|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna? | |||
| Tak |
|
86 | 46,49% |
| Nie |
|
43 | 23,24% |
| Nie mam zdania. |
|
8 | 4,32% |
| To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. |
|
41 | 22,16% |
| Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. |
|
21 | 11,35% |
| Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
zalezy jak Skorża przygotuje do sezonu Legie,jesli tak jak 2 lata temu Nas to chyba cięzko będzie myslec o MP 2012.Rok temu Wojskowi też raczej nie specjalnie sie prezentowali na wiosną,nawet mówiło sie o zwolnieniu Skorzy i zatrudnieniu tego Słowaka Weissa
Ostatnio edytowane przez AYALA : 06.02.2012 o godz. 22:45.
|
|
|
|
Koneser
Od: 07.2009
Offline |
|
|
A jak przygotuje tak jak 3 lata temu nas? Takie dywagacje o kant dupy rozbić. Personalnie Legia jest słabsza od Wisły. Terminarzowo też, bo grają we Wrocławiu i w Krakowie z nami, a my mamy wszystkie ekipy walczące o tytuł u siebie. Tylko w starcie do rundy są lepsi o te 6 pkt, ale to jest do nadrobienia.
|
|
|
|
Member
Od: 06.2011
Offline |
|
![]()
"Zastanów się dwa razy zanim powiesz coś głupiego. Lepiej utrzymywać innych w niewiedzy niż od razu dać im pewność".
|
|
|
|
Koneser
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Oj ryzykujesz takim stwierdzeniem. Radovic z rundy jesiennej niewiele mu ustępował, o ile w ogole...
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Nie trzeba dyskutować, aby wiedzieć jak można dokonać takiego porównania. Wystarczy zestawić ze sobą 3 kategorie:
1. Porównanie zawodników z najsilniejszego składu na tych samych pozycjach: Kuciak wygrywa z Pareiko Żewłakow wygrywa z Jaliensem/Chavezem Wawrzyniak wygrywa z Pajicem/Diazem Rybus wygrywa z Kirmem Radovic = Melikson (wiekiem i możliwościami) Reszta na styk, albo z przewagą Wisły 2. Porównanie głębi składu. Jak mocny jest 12,13,14,15 i 16 zawodnik wchodzący z ławki. Legia - Żyro, Wolski, Rzeźniczak, Kucharczyk, Hubnik Wisła - Diaz, Garguła, Jovanovic, Genkov, Bunoza 3. Rozstęp między najsłabszym, a najlepszym zawodnikiem w pierwszej jedenastce. Legia: Vrdoljak - Radovic Wisła: Lames - Biton |
|
|
|
Warszawiak
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Mamy remis...ewentualnie Śląsk wygrywa lige/jest najlepszy.
Nie dojdziecie do wspolnych wnioskow więc po cholere takie wyliczanki? ![]() Lepiej zająć się SP niz takimi rozkminkami. ![]() ![]() Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Takie porównanie z napinką nie ma nic wspólnego. Ja pisałem już dawno, że na papierze lepsze kadry mają Disco i Amika. Pierwsi z nich mają jednak "charyzmatycznego" trenera i za dużo jest tam zawirowań (na szczęście), aby można było to nazwać klubem aspirującym o coś więcej niż podium, a Amika po kilku osłabieniach oraz po kontuzji Murawskiego może się nie podnieść z obecnego miejsca w tabeli. Śląsk ma niesamowitą głębię składu, gdzie jest praktycznie 20 zawodników na podobnym poziomie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Rybus to lewy pomocnik. Legia nie posiada zawodnika na pozycji prawego pomocnika. Jeśli Rybus grał na prawej stronie to wyłącznie z konieczności (czytaj słabości kadry). Na lewej stronie pojawiali się wtedy Żyro, Kucharczyk, Wolski, a nawet Rado. Możliwe, że od rundy wiosennej Legia będzie posiadać prawego pomocnika - Koseckiego, ale to wciąż duży znak zapytania.
Z analizy nie miało nic wynikać. Specjalnie zostało zostawione miejsce na własną interpretację. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
No rzeczywiscie Kirm ma w naszym zespole taka pozycje ze stawiamy go jako pewniaka na lewej pomocy ....kpina ......bardziej porownalbym Rybusa do Malego lub Ilieva ... a Kirm
Ostatnio edytowane przez gizmowisla : 07.02.2012 o godz. 11:45.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
OK. Jeśli z analizy nie miało nic wynikać to w porządku. Udało się. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wg. statystyk to Kirm jest pierwszym lewym pomocnikiem w Wiśle. Wszystkich spotkań Wisły w tej rundzie nie oglądałem, ale jak już oglądałem to Iliev głównie hasał po prawej stronie. Małeckiego nie było pół rundy, więc trudno coś konkretnego powiedzieć, ale wiadomo, że jak wróci to będzie głównie grał na prawej stronie. Równie dobrze można wstawić Rado na prawą stronę, bo kiedyś tak grał.
Dodatkowo Meliksona i Małeckiego wrzuciłem do pierwszego składu, choć patrząc na ich statystyki w tej rundzie powinni być w "głębi składu". Jak już to ja bym tak zestawił pierwsze, najmocniejsze jedenastki. Legia - Wisła Kuciak - Pareiko 1-0 Jędrzejczyk - Lamey/Jovanovic 2-1 Komorowski - Chavez/Bunoza - 3-2 Żewłakow - Jaliens/Chavez - 4-2 Wawrzyniak - Pajic/Diaz 5-3 Vrdoljak - Wilk 5-4 Gol - Nunez - 6-5 Rybus - Kirm 8-6 Rado - Melikson - 9-7 Kosecki - Małecki/Iliev 9-8 Ljuboja - Biton/Genkov 9-9
Ostatnio edytowane przez emj10 : 07.02.2012 o godz. 11:58.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
....A , widzę, że ładnie w dupach się po.......iło.....a takie posty działają lepiej niż najmocniejsza kawa.Widać, że jesteś młody.....A, mistrzostwo Polski nie jest najważniejsze ![]() A pmietasz ....a może taką piosenke? http://www.youtube.com/watch?v=GsId46QUcBQ
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 07.02.2012 o godz. 12:27.
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
. Idealny remis.A tyle mówiło się o błędach statystycznych. Jak słusznie zauważyłeś przez połowę rundy kontuzjowanym był Mały. Skutkiem tego siłą rzeczy Iliev grał zastępując go na prawej stronie. Natomiast został sprowadzony do Wisły jako nominalny lewy pomocnik. Mam nadzieję że powyższe wyjaśnia dlaczego w statystykach pierwszym lewym pomocnikiem jest Kirm i dlaczego mogłeś widzieć Ilieva hasającego po prawej (pomijam tu wymienność naszych skrzydłowych). Na chwile obecną wygląda na to że na lewą pomoc mamy Ilieva/Kirma na prawą Małego/Boguskiego (w tej kolejności do placu, nowym warinatem testowanym w meczu z Odense było ustawienie na lewej Meliksona a Gułę jako ofensywnego; wychodziło to całkiem całkiem). Byłbym teraz ciekaw zobaczyć Twoją ocenę przy uwzglednieniu tych zmian w składzie . Z powyższego zestwienia wynika też że Wisła ma "większą głębię". Ile punktów za to?
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 07.02.2012 o godz. 12:27.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Nie zgadzasz się z tym remisem?
Nic się nie zmieni, bo i w Legii będą zapewne zmiany. Nie da się tak toczek w toczek porównać zespołów, które grają innymi systemami gry, prowadzą mniejszą, bądź większą rotację w składzie, albo przez kontuzje, bądź inne czynniki losowe (Jovanovic zawieszenie). Trzeba to robić tak jak dokonują tego różne stacje telewizyjne, czy gazety tworzące jedenastki kolejki. Ustala się wtedy standardowy szkielet takiej jedenastki i do tego dokooptowuje najlepszych zawodników na taką pozycję. Napisałem, że Radovica móglbym wstawić na prawej stronie pomocy, bo tam grał 90% kariery, ale obecnie jest typowym środkowym pomocnikiem podwieszonym pod napastnika. Tak samo porównanie Rybusa do Małeckiego, czy Ilieva to dla mnie jakieś kuriozum. Jak można porównać zawodników, którzy niby mogą grać na tych samych pozycjach, ale są zupełnie innymi zawodnikami. Rybus to typowy skrzydłowy, z dobrą wrzutką i strzałem, jednak biega głównie wzdłuż linii, a Iliev, czy Małecki to są tak naprawdę napastnicy do systemu 4-3-3, bo do takiej gry mają predyspozycje. Iliev ma bardzo średnią wrzutkę co dyskwalifikuje go tak naprawdę w grze między 50, a 70m. On musi grać na ostatnich 30 metrach, bo inaczej jest zwyczajnie nieefektywny. Oczywiście, że Wisła ma większą głębię. Pisałem o tym latem jak pół tego forum płakało, że dzieje się Wiśle jakaś tragedia. Tak naprawdę to Wisła pierwszy raz od ery Kasperczaka ma dwie w miarę równe 11-stki, ale nie ma zupełnie obrony, więc co to za głębia jak jedna formacja nie występuje w praktyce? Punkt za głębię w przypadku pojawienia się Diaza za Pajica powinien być ujemny, a nie dodatni
Ostatnio edytowane przez emj10 : 07.02.2012 o godz. 12:41.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
No to jak jest w końcu z tą "głębią" |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Chyba Pareiko nie był chyba napastnikiem przez ostatnią rundę? Jeśli nie to jak najbardziej można porównać jego klopsy do dobrej, a czasami bardzo dobrej gry Kuciaka. Iliev w tej rundzie grał na prawej pomocy, więc porównać go można tylko do Manu... którego już nie ma w Legii, albo do Koseckiego, który ma grać na tej pozycji na wiosnę.
Z głębią proponuję się dokształcić W NBA są takie spory co do "głębi", że nie sposób porównać to do tego.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 07.02.2012 o godz. 13:09.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Zanim zaczne sie dokształać z "głębią" chciałbym się jednak dowiedzieć u źródła czy w Wisle ta głębia jest czy jej nie ma. Bo jestem jakiś taki rozdarty w tym względzie. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Głębia oczywiście jest o czym pisałem. Jednak z punktowaniem może być problem, bo trudno ocenić zmianę taką jak Pajic na Diaza, czy Lamey na Jovanica. W ofensywie możliwości pełno, a w defensywie nędza.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
![]() ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Panowie wydaje mi się, że zupełnie piszemy o czym innym. Albo porównuje się zawodników na danej pozycji, albo klasę piłkarską i możliwości danego zawodnika. Najlepiej niech wpadnie do tematu rw88, a jego opinię uznam za wiążącą, gdyż zdecydowanie najlepiej potrafi na chłodno analizować danych zawodników, choć z gloryfikowaniem Borysiuka się trochę zapędził.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Radovic i Melikson sa tak samo dobzi ale Melikson pod wzgledem uzdolnienia technicznego jest zawodnikiem lepszym - jak nie najlepszym w Naszej lidze. Takich zagran jak u Maora trudno znalezc u innego zawodnika grajacego w polskiej lidze.
|
|
|
|
Koneser
Offline |
|
|
Pareiko w niczym nie ustępuje Kuciakowi. Moim zdaniem obaj są na podobnym - wysokim - poziomie. I jakie klopsy Sergiej popełnił? Pragnę tylko zauważyć, że mimo, że zagrał pół rundy w ubiegłym sezonie, to i tak został uznany przez wielu -w tym canal + - za najlepszego goalkeepera sezonu. Od przyjścia Pareiki do Wisły przestałem się bać baboli jakie wpadały do naszej bramki za czasów poprzedników.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
No to w tym temacie musisz sobie porozmawiać z emj10 bo on uważa że nie można. Tyle tylko że chyba coś mu się koncept wyczerpuje bo wzywa na pomoc rw88. Ale próbuj...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
Dlatego moge zrozumieć wyżej zrobione porównanie, moge zrozumieć że Rybus jest lepszy od Kirma czy Wawrzyniak od Diaza. Tak, w zeszłej rundzie byliście lepsi o czym świadczy wasza pozycja. Mógłbyś jeszcze zrobić takie porównanie dla Legii i Śląska? E: emj10 ; Ale dużo Śląska oglądać nie trzeba. Prócz "papieru" wystarczy oglądnąc spotkanie Legii ze Śląskiem, wszak tam na dłoni widać który piłkarz lepszy. i
Ostatnio edytowane przez szprotson : 07.02.2012 o godz. 17:37.
![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Powiem szczerze, że Śląska zbyt często nie oglądałem w tej rundzie (zwyczajnie ich styl gry mi nie podchodził), więc trzeba będzie spojrzeć do źródła przed zrobieniem porównania. Całej pierwszej szóstki w tabeli.
|
|
|