The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.10.2011, 13:46
No właśnie miałem napisać żeby przestać się kłócić o czarnuchów z chorągiewkami bo bardzo możliwe że od dawien dawna napiszę że "Lubię poniedziałki"

EDIT:

W świetle ostatnich wydarzeń pasowałoby żeby sędzia orżnął dzisiaj parchatych
Ostatnio edytowane przez Kocur : 24.10.2011 o godz. 13:49.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 24.10.2011, 14:45
raindog napisał(a):Wyświetl post
Mam do Ciebie krótkie pytanie, a mianowicie: czy sędzia dwa lata temu orżnął Wisłę w meczu o mistrza? Popełnił dziecinny błąd nie uznając bramki? Popełnił błędy w Poznaniu? Była z tego afera? I oto się cała sytuacja rozchodzi. Wtedy nie pisano o tym, że sędzia orżnął Wisłę w Krakowie i Poznaniu, lecz o wielkim pechu Wisły - a w zasadzie frajerstwie.
http://www.weszlo.com/news/4945-Kriv...sob_na_majstra

http://www.weszlo.com/news/4952-Sedz...jka_po_kolejce

http://www.weszlo.com/news/4972-I_ba..._Poznan_cieszy
Legionista
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 24.10.2011, 15:02
No i bardzo dobrze całośc podsumowuje trzeci artykuł. Wszedzie cieszono się że Amica zdobyła mistrza, nie było takiej nagonki, nie było takich analiz jak teraz są, nie było pisania o korupcji, PZPN też sie nie wtrącał a sędziowie nie zostali ukarani tak jak teraz
Odpowiedz cytując
19sebawro06
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 24.10.2011, 15:25
kreseq napisał(a):Wyświetl post
Weszlo bylo jest i bedzie specyficzne. Beda sie czepiac wszystkiego bo wiedza ze im wieksza jazda tym wiecej odwiedzin
Ja wiele rozumiem ale trzeba im oddac ze jak czepiali sie kiedys Legii i Skorzy to mieli racje, jak czepiali sie waszego trenera i jego zlotych mysli tez mieli racje, teraz czepiaja sie bledow sedziowskich i tez maja racje.
Nie wspomnieli o karnym? Coz, to na bank znak ze sa za Legia Jestescie przewrazliwieni i z jednej strony rozumiem to bo to wasz klub, z drugiej jednak kilka osob stad jest zaslepionych i to juz tak niezbyt zdrowo

Jak juz nie ma sie argumentow to wychodzi stary tekst ze cale polskie media kibicuja wiadomo komu

Nie robcie z Legii ulubiencow mediow a z Wisly wiecznych pokrzywdzonych bo jedno i drugie nie jest prawda.

Mozna ten temat ciagnac tysiac stron tylko po jaka cholere? Wiecie przeciez ze do wspolnych wnioskow nie dojdziecie NIGDY.

PS: Zagral jeden mlody w Wisle, zagrali Zyro i Wolski i tutaj widze plus. Mam nadzieje ze wieksza ilosc mlodych zawodnikow pojawiac sie bedzie w skladach takich druzyn jak Legia Wisla czy Lech. Reszta ekip z ekstraklasy ma jako taki balans miedzy obcokrajowcami a rodzimymi zawodnikami.
na pewno media są bardziej przychylne wam niż nam i to musisz przyznać. może ty tego nie widzisz ale trochę w tym prawdy jest. prosty przykład. ostatnie mecze w le.
Zachwycanie sie Legia w każdym programie nie było końca (np. w canal+) o wygranej Wisły nad Fulham nie mówiono. wypominano tylko symulke nuneza i nie sprawiedliwa czerwona kartkę która była w 100% prawidłowa. kolejny przykład nsport i ich poniedziałkowy program piłkarski.
pierwsza godzina rozmowa o polskiej lidze. 30 minut o legi a 30 minut o wszystkich innych drużynach.
nie wierzysz? pooglądaj dzisiaj na pewno będzie 1h o Legi bo wygrali w lidze i w le. o Wiśle powiedzą ze wygrali ale po nie słusznej czerwonej kartce i będzie koniec rozmowy. kolejny przykład ostatnie mecze le w polsacie. Legia strzela gola wielka radość niesamowita gra Legi, gola strzela Wisła i wielkie szczęście ze sędzia wyrzucił zawodnika Fulham. możesz się z tym nie zgadzać ale ja uważam ze tak jest. Ty możesz uważać inaczej. Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez flamengista : 24.10.2011 o godz. 16:54.
ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY

PRZEMYŚL
Odpowiedz cytując
19sebawro06
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 24.10.2011, 15:28
Sartre napisał(a):Wyświetl post
Bo redakcja jest w Warszawie, to gdzie mają siedzieć? na Konfidenckiej?
tu jest chyba potwierdzenie dlaczego dziennikarze są wam bardziej przychylni.
ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY

PRZEMYŚL
Odpowiedz cytując
studio
Banita

Od: 08.2008

Stary 24.10.2011, 15:35
Wy chyba zapomnieliscie o najwazniejszym programie o polskiej lidze na tvn "Orange Ekstraklasa"
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 24.10.2011, 15:46
studio napisał(a):Wyświetl post
Wy chyba zapomnieliscie o najwazniejszym programie o polskiej lidze na tvn "Orange Ekstraklasa"
O matko. Musiałeś o tym przypominać?

A teraz chwila oddechu
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 24.10.2011, 15:57
Sartre a gdzie w tym ostatnim tekscie znalazłeś wzmiankę o skandalicznej decyzji sędziego?

Ja tam przeczytałem tylko o "zramlolałej grze", na która "nie da się patrzeć", "łbie Jopa" i kibicach Wisły "którzy już się nacieszyli, więc niech dadzą innym".

Burza jaka by się przetoczyła przez ogólnopolskie media gdyby podobna jak rok temu sytuacja była udziałem Legii lub Śląska jest nie do wyobrażenia. Oszukanie Wisły przez sędziego, czego skutkiem była utrata mistrzostwa, podsumowano bardzo znamiennym w omawianej sytuacji określeniem- "i bardzo dobrze".

Panowie z Warszawy, czas spojrzeć prawdzie w oczy. Jeżeli chodzi o sposób prezentowania Was w mediach stoicie na uprzywilejowanej pozycji. Nie znaczy to bynajmniej, że macie tutaj posypywać głowy popiołem i rozdzierać z tego powodu szaty. Wystarczyłoby przyznanie, że tak faktycznie jest. Szkoda, że nie umiecie się zdobyć na taki krok.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 24.10.2011, 16:04
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Popisy sędziowskie z ostatnich kolejek utwirdziły mnie w przekonaniu, że obstawianie ekstraklasy nie powinno być dopuszczane do bukmacherki. Może to poprawiłoby sytuację?
No ale to trochę tak jak by kazać zamknąć drogi bo pijaki nimi jeżdżą, albo co bliższe, zamknąć np. stadion w Poznaniu bo ktoś się pobił w Bydgoszczy...no ale to akurat było

Powtórki video by większość sprawy załatwiły ale wiadomo że lata na to trzeba będzie poczekać ale moim zdaniem głównie nie dla tego że uefa to taki 1000 razy większy pzpn - czyli banda a dla tego że kluby/reprezentacje to widocznie mają głęboko w dupie

Gdyby była presja, oczywiście zapoczątkowana od tych największych to musieli by to wprowadzić ale tego nie ma.Jest tylko wieczne narzekanie
Niestety okazja czyni złodzieja - to jest tak jeśli chodzi o sędziów jak i samych grajków, którzy taśmowo oszukują bo nic im za to nie grozi.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 24.10.2011, 18:13
Drodzy Warszawiacy: w ogóle nie pisałem tego do Was, więc czemu ze mną polemizujecie Przecież piszę, że się nie dogadamy. Pisałem, by zachęcić do zakończenia dyskusji - a widzę że efekt przeciwny. Wątek się zupełnie rozjechał na OT.

Żeby nie było, że ze mnie "Stolicożerca": właśnie trzymam kciuki za pewien warszawski klub
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 24.10.2011, 18:15
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Żeby nie było, że ze mnie "Stolicożerca": właśnie trzymam kciuki za pewien warszawski klub
Przecież Groclin to nie Warszawa !
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 24.10.2011, 18:17
szprotson napisał(a):Wyświetl post
Przecież Groclin to nie Warszawa !
No jak to? Przecież to jedyny prawdziwy warszawski klub. Z tradycjami. Nie to, co N-ka.
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 24.10.2011, 18:22
Cytat:
No jak to? Przecież to jedyny prawdziwy warszawski klub. Z tradycjami. Nie to, co N-ka.

Oj, bo się pogniewamy...

Edit: flamengista, z pół godziny te linki przeklejałem!!!!

Edit2: życie to nie bajka, zwłaszcza na terenie wroga
Ostatnio edytowane przez Sartre : 24.10.2011 o godz. 18:59.
Legionista
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 24.10.2011, 18:57
Ile można to ciągnąć? Dyskusja "okołospiskowa" rozmywa wątek, który poświęcony jest ekstraklasie. Zaraz zacznę wrzucać bany.

PS. Sartre: oj, taka drobna złośliwość

PS2. 022: mylisz się. Mój post miał zakończyć absurdalną dyskusję nie na temat. Nie zakończył, więc wyciąłem wszystko wraz z moim postem. Nie widzę w tym nic zdrożnego. Jeśli chcesz "zwycięstwa moralnego", to przyznaję je Sartre'owi - mnie na tym nie zależy.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 24.10.2011 o godz. 19:10.
Odpowiedz cytując
adas123
Senior Member

Od: 09.2010

Stary 24.10.2011, 19:00
Baszcza parszywce zwyzywały.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 24.10.2011, 19:12
Wiadomo: przyjaźń przyjaźnią, ale wybiórcza. Pozdrowienia dla Polonii, ale zwyzywanie Baszcza. Jahwe świeczke, diabłu ogarek. Zjeść koszernie, ale poprawić schabowym. Typowa moralność zza Błoń.

BTW: przy tej sytuacji sędzia oszczędził Niedzielana, któremu za faul na Baszczu należała się min. żółta kartka.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 24.10.2011, 19:19
Ciekawe czy nadprezes tym razem tez bedzie cicho siedzial Jazda po Baszczynskim to juz szczyt glupoty

Coz, jaka zgoda taki klimat

Cani jest do bani... taki rym w sam raz dla tych miszczuff co biegaja po boisku... a raczej sie kulaja.
Ostatnio edytowane przez kreseq : 24.10.2011 o godz. 19:23.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
whistar
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 24.10.2011, 19:22
!@#$%^&*() już się przestraszyłem. Następni pokrzywdzeni D) D) D)
To nie tak, że nie wiem
To nie tak, że nie umiem
To nie tak, że nie pamiętam

Po prostu mi się k.... NIE CHCE !!!
Odpowiedz cytując
Kamson
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 24.10.2011, 19:25
Czuje, że nareszcie przyszedł ten sezon, w którym pożegnamy z ekstraklasy brzydszą stronę naszego miasta
WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 24.10.2011, 19:25
Jazda po Baszczynskim to juz szczyt glupoty

Coz, jaka zgoda taki klimat

.
szczyt głupoty ?
A chórzyste pamiętasz ?

Odpowiedz cytując
Tobi1906
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 24.10.2011, 19:30
Kamson napisał(a):Wyświetl post
Czuje, że nareszcie przyszedł ten sezon, w którym pożegnamy z ekstraklasy brzydszą stronę naszego miasta
W zeszłym sezonie też tak wszyscy myśleli.
Padaka straszna ten mecz i pomyśleć ze to pokazuja w eurosporcie.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 24.10.2011, 19:32
No to remisik Czarne koszule nocne i ich nadprezes musza byc zadowoleni

szprotson napisał(a):Wyświetl post
szczyt głupoty ?
A chórzyste pamiętasz ?
Baszczynski przy Kaczorowskim to jest inteligent i spokojny czlowiek Chorzysta to zwykly **** i tyle. KMWTW
Przyklad totalnie z tylka Baszczynski zostal zaakceptowany przez kibicow Polonii? Zostal. Kaczorowski przez kibicow Legii? Nie Zdanie Cracovii czy chocby Pogoni nie ma w tym aspekcie zadnego znaczenia...

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 24.10.2011, 19:34
Caniego to podejrzewam, że pod poduszką ma schowaną jarmułkę. Miał piłkę meczową, a tu taki klops.

Pasy zdobyły jednak cenny punkcik, nie wiem czy ich rywale o utrzymanie (BOT, Podbeskidzie, ŁKS) będą potrafiły ograć Polonię. W dodatku to pierwsze punkty (punkt) zdobyte u siebie, więc tym większy sukces.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 24.10.2011, 19:37
No to remisik Czarne koszule nocne i ich nadprezes musza byc zadowoleni

Baszczynski przy Kaczorowskim to jest inteligent i spokojny czlowiek Chorzysta to zwykly **** i tyle. KMWTW
Przyklad totalnie z tylka Baszczynski zostal zaakceptowany przez kibicow Polonii? Zostal. Kaczorowski przez kibicow Legii? Nie Zdanie Cracovii czy chocby Pogoni nie ma w tym aspekcie zadnego znaczenia...
Wiesz, czytalem Wasze forum w lecie, to też nie byliscie "super nastawieni" na Żewłakowa. A że gra dobrze to jest cisza, jakby dawał ciała jestem pewien ze sytuacja by sie zmieniła.
Do tego Baszczyński, wyniesiony na piedestały przez kibiców Wisły (vide- Baszczu "4" Legenda) wielokrotnie w....iał kibiców Pasów, i nagle mają zapomnieć o tym ? Mi było by głupio gdyby nagle Pejsy biły mu brawo, serio.
A to że kibice Polonii go przyjęli dobrze to dzięki temu że gra dobrze. Pamiętajmy ze cały czas mówimy o kibicach którzy z wielka radością przejęli Groclin, wiec jednym piłkarzem mają sie przejmować ? Przecież oni by Mięciela przyjęli jakby im miał bramki strzelać.

p.s. Darłem ryja jak Śvitlica grał w Wiśle.

Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 24.10.2011, 19:53
Kamson napisał(a):Wyświetl post
Oni już nie tak dawno spadli, a mimo to nie spadli Także dopóki nie zobaczę ich w "Derbach Małopolski" na stadionie w Niecieczy to nie uwierzę...
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 24.10.2011, 20:20
Caniego to podejrzewam, że pod poduszką ma schowaną jarmułkę. Miał piłkę meczową, a tu taki klops.

Pasy zdobyły jednak cenny punkcik, nie wiem czy ich rywale o utrzymanie (BOT, Podbeskidzie, ŁKS) będą potrafiły ograć Polonię. W dodatku to pierwsze punkty (punkt) zdobyte u siebie, więc tym większy sukces.
Też tak uważam. Kiedy wychodziłem z pracy była 68-ma minuta i 0:0. Szkoda, że wynik się utrzymał. Wielka szkoda.

Osobiście marzyłem o karnym z kapelusza dla Polonii w 93-ciej minucie, którego na bramkę zamieniłby Baszczyński.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 24.10.2011 o godz. 20:27.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
przem
Senior Member

Od: 11.2010

Stary 24.10.2011, 20:25
Niecieczy brakuje 3 punktów do lidera, to - zakładając zwycięstwo Legii w zaległym meczu z Zagłębiem - mniej niż nam. Więc te derby Małopolski to jeszcze można w ekstraklasie zobaczyć
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 24.10.2011, 21:51
Ciekawe co powie Wojciechowski po meczu Mecz nudny jak flaki z olejem. Cracovia jak spadnie to trudno jej bedzie powrocic - Arka niby złego składu nie ma a gdzie sie znajduje w tabeli? o Polonii Bytom nie wspomne
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 24.10.2011, 21:51
Sartre napisał(a):Wyświetl post
No ale podsumujmy:

- RM bredzi na konferencjach? Tak.
- Kiepski, dosyć siermiężny styl gry? Tak.
- Mało Polaków w składzie? Tak.
- Macie nieziemskiego farta do błędów sędziowskich? Tak.

Wszystko się zgadza. Trzy pierwsze rzeczy sami powtarzacie jak mantrę w tematach o Wiśle. To ostatnie jest z kolei głównie zarzutem wobec sędziów - i bardzo słusznym, bo błędy sędziowskie ostatnich tygodni są skandaliczne - a wobec was co najwyżej w tym kontekście, że grając raczej średnią grę jesteście na pudle - a w braku błędów sędziowskich męczylibyście się w środku tabeli.

A "fachowcy od czarnego PR" z SB to już w ogóle mocne Tak, masz rację - zarówno w TVN, w Canal+ jak i w Polsacie są specjalne tajne komórki składające się z agentów SB i UB, mające na celu nakręcanie czarnego PR przeciwko znienawidzonej drużynie piłkarskiej. To znany fakt. Podobno szykują wspólnie z ruskim GRU i niemieckim STASI porwanie Cupiała - mają podstawić za niego sobowtóra.
Poczułem się wywołany:
- ataki na RM: Nie. odnosze wrażenie że Twoim zdaniem temat sprowadza się do "bredzenia na konferencjach". Pomijając absurdalność takiego zarzutu (porównaj sobie z łaski swojej "merytoryczność" Maciusia z "bredzeniem" Roberta a zobaczysz jakiego walnąłeś bąka) zwróć prosze uwagę że jazda z RM zaczęła sie znacznie wcześniej niż konferencja po meczu z Jagą (bo odnosze wrażenie że do tego pijesz).
- siermiężny styl gry: Nie. Żeby nie sięgać daleko bądź uprzejmy opisać w krótkich żołnierkich słowach porywający styl jaki Legia zaprezentowała choćby w Chorzowie.
- mało Polaków w składzie:Nie. W kadrze drużyny Polaków jest najwięcej. A że w składzie mniej? Bardzo dobrze. Nareszcie decydują nie chore układy ale forma. Chcą grać niech sie biorą do roboty. Poza tym sądze że gdyby u was zamiast Berata pracował Stan to też mielibyście w składzie mniej Polaków . Każdy orze jak może.
- fart do sędziów: Nie. Koledzy przypomnieli Ci już chyba o straconej przez sędziów LM i mistrzostwie. Dodali też coś o waszym farcie do sędziów.

Podsumowując tę część wypowiedzi: wypunktowane przez Ciebie "przypadłości Wisły" są faktami prasowymi. Takim samymi jak to że Kaczyński kłóci Polaków a Macierewicz jest chory z nienawiści. Z równym powodzeniem można je przypisać dowolnie wybranemu klubowi w Polsce (w tym oczywiście Legii) i pod stworzoną w ten sposób legendę rozwijać dowolnie wybraną tezę. I w tym kontekście argument o tym że: "trzy pierwsze rzeczy sami powtarzacie jak mantrę w tematach o Wiśle" dowodzi nie tyle słuszności samych zarzutów co skuteczności robionej przez media propagandy. No bo z całym szacunkiem ale fakt że nowopokemony trąbią na forum o: bredzeniu RM, siermiężnej grze czy braku Polaków w składzie nie dowodzi merytoryczności tych zarzutów a raczej tego że powtarzają jak stado baranów to co zostałoim do głowy wtłoczone.
Zwracam też grzecznie uwage gdyby nie błąd sędziego w meczu z Widzewem was też nie było by was na pudle. Bylibyście gdzieś w środku tabeli .

No i na koniec czarny PR. Jak widzę kolega z Warszawy postanowił sobie troszkę poironizować. No bo w sumie co innego pozostało kibicowi klubu którego własciciel jest zarejestrowanym TW. W perle koncernu (TVN) roi się od byłych agentów służb (o ile się nie mylę to raport z likwidacji WSI naliczył samych współpracowników "wojskowych" w liczbie sześćdziesięciu na kierowniczych stanowiskach w firmie) którzy przez całe życie byli szkoleni tylko w tym jak "zniszczyć przeciwnika" i wokół tego obraca sie ich dziennikarska "wiedza" (najpierw klasowych, potem tych z solidarności, "z prawicy", a ostatnio "pisiorów"). Mam nadzieję że byłeś równie ironiczny gdy w ostatnim czasie zabierali się za kibiców L. Napewno zrywałeś boki gdy wsadzali chłopaków za "akcję widelec" albo gdy zamykali Starucha. No bo przecież to takie zabawne: "specjalne tajne komórki składające się z agentów SB i UB, mające na celu nakręcanie czarnego PR przeciwko znienawidzonym kibicom Legii". Zapomniałeś tylko dopisać że kibice Legii w swojej masie to histerycy.
Ostatnio edytowane przez wislak68 : 24.10.2011 o godz. 22:08.
Odpowiedz cytując
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 24.10.2011, 22:00

6 żółtych kartek może im za niedługo trochę skład uszczupli - bądźmy dobrej myśli i życzmy bliźniemu wszystkiego najgorszego
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów