The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Blaszczu16
Koneser

Od: 07.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.02.2012, 21:44
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
edit; ale nie ma tak ze Ljuboja poprostu nie chce ryzykowac kontuzji i dlatego nie trenuje na obozie? Bo z tego co sie orientuje to wczoraj czy przedwczoraj gral w sparingu. No i chyba przez cala runde jesienna rowniez opuszczal treningi... Tak, czy nie ?
Jeśli to prawda, to Legia jest nieźle okradana. Gość zarabia Bóg sam wie ile, najwięcej w T-ME, nie musi trenować, a i tak ma zapewnione miejsce w pierwszym składzie. No normalnie taki zawód to marzenie. Zarobisz mnóstwo kasy, a tylko raz, czasem dwa razy w tygodniu musisz pobiegać sobie w meczu. Nie chce mi się w to wierzyć.
Odpowiedz cytując
Bobek90
Senior Member

Od: 11.2011

Stary 06.02.2012, 21:46
0 22
Da sie, tylko mi sie nie chce. Dlatego zostane tylko na tym; podaj realna alternatywe przy ktorej Legia bylaby "potezniejsza".

.................................................. ............
Cytat:
W lidze bywało w tym okresie dużo lepiej
Aj, widac zes kibic Legii i mnie "nie znasz". Pozwol ze zacytuje moj tekst odnosnie Wisly ktory do Legii tez sie moze odnosci:
Cytat:
To w pucharach polskie kluby moga budowac marke i zdobywac srodki na rozwoj (zobacz jakie smieszne pieniadze dostaje MP... tyle na zachodzie to wydaja na waciki), wreszcie, to w pucharach jest powazne granie, i REALNA weryfikacja mozliwosci druzyny. Dla klubow takich jak Wisla puchary to powinien byc cel glowny. Druzyna ktora powiedzmy wygra 30 spotkan w ekstraklasie by potem dostac w pucharach od ogorkow powinna byc rozgoniona na 4 wiatry. Liga to moze byc najwazniejsze ale dla klubow ktore graja w POWAZNYCH ligach w ktorych sa POWAZNE pieniadze... czyli (tradycyjnie) top 5 lig. Wogole, co to za podnieta MP? A MP to cos znaczy? Nie nie znaczy nic... dopoki nie udowodni swoich umiejetnosci w Europie.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Blaszczu16
Cytat:
Jeśli to prawda, to Legia jest nieźle okradana. Gość zarabia Bóg sam wie ile, najwięcej w T-ME, nie musi trenować, a i tak ma zapewnione miejsce w pierwszym składzie.
Ja to widze inaczej; gosc nie ma zagwarantowanego miejsca w skladzie, poprostu na nie zasluguje. I co do okradania... osobiscie ja bym wolal w Wisle takiego Ljuboje ktory niby sie opiernicza, ale robi roznica w meczach (w Europie takze), od... nie wiem, jakiegos Piecha ktory moze i trenowac 10 godzin dziennie, ale roznicy robic nie bedzie...
Inna sprawa ze trzeba wziasc pod uwage ze Ljuboja ma niedoleczona kontuzje i ze byl jedyna powazna alternatywa w Legii na atak jesli chodzi o jesien (Kucharczyk to drewno pokroju Kirma, Hubnik byl kontuzjowany, a Zyro... zero doswiadczenia... pozatym to chyba skrzydlowy). Co z tego ze by trenowal jakby sie potem mogl rozleciec?
Ostatnio edytowane przez Bobek90 : 06.02.2012 o godz. 21:55.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 06.02.2012, 22:36
zalezy jak Skorża przygotuje do sezonu Legie,jesli tak jak 2 lata temu Nas to chyba cięzko będzie myslec o MP 2012.Rok temu Wojskowi też raczej nie specjalnie sie prezentowali na wiosną,nawet mówiło sie o zwolnieniu Skorzy i zatrudnieniu tego Słowaka Weissa
Ostatnio edytowane przez AYALA : 06.02.2012 o godz. 22:45.
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Stary 06.02.2012, 23:25
AYALA napisał(a):Wyświetl post
zalezy jak Skorża przygotuje do sezonu Legie,jesli tak jak 2 lata temu Nas to chyba cięzko będzie myslec o MP 2012.Rok temu Wojskowi też raczej nie specjalnie sie prezentowali na wiosną,nawet mówiło sie o zwolnieniu Skorzy i zatrudnieniu tego Słowaka Weissa
A jak przygotuje tak jak 3 lata temu nas? Takie dywagacje o kant dupy rozbić. Personalnie Legia jest słabsza od Wisły. Terminarzowo też, bo grają we Wrocławiu i w Krakowie z nami, a my mamy wszystkie ekipy walczące o tytuł u siebie. Tylko w starcie do rundy są lepsi o te 6 pkt, ale to jest do nadrobienia.
Odpowiedz cytując
zizou
Member

Od: 06.2011

Stary 07.02.2012, 08:31
Blaszczu16 napisał(a):Wyświetl post
A jak przygotuje tak jak 3 lata temu nas? Takie dywagacje o kant dupy rozbić. Personalnie Legia jest słabsza od Wisły. Terminarzowo też, bo grają we Wrocławiu i w Krakowie z nami, a my mamy wszystkie ekipy walczące o tytuł u siebie. Tylko w starcie do rundy są lepsi o te 6 pkt, ale to jest do nadrobienia.
Ciekawa teoria, mógłbyś jakieś fakty na jej poparcie przedstawić? Pytam się (bez napinki), bo moim zdaniem to zdanie nijak ma się do rzeczywistości - jak dla mnie, analizując wszystkie formacje i ławkę rezerwowych - należałoby postawić (co najmniej) znak równości między tymi drużynami.
"Zastanów się dwa razy zanim powiesz coś głupiego. Lepiej utrzymywać innych w niewiedzy niż od razu dać im pewność".
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Stary 07.02.2012, 10:16
zizou napisał(a):Wyświetl post
Ciekawa teoria, mógłbyś jakieś fakty na jej poparcie przedstawić? Pytam się (bez napinki), bo moim zdaniem to zdanie nijak ma się do rzeczywistości - jak dla mnie, analizując wszystkie formacje i ławkę rezerwowych - należałoby postawić (co najmniej) znak równości między tymi drużynami.
Nie chce mi się wdawać w dyskusję, bo pomny wielu doświadczeń, nie przekonam Cię pewnie do mojego zdania. Po prostu wystarczy popatrzeć na Meliksona. W szeregach Legii nie uświadczysz tak klasowego zawodnika.
Odpowiedz cytując
Mishau
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 07.02.2012, 11:10
Oj ryzykujesz takim stwierdzeniem. Radovic z rundy jesiennej niewiele mu ustępował, o ile w ogole...
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 07.02.2012, 11:13
Nie trzeba dyskutować, aby wiedzieć jak można dokonać takiego porównania. Wystarczy zestawić ze sobą 3 kategorie:
1. Porównanie zawodników z najsilniejszego składu na tych samych pozycjach:
Kuciak wygrywa z Pareiko
Żewłakow wygrywa z Jaliensem/Chavezem
Wawrzyniak wygrywa z Pajicem/Diazem
Rybus wygrywa z Kirmem
Radovic = Melikson (wiekiem i możliwościami)
Reszta na styk, albo z przewagą Wisły

2. Porównanie głębi składu. Jak mocny jest 12,13,14,15 i 16 zawodnik wchodzący z ławki.
Legia - Żyro, Wolski, Rzeźniczak, Kucharczyk, Hubnik
Wisła - Diaz, Garguła, Jovanovic, Genkov, Bunoza

3. Rozstęp między najsłabszym, a najlepszym zawodnikiem w pierwszej jedenastce.
Legia: Vrdoljak - Radovic
Wisła: Lames - Biton
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 07.02.2012, 11:16
Mamy remis...ewentualnie Śląsk wygrywa lige/jest najlepszy.

Nie dojdziecie do wspolnych wnioskow więc po cholere takie wyliczanki?

Lepiej zająć się SP niz takimi rozkminkami.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 07.02.2012, 11:23
Takie porównanie z napinką nie ma nic wspólnego. Ja pisałem już dawno, że na papierze lepsze kadry mają Disco i Amika. Pierwsi z nich mają jednak "charyzmatycznego" trenera i za dużo jest tam zawirowań (na szczęście), aby można było to nazwać klubem aspirującym o coś więcej niż podium, a Amika po kilku osłabieniach oraz po kontuzji Murawskiego może się nie podnieść z obecnego miejsca w tabeli. Śląsk ma niesamowitą głębię składu, gdzie jest praktycznie 20 zawodników na podobnym poziomie.
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 07.02.2012, 11:27
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Rybus wygrywa z Kirmem
A z Ilievem/Małym
Zapomniałeś jeszcze napisać co wynika z tej Twojej analizy (tzn: kto ma lepszy skład: Wisła czy Legia). Bo ja nijak nie mogę dojść
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 07.02.2012, 11:36
Rybus to lewy pomocnik. Legia nie posiada zawodnika na pozycji prawego pomocnika. Jeśli Rybus grał na prawej stronie to wyłącznie z konieczności (czytaj słabości kadry). Na lewej stronie pojawiali się wtedy Żyro, Kucharczyk, Wolski, a nawet Rado. Możliwe, że od rundy wiosennej Legia będzie posiadać prawego pomocnika - Koseckiego, ale to wciąż duży znak zapytania.

Z analizy nie miało nic wynikać. Specjalnie zostało zostawione miejsce na własną interpretację.
Odpowiedz cytując
gizmowisla
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 07.02.2012, 11:42
No rzeczywiscie Kirm ma w naszym zespole taka pozycje ze stawiamy go jako pewniaka na lewej pomocy ....kpina ......bardziej porownalbym Rybusa do Malego lub Ilieva ... a Kirm / hmmmm nie chce sie pastwic na zawodnikiem Wisly ale nic dobrego nie mozna napisac ...tak samo jak jakosc naszych obroncow ... ja tez uwazam ze skald Wisly jest lepszy niz legii ...zz duzym wyjatkiem ...nasza obrona to kpina ..... i tyle w temacie ..... osobiscie bardzo zaluje ze nikt nie pomyslal o sprowadzeniu choc jednego dobrego stopera .....a tak to zawsze bedziemy sie trzesli przed praktycznie kazda akcja ofensywna naszych przeciwnikow ..... Chaves, Jaliens, Bunoza, Diaz ...... hmmmmm Ci panowie po prostu nie pozwalaja kibicom Wisly sie nudzic i spokojnie ogladac mecz .....
Ostatnio edytowane przez gizmowisla : 07.02.2012 o godz. 11:45.
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Stary 07.02.2012, 11:45
Rybus to lewy pomocnik. Legia nie posiada zawodnika na pozycji prawego pomocnika. Jeśli Rybus grał na prawej stronie to wyłącznie z konieczności (czytaj słabości kadry). Na lewej stronie pojawiali się wtedy Żyro, Kucharczyk, Wolski, a nawet Rado. Możliwe, że od rundy wiosennej Legia będzie posiadać prawego pomocnika - Koseckiego, ale to wciąż duży znak zapytania.

Z analizy nie miało nic wynikać. Specjalnie zostało zostawione miejsce na własną interpretację.
No to sprawdź jeszcze na jakiej pozycji wystepuje w Wiśle Iliev (przynajmniej nominalnie, bo przy zakładanej zmienności pozycji i tak wymienia się z prawym skrzydłowym).
OK. Jeśli z analizy nie miało nic wynikać to w porządku. Udało się.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 07.02.2012, 11:55
Wg. statystyk to Kirm jest pierwszym lewym pomocnikiem w Wiśle. Wszystkich spotkań Wisły w tej rundzie nie oglądałem, ale jak już oglądałem to Iliev głównie hasał po prawej stronie. Małeckiego nie było pół rundy, więc trudno coś konkretnego powiedzieć, ale wiadomo, że jak wróci to będzie głównie grał na prawej stronie. Równie dobrze można wstawić Rado na prawą stronę, bo kiedyś tak grał.

Dodatkowo Meliksona i Małeckiego wrzuciłem do pierwszego składu, choć patrząc na ich statystyki w tej rundzie powinni być w "głębi składu".

Jak już to ja bym tak zestawił pierwsze, najmocniejsze jedenastki.

Legia - Wisła
Kuciak - Pareiko 1-0
Jędrzejczyk - Lamey/Jovanovic 2-1
Komorowski - Chavez/Bunoza - 3-2
Żewłakow - Jaliens/Chavez - 4-2
Wawrzyniak - Pajic/Diaz 5-3
Vrdoljak - Wilk 5-4
Gol - Nunez - 6-5
Rybus - Kirm 8-6
Rado - Melikson - 9-7
Kosecki - Małecki/Iliev 9-8
Ljuboja - Biton/Genkov 9-9
Ostatnio edytowane przez emj10 : 07.02.2012 o godz. 11:58.
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 07.02.2012, 12:20
Bobek90 napisał(a):Wyświetl post
To w pucharach polskie kluby moga budowac marke i zdobywac srodki na rozwoj (zobacz jakie smieszne pieniadze dostaje MP... tyle na zachodzie to wydaja na waciki), wreszcie, to w pucharach jest powazne granie, i REALNA weryfikacja mozliwosci druzyny. Dla klubow takich jak Wisla puchary to powinien byc cel glowny. Druzyna ktora powiedzmy wygra 30 spotkan w ekstraklasie by potem dostac w pucharach od ogorkow powinna byc rozgoniona na 4 wiatry. Liga to moze byc najwazniejsze ale dla klubow ktore graja w POWAZNYCH ligach w ktorych sa POWAZNE pieniadze... czyli (tradycyjnie) top 5 lig. Wogole, co to za podnieta MP? A MP to cos znaczy? Nie nie znaczy nic... dopoki nie udowodni swoich umiejetnosci w Europie.
Ja .......e!!!!!!!!!
....A , widzę, że ładnie w dupach się po.......iło.....a takie posty działają lepiej niż najmocniejsza kawa.Widać, że jesteś młody.....A, mistrzostwo Polski nie jest najważniejsze

A pmietasz ....a może taką piosenke?
http://www.youtube.com/watch?v=GsId46QUcBQ
Ostatnio edytowane przez Pablo84 : 07.02.2012 o godz. 12:27.

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Stary 07.02.2012, 12:24
Wg. statystyk to Kirm jest pierwszym lewym pomocnikiem w Wiśle. Wszystkich spotkań Wisły w tej rundzie nie oglądałem, ale jak już oglądałem to Iliev głównie hasał po prawej stronie. Małeckiego nie było pół rundy, więc trudno coś konkretnego powiedzieć, ale wiadomo, że jak wróci to będzie głównie grał na prawej stronie. Równie dobrze można wstawić Rado na prawą stronę, bo kiedyś tak grał.

Dodatkowo Meliksona i Małeckiego wrzuciłem do pierwszego składu, choć patrząc na ich statystyki w tej rundzie powinni być w "głębi składu".

Jak już to ja bym tak zestawił pierwsze, najmocniejsze jedenastki.

Legia - Wisła
Kuciak - Pareiko 1-0
Jędrzejczyk - Lamey/Jovanovic 2-1
Komorowski - Chavez/Bunoza - 3-2
Żewłakow - Jaliens/Chavez - 4-2
Wawrzyniak - Pajic/Diaz 5-3
Vrdoljak - Wilk 5-4
Gol - Nunez - 6-5
Rybus - Kirm 8-6
Rado - Melikson - 9-7
Kosecki - Małecki/Iliev 9-8
Ljuboja - Biton/Genkov 9-9
No to nie podjąłeś ryzyka . Idealny remis.
A tyle mówiło się o błędach statystycznych. Jak słusznie zauważyłeś przez połowę rundy kontuzjowanym był Mały. Skutkiem tego siłą rzeczy Iliev grał zastępując go na prawej stronie. Natomiast został sprowadzony do Wisły jako nominalny lewy pomocnik. Mam nadzieję że powyższe wyjaśnia dlaczego w statystykach pierwszym lewym pomocnikiem jest Kirm i dlaczego mogłeś widzieć Ilieva hasającego po prawej (pomijam tu wymienność naszych skrzydłowych). Na chwile obecną wygląda na to że na lewą pomoc mamy Ilieva/Kirma na prawą Małego/Boguskiego (w tej kolejności do placu, nowym warinatem testowanym w meczu z Odense było ustawienie na lewej Meliksona a Gułę jako ofensywnego; wychodziło to całkiem całkiem). Byłbym teraz ciekaw zobaczyć Twoją ocenę przy uwzglednieniu tych zmian w składzie. Z powyższego zestwienia wynika też że Wisła ma "większą głębię". Ile punktów za to?
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 07.02.2012 o godz. 12:27.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 07.02.2012, 12:31
Nie zgadzasz się z tym remisem?

Nic się nie zmieni, bo i w Legii będą zapewne zmiany. Nie da się tak toczek w toczek porównać zespołów, które grają innymi systemami gry, prowadzą mniejszą, bądź większą rotację w składzie, albo przez kontuzje, bądź inne czynniki losowe (Jovanovic zawieszenie). Trzeba to robić tak jak dokonują tego różne stacje telewizyjne, czy gazety tworzące jedenastki kolejki. Ustala się wtedy standardowy szkielet takiej jedenastki i do tego dokooptowuje najlepszych zawodników na taką pozycję.

Napisałem, że Radovica móglbym wstawić na prawej stronie pomocy, bo tam grał 90% kariery, ale obecnie jest typowym środkowym pomocnikiem podwieszonym pod napastnika. Tak samo porównanie Rybusa do Małeckiego, czy Ilieva to dla mnie jakieś kuriozum. Jak można porównać zawodników, którzy niby mogą grać na tych samych pozycjach, ale są zupełnie innymi zawodnikami. Rybus to typowy skrzydłowy, z dobrą wrzutką i strzałem, jednak biega głównie wzdłuż linii, a Iliev, czy Małecki to są tak naprawdę napastnicy do systemu 4-3-3, bo do takiej gry mają predyspozycje. Iliev ma bardzo średnią wrzutkę co dyskwalifikuje go tak naprawdę w grze między 50, a 70m. On musi grać na ostatnich 30 metrach, bo inaczej jest zwyczajnie nieefektywny.

Oczywiście, że Wisła ma większą głębię. Pisałem o tym latem jak pół tego forum płakało, że dzieje się Wiśle jakaś tragedia. Tak naprawdę to Wisła pierwszy raz od ery Kasperczaka ma dwie w miarę równe 11-stki, ale nie ma zupełnie obrony, więc co to za głębia jak jedna formacja nie występuje w praktyce? Punkt za głębię w przypadku pojawienia się Diaza za Pajica powinien być ujemny, a nie dodatni
Ostatnio edytowane przez emj10 : 07.02.2012 o godz. 12:41.
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Stary 07.02.2012, 12:52
Tak samo porównanie Rybusa do Małeckiego, czy Ilieva to dla mnie jakieś kuriozum. Jak można porównać zawodników, którzy niby mogą grać na tych samych pozycjach, ale są zupełnie innymi zawodnikami.
Oczywiście, że Wisła ma większą głębię...., .....więc co to za głębia jak jedna formacja nie występuje w praktyce?
Oooo ... własnie o to chodzi: porównywać Rybusa z Ilievem nie można ale Kuciaka z Pareiką czy Jędrzejczyka z Jovanoviciem już tak
No to jak jest w końcu z tą "głębią"
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 07.02.2012, 13:00
Chyba Pareiko nie był chyba napastnikiem przez ostatnią rundę? Jeśli nie to jak najbardziej można porównać jego klopsy do dobrej, a czasami bardzo dobrej gry Kuciaka. Iliev w tej rundzie grał na prawej pomocy, więc porównać go można tylko do Manu... którego już nie ma w Legii, albo do Koseckiego, który ma grać na tej pozycji na wiosnę.

Z głębią proponuję się dokształcić
W NBA są takie spory co do "głębi", że nie sposób porównać to do tego.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 07.02.2012 o godz. 13:09.
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Stary 07.02.2012, 13:10
Chyba Pareiko nie był chyba napastnikiem przez ostatnią rundę? Jeśli nie to jak najbardziej można porównać jego klopsy do dobrej, a czasami bardzo dobrej gry Kuciaka. Iliev w tej rundzie grał na prawej pomocy, więc porównać go można tylko do Manu... którego już nie ma w Legii, albo do Koseckiego, który ma grać na tej pozycji na wiosnę.

Z głębią proponuję się dokształcić
No cóż wydawało mi się że chodzi o to że: "Jak można porównać zawodników, którzy niby mogą grać na tych samych pozycjach, ale są zupełnie innymi zawodnikami. " Ale chyba coś źle zrozumiałem pomimo tego że i Kuciak i Pareiko grają na tych samych pozycjach i są innymi zawodnikami.
Zanim zaczne sie dokształać z "głębią" chciałbym się jednak dowiedzieć u źródła czy w Wisle ta głębia jest czy jej nie ma. Bo jestem jakiś taki rozdarty w tym względzie.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 07.02.2012, 13:23
Głębia oczywiście jest o czym pisałem. Jednak z punktowaniem może być problem, bo trudno ocenić zmianę taką jak Pajic na Diaza, czy Lamey na Jovanica. W ofensywie możliwości pełno, a w defensywie nędza.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 07.02.2012, 13:25
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Oooo ... własnie o to chodzi: porównywać Rybusa z Ilievem nie można ale Kuciaka z Pareiką czy Jędrzejczyka z Jovanoviciem już tak
No to jak jest w końcu z tą "głębią"
Moim zdaniem można. I Rybus wypada lepiej, chociaż typa nie znoszę i swego czasu chciałem go opchnąć pewnemu modowi z tego forum po kosztach albo nawet za dopłatą
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 07.02.2012, 13:32
Panowie wydaje mi się, że zupełnie piszemy o czym innym. Albo porównuje się zawodników na danej pozycji, albo klasę piłkarską i możliwości danego zawodnika. Najlepiej niech wpadnie do tematu rw88, a jego opinię uznam za wiążącą, gdyż zdecydowanie najlepiej potrafi na chłodno analizować danych zawodników, choć z gloryfikowaniem Borysiuka się trochę zapędził.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 07.02.2012, 13:41
Mishau napisał(a):Wyświetl post
Oj ryzykujesz takim stwierdzeniem. Radovic z rundy jesiennej niewiele mu ustępował, o ile w ogole...
Radovic i Melikson sa tak samo dobzi ale Melikson pod wzgledem uzdolnienia technicznego jest zawodnikiem lepszym - jak nie najlepszym w Naszej lidze. Takich zagran jak u Maora trudno znalezc u innego zawodnika grajacego w polskiej lidze.
Odpowiedz cytując
Blaszczu16
Koneser

Stary 07.02.2012, 14:12
Chyba Pareiko nie był chyba napastnikiem przez ostatnią rundę? Jeśli nie to jak najbardziej można porównać jego klopsy do dobrej, a czasami bardzo dobrej gry Kuciaka.
Pareiko w niczym nie ustępuje Kuciakowi. Moim zdaniem obaj są na podobnym - wysokim - poziomie. I jakie klopsy Sergiej popełnił? Pragnę tylko zauważyć, że mimo, że zagrał pół rundy w ubiegłym sezonie, to i tak został uznany przez wielu -w tym canal + - za najlepszego goalkeepera sezonu. Od przyjścia Pareiki do Wisły przestałem się bać baboli jakie wpadały do naszej bramki za czasów poprzedników.
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Stary 07.02.2012, 16:04
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Moim zdaniem można. I Rybus wypada lepiej, chociaż typa nie znoszę i swego czasu chciałem go opchnąć pewnemu modowi z tego forum po kosztach albo nawet za dopłatą
No to w tym temacie musisz sobie porozmawiać z emj10 bo on uważa że nie można. Tyle tylko że chyba coś mu się koncept wyczerpuje bo wzywa na pomoc rw88. Ale próbuj...
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Stary 07.02.2012, 16:08
Głębia oczywiście jest o czym pisałem. Jednak z punktowaniem może być problem, bo trudno ocenić zmianę taką jak Pajic na Diaza, czy Lamey na Jovanica. W ofensywie możliwości pełno, a w defensywie nędza.
Dzięki. Uspokoiłeś mnie. Szkoda tylko że bez punktu
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 07.02.2012, 16:18
Nie trzeba dyskutować, aby wiedzieć jak można dokonać takiego porównania. Wystarczy zestawić ze sobą 3 kategorie:
1. Porównanie zawodników z najsilniejszego składu na tych samych pozycjach:
Kuciak wygrywa z Pareiko
Żewłakow wygrywa z Jaliensem/Chavezem
Wawrzyniak wygrywa z Pajicem/Diazem
Rybus wygrywa z Kirmem
Radovic = Melikson (wiekiem i możliwościami)
Reszta na styk, albo z przewagą Wisły

2. Porównanie głębi składu. Jak mocny jest 12,13,14,15 i 16 zawodnik wchodzący z ławki.
Legia - Żyro, Wolski, Rzeźniczak, Kucharczyk, Hubnik
Wisła - Diaz, Garguła, Jovanovic, Genkov, Bunoza

3. Rozstęp między najsłabszym, a najlepszym zawodnikiem w pierwszej jedenastce.
Legia: Vrdoljak - Radovic
Wisła: Lames - Biton
Na papierze Wisła przegrywa w każdej formacji. Strzeliliśmy ...nędzne 16 goli, przy 18 Rudneva to wygląda śmiesznie. Straciliśmy 13 więc mamy średnią obronę i słabą ofensywę =tak mówi papier.
Dlatego moge zrozumieć wyżej zrobione porównanie, moge zrozumieć że Rybus jest lepszy od Kirma czy Wawrzyniak od Diaza. Tak, w zeszłej rundzie byliście lepsi o czym świadczy wasza pozycja.
Mógłbyś jeszcze zrobić takie porównanie dla Legii i Śląska?

E: emj10 ; Ale dużo Śląska oglądać nie trzeba. Prócz "papieru" wystarczy oglądnąc spotkanie Legii ze Śląskiem, wszak tam na dłoni widać który piłkarz lepszy.

i
Ostatnio edytowane przez szprotson : 07.02.2012 o godz. 17:37.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 07.02.2012, 17:12
Powiem szczerze, że Śląska zbyt często nie oglądałem w tej rundzie (zwyczajnie ich styl gry mi nie podchodził), więc trzeba będzie spojrzeć do źródła przed zrobieniem porównania. Całej pierwszej szóstki w tabeli.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów