The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
killzone
Senior Member

Od: 07.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.10.2011, 19:29
0 22 napisał(a):Wyświetl post

Derby Polski znowu dla nas
11 raz z rzędu Biedne te widzewiaki, troche mi ich szkoda
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 23.10.2011, 19:31
Tak z ciekawości i bez napinki.
Który mecz jest w końcu tymi derbami Polski?
Wisła-Legia
Wisła-Lech
Legia-Widzew
czy Legia-Lech?
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 23.10.2011, 19:34
A Górnik-Legia oraz Wisła-Ruch to co?
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Od: 08.2007

Znam oba te teksty. Zaznaczając, że za Skorżą nie przepadam (chociaż tendencja jest zwyżkowa) to jednak aktualne wypowiedzi Maaskanta są zdecydowanie głupsze i łatwiej przypisać im znamiona pajacowania. Generalnie drugi Leo.

Derby Polski znowu dla nas
Wypowiedzi Maaskanta są typowe dla holenderskiego trenera. Oni ich chyba tam uczą, żeby zawsze brać ewentualne błędy i porażki na siebie a oszczędzać drużynę.
Polskim dziennikarzom to przeszkadza, bo nie można na podstawie takich komentarzy rozkręcać kolejnych afer i doszukiwać się podziałów w drużynie.

Szczerze mówiąc, mam gdzieś dobre samopoczucie pismaków. Interesuje mnie bowiem wyłącznie dobro mojej drużyny.
Odpowiedz cytując
killzone
Senior Member

murray napisał(a):Wyświetl post
Wisła-Legia
Wisła-Lech
Legia-Widzew
czy Legia-Lech?
Wg nomenklatury poznanskiej: Legia - Lech -> Aczkolwiek tutaj smiech
Wg nomenklatury lat 90: Legia - Widzew
Wg nomenklatury dzisiejszej: Legia - Wisła

Zreszta .......i mnie to. Widzewek 11 raz z rzedu w dupeczke :tańczy:
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Stary 23.10.2011, 19:35
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
A Górnik-Legia oraz Wisła-Ruch to co?

No właśnie, zapomniałem!

Nagromadzenie tego takie, że hej

PS. Choć ja właśnie obstaję przy Wisła-Legia, Wisła-Ruch i Legia-Górnik
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 23.10.2011, 19:42
Cytat:
PS. Choć ja właśnie obstaję przy Wisła-Legia, Wisła-Ruch i Legia-Górnik
No nie wiem... jak wymieniasz Wisła-Ruch i Legia-Górnik, to Legia-Widzew też powinno się w tym gronie znaleźć.

Wisła-Legia to nie są dla mnie żadne derby Polski - sorry To jest mecz dwóch najlepszych drużyn w Polsce - ok. Ale nie derby. Dla mnie w ogóle doszukiwanie się czegoś takiego jak "derby polski" na siłę nie ma sensu. Albo jest kozackie kibicowsko-piłkarskie ciśnienie pomiędzy dwoma najmocniejszymi ekipami w kraju, które dzielą na pół Polskę, albo nie ma. Teraz nie ma.
Legionista
Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Stary 23.10.2011, 19:45
No przy takiej definicji, to prawdziwe derby Polski to:
http://historiawisly.pl/wiki/index.p...rak%C3%B3w_0:2
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 23.10.2011, 19:46
Dla mnie wyłącznie Legia - Widzew.

Jest cała masa miast i miasteczek, w kilku województwach (to jest kluczowe) podzielonych na Legię i Widzew. Zawsze chodziło o aspekt kibicowski.

Awe napisał(a):Wyświetl post
Od pewnego czasu zastanawiam się czy to nie jest gra Maaskanta np. z tym ,że nie było kontaktu. Wziął błąd sędziego na siebie, a piłkarze mają spokój. Generalnie jeśli w mediach pojawia się Wisła w negatywnym świetle chodzi o Maaskanta, a nie o piłkarzy. Jeśli by tak było, a przy sprawie z faulem Jaliensa myślę, że tak jest, to np. weszło łyknęło to pięknie. Z drugiej strony Robert chyba rzeczywiście mocno kocha samego siebie
Czaję o co chodzi. Trochę jak Mourihno, który pajacuje, by zdjąć presje z kopaczy. Pasowałoby mi to nawet do koncepcji i też tak myślałem. Ale w którymś z tematów na Waszym forum przeczytałem, że Maaskant miał bana na wywiady jak pracował w Holandii. Czyli normalny nie jest, taktyka to też raczej nie jest..
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
legol
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 23.10.2011, 19:51
Własnie w analu+ oprzekli ze karnego nie powinno być dla widzewa... że niby obronca nie mial czasu zareagowac...
nie mam wiecej pytan... dziekuje dobranoc...
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 23.10.2011, 19:52
Dla mnie wyłącznie Legia - Widzew.

Jest cała masa miast i miasteczek, w kilku województwach (to jest kluczowe) podzielonych na Legię i Widzew. Zawsze chodziło o aspekt kibicowski.
Tak czy siak zjawisko to obejmuje jedynie ograniczony teren, niewielką tak naprawdę część kraju. Więc to może być derby Polski centralnej czy nie wiem jak już to nazwać. Na pewno nie Polski jako takiej, bo w Małopolsce i większości kraju mało kogo, poza przyjezdnymi z Mazowsza i Łódzkiego mecze te kręcą.

Nie ma kandydata na Derby Polski. Po prostu. I nie ma co na siłę szukać.
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
Ciastek1
Senior Member

Stary 23.10.2011, 19:54
Według poznaniaków mecz Lech - Legia to intergalaktyczne Gran Derbi natomiast pojedynki pomiędzy Barcelona a Realem to taki ichniejszy odpowiednik meczu Lech z Legia .
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 23.10.2011, 19:55
W Polsce nie ma derbów Polski - bo żadne 2 kluby historycznie nie zdominowały ligi na tyle żeby określenie takie miało sens.

Historycznie w zależności od koniunktury tak nazywano mecze 2 czołowych drużyn, więc nie ma co na siłę kultywować sztucznej tradycji.

A Derby Polski - Widzew - Legia - to dopiero w latach 80 tych się pojawiły.... to starsze są już Górnik-Legia albo Wisła-Ruch.

Nasza liga to trochę taka jak francuska - nie ma dominujących zespołów jak Barcelona-Real ale kluby mają swoje ery. Była era Saint Etienne (10 tytułów), OM (9) Nantes (8), Lyon (7) Bordeaux (6) czy era PSG aż 2 tytuły.... no ale z Paryża

Próbowano zrobić na siłę klasyk OM-PSG... no ale to śmieszne trochę. I tak samo w Polsce - czemu akurat Widzew-Legia? Bo Legia nie ma żadnych derbów (Polonii prawie nie ma) i np. w Sochaczewie kibice Widzewa i Legii ganiają się po mieście? Albo Żyrardowie? Litości...
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 23.10.2011, 19:59
Nikt nikogo nie przekona. Nawet mnie to nie dziwi.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
murray
Senior Member

Stary 23.10.2011, 20:06
Nazwa "Derby Polski" wynika z chęci spolonizowania zjawisk występujących w sporcie na najwyższym szczeblu. Dziennikarze chcąc podnieść rangę meczu lub połechtać swoją próżność skomplikowanymi figurami retorycznymi piszą o polskim "Gran Derbi". I w ten sposób każde spotkanie może urosnąć do takiej rangi.
Oczywiście zgadzam się, że trudno wskazać takie jedno spotkanie, które elektryzowałoby całą Polskę. Wcześniej wskazałem trzy, ale kto inny może powiedzieć coś zgoła odmiennego. A tak poważne określenie jak "Derby Polski" wymagałoby aklamacji

Tak więc konkludując dyskusję powiedziałbym, że nie ma czegoś takiego jak "Derby Polski" - są klasyki i derby miejscowe.

Pozdrawiam i miłej niedzieli.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 23.10.2011, 20:12
Można by z tym polemizować, bo w dobie gdy w futbol i ogólnie sport wchodziła telewizja, kontrakty reklamowe, w dobie powstawania ligi mistrzów, w dobie gdy piłkarze stawali się celebrytami w percepcji umysłowej przeciętnego kibica i piłkarza istniały dwa kluby totalnie dominujące resztę. I w związku z tym tyle fan clubów w wielu miastach Polski.

Dodatkowo są z blisko siebie położonych miast.

Termin przez zasiedzenie więc został jakby zajęty. Oczywiście można się z tym nie zgadzać, można udowadniać, że a) b) c) d) bla bla bla. Wolny kraj.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Stary 23.10.2011, 20:14
legol napisał(a):Wyświetl post
Własnie w analu+ oprzekli ze karnego nie powinno być dla widzewa... że niby obronca nie mial czasu zareagowac...
nie mam wiecej pytan... dziekuje dobranoc...
Przynajmniej wiemy, ze wszyscy sa kibicami Legii i nie ma co zwracac uwagi na ich opinie. Gdyby tak nie bylo to by powiedzieli karny ewidentny i na tym by zakonczyli. A Stempniewski to sie osmieszył juz drugi raz - pierwszy raz jak powiedział, ze takie dotkniecie pilki jakie wykonał Bunoza to nie dotkniecie i sie karny nalezał (z Jaga to bylo bodajze o ile dobrze pamietam).
Ostatnio edytowane przez mitmichael : 23.10.2011 o godz. 20:17.
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 23.10.2011, 20:18
hehe czytam fora różnych klubów i wszędzie kibice jadą po Wiśle równo, odnośnie pomocy sędziów
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 23.10.2011, 20:22
ToTylkoJa napisał(a):Wyświetl post
hehe czytam fora różnych klubów i wszędzie kibice jadą po Wiśle równo, odnośnie pomocy sędziów
No widzisz co to znaczy siła mediów. Szkoda że tak waszych "grzechów" media z Warszawy nie chcą widzieć. Bo cóż to znaczy ręka Żewłakowa czy też faul Wawrzyniaka.
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Stary 23.10.2011, 20:25
No widzisz co to znaczy siła mediów. Szkoda że tak waszych "grzechów" media z Warszawy nie chcą widzieć. Bo cóż to znaczy ręka Żewłakowa czy też faul Wawrzyniaka.
Napisałem w innym temacie - a ręka piłkarza Wisły w polu karnym w meczu z ŁKSem to co? Nikt o tym nie mówi Myślę, że tu nie o silę mediów chodzi. A jeszcze w 2006 roku wiślacy szukali spisków, jak to Legia zdobyła mistrzostwo (a tam takich kontrowersji nie było)
Odpowiedz cytując
gigant
Joker the Great

Od: 06.2003

Stary 23.10.2011, 20:25
No, najdrozej nas kosztowało przekupienie Szweda przed Fulham, Lyczmanski duzo nie wziął, dzisiaj Małek zadowolił się 300 metrami kabla dwużyłowego z magazynów Telefoniki i wycieczką z Kraktelem dookoła Mazowsza.
90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
"Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."
Odpowiedz cytując
Warszawiak
Junior Member

Od: 02.2011

Stary 23.10.2011, 20:26
Maaskant coś dziwnie pewny był , że Wisła wygra wszystkie mecze w Październiku
Odpowiedz cytując
zizou
Member

Od: 06.2011

Stary 23.10.2011, 20:27
Nie przesadzajmy z tą pomocą sędziów. 2 kolejne ligowe mecze Wisły z kontrowersjami rozstrzygniętymi na korzyść Krakusów były? Były. Jednocześnie w ostatnich 2 kolejkach mogliśmy zobaczyć tyle innych błędów arbitrów, że naprawdę nie ma o co kruszyć kopii.

Dziś sędziowie "gwiżdżą dla Wisły", jutro dla Amiki, pojutrze dla nas, a za miesiąc dla Śląska - ot, nasza liga i już
"Zastanów się dwa razy zanim powiesz coś głupiego. Lepiej utrzymywać innych w niewiedzy niż od razu dać im pewność".
Odpowiedz cytując
legol
Senior Member

Stary 23.10.2011, 20:28
Dokładnie... Od meczu dziennikarzyny z GW zdołały już wysmarować 2 artykuły udowadniające że ostatnie 3 zwycięstwa Wisły to tylko i wyłącznie zasługa sędziów, a na głównej bije w oczy pogrubione: "Skandal! Sędzia zabiera ŁKS-owi remis w meczu z Wisłą". Brakuje jeszcze żeby Weszło dodało swoje 3 grosze i będzie znowu jatka przez tydzień po całości... Nie wiem czemu ale strasznie mnie to wkurza... Jak sędziowie zabrali nam MP po nieuznanym golu to takich nagonek nie było...

2 karne przeciwko Legii zostały skrzętnie zamiecione pod dywan bo nie ma co psuć obrazu wspaniale grającej drużyny z Warszawy, a czarna owca już jest więc można po niej jechać do woli... jakby to była wina Wisły że sędziowie się tak mylą... Nawet po wczorajszym golu Franka tylu "SKANDALI" nie widziałem na głównych portalach krajowych...
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Stary 23.10.2011, 20:33
Ale fajnie jest jak szuka się spisków, co nie? Jak za każdym razem wymyśla się teorie o przekupionych sędziach i dziwnych zbiegach okoliczności. Co wam to przypomina? Bo mi rok 2006 i negowanie mistrzostwa Legii
Odpowiedz cytując
Piotson
Banita

Od: 10.2010

Stary 23.10.2011, 20:37
Bo tylko dzięki spiskom Wisła może nie obronić mistrzostwa?
Odpowiedz cytując
legol
Senior Member

Stary 23.10.2011, 20:38
Ale fajnie jest jak szuka się spisków, co nie? Jak za każdym razem wymyśla się teorie o przekupionych sędziach i dziwnych zbiegach okoliczności. Co wam to przypomina? Bo mi rok 2006 i negowanie mistrzostwa Legii
Heh to nie jest spisek. Spisek to jest jakaś akcja przygotowywana w konspiracji o której nikt nie wie. Tymczasem cała Polska wie komu kibicują ludzie mediów i wszelkie portale internetowe. To nie jest żaden spisek - to fakt.

I tu nie chodzi o to żeby negować zwycięstwo Legii bo była zdecydowanie lepsza, chodzi o czystą dziennikarską rzetelność i równe traktowanie wszystkich drużyn... Przecież dzisiejszego komentarza meczu ŁKS - Wisła też nie dało się słuchać... a "redaktor" Dziewicki pobiegł do technicznego po golu żeby mu powiedzieć że z powtórek widać że spalonego nie było... Nawet w lidze+extra było pokazane jak Probierz mówi do sędziego że w canal+ mówili że nie ma spalonego... przecież to jest jakaś totalna amatorka....
Odpowiedz cytując
19sebawro06
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 23.10.2011, 20:42
Wisła-Legia
Wisła-Lech
Legia-Widzew
czy Legia-Lech?
patrząc obiektywnie to każdy mecz tme to derby polski. w końcu wszystkie drużyny są z polski
ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY

PRZEMYŚL
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 23.10.2011, 20:42
Widze Wy dalej swoje

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 23.10.2011, 21:12
Ten temat zrobił się komiczny w ostatnim czasie. W sumie dobrze, że mało się ostatnio udzielam, bo nie wyrobiłbym ze śmiechu.

Nasza ekstraklasa jest tak jak każdy widzi. Do bólu nieprzywidywalna, pełna różnych niejasności, podejrzeń o korupcję (często słusznych), a także niezwykle tolerancyjna, bo toleruje od lat takie "występy" sędziów najwyżej próby. Nieodzowne w tym momencie jest przywołanie klasyka, byłego prezesa PZPR... sorka PZPN Listkiewicza i jego słynnej wypowiedzi o "jednej czarnej owcy", która jeśli chodzi o sędziowanie się potwierdza w 100%. O dziwo nie chodzi o to, że Małek, Siejewicz, Lyczmański i inni są tymi brakującymi owcami/ogniwami, o których nie raczył wspomnieć Pan Michał, a o sam fakt, że nic nie robi się w tym zakresie, aby sytuacja miała się poprawić. Kolejni sędziowie są zatrzymywani, na ich miejsce importuje się sędziów z I, czy II ligii i tak wygląda cała metoda obiegu sędziów w ekosystemie. A gdzie to całe zawodowstwo, o którym mówiło się jeszcze pod koniec lat 90-tych? Gdzie są szkolenia dla sędziów na najwyższym poziomie? Nie ma. Zapomnieli, albo nie chcieli. Pierwsze tłumaczenie jest wygodne dla nich - leśnych dziadków, a drugie dla nas - kibiców, którzy wszędzie widzą lepkie ręce Laty i Kręciny, a tak naprawdę wszystkiemu są winni ludzie, którzy bezpośrednio odpowiadają za system szkolenia, doboru i wdrażania tych sędziów to sędziowania na poziomie ekstraklasy. Jak może być dobrze jeśli sędzia Rostkowski, którego odsunięto od spotkań międzynarodowych oskarżą szefa sędziów - Eksztajna o popełnienie przestępstwa. Przecież to się w czapie nie mieści, że ktoś taki - Eksztajn pełni jeszcze tą fukncję. Powinien być zawieszony w obowiązkach do czasu wyjaśnienia się sprawy, a nie dalej mieszać łychą w tym gulaszu. Tak, wiem osoba Pana Eksztajna nie rozwiąże tej sprawy, ale znamienne jest to, że lata mijają, a sytuacja z roku na rok jest jeszcze gorsza. Popisy sędziowskie z ostatnich kolejek utwirdziły mnie w przekonaniu, że obstawianie ekstraklasy nie powinno być dopuszczane do bukmacherki. Może to poprawiłoby sytuację?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów