljic(o ile z tym drugim przedłużą kontrakt), jednak warto byłoby pomyśleć o zakupach na lewą i prawą obronę. Zatem w obronie potrzebujemy 2 bocznych obrońców. Pojawia się pytanie, czy z Młodej Wisły nie można byłoby wypełnić składu jakimś piłkarzem? Myślę, że warto wprowadzać młodych ludzi do pierwszego składu, by tacy piłkarze nam potem nie uciekli. Inaczej samo utrzymywanie zespołu Młodej Wisły jest bez sensu. Myślę, że na gwałt w obronie potrzeba 1 bocznego obrońcy i jest to lewy obrońca, bowiem nie mamy żadnego nominalnego piłkarza na nowy sezon na tę pozycję.

W pomocy środek pola jest do uzupełnienia. R. Sobolewski jest coraz starszy, wątpliwe by jego jakość rosła, należy spodziewać się tendencji spadkowej - pytanie czy warto z nim przedłużać kontrakt - pomimo zasług ostatnio długo leczy kontuzję i chyba nadszedł już czas by powiedzieć pas. Zatem do Wilka w środku pola potrzeba minimum jednego defensywnego pomocnika, bowiem Brud może wchodzić narazie tylko z ławki, pytanie, czy nie jest za późno by taki gracz jako 22-latek mógł się w jakiś sposób bardziej rozwinąć. Z Jirsakiem powinniśmy przedłużyć kontrakt, bo nie mamy innej ewentualności. Jirsak zawsze będzie dobry choćby na rezerwowego. Z Nunezem, jeśli to prawda o kwocie odstępnego, tj. 1 mln euro, prawdopodobnie nie przedłużą kontraktu, chyba że ktoś spuści z ceny, bo to może jest piłkarz z dobrymi warunkami fizycznymi, jest szybki, trudny do zatrzymania, moim zdaniem lepszy jako zawodnik ofensywny, aniżeli piłkarz który ma zadania w defensywie, minimum ktoś pomiędzy defensywnym a ofensywnym pomocnikiem, albo skrzydłowy. Należy jednak spodziewać się nie przedłużania kontraktu z Nunezem, zatem do kupienia w tej formacji mamy teoretycznie 2 piłkarzy - defensywnego pomocnika i drugiego defensywnego bądź kogoś w rodzaju Jirsaka. W środku pola powinniśmy dokonać dwóch solidnych wzmocnień. Moim zdaniem, ale to moje osobiste zdanie, jeśli nie sprzedamy jakiegoś skrzydłowego, to skrzydłowych mamy w miarę dużo - jest Iliev, jest Małecki, jest Kirm. Może tam grać też Melikson, ewentualnie Boguski.

Pojawia się problem w ataku. Tutaj konieczny jest ktoś dla Genkova i musi być to piłkarz klasowy - na takiego zawodnika potrzeba wydać trochę pieniędzy, nie można na takiego oszczędzać. Warto wydać więcej, nawet trochę przepłacić by kogoś przyzwoitego mieć. Z Genkovem bywa różnie. Raz mu coś wyjdzie a raz nie.

Zatem moim zdaniem tych transferów nie potrzeba aż tak dużo, nie ma konieczności robienia jakiejś rewolucji. Zresztą rewolucja nigdy nie wychodziła ludziom na dobre. Przykład? Obecny sezon Wisły - przed sezonem rewolucja w składzie, niektórzy zupełnie niepotrzebnie tudzież przypadkowo się pod Wawelem pojawili.

Zatem mam nadzieję, że żadnych nagłych i niepotrzebnych ruchów personalnych w drużynie nie będzie. 4 transfery to optimum i ciężka praca Probierza nad wprowadzaniem młodych zawodników do pierwszej drużyny powinny razem dać jakiś efekt.
Odpowiedz cytując
kacpaw91
Senior Member

Stary 23.03.2012, 23:46
Też mnie ciekawi, czy w MESA jest ktoś kogo warto byłoby ogrywać.

Na obóz pojechali Szewczyk i Uryga.
Kilka razy na ławce znalazł się Stanek.
Do Poznania na mecz PP pojechał Rojewski.

Czy któryś z tych zawodników (pytam tych, którzy śledzą MESA) waszym zdaniem wart byłby wypróbowania w pierwszym zespole?
Odpowiedz cytując
wujekWojtek
Senior Member

Od: 02.2011

Stary 24.03.2012, 00:33
Ciężko powiedzieć, bo raz, że MESA nie jest jakimś wielkim wyznacznikiem poziomu piłkarza (vide Rios co walił po czy bramki w meczu), a dwa, że naszym młodym za dobrze tam też nie idzie ;/
Odpowiedz cytując
KMZ
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 24.03.2012, 08:08
dla mnie Szewczyk jest gotowy na Ekstraklase znam dobrze chłopaka , widziałem go w sparingach (Ten Cup w Portugalii) oraz w kilku meczach MESY widział bym go ogrywającego sie w ataku z Genkovem
Odpowiedz cytując
Boruc
Member

Od: 12.2011

Stary 24.03.2012, 09:21
bonawentura napisał(a):Wyświetl post
Może i JW jest w stanie zapłacić więcej, dać więcej kontraktu, ale wcale to nie oznacza, że Wisła nie będzie dla zawodnika atrakcyjniejsza. Myślę, że nie dla wszystkich wysokość kontraktu wyłącznie jest najważniejsza. Atmosfera w drużynie, klubie, szefowstwo etc. też odgrywają swoją rolę, a JW jaki jest każdy widzi. Można mieć coś do Cupiała, można mieć coś do Bednarza i tak dalej, ale sposób prowadzenia Wisły daje gwarancję, że piłkarz, jeśli tylko jest dobry, pokazuje swoją jakość, to gra.

Osobiście, wolałbym by przyszły sezon był przejściowym, by drużyna kupiła 2-3 dobrych, obiecujących zawodników, przedłużyła kontrakty z niektórymi obecnymi piłkarzami i starała się wypełnić resztę składu rezerwami. Obawiam się, że ten pomysł nie przejdzie. Warto więc przeanalizować "stan posiadania".

Na bramce mamy Pareikę i Jovanicia - tutaj pozycje tych piłkarzy są niepodważalne. Z Pareiko warto przedłużyć kontrakt, bo na to zasługuje. Zatem na pozycji bramkarza nie ma potrzeby wzmocnień.

Na obronie zawodników mamy w miarę przyzwoitą ilość na chwilę obecną. Środek pola jak narazie nie powinien być zmieniany - Jaliens, Chavez, Czekaj i Bunoza to zawodnicy, którzy są solidnymi graczami jak na ligę polską. Wiele w tej części formacji nie powinniśmy zmieniać. Za to po sezonie kończy się kontrakt z Lameyem i Diazem. Z tymi zawodnikami prawdopodobnie się pożegnamy, jako boczni obrońcy pozostaną Jovanovic i Paljic(o ile z tym drugim przedłużą kontrakt), jednak warto byłoby pomyśleć o zakupach na lewą i prawą obronę. Zatem w obronie potrzebujemy 2 bocznych obrońców. Pojawia się pytanie, czy z Młodej Wisły nie można byłoby wypełnić składu jakimś piłkarzem? Myślę, że warto wprowadzać młodych ludzi do pierwszego składu, by tacy piłkarze nam potem nie uciekli. Inaczej samo utrzymywanie zespołu Młodej Wisły jest bez sensu. Myślę, że na gwałt w obronie potrzeba 1 bocznego obrońcy i jest to lewy obrońca, bowiem nie mamy żadnego nominalnego piłkarza na nowy sezon na tę pozycję.

W pomocy środek pola jest do uzupełnienia. R. Sobolewski jest coraz starszy, wątpliwe by jego jakość rosła, należy spodziewać się tendencji spadkowej - pytanie czy warto z nim przedłużać kontrakt - pomimo zasług ostatnio długo leczy kontuzję i chyba nadszedł już czas by powiedzieć pas. Zatem do Wilka w środku pola potrzeba minimum jednego defensywnego pomocnika, bowiem Brud może wchodzić narazie tylko z ławki, pytanie, czy nie jest za późno by taki gracz jako 22-latek mógł się w jakiś sposób bardziej rozwinąć. Z Jirsakiem powinniśmy przedłużyć kontrakt, bo nie mamy innej ewentualności. Jirsak zawsze będzie dobry choćby na rezerwowego. Z Nunezem, jeśli to prawda o kwocie odstępnego, tj. 1 mln euro, prawdopodobnie nie przedłużą kontraktu, chyba że ktoś spuści z ceny, bo to może jest piłkarz z dobrymi warunkami fizycznymi, jest szybki, trudny do zatrzymania, moim zdaniem lepszy jako zawodnik ofensywny, aniżeli piłkarz który ma zadania w defensywie, minimum ktoś pomiędzy defensywnym a ofensywnym pomocnikiem, albo skrzydłowy. Należy jednak spodziewać się nie przedłużania kontraktu z Nunezem, zatem do kupienia w tej formacji mamy teoretycznie 2 piłkarzy - defensywnego pomocnika i drugiego defensywnego bądź kogoś w rodzaju Jirsaka. W środku pola powinniśmy dokonać dwóch solidnych wzmocnień. Moim zdaniem, ale to moje osobiste zdanie, jeśli nie sprzedamy jakiegoś skrzydłowego, to skrzydłowych mamy w miarę dużo - jest Iliev, jest Małecki, jest Kirm. Może tam grać też Melikson, ewentualnie Boguski.

Pojawia się problem w ataku. Tutaj konieczny jest ktoś dla Genkova i musi być to piłkarz klasowy - na takiego zawodnika potrzeba wydać trochę pieniędzy, nie można na takiego oszczędzać. Warto wydać więcej, nawet trochę przepłacić by kogoś przyzwoitego mieć. Z Genkovem bywa różnie. Raz mu coś wyjdzie a raz nie.

Zatem moim zdaniem tych transferów nie potrzeba aż tak dużo, nie ma konieczności robienia jakiejś rewolucji. Zresztą rewolucja nigdy nie wychodziła ludziom na dobre. Przykład? Obecny sezon Wisły - przed sezonem rewolucja w składzie, niektórzy zupełnie niepotrzebnie tudzież przypadkowo się pod Wawelem pojawili.

Zatem mam nadzieję, że żadnych nagłych i niepotrzebnych ruchów personalnych w drużynie nie będzie. 4 transfery to optimum i ciężka praca Probierza nad wprowadzaniem młodych zawodników do pierwszej drużyny powinny razem dać jakiś efekt.
Solidna analiza, ale nie zgadzam się z jednym - że nie potrzebujemy skrzydłowych.
Iliev - dobry zawodnik, ale ze słabą kondycją i ma już swoje lata
Małecki - zostanie, czy odejdzie?
Melikson - j.w
Kirm - rezerwowy
Boguski - po tylu kontuzjach nie wiem jak będzie wyglądał

Moim zdaniem, tak jak już pisałem wcześniej, o Makuszewskiego musimy powalczyć. Jest ku temu wielka okazja!
A jeśli nie Makuszewski, to...Łukasz Madej.
Ponadto - na pozycję prawego obrońcy, również jako wolny transfer Piotr Celeban. Tutaj trzeba walczyć o tego gościa z Norymbergą.
Na atak i środek pola, tu się zgadzam - trzeba wydać trochę gotówki, a przecież będziemy jakąś mieć. Będą wpływy z Europejskich Pucharów + ewentualnie za Meliksona.
Odpowiedz cytując
ChG
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 24.03.2012, 09:35
Łukasz Madej, może jeszcze Piotr Ćwielong, Tomasz Dawidowski i Sylwester Patejuk? Madej ma 30 lat, ludzie. Makuszewskiego rozumiem, też chętnie widziałbym go w Wiśle, ale Madej? :|
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 24.03.2012, 10:02
Lisowski z Korony na lewą obrone bo po sezonie Palijc i Diaz pewnie odejdą.

Takich jak Makuszewski to trzeba szukac w niższych ligach , tak jak go Jaga wyszukała w Wigrach Suwałki.Teraz pewnie kosztuje kilkaset tysięcy € a Boguś już taki chętny do wydawania kasy nie jest
Ostatnio edytowane przez AYALA : 24.03.2012 o godz. 10:10.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów