|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2011
Offline |
|
|
Kiedyś Wisła w czasach B.C. podpisywała długie kontrakty, teraz są coraz krótsze i krótsze, aż do rocznych wypożyczeń, cóż takie czasy mamy w Wiśle.
_______ Lukasz, fakt takie prawo Webstera, 3 lata spokoju dla klubu wobec piłkarzy do 28 roku życia i 2 lata wobec piłkarzy po 28 roku życia, a później klub musi liczyć się z renegocjonowaniem kontraktu trwającego max. 5 lat. Tyle że to punkt widzenia klubu, bo w sumie słusznie że takie prawo istnieje gdyż np. wartość rynkowa piłkarzy się zmienia i tak jak w przypadku Patryka Małeckiego jego wartość wzrosła od tej pierwotnej i stąd powinien być podpisany nowy kontrakt. ________ I à propos P. Małeckiego, z 2011 jeszcze info. http://www.sport.pl/sport-krakow/1,1..._kontrakt.html "Działacze Wisły rozpoczęli negocjacje z 23-letnim pomocnikiem w sprawie przedłużenia umowy. Proponują mu sporą podwyżkę i kontrakt do 2016 roku" Przypomnę że aktualny jest do 2014.
Ostatnio edytowane przez milosz : 20.01.2012 o godz. 19:34.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2011
Offline |
|
|
Tak, Brożkowie na 10 lat, ale czy to nadal jest zgodne z przepisami FIFA i UEFA? Bo przyznam, że nigdzie tak długich kontraktów w ostatnich czasach nie widziałem. To by obchodziło chyba prawo Webstera.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2010
Offline |
|
i tamże w przypisach: "2. W innym przepisie FIFA określa maksymalną długość kontaktu na pięć lat." |
|
|
|
Koneser
Od: 07.2009
Offline |
|
|
Cytat:
Niektórzy chyba mogą podpisywać kontrakty dłuższe niż 5 lat. |
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Cóż, nie ulega wątpliwości że Małecki zarabia mało i chce więcej. Tu chyba każdy go rozumie.
Natomiast problemem Małeckiego jest to, że ma mało argumentów za znaczną podwyżką. Poza prowadzeniem dopingu na jednym z meczów jakoś mało się wykazał ostatnio. Runda jesienna stracona, również z uwagi na kontuzję ale i forma nie była nadzwyczajna. 4 gole w 19 meczach. Nie wiem ile asyst, na 90 minut nie ma. Do tego trzeba zaliczyć "wpadkę kiełbasianą". Patrząc na zimno, to dla klubu Patryk jest problemem. Z jednej strony spory potencjał, z drugiej - mentalność Balotellego. Ale jednak nie jego umiejętności. Ja się mu wcale nie dziwię, że pogrywa Websterem, bo to w zasadzie jedyny sensowny argument by ugrać coś więcej. Złych intencji też się nie doszukuję - on może nawet teraz nie chce z tego skorzystać, ale chodzi o jakąś kartę przetargową. Ale marna to karta. Bo umówmy się: nie gra w reprezentacji, w lidze nie powala formą, w pucharach zagrał nieźle z Apoelem i Odense, ale też nie bajecznie. Może skusić się na niego jakiś drugoligowiec z Bundesligi: zapłaci z pewnością więcej, niż Wisła, ale czy będzie to wielki skok jakościowy? Ja bym obstawiał, że jednak Małecki i Wisła się dogadają. ![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
http://sport.onet.pl/pilka-nozna/lig...wiadomosc.html
I pewnie juz po Cywce. Ale to nie problem SV chce wywalczyć mistrza zawodnikami z ,których 8 konczą się kontrakty. A klub nie przejawia zbytniej chęci aby je przedłużyć. Już widze jak umierają za Wislę aby w czerwcu pożegnac się z klubem. Podobne Deja Vu przeżyli w warszawie gdy Grzelak i reszta odpusciła totalnie kilka meczy w tym z Wisłą. |
|
|
|
Guest
|
|
Mały... moim zdaniem jest jednym z wiodących graczy Wisły (co piszę po raz -nasty albo -esty). Jeden z bardzo niewielu, który ma ambicję, charakter, gra 1-1, strzał, zadziorność, itp. itp. Oczywiście oprócz tego sporo much w nosie... Reasumując jestem zdania, że sportowo jakbyśmy mieli jeszcze 5 takich Małych zamiast Kirmów, Pajliców czy Jaliensów i trenera, który byłby w stanie znaleźć z nimi nić porozumienia to bylibyśmy o wiele silniejszą drużyną. Natomiast w kwestii nowego kontraktu - jest dla mnie zrozumiałe, że Mały może chcieć podwyżki. Może chcieć 150, 300, 500tys, bańkę euro. To rozumiem. Dogada się albo nie - to też zrozumiem. Jednak jeśli się nie dogada i odejdzie jak Kokos to jakkolwiek wszystkie zasługi będą Mu zawsze pamiętane to jednocześnie zawsze będzie dla mnie człowiekiem, który odszedł jak Kokos - czyli przytulił dla siebie i menago te parę stówek pln czy euro, które powinna dostać Wisła. Amen. Dodam jeszcze, że jakkolwiek miałem mieszane uczucia na temat kariery Dudki w Wiśle (choć za ostatni sezon u Skorży ma mój pełny szacunek bo była potrzeba żeby grał na LO to grał tam najlepiej jak potrafił) jednak Darek ma u mnie wielki szacunek za to że odszedł do Auxerre za 2 czy ile tam bańki euro dla Wisły i ileś tam dla siebie za podpis, a nie za czapkę gruszek dla Wisły, a dużo więcej dla siebie i menago. Pamiętam o wszystkich dotychczasowych zasługach Małego dla Wisły, jednak sposób Jego ewentualnego odejścia (oby nie) będzie dla mnie weryfikacją i pieczęcią (lub jej brakiem) na Jego "Wiślackości".
Ostatnio edytowane przez arti : 20.01.2012 o godz. 21:03.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
W podobny sposób straciliśmy Dolhe. Wówczas Rumun był najlepszym bramkarzem ekstraklasy i ogólnie najlepszym zawodnikiem Wisły,a zarabiał 5 tysięcy euro miesięcznie. Był jednym z najgorzej opłacanych zawodników w Wiśle. I na nic zdało się to,że codziennie chodził do ówczesnego prezesa Helera prosząc o nowy kontrakt,został po prostu olany. Skończyło się tak,że podpisał kontrakt z Lechem..
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Dymanie wychowanków to bardzo "inteligentna" postawa. Wszystko wskazuje na to, że się jednak nie dogadają. Klub ewidentnie gra na przetrzymanie. ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Porównywać Małeckiego z Dolhą nie można w żaden sposób. Wydaje że że Patryk nie wypnie sie na Wisłe i odejdzie tylko będzie do końca starał sie podpisać ten kontrakt. Chociaż na tym musi jemu zależeć żeby tak sie stało.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Czuć jednak na odległość twoją niechęć do Małego, zdecydowanie podważa to obiektywną ocenę tematu . Żonglujesz tezami i insynuacjami a w imię dowartościowania własnego EGO drwisz z Patryka ! A wiesz co w tym jest najśmieszniejsze? Że to Małecki miał rację i słusznie pokazał miejsce tym którzy odwracają się od swojej drużyny! Poczujesz sie wyruchany jeśli Małeckii skorzysta z prawa Webstera ? błąd! Wyruchany to bedziesz przez osoby które do tego doprowadziły, które mimo 6 miesięcy nie potrafiły spełnić oczekiwań wychowanka. Jeśli oczekujesz od niego aby grał za szampana,to naprawde chyba masz nie po kolei w głowie. A problemem nie jest Małecki, problemem jest slaba postawa najlepiej zarabiających w drużynie Wisły. |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Guest
|
|
Swoją drogą nawet taki Dom Perignon kosztuje ok. 150 Euro za butelkę więc nie jest z poborami Małego aż tak źle jak piszesz. Poza tym szampan to chyba nienajlepsza napój dla czynnego piłkarza. Jeszcze jest możliwość, że JrQ pisze prawdę, a wtedy to sobie możemy tu pogadać...
Ostatnio edytowane przez arti : 20.01.2012 o godz. 21:45.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
kiedys byl temat jego przejscia do Wisly...http://sport.onet.pl/pilka-nozna/i-l...wiadomosc.html ale mi sie wciaz przypomina glos Janusza Basalaja komentyujacego mecz Schalke-Wisla:dziekujemy Ci Viktorze Agali!!!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
||
Problemem jest to czy powinien się domagać? Napewno, bo suma 30 tys jednak uszczuplona o składki szału nie robi , na taką kasę może liczyć nawet w PBB.
Ale jeśli Mały nie otrzyma logicznej oferty bedzie to sygnał dla niego że na wieksze zarobki nie ma co liczy. Dlatego bez sensu jest wymagać od niego gry za mniej niż może zarabiać, udowodnić w ten sposób oddanie klubowi.
Ostatnio edytowane przez Dariook : 20.01.2012 o godz. 22:38.
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Hmm dziwne,w takim razie dlaczego Kokoszce jest wypominane skorzystanie z prawa Webstera |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Wiedziałem że bedzie zaraz wszystko na zarząd a nie Małeckiego
. Tylko po co te bajki o graniu tu do końca kariery?. |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Zarząd chce wykorzystać to że Małecki jest przywiązany do klubu. Czyli dać jedną z najmniejszych płac i powiedzieć "przeciez kochasz Wisłę, to zagrasz za 10 tyś złotych".
I chcą doprowadzić do sytuacji żeby kibice myśleli jak Ma_niek. Oczywiście nie tyczy się to wszystkich fanów. Bo każdy bardziej ogarnięty wie że Maldini nie godził się na jedne z najmniejszych zarobków tylko dlatego bo kocha AC Milan. Totti bo kocha AS Romie, Giggs bo kocha Manchesterze czy Del Piero bo kocha Juventus.. tak samo walczyli o swoje i tak samo liczyły się dla nich pieniądze i nikt nie miał do nich za to za złe, tak Małeckiemu nie mam, że chłopak pomimo że przerasta większośc piłkarzy Wisły o głowę grał bardzo długo na juniorskim kontrakcie, a teraz za nieco więcej. I tak długo wytrzymał. Maly chce po prostu godną płacę, niczego więcej nie wymaga. A nalezy mu się nie dlatego bo jest przywiązany do Wisły tylko za czysto sportowy aspekt. Jest dobrym piłkarzem i zasługuja na więcej.
Ostatnio edytowane przez CH. : 20.01.2012 o godz. 22:50.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
My nie znamy przebiegu negocjacji wiec mozemy sie tylko domyslac jak przebiegaja. Skad wiesz ze nagle Patryk nie chce najwiekszego kontraktu w druzynie, bo on jest gwiazda i kibice go kochaja?. Wszystko jest mozliwe.
|
|
|
|
Piknik
Od: 03.2004
Offline |
|
|
To nie jest niechęć. Ja go po prostu nie lubię*.
Natomiast moje emocje nie mają tu nic do rzeczy, bo nie ja decyduję o wysokości kontraktów. Moim zdaniem w interesie Wisły jest zatrzymanie tego piłkarza lub sprzedanie go za przyzwoite pieniądze. Mimo ekscesów Małego chyba lepsza pierwsza opcja, bo na razie nie mamy tabunów lepszych grajków na jego pozycję. Lepiej więc, żeby się dogadali, choć wymaga to elastyczności z 2 stron. Sytuacja, w której klub dopuściłby do odejścia Małeckiego byłaby rzecz jasna fatalna. Zawodnicy i prawa do nich to jedyne namacalne aktywa klubu, a Patryk mimo wielu wad może kiedyś zostać sprzedany za coś więcej, niż czapka gruszek (tyle Wisła dostanie w przypadku Webstera). Gwoli ścisłości: nie drwię z Patryka, jeśli jeszcze nie zauważyłeś. Piłkarze zasadniczo są tacy sami: są ludźmi, więc zawsze skuszą się na pieniądze. Od człowieka tylko zależy, jakie to będą kwoty (duże czy małe). Śmieszy mnie, że po raz n-ty "odkrywa się", że słowo "wierność" jest pustym hasłem. Śmieszy, że niektórzy nadal są gotowi bronić Patryka nawet wtedy, jeśli (w co nie wierzę i czego sobie nie życzę) faktycznie skorzystałby z Prawa Webstera. Jeśli tak się stanie, to nie ja będę wy.chany. Zgadnij za to, kto będzie PS. A ego mam już tak niesamowicie rozdęte, że nie muszę wirtualnie dowalać Małeckiemu, żeby sobie poprawić samopoczucie. * Wiem, plagiat z dziekana Zajączka. PS2. Nie chcę mi się sprawdzać, ale to chyba ja jako pierwszy w tym wątku zwróciłem uwagę, jakim świństwem jest ten nowy przepis i jak bardzo uderzy on w Wisłę. Miałem wtedy na myśli Pawła Brożka, okazało się jednak że to Kokos nas pierwszy zrobił w bambuko. Oby on pierwszy i zarazem ostatni. PS3. Jeśli by tak było, oznaczałoby to, że naszym klubem zarządzają straszni naiwniacy i frajerzy. Moim zdaniem aż tak źle nie jest. Myślę, że sprawa jest prozaiczna: oni wyceniają Patryka na mniej, niż on sam się ceni. Lub opcja nr. 2 - Cupiał kazał go skreślić. Ale wtedy by nie negocjowali, tylko szukali kupca.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 20.01.2012 o godz. 22:53.
![]()
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Małecki jest jedną z czołowych postaci, a zarabia w porównaniu (szczególnie z obcokrajowcami) śmieszne pieniądze. Nie rozumiem gdzie jest problem, nie chce go w klubie Cupiał, czy może Basałaj oszczędza kasę nie wiadomo na co ? Może na kolejnego Paljicia, co to z marszu dostał więcej kasy niż najlepszy i jedyny wtedy napastnik Paweł Brożek Ogarniacie to, Brożek co całą karierę tu spędza i walczy by się przebić 2x jest królem strzelców, a przychodzi taki ogóras z rezerw i dostaje 50k więcej na rok!
Działa na motywację nie ?Wracając do Małego. Dać mu godny kontrakt taki jak się rozdaje na prawo i lewo zagranicznym szrotom i Małecki będzie więcej jak zadowolony. Jak on nie zasługuje na 250- 300k to jakim prawem zasługuje na tyle Kirm, Paljic, Lamey, Jaliens, Genkov itd ? Głupota przy podpisywaniu kontraktów to jest główny grzech działaczy Wisły. Później szukają oszczędności nie tam gdzie trzeba. A sprzedawać Małeckiego czy kogokolwiek dobrego z Wisły to zawsze jest cios w siłę sportową zespołu. Wiadomo, że większość kwoty się rozpłynie gdzieś między TF a wydatkami klubowymi, a reinwestujemy jak Cupiał będzie miał dobry humor może 15-20% na następcę. Za takie sumy wiadomo, że tylko jakiś wypalony dziad albo słaby piłkarz przyjdzie.
Ostatnio edytowane przez tofik : 20.01.2012 o godz. 23:12.
![]()
.
. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tofik skąd wiesz że akurat takich pieniędzy mu nie dają.?
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
No napewno to nie będę ja. Skoro jednak ty tez nie to.... Stawiam na Bogusia Cupiała.
Co do tej wierności, to muszę protestować. Nie można wymagać od Małeckiego żeby w taki sposób udowodnił że ma w sercu Wisła. To jakiś absurd żeby chłopak rezygnował ze swoich planów na późną jesień tylko dlatego że gra w Wiśle. Za 20 lat SKWK będzie zbierać na Małego... Ty tak poważnie ?
Ostatnio edytowane przez Dariook : 20.01.2012 o godz. 23:10.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
A skąd Ty wiesz jaką płacę chce Mały
Dla mnie to jest takie gadanie o niczym bo nie wiemy jak się sprawy mają.To że kwestie zarobków, zresztą nie tylko w Wiśle, to ogólnie rzecz biorąc porażka, to inna sprawa ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tak w kwestii zarobków w drużynie przypomne wywiad z Dolhą. Myślę,że wiele on wyjaśnia:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez BiałaGwiazda : 20.01.2012 o godz. 23:36.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
Nie przedłużenie kontraktu z Małeckim to zły pomysł także z powodu wymaganej liczby Polaków i wychowanków klubu w kadrze, na co chyba nikt jeszcze nie zwrócił uwagi, tak więc przytaczam swoje przemyślenia.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Powstrzymam się od komentarza. A ostatnia chwila żeby na nim zarobić nie dając podwyżki to może być teraz. EDIT: Na koniec taka mała przestroga dla wszystkich znawców umniejszających wartość Patryka. Pamiętam jak kilku gości na tym forum (m.in. Marszałek, jeśli dobrze pamiętam) pisało jaki to Błaszczykowski jest cienki i że zastąpimy go pierwszym lepszych drewniakiem z ligi. Później wystarczyła jedna runda, eksplozja jego talentu... Nie pamiętam ani jednej sytuacji, gdy dobrego zawodnika zastąpiliśmy kimś na tym samym poziomie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 21.01.2012 o godz. 02:13.
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Niekoniecznie odpuści.
Cupiał na pewno jest przekonany, że Małecki nie odejdzie korzystając z Webstera, mając na uwadze jego relacje z kibicami, więc czeka po prostu na dobrą ofertę i Patryk zostanie sprzedany. Akurat Cupiał jest pamiętliwy i pewnych rzeczy nie wybacza, a Małeckiemu się uzbierało. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|