|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna? | |||
| Tak |
|
86 | 46,49% |
| Nie |
|
43 | 23,24% |
| Nie mam zdania. |
|
8 | 4,32% |
| To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. |
|
41 | 22,16% |
| Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. |
|
21 | 11,35% |
| Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
KONINA jak s....y....
![]()
GENERALNIE TO WIADOMO CO
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Poziom ligi się wyrównał - największy banał klepany od dawna. Liga jest tak chujowa jak chyba nigdy nie była. My gramy tragicznie ale inni wcale nie są lepsi.
Jedyne co się poprawiło to otoczka - stadiony, kibice itd. To tworzy złudzenie że Europa jest tuż za rogiem. Takiego gównianego meczu nie widziałem od dawna licząc nasze wyczyny ostatnimi czasy. PS Wolski grał w drugiej połowie bo go nie widziałem w zasadzie a schodzić też nie schodził ? Niech spierdala czym prędzej z tej ligi jak nie chce oblepić się tym gównem i zostać kolejnym wyrobnikiem. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Puentując, nasza liga jest tak beznadziejna, że wtopy w stylu Levadia i Karabach nie powinny być już odbierane jako wstydliwe porażki z ogórkami.
My jesteśmy ogórkami, chyba najwiekszymi tej europy. Bałbym sie meczu z mistrzem San Marino. |
|
|
|
Koneser
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Walka jutro na maksa. Najbliższe trzy kolejki będą najtrudniejsze spośród tych, które jeszcze zostały. Ile bym dał, żebyśmy po spotkaniach w Bełchatowie, Chorzowie i przy R22 z Legią dopisać 9 oczek. Później pójdzie łatwiej. Błagam, niech się zepną, to nie jest niemożliwe.
|
|
|
|
Member
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Gran derbi? Nasz mecz z Amicą to był finał mistrzostw świata przy tym
śmigniemy "to coś" zwane craxą i tylko punkt straty do lidera! Coś czuję, że zamkną warszawiakom z łazienkowskiej stadion, a przynajmniej nałożą karę. (Myślę o sytuacji z petardą, która wybuchła tuż przy poloniście) Pozdrawiam ![]() ![]()
TS WISŁA KRAKÓW
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
Nie przesadzaj bo jednym beznadziejnym meczu. Prawdziwym wyznaczkiem poziomu ligi są wyniki w pucharach, a te były w tym sezonie świetne.
![]()
Puchar jest na5z!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
Legia pewnie dalej ma największe szanse na MP ale gra im siada ewidentnie. Dziś mogli rozbić Polonię i powoli myśleć o koronacji, tymczasem może być ciekawie.
Polonia zagrała swoje i pewnie Wojciechowski nie będzie fikał ... do następnego meczu ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2011
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Derby Wawy oczywiście chujowe ale u nas wszystkie "hitowe" mecze to zwykle jedna, góra dwie bramki i chujnia z padliną. Świadczy to oczywiście o poziomie ligi. 90% spotkań nie da się w ogóle oglądać, bramek jak na lekarstwo, ciekawych zawodników ze świecą szukać. Jedynie infrastruktura poszła bardzo do przodu.
![]()
:/
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Wolski wg Kucharskiego po tym meczu ile wart? 20 mln? 25 mln? Do Realu, czy Barcelony?
A tak na poważnie to najlepszy możliwy wynik dla nas. Teraz nie możemy sobie pozwolić na żadną wtopę i jest ogromna szansa na drugie, albo trzecie miejsce. |
|
|
|
Junior Member
Od: 02.2012
Offline |
|
|
To co dzisiaj pokazaly Legia z Polonia to bylo kalectwo, (dzieci na podworku graja bardziej efektownie) wygladalo to tak jakby obie druzyny graly z podejsciem byle nie przegrac, zero ryzyka bronimy remisu.
Celnych podan jak na lekarstwo biegac tez im sie nie chcialo i wogole brak zaangazowania w grze z obu stron. Poprostu jedna wielka porazka a nie mecz. Pozdro. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
ale o co chodzi, to w stolicy to był mecz czy jakaś pokazówka ITI, dziennikarze kontra ....y ?
Takiego żalu dawno nie widziałem. Że my też na tle tego czegoś, takiego miernego poziomu tak daleko jesteśmy, wstyd i hańba. ![]()
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
|
|
|
|
Koneser
Od: 07.2009
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
No, to moje prorocze słowa znalazły odzwierciedlenie.
Bardzo się cieszę z tego remisu. Ale bardziej od wyniku cieszył mnie styl jaki prezentowały oba zespoły, bo był on katastrofalny Lech z nami zaprezentował się znacznie lepiej, podobnej padliny dawno nie widziałem, co napawa optymizmem przed "ostatnią ćwiartką" sezonu ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2011
Offline |
|
|
Zaczynam myslec ze jednak Skorza nie zlamal tradycji i... zawalil przygotowania zimowe
Na 5 meczow w ekstraklasie Legia w 4 grala totalna pyte (Gornik, Lks, Podbeskidzie, Polonia) przy czym ten jeden mecz w ktorym zagrala dobrze to byl mecz ze Slaskiem ktory nie dosc ze obecnie dostaje od 2-ligowcow, to w meczu z owa Legia sam sprezentowal pierwszego gola. Sam sobie Skorza winny. Legia gra bez napastnika bo Ljuboja sie cofa. Mimo tego, 2 krotny krol strzelcow ligi greckiej, grzeje lawke. Zaczynam podejrzewac ze sklad w Legii ustala... Ljuboja ![]() A tak juz calkiem serio, to akurat dla mnie wyniki Legii juz wisza od dawna. Na MP szans nie mamy zadnych, Slask tez nie, takze to czy MP bedzie Legia czy Polonia (czy ktos tam jeszcze) to mi lata mowiac szczerze... Ale pewnie bedzie ta Legia. Graja tak jak my rok temu. Oczy od ogladania bola, ale punkty ciulaja. Cos czego inni robic nie robia... Co do poziomu ligi... ja jednak uwazam ze jest wyzszy. O poziomie ligi swiadcza puchary, czy to nam sie podoba czy nie. I w tych pucharach idzie nam ostatnio dobrze. W ostatnich 4 latach sredio 1 zespol na wiosne. Dlaczego wiec to wrazenie o slabszym poziomie? Z jednego powodu. Kiedys ta liga nie byla slaba (jak jest teraz) ta liga byla katastrofalna (chodzi mi szczegolnie o srodek i dol tabeli). To znaczy bylo od groma zespolow ktore nic nie umialy, nawet bronic na jakims minimalnym poziomie. Wystarczylo kilka "dzid", 3 proste podania i sie stwarzalo zagrozenie pod bramka. Teraz juz tak nie jest, dol tabeli sie podciagnal jesli chodzi o defensywe co sprawia ze juz te kilka dzid i 3 podania nie wystarcza. Nie wystarcza na praktycznie zaden zespol (no, nieliczac 2-3 outsiderow typu cracovia). Ale co sie nie stalo? Ano poprawila sie defensywa, ale nie ofensywa (tu juz "praw fizyki" nie oszukasz, nie ma lepszej techniki, nie ma lepszej ofensywy) co powoduje ze jest teraz od groma meczow przy ktorych sie zasypia. Prosta sprawa, ofensywa jest na tym samym poziomie co kiedys, defensywa poszla w gore, to tak to wyglada ze polowa meczow wyglada jak... bicie glowa w mur...
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 16.03.2012 o godz. 23:18.
|
|
|
|
Warszawiak
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Sadzicie ze jak przyjedziemy do Was to powinno u Was byc gladko? To byly derby to raz, dwa to Wy gracie podobna padline wiec skad u Was ten hurraoptymizm? Zagralismy tragicznie ale to byl specyficzny mecz to raz, dwa wybaczcie, ale Polonia moim zdaniem prezentuje sie ostatnio lepiej niz Wisla wiec uwazam wynik za dobry, nie doskonaly ale dobry.
![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Junior Member
Od: 02.2012
Offline |
|
Zapewne masz racje ale w naszej ekstraklasie niema ani jednej druzyny ktora gra super pilke. Zdarzaja sie pojedyncze mecze raz na 2-3 kolejki ze mozna sie nacieszyc widowiskiem i tyle. Wisla wcale nie gra lepiej. No coz taka mamy lige. Pozdro |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2010
Offline |
|
|
Mecz dla oka bardzo kiepski, ale warto pamiętać, że poziom piłkarski to nie tylko atrakcyjność widowiska. Zapewniam Was, że mecze trzeciej, czy czwartej ligi brazylijskiej są szalenie atrakcyjne, a jednak Legia czy Wisła te ekipy pojechałyby zgrabnie.
Technika, indywidualne umiejętności techniczne piłkarzy, umiejętność kreowania akcji w grze ofensywnej to jedna noga futbolu, a przygotowanie fizyczne, dyscyplina taktyczna w grze defensywnej to druga noga. Obie nogi są równie ważne, aby stabilnie poruszać się w świecie futbolu - Barcelona gra tak świetnie nie tylko dzięki technice, ale w równym stopniu dzięki zwykłej fizycznej szybkości, zwinności. Niestety, ludzie nie siedzący tak głęboko w teorii futbolu zazwyczaj w swoim mniemaniu na temat poziomu piłkarskiego tej czy tamtej drużyny pozostają tylko przy tej pierwszej nodze. W mojej opinii ta pierwsza noga jest podobna u nas, jak w ostatnich latach, może ciut lepsza, ze względu na naprawdę solidny i dosyć obszerny zagraniczny zaciąg, natomiast ta druga noga jest teraz dużo lepsza. Tak swoją drogą, to ostatnio oglądałem mecz Ażny Machaczkała przeciwko Spartakowi Moskwa - piłkarze tak ze 100 razy droższy, niż ci, którzy wystąpili w Warszawie, czołówka silnej ligi europejskiej, a poziom atrakcyjności niewiele lepszy. Dlaczego tak się dzieje? Bowiem kiedy wychodzą naprzeciw siebie dwie drużyny o podobnym poziomie piłkarskim, silne pod względem przygotowania fizycznego, skupiające się przede wszystkim na dyscyplinie taktycznej w grze defensywnej, to niwelowane są indywidualne umiejętności ofensywnych koni pociągowych tych ekip, tak jak np. dziś Ljuboja czy Dwaliszwili. Nie znaczy to jednak jednoznacznie o tym, że poziom to syf, nędza, kiła i mogiła. Może kilka lat temu mecze były atrakcyjniejsze, ale to nie znaczy że całościowy poziom był wyższy, wręcz przeciwnie. Wynikało to głównie z tego, że było na boiskach Ekstraklasy dużo luźniej, było dużo mniej dyscypliny taktycznej, były dużo większe różnice po prostu w umiejętnościach, więcej indywidualnych błędów stąd łatwiej było o bardziej atrakcyjną ofensywną grę z przodu. Gdyby taki Ljuboja czy Dwaliszwili mieli pozostawione więcej miejsca na boisku, to nawet w naszych warunkach robiliby cuda. Wtedy zespoły środka i dołu tabeli nie mogły sobie pozwolić na kontraktowanie tylu reprezentantów innych krajów, zawodników zagranicznych, a którzy w tej chwili wyrównują ten poziom w tej chwili. Popatrzcie jak wygląda teraz I Liga, robi się tak ciasno, że piłkarze typu Radzewicza, Aleksandra, Kuklisa, Pitrego, Gajtkowskiego, Kowalczyka, Muszalika, Radlera, Klepczyńskiego, Cabaja i inni podobnej klasy zamiast biegać w Cracovii, Załgębiu, Bełchatowie itd., kołaczą się głównie po średniakach drugiego poziomu rozgrywkowego. Natomiast czołówkę tej ligi stać na wykupywanie zawodników z klubów środka tabeli Ekstraklasy i to czołowych postaci, typu Hernaniego, Ediego, Hricki, Ławy, Budki, Sotirovicia - w przypadku Pogoni Szczecin, Zawisza natomiast ma w składzie np. gościa, który jeszcze sezon temu był podstawowym bramkarzem czołowej bułgarskiej drużyny, ma reprezentantów polskiej młodzieżówki, kilku solidnych ligowców w stylu Ekwueme, Skrzyńskiego, Zawistowskiego czy Stefańczyka, testuje Agaliego i odsyła go z kwitkiem. Można by było wiele tutaj jeszcze powiedzieć, chociaż generalnie pewnie i tak każdy w tym temacie "wie swoje", więc moje argumenty, choćby nie wiem jak obiektywne były, to pewnie mało kogo przekonają Niemniej jednak swój głos do dyskusji dodałem.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 16.03.2012 o godz. 23:40.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
Mecz fatalny, gra dramatyczna - wszystko było złe od a do z. Najśmieszniejsze jest to, że dalej mamy rewelacyjna pozycje wyjściową (lider, mecze u siebie z bezpośrednimi rywalami). Dno dziś. ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
|
Ja pitole ,nastawilem sie ze derby ,walka itd,chcialem zobaczyc tą Legie w calym meczu bo nie ogladam czesto meczow Ekstraklasy od 1 do 90 minuty,zboczony nie jestm
![]() a bylo tak ze Madagaskar na TVN byl ciekawszy , Legia nie pokazała nic,Polonia to samo co za kopaniny człowiek oglada,to smiech na sali ,ta liga powinna zmienc nazwe na Ekstraklasa Niepełnosprawnych. P>STen Nacho to sie wydaje ze gosc cos z kondycja krucho,dopiero co wszedl a bylo ujecie ze sapał i zipiał jakby gral od poczatku...
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 16.03.2012 o godz. 23:51.
![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2011
Offline |
|
|
Może trochę zbaczam z tematu, ale TVN24 pozwoliła sobie nazwać derby Warszawy "Świętą wojną". To przegięcie moim zdaniem, bo prawdziwa "Święta Wojna" jest tylko w Krakowie.
Tak samo irytuje mnie, jak część dziennikarzy określa mecze między Lechem a Legią jako "derby Polski". Dla mnie nie ma żadnego uzasadnienia, żeby w taki sposób nazywać te mecze. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Była. Maccabi i Jutrzenka Kraków już nie istnieją.
A w TVN24 pracują idioci. P.S. A derby Polski to grali z nami już chyba wszyscy poważni kibicowsko mistrzowie ostatnich 30 lat. Oczywiście takie są tylko jedne ![]() ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Ostatnio tematy głównie o świetnym szkoleniu Legii, zachwyty nad Wolskim, wysyp postów o słabej postawie i złych czasach dla Wisły. Na przemian w kulturalnym tonie wypowiadają się Wiślacy i Legioniści. Jeszcze jakaś gazeta zatrudni jakiegoś młodego nowego dziennikarza do działu sportowego, wejdzie taki na forum i napisze news o zgodzie Wisły z Legią. Notabene idealny news na 1 kwietnia ; )
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2003
Offline |
|
To nie przypadek, że dwa ostatnie mecze określane mianem hitów, czyli Wisła 0-0 Lech, Legia 0-0 Polonia wyglądały tak, a nie inaczej. Taki jest poziom polskiej ligi. Niepoprawny optymista powie, że wyrównany, a realista, że słaby. Dziennikarze swoją pracę robią tak, a nie inaczej żeby jakoś ten produkt sprzedać. I stąd te szumne nazwy, często używane zupełnie bez pomyślunku i uzasadnienia. Dziś 2 mecze i aż 1 gol, oby jutro było lepiej bo dziś żenada. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Dawno nie bylo tak słabych derbow Warszawy
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czy ja wiem... Poprzednie na Łazienkowskiej wyglądały podobnie. Czarni znowu bez celnego strzału, my totalna impotencja w ataku. Wtedy Sadlok się wysypał i walnął samobója, dziś tego zabrakło. ![]()
Habemus Dubletum
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Mecz bez historii. Nawet nie będzie z czego skrótu zrobić. No chyba, że pokażą łapankę kiboli przez "panów w kamizelkach".
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Wicie co.Stadiony wybudowano, publika się stara a gra po staremu - tak jak kopali się po czole , tak się kopią
Derby Warszawy były odpychające jak polskie komedie ale poczekajmy do 16tej - jesteśmy w stanie to przebić ![]() ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|